2009-09-30 17 浏览
今日係每個月例排開完會要食嘅政治午餐, 我地揀咗呢度, 因為有同事有CITIBANK 卡~ 一去到見好多人行黎行去, 因為個個忙住去近門口個沙律吧度攞野食, 場面有D混亂, 唔似D高級餐廳, 因為呢度樓底矮, 又多人每人响度燒, 都幾大煙吓... D waiters 幾有禮貌, 反而入黎時個hostess問我地訂醒咩就好審犯咁...坐低之後好快咁送上菜單, 一般business lunch set就有包沙律吧但CITIBANK個$99蚊set就無喇! 我地全部叫晒呢個SET ~ 先黎每人一杯西瓜汁, 起初諗住多數呢D Juice都係晞汪汪的, 但呢杯望落已經覺得好足料, 飲落就更加肯定距無加水 ~ 再上麵包, 熱辣辣的, 一D都唔馬虎; 飲完湯就上我地嘅牛肩, 個waiter仲好有禮貌講解點煎塊扒 ~ 夠肉汁但牛味就爭D, 份量好夠, 呢個價錢仲有Hagen Daaz雪糕同咖啡或茶, 真係好抵 ~不過食完成身一陣味, 距呢度實在太細同樓底太矮, 通風又唔好, 比起以前响SOHO同依家海港城個間爭D, 話晒都係高級食附, 食完一身燒烤味真係唔多好囉 ~

2009-09-30
2009-09-28 26 浏览
是晚仍然有 citybank 信用咭晚餐~ 包括~ 餐酒 (可轉果汁), 沙律, 餐湯, 石板燒 (main course), 雪糕, 餐飲. 沙律~ 是凱撒沙律, 幾好味...不過我個人喜歡caeser dressing 可以再多少少~ o的面包粒好脆, cheese, bacon bits, 同菜既份量都冇問題, 好好味. 絕對唔似一般餐廳既餐前沙律細細碟咁比你. 是日餐湯~ 有瑞士雜菜湯 同 蟹肉南瓜湯. 我揀左蟹肉南瓜湯, 又係好好味. 南瓜味好有, 亦有蟹味. 有o的真蟹肉碎, 份量亦ok~ 唔太少唔太多~ 主菜石板燒~ 有牛肋扒, 雞扒, 同三文魚扒. 上菜時侍應會教你點大概點樣燒, 同有乜野要注意等等. 之後就自己動手玩~~ 除左雞扒經過調味外, 三文魚同肉都冇經餐廳調過味. 碟既左上方有杯for 牛扒既汁. 再唔夠味既既餐桌有生磨胡磨同生磨海鹽. 成個過程, 好玩, 好吃, 好忙...幾特別~ haha~ 之後有 haagendazz 雲喱拿雪糕~ 如常好味, 夠凍. 仲有般餐飲一杯. 原本驚兩個人唔夠吃. 再另外單點左一個 seafood basket. 有h

仲有般餐飲一杯.

原本驚兩個人唔夠吃. 再另外單點左一個 seafood basket. 有half potion 同 full potion. 我點左full potion. 好好味...熱辣辣. full potion 有, 四件尤魚圈, 四件洋葱圈, 兩件大帶子, 兩隻大蝦, 兩件大蟹肉餅~~ 比我想像中豐富~ 炸皮唔係一般表面係凹凹凸凸果隻炸皮, 呢隻表面係平既 (睇圖好似會易明o的). ha~ 唔識形容, 但脆口好味~ good

ceaser salad
蟹肉南瓜湯
主菜 -- 石板燒~
full potion of seafood basket
2009-09-27
庆祝纪念
生日
ceaser salad
蟹肉南瓜湯
主菜 -- 石板燒~
full potion of seafood basket
  • saefood basket
2009-09-15 41 浏览
由於coupon Buy 2 get 2 free 今日專誠去買蛋糕入內見有2 個蛋糕櫃, 其中一個係放cheese cake, 另一個人大部份朱古力cake and Tart 類 選了Lemon Tart $32 and Belgium$30返到屋企先試味道清新既lemon Tart lemon 味非常清香,酸甜味平衡得十分好, tart皮脆脆的, 一個真係唔夠 Belgium : 是一件有酒味朱古力cake, 要讚朱古力香滑無比, 層次分明, 酒味輕嚐, 只恨不是朱古力迷所以食落有點溜 意想不到的高質素蛋糕, 無論買相味道也有高評分
由於coupon Buy 2 get 2 free
今日專誠去買蛋糕

