2022-06-28 45 浏览
今日有約咗朋友去食飯,但成日都喺旺角尖沙咀,今日就偏偏走咗去沙田,因老友介紹這裏有一間平民扒房Top Blade味道不錯,所以專程去這裏嘗試。💕西班牙栗飼豬鞍架 ($160)西班牙栗飼豬鞍架,油脂分佈均勻,而且肥瘦適中,令到豬架嘅口感有啲似豬頸肉,油份充足又有焦香味,午市套餐加$22可以有餐湯/沙律/薯條,小朋友先做選擇,我全部都要🤣午市套餐既沙律份量都唔少,加以黑醋,甜酸開胃。南瓜湯好足料,濃稠度適中,間中仲食到粒粒南瓜既口感,好好飲。薯條🍟新鮮炸起熱辣辣,上面加左松露鹽,鹹度適中帶有松露獨有既香味,正呀😋💯

💕西班牙栗飼豬鞍架 ($160)

2022-06-27 56 浏览
呢間餐廳已經係二訪,九龍及港島區都有分店,地點方便,係新城市廣場入面,食飽飯仲可以去行埋新進駐既松本清同Bath and Body Works😌餐廳地方光猛企理,環境乾淨衞生,都係聚餐嘅好選擇💯❤️藜麥平鐵牛扒沙律藜麥沙律份量多,沙律菜新鮮,上面有粉嫩既午扒粒,配以橄欖油同醋汁,好食😋❤️開心果紅茶特飲呢個係新研發既特飲,用上開心果打成既純素奶蓋,好綿密又滑,想講呢個錫蘭紅茶底好香,又同個奶蓋好夾喎,唔會話搶咗大家陣味,真係好飲得嚟又健康呀👍🏻👍🏻👍🏻

❤️藜麥平鐵牛扒沙律

❤️開心果紅茶特飲

/ ѕтєαк ωιтн уσυ / ꧁ 𝗧𝗼𝗽 𝗕𝗹𝗮𝗱𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗟𝗮𝗯💛꧂ #黃店推介以前未有太多選擇嘅時候一般人想平平地去鋸扒 可能會諗起扒王x王 花園xx 𝘰𝘳 𝘦𝘷𝘦𝘯 農場𝘹𝘹 (其實唔係余德承單野都未聽過呢間餐廳)但宜家香港人識飲識食 應該都無乜人仲鍾意去連鎖港式西餐廳食鬆肉粉嗱過嘅扒同杰撻撻嘅𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦(?!)想平平地食塊扒的話𝘛𝘰𝘱 𝘣𝘭𝘢𝘥𝘦係其中一間平民價位之餘又有質素嘅扒房除左有平價嘅𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘪𝘳𝘰𝘯亦有貴些少嘅𝘜𝘚𝘋𝘈 𝘱𝘳𝘪𝘮𝘦𝘓𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵仲包沙津/餐湯/薯條同𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬𝘴當然不得不提佢嘅薯條係有得𝘳𝘦𝘧𝘪𝘭𝘭嫁~同埋沙田分店設計巧靚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄ꔚ 𝚂𝚞𝚙𝚎𝚛 𝚏𝚘𝚘𝚍 𝚜𝚝𝚎𝚊𝚔 𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍 $𝟷𝟺𝟶當日想食𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵啲就揀左沙津 配料豐富又健康 除左𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘪𝘳𝘰𝘯粒粒 仲有蛋, 蟹肉, 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘱𝘦𝘢, 藜麥, 螺絲粉等等𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘪𝘳𝘰𝘯 𝘭𝘦𝘢𝘯得黎唔會韌又無筋 高質!不過沙律調味相當淡 只有橄欖油 無醋味 好寡沙津分量望落唔算多 飲埋餐湯之後先啱啱好飽(雖則個南瓜湯西芹味仲重過南瓜味o(〒﹏〒)o
/ ѕтєαк ωιтн уσυ /

