2021-08-05 66 浏览
這天小編來到荔枝角看電影🎬然後看見了這間以作為主題的餐廳🍴餐廳以豬肉的經典菜餚而聞名🥰餐廳環境舒適~不少人也點了酒精飲品Chill一下🤣餐廳以豬為裝飾主題,帶出了典型的英式農舍~#墨西哥芝士新豬肉薄脆 $148很大一份的Nachos🥰頂部放滿了芝士和新豬肉,Nachos口感香脆而不會太鹹,所以配搭頂部配料味道剛剛好🤤而剛上桌時芝士仍有拉絲效果🤤🤤🤤味道小評分:😋😋😋😋😋/5#雜菌松露意大利飯 $168份量頗多的雜菌松露意大利飯🌞頂部有不少芝士碎片,所以芝士味道亦頗濃,意大利飯煙韌而帶硬💓是正宗的意大利飯~美中不足松露味道偏淡一點🧐味道小評分:😋😋😋😋/5#招牌德國鹹豬手 $298二人必點招牌德國鹹豬手🐽經過了低溫慢煮的鹹豬手🇩🇪肉質口感嫩滑,而豬皮經油炸後口感香脆~一旁的芥末籽忌廉汁與豬手味道個襯🥰令豬手不會太膩~味道小評分:😋😋😋😋/5#朱古力心太軟 $88擺盤一流的朱古力心太軟💓配上了雲呢拿雪糕🍦流心效果一流!味道偏甜,而外層蛋糕微脆🍰而第一口會嚐到濃郁的朱古力🍫味道🥰然後慢慢會滲出酒香~雪糕添加了雲呢拿籽,所以味道偏濃味道小評分:😋😋😋😋/5#紐約芝士蛋糕 $72💖小編誠意推薦💖

#墨西哥芝士新豬肉薄脆 $148
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#雜菌松露意大利飯 $168

#招牌德國鹹豬手 $298

#朱古力心太軟 $88

#紐約芝士蛋糕 $72
💖小編誠意推薦💖芝士味道十分濃郁,口感會偏挺身一點點,而餅底鬆化而不太硬❤️
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#Blueberry Cheese Cake Shake $68
帶有淡淡的藍莓🫐味道,後來會有芝士味道出現💓奶味不會過於突出蓋過了芝士的味道~口感不會太濃稠

#The Salted Pig’s Tea $88
小編點了芒果🥭口味的招牌Cocktail🍸酒味不會太濃,反而芒果🥭的味道會較為突出~整體味道偏淡一點而不會太甜
味道小評分:😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸/5
2021-08-04 82 浏览
今次去荔枝角搵食 呢間係出名食豬既料理😆瘦豬豬菠菜藜麥沙律🥗$108好多有營養既食物😆藜麥 車厘茄 西柚 紅菜頭 菠菜等 個沙律汁酸酸甜甜好開胃好FRESH👍🏼墨西哥芝士新豬肉薄脆 $148 賣相好靚 色彩繽紛 口感都好豐富 有芝士既咸香 又沙律醬 牛油果醬 同蕃茄 作為小食真係一流 新豬肉同普通肉分別唔大 完全唔覺自己食緊素呀🤣招牌德國咸豬手$298🐷一上菜嘅時候嚇親 因為份量真係非常之大😮 2人份絕對夠飽 而且已經切好一件件 同朋友分既時候就方便好多👍🏼豬手肉質煮得岩岩好 幾嫩 而且個皮仲係脆脆地 雖然厚厚既脂肪但唔會覺得好油 反而係重膠質😛芥末籽醬同豬手好夾 配菜一啲都唔hea 焗薯外皮焗得好香 甘荀都唔錯
今次去荔枝角搵食 呢間係出名食豬既料理😆

