2022-09-15 325 浏览
來自九洲佐賀人氣燒肉店主打A5黑毛和牛可以食唔和牛既唔同部位梗有一款岩你心水今次同朋友揀左Omakase set餐廳幫你安排好晒🔸沙律&泡菜三點盛♦木魚絲柚子醋沙律酸甜夠開胃♦泡菜夠酸可以解油膩🔸鹽味盛♦鹽味上牛舌夠厚切,有咬勁與彈性,我鍾意呢種質感♦鹽味若雞脛柳好有驚喜既一道菜,雞肉咬落充滿肉汁一D都唔會柴♦海老好大隻蝦,彈牙緊實夠晒新鮮🔸燒肉汁盛♦特上牛胸腹肉牛的胸部到腹部的部位一層油一層肉,肉味濃♦牛板腱肉肉質結實但好容易咬開,牛肉風味濃厚♦黑毛和牛腹柳小排果然係主打既黑毛和牛油脂感重,相當滑嫩比起牛裹腹小排肉感較重♦黑毛和牛裹腹小排全場入口即溶一款部位輕輕燒一燒已經足夠🔸甜品♦杏仁奶凍 重杏仁味又夠滑♦雪米糍皮夠薄同煙靭入邊係vanilla 雪糕

來自九洲佐賀人氣燒肉店

♦木魚絲柚子醋沙律酸甜夠開胃
♦泡菜夠酸可以解油膩

🔸鹽味盛
♦鹽味上牛舌
夠厚切,有咬勁與彈性,我鍾意呢種質感
♦鹽味若雞脛柳
好有驚喜既一道菜,雞肉咬落充滿肉汁
一D都唔會柴
♦海老
好大隻蝦,彈牙緊實夠晒新鮮

🔸燒肉汁盛
♦特上牛胸腹肉
牛的胸部到腹部的部位
一層油一層肉,肉味濃
♦牛板腱肉
肉質結實但好容易咬開,牛肉風味濃厚
♦黑毛和牛腹柳小排
果然係主打既黑毛和牛油脂感重,相當滑嫩
比起牛裹腹小排肉感較重

• 黑毛和牛腹柳小排
  • 特上牛腹肉
  • 牛舌
2022-09-14 234 浏览
💕Yakiniku Kakura Yakiniku Kakura 除咗銅鑼灣店,黃埔花園呢間店就在戲院對面嘅聚寶坊,搭地鐵嚟亦好方便,對九龍區朋友十分友好🤝.除咗主打嘅鹿兒島縣產嘅黑毛和牛🥩黑毛豚肉、山口縣產嘅若鷄亦值得一試😊.🌈大判燒!黑毛和牛西冷 $178海外店限定嘅黑毛和牛西冷🥩牛味濃郁,店員會主動問需唔需要幫我哋燒🔥睇住店員燒真係特別正🤤和牛西冷油花分佈好靚,牛味濃郁,肉質細滑幼嫩,配上溫泉蛋口感更滑溜,必食👍🏽. 🌈黑毛豚脛肉$88豚肉亦絕對有驚喜☺️粉粉嫩嫩嘅豚脛肉食落超嫩滑🤩以黑椒、鹽簡單調味,黑毛豚脛肉口感爽脆,肉質超juicy,一試愛上🧡.🌈黑毛豚無骨小排$88無骨小排會有少少油脂感,充滿油香同肉香,肉質柔軟,配上生菜🥬一齊食,享受到豚肉油香之餘唔會膩🔥.🌈若鷄雞腿 $78餐廳嘅人氣產品,口感紮實,味道清淡,食到雞肉嘅鮮甜.🌈海鮮拼盤 $178(海老 烏賊 帆立貝)性價比頗高嘅拼盤,有齊帆立貝、海老同烏賊呢3款人氣海鮮🦐海老真係好適合用嚟燒,一路燒一路聞到好香,食落肉質豐厚啖啖肉,必點🦑烏賊預先切咗格紋,口感爽彈唔會韌,點少少燒汁鮮味更突出🤗🧈帆立貝以牛油作調味,牛油香
💕Yakiniku Kakura

