2021-09-15 36 浏览
每逢生日都會搵間靚餐廳慶祝,今次就選擇左係D2 PLACE 2隔離既「The Salted Pig」由於一早book好左,所以一去到唔需要等就可以入座。一入去既感覺就覺得環境有少少暗,我地既座位咁岩又係無燈光照射,但座位寬闊,整體氣氛都算唔錯!小食:白酒煮荷蘭藍青口, 薯條 $298青口新鮮,隻隻都有開口,配上醬汁,食落有少少忌廉味薯條睇落好似唔夠炸,但食落夠脆同夠咸味主菜:烤斧頭豬扒, 煙肉椰菜仔, 薯條 $252食親豬肉最怕就係有陣雪藏豬既味,但呢個斧頭豬扒完全無,肉質厚實,容易咬之前食過其他餐廳既椰菜仔係好苦,所以今次食既時候都有啲恐懼🙈,但今次作為配菜既椰菜仔一改我既印象,食落一啲都唔苦甜品:甜品拼盤(芝士蛋糕、朱古力心太軟、香蕉拖肥批、蜜糖蘋果脆脆、雪糕)$248黎慶祝生日又點少得甜品,五款既甜品,一齊開心share,岩哂啲少女又想試又怕肥既心態🤫

小食:白酒煮荷蘭藍青口, 薯條 $298
青口新鮮,隻隻都有開口,配上醬汁,食落有少少忌廉味
薯條睇落好似唔夠炸,但食落夠脆同夠咸味
白酒煮荷蘭藍青口, 薯條(600G)

主菜:烤斧頭豬扒, 煙肉椰菜仔, 薯條 $252
烤斧頭豬扒, 煙肉椰菜仔, 薯條

甜品甜品拼盤(芝士蛋糕、朱古力心太軟、香蕉拖肥批、蜜糖蘋果脆脆、雪糕)$248
甜品拼盤、芝士蛋糕、朱古力心太軟、香蕉拖肥批、蜜糖蘋果脆脆、雪糕
2021-09-10
庆祝纪念
生日
白酒煮荷蘭藍青口, 薯條(600G)
烤斧頭豬扒, 煙肉椰菜仔, 薯條
2021-09-15 33 浏览
今日同男朋友拍拖仔去咗D2 Place,見到位於地面嘅呢一間The salted pig,突然諗起去德國旅行嘅日子,餐餐食德國腸同豬手,一諗返起都已經流晒口水!🍡太平洋蟹餅 HK$138蟹餅既外皮炸得好脆,唔會太鹹都唔會太淡,配埋蛋黃醬就啱啱好夠調味!但就唔係好食得出蟹味,而蟹餅嘅餡料咬落比較鬆散!🍡墨西哥芝士新豬肉薄脆 HK$158一開始見到咁大盤真係有啲嚇親,見到好多芝士同橄欖,配上Nacho,而且個菜式係用咗素菜嘅豬肉,所以食素人士唔使怕人哋可以食肉你唔可以食啦🤣🤣!但我會稍嫌配料實在太多!會容易令人覺得濟!🍡招牌德國咸豬手 HK$308我同男朋友實在太高估自己嘅胃,估唔到佢嘅豬手真係好大份,三至四人食都仲得!豬手塊皮真係好脆,而啲肉都好嫩滑,而且肥膏部份亦都唔算太多!尤其是配埋酸酸地嘅酸菜,減低左豬手本身所帶來的油膩感!🍡香蕉船其實真係唔可以睇少呢間餐廳嘅菜式份量,本身以為香蕉船都只係一兩球雪糕再加一兩條香蕉,點知見到咁大塊朱古力waffle餅🙈🙈窩夫餅真係整得好好,好脆身,但如果糖嘅份量減少返啲會好啲!而且仲配咗個雲呢拿同朱古力雪糕,係咁炎熱嘅夏天下食杯雪糕真係好透心涼!

