2024-03-27 62 浏览
朋友知道我鍾意食手工意粉同埋waffles, 就推介我嚟呢間🇯🇵日式西餐廳~ 今日叫咗幾樣嘢, 樣樣嘢都好食連杯咖啡☕️又靚又好飲, 真心推介俾大家一定要黎試吓, 個Waffle🧇真係堅好食煙煙韌韌, 又唔係好甜, 識落仲有茶嘅香味因為我叫咗焙茶waffle 🧡個手工意粉仲要睇住佢整佢哋有open kitchen, 班廚師真係好professional👩🏻‍🍳✨個炸番薯條🍟又係好好食完全唔油膩而且食到番薯嘅甜味🧡

個炸番薯條🍟又係好好食完全唔油膩而且食到番薯嘅甜味🧡

麻薯窩夫/手工意粉
麻薯窩夫/手工意粉
如果要約養寵物嘅朋友,想搵間坐得舒服、啲嘢又好食嘅餐廳真係唔容易。今次發現喺K11 Musea有間可以接待🐶🐶嘅餐廳,有靚景睇之餘,啲嘢都幾好食😋我哋3個人叫咗1份呢度出名嘅麻糬窩夫、3個主食同飲品:🧇#紅豆抹茶麻糬窩夫:份量都算多。一層薄薄哋、連埋啲綠茶粉嘅麻糬鋪喺4舊窩夫上,再加埋抹茶雪糕、紅豆同有少少黑糖味嘅cream,撈埋一齊食超正🤤 身為抹茶控+麻糬控嘅我,表示好鍾意😻 但個人希望抹茶味再濃啲苦啲會更好🤭🍱#味增三文魚腩親子丼:因為食咗窩夫,就唔想咁heavy,所以就揀咗呢個椰菜花飯,捨棄咗雞胸窩夫漢堡。啲三文魚腩煎得幾香幾好食,但我冇諗過其他嘢(包括椰菜花飯)全部都係凍嘅😹 如果入面多返樣熱嘢,我會開心啲🫠🍵#焙茶鮮奶:暫時係我喺香港飲過算比較好飲嘅,個比例溝得唔錯,推薦👍🏻👍🏻👍🏻🥗朋友們分別叫咗 #慢煮雞胸肉 & #手撕慢煮法式油浸鴨 嘅 All Day Breakfast。雞胸肉幾嫩滑,而油浸鴨嘅味道亦唔錯~整體配搭都幾好,同其他餐廳嘅all day有少少唔同,其他配料都好食🙂綜合朋友對寵物友善餐廳嘅睇法,呢間算係性價比較高,而且選擇亦較多;想帶寵物出街食飯嘅朋友,可

我哋3個人叫咗1份呢度出名嘅麻糬窩夫、3個主食同飲品:

紅豆抹茶麻糬窩夫

味增三文魚腩親子丼

焙茶鮮奶

綜合朋友對寵物友善餐廳嘅睇法,呢間算係性價比較高,而且選擇亦較多;想帶寵物出街食飯嘅朋友,可以考慮嚟呢度😉
2024-03-03
紅豆抹茶麻糬窩夫
味增三文魚腩親子丼
焙茶鮮奶
2024-02-25 144 浏览
是bookmark了很久的Ukiyo!雖然在K11 Musea裡但位置比較隱閉繞了幾圈才找到😂簡約木系裝修坐得很舒適想不到星期六晚安排到窗口位置龍蝦汁大蝦三文魚籽寬帶粉拍照的時候還在冒煙lol最愛濃濃的龍蝦汁寬帶粉好掛汁三文魚籽為意粉提升了鮮味蕃薯條外脆內軟可自選兩種醬蛋黃醬和黑松露也很搭~最後是驚喜的香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫沒料到有生日牌的我被感動了🥹窩夫造型好像蓋了一張麻糬被😂香橙醬很清新 味道比較像柚子醬開心果雪糕也不會太甜隱約有小顆的開心果碎窩夫是微脆的那種沾上醬汁和雪糕食來個冷熱交融的滋味!太滿足了~~
是bookmark了很久的Ukiyo!
雖然在K11 Musea裡

