2019-10-27 1412 浏览
這天放工男友嚷著要吃牛扒,就在銅鑼灣附近找到了這個非常特別的扒房! 等候的人龍蠻多的,大概等了二十分鐘就入座!點餐過後店員就為我們送上新鮮即炸的松露薯條,每一條薯條都金黃香脆,帶有白松露鹽,十份惹味! 而且還是免費任食的,我們都吃了好幾round呢!接著我們的飲品就來啦! 我點了推介的Dirty Lemonade,檸檬用焦糖烤香,再加入梳打水。比起一般lemonade多了一份焦糖香味,非常爽口又開胃! 而男友就點了配牛扒的Crew’s Favorite Red Wine,非常易入口又夠香醇!我們加了$48加配了套餐。藜麥沙律好健康,而且藜麥份量很多,配上沙律醋的蔬菜好清新!而磨菇忌廉湯質感很濃郁,滿滿的磨菇好有咬口呢!不消一會,主角就來了! 首先是黑桃Black  Jack  Flat  Iron平鐵牛扒,我們選了店員推介的Medium Rare三成熟! 特別的美式Black Jack醬是由黑咖啡混合蜜糖而成,味道甘香甜美!牛扒切開看到生熟程度剛剛好,表面煎的微微焦香,內裡肉質粉紅嫩滑又不會有血淋淋的感覺。 咬下去充滿肉汁,而且牛肉味很濃郁香醇! 配一口香桃,解膩之餘,味道非常清新又搭
等候的人龍蠻多的,大概等了二十分鐘就入座!

點餐過後店員就為我們送上新鮮即炸的松露薯條
,每一條薯條都金黃香脆,帶有白松露鹽,十份惹味!
而且還是免費任食的,我們都吃了好幾round呢!

任食松露薯條

接著我們的飲品就來啦!
我點了推介的Dirty Lemonade
,檸檬用焦糖烤香,再加入梳打水。
比起一般lemonade多了一份焦糖香味,非常爽口又開胃!

,非常易入口又夠香醇!

Dirty  Lemond($45)  &  Crew’s  favorite  red  wine  ($55)

我們加了$48加配了套餐。藜麥沙律
好健康,而且藜麥份量很多,配上沙律醋的蔬菜好清新!

磨菇忌廉湯
質感很濃郁,滿滿的磨菇好有咬口呢!

磨菇忌廉湯

不消一會,主角就來了!
,我們選了店員推介的Medium Rare三成熟!

黑桃Black  Jack  Flat  Iron平鐵牛扒

咬下去充滿肉汁,而且牛肉味很濃郁香醇!
配一口香桃,解膩之餘,味道非常清新又搭配!

而男友就點了美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒
就更適合重牛味的他!
牛扒同時是Medium Rare三成熟,但表面的碳燒香味更為濃烈!
以迷迭香、胡椒和粗鹽調味,再沾一下燒汁,令味道更加昇華。
而牛扒本身厚身,肉質也更有嚼口,非常滿足啊!

