2024-05-03 80 浏览
餐廳以日系淺木色作主調,氣氛悠閑。menu有不少配有窩夫嘅菜式,另有各式小食及飲品。🎏慢煮澳洲和牛板腱紫菜窩夫漢堡配山葵蛋黃醬窩夫混有紫菜碎粒,味道特別,質感軟腍,和牛香口軟身。醬汁有wasabi風味嘅蛋黃醬,小辣,衝擊一吓味蕾。🎏手撕慢煮法式油浸鴨|菠菜|溫泉蛋 |自家製烤芝士酸種麵包少見All Day Breakfast 提供法式油浸鴨,手撕方便食,肉質酥軟,味道濃香。菠菜微溫,自家製酸種包比較健康。🎏龍蝦汁配大蝦蟹籽手工意大利寬條麵龍蝦汁香濃,蝦有4隻雖然唔大,但非常爽口。寬條麵則較軟身。🧸評分:🧸🧸🧸🧸 4/5

🎏慢煮澳洲和牛板腱紫菜窩夫漢堡配山葵蛋黃醬

🎏手撕慢煮法式油浸鴨|菠菜|溫泉蛋 |自家製烤芝士酸種麵包

🎏龍蝦汁配大蝦蟹籽手工意大利寬條麵
龍蝦汁香濃,蝦有4隻雖然唔大,但非常爽口。寬條麵則較軟身。

🧸評分:🧸🧸🧸🧸 4/5
2024-05-03 55 浏览
📍k11 musea ukiyo今日約咗朋友喺K11食飯,搵咗一陣見到呢間位於6樓嘅日系Cafe。佢係位於中庭隔離落地玻璃後面嘅嗰一間餐廳,景色非常開揚,而且佢嘅枱設計咁十足,啱晒日頭打卡,夜晚同朋友食飯慢慢傾都坐得好舒服。佢嘅餐牌選擇唔算好多,但係食物都好創新,而且仲有好多走碳水化合物嘅選擇,對於要戒碳水嘅朋友就可以慢慢揀。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و味噌三文魚腩親子丼、三文魚子、椰菜花米 $108佢嘅三文魚腩外層包咗一層脆脆,好少地方可以食到呢一種煮法嘅三文魚腩,所以感覺非常新鮮。配上三文魚子嘅椰菜花飯味道好新奇,而且口感好特別,有三文魚子嘅爆汁之餘又可以感受到椰菜花嘅爽口。慢煮澳洲和牛板腱、胡麻菠菜、牛蒡漬、蘿蔔漬、紅芝漬、炒蛋、自家製酸種麵包、黑松露日本本菇 $188對於鍾意食All day Breakfast嘅朋友呢一道菜就一定啱晒你。有齊咁多種唔同嘅菜式,睇得出每一種菜式廚師都係用心烹製,而且味道偏向清淡,唔使擔心調味料過多嘅問題。最主要佢嘅牛肉口感都好嫩滑,最驚喜係有一塊薯餅。😹焙茶鮮奶 $50去Cafe梗係要飲我最鍾意嘅焙茶鮮奶,佢嘅焙茶味道濃郁,而且除咗鮮奶之外仲可以揀豆奶同脫脂奶
📍k11 musea ukiyo

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

味噌三文魚腩親子丼、三文魚子、椰菜花米 $108

焙茶鮮奶 $50
去Cafe梗係要飲我最鍾意嘅焙茶鮮奶,佢嘅焙茶味道濃郁,而且除咗鮮奶之外仲可以揀豆奶同脫脂奶,因為比較少地方可以揀豆奶於是我今日就試一試。雖然冇咗牛奶嘅嗰一浸香濃味,但係兩者嘅味道都配合得好好,感覺非常清新。