寬帶粉好掛汁
三文魚籽為意粉提升了鮮味

蕃薯條外脆內軟
可自選兩種醬
蛋黃醬和黑松露也很搭~

最後是驚喜的香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫
沒料到有生日牌的我被感動了🥹
窩夫造型好像蓋了一張麻糬被😂
香橙醬很清新 味道比較像柚子醬
開心果雪糕也不會太甜
隱約有小顆的開心果碎
窩夫是微脆的那種
沾上醬汁和雪糕食
來個冷熱交融的滋味!
太滿足了~~
2024-02-24 4353 浏览
之前病倒的關係無能跟我的小王子見面為他送上聖誕禮物;病癒後就在農曆新年前見面啦!要選一間可以讓他跟他媽媽可以吃好,又可以讓大人們好好坐下聊聊天的地方炸蕃薯條 $68 (醬汁四選二:日式芥茶蛋黃醬/黑松露蛋黃醬/明太子蛋黃醬/和風煙熏辣茄醬)比起薯條個人更喜歡吃蕃薯條呢~ 店家的蕃薯條切得厚厚的再炸,濃郁香甜的蕃薯加上酥脆的口感,不蘸醬都已經夠好吃!而醬汁就選了黑松露蛋黃醬跟明太子蛋黃醬,令蕃薯條的味道更加豐富惹味全日早餐 $188這店的All Day Breakfast真的超多選擇,配搭種類也很多,總會找到想吃的拼配!而我們就選了集合多個日式食材組合,滿有fusion感的一款~ 西京三文魚燒至表面香脆,魚肉醃得入味,而且口感柔軟;胡麻菠菜的胡麻醬味道不會太濃,有畫龍點睛的作用;玉子燒香甜可口,黑松露日本本菇有濃郁的黑松露香!三款漬物:牛蒡漬、蘿蔔漬跟紅芝漬口感清爽,味道不會太酸太濃很開胃!再搭配椰菜花米跟自家製酸種麵包就最好不過~ 日式海苔忌廉汁配慢煮雞胸手工意大利長通粉 $168絕對推薦給一眾需要增加蛋白質或正在健身的朋友!這個以少見的海苔忌廉汁製作的手工意粉,醬汁多一份鹹鮮少一份膩
炸蕃薯條 $68

全日早餐 $188
日式海苔忌廉汁配慢煮雞胸手工意大利長通粉 $168
絕對推薦給一眾需要增加蛋白質或正在健身的朋友!這個以少見的海苔忌廉汁製作的手工意粉,醬汁多一份鹹鮮少一份膩感,不過太濃郁但有阿好吃~ 長通粉屬手工製,有咬口有嚼勁,而且掛汁度高更覺好吃;至於雞胸肉處理得很好,先慢煮再香煎而口感仍保持嫩滑,份量也多!整個味道就很平均而美味,連小王子也吃過不停
Harunobu $78
西村抹茶 $60