🌈大判燒!黑毛和牛西冷 $178
海外店限定嘅黑毛和牛西冷🥩

🌈黑毛豚脛肉$88

🌈黑毛豚無骨小排$88

🌈若鷄雞腿 $78
餐廳嘅人氣產品,口感紮實,味道清淡,食到雞肉嘅鮮甜

🌈海鮮拼盤 $178(海老 烏賊 帆立貝)
性價比頗高嘅拼盤,有齊帆立貝、海老同烏賊呢3款人氣海鮮
🦑烏賊預先切咗格紋,口感爽彈唔會韌,點少少燒汁鮮味更突出🤗
🧈帆立貝以牛油作調味,牛油香突出,帆立貝亦爽口鮮甜

🌈日本蠔$38
日本蠔肉質肥美鮮甜,細細隻但幾有蠔味👍🏽

🌈石燒肉泡菜鍋飯 $88
熱辣辣嘅石鍋飯🥰裡面有豬肉碎、菠菜等材料,少少辣幾惹味
🌈東一 山田錦純米酒
米酒好易入口,朋友第一次飲都話好正👍🏽配燒肉一流🙌🏽

🌈甜品
滑溜嘅杏仁豆腐同軟糯雪米糍做飯後甜品,完美🥰
2022-09-14 173 浏览
Omakase $398/位柚子醋木魚碎沙律、泡菜鹽味盛牛舌調味較淡,好爽口,牛味香濃,可以食得出牛原本既味道。燒過嘅海老,肉質豐厚啖啖肉。燒肉汁盛牛板腱肉有細密的油脂紋路,吃起來口感油潤有韌勁,鮮美多汁滿油香。特上牛胸腹肉比起和牛就冇咁軟,帶點嚼勁,呢款係要食其牛肉味濃。黑毛和牛赤身油脂會比較多,所以整體會比較軟,入口即化。黑毛和牛特選小排油脂分佈都好靚,唔會太薄,上面仲加咗啲醬汁,所以已經好夠味。石燒雞肉泡菜鍋飯上枱熱辣辣,飄哂煙,分量好多,最正個底有飯焦。海帶湯清清地有少許麻油味,可以暖胃。甜品好精美嘅一set甜品,包括雲呢拿雪米糍同埋杏仁豆腐,兩樣都好食。大判燒黑毛和牛西冷 $178黑毛和牛脂肪分佈均勻,由店員輕輕一燒,肉質超級軟腍,鮮美鮮嫩,再沾上溫泉蛋食,口感更滑,係必點菜式。三得利 優質麥芽啤酒 $48
Omakase $398/位

