2022-05-14
Verde MAR係一間以健康為主題嘅墨西哥餐廳,餐廳內部以唔少綠植做裝飾,仲設有一個別緻嘅小花園,種滿可食用嘅墨西哥仙人掌同香草,貫徹主廚 Eligio“Farm-to-table”嘅理念,希望令賓客彷彿置身於一個墨西哥綠野秘境之中。墨西哥菜偏好使用牛油果、玉米和蕃茄等食材,所以製作出來嘅菜式格外色彩繽紛,讓人食指大動之餘,亦十分健康!Mexican Seafood Paella🥘 $339墨西哥海鮮飯色彩斑斕,面頭鋪滿各種海鮮,有大蝦、帶子、青口等,足料之餘海鮮亦十分新鮮。第一次試墨西哥海鮮飯,與西班牙海鮮飯嘅不同之處在於其米粒係用海鮮湯來煮,所以較為軟糯,粒粒分明,完美地吸收了海鮮湯的鮮味,冇西班牙海鮮飯咁乾。餐廳仲附上一支墨西哥辣椒醬調味,方便返重口味的朋友仔😂。Avocado Tostada🥑擺盤十分精緻,廚師好有心思咁將牛油果薄片鋪成一朵花🌺 牛油果熟度啱啱好,肉質細膩,配搭微辣嘅自家製香脆粟米片,口感獨特,牛油果迷必試!Avocado Ice Cream🍦最期待嘅甜品出場了,就係依個牛油果造型的雪糕,仿真度十足😍,可愛到唔捨得食。唔單止外形獨特,味道都冇令我失望,自家製嘅
Mexican Seafood Paella🥘 $339
Avocado Tostada🥑
Avocado Ice Cream🍦
最期待嘅甜品出場了,就係依個牛油果造型的雪糕,仿真度十足😍,可愛到唔捨得食。唔單止外形獨特,味道都冇令我失望,自家製嘅牛油果雪糕口感幼滑,味道清新自然,甜度適中,食落一啲罪惡感都冇😝