Three on Canton

2013-01-23 84 浏览
朋友慶祝我生日,請我吃自助晚餐,並預訂這家開張只有數個月的餐廳。我們約6:45到達,接待員引領我們到座位,期間經過食物臺,看見林林總總的美食,心情極之興奮。這兒裝修新淨,落地玻璃可看見廣東道繁華景色,稍為安坐,喝一點熱水後,便開始拿食物了。我先拿熱湯和沙律,作開胃之用。磨菇湯及沙律磨菇湯味道濃郁,但又不至於太飽滯,忌廉味調製得適中每一啖,充滿磨菇蓉;我拿了生菜、車厘茄和粟米自製沙律,蔬菜新鮮爽口,每一塊菜葉都嫰綠,粟米粒粒清甜,而車厘茄冰凍多汁。我們以為這一頓飯會很滿足,怎料惡夢才開始……熱葷圖中前方的青口和扇貝是即燒,尚算多汁爽口。較上位置有咖喱雞和咖喱椰菜,味道不太香濃,亦煮得不夠入味。右上角是紅酒燴牛肉,牛肉軟腍入味,入口多汁,紅酒味香氣四溢,味道不錯。此外,圖中左上角的碟子盛載的是Parma ham,但味道不太濃。中式食物廚師介紹這是螺頭燉雞湯,我拿了一壺慢慢品嚐。我一打開蓋子,看見湯面有一層厚厚的油,已經不想喝。吃了螺肉,它的確軟身易咀嚼;再吃雞肉,它堅韌又沒有雞味;湯水的味道亦很清淡,我很懷疑它是用冰鮮雞燉製的。而且這個湯太肥膩了,我喝了數口只好無奈放棄。其他中式食物(忘記

我先拿熱湯和沙律,作開胃之用。

磨菇湯及沙律

我們以為這一頓飯會很滿足,怎料惡夢才開始……

熱葷
圖中前方的青口和扇貝是即燒,尚算多汁爽口。

較上位置有咖喱雞和咖喱椰菜,味道不太香濃,亦煮得不夠入味。

中式食物

其他中式食物(忘記了拍照)

蒸海斑的肉質不嫰滑,沒有魚的鮮味,質素比一般酒樓的蒸魚還要差。

蟹肉西蘭花的西蘭花烚的時間不夠,令它不夠爽口亦非常硬身,加上西蘭花切得不夠細小,每一件都非常巨型,要咀嚼很久才可吞嚥。

炒飯冷冰冰,飯粒不夠入味,配料只有一點點菜粒,製作很像欠認真和誠意。

刺身
由前至後:鮑魚刺身只有一種吃素鮑片的味道;三文魚腩刺身的雪花均勻,但入口不太鮮甜,而後面三文魚刺身的味道就更加一般;吞拿魚刺身很有可能是低檔次、由越南入口的那一款,口感差。整體來說,刺身沒有光澤和鮮味。

海鮮
直至現在為止,已經沒有甚麼期望。先吃蟹鉗,它體積巨型,但欠缺蟹肉味;再吃蟹腳,蟹肉有微微的甜味,但仍然不算得上鮮味。
朋友拿了一隻波士頓龍蝦,開了邊,看見龍蝦膏甚豐富。我們一人一份,一入口,肉質非常堅韌,不爽口亦不彈牙,更沒有龍蝦味,感到它很難吃。

鵝肝
當我們正咀嚼龍蝦之際,女侍應端上送贈的鵝肝。但很奇怪,她是拿著一大盤鵝肝,不是分好一碟一件,然後走到我的座位旁,把鵝肝擠到我滿載龍蝦殼的碟子上,但因我的碟子已經太滿,她擠了數次才成功。

鵝肝溫度高,煎得十分香,口感嫰滑,汁液香濃。

當我們吃過鵝肝後,一服務員把我們吃前菜的刀叉收走,起初我們沒有為意。我們閒坐聊天一會,一女侍應走過來說:「幫你地收咗d主菜餐具,好唔好?」「吓? 我地未食完架wor! 」。當時只是晚上8時多,而當晚入座率約8成,門外亦沒有人等候,是否需要「趕客走」呢?