店家跟別的咖啡店一樣會供能咖啡及其他飲品,但這次點的都比較特別,一杯是由焙茶、朱古力、雲尼嗱跟牛奶組合而成的特調飲品,濃濃的朱古力滲出淡淡的焙茶甘澀香,用酒杯盛載感覺更精緻高雅;而西村抹茶就是用上西村番茶屋的抹茶粉製成的抹茶latte,喝一口茶香濃郁帶回甘,口感順滑有奶香,當然漂亮完整的拉花也記一功!
店家自22年開業之今一直都在我的收藏夾內,奈何各種原因直至早前因著跟小王子跟他的媽媽見面才有機會到訪,而且還是星期六早上店家剛開店不久就入座,也慶幸這樣早早來到,可以舒適的用餐,坐上兩個小時也未到最繁忙的午膳時間,否則應該會耗上長時間等候入座吧!
這店雖身在商場的6樓,不過由於裝潢有心思有特色,總是吸引不少途人的注目,和式暖木的裝潢、綠色植物跟落地大玻璃,無論是視野上、空間感跟採光度也是很好,環境舒適優雅,心情就更好了!其實店家的窩夫系列是人氣食品,不過這次就未有嘗試,留待再訪時再吃吧
2024-01-27
2024-02-23 79 浏览
呢間氛圍溫馨的日式餐廳,簡約又舒適的感覺,有簡約木系無印風🪵🍱👆🏻自家製明太子蟹餅 🦀🍰外皮酥脆,內裡滿載明太子嘅鮮美!👆🏻炸芝士條配明太子醬同黑松露醬 🍟🧀🍄想像吓金黃酥脆嘅薯條上面撒晒美味嘅明太子醬同埋香氣四溢嘅黑松露。真係好夾! 芝士仲要拉絲到巔😍👆🏻慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶麵配和風煙薰辣茄汁 🍝🌶️🥩澳洲和牛面頰慢慢煮到入口即化,再配上香辣嘅和風煙薰辣茄汁同手工製作嘅寬帶麵,一食就係惹味又滿足! 😌🍜👆🏻香煎帶子配日式明太子忌廉汁 🐚🌊多汁鮮嫩嘅帶子煎到岩岩好,再淋上香滑嘅明太子忌廉汁。呢款真係海鮮愛好者嘅夢幻組合! 👆🏻香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫 🍊🍵🥜伯爵茶好香濃,再加上香脆嘅開心果,同埋香橙好fresh 咁,全部放喺鬆軟嘅窩夫裡面加極煙靭麻糬。真係一個幸福既組合! 🤤🧇👆🏻紅豆抹茶麻糬窩夫 🍡🍵一個經典組合,甜甜嘅紅豆同埋香濃嘅抹茶,一齊放喺溫暖同酥脆嘅麻糬窩夫入面。加埋一樣拉絲麻糬,極度煙靭!😍💚👆🏻飲品方面,唔太值得試,梳打好淡,mocktail 普通野 🌟如果你在呢間餐廳慶祝生日,你可以提出要求擺靚靚生日牌來擺放在你的甜品度,祝你生日快樂!🎉🎂.💸.消費. $11

👆🏻自家製明太子蟹餅 🦀🍰
外皮酥脆,內裡滿載明太子嘅鮮美!

👆🏻炸芝士條配明太子醬同黑松露醬 🍟🧀🍄

👆🏻香煎帶子配日式明太子忌廉汁 🐚🌊

👆🏻香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫 🍊🍵🥜
伯爵茶好香濃,再加上香脆嘅開心果,同埋

👆🏻紅豆抹茶麻糬窩夫 🍡🍵

💸.消費. $1192(全單)
🈵.回頭率. 8.0/ 10
2024-02-09 147 浏览
Ukivo 主打麻糬窩夫。麻糬控如我難得假期就跑去試試。點了一客海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫,真的很讚啊!麻糬軟綿拉絲,窩夫烘得怡好,外脆鬆軟,不像一般店般乾,令我想起 Regent Taipei basement 的蜂蜜麻糬窩夫,很懷念啊!店的位置雖難找,但景觀一流,遠眺 Sheraton Hotel及旁邊的小公園,環境優靜,裝修日系,坐得舒適,絕對係少女打卡文青打書釘嘅好地方,a great place to hang on weekends!
  • 海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫
2024-02-04 109 浏览
很久沒約朋友出去好好聊天啦啦。這家咖啡館一直在收藏夾了,終於可以嚐嚐啦~我的體驗感還蠻好的。裡面設計風格很好看,整個落地窗採光極好,除了有點曬。🧇烘焙茶麻薯窩夫👍🏻👍🏻真的好吃,看起來樣子都已經很漂亮了。窩夫也不是只有空氣那樣,脆脆的蛋香也濃,但烘焙茶味不太出。mochi 超好吃!豆腐雪糕很結實,拍照也不會溶掉。配上黃豆粉絕配!🍝脆豬肉麵面頰肉卡邦尼義大利麵這個感覺還行,意粉質感還不錯,但感覺不夠味🍟炸薯條好吃!還可以配兩個醬,選了黑松露mayo還有明太子mayo,好吃!🍵冷能力茶拿鐵分量比想像中小,這個價錢應該要多一點吧。