午餐
招牌德國咸豬手
  • 墨西哥芝士新豬肉薄脆
2021-08-03 59 浏览
𝒲𝑒𝓈𝓉𝑒𝓇𝓃 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝐿𝒶𝒾 𝒞𝒽𝒾 𝒦𝑜𝓀𝘋2 𝘱𝘭𝘢𝘤𝘦都有好多餐廳,今次揀左𝘴𝘢𝘭𝘵𝘦𝘥 𝘱𝘪𝘨試下。佢既樓底好高,用左好多黑色既裝修配淺色既傢俬🛋,加埋𝘥黃色燈令人覺得好有外國𝘧𝘦𝘦𝘭。 今次坐既位置咁啱望到個𝘬𝘪𝘵𝘤𝘩𝘦𝘯位,因為係𝘰𝘱𝘦𝘯 𝘬𝘪𝘵𝘤𝘩𝘦𝘯,所以我地可以睇住我地隻豬仔𝘨𝘳𝘪𝘭𝘭同埋出餐過程,等野食既時候多𝘥野睇😝🌟𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐚𝐧𝐝 𝐌𝐞𝐚𝐭𝐛𝐚𝐥𝐥𝐬 蕃茄肉丸意粉 🍝($𝟏𝟓𝟖)有三大粒肉丸,非常足料,切開黎share d 肉都唔會散開。意粉🍝就落左蕃茄醬同埋好多芝士,cheese 味道好重,對比其他餸就唔算突出。🌟𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐡𝐚𝐰𝐤 烤斧頭豬扒配薯條 ($𝟐𝟑𝟖)🥩賣相幾正,份量比想象中大好!多!我地四個人𝘴𝘩𝘢𝘳𝘦都食唔曬。要讚下既係咁大塊扒都𝘨𝘳𝘪𝘭𝘭得幾靚,𝘥肉唔會好韌,但乾左少少,唔夠嫩, 𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺 𝘥會更正。仲有𝘣𝘦𝘴𝘵 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩 既薯條🍟,係幼身薯條,食落好實心幾正。🌟𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐊𝐧𝐮𝐜𝐤𝐥𝐞𝐬 招牌德國鹹豬手 ($𝟐𝟗𝟖)呢個脆皮豬手份量適中,𝘥 皮整得好脆而肉又𝘬𝘦𝘦𝘱

呢個脆皮豬手份量適中,𝘥 皮整得好脆而肉又𝘬𝘦𝘦𝘱到超嫩,本身浸過鹽水所以個鹹度啱啱好,亦都有提供芥末法可以點既😚好貼心既係上碟時已經預先切🔪好細細舊,唔洗自己分到身水身汗。豬手既配料大薯仔🥔紅蘿蔔🥕都好食😋

🌟𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐃𝐮𝐭𝐜𝐡 𝐑𝐨𝐲𝐚𝐥 𝐌𝐮𝐬𝐬𝐞𝐥𝐬 白酒煮荷蘭藍青口 𝟑𝟎𝟎𝐠 ($𝟏𝟔𝟖)

同行朋友好鐘意食青口,藍青口有20~30隻,都好新鮮而且飽滿肥美,就咁用白酒簡單咁黎煮已經好好味,又唔會蓋過左青口既鮮味。

🍷食西班牙野梗係要飲杯𝘀𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗮先啱𝘧𝘦𝘦𝘭,佢係白酒底既,唔算太甜都幾易入口🤩

📍𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐏𝐢𝐠
𝘚𝘩𝘰𝘱 𝘎02, 𝘎/𝘍, 𝘋2 𝘗𝘭𝘢𝘤𝘦 𝘛𝘞𝘖, 15 𝘊𝘩𝘦𝘶𝘯𝘨 𝘚𝘩𝘶𝘯 𝘚𝘵𝘳𝘦𝘦𝘵, 𝘓𝘢𝘪 𝘊𝘩𝘪 𝘒𝘰𝘬
2021-08-01 50 浏览
The Salted Pig (D2 Place) (荔枝角)📍荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G02號舗今次小編既好閨密生日 去完D2 place two 睇完戲就黎左附近既餐廳食當初揀呢間系覺得環境吾錯就book左呢間了👏🏻去到之後環境真系吾錯 服務都真系幾好,識得睇我地既眼識上蛋糕🎂 不過個砌餅費我覺得有啲貴 要成$100 仲要事前無同我地講 系睇張單先發現咁貴四個女生 不嬲都吾大食既 所以要四款食物就夠了食物: 👉🏻Pulled pork cheesy nachos 手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆 $148上面會有啲橄欖、青瓜、蕃茄、醬,薄脆都好夠脆👍🏻 不過不失既小食👉🏻 Grilled Prawn & Avocado Salad牛油果香芒大蝦沙律、車厘茄、甜不辣沙律醬 $158大蝦沙律得四隻大蝦🍤岩岩好 每人一隻 分得平均仲配埋啲fresh 既生果 都吾錯既👉🏻Forest Mushroom Risotto 雜菌松露意大利飯 $168普普通通既飯 無咩特別之處 佢個飯上面有啲一條條既芝士如果啲芝士系溶既 我覺得會更好吃👉🏻Slow-Cooked Crackling
📍荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G02號舗