꧁ 𝗧𝗼𝗽 𝗕𝗹𝗮𝗱𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗟𝗮𝗯💛꧂ #黃店推介

以前未有太多選擇嘅時候

𝘓𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵仲包沙津/餐湯/薯條同𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬𝘴
當然不得不提佢嘅薯條係有得𝘳𝘦𝘧𝘪𝘭𝘭嫁~
同埋沙田分店設計巧靚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

ꔚ 𝚂𝚞𝚙𝚎𝚛 𝚏𝚘𝚘𝚍 𝚜𝚝𝚎𝚊𝚔 𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍 $𝟷𝟺𝟶
Superfood  steak  salad

當日想食𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵啲就揀左沙津 配料豐富又健康
𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘪𝘳𝘰𝘯 𝘭𝘦𝘢𝘯得黎唔會韌又無筋 高質!

不過沙律調味相當淡 只有橄欖油 無醋味 好寡
南瓜湯

ꔚ 𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚒𝚛𝚘𝚗 𝚜𝚝𝚎𝚊𝚔 $𝟷𝟼𝟶
Flat  iron  steak

同沙律嘅𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘪𝘳𝘰𝘯 相比 呢個多啲筋位韌少少
可能𝘳𝘦𝘴𝘵得未夠就切 有少少血水滲左出黎
但味道不錯 有𝘳𝘰𝘴𝘦𝘮𝘢𝘳𝘺香氣 配焗到全熟嘅蒜頭食好𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘧𝘶𝘭

ꔚ 𝙰𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘 (𝙲) +$𝟷𝟾
ꔚ 𝙴𝚊𝚛𝚕 𝚐𝚛𝚎𝚢 𝚝𝚎𝚊

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ:🦦7.6/10 👱🏻‍♀️7.5/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 Top Blade Steak Lab (新城市廣場) (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場1期1樓108號舖

A⃨l⃨s⃨o⃨ b⃨e⃨ f⃨o⃨u⃨n⃨d⃨ a⃨t⃨:⃨
📍銅鑼灣希慎道2-4號地舖
📍何文田梭椏道4A號榮英大厦地下
📍中環士丹利街11號Stanley 11地下
Superfood  steak  salad
Flat  iron  steak
  • 香草平鐵牛扒
2022-06-24 103 浏览
晚市餐牌嘅牛扒有兩個選擇 一個係平鐵牛扒另一款名字就長好多 叫美國390日榖飼Prime級平鐵牛扒🇺🇸見到價錢一模一樣但又唔太熟悉兩者有咩分別所以就問左侍應🙆🏻‍♀️侍應同我地介紹平鐵牛扒口感係紮實中帶點軟嫩而另一款顧名思義就係經過390日嘅榖飼 脂肪含量更高 牛味更香濃 聽落我會比較鍾意前者所以就叫咗平鐵牛扒🥩嚟到果然都無令我失望😝 首先外皮焦脆 肉質確實好軟嫩 牛肉味都好香 程度啱啱好唔會弄到好膩或者好羶👍配料有個烤焗過嘅蒜頭🧄 食完一定口臭 超級正😍套餐仲跟左大大盤無限任食嘅炸薯條 食到香噴噴嘅黑松露味🍄
晚市餐牌嘅牛扒有兩個選擇 一個係平鐵牛扒

2022-06-23 125 浏览
嚟到毫不猶豫咁叫咗想試好耐嘅美國390日榖飼Prime級平鐵牛扒🇺🇸基本上睇食評十篇有七八篇都係介紹佢🤩上檯時見到牛肉都幾生最裡層嘅肉仲係好新鮮嘅暗紅色 只有外層經過輕微煎過 變左焦焦地嘅深咖啡色🥩配菜有經典嘅薯仔蓉 彎豆 同番茄仔🍅薯仔蓉薯味香濃 仲有好突出嘅牛油味 口感帶啲黏性🥔 叫咗一杯頗有特色嘅dirty檸檬茶檸檬經過醃製 有醃過🍋 味道唔只係新鮮檸檬單純嘅酸香味 仲有啲甘味 鹹味 加埋香濃茶底仲有啲少少苦澀味☕ 感覺都幾新奇 似係養聲嗰啲咸金桔🤣 同牛扒都出奇地夾👌