🧇烘焙茶麻薯窩夫👍🏻👍🏻

🍝脆豬肉麵面頰肉卡邦尼義大利麵
這個感覺還行,意粉質感還不錯,但感覺不夠味

🍟炸薯條

🍵冷能力茶拿鐵
分量比想像中小,這個價錢應該要多一點吧。
焙茶窩夫
Carbonara    Pasta
Hojicha  waffle
焙茶窩夫
Hojicha  waffle
  • 炸蕃薯條
  • 焙茶麻糬窩夫
2024-01-29 152 浏览
為於K11 Musea的木系寵物友善餐廳,木系裝修加上大落地玻璃,採光度非常好,餐廳整個就是很Chill 很 Modern 的風格,而對出就是露天平台,寵物可以在出面活動一下😎😎食物方面提供小吃,主食和甜點,必點麻糬窩夫,外脆內軟的窩夫加上一大片煙靭的麻糬,口感很配,也沒有過甜~ 飲品也有很多選擇,除了咖啡和培茶也有什錦水果口味的梳打飲品,為了麻糬,下次還要再來 ~~ 這裏還有一些時令的禮盒可以購買,包裝也好好看
為於K11 Musea的木系寵物友善餐廳,

• 海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫
  • 和風煙燻辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶麵
  • 焙茶鮮奶
  • Matcha Horlicks Milkshake
第一次去K11 6/F搵食,餐廳位置比較偏僻都搵左一陣令人失望的服務態度星期六下午兩點去到都要等幾張枱先至入得,尤其是我哋唔想坐吧枱就要等再耐啲等到話有位,侍應帶我哋入座到一張六人枱。之後先被告知原來要搭枱,咁我就問窗邊張吉既四人枱可唔可以坐,佢就回覆要四人先可以坐嗰個位,感覺俾人呃咗去坐唔想坐嘅位。侍應識得問我哋坐唔坐吧枱,但就唔問我哋接唔接受搭枱...以呢個價錢嘅餐廳,仲收加一服務費,要客人搭枱不能接受。有四人枱空置,而且排隊嘅時候後面都冇四人等緊位,都唔肯俾我哋坐。明明唔係繁忙時段,就為咗遲下塞多啲客人就要我哋搭枱。諷刺既係,我見到附近有枱四人家庭坐緊六人枱,咁點解我哋兩個人唔可以坐四人枱呢?本來想叫多幾樣嘢食,但係見到餐廳咁吝嗇佢哋嘅座位,即刻無曬mood,決定叫少少野食就走食物焙茶麻糬窩夫 $ 168 麻糬窩夫黎到,賣相幾吸引,但麻糬比我想像中薄,好似一塊布鋪左係啲窩夫上面。窩夫夠熱夠脆,淋上焙茶cream加埋豆腐雪糕一齊冰火交融咁食係幾正拿鐵 $45咖啡豆偏酸,咖啡味比較淡總結waffle同咖啡正常,但係麻糬窩夫淨值唔值得(加一後)接近$200就見仁見智。對我嚟講,試一次就
第一次去K11 6/F搵食,餐廳位置比較偏僻都搵左一陣