我們再看看有哪些食物還沒有嘗試,我見煎羊架和西冷大約只有medium,不太適合我的口味,因此沒有選擇,同行朋友說它們肉汁一般。

即煮意粉
而我則選擇自選意粉,意粉有螺絲粉、長通粉和寛條麵,配料有煙三文魚、煙肉、磨菇和紅椒等。選好配料後,便拿給廚師烹煮。

這碟長通粉賣相不錯,可是白汁很稀,並且幾乎沒有味。一碟意粉的靈魂在於醬汁,但這個味道清淡的白汁把長通粉糟蹋了。

吃過長通粉後,剛才的女侍應為我們寫餐飲,接著說:「不如幫你地收咗d主菜餐具啦」,我有點不悅地回應:「都話我地未食完lor! 」。這是我們第一次吃自助餐遇到這種奇怪的服務和安排!

再吃多一、兩件咖喱和紅酒燴牛肉後,我們轉攻甜品。我吃了一球Movenpick雲呢拿味雪糕,味道濃郁。朋友胃口十分大,接連吃了4球,4種味道都吃了,各具特色。

甜品
麵包布丁熱騰騰,味道甜美,質地軟棉。
朱古力心太軟是即製的,暖入心,但內裡的朱古力醬未有流心效果。
牛奶布丁有小型玻璃樽盛載,我見布丁面層有一攤水,不知是甚麼原因。布丁幾乎沒有味道,像一攤水似的,又是另一失敗之作。

果撻酥皮不夠香脆,平平無奇。

吃至尾聲,我們枱面上的碗碟多得很,這個情況維持至結帳時都沒有侍應前來執拾,服務效率非常低。
我們總結今次自助餐的經驗,發覺最令我們滿意的食物竟然是磨菇湯! 其他一般自助餐的「主打菜」,例如刺身和海鮮都一蹋糊塗,另一項最不滿意的是服務。
2013-01-19
生日
信用卡優惠
聖誕節前同朋友吃了幾次午餐,有法國生蠔提供,品質出色,每次都為生蠔而來!.24個月風乾火腿唔錯,但要迫你配酸青瓜一齊攞!今日再去,巳不再見生蠔,餐廳方面多次向查詢的客人表示只於晚市提供.因此,$268+10%一個午餐自助已經算好貴,睇住佢不斷加價!琵琶蝦及致晚餐的龍蝦肉好鞋,應該係雪藏蝦,無海鮮應有的鮮甜!例外,兩位人客永遠被安排坐高枱或bar枱,隻腳浪住半空好辛苦,有四人空枱都寧願留空置,服務令人失望!值得推介的是“心太軟“,但本人不好甜品,該餐廳巳不再在考慮行列!

2013-01-17
  • 心太軟,意大利火腿
2013-01-14 40 浏览
原來這裡在假日除了有buffet供應之外, 也有afternoon tea set 的.(但網頁顯示只在星期一至五供應). 分asian 及 western 兩款. 我們選了western set.外觀都幾得鹹點有Burger, 是即制的, 小小的一個, 肉汁不多, 但有牛肉味, 是不錯的.另有鵝肝醬多士及三文魚多士. 鵝肝醬面頭以red berry中和肥膩感, 個人認為再加點red berry jam就更好了. 小scone, waiter說由於scone是即制, 所以要等15分鐘, 會先上其他食物, 最終都是等15分鐘成個tea set才上來. 拿上手, 不暖的, 所以我們都懷疑是否即制(相反burger就是了). 乾身鬆化, 中間一點點的濕潤, 塗上奶油, 好味, 如果熱食就更好了.蕃茄果凍, 果凍味道唔錯, 不過唔知上面個pat醬是什麼...又對果凍味道沒有什麼提升...芒果tart, 餅底脆, 芒果甜, 好味檸檬 macaroon 脆餅, 味道清新, 不錯.tiramisu, 無咩酒味, 中間的海綿蛋糕夠濕, 都ok.仲有朱古力puff, 也不錯的.對於我們胃口不大的, 分
外觀都幾得
芒果tart, 餅底脆, 芒果甜, 好味
檸檬 macaroon 脆餅, 味道清新, 不錯.

仲有朱古力puff, 也不錯的.