柚子醋木魚碎沙律、泡菜

鹽味盛

燒肉汁盛

牛板腱肉
有細密的油脂紋路,吃起來口感油潤有韌勁,鮮美多汁滿油香。

特上牛胸腹肉
比起和牛就冇咁軟,帶點嚼勁,呢款係要食其牛肉味濃。

黑毛和牛赤身
油脂會比較多,所以整體會比較軟,入口即化。

黑毛和牛特選小排

石燒雞肉泡菜鍋飯
上枱熱辣辣,飄哂煙,分量好多,最正個底有飯焦。

海帶湯
清清地有少許麻油味,可以暖胃。

大判燒黑毛和牛西冷 $178

三得利 優質麥芽啤酒 $48
2022-09-11 222 浏览
黃埔呢間日本過江龍燒肉店 真心超高質無論係食物賣相同質素 都相當唔錯👍🏻👍🏻🔻涼拌菠菜 $38清爽開胃 而且份量都幾多 菠菜拌上芝麻粒 味道好夾🔻大判燒! 黑毛和牛西冷 $178海外分店限定 西冷好大塊 賣相勁吸引😍雪花分布平均 色澤勁靚店員會主動幫手燒 佢燒到火光熊熊 望見都流口水唔係誇張 真係入口即溶 每咬一啖都好多油脂爆出嚟🥰真係好鬼正 呢個真係必食!! 推薦!!!💯🔻黑毛和牛上肋骨中肉 $198份量超勁 又長又厚肉和牛本身已經用醬料醃製過 放左係壺仔入面原條燒完之後再用鉸剪剪開 牛味濃厚完全唔需要點醬已經好夠味 🔻黑毛和牛腹柳小排 $148本身已有醬汁調味 呢款同樣入口即溶 而且好重牛味佢哋嘅和牛真係好正 全部肉都入口即溶 一定要試吓!👍🏻🔻鹽味牛舌 $78牛舌好彈牙 完全唔韌 勁好味🔻黑毛豚脛肉 $88肉質爽彈 好有口感 燒到微微帶焦香最好食🔻日本蠔 $38一份有三隻蠔 用錫紙兜裝住上面鋪咗牛油 連埋一齊燒好好味🔻佐賀飯 $48海量紫菜鋪咗喺面頭 飯入面有少少醬汁同埋木魚絲🔻白桃乳酸梳打 $42🔻青森蘋果乳酸梳打 $42味道好fresh 好解渴 🔻杏仁奶凍 雪米糍食到最尾每人
黃埔呢間日本過江龍燒肉店 真心超高質

食到最尾每人會有一客甜品 好驚喜
杏仁奶凍個杏仁味好出 味道好濃 又幼滑
雪米糍味道正常 係雲尼拿雪糕
2022-09-10 133 浏览
✨Omakase course $398/pp🌟沙律、泡菜🌟鹽味盛、燒肉汁盛🌟石燒雞肉泡菜鍋飯🌟海藻湯、甜品沙律菜好新鮮,有唔少木魚碎同白飯魚仔,非常惹味。鹽味盛有牛舌、雞肉、蝦🦐。雞肉皮脆肉嫩幾好味。兩隻蝦size都好大,而且仲鮮甜彈牙。燒肉汁盛以牛肉為主,當中仲有兩款係黑毛和牛,油花好靚,肉質軟嫩。牛赤身就會相對地肉味重啲。石燒雞肉泡菜鍋飯份量超多,兩個人都食唔晒。配料好多,味道好豐富。最後仲有甜品:豆腐布甸、雪米糍。📍YAKINIKU KAKURA (黃埔天地聚寶坊) (紅磡)紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G1及G3號舖
✨Omakase course $398/pp

🌟沙律、泡菜
🌟鹽味盛、燒肉汁盛
🌟石燒雞肉泡菜鍋飯
🌟海藻湯、甜品

沙律菜好新鮮,有唔少木魚碎同白飯魚仔,非常惹味。

最後仲有甜品:豆腐布甸、雪米糍。

紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G1及G3號舖
2022-09-07
大判燒!黑毛和牛西冷 $ 178薄切既一塊和西冷牛,店員提醒放得耐溶左就比較難燒,大家記得燒左先喇!呢一款會配粒生雞蛋俾你,等你燒完連埋和牛一齊食,和牛加上生雞蛋真係冇得輸,入口即溶口感更明顯!不過火燒中心受熱比較厲害,大家記得留意喇,唔係好易燶!🙈黑毛和牛腹前小排 $ 248一小片既和牛小排,厚薄岩岩好,都係比較易燒既一款肉,油花幾均勻!配上中間小小辣既醬汁,中和下牛香味,就唔怕太漏,而且仍能保留牛香,又軟又香,食完感動了!🥹黑毛和牛上肋骨中肉 $ 198呢款係調味過既和牛,但味道都唔會太咸,肋骨肉一直都係我最喜歡既肉部位!肉質相對前面兩款結實,燒完又唔會怕乾,一啖飯一啖肉勁正!塩味上牛舌 $ 118厚切牛舌從來已經冇得輸,好香牛味,彈牙但又唔會咬唔斷,簡單調味已經好好味,加上一啲檸檬汁,就多一份清新感覺。牛腸 $ 58燒豬腸食得多,牛腸就真係比較少見,一上菜就已經切到細細粒咁,好方便燒,可以逼哂啲油出黎,燒完真係好香好煙靭,超級有咬口,一啲都唔油膩,大家真係可以試下!😚壺漬 KAKURA牛胸腹肉 $ 138見佢用壺裝住幾得意咁,同樣都係有調味過既肉,但呢款比起肋骨中肉,油脂會多一啲