令人失望的服務態度

食物
焙茶麻糬窩夫
焙茶麻糬窩夫 $ 168

拿鐵
拿鐵 $45
咖啡豆偏酸,咖啡味比較淡

總結
waffle同咖啡正常,但係麻糬窩夫淨值唔值得(加一後)接近$200就見仁見智。對我嚟講,試一次就夠
2024-01-06
焙茶麻糬窩夫
這餐感謝一台 DJ 好友 @Singau 做東,替小弟慶生,選了在 K11 Musea 很不錯的文青 Café,叫「Ukiyo」。這餐廳最出名的是窩夫及麻糬,和荔枝角 D2 Place 的「Makuma」是姊妹店:格調是走文青風cafe,採用大落地玻璃窗、木系為主的裝修配襯植物擺設:來到剛巧是聖誕前夕,有一系列期間限定的特色食品呢:「紅絲絨鮮奶」HK$58「薑餅鮮奶」HK$58All Day Breakfast 系列有多款選擇,由早上11:30供應至晚上9:30,多款自由配搭。「手撕慢煮法式油浸鴨 | 菠菜 | 溫泉蛋 | 自家製烤芝士酸種麵包」HK$98食物相對比較輕盈,配成一個拼盤,擺盤甚 Instagrammable:不同配料放在一起,自己 DIY mix & match:慢煮法式油浸鴨做得不錯,略帶騷香,配合菠菜吃味道層次感蠻豐富,鹹香的風味加上蔬菜沙律,感覺健康味道也不寡:要讚一讚他們自家做的 sourdough 麵包,上面加芝士,烘得脆口,用來點溫泉蛋吃,或配鴨肉吃都很匹配:「慢煮雞胸紫菜漢堡窩夫配明太子蛋黃醬」HK$128兩件窩夫中間夾着雞肉、芝士、紫菜及明太子蛋黃醬,漢
來到剛巧是聖誕前夕,有一系列期間限定的特色食品呢:
紅絲絨鮮奶」HK$58
薑餅鮮奶」HK$58
不同配料放在一起,自己 DIY mix & match:
慢煮雞胸紫菜漢堡窩夫配明太子蛋黃醬」HK$128
兩件窩夫中間夾着雞肉、芝士、紫菜及明太子蛋黃醬,漢堡包的變奏版,旁邊有大量蔬菜沙律:
個人覺得是不錯的 crossover,窩夫脆皮,雞肉質嫩:
明太子蛋黃醬有發揮助攻作用,令成件窩夫不會太乾身,及更加開胃,吃完覺得不會太飽,聰明的配搭:
生日甜品本來想叫這裏的名物「紅絲絨麻糬窩夫」,可惜賣光,改了點期間限定的「紅絲絨忌廉芝士麻糬蘭王卷蛋
誠心許願:
外層蛋糕質感鬆軟,像海棉蛋糕;裏面夾着忌廉和拉絲的麻糬,軟軟糯糯,三重口感,而且也沒過甜,很對胃口:
感謝 @Singau 這餐的祝福,很滿意的選擇。大家都繼續加油,身體健康,節目「旅遊樂園」越做越好,繼續帶聽眾耳朵遊世界!XD
「Ukiyo」

地址:尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯 K11 Musea 6樓610號舖

電話:2762 8822

• All Day Breakfast
  • 慢煮雞胸紫菜漢堡窩夫配明太子蛋黃醬
  • 紅絲絨忌廉芝士麻糬蘭王卷蛋
2024-01-10 533 浏览
Ukiyo位於尖沙咀K11 Musea 6樓,餐廳空間不算大,裝潢以木系為主,日式風格設計,簡約舒適🤍周圍擺放了綠色植物,令整個感覺更溫暖呢🪴星期五晚上來到,9成入座率,所以建議訂座喔👌🏻🧡炸蕃薯條可以從4款醬選2款,我們選了日式芥末蛋黃醬及黑松露蛋黃醬☺️蕃薯條炸得剛剛好,很香口🤤 而且蕃薯味濃郁香甜,很好吃呢!👍🏻🤎明太子雞翼皮脆肉嫩滑,明太子味香濃,不錯😌💛龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬帶麵非常濃郁的龍蝦汁!😍大蝦彈牙爽口!麵條掛汁,挺入味~🤩🤍海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫當初就是被他們的麻糬窩夫吸引才來的🤣 幸好沒有令我失望🙈窩夫外脆內軟,加上Q彈煙靭的麻糬、海鹽焦糖醬、黑糖蒟蒻及朱古力雪糕,口感十分豐富~😍而2杯飲品味道則不過不失~😌Ukiyo (尖沙咀)地址: 尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 6樓610號舖
Ukiyo位於尖沙咀K11 Musea 6樓,
餐廳空間不算大,裝潢以木系為主,日式風格設計,簡約舒適🤍
周圍擺放了綠色植物,令整個感覺更溫暖呢🪴