美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒
任食松露薯條
美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒
《真心邪惡之超嫩牛扒and黑松露薯條任食》~~~餐廳名稱:Top Blade Steak Lab (銅鑼灣)餐廳地址:銅鑼灣希慎道2-4號地舖~~~難得熬了一個禮拜 熬到星期六 當然要吃餐痛快的 安撫下勤勞又辛苦的自己 今天大舊就帶了我來這家朋友推薦 說是可以任吃薯條的店!~~~店鋪裝修很有特色 帶點橙色又帶點白色 感覺很歐美又型格 餐牌上大部分的選擇都是牛 只有一款豬 給不吃牛的朋友留一個選擇~~~店員告訴我們 這裡全部牛都是用牛身上叫flat iron的位置 所謂的flat iron就是美國內布拉斯加大學於09年詳細研究過各個牛部位後 被評為整隻牛第二嫩滑的部分 嫩滑程度僅次於最有名的filet mignon 雖然說得這麼正 但餐牌食物的價格卻一點都不貴 令我們非常期待~~~我們一共點了兩個餐 一個是西班牙栗飼豬鞍架 一個是黑桃♠️black jack flat iron 平鐵牛扒 這裡所有的餐都可以免費任吃薯條 沒錯 是免費任吃 一毛錢都不用加 別以為任吃的東西質素不會太高 這裡薯條的質素高得令人驚艷 條條都非常非常長 而且還不是普通薯條 而是黑鬆露海燕薯條 每條都帶著濃郁的黑鬆露
《真心邪惡之超嫩牛扒and黑松露薯條任食》
餐廳地址:銅鑼灣希慎道2-4號地舖
~~~
我們一共點了兩個餐 一個是西班牙栗飼豬鞍架 一個是黑桃♠️black jack flat iron 平鐵牛扒 這裡所有的餐都可以免費任吃薯條 沒錯 是免費任吃 一毛錢都不用加 別以為任吃的東西質素不會太高 這裡薯條的質素高得令人驚艷 條條都非常非常長 而且還不是普通薯條 而是黑鬆露海燕薯條 每條都帶著濃郁的黑鬆露味道 根本連茄汁都不用沾點 已經好吃得令人停不下口來 連最近太上火 嘴裡面長飛滋的我也忍不住吃了兩大盤 店員加薯條加得很勤快 用餐期間起碼來幫我們加了5-6次薯條 每次薯條來到都是熱辣辣的 非常正 好吃得令人不能自控 不敢相信這麼美味的薯條竟然是免費任加的
~~~
另外加48蚊就有蟹肉藜麥沙律和自家靚湯 今天我們吃的湯是蘑菇湯 蘑菇湯奶味好濃 非常飽肚又好喝 沙律非常清新 蟹肉新鮮又沒有殼
如果不想兩個都加 就可以付32蚊加其中一樣
~~~
西班牙栗飼豬鞍 好大塊 肥瘦度剛剛好 好多肉汁 不會很乾 豬味也夠 雖然豬鞍很出色 但也敵不過好吃得令人差點哭出來的黑桃black jack flat iron 平鐵牛扒 所謂的黑桃其實是用他們秘製的黑咖啡蜜糖醬煮過的桃子🍑 味道很特別 很香很好吃 牛扒更是令人感動 每一口都亂畫得令人難以自置信 推薦大家試試5成熟 非常好吃
~~~
這麼好吃的牛扒和豬扒當然少不得配上啤酒啦 我們叫了餐廳的是日手工啤酒🍺 手工啤麥味香濃配炸薯條一流另外還試了他們的Dirty lemonade 這款飲品用了新鮮檸檬加rosemary syrup炒製 味道很特別 有少少像鹹檸桔好好飲
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
(10🔥為最高)
2019-10-26 142 浏览
嗰日喺灣仔附近做嘢,做到勁攰!大家都想食啲好味嘅嘢慰勞下自己,又唔介意食heavy少少。🙊同事搵左間係禮頓道嘅餐廳,專食burger同漢堡,聽落已經好吸引!呢間餐廳鋪面係黃色架!我最鍾意就係黃色!好靚!好sharp醒!😻💛簡約嘅門面設計加上霓虹燈招牌,夜晚一定更加靚!入到餐廳裡面都搵到霓虹光管嘅蹤影。Lunch Set 會配一個頭盤同飲品,可以選擇湯、沙律或者薯條,首先黎到嘅係沙律同湯。🥗沙律🔸份量啱啱好,而且足料!🔸Top有蟹肉,藜麥🔸dressing都調得好好,係鹹鹹地嘅橄欖油(?)-🍅是日餐湯係蕃茄湯🔸屬於較稠嘅湯,顏色好靚🔸蕃茄味好濃,酸酸地,開胃!!-🍋 凍檸檬茶🔸有別於一般嘅檸茶,佢係比左一小杯自家調配嘅檸檬汁,我地自己加入紅茶裡面。🔸fresh fresh的感覺!因為我地咩都想食嘅關係,另外加錢叫多左個薯條!🤣🤣🔸熱辣辣好脆超正!🔸灑左啲香草,無咁單調🔸重點:我地隱約食到淡淡嘅黑松露味!我地兩個都係叫左牛油果打扁漢堡。🍔牛油果打扁漢堡🔸一上碟就見到煎得好靚嘅太陽蛋🔸牛油果醬搽左喺第一層個底,個人覺得可以加入新鮮嘅牛油果🥑。🔸牛肉好juicy,唔會好油,感覺食burger都

