2022-06-17 783 浏览
話說朋友知我鍾意食牛油果同注重健康飲食,介紹咗呢間墨西哥餐廳比我。一睇個MENU已經相當吸引,當中見有唔少用牛油果做主題嘅菜色,絕對係牛油果控嘅天堂。其他食材亦係以健康蔬菜為主打,感覺好健康,精挑細選下揀咗幾款菜式: 🥑🥑Ceviche de Avocado($149) - 造型賣相一流,用牛油果、蕃茄和洋蔥等砌成好靚嘅蛋糕造型,入口好清新,幾款健康食材味道好夾,靚得來好好食。必食推介!🐮🐮墨西哥燉牛肉 Birria Beef Stew ($189) - 可以選配飯或墨西哥薄餅,我哋選配飯。燉牛肉肉質好嫩好入味,分量亦都好多。店員教我地可以將飯倒埋入去湯到食,咁就更加入味,真係好正。🍨🍨牛油果雪糕 ($88) 又係賣相已經滿分,用咗牛油果皮裝住嘅牛油果雪糕,再用芒果味雪葩仿牛油果粒核。入口好香好濃牛油果同牛奶味,配埋個芒果雪葩啱啱好,平衡返個味道同口感。必食推介!🥤🥤牛油果奶昔($78) 濃濃嘅牛油果味,入口好滑好CREAMY,好飲。作為牛油果控嘅你,一定要叫番杯嘆下。 🇲🇽🇲🇽餐廳環境令人坐得好舒服,感覺好似去咗度假咁。主打牛油果同健康飲食嘅墨西哥餐廳唔多,呢間無論食物質素同環境都好

🇲🇽🇲🇽餐廳環境令人坐得好舒服,感覺好似去咗度假咁。主打牛油果同健康飲食嘅墨西哥餐廳唔多,呢間無論食物質素同環境都好好,一定要推介比愛好牛油果或逢行健康飲食嘅你呀。

• Avocado Ice Cream
  • Birria Beef Stew
2022-06-17 20 浏览
今日黎到西營盤 比門口好可愛既樹瀨壁畫吸引左我入去一間墨西哥🇲🇽餐廳食墨西哥菜😍餐廳以健康做主題 好多菜式都會加牛油果🥑夠哂健康😌而且菜式款款新穎 樣樣都好健康 食完唔會有罪惡感🫠餐廳裡面懸掛住好多手工製作既裝飾品 好有異國情調❤️而出面有個花園種滿咗仙人掌 可惜當日落雨睇得唔係好清楚1️⃣牛油果羅馬生菜沙律🥗 $149羅馬生菜好新鮮配上蕃茄仔 牛油果🥑 生熟度岩岩好 配上佢地自家製嘅香醋醬 味道好夾 夠哂大兜 好滿足😄2️⃣特選美國 Arrachera 牛扒 🥩$289Arrachera 即係牛肉的側腹橫肌部位 牛肉味重同有口感 而且係瘦肉牛扒 夠哂健康最好味係佢地既醬 味道同牛排好夾 有牛油果醬 新鮮蕃茄洋蔥芫荽嘅配菜 同埋辣辣地嘅蕃茄蓉醬因為啲配菜所以牛扒唔會好膩3️⃣香蕉船配自家製雪糕🍨$78香蕉外面加咗少少焦糖烤得熱辣辣 味道變得更有層次 配上自家製雪糕 (應該係玉桂味😙)一冷一熱組合 唔錯🤓4️⃣肉桂奶昔本身想要牛油果奶昔但係賣晒所以就叫咗肉桂奶昔 味道正正常常但比較甜

