西營盤罕見特色墨西哥菜🥗Verde MAR 由墨西哥本土廚師 Eligio 掌舵,呢間餐廳用仙人掌/牛油果新一代健康做主題,主打健康自然、藝術🎨同手工藝文化,非常適合親子、家庭/朋友聚會👨‍👨‍👧‍👧餐廳自然光線充足,入面仲補清新別緻嘅花園,令客人仿似置身綠野森林之中🌳 餐廳內所有異國情調同有趣嘅裝飾品都係手工製作🔧 懸掛係天花板上墨西哥🇲🇽特色玩偶piñata 都是由Eligio 廚師親自手工製作🖋 壁畫都是餐廳自己的團隊畫✏️餐牌入面都係100%地道墨西哥菜🌯 Verde MAR 源自西班牙語的 “Green Sea”,重新定義正宗墨西哥美食,並直接 從源頭引入真正食材🥙將農場到餐桌嘅概念付諸實踐,餐廳花園裡種滿可食用墨西哥仙人掌🌵同香草,主廚 Eligio 用佢地黎準備招牌菜餚 & 特色飲品🍹墨西哥菜較常用當地牛油果🥑、玉米🌽蕃茄,因此墨西哥食物都相對色彩繽紛,從營養角度黎講👨‍⚕️ 五顏六色食物意味著含豐富礦物質同維生素,非常健康✅ 今次我地食左4樣野Appetizer :🐟Fish Ceviche w Avocado呢個入面有醃咗嘅生魚、蕃茄、香草、洋蔥🧅牛油果🥑青檸,配墨西哥莎
西營盤罕見特色墨西哥菜🥗

今次我地食左4樣野

Appetizer :
🐟Fish Ceviche w Avocado
呢個入面有醃咗嘅生魚、蕃茄、香草、洋蔥🧅牛油果🥑青檸,配墨西哥莎莎醬,食落好似生牛肉他他咁,好Fresh,又唔會太油膩

🌮Taco (3PCS)
可以從八樣材料揀三款唔同嘅材料或者同一款材料,咁我哋就揀咗三款唔同嘅材料👉🏻Al Pastor Pork (用菠蘿同豬肉作配搭)、Grilled Fish (用燒烤醬同魚作配搭)、Mushroom ,再配墨西哥莎莎紅醬 & 墨西哥莎莎青醬,食落去有好多唔同口感,層次好分明,而且都幾特別

Mains :
🥩Birria Beef Stew
墨西哥慢煮牛肉+墨式牛肉湯+玉米餅🍘
牛肉炆到好淋,入口即溶嘅牛肉塊再加幾滴檸檬汁,酸酸辣辣😻😻 喺炎熱嘅夏天令人胃口大開😋

Non Alcoholic Drinks :
🥑🥛Avocado Smoothie
呢個好重牛油果味,如果鍾意牛油果嘅人必飲🤞🏻

成日食西餐日本嘢都會悶,係時候試吓新野😚 呢間咁特別嘅墨西哥菜就等你嚟試吓啦!

總括而言 (5個❤️係最高)
好味指數 : ❤️❤️❤️❤️🤍
服務態度 : ❤️❤️❤️❤️🤍
環境打卡 : ❤️❤️❤️❤️🤍
回頭指數 : ❤️❤️❤️❤️🤍

📍Verde Mar @verdemarhk
🏢西環西營盤水街41號地舖
🕗星期一、四至日 12:00 - 22:00 (中間會有食飯時間,詳情請查詢OpenRice)
2022-05-15
Verde MAR 🥑牛油果控請注意⚠️Verde MAR 係一間主打墨西哥嘅餐廳,以menu都有好多牛油果嘅菜式俾大家選擇😋Verde MAR嘅中文譯名係「綠海·牛油果」就知道唔可以錯過任何有牛油果嘅嘢食😂我地今次都係以輕食為主因為想試多啲款色~同埋緊係多數都有牛油果啦😁Oaxaca Cheese Fundido:$159前菜已經有比較飽肚😂拉絲嘅後果好治癒,好香嘅芝士味,一定加埋啲辣肉一齊食😋Fish Ceviche W Avocado:$149依個比較開胃,少少酸同埋辣,有魚塊,牛油果番茄同埋青瓜,可以同脆片一齊食☺️Avocado Burger Trio:$149依個嘅賣相真係好精緻🤩佢地唔係用包而係牛油果🥑,睇落去唔係好大,但中間嘅料其實都幾多,有蘑菇排,番茄,洋蔥同埋青瓜同埋番茄醬。其實可以揀漢堡排或者蘑菇,可以睇番個人口味🍔Avocado Ice Cream:$88好期待佢地嘅牛油果雪糕因為其實係我嘅第一次🙈通常係出面都好少見到牛油果雪糕,今次終於試到🙌食落去好重牛油果味,同埋因爲加左牛奶,雪糕好香滑好creamy🥰Mexican Rice Pudding: $78墨西哥嘅傳
Verde MAR 🥑