大判燒!黑毛和牛西冷 $ 178

黑毛和牛腹前小排 $ 248

黑毛和牛上肋骨中肉 $ 198

塩味上牛舌 $ 118

牛腸 $ 58

壺漬 KAKURA牛胸腹肉 $ 138
見佢用壺裝住幾得意咁,同樣都係有調味過既肉,但呢款比起肋骨中肉,油脂會多一啲,肉質淋身啲,試完真係好有驚喜!覺得係性價比好高既一款肉。

石燒肉泡菜鍋飯 $ 88
好耐冇食石頭鍋飯,呢款配菜都有好多:泡菜、荳芽、紫菜、木耳、波菜,仲有畫龍點睛既生雞蛋黃,拌埋一齊真係超正,醬汁味都好討好👍🏻

免費甜品🍮又精緻又好味!

————————————————

環境:👅👅👅👅👅
食物:👅👅👅👅👅
性價:👅👅👅👅
服務:👅👅👅👅
  • 牛舌
  • 壺漬KAKURA牛胸腹肉
2022-09-06 1506 浏览
家姐升咗職,話要請吃高質和牛燒肉,仲話冇budget limit, 咁一定要揀黃埔YAKINIKU KAKURA啦。YAKINIKU晚市提供燒肉Omakase Set,398一人好豐富。不過已經幫襯過好多次午市套餐,哩個Omakase Set同午市套餐分別唔大,今次當然揀其他嘢食啦。泡菜大根做開胃前菜,蘿蔔食落好脆口,唔會覺得好辣,作為前菜唔錯。KAKURA沙律都幾大一份,配料都幾豐富,有吞拿魚碎,泡菜同沙律。沙律菜好fresh,同酸酸啲日式沙律醬好match!嘢飲揀咗巨峰提子乳酸燒灼蘇打同白桃乳酸蘇打,食得燒肉一定會揀蘇打啦,巨峰提子乳酸燒灼蘇打有少少燒灼味道,兩杯嘢飲都好重果味,唔會覺得好甜,啱晒燒肉。日式牛腸係香港好少見,牛腸清洗得好乾淨,肥膏唔算多,燒完已經冇咗大半, 食落好香口,送酒一流!蔥鹽味牛舌,牛舌好厚身,唔似出邊牛舌薄薄地,食落好彈牙好juice,配埋蔥絲同檸檬汁,夠曬chill。黑毛和牛上嫩肩裡肉睇落已經好高質,雪花分佈均勻,微微炙燒已經好足夠,入口即化同埋好重牛味,5片完全唔夠喉!黑毛和牛上肋骨中肉哩個真係不得了,成隻巴掌更長,差唔多有一寸厚。和牛已經預先用醬料醃

