2017-01-21 698 浏览
Busy during Friday evening and the staff was overwhelmed hence service was quite slow. The experience was much better food-wise. We started with some oysters which were juicy but ultimately felt overpriced. The manager hastily recommended the oysters to us but we were not experts so we could not tell the difference between each type anyway. The highlight was the main courses. I had linguine vongole and it was AMAZING. The pasta was cooked to al dente perfection. The clams were fresh and the seasoning between sour and salty was on point. In short, I would go again but skip the fresh oysters this time.
Linguine vongole
Linguine vongole
2017-01-17 532 浏览
朋友是要見的,難得就到大家時間,當然要聚一下,朋友選了這店貪其夠餐廳內氣氛不錯先只友人點了佢地幾特別手工啤,好香蘋果味先來自家製麵包,外皮脆口但有啲位置偏硬,中間都幾似蛋糕牛油果煙三文魚沙律係我致愛,牛油果熟度剛好又夠creamy,煙三文魚都算幾新鮮,入面仲有沙律菜個海鮮冷拼盤種類有五款,鮑魚磯煮過,好入味又爽口,而生蠔就非常生鮮鮮甜,入面仲有鮮甜帶子、翡翠螺,青口呢個煮大蜆本身已經好鮮甜,仲加入大量蒜蓉提味,起正安格斯肉眼5成熟,外層燒到網面,而師傅控制得不錯,仲保持到入面肉嫩多汁

先只友人點了佢地幾特別手工啤,好香蘋果味

先來自家製麵包,外皮脆口但有啲位置偏硬,中間都幾似蛋糕
呢個煮大蜆本身已經好鮮甜,仲加入大量蒜蓉提味,起正
2017-01-09
2017-01-16 454 浏览
由於不太愛生蠔的關係,二人點三隻嚐嚐便可以了。服務員姐姐推介三種: Rollex$45 ,Spanish L $59, Ostra Regal No. 2 $55。雖只有三隻,但也滿足哦。 Spanish L生蠔十分大隻,上檯時感到很驚訝。生蠔均新鮮肥美,作為前菜不錯不錯。牛油果煙三文魚$108知道牛油果有益身體,加上喜愛三文魚,所以一試。牛油果熟得剛好,不會過腍身,保留小小質感。煙三文魚魚味重濃,啖啖魚肉,很好吃哦。

