2024-04-09 48 浏览
🚩The Oyster House月尾就考車啦🥹晨早流流學完車梗係要食個靚Brunch放鬆吓🥂餐廳位於灣仔利東街附近,位置有梳化座同圓形卡座,氣氛高級得來又舒適〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈Brunch $399Appetizers-------------✨新鮮空運生蠔餐廳是日採用宮城縣生蠔🦪蠔身圓滑飽滿,蠔肉偏清甜爽脆✨挪威三文魚薄片·粉紅胡椒及鮮果三文魚薄切一大片配搭橄欖油口感份外柔軟嫩滑✨海鮮刺身塔·芝麻味中東米·泡菜醬汁混合甜蝦蟹籽螺肉,入口黏黏笠笠米餅是由小米搓成,口感層次十分豐富✨西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律薯泥綿密,八爪魚份量巨多軟滑中帶點Q彈✨自家製蟹餅蟹肉含量滿滿‼️外表炸至酥脆不油膩甚至食出微微蟹黃香✨鴛鴦紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉肉質緊緻中帶點膠質黑松露薯蓉更加出色Main--------------✨燒美國春雞伴雞髀菇醬汁春雞雖然個頭較小,但肉量不容忽視🤭春雞皮脆肉嫩,配搭醬汁更有一種菇菌香伴菜薯蓉竟然食出甜味,有驚喜✨經典和牛肉醬意大利千層麵蕃茄味道突出,肉碎分量略厭不足千層麵較為軟熟,個人認為麵質再煙靭啲會更加好Dessert--------------✨精選甜品
🚩The Oyster House

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈Brunch $399
Appetizers
-------------
✨新鮮空運生蠔
餐廳是日採用宮城縣生蠔🦪
蠔身圓滑飽滿,蠔肉偏清甜爽脆

✨挪威三文魚薄片·粉紅胡椒及鮮果
三文魚薄切一大片配搭橄欖油
口感份外柔軟嫩滑

✨海鮮刺身塔·芝麻味中東米·泡菜醬汁
混合甜蝦蟹籽螺肉,入口黏黏笠笠
米餅是由小米搓成,口感層次十分豐富

✨西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律
薯泥綿密,八爪魚份量巨多
軟滑中帶點Q彈

黑松露薯蓉更加出色

Main
--------------
✨燒美國春雞伴雞髀菇醬汁
春雞雖然個頭較小,但肉量不容忽視🤭
春雞皮脆肉嫩,配搭醬汁更有一種菇菌香
伴菜薯蓉竟然食出甜味,有驚喜

✨經典和牛肉醬意大利千層麵
蕃茄味道突出,肉碎分量略厭不足
千層麵較為軟熟,個人認為麵質再煙靭啲會更加好

Dessert
--------------
✨精選甜品拼盤
一次過享用三款甜品真係超滿足‼️
白酒啤梨比我想像中無咁濃酒味,食出水果嘅清甜
Tiramisu係意大利嘅味道,幼滑嘅cream配上濕潤嘅手指餅
香蕉拖肥批相當有驚喜😍原條香蕉被吉士醬包圍,整體又唔會太甜
2024-04-07 36 浏览
假期梗係要周圍試吓唔同嘅brunch☀️今日去咗灣仔QRE Plaza樓上食咗一間好chill嘅brunch $399pp⭐️*Appetizers*🦪新鮮空運生蠔-偏向海水味重啲,入口有少少鮮甜味。🐟挪威三文魚薄片-加上粉红胡椒及鮮果增加味道同口感,但覺得三文魚味可以重返啲。🦐海鮮刺身塔-海鮮刺身用泡菜醬汁調味,感覺有啲cushion ,下面配芝麻味中東米增加咬口。🐙西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律-白豆薯肉蓉入面有八爪魚粒粒,白豆味比較重,八爪魚煙煙韌韌好食。🦀自家製蟹餅-我鍾意呢個,一切開入面已經見到一絲絲嘅蟹肉好足料。💫鴛鴦紅酒燴豬面頰肉伴黑松露薯蓉-紅酒味唔太重,豬面頰肉夠淋。*Main*🐮烤牛骨髓伴和牛肉眼粒-牛骨髓超重牛油脂香配埋和牛肉眼粒好重牛味,配埋多士食好味。🍅香煎盲鰽魚柳配墨魚汁及風乾番茄-比較清新嘅一款,盲鰽魚皮煎得香脆。*Dessert Platter*白酒煮梨、Tiramisu、香蕉拖肥糖蛋糕。我最鍾意食係香蕉拖肥糖蛋糕,有成條香蕉喺入面,下面係拖肥糖脆脆。