返到屋企先試味道清新既lemon Tart

意想不到的高質素蛋糕, 無論買相味道也有高評分

$32 (宵夜)
2009-08-22 19 浏览
Citiback優惠套餐(午餐)約左兩點鐘,但去到仲要係樓下果層等半個鐘先安排到上去,不過有水同書供應都好D餐廳D裝修幾靚,男女廁所各一格麵包籃︰ok3個人各人一個餐,不過餐包得4片,黑醋橄欖油得一細兜,三個人一人得一D味道都唔錯,但包再熱D好食D湯︰ok白湯,每飲一啖都有D好似洋蔥既咬口飲品︰幾好西瓜汁,一路食扒一路飲,唔係好甜,可減肥膩牛肩肉︰ok醬汁好似唔夾個肉,另有芥辣茄子好味,番茄ok,薯仔都好食但濃味,建議臨尾先食餐飲&雪糕︰ok檸茶,個糖水樽幾特別雪糕,士多啤梨口味,有人唔食,益我侍應全男班,收野落柯打都爽手,個餐盆加個石真係好重,但侍應可以單手攞得起仲無手震,勁!
Citiback優惠套餐(午餐)

餐廳D裝修幾靚,男女廁所各一格

麵包籃︰ok

味道都唔錯,但包再熱D好食D

湯︰ok
白湯,每飲一啖都有D好似洋蔥既咬口

飲品︰幾好
西瓜汁,一路食扒一路飲,唔係好甜,可減肥膩

牛肩肉︰ok
醬汁好似唔夾個肉,另有芥辣
茄子好味,番茄ok,薯仔都好食但濃味,建議臨尾先食

餐飲&雪糕︰ok
檸茶,個糖水樽幾特別
雪糕,士多啤梨口味,有人唔食,益我

餐檯+酒櫃
湯+包
食物
草莓雪糕
2009-08-19 10 浏览
花旗銀行信用咭,我有,不過掉左它入冷宮N年。今次,為了有得食有得玩加扮埋COOKING MAMA,決定用回它…一次。我看過所有關於石在燒的食評,最後在評價較好的銅鑼灣分店訂坐。店員11點多打電話來確認位子時,我表示會比預定時間早來到,店員禮貌地表示無問題,還說他們12點就開門。12點半入座,在場已經有十多位食客了,看見九成人也是吃信用咭午市套餐,我們也不例外。(眼尾瞄瞄餐牌,假日午市套餐索價2XX…||||||)等了一會,西瓜汁和麵包先上。西瓜汁是否鮮榨/有冇加糖水好像成了這套餐中必然話題,冰涼西瓜汁,味道清新而那微微的甜味也來得很自然,西瓜肉碎滿佈果汁外,還有瓜核…;麵包分別有香草包和法包各一件,香草包鬆軟,麵包充滿濃香的香草味,而法包外脆內軟,陪碟的油醋物體我完全不識欣賞,沒味道的,還是點湯吃最匹配。湯是忌廉露荀湯,質地未夠細滑,只差少少吧,味道偏淡,但正合我意,本身對忌廉湯都是麻麻地鐘意,裡頭的露荀粒粒勁爽口又清甜,立即將湯的整體質數拉返高了。主菜在萬眾期待下出場了!!!!WOW~只見主菜不斷地出,而火山石不斷噴出白煙,店內瞬間變得迷幻起來 XD。上菜後,店員隨即問大家之前有沒有
,決定用回它…一次。

,立即將湯的整體質數拉返高了。

主菜在萬眾期待下出場了!!!!WOW~
只見主菜不斷地出,而火山石不斷噴出白煙,店內瞬間變得迷幻起來 XD。上菜後,店員隨即問大家之前有沒有來過吃﹖沒有的話就在每位客人面前即場表演…燒野食
,他們是每位客人都示範一次,如果你是十人前來,就可以看十次表演喇 XD