Oaxaca Cheese Fundido:$159

Fish Ceviche W Avocado:$149

Avocado Burger Trio:$149

Avocado Ice Cream:$88

Mexican Rice Pudding: $78
墨西哥嘅傳統甜品一定要試下啦🤩食落去好似泰式糯米飯,粒粒分明,同埋好重嘅肉桂味~

鍾意食牛油果嘅朋友仔真係有好多選擇☺️如果大係附近嘅話都可以試下😋
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
餐廳:Verde MAR
Overall (Out of 5): 🔆🔆🔆🔆
地址:西環西營盤水街41號地舖
2022-05-16 18 浏览
之前ig 見到好多foodie介紹呢間墨西哥餐廳而且好多仙人掌同牛油果主題嘢食就去咗食!Steak arrachera Carne Asada $289應該係墨西哥文😂睇介紹寫係話特製嘅瘦肉牛排,非常健康美味😂食落的確唔肥膩!而且牛味都重 但食都幾好食不過我鍾意點佢個辣醬多啲 更加帶到啲牛味 反而同牛油果醬唔係好夾 不過牛油果醬單食都好好食嗚嗚Avocado omelette $98呢個好好食!奄列唔會煮到好老 夾埋入埋啲芝士 蘑菇 蕃茄同洋蔥一齊食好好食(不過呢個不敗組合 好難難食 )不過有啲失望位係本身以為入面都有牛油果 但原本得面頭三細塊 覺得有啲失望同唔抵Signature fried chicken $89呢個真係不了😂89得6細隻雞髀仔然後勁乾勁唔好食🫠真心係signature???但環境真係幾靚 除咗雞髀其他都好食 可以打下卡😂

