2022-06-06 102 浏览
今日午時時間嚟到沙田附近去到餐廳門口見到比平時少人咁當然要把握時間把握機會試試😍一坐低望著個餐牌都諗咗一陣要叫邊款侍應就同我推介平鐵牛扒介紹話係佢哋餐廳嘅王牌菜式🥩牛扒上菜時賣相都真系幾靚 值得打個卡📸牛扒大概三成熟 見到外皮深啡色焦焦脆脆牛肉粉嫩粉嫩💗配菜有一個原隻嘅蒜頭🧄同埋一支百里香原隻嘅蒜頭經過高溫烤焗所以軟化咗大蒜嘅質地而且令原先生大蒜嘅嗆辣味消失咗變成溫柔嘅甜辣味道👌另上有一大盤炸薯條薯條即叫即炸做到熱辣辣脆卜卜就已經好好味啦🍟

今日午時時間嚟到沙田附近

另上有一大盤炸薯條
薯條即叫即炸做到熱辣辣脆卜卜
就已經好好味啦🍟
2022-06-05 337 浏览
心血來潮想食flat iron,突然諗起可以試吓top blade。睇咗幾張食評嘅相都覺得個蒜頭望落去好正,於是叫咗個香草平鐵牛扒。一如flat iron特色,夠軟屬,牛味都好夠。蒜頭煮到好冧,同flat iron幾夾。不過同桌同我都覺得,牛嘅份量唔夠多,如果唔加錢增量的話可能會唔太夠食。是日牛扒係慢煮牛,一樣非常軟身易咬,不過個人覺得呢塊牛味冇香草牛扒咁重。粟米燒得幾香。頭盤嘅沙律就係好健康嘅蕎麥沙律,口味偏輕。南瓜湯就幾濃郁。食top blade最重要當然係任食薯條,唔加胡椒之前,薯條都有陣淡truffle味,加上熱辣辣送上枱,真係忍唔到口食多兩碟。Dirty lemonade 聽講都幾受歡迎,不過自己就覺得佢比較普通,不過唔係非常甜,當係為呢餐解膩都ok。新出嘅特飲開心果奶蓋幾特別,但茶底更令我印象深刻,香味夠又唔澀,如果有單賣紅茶底就好了。附上晚市餐牌,老實講雖然質素唔係差,服務態度都好好,但價錢真係偏貴,唔知係咪地段問題。所以真係偶爾黎吓過口癮就夠了。
香草平鐵牛扒

是日牛扒

頭盤嘅沙律就係好健康嘅蕎麥沙律,口味偏輕。南瓜湯就幾濃郁。
蕎麥沙律

是日牛扒
南瓜餐湯
薯條
2022-06-05 72 浏览
👻約朋友去食飯 咁啱見到呢間好多推薦食評就揀左佢😎我地大約2:45 到 餐廳好明顯無人可以直入🤣佢好好咁比左張大枱我地 大約應該可以坐6個人🥳座位幾舒服 但有d難入😍我地叫做香草平鐵牛扒set同埋西班牙栗飼豬鞍扒setlunch hour 係由11:00-17:00但就無下午茶set 不過唔影響我地😂Lunch set 有跟杯野飲同可以選擇薯條, 沙律或者湯😀咁我地4個都揀左薯條薯條味道唔錯😍有黑松露鹽味道 唔洗額外加蕃茄汁不過食得太多會膩😂而嘢飲就可以選擇汽水或者茶汽水係罐裝汽水 我覺得好過機出個啲而茶係茶包 都正常唔錯嘅選擇😀香草平鐵牛扒連set ($160)牛扒份量比想像細份好多🤐我地3個都係叫左5成熟黎到熟度都ok唔會過熟😀咁牛扒味道唔係超濃都係靠旁邊d鹽同胡椒比味道切嘅時候有筋🤔但食落去嘅口感都可以接受🤠牛扒跟左個蒜頭黎但我完全唔知道作用係咩😵‍💫味道唔夾蒜頭焗過嘅感覺😂但完全無味道好明顯無加鹽去焗如果佢有加蜜糖都可以接受但.....咩都無 寧願唔好比.....🤐🤐西班牙栗飼豬鞍扒set ($160)朋友話不如置評有更好選擇 唔洗用呢個價錢係呢到食服務完全唔知道員工係到做咩🙄
👻