仲配埋啲fresh 既生果 都吾錯既

普普通通既飯 無咩特別之處
佢個飯上面有啲一條條既芝士
如果啲芝士系溶既 我覺得會更好吃

👉🏻Slow-Cooked Crackling Pork Belly 慢煮脆皮豬腩、薯仔沙律、烤金筍、香辣醋汁 $228
呢個脆皮豬腩 個皮都脆 但真系好肥 佢仲配左個汁 我覺得個汁有啲酸酸既 所以點少少汁就好夠

餐牌上仲有其他不同既食,你地可以試下 覺得好食 都可以同我講😊
2021-07-29 84 浏览
行開荔枝角D2見到豬門店#The salted pig,之前係沙田新城市食過,又掛住佢哋嘅豬手,見剛有位便進入開餐啦! #Skinny pig salad 🥗配料是紅菜頭、烤杏仁片、藜麥、西柚粒,菠菜片超新鮮,喜歡個橘子汁,很配合且清新開胃。#新豬肉肉醬意粉🍝雖然用上新豬肉,但食落唔覺有很大分別,味道調得唔錯,若醬汁多些更好☺️。#Crispy Pork Knuckle🐖廚司喺烹調方法用上慢煮,再將其外皮炸到金黃香脆,而豬手肉質則保持嫩滑,點埋芥末籽忌廉汁好好味。配菜有爽脆的紅蘿蔔和蜜糖香烤過的薯仔,酸菜絲。另豬手己切好晒,啱晒我呢d懶人。#Apple delight🍏蘋果用糖煮過,淋而有咬口,好鍾意雪糕有餅乾碎同核桃配埋,有脆口感。 #Bubbly Mojito🍹是葡萄汽酒、冧酒、青檸同薄荷混合而成,飲落都好足料,冧酒味道都夠突出,配今晚既食物好夾。餐廳除咗招牌豬肉外,還有其他菜式,而seabess亦都係一個好好嘅選擇👏。

#Skinny pig salad 🥗

#新豬肉肉醬意粉🍝

#Crispy Pork Knuckle🐖

#Apple delight🍏

#Bubbly Mojito🍹

2021-07-28
2021-07-26 79 浏览
招牌德國鹹豬手🐷$298配烤薯、酸菜、芥末籽忌廉汁😎足一公斤嘅鹹豬手,分量相當十足😛新鮮即烤,烤到外皮香脆,肉質嫩滑多汁😙真係一試難忘,絕對係必食推介🤓墨西哥芝士新豬肉薄脆🌮$148用上OMNIPORK新豬肉😆加上大量配菜同芝士😙作為頭盤,真係好開胃☺️如果再多啲芝士,效果應該會仲好😍雜菌松露意大利飯🍲$168上枱已經聞到好香嘅松露味道😌Risotto軟硬適中,入口Creamy🥰Chocolate Molten Lava Cake🍫$88朱古力心太軟配雲呢拿雪糕😙蛋糕夠鬆軟,流心朱古力溫暖濃厚😋Passion Apple🍹$58無酒精飲品,熱情果蘋果特飲🤗配上桃同士多啤梨😌飲落有啲似Smoothie,消暑解渴一流😜Apple Gin Mile🍎$68蘋果松子酒特飲😏配檸檬、薑汁、百里香同Somersby蘋果酒😎有少量酒精成份,入口清新,蘋果味道濃郁😚The Salted Pig (D2 Place) (荔枝角)荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G02號舗
招牌德國鹹豬手🐷$298

