2019-10-08 1245 浏览
本人最愛食薯條就係身邊朋友都知,之前試過一間任食薯條嘅牛扒餐廳,但因為價錢都唔平而且特位時間都幾長,試過一次就暫時未有回頭。朋友見到佢公司附近開左一間又係任食薯條嘅牛扒店,就即刻帶我呢個為食🐷黎喇環境方面,餐廳用左黃白兩個色,牆身仲加左好色彩嘅畫,感覺精神有活力。(朋友話畫嘅畫家係幾出名嘅,毫無藝術感嘅我當然.........🙈🙈)牛扒款式有5款可選 - 價錢大概百中至二百中左右,可另加沙津同湯 沙津 - 藜麥沙津任限食嘅薯條 - 薯條炸得乾身,加左松露粉,松露味夠香之餘仲唔使加鹽都好夠味。唔使講野,用行動黎表示 - 剩係我一個都食左3大碟😛湯 - 係蕃茄忌廉湯個人好鍾意呢個湯嘅味,唔會有羅宋湯比較強嘅酸味,加左忌廉去中和,更適合我呢d怕酸嘅人飲品 - 我地分別試左凍檸茶嘅進化版 Dirty lemon tea $40 / Dirty lemonade $45“Dirty”其實就係加左d 焦糖同rosemary嘅糖漿,相對黎講冇平時飲嘅咁甜之餘,仲可以減低膩感。主角出場喇- 朋友嘅係black jack flat iron $238呢個比較厚身,份量唔算太大,order 五成熟冇多冇

沙津 - 藜麥沙津
唔使講野,用行動黎表示 - 剩係我一個都食左3大碟😛

湯 - 係蕃茄忌廉湯

飲品 - 我地分別試左凍檸茶嘅進化版

主角出場喇-
朋友嘅係black jack flat iron $238

呢個比較厚身,份量唔算太大,order 五成熟冇多冇少。
口感柔軟到係想像唔到,完全冇筋!
相比黎講,呢個整體感覺較light,配埋個蜜桃黎食更加清新。

我嘅係USDA prime 390days grain fed flat iron - $268

呢份嘅牛味比black jack更濃郁,同樣生熟程度控制得好好,呈粉紅色嘅肉靚到不得之了,份量十足!肉汁豐富

另配上個好特別嘅咖啡蜜糖汁,同牛扒一齊唔會搶左各自應有嘅獨突香味
大讚

整體黎講,比起我過往介紹過嘅任食薯條牛扒餐廳,呢度價錢更合理d之餘比到我嘅驚喜更大,質素直迫高級扒房,回頭率甚高!

2019-10-06 103 浏览
女友出 bonus 請 L 食好西,說要對自己好一點。先來一客藜麥沙律,食材新鮮,加入藜麥增加口感。蕃茄濃湯入口香甜,而且香濃的蕃茄味。口感不太稀亦不太稠。真 Dirty 檸檬特飲加入水楢桶威士忌,外國人稱謂"東方禪味"。Dirty 檸檬特飲有加入由新鮮檸檬及迷迭香制成的糖漿,不會太甜更有清新的味道。with all you can eat fries 任食薯條基本上都不用自己開口問加薯條,店員已經主動詢問是否需要添加,服務態度值得一讚!薯條應是由原個薯仔切條即炸,加上松露調味,不用沾茄汁都經已很香脆夠味,一定夠哂飽。連原皮炸才有這個效果。女友選的是黑桃 black jack flat iron 平鐵牛扒五成熟,肉質入口感到那一桃肉的甜,酸酸甜甜中和油膩,有點似牛柳而肉汁豐富而且牛味濃。至於 L 選了五成熟的美國 390日 穀飼Prime級平鐵牛扒,個人覺得比女友的更好吃 (不用爭,更好😆),肉質嫩一刀輕鬆切開。以迷迭香、粗海鹽和胡椒簡單調味,咬口有嚼勁,烤肉味則越嚼越香。燒汁到最後都沒有多沾,伴碟的薯菜新鮮好吃。店內裝潢簡約路線,細節中卻找到很多令人 會心微笑的幽默。
女友出 bonus 請 L 食好西,說要對自己好一點。