焦糖脆脆奶昔 $88
佢嘅焦糖脆脆奶昔都好有驚喜,味道唔會過甜,而且又可以有食甜品嘅感覺。
2024-05-02 141 浏览
喺尖東K11呢一邊除咗充滿咗藝術氣息之外,連食嘢都越嚟越充滿藝術性真係令人賞心悅目, 🥰一去到週末如果想輕便啲食過brunch或者係小hightea嘅話我就幾鍾意去Ukiyo, 裏面嘅日本風令人特別舒適😚慢煮澳洲和牛板腱紫菜窩夫漢堡配 山葵蛋黃醬— 🧇通常窩夫都係出現喺甜品嗰度,但係今次就將佢變做為一道主食, 🍔用咗澳洲和牛版見一例確保啖啖肉以嚟肉質又夠細細嫩喺差唔多冇脂肪之下就可以食得更輕鬆。 🥩又脆又口嘅窩夫直頭係別具心思顏色非常均勻,蛋香充足。🧇加埋靈魂嘅山葵蛋黃醬帶嚟少少Heat, 完全同漢堡包係兩個世界🧇火腿芝士酥— 🥧呢一度亦都出名烘焙嘅食品其中一個就係火腿芝士酥,🥧雖然睇落好簡單,但係切開裏面就會見到啲芝士呈現一個微溶嘅狀態再加埋厚厚嘅火腿🥓同埋酥脆多層嘅酥,🧀趁熱食仲有濃烈嘅牛油香味🧈紅豆抹茶麻糬窩夫— 🧇最後甜品窩夫直頭係呢一度必叫系列仲要係打卡專屬,🧇同樣都係窩夫,而今次就係用甜品嘅方式表示,🍵宇治抹茶雪糕夠晒濃郁,然之後再加埋粒粒分明嘅蜜紅豆,🍨顏色上就已經夠晒鮮艷,再配埋喺個窩夫度冷熱嘅相撞令人食指大動,🧇面頭嘅麻糬更加係極之煙韌因為係啱啱煮好同埋趁熱鋪上去所以

慢煮澳洲和牛板腱紫菜窩夫漢堡配 山葵蛋黃醬

紅豆抹茶麻糬窩夫— 🧇最後甜品窩夫直頭係呢一度必叫系列仲要係打卡專屬,🧇同樣都係窩夫,而今次就係用甜品嘅方式表示,🍵宇治抹茶雪糕夠晒濃郁,然之後再加埋粒粒分明嘅蜜紅豆,🍨顏色上就已經夠晒鮮艷,再配埋喺個窩夫度冷熱嘅相撞令人食指大動,🧇面頭嘅麻糬更加係極之煙韌因為係啱啱煮好同埋趁熱鋪上去所以零舍有張力, 🧇成個甜品窩夫夠晒多配料,而且佢哋呈現嘅味道確係一流🫘
紅豆抹茶麻糬窩夫

Ukiyo (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 6樓610號舖
慢煮澳洲和牛板腱紫菜窩夫漢堡配 山葵蛋黃醬
紅豆抹茶麻糬窩夫
2024-05-01 50 浏览
放工拖着疲憊的身軀,和老公去K11 Musea逛街兼吃晚餐減減壓,經過六樓空中花園,見到一間特式cafe~Ukiyo,決定入內試試。Ukiyo日語漢字原來解作「浮世」,表達世道無常,及時行樂的人生態度。餐廳路線亦貫徹店名,走文青風,樓底高加上落地玻璃,配上淺啡色木系餐桌佈置,簡潔舒適,空間感十足。餐廳食品主打日式及西式crossover,種類由前菜、主菜至甜品,連All Day Breakfat都有,選擇甚多。🦀前菜:自家制明太子蟹餅~一客兩件剛好兩個人share,金黃色酥脆外層包裹著彈牙鮮味蟹肉,配上明太子醬絕對是perfect match。🥗主菜:少有餐廳晚餐供應All Day Breakfast ,ADB就是包羅萬有~西京燒三文魚肉質嫰滑甘甜,胡麻菠菜味道清新,黑松露本菇香氣四溢,自家制酸種麵包微暖又軟熟;玉子燒及其他漬醃物都好味。🧇甜品:Signature Mochi Waffle香橙伯爵茶麻糬開心果窩夫~窩夫是這店主打招牌,單看外表巳經夠吸like,那薄膜般的麻糬就像一張棉被鋪在窩夫上,伴著開心果雪糕,香橙果凍及伯爵茶醬。窩夫裡面是流心朱古力,外脆內鬆,香橙果微酸帶甜,伯爵茶
🧇甜品:Signature Mochi Waffle香橙伯爵茶麻糬開心果窩夫~窩夫是這店主打招牌,單看外表巳經夠吸like,那薄膜般的麻糬就像一張棉被鋪在窩夫上,伴著開心果雪糕,香橙果凍及伯爵茶醬。窩夫裡面是流心朱古力,外脆內鬆,香橙果微酸帶甜,伯爵茶醬那份獨特的味道伴著窩夫吃非常特別,開心果雪糕味道濃郁,多重享受多重滋味!😋😋