牛油果煙三文魚$108

2017-01-13
1K
2017-01-13 7329 浏览
話說,嗰日係我哋send咗第1億個message,就梗係賀一賀佢啦! (你唔好理我點數,我話1億就1億)! M佬就話要「蠔」番餐,補補佢,可以之後再做過!! 哈哈!!話明蠔番餐,就一定要食生蠔啦! 同我攞最新鮮同最肥美嘅生蠔嚟,唔好唔收貨!! Today’s French味道較淡,好易入口。Majestic No.1都係比較咸,好重海水味。Belon OOOO係咁多隻最重海水味,肉質比較薄。嘩!! 呢隻Spanish Large,有M佬隻手掌咁大,好cray cray呀!! 識食梗係成隻食,唔好分開食!! 我要好努力咁張開我嗰櫻桃小咀先食到!! 我哋極力推介Spanish Large,又睇得又打得,好濃蠔味,少少海水味,啱啱好,最正係夠肥味!! 正到我哋食完encore多兩隻!!!食完生蠔都係覺得唔夠喉,整嗰seafood platter先,星期一二$99真係好扺。生蠔,法國黃金螺,北海道帶子,日式磯煮鮑魚,紐西蘭青口,各兩隻! 相比頭先食嘅生蠔,呢個seafood platter就普通咗少少,不過以$99嚟講,性價比係高!! 磯煮鮑魚最正,好清甜!!見到我嘅至愛 -- 意大利雲吞,就
生蠔 - Today’s French
生蠔 - Majestic No.1
生蠔 - Belon OOOO
生蠔 - Spanish Large
seafood platter
seafood platter - 磯煮鮑魚
見到我嘅至愛 -- 意大利雲吞,就梗係唔理嗰M佬啦,鬼叫佢唔食芝士咩,真係嘥晒!! 嗰波芝士意大利雲吞都有好多粒,嗰餡好足料,勁creamy。強烈建議大家揀黑松露蘑菇汁,好香好match!!
波芝士意大利雲吞
M佬嗰食肉獸就梗係嗌肉 -- 香烤加拿大天然豬鞍!!! 偷食咗近邊肥膏位,真係超香,又非常淋身,學蕭叔叔話齋,真係好tender,好juicy!!
香烤加拿大天然豬鞍
原本諗住嗌心太軟,不過太飽啦,really cannot!! 下次send夠2億個message嚟過!!
2016-12-20
seafood platter
seafood platter - 磯煮鮑魚
波芝士意大利雲吞
2017-01-09 5007 浏览
最近海鮮癮犯了,正好這天約了好友小聚,就帶她去我的私心推介小蠔屋吧!灣仔的The Oyster House用上木製裝潢、白桌布再加小燭光,很有情調,是可以安安靜靜地聚會約會的地方。餐牌設計很有質感,食物種類齊全。說到我推介的原因,不得不提這性價比超高的海鮮拼盤推廣優惠~拼盤包括生蠔、螺、帶子、鮑魚、青口,星期一、二只需HKD 99,其他日子也只要HKD 199,好划算!美美的海鮮拼盤令人食指大動~~海水味令空運生蠔蠔味更濃更鮮、來自法國的黃金螺口感彈牙、紐西蘭青口肉厚肥美、北海道帶子刺身細滑鮮甜、磯煮鮑魚原隻上桌不欺場,入口有嚼勁。價格划算之餘,供應的海鮮亦能保持新鮮,大滿足!來一客沙律讓味蕾清新一下,Burrata芝士、甜橙肉與爽脆沙律菜的配搭恰到好處,啖啖芝香。每次來都要吃的香蒜白酒煮蜆,白酒汁加入了大量蒜片、香草、辣椒和橄欖油令滋味更濃郁,將湯汁完全吸收的大蜆絕對是精華所在,鮮甜香辣兼有之,甚為惹味。迷人粉紅的Fruit Punch,入口是順滑的果味,不會過甜。非常特別的海膽意大利飯,將整板海膽作為「伴碟」,可以單獨吃,也可以與意大利飯一起吃,當然也可以雙管齊下啦!先品嚐漂亮的金
餐牌設計很有質感,食物種類齊全。
說到我推介的原因,不得不提這性價比超高的海鮮拼盤推廣優惠~

美美的海鮮拼盤令人食指大動~~

先品嚐漂亮的金黃海膽,入口甘香甜美,鮮味十足,與意大利飯一起吃令味道層次更豐富了!
有點意猶未盡,再追加一客加香烤拿大天然豬胺,分量比想像中大,超厚身的帶骨豬胺切開仍可看見粉紅肉色,肉質嫩嫩的還帶點肉汁,配薯菜吃非常有飽足感~XD
甜品怎可少了我最愛的招牌香蕉拖肥批呢?

新鮮香蕉肉配搭香滑拖肥批,甜度不高而且毫無飽膩感,吃得再飽也要點上一客,這一餐才算完美~!
2017-01-03
  • 海鮮拼盤
  • 香蒜白酒煮蜆
  • 海膽意大利飯
  • 香烤拿大天然豬胺
2016-12-16 555 浏览
差不多又到新一年,在計劃聖誕節及新年大餐等活動時,也希望多一點跟你獨處的時間,昨天就跟餐廳訂坐,好的一餐,也要跟對的人共享。嚟到灣仔,令的最回味的就係The Oyster House嘅 Weekend Oyster Set,有頭盤、生蠔刺身、主菜同甜品,份量豐富質素又好〜餐廳燈飾和暖,玻璃窗直入自然光,坐到梳發的一邊,餐枱上放好餐具及meun,選定了Weekend Oyster Set lunch $298/1位,有湯或沙律、海鮮盤、主菜、甜品,另外亦有簡單午餐價錢由$108-138。店員同時送上清水及香草麵包,配橄欖油及黑醋最適合不過〜頭盤的沙律係Parma ham配蜜瓜及沙律菜,輕薄火腿帶油膩濃香,加上蜜瓜襯托清甜開胃,精緻很用心。生蠔嚟自四個產地,美國、南非、西班牙及法國,經過店員逐一介紹後,我們就開動啦〜由淡淡的海水味到濃濃的鐵鏽味,有爽口及creamy的,感受到不同層次各有驚喜。其他海鮮刺身中有阿根廷紅蝦、北海道帶子及美國櫻花石蛤,鮮味十足!準備了茄汁、辣椒仔可以加啲調味,仲有濕紙巾方便一陣抺手用,很貼心〜休息一會,就到主菜,假日想吃得放肆一點,我們分別點了Carbonara
店員同時送上清水及香草麵包,配橄欖油及黑醋最適合不過〜