*Appetizers*
🦪新鮮空運生蠔
-偏向海水味重啲,入口有少少鮮甜味。

🐟挪威三文魚薄片

🦐海鮮刺身

🐙西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律

🦀自家製蟹餅
-我鍾意呢個,一切開入面已經見到一絲絲嘅蟹肉好足料。

💫鴛鴦紅酒燴豬面頰肉伴黑松露薯蓉
-紅酒味唔太重,豬面頰肉夠淋。

*Main*
🐮烤牛骨髓伴和牛肉眼粒

🍅香煎盲鰽魚柳配墨魚汁及風乾番茄
-比較清新嘅一款,盲鰽魚皮煎得香脆。

*Dessert Platter*
2024-04-02 55 浏览
我最近和朋友去了The Oyster House試試他們的LUNCH SET,以前經常去食蠔,今次試試其他食物。這家餐廳最近搬到了灣仔皇后大道東,地方很寬敞,環境也很清幽,還有包廂供大家聚會使用,非常適合一大班人一起去聚會。午餐套餐包括餐湯、沙拉、飲品和甜點。💫 香煎阿根廷紅蝦配海鮮扁意大利粉 $149紅蝦煎得香脆,肉質鮮嫩多汁。意大利粉煮得剛好,帶有一點點嚼勁,與豐富的海鮮醬汁搭配得非常完美。💫 煎焗西班牙深海鰆魚柳伴精選配菜 $159鰆魚柳煎得金黃酥脆,外層酥脆的皮包裹著嫩滑的魚肉,帶出了微妙的焦香和嫩滑的口感。💫 慢煮德國咸豬手伴精選配菜 $160以慢煮的方式烹調,使豬手肉質軟嫩多汁。每一口都帶著濃郁的豬肉香氣。💫香烤羊架伴精選配菜 $199羊架烤得恰到好處,肉質保持了嫩滑的口感。它的調味恰到好處,不會太鹹或太淡。最後我們選擇了鎮店之寶 - 香蕉拖肥批作為甜點。這個甜點不會過於甜膩,它的上層忌廉柔滑,底層的香蕉和拖肥醬批底則提供了豐富的口感和味道層次。
午餐套餐包括餐湯、沙拉、飲品和甜點。

💫 香煎阿根廷紅蝦配海鮮扁意大利粉 $149
💫 煎焗西班牙深海鰆魚柳伴精選配菜 $159
💫 慢煮德國咸豬手伴精選配菜 $160
💫香烤羊架伴精選配菜 $199
2024-03-30
港島區食蠔嘅餐廳,第一時間諗起The Oyster House,生蠔種類多質素有保證之外,餐廳做嘅優惠都好吸引,如果每人兩杯紅白餐酒,再點生蠔有6折優惠,啱哂幾個鍾意食生蠔嘅朋友一齊嚟,上年餐廳搬咗舖,座位更加闊落,推介俾大家~🥳Pacific $59/pc, Sentinelle $63/pc, La Lune $79/pcTomato and mozzarella cheese salad $139首先嚟幾隻生蠔同沙律做個頭盤,三款都好肥美吸引,柔和嘅海水味新鮮易入口,店員細心介紹令到風味更加有想像力。Roasted octopus $169 🐙八爪魚用類似西班牙傳統的烹調方法,肉質軟熟,尾部彈牙有香濃煙熏味。Truffle mushroom soup, Oyster Bisque $89好欣賞佢嘅蠔湯,用咗大量嘅生蠔熬煮,再用blender處理,鮮甜真材實料值得一試。Spring chicken $239春雞肉質好嫩滑,烹調時間都唔過火,薯蓉保留一啲薯仔粒口感唔錯,如果喺夏天加啲生果元素,例如青提子一齊焗,再襯酸味一啲嘅白酒,一解暑熱更加特別。😊Banoffee Pie $89甜