• 香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫
食物樣樣都好食但黑衫長髮齊陰女職員服務態度差到不得了食完主食 到食甜品佢撞完將枱 再放低碟甜品啲碟食完主食好多汁我問:「佢可唔可以幫手換碟。」佢:「下!」我同佢講:「想換碟食甜品」佢 西晒面咁 講 :「咁你要幾多隻丫 5隻夠唔夠。」我見佢咁西 我開始著著地我:「我呢度6個人 想要6隻。」最後,佢點個態度正常好多既職員拎過黎-到埋單又係個黑衫長髮齊陰女職員又係西到冇人有既態度出完信用卡單 鬼食泥咁講左句野得老公同個女以為佢問係咪泊車咪同佢講個女職員 冇俾返張信用卡單我地又鬼食泥咁講左啲野閃左我地等左陣 以為佢拎我地張信用卡單去做法事等左陣又冇咪出去問佢佢同我地講:「停車場唔駛信用卡單架!你地想要咪俾你地囉!」😂 本身得我一個著左火點解我老公同我啲屋企人去到門口同個白衫既女職員同埋個白衫既男職員反映明明食物質素咁好俾個女職員搞到唔想再去
食物樣樣都好食

但黑衫長髮齊陰女職員服務態度差到不得了
食完主食 到食甜品
佢撞完將枱 再放低碟甜品
啲碟食完主食好多汁

我問:「佢可唔可以幫手換碟。」
佢:「下!」
我同佢講:「想換碟食甜品
佢 西晒面咁 講 :「咁你要幾多隻丫 5隻夠唔夠。」
我見佢咁西 我開始著著地
我:「我呢度6個人 想要6隻。」

最後,佢點個態度正常好多既職員拎過黎

到埋單
又鬼食泥咁講左啲野閃左

我地等左陣
以為佢拎我地張信用卡單去做法事

等左陣又冇咪出去問佢
佢同我地講:「停車場唔駛信用卡單架!你地想要咪俾你地囉!」
😂 本身得我一個著左火
點解我老公同我啲屋企人
去到門口同個白衫既女職員
同埋個白衫既男職員反映

明明食物質素咁好
俾個女職員搞到唔想再去
  • 海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫
  • 和風煙燻辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶麵
以為尖沙咀的𝐊𝟏𝟏 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐚只是貴餐廳嗎?🤨 除了𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐭之外,大家也可以去在𝟔樓的 🤎𝐔𝐤𝐢𝐲𝐨^_^! 餐廳全店採用落地大玻璃,透光兼顧空間感,好舒服呀~ 慢煮雞胸肉全日早餐🥣$𝟗𝟖 全日早餐好健康,有半碟沙律🥗、一片芝士酸種麵包、炒菇、流心蛋🍳及煎雞胸,雞肉軟腍,味道不錯。 味噌三文魚腩椰菜花米親子丼🧡$𝟏𝟎𝟖又健康又有益,但三文魚略為過鹹。蕃薯薯條🍟$𝟔𝟖 蕃薯條超大罐(≧▽≦)! 炸得外脆內甘甜,味道一流呢~焙茶麻糬窩夫🧇$𝟏𝟔𝟖 麻糬窩夫是餐廳招牌,窩夫大大份,外脆內軟( ´▽`)。配上抹茶醬、豆腐雪糕,好好吃。
以為尖沙咀的𝐊𝟏𝟏 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐚只是貴餐廳嗎?🤨
餐廳全店採用落地大玻璃,透光兼顧空間感,好舒服呀~