對於我們胃口不大的, 分量剛剛好, 不會太多. hsbc, 恆生, ae信用卡有85折, ~$270/set. 行到攰, 坐低歇一歇也不錯.
2013-01-13
2012-12-26 122 浏览
波士頓龍蝦, 夠新鮮,而且refill得快蟹腳,翡翠螺亦都新鮮, 翡翠螺爽脆!多款食物, 有鐵板燒蝦,青口及扇貝, 不過鐵板蝦就好唔新鮮, 個頭黑色,扣左少少分!印度食品燒雞又唔會太乾, 而且亦有多款印度食品, 薄餅又唔會太乾!燒牛肉軟冧, 唔會乾爭爭多款甜品,不太甜, 又有movenpick雪糕, 如果行去粉麵位仲有泰式糕點, 有木薯糕同千層糕!每位送鵝肝一件, 食既人就覺得件鵝肝太腥, 食左半件就唔食,而且唔係人人食, 5個人浪費左3件!仲有好多食物, 尤其個響螺燉湯好鮮甜! 湯麵個豬骨湯好濃郁好味(不過無影相)!
波士頓龍蝦
波士頓龍蝦, 夠新鮮,而且refill得快
蟹腳,翡翠螺亦都新鮮, 翡翠螺爽脆!
燒牛肉軟冧, 唔會乾爭爭

2012-12-22
圣诞节
其他
波士頓龍蝦
2012-12-15 22 浏览
Action station餐廳完成番新,新面目添上modern twist,很欣賞buffet的open kitchen形式,廚師及助手即席揮毫,把烹調過程完全公開,名副其實的Action StationBuffet必備魚生刺身,可惜款式不多,魚生種類不出三類,壽司選擇更加有限,三文魚沒有鮮味,必叫「生食一族」失望羊肉夠羶!(本人鍾情羊羶味)用瓷鍋烹調的羊肉,肉質嫩口兼富肉汁,菜色調味不多,只以香草吊味,但其實不需添加醬料已很好吃海鮮選擇挺多的,有小龍蝦、蟹、蜆、海螺...唯獨沒有生蠔,有點可惜海鮮味道一般,友人更認為蟹肉不新鮮,可能賣相欠佳,現場的海鮮捧埸客也不多意粉Bar挺有趣的,食客可自行選擇麵條、配菜、汁料,廚師即場烹調,我們選了墨汁意粉配芝士白汁,白汁稍為淡了點,但廚師的功架還是不錯的印度Bar絕對是本人最愛,選擇很多:Pilaf Rice、Papadum、Chicken Tikka、芝士印度薄餅、咖哩角...當然咖哩始終是印度菜的主角,這裡的咖哩真的抵讚,羊肉咖哩充份吸收了羊肉羶香,chicken massala亦不俗,味道夠濃,還有薑味乳酪及薄荷乳酪,配以咖哩及薄餅真的
Action station

當然咖哩始終是印度菜的主角,這裡的咖哩真的抵讚,羊肉咖哩充份吸收了羊肉羶香,chicken massala亦不俗,味道夠濃,還有薑味乳酪及薄荷乳酪,配以咖哩及薄餅真的火花併發
甜品種類很多,賣相挺有心思,惟味道方面卻好差參半
甜品Bar好壞參半
Sesame and Charcoal Cake(左下)及American Cheese Cake(右下)味道一般
Marshmallow Chocolate Dip(下中)好睇唔好食

Hokkaido Milk Pudding(右上)濃郁鮮奶味,讚,Ice Cream(上中)亦不錯,可無限量添加,友人一連吃了四球後,還想再接再厲,難道她對甜品有另一個胃?!
千萬不要錯過心太軟!!心內的黑朱古力醬"湧出"(注意不是"流出"),充滿可可香味,甜度適中,即使不嗜甜品的朋友都要試哦!
2012-11-22
2012-12-11 57 浏览
CHOCO WAFFLEORIGINAL WAFFLEPANCAKE其實仲有西多但冇食全部都係即整夠新鮮夠熱仲有差唔多10款野俾你落CEREAL唔會太甜,比較清淡但我嫌佢凍左D3款MUFFIN入面都超足料,食每一口都唔只得蛋糕係啖啖藍莓,朱古力方塊同黑麥籽葡撻唔油,甜度適中,酥皮夠脆好香牛油味香蕉smoothie 好香濃但唔會膩,不過都係凍左少少雞尾飽好香軟,入面好足料,而且佢d餡唔會甜到好似出面有d麵包店賣既乸口有mix好既雜莓沙律好多汁同smoothie XD中意哈蜜瓜同香蕉味
CHOCO WAFFLE
ORIGINAL WAFFLE
PANCAKE
其實仲有西多但冇食
全部都係即整夠新鮮夠熱
仲有差唔多10款野俾你落
CEREAL唔會太甜,比較清淡但我嫌佢凍左D
3款MUFFIN入面都超足料,食每一口都唔只得蛋糕
係啖啖藍莓,朱古力方塊同黑麥籽
葡撻唔油,甜度適中,酥皮夠脆好香牛油味