配烤薯、酸菜、芥末籽忌廉汁😎
足一公斤嘅鹹豬手,分量相當十足😛

新鮮即烤,烤到外皮香脆,肉質嫩滑多汁😙
真係一試難忘,絕對係必食推介🤓

墨西哥芝士新豬肉薄脆🌮$148
用上OMNIPORK新豬肉😆
加上大量配菜同芝士😙
作為頭盤,真係好開胃☺️
如果再多啲芝士,效果應該會仲好😍

雜菌松露意大利飯🍲$168
上枱已經聞到好香嘅松露味道😌
Risotto軟硬適中,入口Creamy🥰

朱古力心太軟配雲呢拿雪糕😙
蛋糕夠鬆軟,流心朱古力溫暖濃厚😋

Passion Apple🍹$58
無酒精飲品,熱情果蘋果特飲🤗
配上桃同士多啤梨😌
飲落有啲似Smoothie,消暑解渴一流😜

Apple Gin Mile🍎$68
蘋果松子酒特飲😏
配檸檬、薑汁、百里香同Somersby蘋果酒😎
有少量酒精成份,入口清新,蘋果味道濃郁😚

荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G02號舗
2021-07-21 102 浏览
📍 The Salted Pig早幾日小編同朋友去食左呢間主打豬🐷嘅餐廳餐廳位置好近小編屋企😻而且餐廳入邊嘅環境都唔錯👍🏻 唔好睇佢個餐廳名 以為佢哋餐廳剩係得豬肉菜式賣😹 佢哋仲有其他菜式選擇 Seabee 都好好味🥰-Mini burger $138一共有三個迷你嘅牛肉漢堡🍔 佢哋嘅size俾一口更大一點 漢堡中間夾住一塊厚度適中嘅牛扒🥰食個包咬落去外脆內軟 有肉汁 口感都唔錯🤭Omnipork Bolognese $148呢一款同我哋平時食嘅肉醬意粉唔同!佢哋店選用左新豬肉再加大量嘅芝士🤤 食落去芝士味濃郁 肉醬味都重 意粉口感剛剛好👍🏻新豬肉食落去個口感唔差 小編甚至乎覺得新豬肉好味過普通豬肉😹Seabess 1/2 $178海鱸魚小編唔係成日食 但係小編平時都好鍾意食魚 所以見有呢款菜式就叫咗個嚟試吓海鱸魚½嘅份量 但係都好大條 兩個人share啱啱好👍🏻除咗有魚之外仲有麵包丁、蝦同蜆😻麵包丁食落去口感好脆 蝦同蜆都有汁🤤 好快就清晒成碟餸😬Lava cake $88最後梗係要叫返個甜品先perfect🤣🤣小編原本想試佢哋嘅香蕉新地 但售光🥲所以就揀左心太軟配雪糕🍦 入面嘅流
📍 The Salted Pig

食落去芝士味濃郁 肉醬味都重 意粉口感剛剛好👍🏻
Omnipork Bolognese

Seabess 1/2 $178
海鱸魚½嘅份量 但係都好大條 兩個人share啱啱好👍🏻
除咗有魚之外仲有麵包丁、蝦同蜆😻
麵包丁食落去口感好脆 蝦同蜆都有汁🤤 好快就清晒成碟餸😬
Seabess 1/2

Lava cake $88
最後梗係要叫返個甜品先perfect🤣🤣
小編原本想試佢哋嘅香蕉新地 但售光🥲
所以就揀左心太軟配雪糕🍦 入面嘅流心效果好澎湃😍 食落去朱古力味都重🤤 又唔會太甜
一凍一熱嘅配搭好Fresh😬