慢煮雞胸肉全日早餐🥣$𝟗𝟖

味噌三文魚腩椰菜花米親子丼🧡$𝟏𝟎𝟖

又健康又有益,但三文魚略為過鹹。

蕃薯薯條🍟$𝟔𝟖

蕃薯條超大罐(≧▽≦)! 炸得外脆內甘甜,味道一流呢~

焙茶麻糬窩夫🧇$𝟏𝟔𝟖

2024-04-25 53 浏览
很喜歡去K11Musea,特別是6樓的天台寵物花園,可以看看畫,看看雕塑,更可以打卡。今天發現了這間Cafe,原來開了一陣子了,只是我沒有察覺。餐廳以淡色為主調,配上木器傢俬,極高的樓底,半圓孤度的玻璃牆,部分座位及桌子有是弧形設計,透光度十足,就像一間玻璃屋一樣。非常簡約,非常IGable!味噌三文魚腩親子丼:以味噌醬汁調味的三文魚腩炸得爽口彈牙,鮮味十足。搭配蛋、黃瓜和青瓜,再加上充滿鹹香和濃郁鮮味的三文魚籽及切碎了,很有「𡁻」頭的椰菜花,口感非常豐富獨特。龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬帶麵:龍蝦汁很濃郁,每一條麵都入口爽滑,掛上濃濃的龍蝦汁,味道鮮美。大蝦很大隻,又新鮮彈牙。三文魚籽的鹹香亦提升了鮮味,這一碟手工意大利麵非常出色!海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫:這道甜點是此店的signature,日賣500份的超強拉力瀑布麻糬窩夫,配上香濃的比利時朱古力雪糕球,份量十足,賣相亦非常吸引。瀑布麻糬超級軟糯煙靭,底層的窩夫香脆 Crunchy,蘸着朱古力雪糕一起吃,令我這個朱古力控大滿足!

味噌三文魚腩親子丼:

龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬帶麵:

海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫:
2024-04-25 89 浏览
甜品控朋友一早Bookmark 左要來這間「Ukiyo」,因為呢間CAFE嘅麻糬窩夫就係佢地SIGNATURE,但係原來餐廳主食都唔錯喎,食物質素都幾高👍🏻⭐️龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寛帶麵:賣相精緻,三文魚籽大大粒好搶眼,大蝦新鮮彈牙,手工意大利寬帶麵入口爽滑。⭐️煙三文魚|手撕慢煮油浸鴨髀|凱撒沙律:呢個沙律原來用咗我最喜愛嘅黑松露醬做調味,很有驚喜!⭐️海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫:當然不少得必點這個日賣500份的超強拉力瀑布麻糬窩夫,配上比利時朱古力雪糕球香濃美味,麻糬超級軟糯煙靭,而且份量十足,食完又飽又滿足😌

食物質素都幾高👍🏻

⭐️龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寛帶麵:

⭐️煙三文魚|手撕慢煮油浸鴨髀|凱撒沙律:
呢個沙律原來用咗我最喜愛嘅黑松露醬做調味,很有驚喜!
⭐️海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫:
K11 Musea裏面有一間日系Cafe 一直都bookmark咗好耐💫餐廳嘅木系風格 配上落地玻璃透入嘅自然光💡比人一種好舒服解壓嘅感覺☺️之前嚟試過佢地嘅咖啡 覺得真係好高質☕️今次就同朋友相約 一齊嚟食個休閒豐盛嘅lunch🍽✨️手撕慢煮法式油浸鴨|菠菜|溫泉蛋|自家製烤芝士酸種麵包 $98先點了一個輕食😉油浸鴨的味道幾入味 帶點咸香 而又唔會太過濃郁🦆配上菠菜及香脆嘅酸種麵包一齊食🥖簡單嘅調味令人感覺清新而開胃🌿✨️香蒜辣椒橄欖油大蜆手工意粉 $118嗌左一個期間限定嘅手工意粉🍝擺盤已經好有心思🐚大蜆圍繞碟邊成圓形擺盤 即刻忍唔住攞起手機打卡📸味道方面亦都幾驚豔🤩有少少似泰式fusion菜 有一種好開胃嘅香辣味🌶手工意粉幾有彈性 而且吸收晒香辣醬汁😉真係令人愈食愈上癮😋✨️香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫 $168最期待嘅係餐廳招牌必點嘅麻糬窩夫🧇一層白色麻糬皮覆蓋窩夫上 十分可愛🌥窩夫好香脆而且帶點濕潤💥配上煙韌嘅麻糬皮 營造出豐富嘅口感層次☺️再加上超濃郁嘅伯爵茶醬 同開心果雪糕🍦令人食得好滿足😝✨️Flat White|Blend之前喺尖沙咀返工都會特登嚟買Latte / Flat White

手撕慢煮法式油浸鴨

✨️香蒜辣椒橄欖油大蜆手工意粉 $118

✨️香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫 $168

✨️Flat White|Blend
之前喺尖沙咀返工都會特登嚟買Latte / Flat White☕️因為真係十分高質好飲☺️咖啡同奶嘅比例啱啱好🥛咖啡好香醇 帶微微回甘🤏飲落口十分順滑 即使平時唔好咖啡嘅人都會覺得好飲😉
Flat White

✨️抹茶好立克奶昔 $88
抹茶好立克嘅配搭幾特別🤫但飲落又十分配襯😄抹茶味濃郁得嚟唔會苦澀🍵好立克唔會太甜 亦唔會好似一般奶昔咁膩😯胚芽嘅味道亦都為飲品增添香味層次🤌
抹茶好立克奶昔

整體嚟講真係一個好舒服嘅聚腳地☕️裝修座位都行簡約柔和嘅日系風格🌿食物出品又啱打卡 又別具特色🍽好多款式都適合同朋友開心share👭不失為一個輕鬆聚腳嘅好地方呢☺️
2024-04-18
手撕慢煮法式油浸鴨
Flat White
抹茶好立克奶昔
  • FlatWhite
2024-04-24 40 浏览
K11 Musea內有間日式Cafe,名字意思係活在當下,希望客人放下日常煩惱,慢活一下,享受美食。呢度以淺木色同植物為設計,落地玻璃可欣賞公園景色,而且係Pet-Friendly,適合約會😍嚟得呢度一定要試佢哋嘅甜品。大大塊鮮奶麻糬放喺窩夫上面,Waffle口感鬆軟,帶茶香氣,麻糬軟綿Q軟,搭配玄米茶醬、豆腐雪糕等,真係好好味,生日嘅仲可以加埋生日牌同蠟燭。Sous-Vide Chicken Breast All day Breakfast,有齊慢煮雞胸肉、黑松露日本本菇、嫩滑炒蛋同自家製烤芝士酸種麵包。賣相一流,份量偏少,下午茶食就啱啱好!24 Hours Sous-Vide Japanese Chashu Nori Waffle Burger有驚喜,叉燒以慢煮24小時烹調而成,肥瘦適中,惹味十足,窩夫漢堡帶點鹹味,配上油醋汁都幾夾。