泡菜大根

KAKURA沙律

巨峰提子乳酸燒灼蘇打同白桃乳酸蘇打

日式牛腸係香港好少見

牛腸

蔥鹽味牛舌

黑毛和牛上嫩肩裡肉

黑毛和牛上肋骨中肉哩個真係不得了,成隻巴掌更長,差唔多有一寸厚。和牛已經預先用醬料醃制過,食落肥瘦均勻,唔洗點醬已經好夠味,分量多到食完真係有少少滯

黑毛和牛上肋骨中肉

宮崎黑毛豚香腸係家姐最愛,香腸燒熱少少已經可以食,點埋蛋黃醬一齊食好香口

宮崎黑毛豚香腸

日本蠔一份有3隻,估唔到蠔都幾大隻同幾肥美, 加埋牛油一齊燒,牛油生蠔更加能食吃蠔啲鮮甜味

日本蠔

主食揀咗辣冷面,店鋪好貼心啲仲可以揀小份。就算係小份,配料都好豐富,有青瓜絲,泡菜同埋半個溏心蛋,夏天最啱食哩個冷面,酸酸甜甜好清爽

辣冷面

食完仲上埋甜品TIM,係糯米糍同杏仁豆腐,好有心用個盒子裝咗,like!YAKINIKU一路都有幫襯開,質素唔洗講,作為慶祝一餐真係一流

2022-09-05
宮崎黑毛豚香腸
日本蠔
辣冷面
2022-09-05 131 浏览
今次食呢間係黃埔 散叫左幾個牛肉同冷麵 好出色 座位都唔會好迫 服務態度都好好 會留意到我地要換鐵綱 又主動同我地介紹有咩好食 食完之後佢地會送甜品 有一粒雪米滋同杏仁豆腐 好味
  • 甜品
2022-08-26 514 浏览
有一日好random咁去咗黃埔聚寶坊(即係冒險樂園嗰個商場🛝)嘅Yakiniku Kakura食日式燒肉。餐廳座位都算幾闊落,唔會覺得好迫,抽氣都做得OK,唔會食完覺得成身一陣味。餐廳提供嘅和牛肉質🐮唔錯。我哋叫咗一個拼盤,裏面有唔同部位嘅牛肉🥩、牛腸、豬肉🐷、雞肉🐥、腸仔🌭等等,另外叫咗啲和牛同牛舌👅。比較特別嘅係個和牛海膽壽司🍣 自己燒完塊和牛之後,鋪喺壽司飯上面,再加上海膽。係幾好食嘅,但係我自己就鍾意分開嚟食多啲,因為我和牛同海膽都鍾意食,想分開細細品嚐佢哋嘅味道🤣💰: HK$400 pp (Dinner)💝: 7/10

💰: HK$400 pp (Dinner)
💝: 7/10
黃埔宜家有齊壽司郎同鮮選壽司🍣最啱鍾意食日本野既人黎呢頭搵食🇯🇵🎏今次因為想食下日式燒肉 🥩就揀左同樣位於黃埔既YAKINIKU KAKURA原來呢間燒肉店係日本九州佐賀的人氣第一的燒肉店🥇餐廳主打由日本直送九州產既和牛🐄見到油脂分佈好靚既牛肉就流曬口水🤤餐廳除左a la carte仲有提供set menu因為第一次黎 選擇困難既關係🙈今次就試左晚市既二人omakase套餐 ($398/位)套餐餐點好豐富 總共有11品前菜🥗沙拉 & 泡菜三點盛前菜既沙律係以和風醬汁調味 十分開胃👍🏻而泡菜有三款 最啱之後食完和牛清除油膩感🥰🥩鹽味盛🍴鹽味上等和牛牛舌🍴蔥鹽味嫩滑雞柳🍴海老(2尾)餐廳推薦由較清淡既鹽味盛開始食起🧂特別推薦和牛牛舌 值得單點encore👍🏻鹽漬既牛舌調味剛剛好 唔會蓋過和牛本身既鮮味😋厚薄都啱啱好 食到上等牛舌應有既爽彈🐄燒肉汁盛🍴特上牛胸腹肉🍴板腱牛排黑毛和牛精選2款 🍴黑毛和牛赤身🍴黑毛和牛裏腹小排食完鹽味盛之後就到重頭戲黑毛和牛!🤩九州佐賀向來盛產佐賀和牛 呢度既牛都係日本直送 品質有一定保證👍🏻燒落果然無令我失望🥰肉質比起fine dine既yakiniku不相伯
黃埔宜家有齊壽司郎同鮮選壽司🍣
餐廳主打由日本直送九州產既和牛🐄
見到油脂分佈好靚既牛肉就流曬口水🤤
餐廳除左a la carte仲有提供set menu
因為第一次黎 選擇困難既關係🙈
今次就試左晚市既二人omakase套餐 ($398/位)
套餐餐點好豐富 總共有11品