入到餐廳裡面都搵到霓虹光管嘅蹤影。

🥗沙律
🔸份量啱啱好,而且足料!
🔸Top有蟹肉,藜麥
🔸dressing都調得好好,係鹹鹹地嘅橄欖油(?)
🍅是日餐湯係蕃茄湯
🔸屬於較稠嘅湯,顏色好靚
🔸蕃茄味好濃,酸酸地,開胃!!
🍋 凍檸檬茶
🔸fresh fresh的感覺!

因為我地咩都想食嘅關係,另外加錢叫多左個薯條!🤣🤣
🔸熱辣辣好脆超正!
🔸灑左啲香草,無咁單調
🔸重點:我地隱約食到淡淡嘅黑松露味!

我地兩個都係叫左牛油果打扁漢堡。

🍔牛油果打扁漢堡
🔸一上碟就見到煎得好靚嘅太陽蛋
🔸牛肉好juicy,唔會好油,感覺食burger都唔會太heavy!🤣

餐廳仲好貼心比左兩個紙袋,可以用手揸住食,或者切開食。

蛋汁令成個漢堡超juicy!!😽
我一定會翻兜呢間餐廳!!真係好好味!
2019-10-23
某日跟朋友黎到呢間專食牛扒既餐廳,訂枱訂左7pm,一去到就已經安排左枱俾我地,唔駛等位😊超開心。餐廳門外幅玻璃畫好靚,好鐘意佢既設計。入到餐廳入面坐低左之後,好快店員就俾左個餐牌俾我地,店員仲好用心地講解餐廳既主打牛扒,牛既部位,煮法及菜式俾我地聽。之後我地叫左兩個set dinner有磨菇忌廉湯同藜麥沙律,由於朋友唔鐘意食藜麥,所以店員都好好甘安排左一份無藜麥既沙律俾佢。磨菇湯有好濃郁既忌廉味同埋好足料既磨菇,啖啖磨菇。而沙律亦都加左柚子汁所以食落都幾開胃嫁。呢間餐廳除左有牛扒出名之外,最特別既係佢既薯條係即刻炸起,而且仲可以無限refill.鐘意食薯條既朋友又點可以錯過呢~牛扒方面,我同朋友分別叫左兩款唔同既牛扒,呢度既牛扒採用左flat iron牛既第二個嫩滑既部位,一款係黑桃black jack flat iron平鐵牛扒(限定)$238,black jack汁好特別加左coffee既特別醬汁味道比起平時食既牛扒口感比較淋,而且火候岩岩好,好易切開😋另一款係美國390日穀飼prime級平鐵牛扒$268,呢款肉味比較濃,個人比較喜歡呢款多d,肉汁鮮嫩,肉味比較重,仲有燒過既桃伴碟

而沙律亦都加左柚子汁所以食落都幾開胃嫁。

另一款係美國390日穀飼prime級平鐵牛扒$268,呢款肉味比較濃,個人比較喜歡呢款多d,肉汁鮮嫩,肉味比較重,仲有燒過既桃伴碟,鐘意肉味濃d既朋友不妨試下叫呢款。

飲品方面,朋友叫左杯是日手工啤,英國的。味道唔算太苦,清香既啤酒配牛扒一流,如果唔鐘意飲酒既朋友可以試下另一杯餐廳比較出名既飲品叫真dirty lemonade,檸檬汁既酸味都好開胃下嫁。哈哈~