應該係墨西哥文😂睇介紹寫係話特製嘅瘦肉牛排,非常健康美味😂
食落的確唔肥膩!而且牛味都重 但食都幾好食

Avocado omelette $98

Signature fried chicken $89

但環境真係幾靚 除咗雞髀其他都好食 可以打下卡😂
西營盤正宗特色墨西哥菜🇲🇽牛油果控必去!▫️呢間位於西營盤嘅墨西哥係正宗墨西哥人主理,店外仲有一個室外嘅露天花園,走田園、小清新風🌿餐廳仲有好多牛油果嘅菜式🥑牛油果控必去!💨▫️今次就叫咗個二人套餐$799包曬前菜、主食、甜品同飲品▫️🥑𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲牛油果沙冰平時都有見過呢一款飲品,不過飲就真係第一次,入口微甜,口感滑溜,幾啱我口味,不錯呢~🥰▫️🍫𝗠𝗲𝘅𝗶𝗰𝗮𝗻 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲呢款係墨西哥特飲,有淡淡的肉桂香味,朱古力味亦唔會好甜,幾特別~▫️特色前菜:🥑𝗦𝗻𝗮𝗽𝗽𝗲𝗿 𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝗖𝗲𝘃𝗶𝗰𝗵𝗲 𝗦𝗻𝗮𝗽𝗽𝗲𝗿紅魚刺身伴牛油果材料包括:有青瓜、牛油、蕃茄丁、味道酸酸辣辣,紅魚刺身第一次食,質感比較實~▫️🥨𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗖𝗵𝘂𝗿𝗿𝗼肉桂脆條面頭沈上玉桂粉,味道有少少蔗糖味,表面炸得金黃,內裏咬落有少少鬆糕嘅質感,可配上朱古力醬食,入口外脆內軟。▫️🍗𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻香脆炸雞雞鎚炸得好多汁,醬汁微辣🌶▫️🌮𝗤𝘂𝗲𝘀𝗮𝗱𝗶𝗹𝗹𝗮墨西哥餡餅揀咗兩款口味,一個就係烤魚,另一款就係雞肉。餡餅味道有少少牛油香味,魚肉多汁軟滑,裏邊仲包有牛油果、生菜
西營盤正宗特色墨西哥菜🇲🇽牛油果控必去!
今次就叫咗個二人套餐$799包曬前菜、主食、甜品同飲品
🥑𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲牛油果沙冰
🍫𝗠𝗲𝘅𝗶𝗰𝗮𝗻 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲
特色前菜:
紅魚刺身伴牛油果
🥨𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗖𝗵𝘂𝗿𝗿𝗼肉桂脆條
🍗𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻香脆炸雞
雞鎚炸得好多汁,醬汁微辣🌶
🌮𝗤𝘂𝗲𝘀𝗮𝗱𝗶𝗹𝗹𝗮墨西哥餡餅
揀咗兩款口味,一個就係烤魚,另一款就係雞肉。餡餅味道有少少牛油香味,魚肉多汁軟滑,裏邊仲包有牛油果、生菜、蕃茄,烤魚餡餅拎上手食嘅時候直頭溜汁🤣幾好味😋個人比較鍾意烤魚味!
🐮𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗔𝗿𝗿𝗮𝗰𝗵𝗲𝗿𝗮 𝗖𝗮𝗿𝗻𝗲 𝗔𝘀𝗮𝗱𝗮
美國安格斯牛腹排配牛油果醬
旁邊配上薄餅、蕃茄汁、牛油果醬、洋蔥等配料,可以比大家自由配搭,點上唔同嘅醬汁。墨西哥飯個飯好乾身,有咬口!平時好少食飯嘅為食兔都覺得好鍾意個飯嘅質感!
牛腹排顏色粉嫩且肉味濃!
🥑𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝗜𝗰𝗲-𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺牛油果雪糕
面頭淋上芒果醬,質感好濃厚!好綿滑!仲食到少少薄荷醬🤔感覺上好似用咗好多牛油果製成咁!食完好想再食多個😍!!
▫️
整體嚟講,睇到餐牌款式幾多可以選擇!大家唔知食咩都可以叫呢個二人套餐🤣都包咗好多菜式!細食嘅朋友可以3個人Share都得~值得推薦大家去食~
📍地址:Verde MAR
西環西營盤水街41號地舖。
▫️
#goeat西營盤#verdemar#墨西哥菜#正宗墨西哥菜#西營盤墨西哥菜#墨西哥餐廳#香港墨西哥餐廳#香港墨西哥菜#avocado#avocadoaholic
#Mexican#mexicanrestaurant
平日食得重口味既食物比較多, 難得黎到西營盤揀標明健康既墨西哥餐廳🌮好老實, 睇MENU既時候因為全部英文, 都有唔少字要查下字典, 我盡量同大家好西分享下~~1. TACO (3PCS, 圖1, $89)呢個有好多材料選擇, 我揀左鷄肉, 蘑菇以及豬肉每塊上面都會有一D綠色既牛油果醬, 賣相好吸引!我自己最鐘意豬肉, 覺得成個味道好夾, 每份份量都好足料~入面跟兩個汁, 一個辣汁, 一個似燒汁, 有兩種唔同既口感係幾有特色的菜式2. Seafood Paella ($339)呢個係海鮮飯, 非常足料, 有蝦, 有青口, 有蜆肉, 幾大盤下~兩個人食極都食唔完~個飯清清地, 唔會好濃味, 幾鐘意呢種感覺3. Avocado Ice-cream ($88)牛油果係呢間店既主打, 所以我點左個牛油果雪糕~口感幾特別, 有少少似沙冰, 因為我自己本身幾鐘意食牛油果所以都幾鐘意呢個雪糕, 出面食唔到😝4. Chocolate ice ($38)呢杯朱古力較外面茶餐廳既味道濃, 值得試下!味道: 4/5環境: 5/5服務: 5/5 (服務員個個都好NICE, 會主動過黎幫手影相)性價比: 4/
1. TACO (3PCS, 圖1, $89)
呢個有好多材料選擇, 我揀左鷄肉, 蘑菇以及豬肉
每塊上面都會有一D綠色既牛油果醬, 賣相好吸引!
我自己最鐘意豬肉, 覺得成個味道好夾, 每份份量都好足料~
入面跟兩個汁, 一個辣汁, 一個似燒汁, 有兩種唔同既口感
係幾有特色的菜式