呢杯飲品相比起士多啤梨香蕉嗰杯甜一半🙈
桃味同埋士多啤梨味都重 但蘋果味就較淡🤭
Drinks

不過整體兩杯都好飲 呢杯酸少少更好
✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎
綜合食評📝
#loeyfoodies西式
想睇相關地區?!?🤤
可以參考🙊⇊ ⇊
#loeyfoodies荔枝角
🔎地址:荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G02號舗
#荔枝角 #西式 #豬肉 #堂食
#hkfoodies 🇭🇰 #米奇吃貨日常😋
Mini burger
Omnipork Bolognese
Seabess 1/2
Lava  cake
2021-07-19 64 浏览
講明飲返杯,叫左2杯特飲 士多啤梨薄荷果酒APPLE MOJITO 酒底係用蘋果酒,清爽香甜易入口,男女都岩飲最岩配主食同小吃飲返杯雞胸沙律,蛋9成熟,無調味成碟沙律都係食原味,超健康,減肥健身專用GREEN PIG MENU墨西哥芝士新豬肉薄脆配上特製既醬汁,番茄莎莎.牛油果醬,純素芝士粟米片脆,少少辣,素得黎好香口,呢種素食肉食怪都會收貨,味道同真肉版分別唔大招牌主食德國咸豬手,烤薯,酸菜,芥末忌廉汁足一公斤咸豬手,超香脆既豬皮上菜時已切好上菜,份量十足,豬肉嫩滑配埋薯仔,超重量主菜一定夠飽唔油膩好清爽,皮脆肉嫩好出色最後食埋甜品結尾蜜糖蘋果脆脆加雲尼拿雪糕蘋果加蜜糖,甜味自然,加上脆脆口感好豐富#TheSaltedPig  #D2Place #酒吧 #美式餐廳
講明飲返杯,叫左2杯特飲 士多啤梨薄荷果酒

APPLE MOJITO
酒底係用蘋果酒,清爽香甜易入口,男女都岩飲
最岩配主食同小吃飲返杯

雞胸沙律,蛋9成熟,無調味
成碟沙律都係食原味,超健康,減肥健身專用

GREEN PIG MENU
墨西哥芝士新豬肉薄脆

配上特製既醬汁,番茄莎莎.牛油果醬,純素芝士

招牌主食
德國咸豬手,烤薯,酸菜,芥末忌廉汁
足一公斤咸豬手,超香脆既豬皮
上菜時已切好上菜,份量十足,豬肉嫩滑
配埋薯仔,超重量主菜一定夠飽
唔油膩好清爽,皮脆肉嫩好出色

最後食埋甜品結尾
蜜糖蘋果脆脆加雲尼拿雪糕
蘋果加蜜糖,甜味自然,加上脆脆口感好豐富
2021-07-16 1933 浏览
位於荔枝角的The Salted Pig,是一間名副其實的豬門店。餐廳內的大部分菜式,都是用豬肉製作,愛吃豬肉的朋友仔,這裡非常適合你呀! 餐廳裝修走型格路線,一片落地大窗門,令感覺上更開揚舒適。店內的牆上和餐具,都印有大量豬仔圖案,特出餐廳的賣點。 作為豬料理的專門店,客人可以品嚐到不同肉質、不同口感的豬肉部位。例如: 西班牙火腿,德國豬手,豬扒,煙肉,豬耳等等。大家想吃什麼部位,店內都有供應呢。最近更引入素食新豬肉,給客人多一個不同的選擇~ 招牌燒雞胸沙律 $138 今晚會吃大量的肉,所以點個沙律清爽一下吧! 沙律份量十足,色彩繽紛,調味也不錯。 新豬肉肉醬意粉 $148 以素肉新豬肉代替真豬肉的意粉,賣相跟一般的肉醬意粉無異。新豬肉味道帶甜,配上芝士碎後,味道也不俗。 腸遊世界拼盤 $248 適合多人分享的腸遊世界拼盤,共有6款不同口味的香腸。包括: 德國香腸、南非香腸、斯洛文尼亞香腸、奧地利煙燻芝士腸、煙燻牛肉腸 和 雞肉芝士香腸。當中以奧地利煙燻芝士腸較為特別,一咬芝士流出,鹹香惹味。香腸配上啤酒後,其實兩人分享也能吃光光呀~ 朱古力心太軟 $88 香濃的朱古力心太軟,配上
位於荔枝角的The Salted Pig
,是一間名副其實的豬門店。