他們又要說又要教,但態度和語氣都保持著細心﹑有禮
。待店員示範好一塊牛肩肉後,另一塊就要自己負責了。牛肉一路燒一路標肉汁,油花都不忘四射
,不加任何調味下的牛肉,都可以入口,因為本身存在幾重的肉味;點些黑椒汁吃,很惹味但非常之辣,我頂唔順;而加些少海鹽的就最好味了
。牛肉肉身的肥油不多,需要減肥的人都可以一吃
(即是我)。由於自己什麼都要吃全熟的,所以燒到十成熟的牛肉,當然是比較UN和鞋,自作業自己受,無問題﹗
配菜有茄子﹑蕃茄和薯仔,原燒茄子原來好好吃,薯仔切成薄片加些少海鹽就成了美味薯片啦﹗

甜點有勁甜的雪糕一球,飲品點了熱檸茶,紅茶淡而香
,我好鐘意。

埋單每位117,不過以可以試新款東西來說,值得的呢。
香草包香軟,法包鬆化
熱~
紅茶味GOOD
  • 花旗銀行信用咭優惠下的午市套餐
2009-08-12 24 浏览
今日約左海妹食lunch,因為我地下星期去bangkok啦,所以就要傾下個trip到時點,咁我又要去一去銅鑼灣有d野做,咁我見citibank個優惠就黎完,又未試過,所以一於約左佢黎呢度食lunch試下啦。海妹早到左去左攞位先,我大概 12:45去到都唔係full呀,但都算唔少人架啦,環境幾好幾舒服,我地最後都係叫左 2 個citiback個個優惠套餐呀, 呢個餐嚴格黎講真係好多野食,亦都好多野飲,總之份量係非常之夠架啦。一開始上左個湯同麵包先啦,個湯係什菜湯,算幾清,不過對我黎講淡左少少,不過都好既,有時d野都係唔好落咁多調味料好d。之後就係麵包,分別係香草包同法包,再配橄欖油和黑醋,我覺得香草包好味,咬落去好香,而且好軟熟,個法包非常之脆,我一咬,d碎就跌到周圍都係,哈哈。我覺得配西瓜汁非常之好,因為個牛肩扒有好濃既肉味,有杯西瓜汁可以清新下真係好好多。等左一段頗長既時間,個牛肩扒終於都黎啦,佢d服務好好,教哂我地點做,即刻示範。嘩,一擺上去煙霧瀰漫,幾乎望唔清對面個個樣,其實坐隔離既人都幾慘,雖然佢地都係食同一樣既野。逐小切片慢慢燒係幾得意,佢肉汁同肉味都非常豐富,我無咩落鹽,我

等左一段頗長既時間,個牛肩扒終於都黎啦,佢d服務好好,教哂我地點做,即刻示範。嘩,一擺上去煙霧瀰漫,幾乎望唔清對面個個樣,其實坐隔離既人都幾慘,雖然佢地都係食同一樣既野。逐小切片慢慢燒係幾得意,佢肉汁同肉味都非常豐富,我無咩落鹽,我諗落左鹽會好味d,唯一係我覺得脂肪都唔少,有一舊非常大既肥膏俾我整走左,因為我實在唔可以接受自己食左去,佢配菜有茄子,蕃茄,薯仔各一,個人覺得茄子最好味,如果可以再多少少就好啦。而家全部都係肉,好似唔太平衡。雖然呢個係主菜,但對我黎講我覺得膩左少少。佢個汁我覺得差左d,而家其實掂完覺得同無掂無咩分別,濃少少好似好d。

之後仲有雪糕同餐茶,雪糕係raspberry味,我想講係非常之甜,甜到漏,不過我都食哂佢,佢中間有d果肉架,食頭一兩啖好味,之後就太甜啦。反而我覺得杯咖啡幾好飲,飲落去好香,味道剛剛好。