🍡太平洋蟹餅 HK$138

🍡墨西哥芝士新豬肉薄脆 HK$158

🍡招牌德國咸豬手 HK$308

🍡香蕉船

2021-09-14 47 浏览
上周喺奔波來臨前嘅最後一餐... 誤以為偷得浮生半日閒🍹嚟ᴅ2 ᴘʟᴀᴄᴇ ᴄʜɪʟʟ🥂🙈 ➿✔️ꜱᴛᴇᴀᴋ ꜱᴀʟᴀᴅʙʀᴜɴᴄʜ嘅頭盤係香煎牛扒沙律🥗 有我鍾意臭臭嘅藍芝士同烤合桃😋先嚟一大盤菜菜子➕車厘茄➕炸洋蔥圈➕牛扒,營養值爆燈💡✔️ꜱᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ‘ᴏᴍɴɪᴘᴏᴛᴋ’ ʙᴏʟᴏɢɴᴇꜱᴇ新豬肉肉醬意粉其實同平時嘅肉醬意粉冇咩分別,可以嘅話食少啲肉類改食新豬肉,幫下地球先生🌍 加咗巴馬臣芝士好香,好味😍✔️ᴘᴀɴ-ꜱᴇᴀʀᴇᴅ ᴡʜᴏʟᴇ ꜱᴇᴀ ʙᴀꜱꜱ ꜰɪʟʟᴇᴛ煎原條海鱸魚柳海鮮燴,包含咗鮮蝦、蜆、辣肉腸、麵包粒,有啲似喺英國🇬🇧食嘅早餐原碟上,熱辣辣㗎😍除咗豬之外,海鮮都係好選擇✔️ɢᴏ ʙᴀɴᴀɴᴀ ꜱᴜɴᴅᴀᴇ瘋狂!香蕉雪糕新地係細個最嚮往嘅甜品,因為喺日本動畫入面成日出現嘅,好有童年回憶嘅味道♥️ 大讚佢嘅窩夫🧇 牛油🧈香濃郁,口感酥鬆,如果可以加多兩塊就好喇💯✔️ᴘᴀꜱꜱɪᴏɴ ᴀᴘᴘʟᴇ熱情果蘋果特飲、桃、士多啤梨🍓我覺得自己揀得好好呀😆 最愛蘋果🍎 清爽感一流👍🏻✔️ᴛʜᴇ ꜱᴀʟᴛᴇᴅ ᴘɪɢ’ꜱ ᴛᴇᴀ-ᴍᴀɴɢᴏ酒味唔算好勁,芒果味係夾嘅,但係飲落有啲後勁🤣
上周喺奔波來臨前嘅最後一餐...
誤以為偷得浮生半日閒🍹
嚟ᴅ2 ᴘʟᴀᴄᴇ ᴄʜɪʟʟ🥂🙈

✔️ꜱᴛᴇᴀᴋ ꜱᴀʟᴀᴅ

✔️ɢᴏ ʙᴀɴᴀɴᴀ ꜱᴜɴᴅᴀᴇ
瘋狂!香蕉雪糕新地

✔️ᴘᴀꜱꜱɪᴏɴ ᴀᴘᴘʟᴇ
熱情果蘋果特飲、桃、士多啤梨🍓
我覺得自己揀得好好呀😆 最愛蘋果🍎 清爽感一流👍🏻

✔️ᴛʜᴇ ꜱᴀʟᴛᴇᴅ ᴘɪɢ’ꜱ ᴛᴇᴀ-ᴍᴀɴɢᴏ
酒味唔算好勁,芒果味係夾嘅,但係飲落有啲後勁🤣 呢個故事教訓空肚未食早餐係唔應該飲酒嘅🤡 夜晚飲一定好正😋

2021-09-06
午餐
庆祝纪念
生日
  • Go  banana
-🍴小食分享拼盤($288)呢個拼盤真係豐富到不得了‼️而且小食種類又多😛最特別係有蘇格蘭雞蛋同豬皮脆片但豬皮脆片係無乜味的😂而且仲有薯圈啊雞翼🐔mini burger 魷魚圈同豬肋骨份量多到3個人都食唔晒🙈————————————————————🍴蕃茄肉丸意粉($158)呢個係意外地好好食😆因為就咁睇個名無咩特別點個肉丸係超大粒😂加埋面頭大量芝士🧀真係超夾好味到就勁快就食晒👍🏼————————————————————🍴英式早餐($158)All Day控又出動啦🤓今次呢個all day十分滿意😌首先蛋方面有得揀要太陽蛋定炒蛋🍳今次就揀左炒蛋 仲炒得幾滑👍🏼腸仔都不錯 最驚喜係個薯仔🥔有少少半煎炸既感覺超正👍🏼仲有啲孜然粉係面 幾特別
🍴小食分享拼盤($288)