招牌燒雞胸沙律 $138

新豬肉肉醬意粉 $148

腸遊世界拼盤 $248

朱古力心太軟 $88

香濃的朱古力心太軟,配上雲尼拿雪糕後,一熱一凍,很好吃呀! 不過我還是比較想吃香蕉新地,可惜今天售罄了。

士多啤梨薄荷蘋果酒 $68

士多啤梨香蕉水果乳酪奶昔 $68
2021-07-11
2021-07-15 84 浏览
今晚同老公去左荔枝角D2 Place行下,順便搵間西餐廳撐枱腳。上網睇到有間豬肉專門店,老公愛食豬手,所以就試試☺️入到去原來裝修優雅,好有英倫色彩,店員安排我哋坐旁邊嘅卡位,闊落嘅大梳化坐得真係好舒服、亦都好啱談心🥰發現佢都有好多款招牌菜式,亦會選用豬最優質部位去準備。Crispy Pork Knuckle🐷招牌菜 德國鹹豬手🍖 份量真係超大,配埋個酸菜、烤薯🥔、蘿蔔🥕,真係好飽。慢煮法加高溫油炸令到塊豬皮脆卜卜之外,肉質都可以keep到嫩滑,食到兩種口感真係超讚👍🏻食嘅時候配埋 酸菜 同 芥末籽忌廉汁,無咁油膩。Grilled Chicken Breast Cobb Salad🥗雖然係雞胸,但係grill嘅時間控制得唔錯,肉質一啲都唔鞋口。啲沙律菜超新鮮,而我就最喜歡個酸甜沙律汁,好fresh!Spaghetti Omnipork Bolognese🍝好少機會食到 素食版 嘅肉醬意粉,新豬肉 肉質真係拍得住真嘅豬肉碎,加入少許芝士,點綴咗個味道,更加香濃。Chocolate Molten Lava Cake🍨🍫大約等了10分鐘,就焗起 #心太軟,再加雲尼拿雪糕。一上碟已經聞到好香好濃

發現佢都有好多款招牌菜式,亦會選用豬最優質部位去準備。

Crispy Pork Knuckle🐷

Spaghetti Omnipork Bolognese🍝

Chocolate Molten Lava Cake🍨🍫
大約等了10分鐘,就焗起 #心太軟,再加雲尼拿雪糕。一上碟已經聞到好香好濃嘅朱古力味,裡面嘅流心餡再配外層香脆蛋糕,我自己差不多KO晒😂

Passion Apple🍹
唔太甜嘅士多啤梨、蘋果沙冰👍🏻

Apple Gin Mile🍸
其實係Somersby系列嘅飲品,加上少量ginger ale味道,好開胃亦解渴👍🏻
2021-07-11 84 浏览
喺荔枝角D2行完見到呢間工業風裝修嘅豬肉專門店The salted pig。Grilled Chicken Breast Cobb Salad :入面有經過燒烤嘅低脂高蛋白雞胸,火候控制得宜,肉質仍能保持嫩滑,肉汁緊緊鎖住,青瓜,烚蛋,粟米,煙肉粒,菲達芝士再加埋獨特酸甜嘅沙律汁,令人胃口大開。Cheesy’Omnipork’Nachos:呢個NACHOS入面材料豐富,分別有蕃茄莎莎,牛油果醬,欖欖,純素車打芝士,同埋新豬肉。新豬肉其實係一款植物肉,佢入面不含肉,不含乳製品嘅成份,但係味道質感同肉無太大分別,係素食者嘅恩物。Crispy Pork Knuckle :The salted pig係招牌菜式而聞名,佢哋會選用豬嘅最好部位,確保用優質同埋新鮮嘅食材製作食物,所以呢度嘅豬手肉質比其他餐廳更加嫩滑,而除左用左高質食材外,喺烹調方法都別具心思, 豬手佢哋仲會用上慢煮,再將其外皮炸到金黃香脆,之後加埋佢哋嘅芥末籽忌廉汁就更加好味。佢哋嘅份量都好大份,每隻豬手都有1KG,而佢哋嘅配菜當然有可以中和油膩感嘅酸菜絲同埋用左蜜糖香烤嘅紅蘿蔔同薯仔,所以兩個人都夠哂食。Apple Deligh
Apple Delight:蜜糖蘋果脆脆,加埋雲呢拿雪糕,蘋果香甜,脆脆入面仲有果仁碎,口感非常豐富。
Passion Apple:係款熱情果蘋果特飲,仲加埋士多啤梨同埋桃,果味濃郁,夠哂清新。
Vodka Punch:夏日伏特加賓治,橙汁,菠蘿汁,熱情果,酒味唔太濃,入口容易,夠哂清爽,係款好啱夏天飲嘅cocktail 。
2021-07-11 57 浏览
呢到係以豬手、乳豬等等各式各樣既豬肉作為主打菜式~但原來都有比較健康既選擇😝仲有提供適合素食人士既新豬肉架.♦ 招牌雞胸沙律 ⋆ $138沙律大大一盤好豐富,雞胸輕輕烤過食落無咁dry~而個dressing酸酸甜甜咁,好開胃!配埋佢既流心蛋真係好正. ♦ 墨西哥芝士新豬肉薄脆 ⋆ $ 148Nachos又係好大盤!上面有好多牛油果、芝士同新豬肉。豬肉係一條條,口感好似而且好有肉味🙊不過薄脆就有少少腍左.♦ 海鱸魚海鮮燴(半份) ⋆ $178最後呢份魚個人認為真係好好食!鱸魚好滑,入面仲有鮮蝦、蜆同麵包粒,每樣都好鮮甜。而佢底下有個清湯,另到D海鮮更加甜美!.♦ Vodka Punch ⋆ $68♦ Apple Mojito ⋆ $68飲品方面我地揀咗兩款夏日特飲,Apple Mojito食用蘋果酒做base既mojito,飲落比平時酸d,開胃又解渴。Vodka Punch就係用Vodka做base既fruit punch,酒味都幾濃!