2. Seafood Paella ($339)
兩個人食極都食唔完~
個飯清清地, 唔會好濃味, 幾鐘意呢種感覺

3. Avocado Ice-cream ($88)
牛油果係呢間店既主打, 所以我點左個牛油果雪糕~
口感幾特別, 有少少似沙冰, 因為我自己本身幾鐘意食牛油果
所以都幾鐘意呢個雪糕, 出面食唔到😝

4. Chocolate ice ($38)
呢杯朱古力較外面茶餐廳既味道濃, 值得試下!

味道: 4/5
環境: 5/5
性價比: 4/5
2022-05-15 15 浏览
Nothing better than treating myself a decent meal on Friday night!屋企附近近年開咗好多特色餐廳,西式日式中式韓式應有盡有。今次嚟到位於水街嘅墨西哥餐廳,chill下relax下🤤餐廳係喺一個唔係特別顯眼嘅位置,入口位處兩間餐廳之間嘅一條樓梯。外牆採用咗白色嘅colour tone,有一種高貴典雅嘅感覺。餐廳嘅內部裝修以簡約為主,光線十分充足。四周圍都有唔同嘅綠色植物,俾人一種好refreshing嘅感覺。而最特別嘅地方係天花同牆身上面都掛住咗唔同嘅art piece,有動物有星星有月亮,好似置身緊喺一個tropical rainforest咁,十分wild🤣Super Nachos with Carnitas PorkA must for Mexican dish!熱辣辣嘅Nachos雖然冇任何嘅seasonings,但上面有好豐富嘅toppings包括芝士、洋蔥、蕃茄、豆蓉,再加埋牛油果蓉同芫荽,配埋好香嘅烤豬肉,令一塊簡單嘅粟米片即刻充滿咗口感,係一個相當唔錯嘅餐前小食!Halibut Veracruz一種好新式嘅比

Halibut Veracruz
一種好新式嘅比目魚煮法。Veracruz嘅style即係將欖欖、三色椒、辣椒等鋪喺魚上面,再由呢啲材料嘅精華製成一個special sauce,中和返煎過嘅比目魚所帶嚟嘅油膩感。

Surf ‘N’ Turf Brocheta
學店員咁講,呢個係一個好wild嘅dish。首先震撼我哋嘅係佢嘅份量,真係好大份😂😂份量係絕對足夠三至四個人食!呢個烤肉串有齊豬、牛、雞三款肉,中間夾住三色椒同洋蔥,面頭仲會有少少芝士蓉,帶嚟拉絲嘅感覺。三款肉入面,我會俾個牛最高分,最tender最juicy,其他可能會略嫌乾咗啲,不過係燒烤形式煮,理解嘅。但強烈建議要多啲人share先好叫🤣
Verde MAR係一間以健康為主題嘅墨西哥餐廳,餐廳內部以唔少綠植做裝飾,仲設有一個別緻嘅小花園,種滿可食用嘅墨西哥仙人掌同香草,貫徹主廚 Eligio“Farm-to-table”嘅理念,希望令賓客彷彿置身於一個墨西哥綠野秘境之中。墨西哥菜偏好使用牛油果、玉米和蕃茄等食材,所以製作出來嘅菜式格外色彩繽紛,讓人食指大動之餘,亦十分健康!Mexican Seafood Paella🥘 $339墨西哥海鮮飯色彩斑斕,面頭鋪滿各種海鮮,有大蝦、帶子、青口等,足料之餘海鮮亦十分新鮮。第一次試墨西哥海鮮飯,與西班牙海鮮飯嘅不同之處在於其米粒係用海鮮湯來煮,所以較為軟糯,粒粒分明,完美地吸收了海鮮湯的鮮味,冇西班牙海鮮飯咁乾。餐廳仲附上一支墨西哥辣椒醬調味,方便返重口味的朋友仔😂。Avocado Tostada🥑擺盤十分精緻,廚師好有心思咁將牛油果薄片鋪成一朵花🌺 牛油果熟度啱啱好,肉質細膩,配搭微辣嘅自家製香脆粟米片,口感獨特,牛油果迷必試!Avocado Ice Cream🍦最期待嘅甜品出場了,就係依個牛油果造型的雪糕,仿真度十足😍,可愛到唔捨得食。唔單止外形獨特,味道都冇令我失望,自家製嘅

Mexican Seafood Paella🥘 $339

Avocado Tostada🥑

Avocado Ice Cream🍦
最期待嘅甜品出場了,就係依個牛油果造型的雪糕,仿真度十足😍,可愛到唔捨得食。唔單止外形獨特,味道都冇令我失望,自家製嘅牛油果雪糕口感幼滑,味道清新自然,甜度適中,食落一啲罪惡感都冇😝
2022-05-12 17 浏览
喺香港都有好食 #墨西哥菜!西營盤超多好嘢食今次入咗去一間主打墨西哥菜的餐廳~菜單有nachos、tacos,仲有我地好鍾意嘅牛油果avocado 😂 🥑好喜歡呢間店嘅裝修店外可愛的樹瀨壁畫店舖和後花園放滿仙人掌🌵和裝飾天花掛滿唔同形態嘅Piñata,滿滿墨西哥風情好適合帶小朋友嚟影相打卡📸️食墨西哥菜點都會點Nachos 呢間Nachos 脆卜卜 份量足 最鍾意啲拉絲芝士🧀主食叫咗魚Halibut Veracruz估唔到個汁甜甜地好開胃魚味濃郁 小朋友追住食有人最鍾意呢度嘅牛油果蘋果班戟一上枱已經氹得小朋友好開心❤️係一個好可愛嘅公仔,中間牛油果蓉和蘋果清甜可口,而且十分健康!香港真係好多唔同國家嘅特色菜真係值得專登去試吓俾小朋友感受唔同嘅國家文化Verde MAR (西環)📍西環西營盤水街41號地舖#墨西哥餐廳 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk #餐廳推介 #美食 #香港餐廳 #hkmami #hkblogger #親子 #香港媽媽 #hkkol #親子blogger #hkmom #香港媽咪 #wearehkkid #mamatown
喺香港都有好食 #墨西哥菜!