呢個拼盤真係豐富到不得了‼️
而且小食種類又多😛
最特別係有蘇格蘭雞蛋同豬皮脆片
但豬皮脆片係無乜味的😂
而且仲有薯圈啊雞翼🐔mini burger 魷魚圈同豬肋骨
份量多到3個人都食唔晒🙈
————————————————————
🍴蕃茄肉丸意粉($158)

呢個係意外地好好食😆
因為就咁睇個名無咩特別
點個肉丸係超大粒😂
加埋面頭大量芝士🧀真係超夾
好味到就勁快就食晒👍🏼
————————————————————
🍴英式早餐($158)

All Day控又出動啦🤓
今次呢個all day十分滿意😌
首先蛋方面有得揀要太陽蛋定炒蛋🍳
今次就揀左炒蛋 仲炒得幾滑👍🏼
腸仔都不錯 最驚喜係個薯仔🥔
有少少半煎炸既感覺超正👍🏼仲有啲孜然粉係面 幾特別
2021-09-12 940 浏览
餐廳如其名到處都是小豬的圖案🐽一坐下已經被桌上的餐碟所吸引著-因為連碟子都印有可愛的豬仔圖案🐷環境是比較昏暗而且寬敞十分舒適。▫️主食▪️🦀太平洋蟹餅圓圓大大的蟹餅分量十足.厚度亦不容置疑的厚重😱一切開被炸至金黃髮脆的外層.內裏是滿滿的蟹肉絲🦀入口先是香脆脆口後是香濃的蟹肉味🥰美味驚人.最後當然不能遺忘.配搭青檸蒜香蛋黃醬一起進食😎▪️🍝新豬肉肉醬意粉(✅素)肉醬意粉雖常見.但適合素食者的新豬肉肉醬意粉.當然與眾不同🤩雖然是素食.但口感及味道仍然保存我諗豬肉的質感😍並非素食者的我們也吃得津津有味🥳除了香濃的肉醬味外還有加入了巴馬臣芝士🧀令到意粉味道更突出👀餐廳還十分細照顧到素食者的需要.亦可以轉為純素芝士.很貼心✌🏻▪️🍖招牌德國鹹豬手重頭戲當然不能錯過-鹹豬手🐖一隻大大的鹹豬手幾乎佔據了盤子🥏脆口的豬皮加上嫩口的豬肉十分香口😍重點配搭上芥末籽忌廉汁.更襯托出豬手的豬手香味👃🏻額外還配上烤薯及酸菜中和一下味蕾👅▫️甜品▪️🍨瘋狂!香蕉蛋糕新地(推介👍🏻👍🏻)最震撼我的竟然是甜品🍮由香蕉🍌&雪糕🍦組合而成的味道都不容置疑!香蕉加上朱古力🍫&雲尼拿雪糕🍦自然好吃😋意上不到的是窩夫加上雪糕更上層樓🤟🏻🤟

▫️主食
太平洋蟹餅

▪️🦀太平洋蟹餅
新豬肉肉醬意粉(✅素)

▪️🍝新豬肉肉醬意粉(✅素)

▪️🍖招牌德國鹹豬手

▫️甜品
瘋狂!香蕉蛋糕新地

▪️🍨瘋狂!香蕉蛋糕新地(推介👍🏻👍🏻)
最震撼我的竟然是甜品🍮由香蕉🍌&雪糕🍦組合而成的味道都不容置疑!香蕉加上朱古力🍫&雲尼拿雪糕🍦自然好吃😋意上不到的是窩夫加上雪糕更上層樓🤟🏻🤟🏻熱熱的窩夫加上凍凍的雪糕.窩夫更是脆脆的口感🤤
新豬肉肉醬意粉(✅素)
瘋狂!香蕉蛋糕新地
2021-09-12 397 浏览
又比朋友帶咗我嚟D2 Place, 今次就去咗食另一間西餐廳,個名都話俾我知專門食豬嘅,入面嘅豬豬菜式真係幾好味㗎😋😋太平洋蟹餅($138)🦀🦀個蟹餅有兩大塊,切開有一絲絲嘅蟹肉,好足料,配埋青檸蒜香蛋黃醬好夾,係好高質既小食墨西哥芝士新豬肉薄脆蕃茄莎莎 ($158)我哋見好多台都有嗌呢個脆脆,所以就叫咗試吓😛😛佢個新豬肉幾特別,食落完全唔覺係食緊新豬肉🤣🤣個感覺好似係吞拿魚沙律咁,配埋啲芝士同埋佢唔同嘅墨西哥醬汁係好好嘅餐前小食👍👍招牌德國鹹豬手($308)🐷🐷黎食豬豬嘅舖頭梗係要試吓佢嘅招牌菜啦店員話佢地係用豬豬最好嘅部位同埋確保嘅材料係優質同新鮮既添,佢嘅招牌鹹豬手勁大份🤤🤤足夠兩個以上share食,同埋好方便咁已經幫我哋起咗骨,切好晒一片片😆😆嚟到就好容易食,佢個表面夠趣卜卜,食落唔會太肥膩,配埋啲椰菜絲就可以解埋啲膩啦🤪🤪Go! banana Sundae ($88)🍨🍨🧇🧇甜品叫咗勁大個新地😚😍😍入邊有兩種口味雪糕+香蕉+士多啤梨+一大塊嘅waffle, 個waffle仲要焗得超級脆,點埋啲雪糕都唔會變淋☺️☺️Salted Pig Tea - Mango ($88)呢個特別嘅