1️⃣牛油果羅馬生菜沙律🥗 $149

2️⃣特選美國 Arrachera 牛扒 🥩$289

因為啲配菜所以牛扒唔會好膩

3️⃣香蕉船配自家製雪糕🍨$78

4️⃣肉桂奶昔
2022-06-17 14 浏览
今次小編去試墨西哥菜,嚟到西營盤水街,咁遠行都想來,當然冇令到我哋失望啦😎今次叫咗個花型牛油果多士,一片片嘅牛油果片砌成花形再配粟米片🥑,裏面夾左墨西哥青椒,都有少少辣嘅感覺㗎😗仲叫咗Taco ,今次分別是左三種口味,豬肉,蝦,炸魚,就算豬肉都有幾種選擇,小編就試咗手撕豬肉,口感同味道都唔錯,不過小編就鍾意食蝦多啲,個人認為呢個味道夾啲🤪另外,仲叫咗個炸雞🍗,仲有辣椒醬俾我哋慘😌,勁有墨西哥風味最後做咗個青口配墨西哥飯,青口份量都算多,怕你唔夠辣仲有支辣椒醬俾你慘😂,墨西哥飯口感同味道都唔錯,有啲似蕃茄炒飯咁🙃至於嘢飲我哋就叫咗Flamingo,佢係一半洛神花茶+一半玉桂味嘅米水,感覺好清身,味道都唔錯🤣

另外,仲叫咗個炸雞🍗,仲有辣椒醬俾我哋慘😌,勁有墨西哥風味

2022-06-16 9 浏览
♨️Verde MAR西環西營盤水街41號地舖@verdemarhk 💜西營盤一間主打牛油果及仙人掌食物既墨西哥菜,由墨西哥廚師Eligio主理,店舖好清新周圍掛滿墨西哥Piñata手作公仔,仲有一個小小嘅後花園有仙人掌及香草放於食物之用👍🏻🔷Avocado ice-cream呢個雪糕好驚喜,賣相已經一流,用真牛油果皮盛載自家製牛油果雪糕,好認真用薄荷葉做裝飾葉,粒核係芒果雪芭,芒果茸裏面加入少少辣味,個雪糕好滑好清新,必食推介👍🏻🔷Taco super set軟皮夾飲,一份豬肉,一份魚,配料好健康,落咗牛油果醬、蕃茄、芝士⋯⋯越食越開胃🔷Halibut Veracruz set朋友想食清清地,叫咗南方煎比目魚扒,魚扒好食,夠彈牙及烹調得唔錯,配上配料及炒飯一流🔷Lime soda🔷Flamingo ice兩杯飲品清新怡人👍🏻🔷Homemade churro 一個雪糕止唔到癮,叫多個churro就差唔多🤣,油條軟硬適中,外脆內淋,點少少唔太甜嘅朱古力醬,完美。今次冇機會品嚐佢地仙人掌嘅美食,下次一定要encore食物:8.5/10抵食:8.5/10環境:8/10。。。#食在西環 #西環美
♨️Verde MAR

🔷Lime soda
🔷Flamingo ice
兩杯飲品清新怡人👍🏻
🔷Homemade churro

今次冇機會品嚐佢地仙人掌嘅美食,下次一定要encore

食物:8.5/10
抵食:8.5/10
環境:8/10

#食在西環 #西環美食 #西營盤美食 #avocado #maxicanfood #墨西哥餐廳 #香港美食 #美食日記 #美食推薦 #牛油果 #香港美食指南 #仙人掌 #saiyingpunfood #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkrestaurant #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodstagram #foodpics #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfoodblogger #hkfoodieblogger
2022-06-16 592 浏览
好耐冇食過墨西哥菜,端午節假期去咗西營盤呢間Verde Mar來一個Mexican Lunch!餐廳門口已經好多打卡位,牆上畫咗樹瀨壁畫,店內天花板又掛上色彩繽紛嘅Piñata,好有特色,身處其中令我諗起COCO嗰套電影!餐廳由正宗墨西哥廚師主理,大部份菜式都以牛油果或仙人掌入饌,而且菜式都幾特別,好多都喺出面嘅墨西哥餐廳搵唔到。Avocado Tostada ($89)賣相好靚!大廚將牛油果切片,再一片片拼成玫瑰花。軟滑嘅牛油果,配搭香脆嘅自家製玉米Tostada,口感好有層次。而且大廚加咗少少辣椒粉及芝士粉,有時辣有時鹹,味道好豐富!值得一試!Taco(3pc) ($89)可以揀3種口味,揀咗Fried Fish,Chicken同Carnitas Pork。 三款都係配搭軟滑嘅牛油果醬,芝士,番茄粒,洋蔥,味道簡單又豐富,另外仲有跟埋兩款墨西哥辣椒醬,辣辣地都好過癮!Quesadilla (2pc) ($89)Quesadilla 揀咗Skirt Steak(+10)同Chicken,配搭熱溶芝士,番茄,洋蔥,味道就比較惹味,如果肉嘅餡料多D,口感會更好。Birria Beef S

Avocado Tostada ($89)

Taco(3pc) ($89)

Quesadilla (2pc) ($89)

Birria Beef Stew ($189)
可以跟飯或Tortillas,由於點咗Tacos同Quesadilla,我哋就揀咗配飯。我哋根據建議食法,將飯,洋蔥同芫荽家加進湯內再一次過食。牛肉已經慢煮咗足足兩日,所以肉質好腍,毫不鞋口,份量都幾多。牛肉湯頭係重點,好鮮甜,充滿肉香。推薦!