Roasted octopus $169 🐙

Oyster Bisque

Spring chicken $239

Banoffee Pie $89
甜品環節,當然係舖頭嘅signature香蕉拖肥批,拖肥嘅甜度適中唔會太漏,呢道甜品由謝斐道舊舖到依家新舖都保留住,食嘅時候諗返起以前嘅回憶。😇
Banoffee Pie

Oyster Bisque
  • 鮮蠔濃湯
2024-03-29 53 浏览
夏天就嚟到,最愛食生蠔,灣仔 The Oyster House係最佳選擇Oyster叫咗三款:Pacific, Gillardeau & La Luna口感爽脆,首先係鮮甜味同蠔味,回甘帶鹹又有少少金屬味,跟店員指示順予食,一隻味濃過一隻,而家都仲回味中吞拿魚粒蕃茄牛油果,放响炸芝士籃中,芝士籃帶微鹹,用少少沙律醬調味,就可以帶出其他配料嘅鮮味蒜片炒大蝦,類似西班牙他Tapas嘅做法,但呢款有殼,令到蝦肉唔會過熟,仍然保持爽口,蒜片同香草碎令到個蝦香到不得了,好味到食唔停雜菌湯及蠔湯,各有捧場客。配香草包食最合適魷魚釀意大利飯,將用洋蔥菇菌忌廉炒香嘅意大利飯釀入原隻魷魚裡面,之後再焗香,上枱香噴噴,米飯有咬口,魷魚新鮮富彈性,食完滿口海鮮香甜味甜品係餐廳嘅招牌菜,香蕉蛋糕:混合咗香蕉焦糖忌廉,而餅底係消化餅碎,特別香脆,食到幾飽都要食

雜菌湯及蠔湯,各有捧場客。配香草包食最合適

2024-03-26
2024-03-27 47 浏览
生蠔是我喜愛的食物,以前去酒店吃自助餐,頭盤必定吃生蠔,現在較為重質不重量,今晚來到灣仔皇后大道東一間除了吃到優質生蠔,意大利菜餚亦非常出色的餐廳(The Oyster House)。Tomo - 生長在宮城灣的深海中,含有豐富的養分和礦物質,味道鮮味,口感豐富。Gillardeau - 被譽為生蠔界中的勞斯萊斯。一般養殖時間為4年,蠔肉比其他品種肥美。今次吃到的除了鮮甜肥美,還帶有奶油香味。Sea urchin & red shrimp sashimi新鮮的海膽和紅蝦分別取出肉,混合在一起做成刺身,西班牙紅蝦被譽為世界上最好吃的蝦,配以甘香軟滑的海膽,更乎完美的配搭。蠔湯 - 入口鮮甜,散發著蠔的鮮美香氣,每一口都讓人陶醉其中。炭燒加拿大豬鞍扒 - 上枱時肉香四溢,令人垂涎欲滴,肉質鮮嫰,非常滋味。甜品是我最喜愛的tiramisu 芝士味和咖啡味都特別香濃,忌廉口感軟滑 ,令人回味無窮。

Gillardeau - 被譽為生蠔界中的

甜品是我最喜愛的tiramisu
芝士味和咖啡味都特別香濃,忌廉口感軟滑 ,令人回味無窮。

2024-03-27 46 浏览
The Oyster House - Brunch menu 分別有6款 Appetizers 新鮮空運生蠔 每人2隻是日係日本Tomo蠔 鮮甜度高 挪威三文魚薄片三文魚上有粉紅胡椒及柚 酸酸甜甜好開胃 西班牙八爪魚伴白豆薯蓉沙律整體味道都幾夾 自家製蟹餅外脆內軟 入面蟹肉呈絲狀 完全唔油膩 海鮮刺身塔 中東米 泡菜醬couscous口感特別 以微辣同芝麻醬味為主 菜式創新 紅酒燴豬面挾肉拌黑松露薯蓉肉質軟腍 加上松露香份外可口 Main烤牛骨髓拌牛肉粒將和牛肉眼粒切成細件再加上牛骨髓一齊炆煮 幾入味 美國春雞半雞脾菇醬汁細細隻嘅烤雞做到非常嫩滑 個醬汁好有k字頭雞蘑菇飯嘅感覺😂 甜品拼盤最後仲有雜莓蛋糕,白酒煮梨, 香蕉拖肥