太平洋蟹餅($138)🦀🦀

墨西哥芝士新豬肉薄脆蕃茄莎莎 ($158)

招牌德國鹹豬手($308)🐷🐷

Go! banana Sundae ($88)🍨🍨🧇🧇

Salted Pig Tea - Mango ($88)
呢個特別嘅tea 其實係有酒精成份既,我揀左mange 做base, 配埋佢既gin, rum 同vodka,幾甜幾好入口,啲酒精都幾重手,我飲咗一陣都有少少醉醉地呀😚😚

Tango ($62)
同行朋友就唔飲酒,叫左個mocktail, 有西柚同士多啤梨成份,試左一啖都幾甜幾好飲😝

📍 The Salted Pig (D2 Place) (荔枝角)
  • 墨西哥芝士新豬肉薄脆
  • 招牌德國鹹豬手
🧡 荔枝角店樓底好高,都坐得幾舒服😌🧡 太平洋蟹餅 $138冇見過咁大塊蟹餅!😳 雖然個皮厚咗少少,但係入邊真係淡淡蟹肉,配上青檸蒜香蛋黃醬,都好夾👍🏼🧡 新豬肉肉醬意粉🍝 $168用上Omipork (新豬肉)!即係植物肉~食落有少少豆味,但係基本上都好似豬肉🤣除左巴馬臣芝士,如果想要純素芝士,都可以向店員要求喔☺️🧡 英式炸魚薯條 $188🐼想食好耐嘅炸魚薯條🍟!一上枱覺得真係好大份😆 炸魚真係好味👍🏼👍🏼🧡 瘋狂香蕉雪糕新地!$88好正呀!好大😍 有窩夫,雪糕,士多啤梨,香蕉🍌等~ 影相同埋食都大滿足🤩🧡 飲品叫左 Oreo Madness $68 同 Mango Mule $62
🧡 荔枝角店樓底好高,都坐得幾舒服😌

🧡 太平洋蟹餅 $138

🧡 新豬肉肉醬意粉🍝 $168
用上Omipork (新豬肉)!即係植物肉~
食落有少少豆味,但係基本上都好似豬肉🤣
除左巴馬臣芝士,如果想要純素芝士,都可以向店員要求喔☺️

🧡 英式炸魚薯條 $188

🧡 瘋狂香蕉雪糕新地!$88
好正呀!好大😍
有窩夫,雪糕,士多啤梨,香蕉🍌等~
影相同埋食都大滿足🤩

The Salted Pig👻依間食豬專門店大部分菜都係同豬有關鍾意食肉既食肉獸一定好滿意啲菜式好有德國style仲要夠哂大碟份量好多真係抵食又好食😛.🔅香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉 HKD 178雞肉係雞胸位不過食落都係嫩既滿滿既蛋白質個青醬都幾掛汁調得好好貓耳朵粉又唔會煮到太淋😙🔅墨西哥芝士新豬肉薄脆 HKD 158好大碟既Nachos配料有蕃茄酸辣椒橄欖仲有牛油果醬同埋cream cheese好清新既前菜慢慢食食食下又食得哂🤣🔅腸遊世界拼盤 HKD 248好多好多腸🤩足足有七款腸款款都唔同味芝士腸最正一咬落去就爆芝士出黎😛🔅瘋狂!香蕉雪糕新地 HKD 88甜品都好大杯有兩球雪糕仲有窩夫同埋香蕉加咗少少朱古力醬成個配搭都好完美🔅Vodka Punch HKD 68伏特加賓治配上橙汁菠蘿汁仲有熱情果幾fresh又甜甜地🔅The salted pig “Tea” HKD 88揀咗classic既長島冰茶有gin有rum有vodka酒味都算出不過都有可樂味中和下.整體黎講:高質好食 份量夠足😚.🎈 The Salted Pig (D2 Place) (荔枝角)荔枝角長順街15號D2 Plac
The Salted Pig👻