俾ok唔係覺得佢唔好食,只係可能唔係太啱我既口味,因為其實$99有呢個質素真係好抵,只係唔係咁合我既口味姐,我都會好推介俾其他人叫佢地試下既。

走既時間覺得自己好臭,成身連頭髮都係燒肉味,好似bbq完咁,如果係之後要去街既就唔好黎食啦。
雪糕
信用卡推廣的這個99元超值套餐其實我已經留意了很久…奈何星期六日的飯局密密麻麻…平日不能品嚐只能安排在週末試的平價午餐多不勝數…~終於…我找到這一個機會和友人們一起午餐…~抱著必定要吃得到的心態…所以我訂了位… ~雖然到達後也不是full house…但買個安心最緊要…~其實除了特價餐以外…還有假日套餐…看起來都十分吸引…不過今天牛刀小試…就來四份超值套餐先吧…~先來一杯西瓜汁和麵包籃…西瓜汁…夠冰凍…只是不夠甜…淡淡的…~麵包籃裡有兩款麵包…其中一款是普通法包…另一款不知名的香草麵包非常好吃…暖暖的外面微脆…內裡鬆軟無比…配上橄欖油和黑醋…拍得住大酒店的水準啊~~而餐湯是忌廉磨菇湯…正常水準…good~隔了一會主角亦立即上場…侍應細心為我們簡介如何吃石燒…而且還細心替女仕們把其中一塊牛肩肉切條…牛肩肉帶少許肥膏…切成小塊慢慢燒…可以調較自己喜歡的生熟程度…~我和友人都覺得有少許像在玩cooking mama…又可以玩又有得吃…很有趣的一頓飯…~牛肩肉牛味濃…而且入口帶點油脂的甘香…同時想著99元的超級優惠…真的打從心底笑了出來…哈哈哈~~兩塊看似不大的牛肩肉…其實我和女友人食到尾聲已

隔了一會主角亦立即上場…侍應細心為我們簡介如何吃石燒…而且還細心替女仕們把其中一塊牛肩肉切條…牛肩肉帶少許肥膏…切成小塊慢慢燒…可以調較自己喜歡的生熟程度…~我和友人都覺得有少許像在玩cooking mama…又可以玩又有得吃…很有趣的一頓飯…~牛肩肉牛味濃…而且入口帶點油脂的甘香…同時想著99元的超級優惠…真的打從心底笑了出來…哈哈哈~~兩塊看似不大的牛肩肉…其實我和女友人食到尾聲已經很夠飽了…~不過伴碟的燒汁我覺得可以再好一點…如果有黑椒汁選就更完美了呢….~蔬果有薯仔…茄子和蕃茄…當中以薯仔最最好吃…因為薯仔的外皮燒得脆脆…異常香口…

最後奉上的HD雲呢拿雪糕…奶味極重…而且甜得太過份…~所以我吃了幾口就停手了…~同檯的友人們幾乎沒有一個能夠清掉那一球雪糕…~

喝過凍檸檬茶後…~是日的美妙午餐聚是時候結束了…不確定信用卡這個優惠做到什麼時候…如果有機會的話應該要帶爸爸來吃多一次…呵呵呵~

P.S. 加一是加原價的...所以埋單每人要百二元哦~敬請留意~
2009-08-02 10 浏览
趁著citibank的優惠還未完結,這次跟友好來到銅鑼灣店,再一次品嚐那$99的超值午餐.餐廳位置處於一樓,樓下是屬同一集團的食肆,The Pantray,木色系列的裝潢跟一樓的stonegrill節然不同.Stonegrill的面積不算很大,只劃分為兩個小區,所有餐桌都是半卡座形式,顏色以黑和米白為主,很modern,亦很有扒房的感覺.銅鑼灣店人流明顯較少,可能是很開張的關係,一點多也沒有坐滿.侍應服務比起尖沙咀店自然好一點,因為沒那麼繁忙吧.西瓜汁如常的改作橙汁,縱然鮮榨果汁是比較吸引,但我偏好酸酸黃黃的橙味.這裡的餐前麵包款式有兩種,一款是和上次一樣的長法包,另一款是很喜愛的香草包.前者不用多介紹,後者皮脆內軟,加上芬香的香草味,蘸黑醋吃更是錦上添花.這店只供應黑醋,如要牛油可問侍應.看過不少食友的食評,餐湯也有好幾個款式,視乎運氣而定.而我的彷彿和忌簾湯很有緣,兩次也碰上他,禮貌的喝了幾口便作罷,怕吃得太飽.這兒上菜比尖沙咀店慢,騰出了一點時間準備和消化.石燒美國上等牛肩扒,侍應會示範和簡介如何烹煮.雖說不用一分鐘已可弄至半生熟,但最佳的方法還是先一件件切開,再逐件燒,這樣可確

這兒上菜比尖沙咀店慢,騰出了一點時間準備和消化.石燒美國上等牛肩扒,侍應會示範和簡介如何烹煮.雖說不用一分鐘已可弄至半生熟,但最佳的方法還是先一件件切開,再逐件燒,這樣可確保每一件的生熟程度一樣.這一次的牛肩肉較肥美,脂肪較多,肉質較嫩且juicy,比上一次的更佳.配菜依舊是蕃茄,茄瓜和薯仔.不得不讚這裡的抽風系統,滿室油煙之下也不會濛濛濃濃,而且身上的味道也不如尖沙咀店的多.