整體食物唔錯,而且調味唔會太濃,著重食材原味,感覺好健康!不過當日去店員就比較黑面,回應問題都無咩耐性,服務態度就有待改善!
2022-06-15 12 浏览
點樣食推介✨⭐️牛油果主題餐廳⭐️⭐️西營盤墨西哥菜⭐️Verde MAR地址:西環西營盤水街41號地舖🍖Birria Beef Stew $189 (7.2/10)依個燉牛肉嘅牛肉味好濃,食法係要將d飯倒落去溝埋一齊食,再加d洋蔥同香草落去增加口感同埋香味,食落清清地又暖胃🍖Signature fried chicken $89 (7.5/10)佢個炸雞其實係炸雞膇,咬落香味十足,的確惹味,點埋d酸酸地嘅辣醬一齊食1d都唔覺得膩,輕鬆ko一碟!🍖Taco $89 (7.2/10)有8款口味比你選擇,我選擇左豬,但個底都係一樣有牛油果、番茄、洋蔥同埋芝士,其實食落嘅味係大同小異,都係expected嘅taco味,不過多左牛油果嘅香氣🍖Avocado Ice cream $88 (7.8/10)係一個又可愛又好味嘅雪糕!黃色部分係芒果冰沙,同牛油果味雪糕好夾,牛油果雪糕嘅牛油果味勁濃,牛油果fans要試下🤤回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
點樣食推介✨

⭐️牛油果主題餐廳⭐️
⭐️西營盤墨西哥菜⭐️

Verde MAR
地址:西環西營盤水街41號地舖

🍖Taco $89 (7.2/10)

回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

2022-06-15 10 浏览
太耐冇旅行想體驗下異國風情?🥺不如試下西營盤呢間墨西哥菜小店🇲🇽Verde MAR意思指綠色嘅海🌊亦係墨西哥Sea of Cortez嘅顏色 餐廳由墨西哥籍廚師Eligio主理 主打正宗墨西哥菜及牛油果料理 最特別佢哋仲竟然提供仙人掌料理😮🌵仲有花園仔自家種植仙人掌同香草 達致farm-to-table 提倡健康飲食🌿-白色牆身配上綠蔓藤 好有田園風格 天花掛滿色彩繽紛又精美嘅piñata😍連店外嘅樹懶壁畫都係團隊親手繪畫 像真度極高 給予一種溫馨慢活感☺️-食物選擇除咗常見嘅tacos同nachos外🌮仲有好多極具特色嘅墨西哥料理 今次都嗌咗幾款平時較少見嘅菜式😄-🍖Surf ‘N’ Turf Brocheta $299充滿視覺衝擊嘅一道菜🤯呢串烤肉足足有16吋長 揸起把刀都重到手震🥶牛肉 豬肉 雞肉 大蝦 燈籠椒 洋蔥上淋滿芝士🧀旁邊仲跟埋無麩質粟米餅 可以夾埋肉一齊食 肉類都用上黑椒調味 個人覺得雞肉整得最好食😋另外烤肉有跟3款醬料 首先係主打嘅牛油果醬 然後係酸忌廉 最後就係左下角嘅辣番茄醬 呢個醬大家要小心啲 因為蘸少少已經辣到飲咗半杯飲品🥵食得辣先好試-🍲Birria Bee

🍖Surf ‘N’ Turf Brocheta $299

🍲Birria Beef Stew $189
燉牛肉可以揀配炒飯或者墨西哥粟米餅😆配料分別有青檸 芫荽 同生洋蔥粒 店員同我哋講 mix晒所有配料同飯一齊食係最jeng😙炒飯比較乾爽 牛肉大大舊 軟硬適中 至於個牛肉湯好有牛味 即使加咗芫荽同生洋蔥 味道都唔會好草青味