西營盤超多好嘢食

好喜歡呢間店嘅裝修

店外可愛的樹瀨壁畫
店舖和後花園放滿仙人掌🌵和裝飾
天花掛滿唔同形態嘅Piñata,滿滿墨西哥風情

好適合帶小朋友嚟影相打卡📸️

真係值得專登去試吓
俾小朋友感受唔同嘅國家文化

Verde MAR (西環)📍
西環西營盤水街41號地舖

This cute place features healthy and authentic Mexican food, and puts the farm-to-table concept into practice.👨🏼‍🌾🪴⇢🍽 I especially like the friendly and warm atmosphere with loads of greenery (there’s even a little garden!), making me feel like I am in a forest!🌳🌿 A range of food choices available:✤ 🌮𝗤𝘂𝗲𝘀𝗮𝗱𝗶𝗹𝗹𝗮 (𝟮 𝗽𝗰𝘀) $𝟴𝟵We chose chicken, you may also choose pork, fish, veggie, and steak. Gluten-free tortilla is also available upon request.✤ 🦪𝗕𝗹𝘂𝗲 𝗠𝘂𝘀𝘀𝗲𝗹𝘀 𝗶𝗻 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗪𝗶𝗻𝗲 $𝟭𝟰𝟵Flavorful Chilean blu

✤ 🌮𝗤𝘂𝗲𝘀𝗮𝗱𝗶𝗹𝗹𝗮 (𝟮 𝗽𝗰𝘀) $𝟴𝟵
𝗤𝘂𝗲𝘀𝗮𝗱𝗶𝗹𝗹𝗮 (𝟮 𝗽𝗰𝘀)

Flavorful Chilean blue mussels with a hint of Mexican spices. Love the white wine broth too.🥂
𝗕𝗹𝘂𝗲 𝗠𝘂𝘀𝘀𝗲𝗹𝘀 𝗶𝗻 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗪𝗶𝗻𝗲

✤ 🥩𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗔𝗿𝗿𝗮𝗰𝗵𝗲𝗿𝗮 𝗖𝗮𝗿𝗻𝗲 𝗔𝘀𝗮𝗱𝗮 $𝟮𝟴𝟵
US Angus prime steak, served with Guacamole and Fresh Salsa. A bit overcooked, but the seasoning was on point.👌🏻
𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗔𝗿𝗿𝗮𝗰𝗵𝗲𝗿𝗮 𝗖𝗮𝗿𝗻𝗲 𝗔𝘀𝗮𝗱𝗮
𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗔𝗿𝗿𝗮𝗰𝗵𝗲𝗿𝗮 𝗖𝗮𝗿𝗻𝗲 𝗔𝘀𝗮𝗱𝗮

✤ 🌵𝗖𝗮𝗰𝘁𝘂𝘀 𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗝𝘂𝗶𝗰𝗲 $𝟳𝟴
Using the edible Mexican cacti and herbs in its cosy little garden, which makes this drink extra refreshing. Great for detox too.💚
𝗖𝗮𝗰𝘁𝘂𝘀 𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗝𝘂𝗶𝗰𝗲

