2017-08-15 123 浏览
上個月係我同老公既結婚週年紀念日👰🏻🤵🏻於是老公就上網搵,搵到呢間位於灣仔既西餐廳,佢地係主打oyster 🍽我同老公最like oyster特別係海水較為重既oyster😋亦都因為呢個menu 老公俾佢吸引左,入面有海鮮都好新鮮我自己非常喜歡佢既鮑魚👍🏻冇得頂大家可以睇到圖片入面都見到,$99蚊黎講真係抵到呢⋯⋯另外呢間西餐廳嗌酒一支或者嗌兩杯酒生蠔會有discount 🥂🥂🥂🥂生蠔隻隻新鮮,我地嗌左六款都係比較重海水味同creamy d既之後再嗌左個白酒蜆,超級好味👍🏻😋一定要試最後呢個豚肉扒,質素一樣一流👍因為我吾食牛既關係只好試豚肉喇😂最後就係飽到上頸
上個月係我同老公既結婚週年紀念日👰🏻🤵🏻
於是老公就上網搵,搵到呢間位於灣仔既
西餐廳,佢地係主打oyster 🍽
我同老公最like oyster
特別係海水較為重既oyster😋

亦都因為呢個menu
老公俾佢吸引左,入面有海鮮都好新鮮
我自己非常喜歡佢既鮑魚👍🏻冇得頂

大家可以睇到圖片入面都見到,$99蚊黎講真係抵到呢⋯⋯

另外呢間西餐廳嗌酒一支或者嗌兩杯酒生蠔會有discount
🥂🥂🥂🥂

生蠔隻隻新鮮,我地嗌左六款
都係比較重海水味同creamy d既

之後再嗌左個白酒蜆,超級好味👍🏻😋
一定要試

最後呢個豚肉扒,質素一樣一流👍
因為我吾食牛既關係只好試豚肉喇😂
最後就係飽到上頸
2017-08-15 106 浏览
香港專食生蠔既餐廳越來越多,要揾到間可以食到靚生蠔🐚,又要好味,價錢又正常,真係有點難道🤔。▫️今次同朋友去灣仔間Oyster House,餐廳座位大概可以容納二十至三十人,擺設、燈光💡都比較romantic💑,啱哂table for 2。▫️兩個人都order左好多菜式,例如蕃茄水牛芝士🍅、白酒煮蜆肉🍲、海洋寬條麵🍝,Oyster Platter, 等⋯⋯啲蠔真係幾大隻,今次試左New Zealand Rock, white Pearl同 France Majestic,依一系列都以海水同重metal味為主,由濃至淡開始食,最特別係蠔既韌帶都幫你切埋,真細心❤️另外,個蜆肉都好大隻,湯同蜆肉都好鮮味。▫️Overall都不錯👌🏻,今次真係無揀錯餐廳👍🏻
▫️
Overall都不錯👌🏻,今次真係無揀錯餐廳👍🏻
2017-08-14 94 浏览
灣仔返工既好處就係多飯腳。最近又有兩個好朋友黎左灣仔返工,於是揀左大家公司附近既蠔吧聚聚舊,食好西。我地七半去到,坐位已經八成滿。好彩有book位,餐廳安排左個舒服既卡位俾我地。其實依間餐廳平時經過見佢咁靚裝,已經想試好耐,佢既枱面佈局的確用心有情調。首先黎d餐包。雖然餐包係免費,但質素都唔錯,香草味濃,不過略嫌有少少乾,點埋意大利醋食就啱啱好。跟著就黎starter。餐廳叫Oyster House, 當然要試試佢d蠔。侍應推介我地試法國既Gillardeau,我地另外再嗌左海膽紅蝦。Gillardeau No.2 生蠔($49/件)在法國享負盛名的石蠔Gillardeau,身份等同於頂級葡萄佳釀的生蠔。據說這種味道獨特而濃郁的蠔,產量極稀少,每次有貨,即被當地既著名餐廳預訂,在法國以外既地方,甚難品嘗得到,所以得知The Oyster House有Gillardeau真係好驚喜。而生蠔的確無令我地失望。Gillardeau蠔肉肥美有彈性,口感爽脆鮮甜。海水味柔和不濃烈,入口後的味道由鮮入甜,非常細膩有層次! 真係一試難忘!海膽紅蝦($88/件)我本身好怕食海膽, 因為多數餐廳既海膽都

Gillardeau No.2 生蠔($49/件)

海膽紅蝦($88/件)
我本身好怕食海膽, 因為多數餐廳既海膽都唔新鮮, 有朕怪味。不過依間d海膽幾鮮甜, 真係好驚喜。配合埋爽滑既刺身紅蝦, 真係鮮上加鮮, 好幸福既滋味!!