不過食得太多會膩😂
而嘢飲就可以選擇汽水或者茶
汽水係罐裝汽水 我覺得好過機出個啲
而茶係茶包 都正常唔錯嘅選擇😀

香草平鐵牛扒連set ($160)
牛扒份量比想像細份好多🤐

好明顯無加鹽去焗
如果佢有加蜜糖都可以接受
但.....咩都無
寧願唔好比.....🤐🤐

西班牙栗飼豬鞍扒set ($160)
朋友話不如置評

但個杯有好明顯嘅手指紋🤢
望到唔開胃 同埋係疫情嘅時候會感覺好唔衛生🤮
所以我成杯水都無飲過

對餐廳有d失望 感覺可以做好一啲啲
侍應好努力介紹食物同飲品,但張menu都無咩食同飲,都唔洗多介紹(人人都係點果幾樣),最後點咗2份牛扒,無服務,叫人俾水,好似覺得點解你唔叫飲品而要問我攞杯水?有張QR code可以 scan點餐,你唔講我又點知呢?要食好嘢呢個價錢唔洗去,要服務佢更加俾唔到你,唔講仲以為呢間係快餐店添!
2022-06-02 171 浏览
豬鞍架以西班牙傳統方法孕育 以栗子餵飼🌰 所以不飽和脂肪酸含量比較高,栗飼嘅豬肉肉味都會比較濃郁,夾雜著有一層比較肥嘅部位就有啲啲似五花腩肉🐷好多時候食肉連骨都好怕啲肉會太黏骨頭唔容易脫骨,但呢塊肉都幾方便食到🍴另一款叫左牛油果醬煎蛋打扁漢堡👊“打扁漢堡”個名真係好得意好搞鬼🤣牛油果醬抹滿左成個麵包 質地順滑到好似食緊牛油咁,有一塊厚厚嘅肉餅 上面鋪左半融芝士片同埋一隻完美嘅太陽蛋🍳將太陽蛋嘅半熟蛋黃戳破 等蛋汁流落下面嘅食材,不僅慨嘆“幸福就係咁簡單”🥳🥳
豬鞍架以西班牙傳統方法孕育 以栗子餵飼🌰

2022-06-02 120 浏览
西班牙粟飼豬鞍架🦴肉質口感鬆化 ,配菜方面有原個焗蒜頭同埋炒過既紅燈籠椒絲、洋蔥絲,百里香葉🌿晚餐時間薯條係任點任加嘅 ,店員都會好貼心咁主動走過黎問有無需要添加薯條,咁食客就唔需要怕尷尬啦🥰呢度有兩杯dirty檸檬系列嘅嘢飲一杯叫dirty檸檬茶 另一個叫做dirty檸檬特飲🍋我就點左杯dirty檸檬茶諗住同平時茶餐廳嘅檸檬茶做個少少嘅對比🇭🇰飲左淡後發現係完全唔一樣嘅嘢🤣呢度嘅dirty檸檬經過醃製 有少少傳統咸柑桔嘅感覺,有鹹味有酸味又帶啲甘味 不過三樣都比較重味,配搭紅茶攪拌均勻可以沖淡翻少少☕

2022-06-02 92 浏览
今日同同事嚟開沙田做嘢 經過沙田新城市廣場諗起廣場入面好似有間超多好評嘅主打扒類嘅餐廳就入咗嚟試試👅我地分別叫咗個西班牙粟飼豬鞍架同埋平鐵牛扒🥩主要講講個西班牙粟飼豬鞍架啦🐷豬鞍架用傳統西班牙方式培養養育,以栗子餵飼啲豬🌰豬肉肉質鬆軟 比平時食開嘅豬扒更軟綿綿,但都保持到啲肉嘅咬口👍而且超級多汁都幾高質!晚市套餐只要加$60就可以添加藜麥沙律同埋自家靚湯🥣藜麥沙律有車厘茄、沙律菜、少量蟹肉加埋藜麥 都幾豐富,配搭黑醋沙律醬汁 酸酸地好開胃🥗
今日同同事嚟開沙田做嘢 經過沙田新城市廣場