They also got weekend brunch too

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 7.5/10
🐽 Revisit : Maybe
𝗕𝗹𝘂𝗲 𝗠𝘂𝘀𝘀𝗲𝗹𝘀 𝗶𝗻 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗪𝗶𝗻𝗲
𝗖𝗮𝗰𝘁𝘂𝘀 𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗝𝘂𝗶𝗰𝗲
  • Cactus  Apple  Juice
終於有連假放就當然要食好西放鬆吓,今次去咗屋企附近嘅「Verde MAR」食晏,佢中文名好似叫綠海·牛油果,好得意。之前經過門口已經覺得餐廳裝修幾靚,而入到去更散發住濃厚異國民族風情🏜。餐廳裏頭充滿綠色元素💚,除咗四周圍擺放咗小盆栽之外,出面更設有一個花園仔,再配合埋大窗户令室內光線充足,讓人置身於小森林一樣,整體氛圍相當舒服。餐廳主打墨西哥菜🇲🇽,食物種類繁多,唔單止得卷物食。同時,餐牌設計精緻,圖文並茂,令客人更能掌握菜式內容。餐廳喺週末特別提供Egg Brunch Menu雞蛋假日午餐。Chilaquiles薄荷蕃茄芝士粟米片($98),早午餐好豐富,包括有靚靚煎雙蛋🍳、斑豆蓉同粟米片。整熱咗嘅粟米片別有一番風味,配合埋酸忌廉、芝士、蕃茄、辣椒粒同薄荷葉等一齊食好搭調🌿。不過我建議要襯快食,因為再放耐啲就會變淋、變濕。Grilled Adobo Beef & Pork燒汁鴛鴦烤肉($168),佢係DIY系列,有得玩又有得食。🍖烤肉用鐵板裝住,份量都幾多,但醃料味偏重,所以唔係好分得出牛肉定豬肉🐷🐮。隨烤肉奉上三塊軟薄餅,用佢嚟包裹蕃茄、生菜絲同莎莎醬🍅,食落感覺滿足。不過薄餅得三
Chilaquiles
Grilled Adobo Beef & Pork
Grilled Adobo Beef & Pork燒汁鴛鴦烤肉($168),佢係DIY系列,有得玩又有得食。🍖烤肉用鐵板裝住,份量都幾多,但醃料味偏重,所以唔係好分得出牛肉定豬肉🐷🐮。隨烤肉奉上三塊軟薄餅,用佢嚟包裹蕃茄、生菜絲同莎莎醬🍅,食落感覺滿足。不過薄餅得三塊,唔係好夠喉啊。
Mexican Chicken Wings
Mexican Chicken Wings墨西哥惹味雞翼($89),呢款雞翼係無咁熱氣嘅汁煮🍗,辣度有得揀,分別係全球第二級最辣嘅哈瓦那Habanero同香甜蕃茄辣椒Pique Dulce。食開BB辣嘅我哋就要咗後者,🌶辣度適中,微微酸兼開胃,而雞翼肉質就夠晒嫩滑。
Mexican Street Corn
Mexican Street Corn (Elotes)墨西哥式粟米($89),🌽呢樣係簡單又好味嘅街頭小食。香甜多汁嘅粟米配上惹味嘅酸忌廉、蛋黃醬同辣粉,集多重滋味於一身,相映成趣。另外,如果再吱啲青檸汁就變得清新🍋。
Avocado Ice Cream
Avocado Ice Cream自家製牛油果雪糕($88),傻傻分不清究竟佢係雪糕🍨定牛油果🥑,答案係兩樣都啱。甜品還原度極高,佢以牛油果皮作為器皿,就連塊招紙都仲喺度🤣。雪糕嘅味根本就同食緊牛油果無異,但加入咗牛奶變得更香滑,而中間橙色部份係柚子雪葩,可愛呢🍊。
Horchata
飲品方面,我哋要咗Cactus Apple Juice($78)同Horchata($38),兩者都各有特色。🌵仙人掌蘋果汁天然無添加,無多餘嘅甜味,仲帶有打蓉咗嘅果肉,好清新。🍚Horchata係一種用米漿同肉桂整成嘅地道飲品,熱飲同凍飲皆可,佢甜甜的,好飲得嚟仲好啱配濃味嘅食物,發揮中和作用。
總括嚟講,呢餐墨西哥菜係一個唔錯嘅體驗👍,由外籍廚師主理,為客人帶來正宗口味。雖然餐廳定價稍貴,但我認為都值得到訪啊。最後,我上載埋餐廳嘅完整餐牌以供大家參考🙏🏻。
2022-04-18
Mexican Chicken Wings
Horchata
2022-05-09 41 浏览
/𝑉𝑒𝑟𝑑𝑒 𝑀𝑎𝑟🇭🇰/➖➖➖<多款墨西哥菜式~來一場牛油果宴🥑> ➖➖➖雖然住附近 但好耐無行過水街呢邊lu 都係最近先知原來有間專食墨西哥菜嘅餐廳最吸引我注意係門口寫住嘅「牛油果」同「綠海」 仲有隻好可愛嘅樹懶🦥💕食物方面有唔同嘅菜式 例如burrito 、tacos 仲有唔同嘅牛油果/蛋嘅菜式😆亦有cocktails 記得,要留意番營業時間啊~➖➖➖1️⃣avocado burger trio $149 其實呢個唔係包~係牛油果🥑外型真係幾似burger !! 口感會結實啲 中間會夾左塊漢堡扒、番茄、洋蔥同青瓜 相比平日嘅burger 清新啲塊扒相對薄啲 如果係素食人士都可以揀mushroom 😛伴碟嘅仲有番茄牛油果醬 可以再加啲檸檬汁調味應該會開胃啲另外一樣就係煎蛋🍳 唔會過生 幾有蛋香💕➖➖➖2️⃣super nachos $159 平時都鍾意nachos 😼入面會有牛油果醬、芝士同雞肉🤟🏻如果唔食雞肉 可揀豬肉、雜菜、菇、西班牙香腸 亦可upgrade 做hanger steak Nachos 幾香脆 份量都算幾多 芝士有拉絲效果係略嫌雞肉粒咸啲!➖➖➖3️⃣ TAC
/𝑉𝑒𝑟𝑑𝑒 𝑀𝑎𝑟🇭🇰/
<多款墨西哥菜式~來一場牛油果宴🥑>
雖然住附近 但好耐無行過水街呢邊lu
都係最近先知原來有間專食墨西哥菜嘅餐廳
記得,要留意番營業時間啊~