休息一會,就到主菜,假日想吃得放肆一點,我們分別點了Carbonara 及 羊鞍 〜

Carbonara 麵條煙韌蛋黃濃郁,加入了煎透的煙肉,亦令意粉帶有獨特的香氣,特別喜歡。羊鞍煎至4成熟,表面留有焦香,不會太羶,一共有三件,十分滿足。
焦糖香蕉蛋糕,係餐廳其中一樣招牌菜,甜品份量唔會太大,留下一點點的甜,蛋糕表面有士多啤梨、可可粉及鮮忌廉層,中間夾著新鮮香蕉,最底有焦糖及餅底,整體不會太膩,另外剛熟透的香蕉,味道更清香配新鮮凍忌廉真是不錯。
The Oyster House

星期一至日: 12:00-23:00

灣仔謝斐道154號地下C號舖

Tel: 2511 1212
2016-12-11 497 浏览
場內布置以啡色的木材色為主調,播著輕快的音樂。點選個哈密瓜Parma ham沙律, 哈密瓜很juicy,一咬內裏的汁直流,很香很甜,薄薄一層的Parma ham的充滿鹹香,包住哈密瓜一口咬下去,多汁香甜爽脆,這樣的配搭平衡Parma ham的鹹。經理介紹之下, 蠔我地點左3款, ancelin, 蠔味十足, 肚身甜美, 肉質有彈性, 富層次有甜味又有海鹽味道pousse蠔肉十分飽滿,肉質結實有口感, 蠔味留在口腔亦是久久不散bourriche蠔肉肥美結實, 有彈性, 口感爽脆鮮甜香蒜白酒蜆肉意粉, 味道來自大量蒜頭和白酒的香氣..帶一點點辣, 香口惹味, 加上口感Q彈既蜆肉,簡單而美味, 而意粉吸收左白酒同蒜頭既SAUCE, 特別好食!甜品就食左個香蕉蛋糕, 蛋糕底放左香蕉, 面頭係CREAM, 甜度岩岩好, 一向吾食香蕉既我, 都畀呢個香蕉蛋糕吸引左
場內布置以啡色的木材色為主調,播著輕快的音樂。

bourriche蠔肉肥美結實, 有彈性, 口感爽脆鮮甜
2016-12-10 456 浏览
WEEKEND就是要吃來犒勞自己5天的工作 今次過海去左灣仔同朋友 HAPPY SUNDAY YEAH!!!見到佢地有蠔既set就叫左一個同fd share加一個lunch set 嘆個假日brunch先啦Oyster brunch $298有湯有海鮮冷盤一個main一個dessert 都幾豐富 但我比較大食 所以再加多左個lunch set食羊架先介紹下個Oyster brunch今日既湯係黑松露牛肝菌湯 好正 濃郁 有粒粒牛肝菌 岩晒我啊 勁愛菇菌類喔重要來了 除左有4隻不同種類既蠔 仲有蝦,蜆同埋帶子 我食左其中兩隻蠔 左2 好厚肉creamy 帶微微礦物味 再食左左3 大大隻 蠔邊爽脆 之後就食帶子 味道相對平淡 鮮甜度再加增就更好了 而蜆我就無食到了 但朋友說帶點沙 但蠔既brunch就係蠔係重點 所以個人覺得還好 蝦就ok既 幾鮮甜 但尾部有少少吾乾淨 吾咬甘入就okmain揀左三文魚 處理得剛好 近中間頂部仲帶點嫩滑既魚脂 後面薯蓉配住佢個汁正!brunch包一個dessert 點左佢地有名既香蕉拖肥批 好好食 香蕉新鮮好香 個批底都帶點牛油香加拖肥味 厚度吾會太誇張 平