♦ 招牌雞胸沙律 ⋆ $138

♦ 墨西哥芝士新豬肉薄脆 ⋆ $ 148

♦ 海鱸魚海鮮燴(半份) ⋆ $178

♦ Vodka Punch ⋆ $68
♦ Apple Mojito ⋆ $68
今日同朋友嚟到D2 place呢間人氣西餐廳,The salted pig係招牌菜式而聞名,會選用豬嘅既最好部位確保用優質同埋新鮮嘅食材製作食物,但除咗豬肉亦有其他菜式選擇~餐廳環境舒適樓底高,設計係英式工業風,座位唔會坐得好迫,好適合飲嘢傾偈~飲品同埋食物款式都非常之多選擇,簡直令人花多眼亂。烤原個芝士椰菜花$118🥦超大個椰菜花原個上,上面淋滿半溶嘅芝士,激邪惡!椰菜花軟硬適中,點埋啲芝士一齊食唔會太膩~墨西哥芝士新豬肉薄脆呢個係素食之選呀!墨西哥nacho 粟米片薄脆配上蕃茄莎莎、牛油果醬、橄欖同埋車打芝士,仲有口感同豬肉非常相似嘅新豬肉,不知不覺食到停唔到口~招牌德國鹹豬手、烤薯、酸菜、芥末忌廉汁$298呢個係招牌菜,見到好多人都有點,份量超大,豬手切好晒一嚿嚿,口感鬆軟滿滿嘅膠原蛋白!酸菜唔會太酸,相當配合~係必食之選呀~Apple delight $82甜品同其他食物一樣都係大大份!蘋果蜜糖脆脆再加上雲呢拿雪糕🍦非常滿足美祿香蕉奶昔$68+tango$62叫咗兩杯嘢飲,美祿加上香蕉打成沙冰,味道好豐富。tango係由柚子茶+紅柚子紅莓菠蘿汁士多啤梨梳打,兩杯都唔會過甜。另外