主要講講個西班牙粟飼豬鞍架啦🐷

2022-06-02 69 浏览
餐廳裝修以暖色調簡約風格為主, 顏色主要係白色 泥黃色同埋咖啡色🎨雖然主要嘅牆身質地有種透透嘅感覺, 但可能因為好多地方運用咖啡色所以有種木頭嘅感覺🪵分別叫咗一份終極漢堡同埋一份西班牙豬胺架🐷終極漢堡厚厚一個 材料滿滿🍔跟住都叫咗個西班牙豬胺架🇪🇸 份量十足, 經過粟飼嘅豬胺架比普通豬胺架嘅脂肪含量低啲, 雖然脂肪含量較低但都無影響肉質豬胺肉質鮮嫩 咬落多汁 調味都恰到好處 只係簡單用鹽同埋胡椒粉, 吊出豬肉本身嘅肉甜味🐽配搭薯條同其他配料都好夠飽🍟

2022-06-01 82 浏览
首先上菜嘅係個藜麥平鐵牛扒沙律🥗食材有好好多唔同嘅種類:有平鐵牛扒、水煮雞蛋、車厘茄、螺螄粉、沙律菜、蟹肉加埋藜麥🍴上檯時候見到啲平鐵牛扒覺得有少少卻步🐮因為比我想像中同埋平時會叫嘅熟度相比生好多, 會見到牛肉內裡仲係啡紅色嘅估計大概得三成熟,但前提係我平時叫開七八成熟嘅牛扒🥩既然都上左菜就放膽試試佢啦🍴雖然牛扒偏生 但都唔會滲血水或者有血淋淋好難接受嘅口感👌大概有九至十片偏厚嘅平鐵牛扒😋基本上所有食材都係新鮮同涷嘅 只有平鐵牛扒係暖暖的🔥

2022-06-01 43 浏览
好鍾意餐廳係牆上面釘左句子,句子寫著“steak with you”,即係痴著你英文嘅諧音 又混合左餐廳主打嘅牛扒(steak),感覺好甜甜蜜蜜🥰今日精選餐湯係香草蘑菇湯🍄,飲到濃濃嘅蘑菇味道混合大量香草葉碎,香草味道比出邊一般嘅餐湯味道濃郁,我相信係因為佢地將香草葉絞碎 所以香氣更突出🥣主食叫左個平鐵牛扒同埋終極漢堡,兩款賣相都好靚好勁好吸引,適合一眾吃貨嚟打完卡再享受美食📷終極漢堡材料多多 疊高後我係一口係咬唔曬嘅🤣有美國牛肉肉餅同埋美國頂級牛頸脊片嘅肉汁,混合左生菜同埋番茄片嘅水份🥬

2022-05-31 68 浏览
食物菜式名字都幾有搞笑點例如打扁漢堡👊我地叫左個升級版嘅 大菇打扁漢堡🍄材料多多食落豐富🍔有大蘑菇 美國牛肉餅 熱融嘅芝士片 一大塊生菜 番茄片 同埋大量沙律醬淋喺表面 味道酸酸地幾開胃👍嚟扒房當然要試下扒類所以就叫咗塊美國Prime級別嘅平鐵牛扒🥩熟度大概三成熟 可以見到牛肉外皮深啡色焦焦脆脆牛肉粉嫩粉嫩🐮旁邊配左適量薯仔蓉 兩粒連埋萣萣嘅小番茄🍅 同埋兩條硬脆嘅蘆筍🥒薯仔蓉質地超級綿密完全唔會食到任何嘅顆粒感或者薯仔粒粒🥔味道食得出加入左大量牛油🧈
食物菜式名字都幾有搞笑點