不過都有可樂味中和下

整體黎講:
高質好食 份量夠足😚
荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G02號舗
次次嚟the salted pig都係叫豬手同豬腩食為咗唔好又叫豬手咁悶今次就試吓其他嘢😎估唔到豬以外嘅菜式都一樣咁出色🌟Steak Salad燒到medium rare嘅牛扒加上油醋沙律牛扒軟熟 肉味濃郁 仲好香炭燒香味洋蔥圈嗰皮夠薄又炸得乾爽👍🏻唔會一咬落去嗰洋蔥索晒油creamy嘅藍芝士為嗰salad dressing增加不少風味🌟Cheesy ‘Omnipork’ NachosNachos絕對係我嘅all-time favourite雖然嗰nachos無論肉定芝士全部都係素食不過味道同正常嘅nachos一樣咁好食平日nachos多數配牛油果醬同肉醬估唔到配素肉絲口感都一樣咁夾 仲冇咁油膩加上橄欖同素芝士 入口清新 令人食指大動🌟Pan-seared While Sea Bass Fillet海鱸魚煎得剛好 魚肉嫩滑加上青口和大蝦真係鮮味十足成個海鮮燴冇特別落其他茄醬之類嘅調味嗰汁非常清甜 另外落左少少辣肉腸吊起嗰海鮮味成盤最正唔係海鮮而係嗰麵包粒🤤索晒啲海鮮精華真係好好食🌟Go Banana Sundae新地嗰窩夫脆得嚟入面煙煙韌韌真係啱晒我口味生果加雪糕都正常發揮簡單得嚟又係
次次嚟the salted pig都係叫豬手同豬腩食

不過味道同正常嘅nachos一樣咁好食
平日nachos多數配牛油果醬同肉醬
估唔到配素肉絲口感都一樣咁夾 仲冇咁油膩
加上橄欖同素芝士 入口清新 令人食指大動
Pam-seared  White  Sea  Bass  Fillet

海鱸魚煎得剛好 魚肉嫩滑

🌟Go Banana Sundae
新地嗰窩夫脆得嚟入面煙煙韌韌真係啱晒我口味
生果加雪糕都正常發揮
簡單得嚟又係大人細路都鍾意嘅甜品🥳
Blueberry  cheesecake  +  apple  mojito

飲品方面叫左Blueberry Cheesecake Milkshake同Apple Mojito
理想中嘅Mojito🍸🍸🍸

Steak  Salad
Cheesy  ‘Omnipork’  Nachos
Go  Banana  Sundae
2021-09-08 24 浏览
今次已經係我唔知第幾次食呢間餐廳,每次一諗起鹹豬手,就好想再食呢間,因為佢地會選用豬最好既部位去製作菜式,既優質又新鮮,每次去都大滿足!超級推薦👍餐廳環境夠大,好有空間感,枱與枱之間嘅距離亦都足夠,好乾淨,好舒服。😎Steak Salad 香煎牛扒沙律($192)呢個沙律超正,可以兼顧曬食肉獸及鍾意食沙律既朋友😜牛扒煎得十分有水準,仲見到內裏粉紅粉紅既牛肉,十分鮮嫩多汁,牛味濃。配上藍芝士、烤合桃、煙肉、車厘茄及炸洋蔥圈,十分豐富🥰Spaghetti “Omnipork” Bolognese 新豬肉肉醬意粉($168)最近好似有好多新豬肉菜式,今次係我第一次食,食落口感上會比起真豬肉較碎,而味道就分別不大,😉加上濃濃既蕃茄味,真係一款好味既肉醬意粉。🤣Crispy pork knuckle 招牌德國鹹豬手($308)黎the salted pig 當然要試招牌既德國鹹豬手 ,足足有1KG 咁多,認真大份,兩三個人share 都冇問題😎 餐廳早已將鹹豬手切開一塊塊,好方便食😚每塊肉都有齊香脆豬皮、嫩滑既肥肉及瘦肉,甘香既味道,加上豐富既口感層次,不愧為招牌,每次黎食都咁鍾意🤤Go Ban