星期五晚上來到,9成入座率,所以建議訂座喔👌🏻

🧡炸蕃薯條

🤎明太子雞翼
皮脆肉嫩滑,明太子味香濃,不錯😌
明太子雞翼

💛龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬帶麵
非常濃郁的龍蝦汁!😍
大蝦彈牙爽口!麵條掛汁,挺入味~🤩
龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬帶麵

🤍海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫
當初就是被他們的麻糬窩夫吸引才來的🤣
幸好沒有令我失望🙈
海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫

而2杯飲品味道則不過不失~😌

Ukiyo (尖沙咀)
龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬帶麵
海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫
2024-01-09 384 浏览
從來都未試過寫評語,今日實在忍唔住要寫低,入去食嘢好似受氣咁😡今晚諗住拿拿聲食啲嘢就返屋企,見間餐廳冇咩人唔使等位就入咗去,我本身都包容度好高,但今次真係一個極差體驗!先唔講食物質素,一間餐廳連基本禮貌都冇,服務員嘅態度差到不能再差,又黑哂面又冇禮貌,十問九唔應,完全冇人serve你,問廁所喺邊度都唔想應你,今日又唔知咩事成間餐廳成陣油煙味,好後悔入咗呢間餐廳,第一次亦係最後一次,真係絕對冇下次!已入blacklist名單👎👎👎
2024-01-09
2023-12-25 152 浏览
入眼以木質元素為主,周邊搭配綠植落地玻璃設計採光超好🤩見到門口有帶小動物既冇驅趕,應該係對動物友好餐廳🐶🧇焙茶麻薯窩夫一直都鍾意焙茶口味既野,窩夫都係第一次試🤩巨大一塊麻薯覆蓋係窩夫上面非常吸睛😍窩夫與麻薯中間仲塗了一層抹茶醬😋側面配有玄米茶醬同豆腐雪糕🍦豆腐雪糕真係好少吃到,相對於日常口味比較溫和,不會過於甜膩,質地柔軟順滑😋🍟炸蕃薯條(醬汁四選二👉日式芥茶蛋黃醬/黑松露蛋黃醬/明太子蛋黃醬/和風煙薰辣茄醬)蕃薯自身擁有的甜味加上炸過後既口感,四款醬可以選擇其中兩款,今次幾鍾意黑松露蛋黃醬,下次將另外兩款都試埋😝🍝和風煙薰辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶面和牛面頰肉和手工寬帶面都完美吸收咗煙薰辣茄汁,創造咗豐富而美味既組合,慢煮既過程中令到牛肉變得軟嫩,並且充分吸收了醬汁風味🤗🧉Harunobu由焙茶、巧克力、雲尼拿和牛奶組合而成,表面d泡泡好靚😆不過密集恐懼既可以睇下再霖,我覺得精緻,朋友覺得密集🤣🥛焦糖脆脆奶昔結合了焦糖既香甜同奶昔既質感,撒有脆脆帶來了輕微既咀嚼感😋由於採光較好,如果下午時間過離太陽大既話可能會覺得曬,但係望出去既風景好解壓☺️有種歲月靜好既感覺,同姊妹行街