分別有6款 Appetizers

將和牛肉眼粒切成細件再加上牛骨髓一齊炆煮 幾入味

美國春雞半雞脾菇醬汁
細細隻嘅烤雞做到非常嫩滑 個醬汁好有k字頭雞蘑菇飯嘅感覺😂

甜品拼盤
最後仲有雜莓蛋糕,白酒煮梨, 香蕉拖肥

2024-03-26 35 浏览
The Oyster House以生蠔和各種海鮮料理而聞名。這家餐廳提供了多種精緻的菜單選擇。首先,餐廳還提供鮮蠔濃湯和黑松露野菌忌廉湯作為前菜選擇。鮮蠔濃湯豐富濃郁,蠔的鮮味與湯的濃郁口感完美融合。黑松露野菌忌廉湯則給人一種奢華的感覺。而Rollex生蠔和Sentinelle生蠔別具特色。新鮮的生蠔肉質鮮美,帶有豐富的海洋風味,非常鮮甜。酥炸西班牙小青椒是一道開胃的小吃。小青椒經過炸至金黃酥脆,辣味與鹹香完美結合,讓人愛不釋口。接下來,鮮海膽阿根廷紅蝦刺身是令人難以抗拒的美味。阿根廷紅蝦新鮮多汁,搭配鮮甜的海膽,營造出口感豐富的絕妙組合。秘魯式柚子醋漬西班牙八爪魚片是另一道令人驚艷的菜品。西班牙八爪魚切成薄片,用秘魯式柚子醋進行漬製,增添了酸爽的風味。作為主菜,炭燒加拿大天然豬鞍,經過炭燒處理而成,豬鞍肉質嫩滑多汁,豬鞍的味道鮮美,搭配著濃郁的汁料,每一口都帶來滿足感。最後,香蕉拖肥批是這份食評的完美結尾。這道甜點以搭配著拖肥醬汁。香蕉的自然甜味和鬆軟的口感與拖肥的黏稠甜蜜完美融合,每一口都是甜蜜的享受。

2024-03-25 77 浏览
位於灣仔謝斐道一家頗負盛名的生蠔餐廳,最近搬遷到皇后大道東,新店地方寬敞,裝潢華麗,晚上還有一種浪漫的氛圍,餐枱點綴著小燭光,絕對是情侶或三五知己聚餐、聊天的好去處。這家餐廳以生蠔為招牌,提供了多種口味的選擇,讓人垂涎欲滴。首先是來自日本的「Tomo」生蠔,口感清爽,肉身肥厚。接著的Gillardeau,是一個法國著名的生蠔品牌,以其卓越的品質和口感而聞名。今次吃到的生蠔肉質豐潤、富有奶油狀的質地和濃郁的海洋風味。當然,除了生蠔,「鮮海膽阿根廷紅蝦刺身」也是前菜的人氣之選,海膽味鮮柔嫩,完全沒有腥味,非常新鮮,配上鮮甜彈牙的紅蝦刺身,互相融合,帶來豐富的口感層次。"Tomato & Mozzarella" 是一道簡單而美味的意大利菜餚,主要由番茄和馬茲瑞拉奶酪組成。番茄提供了清爽的口感和酸甜的風味,而馬茲瑞拉奶酪則帶有柔軟的質地和奶香味道。這兩種成分的結合創造了一道色彩豐富且令人愉悅的菜餚。烤八爪魚 - 擺盤精緻,賣相討好,章魚質地軟嫩,帶有少許嚼勁,非常滋味。松露蘑菇湯帶來了一種奢華的美味。這款湯將新鮮的蘑菇和獨特的松露風味巧妙結合,賦予了湯品豐富的土地風味。每一口都讓我感受到濃郁的

松露蘑菇湯帶來了一種奢華的美味。這款湯將新鮮的蘑菇和獨特的松露風味巧妙結合,賦予了湯品豐富的土地風味。每一口都讓我感受到濃郁的蘑菇味和松露的芳香,令人垂涎欲滴。

炭燒加拿大天然豬鞍肉更是令人難以忘懷。這道主菜將豬鞍肉經過炭燒處理,使得肉質鮮嫩多汁,並帶來了獨特的燒烤香味。每一口都散發著肉汁的豐富和炭燒的香氣,令人胃口大開。這款菜餚的美味絕對讓我留下了深刻的印象。