烤原個芝士椰菜花$118🥦
超大個椰菜花原個上,上面淋滿半溶嘅芝士
,激邪惡!椰菜花軟硬適中,點埋啲芝士一齊食唔會太膩~

墨西哥芝士新豬肉薄脆

招牌德國鹹豬手、烤薯、酸菜、芥末忌廉汁$298

Apple delight $82

美祿香蕉奶昔$68+tango$62

另外不得不提嘅就係服務超好,員工好主動介紹各款食物,加水同埋收碟嗰啲都好快。

2021-07-09 79 浏览
囡囡返咗學🏫媽媽可以呼吸自由嘅空氣喇✨今次約咗朋友去荔枝角嘅豬豬專門店the salted pig🐖話明豬豬專門店💁🏻‍♀️菜式基本上圍繞住🐖豬🐷豬🐽同埋豬啦!餐廳以型格工業風式設計,座位寬敞舒適!職員仲好nice服務好好添👍🏻🐽豬皮脆片、牛油果醬🥑厚厚豬皮新鮮炸起好鬆脆,一路食碟豬皮仲發出”卜卜聲”😳配埋牛油果醬,送酒無得輸🌿🐽新豬肉肉醬意粉🍝意粉軟硬適中,新豬肉口感同真豬肉差無幾, 番茄味濃郁,酸酸甜甜好開胃😋除咗豬肉亦有其他菜式選擇嫁,seabess亦會一個唔錯嘅選擇😏🐟煎原條海鱸魚柳海鮮燴🥘大大條海鱸魚柳,加埋蜆、鮮蝦、辣肉腸、麵包粒🤤海鱸魚柳嫩滑,蜆夠鮮甜,蝦彈牙兼大隻🦐麵包粒吸收哂個汁,超入味🍫朱古力心太軟焗到外脆內軟,切開望住朱古力漿慢慢流出嚟好療愈😍本身心太軟有啲甜,但配合埋呍呢嗱雪糕食就啱啱好🍎Apple Mojito🍹冧酒、青檸、薄荷、蘋果酒調製而成🍸 入口酒味濃而帶點清甜,加入新鮮生果及薄荷🍎感覺好fresh有機會會再嚟試下其他菜式😝
囡囡返咗學🏫
媽媽可以呼吸自由嘅空氣喇✨

🐽豬皮脆片、牛油果醬🥑

🌿🐽新豬肉肉醬意粉🍝

🐟煎原條海鱸魚柳海鮮燴🥘

🍫朱古力心太軟

🍎Apple Mojito🍹

有機會會再嚟試下其他菜式😝

🐖聽餐廳名就知呢間有靚豬食 好耐冇食豬手 所以衝著佢個招鶴立豬群用嘅招牌咸豬手而來!🥦烤原個芝士椰菜花 $118上碟時係有煎pan上 好少見一整個椰菜花 佈滿左芝士 🧀芝士控必點 椰菜花本身都好淋 點埋芝士醬 係好正嘅前菜 建議三人或以上叫🐖Crispy Pork Knuckle $298召喚食肉獸!有一公斤嘅德國咸豬手 適合二人享用 豬手個皮真係好脆 👦🏻形容係食過最脆 同凍左之後都保持到脆👍至於肉 真係好厚肉但好淋 雖然叫咸豬手 但食落唔會好咸 唔駛係咁飲野 好高質仲有 切好晒一件件真係好啱我呢d懶人🤪⭐️值得一提 個芥末籽忌廉汁 好特別 有少少蜜糖芥末醬感覺 亦都唔辣 完全再提升左豬手嘅美味指數 我地點到一滴都冇淨😛配菜有烤薯同酸菜,烤薯外皮微脆 好香口 酸菜好有心思 有煙肉一齊炒 酸菜比起其他餐廳嘅唔酸 我比較啱胃口🐖新豬肉肉醬意粉用左omnipork 烹調 但完全食唔出同真豬肉有咩分別 意粉硬度適中 好掛汁 肉醬嘅蕃茄同”肉”比例都好好 唔會覺得酸雖然豬嘅菜式好出色 但其實除左豬都仲有好多其他選擇 例如fish &chips , seabess 但我地得2個人 再叫真係變豬🐷🍨

🐖聽餐廳名就知呢間有靚豬食
好耐冇食豬手 所以衝著佢個招鶴立豬群用嘅招牌咸豬手而來!

🥦烤原個芝士椰菜花 $118

Crispy  Pork  Knuckle

🐖新豬肉肉醬意粉
新豬肉肉醬意粉

🍨Apple Delight $88
以為豬已經好正 甜品都一樣咁高質 底層係mascarpone cream , cream其實冇咩味 但配埋蜜糖蘋果脆脆同雲呢拿雪糕食 好creamy 又有honeycomb嘅脆脆咬口 好好食
😋

就算你平日唔太食甜點 呢個都一定啱你 佢係蘋果嗰種清甜 係食完🐷🐷之後食真係perfect!
Apple  Delight

🍹Elderflower Highball $68
呢個係餐廳新出嘅summer drinks, 有whisky, 青檸汁,接骨木花同soda 飲落酒味唔算重 接骨木花嘅drinks 唔係好常見

🍹Sangria
西班牙水果酒+brandy+梳打 可揀選配紅/白酒 呢個酒味相對重

餐廳好高樓底 同朋友傾偈都好舒服 仲有梳化位

Apple  Delight