Oyster brunch $298

先介紹下個Oyster brunch
brunch包一個dessert 點左佢地有名既香蕉拖肥批 好好食 香蕉新鮮好香 個批底都帶點牛油香加拖肥味 厚度吾會太誇張 平衡得好
羊架lunch $143
好fresh 加上三文魚既油香 作為lunch set係好既開場
羊架有3件 吾會羶 肉頗嫩 加埋下面既醬料 perfect
tiramisu $56
第2正既蛋糕就係依個 微微咖啡酒香 而佢既蛋糕好綿密
set lunch wine $96/2 Glass
蠔就係要配白酒 brunch飲少少chill下吾過份
同朋友食得好開心!
2016-12-04 5392 浏览
我們的深秋,也是澳洲的夏季,很多人特別會去佢個漁市場吃海鮮,特別係蠔同一龍蝦等海鮮,時候剛剛好。 可惜澳洲從來不是我旅行的選擇,今年最後都是選擇歐遊,東歐的天氣地勢從來都不是好時節吃海鮮,選擇不多又貴,因此離開香港前,再去吃一下海鮮。 本來想去那些西環一間蠔吧吃蠔,可惜時間急book不到,於是再encore 上次吃過的oyster house,價錢平,地方方便,上次的經驗也不錯。 九點來到,餐廳也滿座,大概質素應冇改變。 由左到右,由淺入深的嚐,Rolex 的開頭永遠錯不了,海水味香,清新如叫你回到大海它的家鄕。 Scottish 反而清新爽朗,蠔天然的汁多,那味道慢慢濃起來,前戲後入正題最好的入口,讓你開始感受到蠔味的爽。 majestic的creamy 入口那銅的味道非常動人,全口都是充滿那蠔和像滿口礦物的質感,這口肥美的蠔總結了今晚吃蠔的經驗,多好。 Blue mussels White wine sauces,吃完生的海鮮當然不能錯過熟的,當然沒有在比利時吃的好,但以一個不太貴的價錢,吃到份量滿多的藍青口,那個調較得滿令人滿足的白酒味濃的sauces,是絕對值得的。

九點來到,餐廳也滿座,大概質素應冇改變。

簡單明瞭的肉丸意粉,沒有什麼魔法和特別之處,看的是廚師的功力,當然對這類彷西餐是有些要求,畢竟你要煮得好食自已都可以,這天的肉丸意粉鹹了一點,肉丸是實實在在的打真軍,左一拳右一拳令你飽肚。

其實沒有想過來這裡吃肉,不過看到隔離枱的那塊牛扒又幾靚,有少少想俾次機下其他選擇,記得上次食那過豬扒是不錯的,於是今天點了US angus ribeye 300gm,說真那外表是非常不錯的,不過當細心品嘗的時候,不是不好,肉質烹調得還好,只是那牛扒的根好像太多,是應該那件ribeye質素不是最好吧,也怪不得,這裡是吃海鮮的,只是上次那令我滿意的豬扒煮得太過不錯吧。

Banoffee Pie 是這裡的重點,相信很多食家都講過佢有幾好有幾美味,反而我覺得上次吃的感覺更良好,冇之前在casa Pennington 吃過的梨批美妙,而且吃兩次都是沒有退步,不過,怎樣也是一個不錯的甜品選擇,海鮮店有非常不錯的甜品,已經是超額完成。

最後來杯hot lemon tea消消那飽飽的滿足感覺,又肉又海鮮又有澱粉質又有甜品,你想要的基本都有,價錢又不是太貴,那麼又有什麼投訴呢,最重要,在深秋,你想吃蠔的話,就來愛上這感覺吧。

The Oyster House

灣仔謝斐道154號地下C號舖
2016-11-03
2016-11-26 3824 浏览
上星期日與好友去了位於灣仔的The Oyster House食晚飯. 一睇個店名, 就知道來這裡要食蠔. 由於我唔食生嘢, 但友人又好鍾意食蠔, 所以我地點了一個海鮮拼盤. 內裡包括兩隻新鮮空運生蠔, 兩隻北海道帶子, 兩隻法國黃金螺, 兩隻日式磯煮鮑魚和四隻紐西蘭青口. 當中有生有熟, 我地兩個也可以食. 這個海鮮拼盤, 逢星期一到四只需要$99, 星期五到日就$199. 黃金螺已整理乾淨, 只需要用义便能吉出螺肉, 非常方便. 螺肉都幾大隻, 入口幾爽口, 肉質也夠挺身. 磯煮鮑魚夠彈性, 唔會太硬, 好易切開. 青口尚算新鮮, 肉質有彈性. 三款中我最鍾意食磯煮鮑魚. 小食點了香辣雞翼和法國藍青口. 香辣雞翼. 雞翼是單骨雞翼, 食的時候好方便, 仲啖啖肉. 外層帶少許脆口, 肉質幾嫩滑, 加上惹味的醬汁, 令人好開胃. 法國藍青口. 我愛食青口, 所以點了這個. 青口用了白酒和蒜一齊煮, 所以幾香蒜味. 青口不算好大隻, 但幾飽滿, 味道調教不俗. 主菜點了香烤加拿大天然豬鞍和海膽意大利飯. 香烤加拿大天然豬鞍. 豬鞍是厚切,

一睇個店名, 就知道來這裡要食蠔.