最後當然唔少得甜品啦~百香果批。酸酸甜甜得黎又唔會好膩,仲有好香既百香果味。

豐富又滿足既一餐😊😊😋
2019-10-20
  • 美國390日穀飼prime級平鐵牛扒
2019-10-23 92 浏览
話說,這間餐廳當初在何文田開業時,我已經有留意,只是少去何文田才一直沒有試。見它開了分店在銅鑼灣,就約了朋友放工後一起品嚐!我們每人點了一份牛扒,再加$48升級套餐!升級套餐會有一份蟹肉藜麥沙律和周打蜆湯,而薯條則是跟牛扒的,而且任食!周打蜆湯超級多料,每一匙羹都是滿滿的薯仔粒或海鮮! 沙律亦都很新鮮,薯條剛剛炸好,熱辣辣又脆卜卜,餐有陣陣白松露香,令人忍不住encore!我要了一份黑桃Black Jack Flat Iron~五成熟剛剛好,充滿肉汁,而且很嫩,配合旁邊的蜜桃吃也很夾,很美味!朋友要了一份美國390日穀飼Prime級平鐵板牛!這份牛扒的肉質比剛才那份稍粗糙,但勝在肉味濃厚,看你喜歡哪一種風味!伴菜的薯蓉也很香滑,不錯吃。最後還叫了兩杯飲品,右邊的Dirty Lemonade很好喝,酸酸甜甜,糖漿不是平時喝到的味道,超級清新,必飲!真的整餐飯都很滿意,推介!

見它開了分店在銅鑼灣,就約了朋友放工後一起品嚐!

我們每人點了一份牛扒,再加$48升級套餐!

我要了一份黑桃Black Jack Flat Iron~

朋友要了一份美國390日穀飼Prime級平鐵板牛!

真的整餐飯都很滿意,推介!
2019-10-22 74 浏览
Top Blade Steak Lab 銅鑼灣排隊牛扒店!藜麥沙律($32)蟹肉沙律加入藜麥更健康,整體味道酸酸好開胃。USDA Prime 390 days Grain Feed Flat Iron ($268) best medium rare:呢個部位肉嫩多汁,一口食原汁原味,另一口配gravy sauce,各有一番風味。 Black Jack Flat Iron Steak ($238):呢款牛扒用黑咖啡加蜜糖調製成美式Black Jack 燒烤醬,味道獨特,同牛扒又好夾,另外加左燒烤過嘅桃伴碟,好香甜。 牛扒以外,呢度係任食薯條,店員久不久就主動refill! 薯條加左松露鹽,好香!Today’s craft beer on Tap (pint) ($70) 啤酒配牛扒,正!Dirty Lemonade ($45) 檸檬梳打個底係檸檬果肉加焦糖,飲落酸酸地仲有焦香味。
Top Blade Steak Lab 銅鑼灣排隊牛扒店!

• USDA Prime 390 days Grain Fed Flat Iron
  • 藜麥沙律
  • dirty檸檬特飲
2019-10-22 75 浏览
今日去銅鑼灣找食!大家成日都是去sogo 後面條美食街!今日我就去左希慎附近找到間好多人排隊的扒房!裝修好有工業風!水泥...我們兩個人點了一個美國390日殼飼牛扒8oz貴d 真的是比較好d 比平板牛肉味更濃!超級推介!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻黑桃平板牛扒8oz好正肉味香濃!加左$48 轉餐!仲有任食薯條🍟🎉🎉🎉🎉😘😍😍薯條是新鮮炸出來!好香好好味!飲品英國手工啤手工啤好好味不會很苦,有一點點的麥香!真dirty 檸檬特飲甜品熱情果撻酸酸甜甜好好味!是一個完美的ending!😋
裝修好有工業風!水泥...
我們兩個人點了一個
美國390日殼飼牛扒8oz

黑桃平板牛扒8oz
好正肉味香濃!