牛肉粉嫩粉嫩🐮
薯仔蓉質地超級綿密完全唔會食到任何嘅顆粒感或者薯仔粒粒🥔
味道食得出加入左大量牛油🧈
2022-05-31 49 浏览
餐廳裝修整體都係行簡約風格淺木色同埋白色為主調,感覺好溫暖,卡位旁邊都會掛左趣味十足嘅掛畫,例如其中一幅係搞鬼愛因斯坦攞著刀叉切牛扒,另外有張枱隔離嘅牆釘左一個寫著佢哋被點贊嘅次數👍同埋追蹤佢哋餐廳instagram嘅人數數目👦👧整體都幾有玩味🤣叫左個牛扒沙律有平鐵牛扒 沙律菜 藜麥 小番茄仔 全熟水煮蛋 ,少量螺螄粉 少量蟹肉 同埋少量洋蔥,沙律菜唔少口感都好爽脆🥗 肉汁啡紅色 邊邊位置烤到微微脆 ,口感都幾嫩滑 而且唔會話重滲緊血水好噁心嘅感覺👌另外叫嘅大啡菇打扁漢堡都有好多材料🍔

另外叫嘅大啡菇打扁漢堡都有好多材料🍔
2022-05-27 234 浏览
話說今日由朝早一路趕工作 食完早餐一直做嘢,做到下午7點鐘先突然醒覺已經超級肚餓😣就直奔餐廳,除左叫份主食牛扒之外都加錢要買沙律同埋餐湯🥄美國390日穀飼PRIME級平鐵牛扒肉質鮮嫩 顏色粉粉嫩嫩🥩配左兩粒肥肥嘅車厘茄 同埋薯蓉,車厘茄咬落會爆汁嗰種🍅薯蓉超綿密帶濃濃嘅牛油香 有無可抗拒嘅誘惑😈令你不自覺咁一啖一啖不嚟食!餐湯屬於正常出面西餐廳飲到嘅一般水準 都唔錯🥣重點係晚餐時段薯條任食😍😍😍薯條炸到香脆可口 亦唔會話太油膩膩 本人就安哥左一次🍟超級好味!

餐湯屬於正常出面西餐廳飲到嘅一般水準 都唔錯🥣

2022-05-27 156 浏览
話說前幾日政府終於宣布咗放寬限聚令可以四人一台食飯,我地一家三口終於可以齊齊出動食好野啦🥰所謂報復性消費當然要拆餐勁啲嘅!嚟到見到餐牌選擇唔算多但種類都算包羅萬有👌我哋就一人點左一份主食。平鐵牛扒沙律材料有藜麥 平鐵牛扒 螺螄粉 沙律菜 水煮蛋 小車厘茄同埋蟹肉,加咗螺螄粉都幾得意 凍嘅螺螄粉更加煙韌有咬口🔩平鐵牛扒上菜前廚師已經好貼心咁切成左一塊一塊🥩終極漢堡材料豐富 有肉有菜有芝士🧀 食材新鮮 多汁鮮嫩🐮每份主食都跟左一大盤薯條 晚餐時段重要可以認識🍟

終極漢堡材料豐富 有肉有菜有芝士🧀 食材新鮮 多汁鮮嫩🐮
每份主食都跟左一大盤薯條 晚餐時段重要可以認識🍟
2022-05-26 196 浏览
趁著今日星期五 上左網課一個禮拜嘅我終於約咗朋友仔出去食個午飯聚一聚😍因為朋友鍾意食肉同埋据扒 所以就搵咗呢間餐廳一齊試🤪叫咗個西班牙粟飼豬鞍架 打扁漢堡 同埋榖飼Prime級平鐵牛扒!!! 我地都一致認為最好味係個榖飼Prime級平鐵牛扒🥩平鐵牛扒經過390日榖飼過程而且來自美國🇺🇸榖飼過程係指以玉米為主嘅穀類飼料進行混和餵食,牛肉肉質會比較柔軟 而且油花較均勻飽滿🐂配菜有一篤放得靚靚嘅薯蓉同埋幾粒甜甜爆汁嘅番茄仔🍅薯蓉超綿密帶濃濃嘅牛油香 有無可抗拒嘅誘惑😈令你不自覺咁一啖一啖不嚟食❗️另外西班牙粟飼豬鞍架同打扁漢堡都好多汁👌
趁著今日星期五 上左網課一個禮拜嘅我
終於約咗朋友仔出去食個午飯聚一聚😍