1️⃣avocado burger trio $149
其實呢個唔係包~係牛油果🥑
外型真係幾似burger !!
塊扒相對薄啲 如果係素食人士都可以揀mushroom 😛
伴碟嘅仲有番茄牛油果醬
可以再加啲檸檬汁調味應該會開胃啲
另外一樣就係煎蛋🍳 唔會過生 幾有蛋香💕
avocado burger trio

2️⃣super nachos $159
平時都鍾意nachos 😼
入面會有牛油果醬、芝士同雞肉🤟🏻

3️⃣ TACO (3PCS) $89 🌟
食墨西哥菜另一樣都會食嘅就係taco😆
餡料方面都多選擇可以混合幾款唔同口味~
配料方面揀左雜菜、雞肉同烤魚
烤魚質感幾嫩滑💕 taco 餅皮軟熟
雞肉嗰款就同2️⃣味道差不多
雜菜食到有番茄、西蘭花等
每款都仲有牛油果醬

avocado burger trio
Avocado ice  cream
Avocado  ice  cream
2022-05-09 42 浏览
在水管藤蔓上攀爬飛躍嘅樹懶🦥站立於水管另一端 與之對望嘅大嘴鳥🐦令Verde MAR此一墨西哥餐廳成為西營盤水街嘅地標之一而刻印嘅牆上嘅名字「綠海.牛油果」已經提前預告你將進入牛油果🥑嘅世界💚💚不只menu有一整頁列出牛油果菜式Lunch set中亦處處可見其影蹤除咗牛油果🥑 蕃茄🍅同蛋🥚都係常客🤣🍟牛油果薯條賣相完全係牛油角天婦羅😍脆得香脆嘅牛油角蓉 沾上青檸汁以解油膩之感 係絕佳嘅香胃小食😆🧀牛油果蘑菇芝士奄列雖然睇落好似平平無奇 但佢嘅調味同食材料配搭都令菜式變得不平凡蘑菇炒得好香好好食😍配上蕃茄同芝士 非常惹味🥪墨西哥蛋粟米多士蕃茄洋蔥 加上微辣嘅青辣椒 食得好過癮❤️而擺在一旁嘅斑豆蓉 唔好以為佢係唔起眼嘅配角 就咁食冇咩特別 但夾埋多士一齊食 味道即刻昇華不少😍🍦牛油果雪糕以假亂真嘅雪糕 賣相已經令人wow一聲 食落亦都好有驚喜😆牛油果核疑似係橘子醬 味道酸甜清爽 而果肉就以牛油果同牛奶製成 牛油果味濃郁🥑🍹仙人掌蘋果汁原來仙人掌同蘋果味道咁夾🤣飲落有啲似蔬菜汁(?)
在水管藤蔓上攀爬飛躍嘅樹懶🦥