Steak Salad 香煎牛扒沙律($192)

Go Banana Sundae香蕉雪糕新地($88)
今次係我第一次係呢間鋪食甜品,估唔到連甜品都咁出色!最出色既位係上層有兩大塊新鮮焗好既窩夫,熱辣辣,配上雪糕一齊食,一冷一熱,一軟一脆,勁正!🤩

Mango + pineapple smoothie($68)
水果味出,甜甜地,好味!😋

Vodka punch($68)
由夏日伏特加賓治、橙汁、菠蘿汁及熱情果製成,味道酸酸甜甜,帶有小小酒味,好開胃!🤤
🐽Cheesy Omni Pork Nachos $158墨西哥芝士新豬肉薄脆,有蕃茄莎莎、牛油果醬,橄欖同純素車打芝士,所有醬同配料都好夾,個牛油果醬同個cheese都好正,令人會想係咁食😂😂好開胃,而薄脆就算擺左一陣,都依然好脆,最特別係有啲新豬肉,食落同真既豬肉冇分別🤣🐽Seared Tuna Nocoise Salad $148香煎吞拿魚尼斯沙律,仲有薯仔、烚蛋、法邊豆、橄欖同蕃茄,吞拿魚比較嚡口,菜都好新鮮,但如果係想食沙律建議可以嗌第二款🤔🐽Slow-Cooked Crackling Pork Belly $228需時會比較耐,因為真係即叫即整,皮好脆,而且豬腩肉都好淋,切既時候好易切,但肥既部分唔係好多,如果係因為想食好肥既肉而叫,咁就可能會有啲失望🧐,旁邊配左個醋既汁,食落就冇咁膩🤩🐽Smoothie (Mango+Pineapple) $68係芒果加菠蘿既奶昔,都幾好飲,酸酸甜甜咁🤤🐽Oreo Madness $68正常既oreo朱古力奶昔味,但呢餐飯小編鍾意水果奶昔多啲,比較清新😆

🐽Cheesy Omni Pork Nachos $158

係芒果加菠蘿既奶昔,都幾好飲,酸酸甜甜咁🤤

🐽Oreo Madness $68
  • 墨西哥芝士新豬肉薄脆
係D2睇完戲,就係個到食埋晚餐,男朋友被個豬手吸引咗😂。睇menu就見真係好多豬肉菜式,我地今次真豬肉同新豬肉都有食。香煎牛扒沙律 $192我想食沙律,但又怕只係食菜味道寡,所以就嗌左依款。有好多唔同既材料,所以口感豐富🤟🏻。有軟滑嘅藍芝士,脆卜卜嘅炸洋蔥圈、鹹香煙肉粒、有鮮爽脆嘅番茄同沙律菜😛。新豬肉肉醬意粉 $168新豬肉出咗咁耐,我哋作為肉食愛好者,一直都冇試過。嚟到呢度又食豬手又食牛扒,所以嗌意粉時就試吓新豬肉🤔。男朋友一直係到問我食唔食到冬菇味,佢話新豬肉有冬菇成份,但係我食極都食唔到冬菇味😂。新豬肉同真豬肉幾似,混埋落去個意粉度真係幾可亂真,仲要幾好食😍。招牌德國鹹豬手 $308上菜時已經切到一份份,好方便幾個人share黎食😌。豬手好食,除左入味,仲烤得好好,外脆內軟,啲脂肪被烤到脆卜卜,唔會食到成口油😂。配料都好正,尤其是啲烤薯仔,好似巨形薯角咁。不過啲酸菜可以再酸啲。點得多伴碟既忌廉汁會有少少漏,大家要注意返🤔。朱古力心太軟 $88火候同時間控制得好好,個心太軟完完全全做到外脆內軟,切開時有少少朱古力醬流出黎,但又唔會流到好似一灘液體👍🏻。甜度適中,兩個人share既

香煎牛扒沙律 $192

新豬肉肉醬意粉 $168

招牌德國鹹豬手 $308

朱古力心太軟 $88
火候同時間控制得好好,個心太軟完完全全做到外脆內軟,切開時有少少朱古力醬流出黎,但又唔會流到好似一灘液體👍🏻。甜度適中,兩個人share既話岩岩好。雲呢拿雪糕有埋雲呢拿籽,絕對唔係啲cheap cheap雪糕😍。