🍰甜品
食到最後仲有甜品作結
分別係雲呢拿雪米糍同埋杏仁布丁🍮
真係好似去左日本一樣大滿足🥰
黃埔愈開愈多新餐廳,終於開左間高質燒肉🥩位置方便仲幾好食😋當晚我地叫左個Set 宴,加個黑毛和牛西冷。其實本來我地想直接叫個set雅,可以試多D 我地想食嘅黑毛和牛,但因為裡面有一碟內臟,而我同朋友都唔食內臟,店員都堅持唔換得同價嘅肉類🫥最後唯有放棄。如果餐廳可以變通小小我覺得會更好,始終我唔食內臟嘅客人一定有,呢點我個人認為需要改進🤔講番個燒肉,我最中意就係個黑毛和牛西冷😋脂肪分佈好好🤤店員都燒得岩岩好,一入口就充滿好香嘅牛油香味,勁滿足🥰而SET 嘅牛同雞都好唔錯,特別滿意係腹柳小排🥩無和牛西冷果種入口即溶,但口感比軟實在,肉質都幾嫩👍🏻總括而言想食高質燒肉呢間係唔錯嘅選擇👌🏻CP值都中高,如果餐廳可以唔好太死板就更好啦😆
黃埔愈開愈多新餐廳,終於開左間高質燒肉🥩位置方便仲幾好食😋

黑毛和牛西冷

黑毛和牛西冷
2022-07-23 1783 浏览
🎂 壽星一年一度燒肉🎁揀左位於黃埔既YAKINIKU KAKURA。原來係檢自日本九州佐賀的人氣第一的燒肉店!九州佐賀向來盛產佐賀和牛,品質被稱為高級,須得到佐賀縣農業行會認定農家飼養的黑毛和牛種,而香港更極上A5等級的黑毛和牛,睇相都流晒口水。長老好有趣,點左前菜、蠔和熟食,又試下啦🦪日本蠔$38: 較細但有3隻,芝士汁好正七味豆腐鍋$76: 勁熱辣辣,一上枱乍乍聲,豆腐幾滑七味冷豆腐$46:豆腐嫩滑,麵豉醬有d咸醃鱈魚胃袋$58: 有d似軟骨又有d似魷魚類,有d咸&辣,送酒會好d🐂🐂基本上每款牛質素都非常高🥩黑毛和牛腹柳小排$148: 牛肉薄切,輕輕一燒就食得!脂肪分佈均勻,較彈牙,醬汁入味🥰特上牛胸腹肉$128: 牛味濃,一咬肉汁油質勁豐富,有半溶化既感覺,正😍大判燒!黑毛和牛西冷$ 178: 為左令食客體驗最佳味覺享受,餐廳店員會幫大家燒,西冷超塊,燒既時候火光紅紅,要我地自己光肯定搞唔掂。西冷燒得大約到7成熟,帶焦香,連溫泉蛋汁一齊食,充滿濃郁牛肉同油脂香,又香又滑,yummy。唯一係燒完一舊甘放係碗上,賣相極甘,和高質牛不配🥰黑毛和牛嫩上肩里肉$198: 肉質柔軟細膩,口感

長老好有趣,點左前菜、蠔和熟食,又試下啦
🦪日本蠔$38: 較細但有3隻,芝士汁好正
七味豆腐鍋$76: 勁熱辣辣,一上枱乍乍聲,豆腐幾滑
七味冷豆腐$46:豆腐嫩滑,麵豉醬有d咸