香蕉smoothie 好香濃但唔會膩,不過都係凍左少少

有mix好既雜莓沙律
好多汁同smoothie XD
中意哈蜜瓜同香蕉味
题外话/补充资料: 大部分食物都有再encore 會keep住refill 而且不斷有server加水加飲品 同捧住新出麵包甜點去到你個位問:)服務好好:)收碟都好快
2012-12-11 53 浏览
甜蛋唔會好硬,甜度適中水份夠鮑片好鮮甜,完全唔似表面咁乾秋刀魚好香,但都係有少少苦,應該係未去腸就燒既問題水晶皮唔會過厚(相中可見佢透哂餡既)餡好多好足春卷夠脆但唔夠熱炒蛋好嫩滑有蛋香,唔係溝野溝稀慳蛋汁既貨色薯餅好香脆,好夠薯仔本身既香味同埋食落一爽口唔會爛哂咁咖喱豆好辣HELP胡椒餅同SAMOSA都夠香脆而且係0%油份咖喱雞好鬆軟香口,而且夠熱好好食其實仲有好多野,例如日式飯團,湯麵一大堆冇試到
甜蛋唔會好硬,甜度適中水份夠
鮑片好鮮甜,完全唔似表面咁乾
秋刀魚好香,但都係有少少苦,應該係未去腸就燒既問題
水晶皮唔會過厚(相中可見佢透哂餡既)
餡好多好足

春卷夠脆但唔夠熱
炒蛋好嫩滑有蛋香,唔係溝野溝稀慳蛋汁既貨色
薯餅好香脆,好夠薯仔本身既香味同埋食落一爽口唔會爛哂咁
咖喱豆好辣HELP
胡椒餅同SAMOSA都夠香脆而且係0%油份
咖喱雞好鬆軟香口,而且夠熱好好食
其實仲有好多野,例如日式飯團,湯麵一大堆冇試到
2012-12-11 47 浏览
煙三文魚煙燻味香,加上三文魚本身油香同少少咸味,唔會好油膩吞拿魚比較乾身,食多左容易飽劑(當然好似我咁好中意既就例外啦xdd)煙鮫魚唔會好硬,好香同埋厚度大概0.5CM左右,易入口香草味濃多款CHEESE最中意都係Cottage cheese同Camember酥皮小食都唔油最中意係燕麥牛角包同CUSTARD PASTRY前者比較實同幼身,但係脆皮+燕香,同埋有好多籽係入面好有咬口,又唔油後者雖然甜同Creamy,但唔會膩面頭仲有d椰絲好大椰香味水波蛋賣相唔錯,蛋汁香濃又唔會有生味雪味脆皮腸我最愛都有3款揀勁開心;DDDDDDDDDD左起兩款都好脆皮,有煎焦同油香,加上茄汁酸甜味係完全一食再食唔會劑右係水煮既,比較清淡,但入埋有D香草味都幾好食dd菇切粒較小,易入口炒得夠香又唔會好油,面頭大部分都係佢D水分奄烈入面有過六款餡,切開係有D流心既同埋唔會落得太多油炸魚柳好香脆但入面又唔鞋口漢堡排比M記少油好多,入口冇成口脂肪既油膩感不過就比M記淡左少少同埋唔夠熱
煙三文魚
煙燻味香,加上三文魚本身油香同少少咸味,唔會好油膩

吞拿魚

煙鮫魚
唔會好硬,好香同埋厚度大概0.5CM左右,易入口
香草味濃
多款CHEESE
最中意都係Cottage cheese同Camember
酥皮小食都唔油
最中意係燕麥牛角包同CUSTARD PASTRY
後者雖然甜同Creamy,但唔會膩
面頭仲有d椰絲好大椰香味
水波蛋賣相唔錯,蛋汁香濃又唔會有生味雪味