Haagen Dazs的雲呢拿雪糕,味道不用多廢週章,只是這裡的雪糕是真正的雪糕,不會如上一次般出現半溶的情況,感覺更實在.

上次爸爸喝的凍奶茶,賣相極之討好,因為茶較香濃.可惜這邊未能承接,茶色很淡,混上牛奶之後慘淡如水,完全跟不出奶茶的韻味.反而熱咖啡又香又濃,很有水準.

總括而言,銅鑼灣店不論環境,服務,食物質素暫較勝於總店,始終是人流問題.而餐具用品也更細緻和配搭得宜.而且不得不讚這裡的侍應,table setting做得一絲不苟,管理層看來做得不錯,希望後繼有力.
環境較Modern,人流也較少
比較有水準的熱咖啡
Haagen Dazs雲呢拿雪糕,十分完整
脂肪較多的石燒美國上等牛肩扒
2009-07-29 7 浏览
知道citibank 有$99 set lunch , 我同男友想試好耐但因為我初時以為得habourcity 才可以享用這優惠所以一直遲遲未去食呀~打電話book 位時, waiter 同我講tst full 晒, 叫我轉去cwb那時我才知, cwb 都可以享用這優惠, 實在太好呀~我同男友終於係星期日去行書展前食咗這個開心的午餐講番食物先, citibank 既$99 set lunch , 都唔少嘢食架先來一杯西瓜汁, 新鮮的(我估) 因為不覺太甜和稀的餐包~ 香草包和法包 共四件, 每樣各二件呀, 香草包好好味, 法包賣相不是吸引, 但原來咬下去才發覺它是脆的~ good~湯~ 係綠色的, 我估是青豆湯, 都好飲架~主菜~ 二件牛 , 牛既脂肪紋, 都幾平均, 但我就不太喜歡太多肥肉既~ 配菜係1/4 蕃茄, 1/4薯仔, 1片茄子因為第一次食, waiter 會教你樣怎煎才是最好, 然後接下來就是自己在這400度高温既石頭上燒來食呀~一片片切出來,慢慢燒, 好好味呀~ 又得意, 又好玩甜品: HD 云呢拿雪糕, 好甜, 唔好味呀~餐飲: 熱 COFFEE~ 味道都OK既, 值
但因為我初時以為得habourcity 才可以享用這優惠
所以一直遲遲未去食呀~
那時我才知, cwb 都可以享用這優惠, 實在太好呀~
我同男友終於係星期日去行書展前食咗這個開心的午餐

先來一杯西瓜汁, 新鮮的(我估) 因為不覺太甜和稀的

餐包~ 香草包和法包 共四件, 每樣各二件呀,

湯~ 係綠色的, 我估是青豆湯, 都好飲架~

一片片切出來,慢慢燒, 好好味呀~ 又得意, 又好玩

甜品: HD 云呢拿雪糕, 好甜, 唔好味呀~

餐飲: 熱 COFFEE~ 味道都OK既, 值得一提就是個奶, 他們打熱了才給客人, 這就是飲咖啡人才會明白點解要打熱呀~
因為熱 COFFEE 溝入凍既牛奶的話, 杯咖啡就變得不熱不凍, 好難飲架嘞~

加埋一, 每人120 啦( 因為他們加一而原價加一去計)