基本上睇食評十篇有七八篇都係介紹佢🤩

薯仔蓉薯味香濃 仲有好突出嘅牛油味 口感帶啲黏性🥔

叫咗一杯頗有特色嘅dirty檸檬茶

2022-06-23 73 浏览
終極漢堡都幾有份量 有洋蔥絲 牛肉肉扒 番茄片 生菜片同埋芝士好厚 大概真係係壓扁個漢堡先有機會可以一啖食到哂啲材料🤭薯條粗幼度每條都平均地偏向幼身 而且已經去咗薯仔皮 所以口感鬆脆鬆脆🥔最重點係叫咗一杯同茶飲店‘研香’合作研發嘅特色飲品“開心牛”🐮概念來源於傳統港式茶餐廳嘅“黑牛”“白牛”🇭🇰呢杯“開心牛”嘅結構係採用錫蘭紅茶搭配開心果奶蓋☕錫蘭紅茶有清爽嘅薄荷香氣🧊上面嘅有厚厚嘅開心果奶蓋💚 口感層次都好豐富 質地飽滿醇厚 仲飲到開心果獨有嘅鹹香味 加埋面頭嘅開心果碎碎 味道更加濃郁😍

2022-06-22 94 浏览
藜麥平鐵牛扒沙律🥩點解無叫最多人叫嘅原塊平鐵牛扒或者美國390日榖飼Prime級平鐵牛扒呢❓因為我對呢兩款嘅配料:薯仔蓉 原個烤大蒜 同埋枝豆都無咩特別興趣🤣相反呢個藜麥平鐵牛扒沙律就有興趣得多🥗材料有 水煮雞蛋🥚蟹肉🦀 螺螄粉 沙律菜🥬 藜麥 車厘茄🍅同埋平鐵牛扒🥩平鐵牛扒🥩大概三四成熟 毫無筋位所以肉質好軟嫩沙律菜🥬份量都唔少而且新鮮爽脆又鮮甜除左藜麥都有少少螺螄粉 多啲澱粉質唔怕唔夠飽😋調味方面加咗啲黑醋沙律汁 味道酸酸地都幾開胃👌配菜揀咗炸薯條 有淡淡黑松露香氣🍟 令你欲罷不能想無限繼續食
藜麥平鐵牛扒沙律🥩

沙律菜🥬份量都唔少而且新鮮爽脆又鮮甜
除左藜麥都有少少螺螄粉 多啲澱粉質唔怕唔夠飽😋
調味方面加咗啲黑醋沙律汁 味道酸酸地都幾開胃👌

2022-06-22 61 浏览
一向都係肉食愛好者 特別鍾意大大舊肉連骨上感覺連骨嘅肉口感會更加軟稔🦴今次初次黎到呢間主打食扒嘅餐廳就叫咗個西班牙粟飼豬鞍架🐷豬隻經過西班牙嘅傳統方法孕育 以栗子餵飼所以不飽和脂肪酸含量比較多栗飼豬肉嘅肉味好濃郁 肉質鬆化 會有一層明顯嘅肥膏位置如果唔鍾意食咁肥都可以輕易將佢切走👌配料有紅色燈籠叫同埋洋蔥 兩樣都已經切成絲墊喺豬鞍底部所以索哂豬肉嘅肉香 特別香甜好味🧅豬鞍表面都放咗啲百里香連莖部🌿香味清新淡雅 增加咗啲木製香🪵
一向都係肉食愛好者 特別鍾意大大舊肉連骨上