脆皮腸我最愛都有3款揀勁開心;DDDDDDDDDD
右係水煮既,比較清淡,但入埋有D香草味都幾好食
dd

菇切粒較小,易入口
炒得夠香又唔會好油,面頭大部分都係佢D水分
奄烈入面有過六款餡,切開係有D流心既

同埋唔會落得太多油
炸魚柳好香脆但入面又唔鞋口

漢堡排比M記少油好多,入口冇成口脂肪既油膩感
不過就比M記淡左少少同埋唔夠熱
$250 (早餐)
一家人食飯最喜歡食自助餐,因為唔使諗食咩,個個食番自己喜歡食既野,幾好呀~但係通脹關係,咩都貴晒,...好難得搵到間四百幾又有即開生蠔既BUFFET當然要試一試啦一開始就當然食下冷盤啦,好多COLD CUT都幾正呀~龍蝦唔多,一拿出來就比人搶晒,好不容易先食到半隻都幾甜啦,不過肉質偏硬...大蟹拑都OK啦.....有即開的澳洲COFFIN BAY生蠔,細細隻好鮮甜~有翡翠螺,藍青口,小龍蝦,細蜆仔泰式海鮮汁都幾惹味沙律好多選擇,仲有唔同dressing芝士選擇好多,值得一讚!呢度竟然有希靈魚同日式鮑片刺身,完全係喜出望外啦!同場仲有三文魚,吞拿魚,北寄貝,八爪魚刺身好多選擇中式湯係猴頭菇湯,都幾好飲WOR~~飲左一大碗啦!!!!!鐵板煎開邊蝦好香GA,食落去都OK,淡左D仲有鐵板煎帶子啦~~~羊扒都唔太蘇估唔到印度燒雞好正wor!人人都有一份鵝肝多士送~細細塊都幾好味,但一定要趁熱食啦~但比起茶園,洲際既鵝肝仲差得好遠片皮鴨好好味呀,有肉連皮,最正係有京蔥青瓜任加,個醬都好好味而包片皮鴨個皮厚薄適中,絕對有驚喜!滷水豬手都好入味呀,食完想再食蒸魚就唔得啦,魚肉好鞋好硬泰式甜品都ok既,

但係通脹關係,咩都貴晒,...
好難得搵到間四百幾又有即開生蠔既BUFFET當然要試一試啦
一開始就當然食下冷盤啦,好多COLD CUT都幾正呀~
龍蝦唔多,一拿出來就比人搶晒,好不容易先食到半隻
都幾甜啦,不過肉質偏硬...大蟹拑都OK啦.....
有即開的澳洲COFFIN BAY生蠔,細細隻好鮮甜~
有翡翠螺,藍青口,小龍蝦,細蜆仔
泰式海鮮汁都幾惹味
沙律好多選擇,仲有唔同dressing
芝士選擇好多,值得一讚!
呢度竟然有希靈魚同日式鮑片刺身,完全係喜出望外啦!
同場仲有三文魚,吞拿魚,北寄貝,八爪魚刺身好多選擇
中式湯係猴頭菇湯,都幾好飲WOR~~
飲左一大碗啦!!!!!
鐵板煎開邊蝦好香GA,食落去都OK,淡左D
仲有鐵板煎帶子啦~~~羊扒都唔太蘇
估唔到印度燒雞好正wor!
人人都有一份鵝肝多士送~
細細塊都幾好味,但一定要趁熱食啦~
但比起茶園,洲際既鵝肝仲差得好遠
而包片皮鴨個皮厚薄適中,絕對有驚喜!
滷水豬手都好入味呀,食完想再食
蒸魚就唔得啦,魚肉好鞋好硬

泰式甜品都ok既,一舊起兩舊止啦
有好多唔同既意粉,可以即場煮,有紅汁同白汁揀
早D食仲有墨魚麵添呀!配料唔多吸引,但個汁好ok
同場仲有粉麵檔,有冬蔭公,喇沙同清湯底
配料吸引好多,有魚腐,鴨舌呢d自助餐少見的食物
鴨舌係辣的,但好惹味啊!

甜品選擇唔多,但好甜!
最吸引係有心太軟!配埋yogurt味雪糕就不太甜啦!