Oreo Madness $68
睇相好吸引!好肥!飲落去有少少淡,可能因為啲冰融左😣。

Sangria Red $78
呢杯係西班牙水果酒,飲落去好特別,對於唔識飲酒既我黎講好似有酒精嘅利賓立😚。酸酸地,容易入口,又飲到紅酒嘅味道🤤。

埋單$992(包加一)
2021-08-24
2021-08-28 39 浏览
同謙謙係D2 睇完戲肚餓,係附近見到 The Salted Pig 🐖 , 諗都唔諗入左去,因為時間仲早唔太多人,所以我地座可以座沙化位好舒適係到慢慢食我地的晚餐。⚛ Steak salad 🥗 ~ 好豐富的沙律,有牛扒,藍芝士, 烤合桃,煙肉,車厘茄,炸洋蔥,牛扒煎得唔錯, 肉質鮮嫩。⚛ Spaghetti Omnipork Bolognese 🍝 ~ 用左新豬肉去煮,謙謙食落都話自己食緊豬肉🤭 好岩素食人士,呢到連芝士都可以選純素芝士真好。⚛ Beer Battered Fish and Chips 🍟 ~ 經歷英式做法的炸魚,脆漿做得幾好,外層脆魚夠滑,大量薯條滿足哂謙謙的要求😂⚛ Chocolate molten lava cake ~ 知道呢到的甜品好出色,所以都叫左我地兩母子最愛的心太軟, 記得食到中途就同侍應生講,因為焗的時間要15mins 架, 見住朱古力慢慢流出好好治癒, 蛋糕沾滿朱古力醬,再配雲呢拿雪糕真係好夾。🍹 Mint Orchard Tea ~ 薄荷果香紅茶內有蘋果汁和青檸幾清新。🍹 Oreo Madness ~ 小朋友大愛的 Oero 曲奇

🍹 Oreo Madness ~ 小朋友大愛的 Oero 曲奇朱古力忌廉奶昔, 入口朱古力香滑中帶點Oreo 碎甜絲絲的。
2021-08-27 773 浏览
工廠大廈office林立嘅D2 place附近一間酒吧西餐,自然聚集唔少放工人士黎放鬆一下☺️Early dinner鐘數由寥寥可數幾檯客人到全店滿座都係一瞬間嘅事,好受office人嘅歡迎,食物質素有保證,今次就試左....🍽< Steak Salad > •重點係塊牛扒🥩炭燒風味十足,中間突然粉紅幼嫩,胡椒同鹽比例適中,帶出原本牛扒原味,加埋好fresh嘅沙律菜,係一個好開胃嘅starter👍🏻🍽<Cheesy ‘Omnipork’ Nachos>•好大份,抵啊!4-5人嗌一份都唔過份,香口爽脆,清新牛油果醬加芝士唔會太淡,一啖健康加一啖酒,認真一流,不過今次係搭Non-Alcohol 🍽<Crispy Pork Knuckle (1KG for 2 Persons)>•今餐最高質嘅出品,份量十足的,上檯前已經好窩心地起曬肉,每一啖都好飽滿,肉質嫩多汁,外皮好Jelly好膠,配合忌廉汁好好味,加埋焗烤嘅薯件同甘筍,無得彈🍽<Apple Delight>•好好好好大粒嘅雪糕,成份有多層次嘅質感,有蘋果嘅香甜,脆脆嘅爽脆,核
Steak Salad

🍽< Steak Salad >
[mixed greens, blue cheese, toasted walnuts by, bacon, cherry tomato, chives, onion rings 香煎牛扒沙律、藍芝士、烤合桃、煙肉、車厘茄、炸洋蔥圈]

Cheesy ‘Omnipork’ Nachos

🍽<Cheesy ‘Omnipork’ Nachos>
[tomato salsa, guacamole, olives, veganaise, and ‘Daiyu’ dairy free cheddar cheese 墨西哥芝士新豬肉薄脆(素)番茄莎莎、牛油果醬、橄欖、純素車打芝士]

[roasted potatoes, sauerkraut, mustard seed cream sauce 招牌德國鹹豬手、烤薯、酸菜、芥末籽忌廉汁(一公斤適合二人享用)]

Apple Delight

🍽<Apple Delight>
[honeycomb, walnuts, honey, mascarpone cream, vanilla ice cream 蜜糖蘋果脆脆、雲呢嗱雪糕]