2024-03-24
2024-03-25 48 浏览
餐廳已黑色為主調, 燈光幽暗有格調, 空間感足夠, 環境舒適, 週日更有brunch套餐以供選擇。開胃菜有六款, 款款都有特色。新鮮空運生蠔2隻美國生蠔, 肉質肥美, 海水味濃厚, 鮮甜多汁。西班牙八爪魚拌白豆薯肉沙律 配搭有層次。挪威三文魚薄片, 粉紅胡椒及鮮果魚香加上果香, 口感好清新。自家製蟹餅薄脆內是鮮香蟹肉, 香脆可口。海鮮刺身塔, 芝麻味中東米, 泡菜醬汁, 味道好平衡。鴛鴦紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉口感好順滑。油封鴨腿伴黑松露薯蓉鴨腿肉質好有質感, 實用金香有嚼口, 黑松露薯蓉夠香滑。燒美國春雞拌雞髀菇醬汁春雞外皮燒得香脆, 肉質甘香, 和雞髀菇醬汁好配合。精選甜品拼盤是朱古力撻, 忌廉香蕉蛋糕和甜味啤梨, 好滿足。@theoysterhousewanchai#hkfood #hkrestaurant #hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodies #foodiehk #hkfoodporn #foodblogger#灣仔美食 #意大利菜 #海鮮 #蠔吧 #相机食先 #手机食先 #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅游攻

開胃菜有六款, 款款都有特色。

新鮮空運生蠔2隻
美國生蠔, 肉質肥美, 海水味濃厚, 鮮甜多汁。

西班牙八爪魚拌白豆薯肉沙律 配搭有層次。

挪威三文魚薄片, 粉紅胡椒及鮮果
魚香加上果香, 口感好清新。

自家製蟹餅
薄脆內是鮮香蟹肉, 香脆可口。

海鮮刺身塔, 芝麻味中東米, 泡菜醬汁, 味道好平衡。

鴛鴦紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉
口感好順滑。

油封鴨腿伴黑松露薯蓉
鴨腿肉質好有質感, 實用金香有嚼口, 黑松露薯蓉夠香滑。

燒美國春雞拌雞髀菇醬汁
春雞外皮燒得香脆, 肉質甘香, 和雞髀菇醬汁好配合。

@theoysterhousewanchai
#hkfood #hkrestaurant

#灣仔美食 #意大利菜 #海鮮 #蠔吧 #相机食先 #手机食先 #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港旅游好去处 #香港美食推荐

The Oyster House
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
2024-03-24 37 浏览
是日係灣仔做完野,想食蠔!諗起之前同朋友食過嘅The Oyster House。這裏地方算大,座位空間闊落,燈光氣氛浪漫,幾適合飲杯酒靜靜地傾計。嚟到點可以唔試下佢啲蠔,試咗三款不同產地的生蠔,包括Rollex,Lambert No.2 同Louet Feisser。蠔肉大肥厚,海水味適中,非常鮮甜。黑松露野箘忌廉湯,黑松露蘑菇味濃郁細滑!黑魚子蟹肉牛油果醬㙮。蟹肉比例豐富漸整個牛油果塔一半,蟹肉多之餘,黑魚子醬亦是滿滿,涼涼的清新開胃開胃。主菜係炭燒加拿大天然豬鞍,炭燒紋路漂亮,豬肉嫩滑味道非常濃厚!是日甜品,焦糖雲呢拿雪糕,配合脆脆,藍莓和士多啤梨粒,甜中帶酸,甜度剛好!走的時候睇到午餐menu,都幾抵食,下次一於過來試下!

黑松露野箘忌廉湯,黑松露蘑菇味濃郁細滑!