🍦Avocado Ice-cream $88
呢個真係必試!!係牛油果造型嘅牛油果雪糕🥑好得意 大廚特登用牛油果殼裝住雪糕 雪糕質地較creamy 食落充滿濃郁嘅牛油果同開心果味🤩而中間核嘅部分竟然係芒果雪葩🥭仲要辣辣地🥵真係殺我一個措手不及 仔細啲睇先見到上面有紅色一點點 應該加咗辣椒🤣

🥑Avocado Smoothie $78
呢杯係牛油果控朋友叫嘅😌飲落好重牛油果味 而且好smooth 佢仲想叫多杯飲添

🍫Mexican Chocolate (Cold) $38
其實即係朱古力加肉桂粉 肉桂粉已經完全融入朱古力 首先會飲到朱古力味 之後肉桂味就慢慢湧出嚟🤪呢個配搭意外哋夾 而且我估熱飲應該仲更加好飲
牛油果控朋友食完今餐超滿足🥑題外話 唔講唔知🤫原來大廚仲係一個youtuber嚟😆同老闆個仔一齊開咗個yt channel 叫’Verde MAR, Healthy Authentic Mexican Restaurant’ 一齊落手落腳煮野食 好有愛😍大廚同老闆個仔嘅互動都好可愛 大家有興趣可以去睇下佢哋嘅片😉
  • 牛油果雪糕
  • Avocado  Smoothie
2022-06-14 128 浏览
墨西哥餐廳😍😍牛油果🥑主打菜式健康又好食🫶🏻仲要好有特色➽Ceviche de avocado $149♡牛油果青檸開胃沙律超推薦‼️‼️個沙律連粟米脆片一齊上夾埋一齊食好fresh好開胃😚除左牛油果仲有青瓜 蕃茄 洋蔥等配菜食落超夾❤️➽Taco $89 ♡軟皮夾餅-Grilled Fish-Pork-Skirt Steak個皮係軟皮但完全唔會濕 少少煙韌口感好好😋同一款Taco入面可以自己揀唔同既肉🥰就返口味 適合所有人😍3款肉我都好鐘意 豬肉就油脂味重少少魚就好軟滑有魚味😋點埋餐廳提供既醬好正➽Birria Beef Stew $189 ♡墨式牛肉鍋超墨西哥式🫶🏻會將所有配料加入去撈埋一齊食個湯係西式牛肉汁 撈埋飯好有特色同時好好食‼️飯吸左湯汁好野味😚而牛肉份量勁多 有牛肉味😚滿足➽Avocado Icecream $88 ♡牛油果雪糕牛油果味極濃 食落口完全食到牛油果味同埋奶香味😳🫶🏻必點arr個賣相又好cutecute🥑
墨西哥餐廳😍😍牛油果🥑主打菜式

牛油果味極濃 食落口完全食到牛油果味
同埋奶香味😳🫶🏻必點arr
個賣相又好cutecute🥑

2022-06-12
【#西營盤】Verde MAR🥑田園小清新 地道墨西哥菜🥑.🍪西班牙語 'Verde MAR' 意思是 🌊'Green Sea’,寓意從源頭引入食材,實踐將農場到餐桌概念。🌻花園種有可食用🌵墨西哥仙人掌同🌿香草,用嚟炮製特色菜式!✧'Verde MAR’ in Spanish is translated to ‘Green Sea’, which implies sourcing food locally to achieve the 🐐farm-to-table concept. You can see edible Mexican cactus and herbs grown in the restaurant garden!.🍪餐廳由墨西哥本土👨🏼‍🍳廚師 Eligio主理,食物地道之餘,仲可以欣賞到手工製作的墨西哥Pinata公仔🎎,掛晒喺天花板! 花園更加有員工一齊畫嘅壁畫,處處充滿墨西哥特色!✧Helmed by Eligio the local Mexican Chef, one cannot question the authenticity of the region
【#西營盤】Verde MAR
🥑田園小清新 地道墨西哥菜🥑
🌻花園種有可食用🌵墨西哥仙人掌同🌿香草,用嚟炮製特色菜式!

