2019-03-05 145 浏览
今日去到大埔与太和之间既呢一间餐厅食饭,一开始比佢既环境同气氛吸引到。一开始叫左呢个鹅肝多士做前菜。多士吸收左鹅肝既油香同时无花果既酸同甜又会解腻。之后主菜叫左慢煮乳猪,系之前系另一间西班牙餐厅食完后几钟意既一款菜,由于慢煮处理,成份猪肉都好软滑,肉脆膏香,系一个外脆内软既菜式。今日叫左呢款鱿鱼意粉,白汁唔会净系厚同creamy,反而有啲蛋香,同时意粉煮得刚刚好,口感一流加上面身挂满唔会好腻既汁,系今晚最满意晚菜式。最后叫左甜品,系一个creme brûlée,佢加左柠檬既酸味同一啲好似热情果肉系入面,比平时多左一入清新感。黎到一个环境咁靓既餐厅,见到佢酒吧几有格调,所以决定唔饮酒既我地都叫左两杯mocktail。分别有奶盖乌龙同芒果单宁,其实完全系台湾茶饮但呢到调教得几好饮,茶味平衡唔会太甜。总结餐厅水准不错,餐牌上好多香口选择,绝对适合三五知己黎饮返杯,倾下计👍🏻

香煎鹅肝多士伴无花果

12小时慢煮炸乳猪