先來一客藜麥沙律,食材新鮮,加入藜麥增加口感。

蕃茄濃湯入口香甜,而且香濃的蕃茄味。口感不太稀亦不太稠。

Dirty 檸檬特飲有

加入由新鮮檸檬及迷迭香制成的糖漿,不會太甜更有清新的味道。

連原皮炸才有這個效果。

店內裝潢簡約路線,細節中卻找到很多令人 會心微笑的幽默。
2019-09-30
  • 黑桃blackjackflatiron平鐵牛扒
  • dirty檸檬特飲
  • 黑松露薯條
2019-10-05 801 浏览
心血來潮突然間想同男朋友鋸扒 咁啱上網搵到利舞台附近有一間steak lab,就去咗試吓因為第一次嚟呢度所以店員都好用心介紹每一款食物👏🏻👏🏻👏🏻我就叫左餐廳推薦嘅black jack iron steak首先切落去質感好彈,基乎一刀就可以切到底 證明火侯控制得好,唔會太韌,食落口油脂分布好平均,而且有入口即溶感覺,果然係主打菜之一,加上用烤過既桃做伴碟,食既過程都唔會太dry而男朋友叫咗個西班牙栗飼豬鞍,通常係普通餐廳點豬鞍,大部分都會用普通豬扒或者近肋骨位置,而且仲要癡牙,但呢間餐廳脂肪同肉比例各一半,咬落好鬆軟🤤🤤但又唔會太油膩飲品就叫左一杯叫dirty lemon tea,一杯叫dirty lemonade ,因為唔係用普通糖水,而改用焦糖 味道都好夾而且幾別出心裁不得不提呢到入坐就會每人送一客薯條,而且仲要即叫既炸,最重要係可以無!限!任!添!,唔好以為無限任食質素就會差過第一盤,但唔係,每一次再refill都係即叫即炸 而且仲要free of charge,所以標題先會話淨係食薯條都食到你飽😂😂😂

因為唔係用普通糖水,而改用焦糖 味道都好夾而且幾別出心裁

2019-09-26
2019-10-03 102 浏览
朋友話銅鑼灣有間抵食既扒房,今日一於去試下😆😆係店出面見到店員拎住一個大兜周圍加薯條,入到去先知原來黑松露薯條係任食😱加錢升級套餐食蟹肉沙律同湯😱😱😋各$24牛扒主打幾款,店員一開始就會逐一介紹。相當清晰👍🏻👍🏻👍🏻今次揀左black jack flat iron $238店員建議3成熟,果然唔錯,好淋😋👍🏻而且一放入口超香炭烤味,有肉汁仲重牛味。整體好豐富但又不牛肉本身味道😋😋😋😋😋好好食👍🏻第二款扒揀左美國390日榖飼牛,五成熟$268比較厚身,淋得離又帶口感,牛味比較重少少。個人比較喜歡black jack flat iron ,到而家都好掛住佢既味道🤣🤣🤣而且店員都好nice,印象好好👍🏻🙂🙂
朋友話銅鑼灣有間抵食既扒房,今日一於去試下😆😆
牛扒主打幾款,店員一開始就會逐一介紹。相當清晰👍🏻👍🏻👍🏻
今次揀左black jack flat iron $238
第二款扒揀左美國390日榖飼牛,五成熟$268
比較厚身,淋得離又帶口感,牛味比較重少少。
2019-10-03 489 浏览
今日去左銅鑼灣既Top Blade Steak Lab食飯之前睇新假期見到佢有$150 即烤熟成21天牛扒+任食薯條覺得真係勁吸引😍我地Order 左一份Black Jack Flat Iron Steak 同埋一份Prime Flat Iron, 另外加左沙律同湯佢今日個沙律係蟹肉沙律,除左蟹肉之後佢仲有好多黎麥,勁健康忌廉蘑菇湯,唔算特別,不過不失Black Jack Flat Iron Steak用黑咖啡同埋桃調製成美式Black Jack 燒烤醬,同牛扒出奇咁夾另外加左桃伴碟,可以將牛扒同桃一齊食,另一番風味Prime Flat Iron算係原味,另外有蘑菇汁牛扒肉嫩多汁,外層亦燒得香薯條同樣即炸即上,無限量添加任食,超正,一定食到飽以Steak house 黎計, 呢度唔算貴,而且薯條任食,真係值得一試埋單嗰陣仲送左$20既token 可以下次用,店員話何文田分店都用得
今日去左銅鑼灣既Top Blade Steak Lab食飯