加左$48 轉餐!

仲有任食薯條🍟🎉🎉🎉🎉😘😍😍
薯條是新鮮炸出來!好香好好味!

飲品
英國手工啤手工啤好好味不會很苦,有一點點的麥香!
真dirty 檸檬特飲

甜品
熱情果撻
酸酸甜甜好好味!是一個完美的ending!😋
2019-10-19 78 浏览
又到Happy Friday,放左工去銅鑼灣食飯。今晚去左試呢間Top Blade Steak,喺利園附近,都幾多排隊。前菜係藜麥沙律,味道幾特別,配埋house soup ~ 蕃茄羅勒湯,好飲又好開胃。薯條係all you can eat,不過食左一轉就夠,要留肚食個signature grill。Black Jack Flat Iron Steak, 配埋grilled peach。第一次試flat iron牛扒,口感唔錯,夠嫩滑,唔會太韌。USDA Prime 390 Days grain fed flat Iron,跟餐廳推介叫左Medium Rare,唔會有好多血水,都幾好。飲品叫左Dirty Lemonade,入面有rosemary syrup, lightly sparkling,唔會太甜,幾好飲。

2019-10-18 175 浏览
相約朋友 起港島銅鑼灣聚會 朋友介紹左間好chill既扒房 一齊入去chill下🥳餐廳位於銅鑼灣鬧市 地點相當方便 門面好簡約潔淨 好多人排隊 環境好chill 舒適 簡約一於睇下menu先😋主要都以牛扒為主 但可以選擇會唔會另加沙律🥗沙律好健康 用醋同橄欖油調味 蔬菜好新鮮同湯海鮮配料好多 但唔會帶油膩感餐廳仲有一大特色 就係免費 refill薯條唔好以為係平時食開快餐店既貨色 餐廳好有誠意 特別加入松露粉調味 原來薯條可以同松露粉咁夾 唔識真係唔知refill速度仲要好快tim😃餐廳職員會介紹唔同牛扒既特色 仲會推薦最好既熟成度 超級貼心❤️最尾我地揀左期間限定「black jack flat iron steak」牛扒 帶有濃厚煙燻味道 屬於比較重口味既系列如果喜歡比較濃燒烤 碳燒味道既朋友 呢個牛扒岩哂你肉扒四面先煎封 肉汁完全鎖實 肉質相對結實 有口感連伴碟既 蜜桃肉🍑都預先經過燒烤 好有誠意之後黎ge係「prime flat iron」比較唔同既係 呢個牛扒 肉味比較豐富 濃郁加上肉質細嫩 幼滑感重伴碟係薯蓉 但亦預先調製 味道岩岩😍飲品 -就揀左 today’s craft
餐廳位於銅鑼灣鬧市 地點相當方便 門面好簡約潔淨

如果喜歡比較濃燒烤 碳燒味道既朋友 呢個牛扒岩哂你
肉扒四面先煎封 肉汁完全鎖實
肉質相對結實 有口感
連伴碟既 蜜桃肉🍑都預先經過燒烤 好有誠意
之後黎ge係「prime flat iron」
prime flat iron

比較唔同既係 呢個牛扒 肉味比較豐富 濃郁
加上肉質細嫩 幼滑感重
伴碟係薯蓉 但亦預先調製 味道岩岩😍

飲品 -就揀左 today’s craft beer on tap ( apple cider)同Dirty lemonade
Apple 🍏 味係淡淡點綴 口感順滑
麥味香濃