墊喺豬鞍底部所以索哂豬肉嘅肉香 特別香甜好味🧅
豬鞍表面都放咗啲百里香連莖部🌿
香味清新淡雅 增加咗啲木製香🪵
2022-06-21 69 浏览
叫咗個超有氣勢嘅終極漢堡🍔經典必點嘅美國390日穀飼PRIME級平鐵牛扒同埋一款創新嘅特飲🥤主要講講個美國390日穀飼平鐵牛扒🥩餐牌有介紹話平鐵牛扒係成只牛第二最嫩滑嘅部位平鐵牛扒經過390日嘅穀飼🇺🇸意思係牛隻經過天然飼養 不含任何抗生素或者荷爾蒙🐄肉質感鬆軟 牛香味味濃👍另外都叫咗個好好多人叫 超有氣勢嘅終極漢堡🍔材料有洋蔥絲 牛肉肉扒 番茄片 生菜片同埋芝士 超級豐富😋個肉扒係混合咗咗美國平鐵牛扒同埋美國頂級牛頸脊🇺🇸 手打製成嘅 ,好鍾意佢將肉扒煎到邊邊位置少少焦香 入面又有肉汁🤎
叫咗個超有氣勢嘅終極漢堡🍔

平鐵牛扒經過390日嘅穀飼🇺🇸

2022-06-21 24 浏览
唔知有無人同我一樣每隔一段時間就會突然好想食某樣食物🤣話說呢幾日一直心心念念超級想食漢堡包 但又唔想食啲連鎖平時食開嘅所以就搵左呢間位於沙田新城市廣場主打牛扒同埋漢堡包嘅餐廳一試🤩洋蔥絲已經陷入咗塊熱溶芝士上面🤣洋蔥絲經過烤焗後辛辣味基本上已經無曬 剩低嘅都係香甜嘅味道同埋微微脆嘅口感🧅芝士選用左蒙特里傑克芝士🧀 雖然見到顏色好金黃 但牛奶味比鹹香味突出🥛牛肉漢堡排好juicy🐮然後到個漢堡麵包 會見到麵包邊邊位烘到淺啡色 口感超級脆🍞
唔知有無人同我一樣每隔一段時間就會突然好想食某樣食物🤣

剩低嘅都係香甜嘅味道同埋微微脆嘅口感🧅
牛肉漢堡排好juicy🐮

然後到個漢堡麵包 會見到麵包邊邊位烘到淺啡色 口感超級脆🍞
2022-06-21 50 浏览
今日難得下午有時間就同朋友約左嚟沙田食個靚飯😍主菜叫咗個牛油果醬煎蛋打扁漢堡 同埋藜麥平鐵牛扒沙律兩款都可以揀配自家製靚湯 沙律 或者薯條我地都揀咗配炸薯條🍟牛油果醬煎蛋打扁漢堡結構係;漢堡包麵包 牛油果醬 煎太陽蛋 芝士片 美國牛肉肉餅 生菜 再到漢堡包麵包🍔牛油果醬食得出係純正單純嘅牛油果打成泥質感綿密真係好似抹牛油咁🥑煎太陽蛋時間火候掌握得啱啱好🍳蛋白部分咁好凝固 蛋黃流心 而且做到理想嘅微燶邊效果💛薯條新鮮炸起熱辣辣又香脆 都唔會話放太耐變凍或者太軟🍟
今日難得下午有時間就同朋友約左嚟沙田食個靚飯😍

煎太陽蛋時間火候掌握得啱啱好🍳

蛋白部分咁好凝固 蛋黃流心 而且做到理想嘅微燶邊效果💛

薯條新鮮炸起熱辣辣又香脆 都唔會話放太耐變凍或者太軟🍟
2022-06-21 46 浏览
牆上有啲好搞笑嘅壁畫🎨見到隔離檯嘅牆身貼嘅係愛因斯坦拿著刀叉準備切牛扒🍴我地嘅牆身貼嘅就係英國總統特朗普拿著笑著準備食餐廳嘅招牌:終極漢堡 旁邊仲要有一碟炸薯條🍔比佢inspire到所以我哋就照著叫咗呢個配搭🤣終極漢堡配炸薯條🍟另外都叫咗一杯特色嘅嘢飲:dirty檸檬汁味道都幾特別 檸檬經過醃製 似係對喉嚨好又養聲嗰隻鹹金桔🍊飲到甘甘地又酸酸地嘅檸檬味🍋 加入左迷迭香糖漿 味道清香帶啲薄荷清涼感🌿如果咬到風乾檸檬片會食到啲苦澀味跟餐點只需要加十八蚊就可以試到🧊
牆上有啲好搞笑嘅壁畫🎨