🐂🐂基本上每款牛質素都非常高

🥰黑毛和牛嫩上肩里肉$198: 肉質柔軟細膩,口感柔軟多汁,回味

😘塩味上牛舌$118
牛舌燒完極香口,有口感不會過韌,鹽味調得好,只配檸檬汁已是一絕

🥩鹽味牛舌$78:比上牛舌薄,不過同樣調味好,口感正

都試下燒豚肉啦⋯⋯
黑毛豚無骨小排$88:連一條肥肉,我不好豬&肥膏,家人表示夠香,油脂正

黑毛豚脛肉$88:較瘦,燒完剪成粒,油香唔錯

🍧🍡最後包一人一份甜品;杏仁豆腐+雲呢拿雪米滋
用小盤盛住兩小碗甜品,精緻呃like
杏仁豆腐又滑又彈,好味
雪米糍正常發揮

店內較暗,枱分隔較開有空間,以通心木屏風間隔,有日式風味。店員常主動換鐵板,整體服務ok,唯問取水不可整壺上,要一杯杯不太友善,其實這安拆葵只麻煩店員拎多幾轉,唔會煩到客人。
2022-07-18 1888 浏览
之前睇社交平台介紹話非常推薦大家去食,指食材好新鮮,牛肉係每日空運到港,有日本當地餐廳的水準。所以馬上急不及待去左朝聖。因為閒日又要返工兼廢事過海,最尾去左黃埔分店食。雖然閒日,但入座率都有7成,以一個中高價位餐廳黎講都幾多。黑毛和牛身盛海膽 $98★★★☆☆見呢個都寫住人氣推薦就試左同埋網上都有指一定要試下。黎到個擺盤幾靚嘅,和牛個紋同油花都靚。但食落口個和牛唔知係咪未解凍夠定點,好硬身個口感,海膽正常但都冇好清甜。如果以呢個價錢,我期望值係勁高,我食完都馬上黑人問號。塊和牛個口感真係難以形容得好貼切,就好似雪凍左D肉咁,加上佢包左幾層,我都咬左好耐下先食完。味道上亦冇咩特別。鹿兒島和牛他他 $128★★★★★呢個十分之推薦大家,同樣係生食和牛,呢個就同黑毛和牛身盛海膽差好多。和牛他他顏色呈鮮紅色,一睇已經知道新鮮!將他他混合鮮蛋黃、調好醬油、紫菜、洋蔥、蔥花一齊食,食落好滋味,個肉質口感好鮮嫩,連我未嘗試食過生牛肉嘅都認為容易入口,個他他上面仲有D芝麻、松子仁,食落更香口,而紫菜洋蔥等配菜令到食落個層次再豐富D,唔會好單一。重點係佢新鮮,因為生牛肉品質好重要,唔係好易肚痛,但食完都
黑毛和牛身盛海膽
黑毛和牛身盛海膽 $98
鹿兒島和牛他他 $128
★★★★★
呢個十分之推薦大家,同樣係生食和牛,呢個就同黑毛和牛身盛海膽差好多。和牛他他顏色呈鮮紅色,一睇已經知道新鮮!將他他混合鮮蛋黃、調好醬油、紫菜、洋蔥、蔥花一齊食,食落好滋味,個肉質口感好鮮嫩,連我未嘗試食過生牛肉嘅都認為容易入口,個他他上面仲有D芝麻、松子仁,食落更香口,而紫菜洋蔥等配菜令到食落個層次再豐富D,唔會好單一。重點係佢新鮮,因為生牛肉品質好重要,唔係好易肚痛,但食完都冇事!
黑毛和牛裹腹牛柳
黑毛和牛裹腹牛柳 $248
★★★★☆
牛柳 120g一舊看似好細舊,但燒完切開都幾多件!食落幾重牛味,食落幾軟腍,越咬越香,個油味出之餘,唔會乾幾多汁,好味,配飯一流!
黑毛和牛肉橫膈膜
黑毛和牛肉橫膈膜 $188
★★★★☆
呢款係汁燒,但都好出色,個牛味重之餘唔會因為汁燒而蓋哂D味道。肉質好軟腍,油花分布均勻,油脂感唔算好重,但個肉味好濃烈,食多幾件都唔會好漏。
蔥鹽味上牛舌
蔥鹽味上牛舌 $128
★★★★☆
牛舌唔算厚切,但食落幾爽脆鮮嫩,有口感但唔係韌。有牛肉味,燒完更帶點焦香,但唔會話好乾身,都有少少汁水。因為佢都有帶鹽醬汁,燒完直接食都冇問題。但唯一就係個蔥味唔出,似就咁係放上面,但燒個陣其實都跌哂。
黑毛豚無骨小排
黑毛豚無骨小排 $88
★★★★☆
雖然呢到主打食牛,但都想叫下其他肉類試試。而呢款黑毛豚無骨小排絕對有驚喜,肥瘦均勻,食落口感唔會嚡帶少少爽脆,好香豬味,燒完之後焦焦地,咬落去油脂爆哂出黎好香,而且越咬越香,配埋一啖白飯一齊食一流!
若雞胸柳
若雞胸柳 $80
★★★★☆
雞胸柳唔算太特別,但都好食,食落口感脆脆地幾特別,有別一般雞柳,完全唔嚡口。如果食牛食到太膩,可以簡呢個黎清一清!
黑毛豚脛肉
黑毛豚脛肉 $88
★★★☆☆
呢個相比黑毛豚無骨小排就差咁D,唔係唔好食,都正正常常,但就冇咩特別,如果要揀一款豚肉就唔會揀呢個。
泡菜三點盛
泡菜三點盛 $58
★★★☆☆
泡菜青瓜、泡菜大根、泡菜一次有齊三款配菜,個泡菜醬汁係一樣,只係入面個食材唔同左。三款都新鮮同好爽脆,食完開胃之餘,又可以解膩。大根此終係生醃,個菜青味會勁啲,要睇個人接唔接受到。不過以個份量黎講價錢有少少貴。
杏仁奶凍、雪米糍
★★★☆☆
每人飯後都會贈送一份甜品。杏仁奶凍個杏仁味好出好香濃,但又唔會似藥水味,個杏仁味同奶香好夾,口感好滑溜,甜度適中,食完都唔會覺得太膩!雪米糍比較普通,食落同維記雲尼拿味雪米糍冇太大分別