佢今日個沙律係蟹肉沙律,除左蟹肉之後佢仲有好多黎麥,勁健康

忌廉蘑菇湯,唔算特別,不過不失

Black Jack Flat Iron Steak
另外加左桃伴碟,可以將牛扒同桃一齊食,另一番風味

Prime Flat Iron
算係原味,另外有蘑菇汁
牛扒肉嫩多汁,外層亦燒得香

薯條同樣即炸即上,無限量添加任食,超正,一定食到飽

• Black Jack Flat Iron Steak
2019-10-03 75 浏览
話說好耐無同閨密出街食飯,咁耐無見閨密,佢話想鋸扒,咁岩我銅鑼灣,search左一陣見到呢間,似乎幾好就一於黎試下去到一入去就聞到好香既黑松露名l味,oh my god, it’s my favourite! 睇左餐牌先知原來叫steak 就可以任添黑松露薯條❤ 超開心坐低無幾耐,店員就為我介紹佢地既牛扒,但有個係用咖啡煮過又用蜜糖整既牛扒,聽個名已經覺得好interesting,所以本身唔鐘意飲咖啡既我,最後都係俾佢呢個咁特別既signature吸引左而嗌佢!另外我地仲叫咗佢地signature飲品, dirty lemonade,飲品裡面有Rosemary syrup! 飲落去口感一流!

牛扒食得多,Top Blade/ Flat Iron真係未食過,今晚就約到朋友同我黎體驗下。今日叫左呢個Black Jack Flat Iron ($238),揀左呢度推薦既五成熟,真係好食到不得了,肉質超嫩滑,口感有啲似食刺身,軟腍到接近tenderloin既程度。呢款用咖啡加蜜糖醃過,味道超特別,比到味蕾新刺激!旁邊係燒蜜桃,夠曬鮮甜,配合甜甜地既牛特別夾!另外就叫左USDA Prime 390 days Grain Fed Flat Iron ($268),叫左呢度推薦既既三成熟。肉質就比Black Jack結實少少,但依然鮮嫩,呢個就無醃咁多所以牛味比較出。如果要細心品嚐,下次真係要食左呢款先,如果唔係就會比Black Jack既味道蓋過而先入為主!呢度薯條任食,係一條條幼身既薯條,朋友食左兩大碟,因為真係非常吸引。呢度薯條用左黑松露鹽,勁香!我地呢餐食咁多肉當然要食番啲菜平衡番,就加左錢要埋餐湯同沙律。餐湯係薯仔忌廉湯,有粒粒薯仔仲有啲火腿,唔會太結又唔會太稀。沙律真係比我想像中好,竟然有藜麥仲有蟹肉!沙律醋剛好,唔會太多。酸甜度控制得宜。飲品方面我叫左Very Dirty

Black  Jack  Flat  Iron

House  Soup
House  soup

Superfood  Salad

飲品方面我叫左Very Dirty Lemonade($70),有幾dirty? 就係落左Mizunara Oak Whisky,下面係啲黎黎檸檬蓉,甜度非常自然,係宜家少有既少甜Cocktail!朋友唔想飲酒就叫左Virgin Mojito ($48),味道薄荷味重,甜度主要來自青檸味,一樣唔係好甜。
Very  dirty  lemonade  and  Virgin  Mojito