✧Helmed by Eligio the local Mexican Chef, one cannot question the authenticity of the regional cuisine🌯. What’s more, it’s really something to see handmade Mexican Doll Piñata all over the ceiling and lovely murals in the garden, all created by the chef and staff!👏🏻

~~~~~~~~~~~~~
🌮 軟皮夾餅 (3件pcs) Taco $89 (4.5/5)
軟皮夾餅

🍪Taco即墨西哥玉米捲餅,有分脆皮同軟皮。 今次呢款taco係軟皮,仲可以每件揀唔同口味😍!
1️⃣香汁豬柳 Al Pastor Pork
2️⃣烤豬肉 Carnitas Pork
3️⃣烤魚柳 Grilled Fish
伴牛油果蓉、蕃茄、洋蔥等,豐富健康👍🏻個人最鍾意烤豬肉,肉味突出😋
✧The corn tortillas are rather soft. A selection of fillings are available😋Carnitas pork is particularly flavourful☺️
🐮墨式牛肉鍋 Birria Beef Stew $189 (4/5)
墨式牛肉鍋

🍪傳統墨西哥牛肉鍋,牛肉醃製後要慢煮兩日,準備工夫繁複🥘
😍牛肉湯係呢道菜嘅精粹,濃而不膩,加入芫茜同洋蔥, 再配墨西哥飯食😆好似湯飯🤭
牛肉比中式牛腩更結實同有口感,份量充足,墨西哥飯粒粒分明。
✧ The challenging recipe requires long preparation time- beef is marinated and slow cooked for 2 days.🤫
The soup, yummy and not at all oily, is the essence of this dish. Add cilantro, onion and rice to enjoy!
🥑自家製牛油果雪糕 Avocado Ice Cream $88 (4/5)
牛油果雪糕

🍪睇落就似一粒真牛油果!
用真牛油果皮盛載牛油果雪糕😆
口感似雪芭,味道清香,口感細緻
牛油果核係芒果雪芭,有少少香料味😳好特別
✧Super cute avocado ice cream with just the right amount of sweetness😋! I love the spiced mango sorbet👍🏻
🥑牛油果奶昔 Avocado Smoothie $78 (4.5/5)
牛油果奶昔

🍪媽媽好鍾意食牛油果🤤
嗌咗個牛油果奶昔走甜🤭我試咗兩啖😍口感香滑味道濃郁
✧Mom sees avocado as a staple for life🤣This smoothie is really delicious, creamy and smooth😍
~~~~~~~~~~~~~
🍪總結而言,食物滋味🤩,用餐還環舒適👍🏻
✧Quality mexican food and a cosy dining area👏🏻
味道 Taste: 🍪🍪🍪🍪/5
軟皮夾餅
墨式牛肉鍋
牛油果雪糕
牛油果奶昔
  • Birria Beef Stew
  • Tacos
2022-06-11 48 浏览
西環牛油果控天堂|創新墨西哥菜verde MAR 的牛油果雪糕未免太可愛了吧 牛油果雪糕十分香濃 芒果雪沙更有畫龍點睛的感覺相信我 喜歡牛油果的 這個是必點的~TACOS推介豬肉和雞肉 配上醬汁 真的很好吃💞這裡的裝潢就像是走進了一個森林 還有我喜歡的樹瀨🦥配上白色的牆 還有綠色樹木的壁畫 真的很好拍🫡這裡的店員非常熱情 以英文溝通為主😂適合朋友聚餐 / 情侶約會 而且這裏的份量都頗多建議多叫幾個朋友 可以share 🤧同埋餐點都係以牛油果為主 喜歡吃牛油果的朋友就可以試到很多不同的牛油果菜式✔️人均消費大概250-300
西環牛油果控天堂|創新墨西哥菜
verde MAR 的牛油果雪糕未免太可愛了吧
牛油果雪糕十分香濃 芒果雪沙更有畫龍點睛的感覺
相信我 喜歡牛油果的 這個是必點的~
TACOS推介豬肉和雞肉 配上醬汁 真的很好吃💞
這裡的裝潢就像是走進了一個森林 還有我喜歡的樹瀨🦥
配上白色的牆 還有綠色樹木的壁畫 真的很好拍🫡
這裡的店員非常熱情 以英文溝通為主😂
適合朋友聚餐 / 情侶約會 而且這裏的份量都頗多
建議多叫幾個朋友 可以share 🤧
人均消費大概250-300
喜愛異國風情嘅我,上星期就捐窿捐罅,嚟到呢間真好隱世嘅墨西哥🇲🇽餐廳,環境幾Chill🕺🏻,人唔多,食物幾好食🌮墨西哥夾餅Taco (3pcs) $89自選3款餡料,有好多款揀,例如豬🐷、雞🐥、魚🐟、蔬菜🥬等,餡料有牛油果醬、蕃茄粒、洋蔥粒等🥳跟餐會配兩個醬俾你,咬落口感豐富,好足料,我地揀左chicken、Al Pastor Pork同Grilled Fish,3款都唔錯👍🏻🥩墨西哥燉牛肉 Birria Beef Stew $189配飯/墨西哥薄餅,咁我哋就揀咗配飯🍚,個飯是黃色的,但同平時既飯差不多😆店員提醒我地可以將個飯放落個湯度食,而燉牛肉🥩方面就真係有好多舊,食哂d飯都仲有肉剩😂肉質腍滑,個湯亦幾好送飯,整體幾好食🙆🏻‍♂️🍗招牌炸雞翼 Signature Fried Chicken $89配辣茄汁,炸起熱辣辣🌡,咬落有肉汁💦,點埋汁就更香口惹味🤤,食落無咩墨西哥feel,建議叫其他特色d既小食,例如見佢個Chimichanga(油炸卷餅)好似幾正咁🫔🍨墨西哥香蕉船 Mexican Banana Split $78🍦雪糕好特別,係粟米味🌽唔會太甜,配一條燒過嘅香蕉🍌🔥,香蕉外面