🌟總括:香港燒肉店黎講呢間肉嘅質量冇得輸,新鮮!但價錢上偏貴,但見到佢午市價錢會比較上實惠好多,想一試嘅朋友絕對可以食午市。
黑毛和牛裹腹牛柳
黑毛和牛肉橫膈膜
蔥鹽味上牛舌
黑毛豚無骨小排
若雞胸柳
2022-07-15 892 浏览
YAKINIKU KAKURA 🥩評分:🌕🌕🌕🌕🌗聽朋友講黃埔有間過江龍燒肉好好味,今日就黎試試😋 同日本一樣,店家會提供油脂塊比我地刷一刷燒網,一陣燒肉無咁易黏網~· 黑毛和牛腹柳小排呢款係精選抵食和牛,價格唔係頂級,但味道絕對係物超所值,甫一上枱,已經睇到油脂分佈好優質,燒起上黎香味四溢,放入口更係即溶,油脂牛味濃郁,非常滿足!👍 ·每一位燒肉既客人都會送一客日式精緻甜品 (杏仁杞子布甸,附雲呢拿糯米糍),不多不少,為美味燒肉畫上完美句號✅
YAKINIKU KAKURA 🥩

評分:🌕🌕🌕🌕🌗

· 黑毛和牛腹柳小排

奉送甜品
  • 甜品
2022-05-08 3841 浏览
I have always wanted to try this yakiniku place, heard lots good things about them! Finally got a chance to try for Mother’s Day celebration. Such a great quality yakiniku place with affordable price, a great alternative if u want some decent Japanese yakiniku without spending too much. One down side would be the time limit, 90mins only, so probably too rush for u if u wanna have some great chats with fds.. What we ordered: 黑毛和牛上肋骨中肉§ 198黑毛和牛上嫩肩里肉$ 198黑毛和牛腹柳小排$148大判燒!黑毛和牛西冷$ 178鹿兒島和牛他他$ 128蔥塩味牛舌

What we ordered:

§ 198
黑毛和牛上嫩肩里肉
大判燒!黑毛和牛西冷
蔥塩味牛舌
黑毛和牛内橫膈膜

Everything was up to standard, my favourite would be 黑毛和牛西冷, this thin slice of sirloin was incredibly tender and went perfectly well with the egg dipping sauce ..
The beef tartare was very flavourful as well..

and they also provide complimentary dessert after the meal, totally one of the upside of the whole experience! The ice cream mochi and almond pudding both taste great !

They also have another brunch in cwb for island side ppl!