🧇焙茶麻薯窩夫

🍝和風煙薰辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶面

🧉Harunobu
🥛焦糖脆脆奶昔
結合了焦糖既香甜同奶昔既質感,撒有脆脆帶來了輕微既咀嚼感😋

由於採光較好,如果下午時間過離太陽大既話可能會覺得曬,但係望出去既風景好解壓☺️有種歲月靜好既感覺,同姊妹行街攰咗,上去點翻個麻薯窩夫加兩杯野飲恢復一下體力😆出面點佈置咗聖誕裝飾都可以去打下卡😆
𝙰𝚠𝚠𝚠𝚠𝚠~終於都嚟咗哩間𝚌𝚊𝚏𝚎 好開心😍🥰吃了想吃的 全部都好好味啊😋🤤小食點了炸蕃薯條 🍠🍟仲🉑以揀兩款味道嘅𝚜𝚊𝚞𝚌𝚎 揀了日本芥末蛋黃醬同埋明太子蛋黃醬 🥚🟡🟠蕃薯條好吃 炸🉐啱啱好主菜揀了龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工寬帶麵 同埋慢煮叉燒𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍 兩份都好入味 份量都好足夠的呢 寬帶麵好吃 質感適中 大蝦有4️⃣隻 好大隻啊啖啖肉 整體都好好味😋而慢煮叉燒 質感好腍 切得好薄啊👍🏽😍配埋沙律菜同埋蘋果🉑以減低油膩感🍎😀香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫 嚟到哩度緊係要點Waffle 是通識吧哈哈 真係無令我失望 🈶驚喜到喔🤩😜窩夫有4️⃣塊🧇外脆內軟 好好食😉開心果雪糕勁開心果味 都幾高質的感覺😛最驚喜的是麻糬 好大塊的舖在窩夫上 質感非常軟熟煙韌 好食到停唔到口👍🏽😍已經想再嚟𝚎𝚗𝚌𝚘𝚛𝚎了~
𝙰𝚠𝚠𝚠𝚠𝚠~終於都嚟咗哩間𝚌𝚊𝚏𝚎 好開心😍🥰
香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫
  • Matcha Horlicks Milkshake
  • 日式慢煮叉燒沙律
2023-12-20 116 浏览
Ukiyo日文意思‘’浮世‘’,表達世道無常,及時行樂嘅人生態度。現今社會現代人生活壓力大,好需要搵個地方好好放鬆下自己,朋友介紹有間唔錯嘅cafe,環境好悠閒,裝修設計以木系為主,淺木奶色系設計加上落地玻璃,綠色植物盆栽等點綴,舒適優雅。All Day Breakfast A $98慢煮雞胸肉,黑松露日本本菇,炒蛋,自家製烤芝士酸種麵包All Day Breakfast E $188慢煮澳洲和牛板腱,胡麻菠菜,牛蒡漬,蘿蔔漬,紅芝漬,炒蛋,自家製酸種麵包,黑松露日本本菇Ukiyo Fresh Garden D $128明太子大蝦,羽衣甘藍,藜麥,田園沙律,配明太子蛋黃醬,健康之選日式明太子忌廉汁配香煎帶子花枝圈手工意大利長通粉 $188長通粉係自家製作的手工意粉,配上濃郁明太子忌廉汁,creamy 味噌三文魚腩,三文魚籽,椰菜花米親子丼 $108白椰菜花飯輕輕炒過,有口感炸芝士條 $68炸芝士外脆內軟,配日本芥末蛋黃醬,黑松露蛋黃醬,香口,巧邪惡唐揚脆雞 $68炸雞配甜酸辣醬,微辣惹味自家製明太子蟹餅 $98蟹餅炸到金黃色,外層香脆,內裡充滿蟹肉焙茶麻糬窩夫 $168玄米茶醬,麻糬,

All Day Breakfast A $98
慢煮雞胸肉,黑松露日本本菇,炒蛋,自家製烤芝士酸種麵包

All Day Breakfast E $188

Ukiyo Fresh Garden D $128

日式明太子忌廉汁配香煎帶子花枝圈手工意大利長通粉 $188

味噌三文魚腩,三文魚籽,椰菜花米親子丼 $108
白椰菜花飯輕輕炒過,有口感

炸芝士條 $68

唐揚脆雞 $68
炸雞配甜酸辣醬,微辣惹味

自家製明太子蟹餅 $98
蟹餅炸到金黃色,外層香脆,內裡充滿蟹肉

焙茶麻糬窩夫 $168
玄米茶醬,麻糬,豆腐雪糕配窩夫

整體食物質素不錯,餐廳用膳環境舒適,繁華鬧市中嘅綠洲,假日放鬆心靈、知己聚會等一個不錯嘅選擇☺️