好好好好大粒嘅雪糕,成份有多層次嘅質感,有蘋果嘅香甜,脆脆嘅爽脆,核桃嘅風味,以及底層特有cream再加蜜糖,自由配搭互mix,一定有你鍾意嘅一層😋

Oreo Madness

🍹<Oreo Madness>
[oreo, chocolates, milk, whipped cream Oreo曲奇朱古力忌廉奶昔]

巧妙地將Oreo曲奇融合成一杯Oreo飲品,鍾意Oreo嘅可以試下

Mango Mule

🍹<Mango Mule>
[cucumber, citron honey, ginger beer 芒果青瓜特飲、蜜糖柚子、薑汁啤酒]

好清爽嘅配搭,完全可以化解豬手,墨西哥薄脆好heavy嘅感覺
2021-08-24
Steak Salad
Cheesy ‘Omnipork’ Nachos
Apple Delight
Oreo Madness
Mango Mule
👍🏻招牌德國鹹豬手 $3081kg豬手!完全係二人份量,超大盤🤩豬手即叫即焗,皮薄香脆,但完全唔燶😝脂肪分佈均勻,肉質軟腍,輕輕力都切得開🥰鹹豬手醃得好入味,唔需要點醬已經食到鹹香👍🏻搭配既芥末籽忌廉汁好Creamy,比起黃芥末醬無咁濃味可以中和豬手既油膩同鹹味,幾match😙配料有德國酸菜絲混埋煙肉粒仲有落左蜜糖烤焗既薯仔同灑左黑椒既紅蘿蔔食完真係飽哂👹👍🏻呢度除咗招牌豬肉菜式,聽聞海鱸魚都係一個好好既選擇味道:9/10性價比:7/10-👍🏻新豬肉肉醬意粉配巴馬臣芝士 $168新豬肉味道食落同豬肉真係無咩分別😛口感上比豬肉鬆散少少,做肉醬啱哂🤩新豬肉碎用黑椒炒香,食到黑椒既辣味肉醬意粉既蕃茄味好濃,但又唔會偏酸👍🏻意粉軟硬度適中偏硬,口感唔錯芝士份量唔算多,唔怕好漏😎味道:8/10性價比:7/10-👌🏻香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉 $178貓耳朵食落夠彈牙,中間凹位藏住蒜粒同青醬食落蒜味好重,青醬味都好濃郁🤪雞胸先慢煮然後輕輕煎過,所以肉質唔算鞋不過整體調味較淡,同埋橄欖油多左啲,偏油少少味道:6/10性價比:6/10-👍🏻朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 $88心太軟焗得啱啱好,外脆內軟🥰外面
👍🏻招牌德國鹹豬手 $308
1kg豬手!完全係二人份量,超大盤🤩
豬手即叫即焗,皮薄香脆,但完全唔燶😝
脂肪分佈均勻,肉質軟腍,輕輕力都切得開🥰
鹹豬手醃得好入味,唔需要點醬已經食到鹹香👍🏻
搭配既芥末籽忌廉汁好Creamy,比起黃芥末醬無咁濃味
可以中和豬手既油膩同鹹味,幾match😙
配料有德國酸菜絲混埋煙肉粒
仲有落左蜜糖烤焗既薯仔同灑左黑椒既紅蘿蔔
食完真係飽哂👹👍🏻
呢度除咗招牌豬肉菜式,聽聞海鱸魚都係一個好好既選擇
味道:9/10

👍🏻新豬肉肉醬意粉配巴馬臣芝士 $168
新豬肉味道食落同豬肉真係無咩分別😛
口感上比豬肉鬆散少少,做肉醬啱哂🤩
新豬肉碎用黑椒炒香,食到黑椒既辣味
肉醬意粉既蕃茄味好濃,但又唔會偏酸👍🏻
意粉軟硬度適中偏硬,口感唔錯
芝士份量唔算多,唔怕好漏😎
味道:8/10

👌🏻香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉 $178
貓耳朵食落夠彈牙,中間凹位藏住蒜粒同青醬
食落蒜味好重,青醬味都好濃郁🤪
雞胸先慢煮然後輕輕煎過,所以肉質唔算鞋
不過整體調味較淡,同埋橄欖油多左啲,偏油少少
味道:6/10
性價比:6/10

👍🏻朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 $88
心太軟焗得啱啱好,外脆內軟🥰
外面唔太乾同無燶底,保留少少濕潤😛
中間朱古力醬好多,夠晒流心😙
朱古力味好濃郁,但唔會好甜👍🏻
雪糕加左少少曲奇餅碎,口感豐富啲,幾好食😋
味道:9/10
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