黃金螺已整理乾淨, 只需要用义便能吉出螺肉, 非常方便.

螺肉都幾大隻, 入口幾爽口, 肉質也夠挺身.

磯煮鮑魚夠彈性, 唔會太硬, 好易切開.

青口尚算新鮮, 肉質有彈性.

三款中我最鍾意食磯煮鮑魚.

小食點了香辣雞翼和法國藍青口.

香辣雞翼.

香辣雞翼
雞翼是單骨雞翼, 食的時候好方便, 仲啖啖肉.

法國藍青口.

我愛食青口, 所以點了這個.

青口用了白酒和蒜一齊煮, 所以幾香蒜味.

青口不算好大隻, 但幾飽滿, 味道調教不俗.

主菜點了香烤加拿大天然豬鞍和海膽意大利飯.

香烤加拿大天然豬鞍.

香烤加拿大天然豬鞍
豬鞍是厚切, 口感較佳.

肉質幾嫩滑, 肉味也不錯. 肉汁仍然保留在豬鞍裡, 食的時候不覺得乾和硬.

配菜有蔬菜和薯蓉, 可以起中和作用.
海膽意大利飯.

海膽是一排上, 放在碟邊, 食時候可以混入一齊食.

由於我唔食海膽, 我只食意大利飯, 飯中混入了菇, 我單食, 味道還可以, 因為菇味幾濃.

這個意大利飯不算太膩, 食多幾啖也不怕.

最後是甜品時間, 選了香蕉拖肥批.

香蕉拖肥批
這個批分為三層, 最上層是忌廉, 中間是香蕉, 最底層是餅底.

忌廉夠幼滑, 再配上香蕉, 非常好味, 加上帶微脆的餅底和焦糖醬, 多重口感.

而且甜度適中, 我相信一個食晒也不覺得膩.
2016-11-20 3704 浏览
突如其來的晚餐之約,茫無頭緒之際,友人向我推介了灣仔的The Oyster House。既是這一帶的上班族,她的推介準不會錯的。謝斐道一帶有不少餐廳食肆,當中這家結合餐廳與蠔吧於一身。餐館走的是家庭風,沒了酒吧的喧鬧,用餐氣氛倒也寧靜舒適。友人知道我喜歡吃海鮮,她告訴我這兒的生蠔時有推廣優惠。對愛酒的食客來說,只要每位點上一杯酒類飲品,便可享生蠔六折,這無疑是十分划算。友人不好酒,未能享受生蠔優惠,可是$99的生蠔拼盤也是相當抵食,只限星期一至四供應,而星期五至日則是$199。這天是星期一,正可以$99享用,感覺是走運了。先快快點上這超值生蠔拼盤後,再細心研究一下餐牌。雖說是一家蠔吧,但主食的選擇也不算少,走的是多國菜路線,可選沙律、海鮮、薄餅、扒類、意粉......不單純是喝酒品蠔的餐廳,因此光顧的顧客也以家庭、情侶客人居多。生蠔拼盤($99)率先上桌,不過一百元的海鮮有兩隻愛爾蘭生蠔、翡翠螺、鮑魚、帶子。生蠔的新鮮程度已是令人驚喜,加上拼盤份量十足,這推廣確是相當抵食。先嚐愛爾蘭生蠔,蠔身爽脆又帶點Creamy,蠔味亦濃,重點是相當新鮮,很有驚喜。翡翠螺十分鮮甜,是不俗的貨色。磯煮