總括嚟講,食物選擇好多,但甜品較失色,環境都舒服
工作人員包括廚師侍應都好好笑容,好有禮貌,好似去左5星級酒店咁
咁既價錢算係物超所值啦
2012-12-06
生日
  • 片皮鴨
老闆請食飯,公司同事一行18人到來,我今日沒有吃早餐呀,打算留肚吃 lunch buffet book枱時職員已講明會分開枱坐,因為沒有大長枱,ok喇...12:45 入到餐廳見到已經好多人,先去拿刺身,只見有三文魚和希靈魚,另外有"鮑片"、玉子、蟹柳,還有冷麵,少量壽司,但我覺得款式算少... 而且refill慢似人手不足...其他冷盤有螺、青口、蟹、蝦、沙律等,但我沒有試過。也有即煮意粉和自選配料,蒸中式點心蝦餃、燒賣、牛肉、馬拉糕... 都見多人等架,我同事等到佢時無晒燒賣又要等下一轉...熱食還有炸三文魚骨、燒雞、好幾款咖哩、現場煎的牛仔骨(都幾好食,不過要快手,如果唔係得d骨無晒肉揀)、天婦羅(南瓜好油)...甜品我覺得麻麻地,有d小玻璃杯看似是oreo餅碎但原來是竹炭粉鋪面的慕斯物體 (同事試過),栗子小撻幾好食我like,還有有北海道牛奶布丁,格仔餅,生果有菠蘿、蜜瓜、火龍果,等等...最好是有6款 movenpick 雪糕 (味道有楓糖合桃、雲尼拿、朱古力、士多啤梨、意大利奶凍、芒果雪葩),雖然有人service唔洗自己"不"雪糕,不過太多人等喇,排長龍...同埋雪糕櫃
老闆請食飯,公司同事一行18人到來,
我今日沒有吃早餐呀,打算留肚吃 lunch buffet

12:45 入到餐廳見到已經好多人,
先去拿刺身,只見有三文魚和希靈魚

另外有"鮑片"、玉子、蟹柳,還有冷麵,少量壽司
但我覺得款式算少... 而且refill慢似人手不足...

其他冷盤有螺、青口、蟹、蝦、沙律等,但我沒有試過。

都見多人等架,我同事等到佢時無晒燒賣又要等下一轉...

同埋雪糕櫃上放有迷你心太軟 (流心又不太甜),我覺得係最好食嘅甜品喇~

場內唔夠人手,因為成日無人收碟... 最後叫餐飲等咗好耐好耐...

埋單遇到激氣事!

book枱時問有咩卡有discount,職員話匯豐等有85折,渣打有8折(老闆有卡),但電話中無講明有人數限制,
點知埋單時話只限 10人留下先有8折,又唔俾我地分開2張單,最後唯有10人8折,其餘8人正價...

總結,一試無防,但款式較少,人手不足,如果有時間你可以慢慢等下嘅...
好的地方是某d食物是現場開放式即煮,夠新鮮熱辣~
题外话/补充资料: 如用信用卡結帳小心有人數上限
2012-12-07
团年饭
  • 迷你心太軟
  • 栗子撻
  • movenpick雪糕
  • 即煎牛仔骨
2012-11-22 37 浏览
地方明明係好寬敞, 但係枱與枱之間又好鬼近喎, 近到聽到晒隔離枱講咩. 自助餐6:30先開始, 但我6:15已經去到忡好肚餓, 好彩每枱都有麵包姐. 係合桃麵包, 唔知係咪肚餓關係, 覺得佢好好食.佢放嘢食嘅地方都好多, 同埋好多嘢都係廚師即場煮, 有即燒羊架, 牛扒, 帶子, 即滾嘅粉麵, 即煮嘅pasta, 即開嘅生蠔…..海鮮種類好多, 長腿蟹、生蠔、青口及龍蝦. 雖然生蠔好細隻, 但好重海水味, 好新鮮. 凍蝦都好靚, d肉夠實. 龍蝦就麻麻地,, 雖然係好多膏, 但無咩味, 忡要一出來就一掃而空, 不過酒店會隔一段時間就補貨, 唔介意遲d 食就唔使同人爭囉. 龍蝦拑都算好食, 好厚肉架, 但用個夾係夾唔開, 最後用交剪先ok.我最欣賞係佢嘅咖哩, 真係好似係印度餐廳食個d咁, 好香但佢就冇咁辣囉. 北京填鴨都幾好食, 佢係皮肉各半, 鴨肉唔太肥但都唔會好乾, 最正係佢d青瓜京蔥任加!Movenpick 雪糕, 正!! 但味道選擇唔多, 得4種, 但最好係佢有人幫你 “筆”, 咁樣衛生好多!!