• 99 set lunch (citibank)
2009-07-28 9 浏览
星期五,與一小班朋友聚會,除咗鐵腳J之外,還有「大」小姐。友人J想食好少少,提議銅鑼灣嘅「石上燒」,太座與筆者都好耐冇食過鐵板燒,今次仲可以一嘗石板燒添。可惜筆者運氣不佳,用手機影嘅食物照片無緣無故全部報銷,唯有以有限嘅文藝,盡量將當日嘅食之經驗分享。太座預先留了座,時間為八點四十五分(明顯係晚市尾輪)。太座與筆者準時到達,門外嘅服務員正忙於招呼令一位顧客。等咗唔夠半分鐘,同一位服務員引令我倆同閣樓嘅用膳區。閣樓嘅用膳區樓底不高,座位數目大約三數十左右。環境格調頗高雅的,光線柔和,令雙眼十分舒適,如果唔係鄰桌嘅男女高談闊論,耳根都可以抖一抖。餐牌上有多種套餐及a la carte 選擇,其中用citibank卡可享用價值$299嘅星級名菜。不過大家都俾custom grill ($308)吸引。太座則選了classic grill 9oz 澳洲羊架($258)。每份grill再加四十蚊可享用salad及餐湯。筆者嘅餐湯係菠菜忌廉湯,屬濃湯類,但湯汁不是十分濃,過得去吧;另一款係清湯,內有紅蘿蔔塊及椰菜絲,入口甘香清甜,幾好喎。custom grill可選三款不同配搭,筆者嘅選擇係4oz

custom grill可選三款不同配搭,筆者嘅選擇係4oz加拿大安格斯牛柳(Canadian Angus Beef Tenderloin)、大蝦及portobello。用燒熱至四百度嘅石板燒,筆者還是頭一趟,幸好服務員會簡單講解點樣用石燒熟食物。可惜於講解點樣料理牛柳時有錯誤,幸得友人J糾正。詳情是這樣的 – 服務員說料理牛柳可於中間切一刀,等熱力可以傳入牛柳中心部位。其實此乃中式烹調方法,正確嘅西式處理應避免切開牛柳,相反要用熱力將牛柳表面烤熟,先鎖住肉汁,這樣才可保留肉質嘅鮮味。筆者喜歡medium rare,火喉控制也不賴。

自助式料理,只要用料質素高,要難食係比較難的,加上石板上嘅操作不複雜,只要燒烤得宜,各人也能燒到滿意嘅菜色。用料方面,牛柳脂肪分佈均勻,入口牛肉味濃郁,帶有牛脂嘅甘香,加上早已放在石上嘅鹽粒催化,牛肉味更特出;至於太座嘅羊架,雖然脂肪比例都算唔錯,不過稍為欠缺了羊肉膻味,始於澳洲出產嘅羊肉,肉味與新西蘭出產的還有一段距離;大蝦新鮮膏也不少,食落鮮甜爽脆,加上蝦膏嘅甘香,沒有什麼投訴了;最後嘅portobello,一如所料,燒落香氣徐徐發出,一入口令口腔充滿菇香。

除了主菜之外,伴碟嘅烤薯很美味,吃得一乾二淨。餐前嘅香草包烘得鬆軟,法包則皮脆,配上橄欖油及黑醋,那有吃剩之理。餐後簡單的點了movenpick雪糕(single scoop $28; double scoop $52),為是次飯聚劃上完美句號。難得冇揸車,可沾一點酒精。其house red($52 per glass)入口果味比較濃郁,味道較厚身,係不錯嘅紅酒,可惜筆者已忘記了其酒名。友人J則點了terra andina ($65 per glass),也是一隻不錯嘅智利酒。

埋單共銀一千七百蚊,用citibank卡有九折優惠,平均每人三百八十五蚊。
2009-07-24
2009-07-26 8 浏览
黃家姐妹又提議去 the Stonegrill 吃 Citibank 那個星級名菜, 剛出了張新卡就一夥人來吃吃了.一入室內已聞到一朕燒肉味道, 我也來不及即叫個 $99 套餐先.$99 (加一另計) 嘆兩件美國牛肩扒 + 果汁 + 麵包 + 甜品 + 咖啡是十分抵食. 雖然其他自選三款食物石在燒 ($308) 也包了 salad bar 及特飲, 但午餐吃不了這麼多, $99 這個 promotion 也是最吸引的.先來的磨菇湯也濃厚得宜, 但我也不清楚是否罐頭出品.果汁可選橙汁或是西瓜汁, 我選了果汁先生; 麵包是頗好吃的, 特別是香草包, 很軟綿呢~!兩件牛肩扒是脂肪不多, 好的就是帶多點肉味, 不好的就是有點黏底, 要借牛脂肪來起"石", haha.兩邊略為烤熟封住肉汁便可以一吃了, 配上芥末是最好的. 配菜也不失禮, 有蕃茄, 茄子和薯仔, 份量不多, 但也夠飽的.將薄荷葉弄碎的呍呢拿雪糕又是另一番風味, 謝介紹.裝修也好但間隔太逼, 隔離位有位女士說著如何正宗地吃 stone grill, 也給我一字不漏的聽到...雖然她的吃法跟這裡店員教導很不一樣...人流不少, 所以少

先來的磨菇湯也濃厚得宜, 但我也不清楚是否罐頭出品.