• 焙茶黑糖麻糬窩夫
  • 慢煮24小時日式叉燒紫菜窩夫漢堡
  • 日式慢煮叉燒窩夫漢堡
慶祝朋友生日,知道佢最鍾意去Cafe,一於就約佢去我一早bookmark咗嘅靚靚Cafe😻呢間cafe以淺色木材為主調,加埋落地玻璃窗,營造出舒適又優雅嘅氛圍。餐廳入面有好多唔規則形狀嘅餐桌,好時尚有型。四周圍都有綠色嘅盆栽植物,令人感覺好舒服同自然。而且餐廳仲要係Pet Friendly,帶埋毛孩嚟chill一chill都幾開心。餐廳提供手工製作嘅輕食,包括手工意粉、精品咖啡、沙律、三文治同甜品等等。我就係為咗佢哋嘅甜品而嚟😻😻😻 有麻糬、窩夫、雪糕,一次過滿足三個願望,未食已心心眼😻😻海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫窩夫烤到焦糖色,上面鋪滿咗香濃嘅朱古力雪糕同海鹽焦糖麻糬。麻糬口感綿密細緻,唔會過分甜,仲有彈性同豐富嘅口感。撒埋啲朱古力粉,令味道更豐富。明太子忌廉帶子墨魚圈長通粉呢款手工製作嘅明太子忌廉帶子墨魚圈長通粉真係令人流晒口水🤭。帶子煎得香氣四溢,分量都幾大。墨魚圈有啲彈牙嘅口感,正!抹茶拿鐵有靚靚嘅拉花,抹茶味濃,配上甜度適中嘅甜品,仲唔係生活中的小確幸🫶🏻

海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫

明太子忌廉帶子墨魚圈長通粉

抹茶拿鐵

2024-04-24 79 浏览
-鍾意食麻糬 煙煙韌韌嘅朋友 😍千祈唔好錯過🤤尖沙咀K11 Musea呢間日系裝修感覺嘅Cafe佢仲要係pet friendly 旁邊坐咗隻可愛狗狗同我一齊用餐🤭落地玻璃窗彩光超好 可以望到樓下繁華嘅尖沙咀當日去係平日嘅下晝😮點知都爆滿 由開業到而家人流都冇減退🔹自家製明太子蟹餅$98朋友之前已經嚟食過 佢話想再返焯呢個蟹餅🦀味道都的確唔錯⋯外面炸到脆卜卜 入面肉質實的的價錢上有啲貴💸🙊如果多一舊會開心啲🤪🔹脆豬面頰卡邦尼手工意大利麵$168原來份量都幾大😳手工麵偏碎 麵條掛汁🍝撈埋風乾煙肉🥓增加多一點鹹味🔹香橙伯爵茶醬開心果雪糕麻糬窩夫$168嚟緊呢間Cafe就當然 必點麻糬窩夫🧇共有四款口味 價錢一樣 其中三款係⋯💁🏻‍♀️海鹽焦糖比利時朱古力、紅豆抹茶、焙茶我今次就試左香橙伯爵茶開心果伯爵茶味道濃郁 鮮奶麻糬非常軟糯 QQ拉絲效果😍仲配埋一球濃郁開心果雪糕🤌🏻爽💚
鍾意食麻糬 煙煙韌韌嘅朋友 😍千祈唔好錯過🤤