呢度裝潢簡潔,好有美式快餐廳既感覺。夜晚7點幾人客非常多,遲黎有機會要排隊。
呢度侍應服務良好,密密黎加薯條,我同朋友都食得超飽!
2019-10-02
Black  Jack  Flat  Iron
House  Soup
House  soup
Superfood  Salad
2019-10-02 63 浏览
今晚同屋企人慶祝生日,專誠選擇扒房餐廳,來個牛扒之夜。呢間餐廳所有牛扒都是選取牛的同一個部位- Flat Iron steak牛肩膀牛排,只是每道菜的烹調方式有所不同。一入門口位置,已經預告大家STEAK WITH YOU,真的很期待。店員用心的介紹每道菜的特色,最後我地選擇左BlackJack Flatiron同西班牙粟飼豬鞍架,再加沙律同湯。店員率先送上無限量添加的薯條,新鮮沙律配上藜麥口感特別,清新健康!豬鞍架非常大塊,但唔鞋口有肉汁,配上蒜頭簡直係完美!Flatiron擺碟非常精美,見到都流哂口水,五成熟啱啱好,牛肉本身超嫩,有少少香草味,真的吃不停口!伴碟的是蜜桃,令整體味道提升。我地點選左檸檬特飲,非常特別,大家不妨一試!埋單有籌碼送,令人驚喜,原來下次惠顧拎住籌碼食滿$200減$20!
今晚同屋企人慶祝生日,專誠選擇扒房餐廳,來個牛扒之夜。
豬鞍架非常大塊,但唔鞋口有肉汁,配上蒜頭簡直係完美!
我地點選左檸檬特飲,非常特別,大家不妨一試!
2019-10-02
本局長是日與副局長行經銅鑼灣,至利舞臺附近途經此餐廳,見裝修雅緻,燈火通明,遂入內進餐。顧名思義,餐廳菜式以牛扒為主,而特別之處在於所有菜式均是flat iron此一部位。據餐牌所云,此乃牛隻第二嫩滑之部位。點菜後,加四十八元後附送之沙律及湯送至。藜麥沙律蔬菜新鮮爽脆,是為開胃之作。番茄湯味道甚濃,亦為誠意之作。至於薯條則免費任食。雖是免費,但條條新鮮炸起,香脆可口,卻不感油膩,配上樽裝茄汁,實非一般快餐店之hea爆薯條可比,局長倆誠意推介。須臾,主菜送至。black jack flat iron食落有甜味,卻不失肉香,肉質鮮嫩不癡牙,配合桃一起品嚐,風味甚佳。「390日榖飼prime級平鐵牛扒」則比black jack軟腍及juicy,配菜及薯蓉亦十分好吃。餐飲dirty lemonade味道酸酸的,生津解渴。總括而言,餐廳食物質素佳,局長倆大快朵頤,盡興而歸。

餐飲dirty lemonade味道酸酸的,生津解渴。

總括而言,餐廳食物質素佳,局長倆大快朵頤,盡興而歸。
2019-09-29
  • 任食薯條
2019-09-29 57 浏览
銅鑼灣發現了一間可以成為我的最愛嘅牛扒店之一,專門食flat iron特別部位。同埋!任食嘅黑松露薯條!我同女朋友一個叫左black jack flat iron同一個西班牙栗飼豬鞍架,加埋湯同嘢飲☺️落完單就有個店員一邊撈住黑松露薯條咁出黎起勢咁夾比人😳驚死人食唔飽咁。Black Jack Flat Iron先黎到,8oz女朋友啱啱好夠食,配埋d桃去解膩,不得不說呢個black iron有別於平時食開嘅牛扒,肉質偏彈,肉味濃,而且少脂肪,好食🤙🏻豬鞍上到黎視覺效果加分,香氣撲鼻,火侯控制好好,完全唔鞋。唔記得講湯tim,好足料🤤嘢飲我個人比較中意佢嘅冷壓蘋果伯爵茶。埋單嗰陣佢比左個籌碼我地,原來係coupon黎可以下次用,別有一番心思☺️