🌮墨西哥夾餅Taco (3pcs) $89

🥩墨西哥燉牛肉 Birria Beef Stew $189

🍦雪糕好特別,係粟米味🌽唔會太甜,配一條燒過嘅香蕉🍌🔥,香蕉外面有焦糖既感覺,食落外熱內冷,口感味道俱備,同平時食既香蕉船好唔同,呢款未食過又幾有特色🥳

🍫墨西哥凍朱古力 Mexican Chocolate $38
非一般茶記朱古力,顏色偏白,唔會超級甜,最特別係飲落有肉桂味,又真係幾特別,整體幾好味,可以一試🙆🏻‍♂️

Overall
整體環境、食物、價錢都唔錯,餐廳位於橫街位置,成個環境好寧靜同聽住餐廳播既音樂幾有異國風情💃🏻餐廳仲有個小花園種仙人掌🌳另外店員需用英語溝通,同幾細心👍🏻,會提提你趁熱食、正確食法嗰啲🤣👍🏻👍🏻
2022-06-03
午餐
2022-06-08 16 浏览
隨緣訂了這家墨西哥餐廳,從九龍摸到去香港水街,都是從來未去過的地方,彷彿去了旅行一樣。我們不懂得墨西哥菜,女侍應非常友善,慢慢幫我們介紹,態度值得一讚Starter 叫了Taco,餡料要魚、蝦及牛,就是墨西哥版的填鴨,感覺不錯。主打的是牛油果,於是叫個cerviche avocado,酸酸辣辣,很是開胃。主菜方面,燒雞及燒乳豬都已經賣完,所以叫咗牛扒steak arrachara carne asada,水準正常甜品方面:牛油果雪糕不能少,不甜,有特色。另外的墨西哥米布甸,第一啖玉桂粉很香,但好快就覺太甜太膩。我已經太飽了另外它有一個秘密花園,好溫馨、好有特色。值得一次的墨西哥餐廳🇲🇽🇲🇽🇲🇽