撈埋風乾煙肉🥓增加多一點鹹味

🔹香橙伯爵茶醬開心果雪糕麻糬窩夫$168
嚟緊呢間Cafe就當然 必點麻糬窩夫🧇
共有四款口味 價錢一樣 其中三款係⋯
💁🏻‍♀️海鹽焦糖比利時朱古力、紅豆抹茶、焙茶
我今次就試左香橙伯爵茶開心果
伯爵茶味道濃郁 鮮奶麻糬非常軟糯 QQ拉絲效果😍
仲配埋一球濃郁開心果雪糕🤌🏻爽💚
  • 香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈生日當天到訪了位於K11 Musea 6 樓空中花園旁的「Ukiyo」享用午餐。店內景觀開揚,先是經過咖啡吧,然後有條長長的走廊,用上落地玻璃的設計,陽光映照下環境恬靜安適🤍而且設有多張不規則形狀餐桌可以邊欣賞風景邊用餐,光線十足好適合打卡。除此之外,店舖更是寵物友善餐廳,有不少客人帶上愛狗,氣氛很開心。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ 𐂐 ⠜香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫 $168 (8/10)店內招牌麻糬窩夫,如果生日下單時可要求生日牌及爉燭。表面一整塊的麻糬相當吸引,伯爵茶窩夫十分鬆軟,配上煙韌拉絲的麻糬享用口感味道都好夾😳。一旁更有香橙啫喱及開心果雪糕,開心果味比想像中濃郁,有驚喜✨!整體甜度適中,橙味啫喱有助平衡膩感。-𐂐 ⠜和風煙燻辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶條 $188 (8.5/10)手工寛帶條麵質富有彈性,煙韌又有咬口。和牛面頰牛味 顯著,慢煮後肉質繼而變得柔軟,卻仍保留嚼勁。寬麵條比起普通幼麵條更有口感之餘掛汁力強,配上酸甜開胃的蕃茄醬汁十分美味🥰。-𐂐 ⠜抹茶好立克奶昔 $88 (7.5/10)奶昔口感幼滑,甜度適中,抹茶味之中帶點奶香
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫 $168 (8/10)
店內招牌麻糬窩夫,如果生日下單時可要求生日牌及爉燭。
手工寛帶條麵質富有彈性,煙韌又有咬口。
和牛面頰牛味 顯著,慢煮後肉質繼而變得柔軟,卻仍保留嚼勁。
𐂐 ⠜抹茶好立克奶昔 $88 (7.5/10)
奶昔口感幼滑,甜度適中,抹茶味之中帶點奶香。
𐂐 ⠜Kiyonobu $78 (7.8/10)
除了咖啡類飲品外,也有無酒精雞尾酒提供。
今次試了柚子蘋果檸檬梳打,酸酸甜甜解渴一流,超適合夏天飲用😆。
  • 和風煙熏辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶麵
2024-04-23 33 浏览
呢間係K11 Musea的餐廳,環境木系裝修,落地玻璃設計,感覺有心思及舒適,所以有機會係會再來,今日點了以下美食:*煙三文魚手撕慢煮油浸鴨髀凱撒沙律結合了鮮嫩的手撕鴨肉和融入了煙熏味的三文魚,綻放出豐富的口感和融合的風味。慢煮的鴨肉質地柔軟,帶有微妙的香氣,與清爽的沙拉醬相得益彰👍*日式明太子忌廉汁配香煎帶子花枝圈手工意大利長通粉明太子忌廉汁帶來了濃郁的海鮮風味,與香煎的帶子和花枝圈完美搭配。手工意大利長通粉煮得剛好有嚼勁,將所有的味道完美地融合在一起😁*香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫窩夫的酥脆外皮和軟糯內芯結合得天衣無縫。伯爵茶的香氣與香橙的清新味道相得益彰,加上開心果的香甜,為整個甜點帶來了豐富的層次感,吃完真係大滿足❤️整體而言,今晚三款食物都展現了廚師的獨特創意和精湛的廚藝技巧,要和家人或朋友在一個舒適的環境下傾偈嘆美食,呢度絕對係一個很好的選擇❤️
*煙三文魚手撕慢煮油浸鴨髀凱撒沙律

*日式明太子忌廉汁配香煎帶子花枝圈手工意大利長通粉

*香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫

難得今日朋友要清AL,兩個女仔梗係要搵啲靚靚Cafe打吓卡,慢慢坐低影吓相傾吓偈上OpenRice見到呢間Cafe都幾多好評,加上響K11 MUSEA,環境一定好好,食物就要食過先知係咪得個樣啦~ 由於我哋都餓餓哋,所以叫咗兩個主菜一個小食,同埋一定要試嘅麻糬窩夫~ 呢度都幾啱怕肥嘅女仔,因為啲主菜都係好健康,好似慢煮雞胸配蕎麥麵,就算減緊肥食完都冇乜罪惡感~ 加上雞胸都好嫩滑唔會鞋颯颯,食完感覺都係好light雖然炸番薯條同埋麻糬窩夫就比較邪惡,但係我哋都覺得值得,因為味道真係唔錯,炸番薯條非常脆,配埋個啖啖蕃茄肉嘅茄汁真係冇得頂另外麻糬窩夫嘅麻糬都好煙靭,好食得嚟打卡效果好好,總括嚟講呢度都好啱女仔hea過一個悠閒的下午
2024-04-18
午餐