2019-09-28 508 浏览
香港食牛扒,大多食T骨,肉眼,西冷;呢日男朋友帶我嚟到銅鑼灣嘅呢間扒房就以flat iron為主,flat iron即係牛肩膊,被評為整隻牛第二嫩滑嘅部位,香港比較少地方食到。餐廳裝修型格新潮,以黃白做主色,燈光明亮,有別於一般扒房嘅昏暗格調。坐低冇耐,店員就為我地送上啱啱炸起嘅薯條,薯條外脆內軟,仲有好香嘅黑松露味!最開心係薯條仲可以re-fill,無限任食!⭐️Prime Flat Iron $268美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒-建議三成熟由於我唔敢食咁生,所以揀咗5成熟。鐵板溫度暖暖地,一嚟可以保持牛扒溫度,唔會太快變涼,同時唔會加熱,影響生熟程度。牛扒中間部份呈嫩紅色,準5成熟,同時唔會有多餘血水流出。肉質有彈性,軟腍又冇渣,且牛味濃郁,咬落仲肉汁豐富!伴碟仲有香滑薯蓉同車厘茄。⭐️Black Jack Flat Iron Steak $238黑桃Black Jack Flat Iron平鐵牛扒-建議五成熟我地按店員建議叫咗五成熟,牛扒肉質嫩滑,入口鬆軟,配上焦香蜜桃,令肉味濃郁得嚟仲帶上一份清甜同鮮味!⭐️Dirty Lemonade $45以焦糖烤過嘅檸檬而成,味道突別,

⭐️Prime Flat Iron $268
美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒
-建議三成熟
由於我唔敢食咁生,所以揀咗5成熟。

黑桃Black Jack Flat Iron平鐵牛扒
-建議五成熟

⭐️Dirty Lemonade $45
以焦糖烤過嘅檸檬而成,味道突別,少少澀又帶著清新嘅檸檬香,甜甜酸酸,配肉食一流!
⭐️Bless Cold Pressed Apple Earl Grey Tea $35
幾好喎,呢到有得揀冷壓蘋果伯爵茶,清新健康!
2019-09-26 59 浏览
今晚一人行食好東西,朋友唔得閒臨時取消飯局。一個人食晚餐都想吃好的,特登上網搵下有咩餐廳。見到有間主打牛扒既餐廳,賣相極吸引,搞到我心思思都想去食個扒。一個人黎到,餐廳好亮白,簡約cafe感覺,主打高質素靚牛扒。我睇完餐牌,叫左Blackjack flatiron和Lemonade (grilled caramel lemon)。牛扒貴價,肉質極香嫩,五成熟的確五成熟,切開粉嫩。牛味極香濃!我叫左檸檬氣水,焦糖檸檬夠哂特別。
之前有留意Top Blade Steak Lab,直至插埋旗喺銅鑼灣,方便返港島朋友價錢路線較親民,而做食物亦夠專注,四款主菜供選出,三款牛一款豬一款羊而Top Blade Steak Lab亦只選用叫Flat Iron的部位,被評為整隻牛第二嫩滑店員細心為我地講解每碟牛扒特式,包括選取牛肉嘅位置, 煮法等等事不宜遲,同男朋友各自選了Black Jack Flat Iron同USDA Prime 390days grain fed flat ironBlack Jack Flat Iron $238 (+$48 Salad & Soup)由黑咖啡及焦香蜜桃調製成燒烤醬,呢個部位的肉質真係好腍滑,配合埋醬汁更令濃郁肉味中多了點清新,減去肉的油膩感USDA Prime 390days grain fed flat iron $268(+$48 Salad & Soup)Prime級肉質確實不同凡響,令flat iron更加嫩口,簡單以香草、鹽、胡椒已能帶出牛味。而店員推介的medium rare 亦剛剛好,咬落肉汁豐富。仲有薯蓉同埋車厘茄仔作伴菜+$48 Salad & Soup沙律菜新鮮