甜品方面:牛油果雪糕不能少,不甜,有特色。

2022-06-05
  • Tacos
  • Steak  Arrechera  Carne  Asada
飲食喜好也會隨著天氣轉變呢,這幾天時而驟雨🌧️時而烈陽🔥當空,悶熱的天氣就會很想吸收些輕盈健康🌿的食物,經朋友介紹來到位於西營盤的墨西哥🇲🇽餐廳Verde MAR,是家相當有特色、綠意盎然的餐廳喔!店名源於西班牙語的「Green Sea🌊」,顯示餐廳主打農場氣息和天然食材。餐廳的白色外牆粉飾著正在爬水管的可愛樹懶😝💕和墨綠色的熱帶樹葉,兩層窗戶之間還寫著「綠海.牛油果」,明確指出餐廳的美食哲學✨ 室內分用餐區和花園兩部分,用餐區同樣以亮白色的牆、木系桌椅🪑、綠色植物和有趣的手工吊飾,構成溫馨有愛的空間,猶如置身於綠野森林之中的朋友家~前菜點了「Avocado Ceviche」、「Taco」和「Quesadilla」,主食選擇「Brocheta」,甜品是「Avocado Icecream」,最後還有晚餐不可或缺的Sparkling Wine🥂上述每道菜品都有牛油果🥑成份哦,不得不佩服主廚的心思,將牛油果融入各款菜品極致發揮其特有的魅力✨ 「Avocado Ceviche」由新鮮牛油果、蕃茄🍅和洋蔥等堆砌成可愛的蛋糕狀,明明是在吃沙律卻有種品嚐健康甜品的幸福感🥰 「Taco」有3份,分別夾

上述每道菜品都有牛油果🥑成份哦,不得不佩服主廚的心思,將牛油果融入各款菜品極致發揮其特有的魅力✨ 「Avocado Ceviche」由新鮮牛油果、蕃茄🍅和洋蔥等堆砌成可愛的蛋糕狀,明明是在吃沙律卻有種品嚐健康甜品的幸福感🥰 「Taco」有3份,分別夾著烤魚、豬和雞,並配上綿密的牛油果醬💫 「Quesadilla」的卷餅更大且柔軟些,吃起來比較能保持儀態😆

「Brocheta」🍢超大串!!隨機排列著蝦、牛、豬、雞和三色甜椒,馥郁的香氣令人感受到滿滿的異國情調🤤 單吃已經滿足得不得了,卷進餅裏添些牛油果醬,更添豐富口感。「Avocado Icecream🥑」是用真的牛油果皮來盛載雪糕喲,綠色雪糕混合了牛油果和開心果,尾韻神奇地帶有辣味🌶️✨ 而橙色是濃郁的芒果雪糕🥭

想說平時切牛油果真的有夠考起我,而在這裡可以盡情享受由牛油果製成的料理😚 要再次感謝主廚的用心❤️ 可以讓客人們品嚐到具創意又好吃的墨西哥菜😋
  • Avocado Ice Cream
K小姐美食推介💚—難得出遠門梗係要食啲特色菜喇😋今日就帶大家黎到位於西營盤既呢間「Verde MAR」喇,呢間主要係食墨西哥菜既,「Verde MAR 」由墨西哥本土廚師 Eligio 主理,主打健康自然,藝術同手工藝文化,非常適合家庭同朋友聚會架😍—餐廳設計仲特別保留墨西哥當地特色🇲🇽所有異國情調既裝飾品都係手工製作,懸掛係天花板上既墨西哥特色玩偶🧸「piñata 」都係由 Eligio 廚師親自手工製作架⚠️—野食方面我就點左4️⃣款🌯🌮🧆1️⃣Super Nachos $159-講到墨西哥菜又點可以唔食Nachos 呢🤩餐廳仲可以自選配料,我就揀左「Homemade Pork Chorizo 🍖」肉味香濃有咬口,超推薦💯-Nachos 鋪滿芝士再烤製,邊個抵抗得到芝士拉絲既誘惑😍Nachos 焗完脆卜卜,超正💕—2️⃣Burrito Supreme $169-「Burrito」都係墨西哥菜既特色,由餅皮包住滿滿既豆類,特色飯,新鮮蔬菜而成🥬-今日揀左雞肉做配搭🍗熱辣辣真係好正,包住同豆黎食好特別,唔會油膩,配埋新鮮蕃茄🍅牛油果🥑好清爽—3️⃣Seafood Paella $339-「Paella
K小姐美食推介💚

野食方面我就點左4️⃣款🌯🌮🧆
1️⃣Super Nachos $159

2️⃣Burrito Supreme $169

3️⃣Seafood Paella $339
-「Paella 」更加係墨西哥菜入面唔可以唔叫既野食‼️由唔同既海鮮🦞製造而成既海鮮飯,大大盤直接烹調,面頭鋪滿海鮮最吸睛🤩😍