先嚐愛爾蘭生蠔,蠔身爽脆又帶點Creamy,蠔味亦濃,重點是相當新鮮,很有驚喜。翡翠螺十分鮮甜,是不俗的貨色。磯煮鮑魚以日式甜麵汁煮過,口感柔軟,食味帶點新意。青口以同湯汁煮過,帶海水的咸香。相對而言帶子最為平凡,不過以三文魚籽點綴後添了賣相,這生蠔拼盤是誠意的表現,也難怪每桌也點上一客吧!
生蠔拼盤
喜歡牛油果的關係,選了這走健康的牛油果煙三文魚沙律($108)。這沙律的份量絕不欺場,煙三文魚、牛油果都是人氣的食材,伴以沙律菜及油醋,是最穩陣的沙律配搭。最欣賞的是沙律菜的質素,和那牛油果的清新軟膩
牛油果煙三文魚沙律
侍應推介的白酒煮蜆扁意大利麵($128)屬重口味之選。用的是新鮮肥美的車厘蜆,除了白酒外,還以黑椒、番茜、蔥蒜、橄欖油同炒,扁意粉異常香口,香氣撲鼻。扁意粉煙靭帶有嚼勁,對喜歡口感的我而言是正中下懷,但友人卻嫌意粉過於硬身,淺嚐一口便放棄了。
白酒煮蜆扁意大利麵
另一主菜是炭燒美國安格斯肉眼扒($258),300克的份量足以二人分享。選了Medium Well的熟度,炭烤過的扒當然是特別香口,肉質鬆化,油花不太明顯,但牛香相對較濃,與香甜的蘑菇燒汁十分搭配。雖不算十分出色,但已發揮了這肉眼扒該有的水準,而就份量而言亦相當划算。
炭燒美國安格斯肉眼扒
始終是女生飯局,至此已是飽了,卻瞥見鄰桌長相邪惡甜品,最終還是忍不住點了一份。焦糖拖肥批($55)屬甜膩系的甜點,當中脂肪與卡路里之高是顯然易見的,不過選它就是要豁岀去了。厚重的忌廉下是完熟的香蕉,底層是沾上焦糖的脆餅,加上涼絲絲的食感,口感上是完勝了,不過一心期待被焦糖膩死的我,實在覺得那份甜膩來得太輕淡,若然那焦糖能下得狠勁一些就更完美了。
焦糖拖肥批
喜歡這家的用餐氣氛,食物水準亦算不俗。秋冬正值品蠔季節,下次帶一位好酒的友人前來,再嚐嚐那更吸引的生蠔優惠吧!
2016-10-24
生蠔拼盤
牛油果煙三文魚沙律
炭燒美國安格斯肉眼扒
白酒煮蜆扁意大利麵
2016-11-20 1766 浏览
一年一次的生日當然要食豪d, 老公知我鍾意食生蠔, 呢日就帶左我“The Oyster House” 享受浪漫生日晚餐~ 餐廳昏昏暗暗的燈光, 環境浪漫、優雅~ 首先送上我最愛的意大利香草包,香口鬆軟~ 可以配埋上枱的黑醋和橄欖油 一間高水準的餐廳送餐包都好講究家~ 之後當然係食我最愛的生蠔啦, 呢度有多款新鮮生蠔供選擇, 而且價錢亦唔貴~ 今次選擇左3款生蠔: Rollex、Spanish L、Ostra Regal No. 2 食生蠔的次序要由淡至濃 配上一杯白杯非常享受, 但今晚因為仲有下半場的生日慶祝活動, 所以唔飲白酒住~ <Rollex> 南非品種, 大大隻, 肉呈奶白色 口感綿滑, 海水味好淡 <Spanish L> 3款生蠔中體積最大的, 西班牙蠔海水味唔太重, 肉質肥厚, 好creamy <Ostra Regal No.2> 來自愛爾蘭, 肥大爽脆 一放入口先係濃濃的海水鹹味, 之後蠔肉的鮮甜味散發並佈滿口腔餘韻好長 <水牛芝士配羅勒葉及蕃茄>  作為開胃的沙律唔錯, 清新得黎又健康
一年一次的生日當然要食豪d,

老公知我鍾意食生蠔,

餐廳昏昏暗暗的燈光, 環境浪漫、優雅~

首先送上我最愛的意大利香草包,香口鬆軟~

可以配埋上枱的黑醋和橄欖油

一間高水準的餐廳送餐包都好講究家~

意大利香草包
之後當然係食我最愛的生蠔啦,

呢度有多款新鮮生蠔供選擇,

而且價錢亦唔貴~

今次選擇左3款生蠔:

食生蠔的次序要由淡至濃

配上一杯白杯非常享受,

但今晚因為仲有下半場的生日慶祝活動,

所以唔飲白酒住~

<Rollex>

南非品種, 大大隻, 肉呈奶白色

口感綿滑, 海水味好淡

Rollex>
<Spanish L>

3款生蠔中體積最大的, 西班牙蠔

海水味唔太重, 肉質肥厚, 好creamy

Spanish L
<Ostra Regal No.2>

來自愛爾蘭, 肥大爽脆

一放入口先係濃濃的海水鹹味,

之後蠔肉的鮮甜味散發並佈滿口腔餘韻好長

Ostra Regal No.2
<水牛芝士配羅勒葉及蕃茄>

作為開胃的沙律唔錯,

清新得黎又健康~

水牛芝士配羅勒葉及蕃茄
<香辣雞>

將雞翼整成一枝骨, 方便客人, 特別係女士進食

雞翼嫩滑微辣, 醬汁惹味

<蘑菇煙肉水煮嫩蛋寬條麵>

將蛋汁撈埋寬條麵, 更加好味

但味道有少少淡~

蘑菇煙肉水煮嫩蛋寬條麵
<烤燒三文魚配波菜露荀跟檸檬牛油汁>

三文魚燒到岩岩好, 唔會過火,

保留左魚肉的鮮味, 口感幼滑

再配上檸檬牛油汁令味道更突出~

配菜露荀、波菜新鮮爽口

烤燒三文魚配波菜露荀跟檸檬牛油汁
最後係我最期待亦係鎮店之寶的

<香蕉拖肥批>

下層焦糖+消化餅底

中間擦上拖肥醬之後再放上兩層香蕉

上層焦糖雲呢嗱忌廉, 再加埋士多啤梨作點綴

味道濃郁而不甜膩,

好想一個人食晒它!!!

生日當然要“蠔”一次

水牛芝士配羅勒葉及蕃茄
烤燒三文魚配波菜露荀跟檸檬牛油汁
  • Rollex
2016-11-17 1556 浏览
蠔,是何等吸引的生物。李白有「天上地下,牡蠣獨尊」的題句,是其中一種不少食家追尋的美食。香港吃蠔的文化也很流行,世界各國美麗動人的蠔都進口香港,讓我們坐在香港這彈丸之地也能品嚐各國蠔的精彩。天我來到謝斐道的這間以蠔為賣點的西餐廳,這裏的蠔選擇很多,豐儉由人,價格比較平的30多元就有交易,頂級的法國生蠔0000 也有出售,客人可以因應不同的需要選擇適合自己的蠔,他們選蠔也很仔細,爽口的,creamy 的,中層感覺的有,海水味道的濃淡也有選擇。每天供應大概10款,是愛蠔者的一個好地方。我自己喜歡海水味濃,質感爽身的蠔,因此選了這三種: yellow stone , New Zealand rock , ruby係比較淡身的yellow stone . 爽得直達喉嚨,海水味剛好在口腔內瞬間出現。New Zealand rock . 海水味平均同樣帶爽,海水味和蠔味於口腔內保持一段時間。Ruby 的味道最濃,剌激味蕾,海水味道於口腔內持久不散,如果能配上白酒肯定精彩絕倫。一次過品嘗不同層次的蠔味,感動味蕾。水牛芝士配番茄沙律,一片薄荷葉把整個菜變得更清新和與別不同。白酒牛油蜆,用上很肥美的蜆,

一次過品嘗不同層次的蠔味,感動味蕾。
白酒牛油蜆,用上很肥美的蜆,鮮甜得很,牛油味香濃,和蜆成了最佳配搭。
因為喜歡上這裏的蜆,立即加配了這個意粉,白酒煮蜆扁意大利麵,同樣用上他們美味鮮甜的蜆,分量絕不少,貶意粉做得很乾身,不會over cook , 精彩!
我好怕到餐廳吃意粉是意粉太淋,豪無彈性,這裡的意粉真心出色。
吃得有點飽,本身不太吃甜品的我,忽然好想點個甜,點了這個香蕉拖肥餅,我慶幸自己今天發了神經,一定要食甜品,自家製每天賣完即止,新鮮香蕉,配上淡淡甜味滲出的拖肥味道cream . 剛滿足了我的需要,這種帶點清淡而香滑的味道。

我趁朋友看不見時拆掉整塊餅底啪入口,好感動啊!當然就被罵啦。。
要在這面享受美食, 遊走蠔殻之間,有一個好方法,星期一二晚上在做特價,海鮮拼盤兩人位$99 , 為您的蠔遊之裡做起步,超值啊!
  • 海鮮拼盤
1K
2016-11-15 610 浏览
還記得之前來過,對這裡的甜點感到非常的滿意這晚難得過來這邊,就特地過來回味一下先點了三款生蠔 分別有Rollex,Scottish ,spanish生蠔新鮮肥美 個人最愛還是Rollex,淡淡的海水味吃起來很creamyChicken Lollipop將雞翼弄成棒棒糖一樣方便食用雞翼微辣惹味,肉質很嫩蘑菇煙肉水煮蛋寬條麵蒜香味十足但這個帶點失望,當天調味整個偏咸香蕉拖肥批鮮忌廉中間夾著新鮮香蕉最底層是焦糖餅底吃起來不甜膩,質感滑溜必點!
還記得之前來過,對這裡的甜點感到非常的滿意