+$48 Salad & Soup

沙律菜新鮮爽脆,dressing的酸度恰好令人好開胃。最驚喜有藜麥和蟹肉,既清新又有咬口,
適合追求健康take返balance
Super Food Salad (Additional Treats)

不可不提仲有餐湯,濃郁的蕃茄湯好足料,絕對都個good starter 好開胃!
Tomato soup (Additional Treats)

Dirty Lemonade (右) $45 Really Dirty Lemonade(左) $70,兩杯出到黎都好似
店主以焦糖烤香新鮮檸檬,Really Dirty Lemonade會額外加入日本威士忌,味道比一般lemonade更有個性, 帶點苦澀, 很特別。口感清爽鮮酸,配油膩的牛扒、薯條正!
Dirty Lemonade ($45)/ Really Dirty Lemonade ($70)

睇到menu - with all you can eat fries,心諗正呀免費無限提供即炸薯條,熱辣辣,每條都沾上松露鹽好香口, 不知不覺一條接一條都refill 左幾次,鍾意食薯條推介!

最後以一甜品作結尾 - 熱情果果撻$48
幾飽都有個甜品胃,類似Starbucks lemon tart,以passion fruit做酸甜的味道亦有助減去肥膩感,感覺輕型d,始終都食左牛扒同大量薯條,再加個清新甜品都是不錯的選擇!
Passionfruit pie
2019-09-11
Passionfruit pie
2019-09-23 83 浏览
今日嚟呢間有得任食薯條既扒房,價錢唔係好平但真係好高質,店員表示prime flat iron好少地方會食到,牛味超濃!第一款食既就係prime flat iron,叫咗佢建議既3成,雖然嚟到好似好生咁但食落一啲血味都冇,牛味好濃仲要冇筋,好易切開。配埋薯蓉仲有碟側邊既粗鹽,好滿足!仲有得點佢既醬汁,但個人覺得少少鹽已經好夠,原汁原味。另一款係black Jack flat iron steak,今次就係5成,但都唔會太熟一樣勁淋好易切,食到仲有少少炭燒味添。牛味同樣都好重同埋都係冇筋既,所以唔會食到尾成口渣,少少粗鹽都可以帶起鮮味!我叫咗杯dirty lemon,個底好多檸檬碎同埋蜜糖,加埋幾片新鮮檸檬&梳打,配牛扒都一流,好fresh! 任食薯條都唔hea,有黑松露鹽調味,薯條係幼身既,分幾輪炸所以都係脆卜卜唔會凍咗!

餐牌夠專注, 一板睇曬 ,只得四款主菜,三款牛一款豬一款羊,最適合「有選擇困難症」的我,最後選了「香草平鐵牛扒」,份量足8安士,熟度到Medium Rare,質地柔嫩無筋,餐廳簡單以香草、鹽、胡椒提味,便能帶出牛味。不可不提餐湯,濃郁的蕃茄湯,湯好結實,吾係水汪汪!沙律菜新鮮爽脆,dressing的酸度恰好。最驚喜有藜麥和蟹肉,既清新又有咬口!黑桃black jack flat iron是朋友點的, 由黑咖啡及焦香蜜桃調製成美式 Black Jack 燒烤醬,牛扒不只肉質腍滑,醬汁更令濃郁肉味中帶點清新,豐富口感,十分滿意。牛扒雖然不算大件,但好在薯條是任添的,說到尾,飽肚的根源是邪惡的,新鮮熱辣香脆可口固然妙不可言,食過不停!不斷refill! 小店另提供多款開胃特調飲品,包括Mojito和lemonade,均設有酒精無酒精選擇。我最愛dirty lemonade,店主將檸檬加以焦糖烤香,再加入soda與日本威士忌,口感清爽鮮酸,配油膩的牛扒、薯條正!還有枝裝的冷壓蘋果伯爵茶也很不俗!

不可不提餐湯,濃郁的蕃茄湯,湯好結實,吾係水汪汪!

• 薯條
  • 香草平鐵牛扒