加入左迷迭香糖漿 味道清香帶啲薄荷清涼感🌿
如果咬到風乾檸檬片會食到啲苦澀味
跟餐點只需要加十八蚊就可以試到🧊
2022-06-17 192 浏览
見好多朋友仔都推薦呢間餐廳嘅牛扒🥩但我對平鐵牛扒嘅配菜:原隻烤大蒜頭同埋車厘茄都唔多感興趣所以就叫咗個同樣有平鐵牛扒嘅主食:藜麥平鐵牛扒沙律🥗材料超級豐富多種類有平鐵牛扒 水煮雞蛋 蟹肉 螺螄粉 沙律菜  藜麥同埋車厘茄🍅平鐵牛扒肉質顏色成鮮嫩嘅粉紅色 熟度大概係三成熟雖然牛肉偏生但都唔會話滲緊血水或者血淋淋咁👍沙律菜 蟹肉 同埋番茄仔都好新鮮鮮甜💧雖然睇落唔多澱粉質 但因為食材多所以食完都覺得幾飽肚🥰🥰配菜嘅炸薯條香脆可口 都食到少少薯仔蓉🥔有淡淡黑松露味 令你有越食越想食嘅感覺😈
見好多朋友仔都推薦呢間餐廳嘅牛扒🥩

雖然睇落唔多澱粉質 但因為食材多所以食完都覺得幾飽肚🥰🥰

配菜嘅炸薯條香脆可口 都食到少少薯仔蓉🥔
有淡淡黑松露味 令你有越食越想食嘅感覺😈
2022-06-16 223 浏览
今日難得可以慢慢咁享受午餐嘅日子🥰 就約左細路去屋企附近嘅呢間餐廳据扒食西餐🍴點咗一款牛扒沙律同埋一款叫咗打扁漢堡嘅主菜👊兩款都有得係自家製靚湯 沙律 同埋薯條當中三揀一,我地兩個就都叫咗配薯條🍟薯條粗幼度都算適中唔太偏向邊一邊👌雖然見唔到黑松露醬或者黑色一點點但會食到黑松露嘅味道,所以我地諗啲薯條應該係用左黑松露油嚟炸嘅🍄如果唔鍾意黑松露或者菇菌味道重嘅朋友就要注意啦🫢兩款主食都真材實料 有超多配料,調味適中價錢以西餐嚟講都真系算好合理,一定會再嚟食!
今日難得可以慢慢咁享受午餐嘅日子🥰
就約左細路去屋企附近嘅呢間餐廳据扒食西餐🍴

2022-06-16 157 浏览
嘿嘿今日係每個禮拜一日難得朝早十一點就上曬網課 我叫左個大啡菇打扁漢堡 去就叫咗個平鐵牛扒🥩先講大啡菇打扁漢堡🍄啦🍔材料有漢堡包麵包、大啡菇、熱溶芝士、美國牛肉肉餅、生菜片 同埋沙律醬🍔個大啡菇好多汁而且美國牛肉肉餅都好重牛肉味! 因為係手打嘅關係所以漢堡肉肉質紮實得黎又有啲鬆鬆軟軟🐮細路嘅平鐵牛扒上菜時間到顏色咁紅都有少少擔心因為平時叫開七成熟都怕自己食唔慣會未必接受到🥩但食左一舊之後發現完全唔使擔心 重要超好味啊!不愧為餐廳招牌😍😍😍
嘿嘿今日係每個禮拜一日難得朝早十一點就上曬網課

我叫左個大啡菇打扁漢堡 去就叫咗個平鐵牛扒🥩