4️⃣Avocado Smoothie $78
-「Verde MAR」係一間主打牛油果🥑同仙人掌🌵既特色餐廳,又點可以唔試下呢😆牛油果🥑味道香濃,口感好濃厚好綿密🥰唔會有「蔬菜生味」滿滿優質健康飲落肚🥳

墨西哥菜初體驗真係好有驚喜🤩大廚仲會出黎同每位客人閒談幾句,感覺猶如置身墨西哥一樣😍🇲🇽無論環境定係店員既氣氛都好好👍🏻今日就同我K小姐一齊「Verde MAR」喇🤩🥳😍

📍 西環西營盤水街41號地舖
講起墨西哥文化大家識啲咩🥴我就淨係知COCO電影嘅亡靈節 原來除咗動畫入面村莊啲靚靚壁畫 係西營盤呢間健康墨西哥餐廳同樣以手繪壁畫引人矚目😆有日黎個西營盤遊發掘到呢個熱點!🏜除咗係店外樓梯間見到嘅樹熊仔 打開以為自己入咗間熱帶森林為題嘅主題餐廳😂可見用心呈現出健康+藝術嘅主顯題 滿遍綠色盆栽同繽紛嘅慶典式嘅手工藝品 嗰7星形嘅墨西哥公仔piñata更係店主親手整😳坐底未食野已經感覺心靈滿足 喜慶咗🥰🤣🍾舖面雖少 但原來呢間餐廳好welcome人開party/聚餐🥳我嗰日去就係場面好熱鬧haha 外面outdoor有個極綠化嘅陽台仔 原來就係餐廳自給自足嘅地方!Menu上啲仙人掌招牌菜都係自己種完煮黎食🌵green得黎 食落健康又安心啲 唔怪得我食嘅dish唔洗好多調味料都覺得新鮮又好食😋。。。🦔👉自家製牛油果雪糕 $88Avocado Ice Cream好特別嘅甜品🥑睇得又食得!開頭唔記得叫佢後上 但又唔會好快溶🤪涼涼地帶點微甜嘅牛油果雪糕 加埋牛奶質感都smooth啲 最啱呢啲天氣食黎消下暑 增加食欲kekee 好高像真度之中間用芒果雪葩做點綴 係唔知點解朋友試到好獨特微辛嘅感覺🥴。

🏜

🍾

👉自家製牛油果雪糕 $88
Avocado Ice Cream

👉墨西哥雙層芝士煎烤手卷 $189
(配燒汁雞脾肉/香汁豬柳/烤豬肉/烤魚柳/脆魚柳/素菜/素菇)
Wet Burrito with chicken/Al Pastor Pork/Carnitas Pork/Grilled Sole/Fried Sole/Veggie/Mushroom
超厚超大件到成個肉醬千層麵size! 雖然話落咗芝士 但食落口感同味道上唔會好膩 係估佢唔到原來入面激!多飯菜肉😍營養指數爆高!即使係蕃茄粒、椰菜絲呢啲都新鮮蔬菜幾易入口 撈埋獨特醬汁唔會乾淨淨😋帶點微辣但又唔會太重口味 入面嘅餡料盲點咗chicken 唔算絲狀又唔係粒狀 但幾啱做卷餡kekee 好佩服佢藏咁多料 但切開嗰下又唔會collapse哂👍重點係乾濕之間balance到 口感極rich!

👉至尊焗墨西哥脆片 Super Nachos $159
(配燒汁雞脾肉/香汁豬柳/炸豬肉/自家製碎豬肉腸/素菜/素菇)
人地話食物顏色越豐富 營養亦都係🥴我比較偏好呢款nachos 有質感的脆 又唔係薯片嗰種戒口或者重口味😉完全係健康小食 veggie同自選肉嘅份量平均地多 overall幾夾 係陣香草味幾突出kekee

👉Avocado Smoothie $78
係呢度飲嘅稍微帶咗點驚喜比我😚無我想像中咁甜 比較試到Avocado嘅鮮味 質感好濃厚 啖啖都似食緊牛油果 不過啜得係輕鬆嘅😂飲落幾飽肚

💁🏻‍♀️💬
話說小妹其實對呢啲極具特式嘅地方菜本身無太大期望 因為好多時加咗乜豆乜椒都係so fresh n RAW到有啲難入口😅並唔係我唔鍾意食 但好鍾意呢間煮得好自然 又唔會強加太多調味料迎合城市人嘅口味 認真不彷一試