走的時候睇到午餐menu,都幾抵食,下次一於過來試下!
2024-03-24 26 浏览
weekend晏起身,可以直接食嘅brunch啦!同朋友約咗係 灣仔Oyster House~ 新地址QRE PLAZA啊!之前就食過佢地舊鋪喇,今次特意黎試試新店 風格依然係復古風情嘅蠔吧~好多卡位 坐得好舒服! 坐嘅圓型皮卡座椅 加上射燈特別時尚😍weekend Brunch Menu 🦪新鮮空運生蠔🥗挪威三文魚薄片,粉紅胡椒及鮮果🐟海鮮刺身塔,芝麻味中東米,泡菜汁🐙西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律🥘自家製蟹餅🥔鴛鴦紅酒燴豬面肉伴黑松露薯蓉🍽️空運直送生蠔🦪肥美鮮甜!淡淡嘅海洋味道!粉紅胡椒配搭三文魚有幾有趣wor 配搭柚子肉,好開胃!😍海鮮刺身塔 泡菜味濃郁配搭中東米 剛剛好!🍝經典和牛肉醬意大利千層麵🍗燒春雞伴雞腿菇醬汁2款經典主菜~~ 分量十足! 千層麵 肉醬夾心芝士🧀分量都夠夠的!春雞🐔都好大份~烤到剛剛好 外脆內軟😍 甜品係讓人期待嘅拼盤啊!🍌香蕉拖肥批🍐焗啤梨🍫朱古力撻
weekend晏起身,可以直接食嘅brunch啦!

weekend Brunch Menu

🦪新鮮空運生蠔
🥗挪威三文魚薄片,粉紅胡椒及鮮果
🐟海鮮刺身塔,芝麻味中東米,泡菜汁
🐙西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律
🥘自家製蟹餅
🥔鴛鴦紅酒燴豬面肉伴黑松露薯蓉

🍽️空運直送生蠔🦪肥美鮮甜!淡淡嘅海洋味道!
粉紅胡椒配搭三文魚有幾有趣wor 配搭柚子肉,好開胃!😍
海鮮刺身塔 泡菜味濃郁配搭中東米 剛剛好!

🍝經典和牛肉醬意大利千層麵
🍗燒春雞伴雞腿菇醬汁
春雞🐔都好大份~烤到剛剛好 外脆內軟😍

甜品係讓人期待嘅拼盤啊!
🍌香蕉拖肥批🍐焗啤梨🍫朱古力撻
2024-03-22 1033 浏览
難得約倒個好耐無見既朋友,特登搵左間岩吹水既餐廳慢慢食個lunch😌餐廳環境好舒服,檯與檯之間有足夠空間。呢個係brunch set,appetizer已經有6款小食,所以好滿足🥰岩哂朋友傾偈chill住食個brunch。鴛鴦紅酒燴豬臉肉配黑松露薯蓉|豬臉肉炆得好腍好入味,而且好有膠質,係滿滿既骨膠原🥰西班牙八爪魚伴白豆薯蓉沙律|八爪魚Q彈爽口加埋棉密既薯蓉沙律,口感豐富👍🏻自家製蟹餅|一咬開係超多蟹肉🤤外層炸粉又唔會太厚,最愛既前菜❤️新鮮空運生蠔|生蠔好肥美,海水味濃郁,夠新鮮!海鮮刺身塔·芝麻味中東米·泡菜醬汁|中東米煙煙韌韌幾特別,加埋泡菜醬汁辣辣地,好開胃既前菜👍🏻挪威三文魚薄片·粉紅胡椒及鮮果|三文魚油香十足,加入胡椒更能突出鮮味,配埋鮮果好清新!燒美國春雞伴雞髀菇醬汁|春雞肉質嫩滑,雞髀位特別juicy🤤雞皮烤得好香脆!春雞本身簡單調味已經好夠味道,鍾意濃味既朋友可以點埋醬汁更惹味😋底層既薯蓉都好滑身。炭燒360日穀飼美國頂級牛肉眼|呢個牛肉好出色❤️外層有炭燒既焦香,食落仲有小小脆口,肉質軟嫩多汁,肉眼油脂分布較多所以特別甘香🥰甜品拼盤|香蕉拖肥撻·焗啤梨·朱古力撻最愛係香

餐廳環境好舒服,檯與檯之間有足夠空間。

鴛鴦紅酒燴豬臉肉配黑松露薯蓉|

豬臉肉炆得好腍好入味,而且好有膠質,係滿滿既骨膠原🥰

西班牙八爪魚伴白豆薯蓉沙律|

八爪魚Q彈爽口加埋棉密既薯蓉沙律,口感豐富👍🏻

自家製蟹餅|

一咬開係超多蟹肉🤤外層炸粉又唔會太厚,最愛既前菜❤️

新鮮空運生蠔|

生蠔好肥美,海水味濃郁,夠新鮮!