將薄荷葉弄碎的呍呢拿雪糕又是另一番風味, 謝介紹.
人流不少, 所以少不免煙霧彌漫, 離開時候自己也感到身上一陣牛味, 回家還要給相機抺身.

服務尚算可以, 幾經三催四請才送上麵包及果汁先生, 要多加留意.
未熟的樣子
半熟的樣子
軟綿綿的香草包
HD 雪糕
2009-07-22 24 浏览
在灣仔取得驗身報告,很慶幸甜魔血糖指數十分正常,不過就有輕微貧血傾向。趁時間趕得及,不如去在target已久的stonegrill,鋸一鋸扒增加鐵質吧! 銅鑼灣店的環境、格調絕對比尖咀店的要高許多,午市套餐的定價也相對較高,因此citibank的$99星級午餐顯得份外抵食,二人沒有考慮看來平凡的沙律吧,就專心吃套餐好了,反正內容真的豐富不錯: 西瓜汁-個人絕對鍾愛西瓜多於西瓜汁,不過夏日炎炎來一杯實屬消暑之選,令人冷靜下來,預備心情開始一餐也是不錯! 麵包籃-精緻的銀盤令我想起harlan's,而內容除了香脆法包片,還有鬆軟香草包,後者配上意大利油醋,真是我吃不厭的開胃滋味組合,很滿意。 南瓜忌廉湯-質感稍稠,口味卻不算濃,配搭方才吃剩的法包,也不差的。 石燒烤牛肩扒-熾熱的火山石與主菜來到,得知大鄉里二人組才首次用餐,侍應很好的為我們示範石燒技巧,雖然操作起來還不夠KC的圖片純熟吸引。自己圍上餐巾動手來試,原來也挺簡單的,尤其燒到後期牛脂融化舖滿火山石,一點沒有黏身、變燶的情況,我只嫌餐刀不算太利,處理厚切牛肉有點費勁。講回食物味道,色澤紅潤的厚切牛肩扒富彈性又不會太韌,我很欣賞其肥

石燒烤牛肩扒-熾熱的火山石與主菜來到,得知大鄉里二人組才首次用餐,侍應很好的為我們示範石燒技巧,雖然操作起來還不夠KC的圖片純熟吸引。自己圍上餐巾動手來試,原來也挺簡單的,尤其燒到後期牛脂融化舖滿火山石,一點沒有黏身、變燶的情況,我只嫌餐刀不算太利,處理厚切牛肉有點費勁。講回食物味道,色澤紅潤的厚切牛肩扒富彈性又不會太韌,我很欣賞其肥美豐腴的肉質,尤其燒至旁位微焦,那種脂肪融化的芳香,真是引死人;考慮龍的血壓偏高了,我十分偉大的把這部份清了不少呢,呵呵!

餐後有
HD雪糕咖啡,前者有多美味不用我多番重複了;後者除了味道香濃,其他配套如整體的糖盅選擇、熱牛奶的細心位也做到足,無可挑剔。而我當然也有駛出獨門創意點子,將雪糕混和咖啡享用,味道真是一流!