另一杯飲品 飲品名好特別 “Dirty”既意思 唔係污糟 只係 其實就係加左d 焦糖去調味 同飲品有酒精
平時飲品多數以糖漿調味 而家改以焦糖 會增加層次感 加上帶點酸味既檸檬🍋點綴 可以減低油膩感
周打忌廉海鮮湯
松露薯條
prime flat iron
2019-10-17 60 浏览
今次第二次幫襯呢間餐廳,原因係佢既牛扒真係好好食,今次叫咗一個牛扒,另外試下佢既豬扒。呢度叫一份主菜,可以加$48轉套餐,跟埋沙律同湯店員先奉上熱辣辣既炸薯條,薯條係任食的黎咗個藜麥蟹肉沙律,蟹肉好新鮮,加埋沙律菜同藜麥,好fresh,唔怕食肉食得太滯。店員好細心提醒蟹肉可以另上,針對蟹肉敏感既食客今日餐湯係蘑菇忌廉湯,自製既忌廉,口感滑身,加上新鮮蘑菇,味道濃郁但唔會太膩主菜black jack flat iron牛扒,medium rare, 熟成度更突出呢個牛部位既嫩滑肉質,配上 black coffee honey sauce 帶有小小甜味,好特別另外西班牙穀飼豬鞍右火,豬扒厚身但軟林,完全唔un ,好出色!最後凍檸茶都要一試,預先榨的檸檬汁再混入黑糖,味道恰到好處呢間餐廳真係百試不厭!
店員先奉上熱辣辣既炸薯條,薯條係任食的

最後凍檸茶都要一試,預先榨的檸檬汁再混入黑糖,味道恰到好處

呢間餐廳真係百試不厭!

2019-10-14
2019-10-17 62 浏览
餓底的牛魔王朋友聽說這間top blade不錯,今晚在銅鑼灣收工,就過來試試。Weekday 7點鬆啲,店內已人頭湧湧,好在有最後兩個位不用等,Lucky!入座後店員熱情地介紹每款牛肉的特色,餓底好認真地聽,最後決定豪啲往貴的點🤣,再加埋沙律&餐湯。藜麥沙律:吃正餐前怎少得沙律?爽脆的沙律菜,清清個口,還有健康的藜麥,Very nice。忌廉磨菇湯:好濃稠的質地,cream cream mi mi,磨菇處處,一個咖啡杯的分量剛剛好。任食薯條:幼身薯條,連埋薯皮,食落有種牛油香,又熱辣辣,落了少少鹽調味,不點茄汁已經好好味,牛扒未來已KO一碟,越食越想食呀。Black Jack Flat Iron:標準的medium,沒有overdone,肉質非常好,抵讚!至於Black Jack汁就是咖啡加蜜糖汁,好香甜,帶點小清新,牛魔王朋友說這是女生喜歡的味道,餓底非常同意。USDA Prime 390days Grain Fed Flat Iron:建議的medium rare,扒的中心明顯比Black Jack那款紅,但切時又不會滲血水,grill得好靚!這款肉味較重,那香氣在口內迴盪久久不散

USDA Prime 390days Grain Fed Flat Iron:建議的medium rare,扒的中心明顯比Black Jack那款紅,但切時又不會滲血水,grill得好靚!這款肉味較重,那香氣在口內迴盪久久不散,啱晒餓底這些喜歡濃郁牛味的食客!

英國手工啤:咁開心,決定啤啤佢!這款手工啤帶有清新花果香,極易入口,誰說食牛扒一定要配紅酒?配啤酒也不錯!