但夾埋多士一齊食 味道即刻昇華不少😍

🍦牛油果雪糕
以假亂真嘅雪糕 賣相已經令人wow一聲 食落亦都好有驚喜😆

🍹仙人掌蘋果汁
原來仙人掌同蘋果味道咁夾🤣飲落有啲似蔬菜汁(?)
仙人掌蘋果汁
2022-05-01
仙人掌蘋果汁
餐廳是由墨西哥主廚開的餐廳,主打墨西哥菜,以及採用avocado🥑再為原材料入饌的菜色,還有素食、gluten-free 食物、avocado 的甜品和飲品等🤤.店內天花掛滿唔同形態嘅Piñata,滿滿墨西哥風情,周圍還有不同仙人掌🌵作為點綴,充滿咗歡樂氣氛~後花園種植了可食用的仙人掌🌵香草🌿想心悅目😚增添份休閒感覺😌.🌮 Taco一客有三件可以揀不同的餡料,今次選了al pastor, carnitas pork,chorizo mix埋蕃茄🍅洋蔥🧅香料碎牛油果醬,好清新😆.🥑 Avocado tostada 牛油果切成一朵花🌺牛油果熟到啱啱好,入口軟滑,加咗少少墨西哥辣椒🌶️惹味,連埋脆口粟米餅一齊食,過癮🤣.🥩 Birria beef stew 傳統墨西哥菜-燉牛肉,上枱嚐一口牛肉湯汁,味道濃郁,充滿牛肉鮮味同香料香味,店員介紹把青檸汁、洋蔥碎🧅和香草碎🌿混和米飯一起食,有點像湯飯,牛件燉得腍又入味,味道和口感都很豐富~.🥑Avocado smoothie creamy幼滑,質感濃稠,每一啖都係牛油果🥑味道~.🥤Mexican ice chocolate 在朱古力裏加了cinnam
🌮 Taco
🥑 Avocado tostada
🥩 Birria beef stew
🥑Avocado smoothie
creamy幼滑,質感濃稠,每一啖都係牛油果🥑味道~
🥤Mexican ice chocolate
在朱古力裏加了cinnamon,令到成杯朱古力不太甜,味道亦都唔會太單調😛
Avocado tostada
Birria beef stew
Avocado smoothie
Mexican ice chocolate
2022-05-07
Avocado tostada
Birria beef stew
Avocado smoothie
Mexican ice chocolate
  • Birria Beef Stew
2022-04-20 29 浏览
本人一向愛吃牛油果,知道西營盤有一以地道墨西哥菜及一系列新鮮牛油果入饌的菜式,當然襯假日來到走走。進店後發現他們以墨西哥特色裝飾佈餐廳,更有不少植物小盆栽作點綴,甚至更有仙人掌,有一種異國風味。Avocado Smoothie先來一杯特色牛油果奶昔,質感幼滑綿密,口感清新細膩,還有淡淡的清香。 Steak Arrachera Carne Asada 他們用上牛腹肌,雖自到有點乾涸感,但其肉味濃厚,再配上牛油果醬、莎莎醬等,令味道更有層次。Blue Mussels en White Wine 以鐵板形式奉上,外形較嬌小,但其肉質幼嫩,鮮甜清新,更有陣陣白酒香味,輕點醬汁,更是無懈可擊!

Avocado Smoothie

Steak Arrachera Carne Asada

Blue Mussels en White Wine

Verde Mar本身係灣仔開業,依家就搬左去西營盤水街,想去都要花點腳骨力🙈因為要行多條長斜路先到,由門外已經感受到濃濃墨西哥的氣氛,牆上有樹瀨壁畫😆店內掛上不同墨西哥風裝飾,令我想起DISNEY COCO,同時亦有私人花園,種滿可食用的墨西哥仙人掌和香草🌿餐廳主打墨西哥菜🇲🇽但當然不只是常見於nachos、tacos,而是製作不同牛油果和仙人掌菜式,相當特別👍🏻🍳炒蛋伴烤仙人掌|$98假日午餐先有提供,第一次試仙人掌感到好新奇🤣仙人掌切成粒配炒蛋,口感有點似秋葵,味道淡帶少許黏性,餅皮是餐廳自家製,可轉無麩質,薄身唔會好飽膩,加埋旁邊入口幼滑班豆蓉一齊食,口感超豐富😋🌸牛油果花配脆粟米餅|$89牛油果片切成一片片,鋪成花形,相當有心思🥰牛油果熟度剛好,入口軟滑,粟米餅好脆口,可以沾點牛油果醬同牧場芝士,味道帶點辣🌶因為加左墨西哥辣椒,辣得過癮🍗香脆炸雞|$89炸雞槌有五件,雖然顏色有點深,但炸得好JUICY好嫩滑🤤🍨自家製牛油果雪糕|$88好期待甜品環節😆造型好可愛,雪糕睇落同真既牛油果一樣,用牛油果殻載住,味道好滑重奶味,中間既核其實係雪葩,整得好逼真😍同埋唔易溶,可以慢慢品嘗🥞

人掌菜式,相當特別👍🏻

🍳炒蛋伴烤仙人掌|$98

🌸牛油果花配脆粟米餅|$89
牛油果片切成一片片,鋪成花形,相當有心思🥰

🍗香脆炸雞|$89
炸雞槌有五件,雖然顏色有點深,但炸得好JUICY好嫩滑🤤

🍨自家製牛油果雪糕|$88

🥞牛油果蘋果班戟|$98
班戟賣相真係好得意☺️整成一個墨西哥人咁,中間鬍鬚係牛油果慕絲,三層班戟夾住爽脆蘋果片,仲有牛油果蓉,軟綿綿口感😋
唔會好甜,所以罪惡感唔重,牛油果做甜品都可以好好食

🥛Horchata|$38
店員介紹主要係用肉桂和米水去沖成,幾有風味,不過肉桂味道較淡
2022-04-16