最後餐廳的洗手間也十分清潔企理,整體令人非常滿意。去到埋單時,發現套餐的加一是以原價$187為基礎,即實價為$99+$18=$117,不過我們仍覺相當抵食。有機會也要來試晚市呀!
麵包籃
南瓜忌廉湯
專業示範
肥美好吃的牛肩肉!
HD雪糕
香濃咖啡
2009-07-20
麵包籃
專業示範
肥美好吃的牛肩肉!
HD雪糕
香濃咖啡
  • 特選牛肩肉
  • 咖啡
2009-07-06 9 浏览
同老公去撐枱腳, 今次係 the stonegrill,, 雜誌最近推介的一間新餐廳裝修十分之美, 整齊清潔, 第一個印象很好 店員十分誠懇地招呼我們, 第二個印象都十分之好! 入到去其實唔知食咩好, 唔係太想食扒, 於是叫左一客白酒青口, 一客pizza, 店員介紹一個叫all day breakfast 的東西, 望落係食煎旦, 多士, 火賑, 煙肉之類, 覺得夜晚食這些有點怪, 也就婉拒了!煮青口用個別緻的鐵桶盛載, 隻隻都好大隻, 一桶二百幾, 價錢於高級餐廳都算合理 (當然我就有點肉赤, 但唔係成日食, 無所謂啦, 只係白汁的味道一般, 唔算好食pizza 好cheese, 但個餅唔脆, 有點實, 我都係比較喜歡吃鬆化的pizza總括來說, 唔係太啱我的口味, hehe!

裝修十分之美, 整齊清潔, 第一個印象很好
店員十分誠懇地招呼我們, 第二個印象都十分之好!

總括來說, 唔係太啱我的口味, hehe!
2009-06-30 1 浏览
友人提早半個月慶祝我0既生日.又會咁好0既? 來到門口先知係食stonegrill..之前早一兩個星期睇電視好似有介紹過~二人order 左2個Citibank星級名菜優惠:西瓜汁餐湯+法包,蒜蓉包美國牛肩扒雲呢嗱雪糕咖啡餐湯ok,濃厚得易; 侍應會問係唔係第一次食stone grill..如果之前未試過.佢仲會教你點切,點燒~大概40秒就會5成熟~盡量唔好將醬汁同鹽滴0係火山石上,否則冒煙..2塊牛肩其實唔係好夠~可能本人鍾意食牛~咩都覺得好味~但第一次食stonegrill,掌握唔到火候,大部份都燒得太熟~起碼8成熟 再配上西瓜汁,haggen dazs雪糕仲有咖啡~飽晒~menu上有其他set lunch,不過無細心留意~set lunch 都要2百幾蚊~連in house salad bar,不過望上去唔係太吸引..所以citibank做緊呢個promotion超係超值~不妨一試~
友人提早半個月慶祝我0既生日.又會咁好0既?

二人order 左2個Citibank星級名菜優惠:
餐湯+法包,蒜蓉包
美國牛肩扒
雲呢嗱雪糕
咖啡
餐湯ok,濃厚得易;

再配上西瓜汁,haggen dazs雪糕仲有咖啡~飽晒~

蒜蓉包+黑醋
切片的牛肩扒
haggen dazs 雲呢嗱雪糕
  • 星級名菜優惠
2009-06-29 9 浏览
上次吃stonegrill 已是一年幾前的事, 每次諗起都回味無窮, 果次友人有優惠咭,午餐都要二百幾蚊, Citibank呢個星級名菜優惠唔可以錯過.信用咭的推廣信話只有海港城的stonegrill有promotion, 網站都係咁寫 , 唔係睇OPENRICE 都唔知道銅鑼灣都有得食, 信用咭的廣告費就這樣白白浪費了. 呢間stonegrill明明新開, 地氈骯髒到好似幾年無洗, 舖滿塵和垃圾, 照片亦未能反映事實; 陪伴我哋一齊吃午餐的還有一隻蒼蠅 .Citibank午餐包括:西瓜汁,餐湯,美國牛肩扒,雪糕, 咖啡. 美中不足是沒有大蘑菇. 前面幾個食評寫得好詳細, 好食的客套說話不用多說. 服務員唔會頻頻在你身邊行來行去, 但經過時, 會用眼角望有吓客人有沒有需要, 例如 加水, 換碟 ... 等等, 服務很細心. 剛剛收到獅子銀行的消費劵,想丟掉落垃圾埇, 睇吓又唔係完全冇用, 但D Terms & Conditions 鬼咁多, 字又細隻, 請信用咭D marketing department 唔好諗D 咁複雜的優惠出來… 我期待更多真正的信用咭精彩優

剛剛收到獅子銀行的消費劵,想丟掉落垃圾埇, 睇吓又唔係完全冇用, 但D Terms & Conditions 鬼咁多, 字又細隻, 請信用咭D marketing department 唔好諗D 咁複雜的優惠出來… 我期待更多真正的信用咭精彩優惠.
地氈骯髒到好似幾年無洗
期待更多星級名菜優惠