海鮮刺身塔·芝麻味中東米·泡菜醬汁|

中東米煙煙韌韌幾特別,加埋泡菜醬汁辣辣地,好開胃既前菜👍🏻

挪威三文魚薄片·粉紅胡椒及鮮果|

三文魚油香十足,加入胡椒更能突出鮮味,配埋鮮果好清新!

燒美國春雞伴雞髀菇醬汁|

炭燒360日穀飼美國頂級牛肉眼|

甜品拼盤|香蕉拖肥撻·焗啤梨·朱古力撻

最愛係香蕉拖肥撻😍幼滑既忌廉夾住香蕉果肉同拖肥醬,拖肥醬既甜品通常都偏甜但呢個甜度岩岩好👍🏻朱古力撻撻皮好香牛油味,而且好酥脆!
  • 自家製蟹餅
  • 精選甜品拼盤
  • 360穀飼美國肉眼
2024-03-21 29 浏览
我最近去了The Oyster House,這是一間以海鮮為主打的高級餐廳。我在這裡品嚐了他們的生蠔和一些精選招牌菜餚,總體而言,這是一次令人愉悅且充滿美味的用餐體驗。首先,我點了他們的Rollex生蠔($55)和Sentinelle生蠔($63)。這兩款生蠔鮮嫩多汁,每一口都帶有濃郁的海洋味道,新鮮的海味令人陶醉。Rollex生蠔柔軟,而Sentinelle生蠔則有更豐富的海鮮風味,兩者都帶給我愉悅的享受。接下來,我嚐了鮮海膽阿根廷紅蝦刺身($99/隻)。這道菜以新鮮的阿根廷紅蝦和鮮甜的海膽為主要配料,每一口都散發出豐富的海鮮風味。紅蝦肉質鮮嫩,入口即化,而海膽則帶有濃郁的奶油味和海洋味道。兩者的結合創造出一種豐富而濃郁的口感,絕對是海鮮愛好者的一大享受。我還點了秘魯式柚子醋漬西班牙八爪魚片($89)和酥炸西班牙小青椒($99)。這兩道菜都展示了餐廳獨特的烹飪技巧和創意。柚子醋漬西班牙八爪魚片以柚子醋的微酸和八爪魚的鮮嫩搭配,味道鮮美。而酥炸西班牙小青椒則是一道辣味十足的小吃,外酥內嫩,非常開胃。作為湯品愛好者,我們也品嚐了鮮蠔濃湯($89)和黑松露野菌忌廉湯($89)。 鮮蠔濃湯濃

作為湯品愛好者,我們也品嚐了鮮蠔濃湯($89)和黑松露野菌忌廉湯($89)。 鮮蠔濃湯濃郁滑順,充滿鮮蠔的風味。黑松露野菌忌廉湯發出豐富的香氣,每一口都帶來黑松露和野菌的豐富味道。

而炭燒加拿大天然豬鞍($249)是我十分喜歡的主菜。豬鞍肉質鮮嫩多汁,炭燒的烤香味使得肉質更加美味。每一口都帶來豐富的肉汁和炭燒的香氣,絕對是肉食愛好者的首選。

香蕉拖肥批是令人非常喜愛的甜品!當你靠近香蕉拖肥批時,會立即聞到香蕉的香甜氣味。這種香氣很誘人,讓人迫不及待地想品嚐。加上它的口感柔軟而濕潤,每一口都帶來濃郁的香蕉味道,讓人感到愉悅。

餐廳的服務也非常出色。工作人員熱情友好,樂於解答我對菜單的問題,並提供建議。整體而言,The Oyster House為我提供了一個令人難忘的海鮮體驗。

The Oyster House (灣仔)
地址:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
2024-03-20 56 浏览
🌟整體評分: 8/10🌟❤️味道:8/10🧡環境:8/10🩵服務:8/10💚性價比:9/10💗小朋友喜愛度:7/10灣仔區西餐廳林立,但專門食生蠔嘅餐廳就唔算多,呢間算係平靚正之選。今日同朋友午餐時段嚟,全場爆滿咁滯。餐廳非常舒服,同出邊繁忙嘅大馬路成為強烈嘅對比。午餐選擇都算多份量正常,有兩款生蠔選擇,非常新鮮,忍唔住追加多半打😄適合同朋友聚餐或者情侶過嚟sweet sweet,而且性價比非常高!
🌟整體評分: 8/10🌟
❤️味道:8/10