. 係合桃麵包, 唔知係咪肚餓關係, 覺得佢好好食.

枱與枱之間太窄
Movenpick 雪糕
2012-11-20
枱與枱之間太窄
Movenpick 雪糕
2012-11-12 21 浏览
必食推介:長腳蟹=新鮮螺=大隻。新鮮龍蝦=新鮮生蠔=新鮮,吾腥次身=杯中次身最正。超新鮮(三文魚腩,帶子,甜蝦)次身=新鮮心太軟=整焗整食超流心燉湯=100度熱好正。真材實料---------------------好滿意呢間BUFFET,會再次光臨。

必食推介:

長腳蟹=新鮮
螺=大隻。新鮮
龍蝦=新鮮
生蠔=新鮮,吾腥
次身=杯中次身最正。超新鮮(三文魚腩,帶子,甜蝦)
次身=新鮮
心太軟=整焗整食超流心
燉湯=100度熱好正。真材實料
---------------------

好滿意呢間BUFFET,會再次光臨。
2012-10-31
2012-11-06 217 浏览
今次在港威酒店的新餐廳, Three on Canton食自助晚餐, 。價錢是每人HKD458,但我們用了Open Rice打印出來的20%折扣的優惠券,價錢好抵.其實,還有不同的信用卡做緊促銷活動,有不同的折扣優惠。 裝修很時髦和新穎,每張枱與枱之間的空間是非常舒適和輕鬆,不像其他酒店,當你站起來的時候,你的椅背總是會碰到另一張枱的椅背, 好煩!當你坐下來,服務員立刻竭誠為您服務,並送上麵包,其中一款他們稱為“竹炭”麵包(黑色),味道沒什麼特別的. 這裡的海鮮很不錯,我們嘗試蝸牛、阿拉斯加長腿蟹、生蠔、青口及龍蝦等。這些海鮮都供應得很充足,總是在盤子裡找到,你不需要好像其他酒店那樣要和其他人爭食生蠔、龍蝦及爭食阿拉斯加長腿蟹等。 服務質素相當不錯的,服務員全部訓練有素,當我完成每一道菜時,他們會來幫我收拾桌子及提供清潔餐具給我們。我在其他酒店吃自助餐時,每次當我舉手想找待應來為我清理枱面時,我總是得不到一個待應回應我們,他們好像消失了一樣,或者你要爭待應來為你清理枱面,我非常欣賞這裏的待應,他們任何時間都很友善對我微笑。事實上,食物的款式和其他酒店差不多,但有一樣是我最喜愛的,就是

事實上,食物的款式和其他酒店差不多,但有一樣是我最喜愛的,就是菠菜麵,麵條是人手製作,非常彈牙及好味,我試了2碗菠菜麵配墨魚丸,非常美味及新鮮。我想拿第三碗來食的, 但由於實在太飽, 下次再來食.

此外,廚師會為你即場煮意大利麵,你只需選擇你喜歡的意大利麵和其他食物,廚師即時為你煮熟,很專業,特別是他們是使用的白色陶瓷煎鍋為我們煮意粉,我很喜歡!因為這種陶瓷煎鍋可以在幾秒鐘內就能加熱到3百多度,所以能更快煮熟食物,能有效地把營養保存及令食物更加好味。

壽司及魚生都過得去,不過如果你試有個小玻璃瓶盛著的魚生,裡面的食物全是最靚、最美味的。

自助餐免費為您提供咖啡和茶,但是如果你想有其他的飲料,例如汽水,你就需要額外支付約HKD55。今晚,我決定試他們的紅酒,因為價錢都只是HKD58一杯,我覺得都只是差HKD3元,喝紅酒應該更值呢!