2019-10-16 66 浏览
上兩個月朋友介紹我嚟lee間食西餐,一嚟到我就揀咗佢出名黑桃black jack flat iron 牛扒再order咗藜麥沙律同湯,飲品就叫咗蘋果伯爵茶.order完之後waiter 就勁快夾咗一堆薯條落我哋隻碟到,睇落去好普通咁,但食落去原來加咗松露落去好香同薯條好夾,佢又啱啱整又熱熱地又脆,個陣時我啱啱病好都refill咗一次,薯條可以不停refill對於我嚟真係大件事會食到唔停到口。講返個沙律都好fresh同好健康配上藜麥健康之餘又飽肚個main我就叫咗7成熟因本人好怕血水既感覺,嚟到塊扒好琳同埋係我可以接受情度所以lee間小店值得一試
。講返個沙律都好fresh同好健康配上藜麥健康之餘又飽肚
2019-10-16 1532 浏览
放工男朋友話好想食牛排,我就帶左佢黎銅鑼灣呢間Top Blade Steak Lab! 好在時間尚早,唔使等就有位!一坐低店員就好用心介紹佢地嘅餐牌,呢度採用牛身體第二嫰滑嘅部位Flat Iron!🔥任食薯條店員一見你個碟冇哂薯條就會主動黎問你需唔需要refill,好貼心!雖然係任食,但係一d都唔馬虎,炸薯條係加左黑松露油,食落嘅時候有陣陣嘅黑松露香味!岩岩炸起熱辣辣係最香最好味!🔥忌廉白菌湯好濃郁嘅忌廉湯,飲到有點飽😂🔥藜麥沙律沙律菜好新鮮爽脆,藜麥加左少少口感,仲有少少蟹肉,好開胃!🔥美國390日穀飼prime級平鐵牛排我地叫左店員recommend嘅medium rare,果然真係好嫰滑,咬落有肉汁,肉味好濃,如果覺得唔夠咸仲可以加點鹽!隔離嘅薯蓉好香滑!🔥黑桃black jack flat iron 平鐵牛排呢一款叫左medium,有好濃烈嘅BBQ味,仲有陣甜甜地蜜糖味!岩哂重口味嘅我地🔥Dirty lemonade +Dirty lemon tea話係檸檬茶點解係冇檸檬片係入面呢?店員解釋佢地嘅檸檬係用焦糖炒香過製成一個檸檬糖水比我地自己加落去!唔使自己篤檸檬就出哂d檸檬味,

🔥任食薯條

🔥忌廉白菌湯
好濃郁嘅忌廉湯,飲到有點飽😂

🔥藜麥沙律
沙律菜好新鮮爽脆,藜麥加左少少口感,仲有少少蟹肉,好開胃!

🔥美國390日穀飼prime級平鐵牛排

🔥黑桃black jack flat iron 平鐵牛排

話係檸檬茶點解係冇檸檬片係入面呢?店員解釋佢地嘅檸檬係用焦糖炒香過製成一個檸檬糖水比我地自己加落去!唔使自己篤檸檬就出哂d檸檬味,飲落幾香幾特別!
  • 美國390日谷飼Prime級平鐵牛扒
2019-10-14 82 浏览
放咗工之後,同朋友去咗銅鑼灣行街,行完經過呢間西餐店,就諗住試下。 餐廳鄰近希慎廣場附近, 地鐵出口行十分鐘就可以到達都唔算太遠。餐廳裝修行簡約文青風格,雖然唔算太大不過位置都相當舒適, 係傾計談心嘅好地方。睇完menu我哋決定揀佢最出名嘅兩款牛扒試, 餐廳嘅黑松露薯條係免費任加嘅,感覺幾特別同新鮮, 薯條炸到脆卜卜, 而且係我鍾意嘅幼薯條, 侍應好殷勤,每15-20mins就會拎住一個裝滿薯條嘅大鐵兜問要唔要加薯條。佢嘅餐湯係羅宋湯畀出面嘅羅宋湯creamy,個人覺得幾好飲。沙律方面,所有蔬菜都好新鮮。牛扒方面, 我哋叫咗黑桃平鐵牛扒同美國390日穀飼prime級平鐵牛扒, 黑桃牛扒配酸酸甜甜嘅桃肉,牛扒軟嫩可口,肉汁鮮味, 感覺幾清新幾特別。 至於prime級牛扒, 感覺肉質再鮮嫩一啲 ,配埋伴碟下面嘅海鹽,唔需要太多調味,味道已經剛剛好。甜品方面, 佢嘅今日甜品應該係熱情果芝士批味道清新特別唔太漏, 味道一流。至於飲品方面我哋每人都叫咗一個dirty lemon, 係檸檬梳打溝黑糖, 感覺好特別,成個飲品好清新,酸酸甜甜。總括而言,我覺得呢餐性價比都算高,可以 encore。