這晚難得過來這邊,就特地過來回味一下
生蠔新鮮肥美

個人最愛還是Rollex,淡淡的海水味

吃起來很creamy
Chicken Lollipop

將雞翼弄成棒棒糖一樣方便食用

雞翼微辣惹味,肉質很嫩
蘑菇煙肉水煮蛋寬條麵

蒜香味十足

但這個帶點失望,當天調味整個偏咸

鮮忌廉中間夾著新鮮香蕉

最底層是焦糖餅底

吃起來不甜膩,質感滑溜

必點!
2016-11-02
2016-11-12 1793 浏览
因沖繩之旅的遺憾,想帶蝸阿牛去吃蠔。最後決定周末蠔一蠔,去灣仔的The Oyster House。 假日的灣仔,比較寧靜,坐在近大街的一角,慢嘆人生。 午市這一個兩人套餐,挺抵吃的,有生蠔海鮮拼盤、沙律或餐湯、主菜、菜品和飲品,每人也只是$298。 點餐後,侍應率先送上意大利香草包,枱上已放有黑醋和橄欖油供客人使用。微暖的香草包輕盈清香,然,包的質感如鬆糕般,且偏濕淋,不愛也。 凍檸茶,茶香檸香,且夠冰凍。 海鮮拼盤Seafood Platter除了有四款生蠔外,還有北海道帶子、阿根廷紅蝦和美國櫻花石蜆,陣容鼎盛。衝著生蠔而來,由檸檬片為起點,順時針有南非的Rollex 、美國的Willapa Bay、西班牙的Spanish Rock,以及法國的La Boite a Bijoux。 南非的Rollex,是四款生蠔中,味道較甜,口感綿滑,且海水味不太鹹的一款,淡泊如君子,蝸阿牛一吃傾心。美國的Willapa Bay $38,肉質肥美飽滿,無論蠔味、海水鹹味,以及鮮味,相對較Rollex突出,深得小妹喜歡。 以下這一隻西班牙的Spanish Rock,海水味更為鹹鮮澎湃,口感也更為爽

假日的灣仔,比較寧靜,坐在近大街的一角,慢嘆人生。

凍檸茶,茶香檸香,且夠冰凍。

以下這一隻西班牙的Spanish Rock,海水味更為鹹鮮澎湃,口感也更為爽脆。最後,法國的 La Boite a Bijoux無疑蠔味和海水味是最濃烈、最突出的,吃完,生餘韻依然留在口腔內久久不散。

北海道帶子鮮嫩滑,鮮味洋溢,滋味無窮。然,阿根廷紅蝦和美國櫻花石蜆,相比下,略嫌鮮美度稍為遜色了。

接著而來的,有鹹香江清爽的巴馬火腿配哈蜜瓜沙律。只是,火腿肉質較韌,難以咀嚼。

簡簡單單的蒜香蜆肉炒意粉,意粉火喉極為準繩,咬下去爽口彈牙,嚼勁十足,且夾雜了蒜香和蜆肉的鮮香,教人回味不已﹗

蝸阿牛的香烤春雞,份量挺大的,烤雞吃起來肉嫩且滑又多汁。若醃得為入味,且再稍稍烤焦香點兒,食味應該更上一層樓也﹗

伴碟的焗薯,入口軟腍細滑無渣,薯味突出,更是一絕。

壓軸甜品,當然少不了鎮店之寶 - 香蕉拖肥批。香蕉拖肥批以消化餅做批底,鋪上拖肥醬之後,再放上兩段香蕉,繼而擠滿焦糖忌廉,最後以士多啤梨作點綴。吃一口,口感十分豐富,味道濃郁而不甜膩。

Tiramisu意大利芝士蛋糕帶著薄薄一層的朱古力粉,淺透出濃郁奶味重的Mascarpone芝士香氣,中間浸過Espresso Kahlua的手指餅帶淡淡的酒香咖啡香,可稍減芝士的甜膩,整體變得輕盈。

午餐