然而,空調實在太可怕了,坐了5分鐘,非常冷,老公和我凍到震,所以我需要兩條圍巾保暖,最後,我還是要求待應把溫度較暖一些。所以,如果你來這家餐廳,你必須帶一件外套,因為在這裡,圍巾是不夠暖的。

總結,食物是4.5分,和環境是5分,我肯定會在不久的將來和其他的朋友再來。
题外话/补充资料: 待應態度非常好, 令我有賓至如歸既感覺!
2012-10-16
  • 菠菜麵
  • 蝸牛
一直都很少寫食評但今次真是不吐不快 有舊同事遠道從歐洲回港探親聚舊. 一行十人, 八大兩細(一個3歲, 一個半歲)一星期前訂位. 雖然朋友訂位時餐廳已經告知可能不能坐一起, 但已要求座位可以大家傾到計. 星期六去到都真係大開眼界, 餐廳居然安排了兩張背對背的六人檯. 中間起碼分開五呎遠. 跟住問帶位可唔可以將兩張六人檯泊在一起成一張長檯, 一段茶餐廳都可以做到的事我地得到的答覆係"唔可以" 我地話兩張檯打橫泊埋又唔會影響其他客人出入, 為什麼不可以? 後來再叫餐廳經理來理論, 但他的答覆係"呢個係公司的POLICY, 唔可以泊檯." 佢可以安排一張可坐十個人但係吧檯高度的長檯比我地, 但係我地有兩個細路最大個都係3歲, 點可能坐到咁高的檯. 最後如果唔係定好晒地方一班人聚舊, 一時間搵唔其他地方硬食, 我地一定拉隊離埸. 之後, 食物的味道已經唔重要, 因為食咗一肚氣. 真係食咗幾十年自助餐, 居然有一間會有"唔可以泊檯"做POLICY咁無彈性. 奉勸大家如果超過6個人食而又想坐埋一齊就唔好去呢間餐廳.
一直都很少寫食評但今次真是不吐不快

星期六去到都真係大開眼界

奉勸大家如果超過6個人食而又想坐埋一齊就唔好去呢間餐廳.
2012-11-03
信用卡優惠
之前經過見到幾靚,知道marco polo gateway裝修了,開了新的outlet,所以就來試了tea buffet.其實平時都少食buffet,今次都係咁岩撞正時間.訂位聽電話的態度普通,到confirm booking時,仲要問我:訂左今日下午3:15,係咪ok?我話ok...=.=早左少少到,但原來係唔入得去住的.坐住等到夠鐘先有人帶我地入去坐.沿路見到都有唔少野食,感覺不錯.近窗的table會有街景,都唔錯.有青口,蝦,蟹.沙律竟然無crouton,剌生一路有人剌住擺出黎,有三文魚,鮑魚,希靈魚.三交魚唔錯,鮑魚麻麻.壽司就有三款卷物.另外有d mini wrap,有tuna,碎蛋.parma ham toast同雞肝toast.另一section就主要係即煮的湯麵,仲有兩款湯:磨菇同龍利葉蘋果甘荀湯.試左個中湯,ok wor.好潤.有少少生果,西瓜,菠蘿,蜜瓜,哈蜜瓜,火龍果,原個奇異果...西瓜唔甜,蜜瓜唔錯.仲有四款cheese,但四隻味道分別不大,味道偏淡,個人覺得只有gouda cheese好食d.再行前少少就係dessert,我今次無咩點食,朋友話麻麻.但我食左
其實平時都少食buffet,今次都係咁岩撞正時間.

再行前少少就係dessert,我今次無咩點食,朋友話麻麻.但我食左個chocolate mousse都唔太ok.唔滑的.
有cake,mini napoleon,有d迷你甜品杯咁.仲有個movenpick雪糕櫃,但無我想食的朱古力,得raspberry,strawberry,pistachio同vanilla.有迷你的心太軟,都ok,但唔算好流心.
甜品desk
之後仲有中式點心,印度curry (poppadom擺到淋哂...curry只有咖哩海鮮同咖哩雜菜),即整的mini burger(very dry...),同埋燒雞亦,青口同沙甸魚.
mini burger
野食整體咁上下,以tea buffet黎講,其實都算多選擇,不過質素就普通.
略嫌甜品比較少.

buffet包一半餐茶,張方"木台"又細,有時人多擺野都幾困難.

總恬來說,幾新,都可以一試.但可能tea buffet緣故,野食不算味道很好.
2012-10-06
甜品desk