沙律方面,所有蔬菜都好新鮮。

總括而言,我覺得呢餐性價比都算高,可以 encore。
平鐵牛扒是從牛肩部位切出來的牛肉,本身較多筋,但經去筋後卻異常軟滑,週末晚上我就來到香港少數主打Flat Iron牛扒的Top Blade Steak Lab鋸扒。餐廳面積不大,以螢光膠板、霓虹光管作裝飾,營造活力朝氣的氛圍,幸好這天早來了,到7pm已經要等位。餐牌亦是獨沽一味賣牛扒,選擇不多,但重質不重量,這樣才能夠專注於食物質素之上。每份主菜加$48就可轉餐,附上自家靚湯及藜麥沙律。是日餐湯為蕃茄濃湯,酸酸的蕃茄味,湯頭濃稠,開胃極致。即叫即製的沙律才可令菜葉不會發黃 ,藜麥沙律清爽輕怡,混合了含有高膳食纖維的藜麥,吃起來更有咬口。點了兩份牛扒主菜,還可無限量添加任食薯條,可以滿足我這個薯條控 *o*美國390日穀飼Prime 級平鐵牛扒 $268每件牛扒份量足8安士,Flat iron是牛三角肩對上Top Blade內的一部分,一隻牛只有5kg 左右,美國Prime 級為上等級別。最佳熟度為Medium Rare 三成熟,外表已煎至深褐色,牛肉由內而外呈現血紅、磚紅、粉紅的層次,Prime 級平鐵牛扒具有豐富的大理石油花,肉質嫩度非凡,牛味極為濃郁。以薯蓉及車厘茄作伴碟,也可中和

每份主菜加$48就可轉餐,附上自家靚湯及藜麥沙律。
自家靚湯

是日餐湯為蕃茄濃湯,酸酸的蕃茄味,湯頭濃稠,開胃極致。
蕃茄濃湯

平鐵牛扒

美國390日穀飼Prime 級平鐵牛扒 $268

美國390日穀飼Prime 級平鐵牛扒

以薯蓉及車厘茄作伴碟,也可中和一下肉類的滯膩感。
美國390日穀飼Prime 級平鐵牛扒

黑桃black jack flat iron 平鐵牛扒 $238
以黑咖啡及焦香蜜桃調製成美式 Black Jack 燒烤醬,醬汁清新得來帶點甘甜味。
黑桃black jack flat iron 平鐵牛扒

點了5成熟,火侯控制得精準,肉汁飽滿,相比起Prime 級平鐵牛扒,black jack這款的肉質柔嫩得來而實在,牛味較Prime 級略淡,油脂較少。
黑桃black jack flat iron 平鐵牛扒

配上焦香蜜桃,果肉柔軟,新鮮桃香香甜多汁,桃汁四射,使牛味更具層次。
黑桃black jack flat iron 平鐵牛扒

除了牛扒之外,另一重點當然是即炸即上的薯條放題,我也忍不住encore 了好幾round。
薯條

薯條連著薯皮炸得金黃酥脆,保持乾爽不油膩,肉心軟綿細密,灑上白松露鹽提味,菌香滿溢,香氣馥郁。
任食薯條

冷壓蘋果伯爵茶 $35
由50%蘋果汁及50%伯爵茶冷壓而成,甜美的果香中滲出含蓄的伯爵茶韻。
冷壓蘋果伯爵茶

Dirty 檸檬特飲 $45
將檸檬加以焦糖烤香,再混合有氣梳打,酸甜清爽,與肉味香濃的牛扒可算是絕配。
Dirty 檸檬特飲

题外话/补充资料: 現凡惠顧黑桃 Black Jack Flat Iron,就可以得到 $20 籌碼一枚,下次全單食滿 $200 即可扣 $20,使用期限至2019年12月31日。
2019-10-12
蕃茄濃湯