Crab Cake(3pcs, $128)
我地仲點左個hot appetizer, 餐廳自家製既蟹餅。 蟹餅入面全部都係一絲絲既蟹肉, 見得到既足料, 蟹肉亦都非常鮮甜! 除左蟹肉, 入面仲有buffalo mozzarella, 再配埋Kewpie Sauce, 味道香濃惹味。

Seafood Fettuccine ($158)
食海鮮食到意猶未盡, 主菜我地都揀左海鮮 - 海鮮寬條麵。依個寬條麵又係非常足料, 有蜆, 魷魚, 蝦, 青口等等, 而且份量都唔細。寬條麵個汁非常creamy, 每一條寬條麵都sok都d汁, 唔會乾, 再撈埋d芝士粉一齊食, 真係十個滿足!

Grilled Canadian Natural Pork Chop ($198)
依個烤豬鞍係我全晚最愛! 豬鞍外層烤到有少少燶味, 好香好香。切開豬鞍, 入面係粉嫩既顏色, 證明火喉控制得好好! 咬落去好淋身而且有肉汁。真係冇諗過佢可以烤完仲keep到咁juicy同埋淋身, 非常推薦! 配埋白酒絶對係五星級享受~

心太軟($75)
食到依度, 其實已經好飽, 但晚餐點可以無甜品呢。最後揀左心太軟黎完結豐盛既一餐。總括而言, 餐廳既食物質素非常高! 我地已經約定左下次lunch再戰
2017-08-14 296 浏览
工作關係要出灣仔一天,晚上又約了朋友幫佢慶祝生日,要搵間有格調又好食的餐應,知道朋友喜歡生蠔,係openrice搵左一陣決定book呢間。先來一個生蠔拼盤吧~店員介紹左三款Rollex、Spanish同Majestic既生蠔比我地,仲貼心地指引我地要順時針食,其實我就唔太識分,不過朋友話因為要由最淡味開始食落去,又真係喎~全部都好新鮮好正!然後又是一道朋友好中意既黑松露薯條,即炸既薯條好香脆,加上芝士粉同黑松露粉,main course前食都唔會太滯,唔使一陣就成籃清晒~見到隔離檯都有叫呢個帶子好似好好味就有樣學樣,呢到啲海鮮真係幾新鮮,亦都係第一次食用煙肉配帶子,鮮味以外帶一點惹味,好新鮮的配搭。意粉未知是否店家自家製的?有點與別不同的口感,很爽很彈牙,醬亦是用上新鮮蕃茄調製,好fresh~不過肉丸如果多返一粒就好了,因為好好食同朋友都想一人食多粒哈哈~最後來個tiramisu做甜品,是我的最愛!好軟滑creamy,如果多小小酒味就更好~
生蠔

Black  truffle  fries
Scallop
Meat ball  spaghetti
2017-08-13 86 浏览
雖然D人話有R的季節先係食蠔既好季節,但係我係8月已經忍唔到口要去食蠔啦!呢個拼盤真係好抵玩,星期一二只係99蚊就有二人份量,呢個係3人SIZE,所以價錢都只係加多45蚊有汁煮鮑魚丶生蠔丶帶子丶青口同埋翡翠螺,每個海鮮都好新鮮,特別係生蠍同埋青口都好香甜,夠哂新鮮之餘海水味十足,性價比激高!水牛芝士配蕃茄,加上意大利黑醋,味道清新,將口味由岩岩的海鮮盤開始準惼好食重口味既轉淚點。水牛芝士同蕃茄,點解係咁Match!!!!!!!!到底我有幾鍾意食Crab cake,好似連續幾個月都硬係每個月要食翻一次先得😂😂 外層炸到金黃色,雖然炸得有少少硬,但係so far都算鬆脆。入邊嘅蟹肉料非常之豐富🦀🦀啖啖肉。蟹肉食落唔會覺得腥,證明材料夠新鮮👍👍 雖然配沙律醬都幾撘,但係就唔夠特別🙈🙈如果醬料可以特別啲或者整個Homemade醬料嘅,我會加佢30分😆😆 剛剛好兩啖食哂,作為前菜份量算正常牛肉清湯,望落去湯頭非常之清,但係飲落又好濃味!配上帶子加添了鮮味。安格斯肉眼,叫左5成熟,燒得都唔錯呀。牛肉既肉質好腍,只有部份肥膏,整體肉味都唔錯,喜愛!!最後再食多個意大利粉,真係飽到不得了!又青口又海蝦

水牛芝士同蕃茄,點解係咁Match!!!!!!!!

牛肉清湯,望落去湯頭非常之清,但係飲落又好濃味!
配上帶子加添了鮮味。

安格斯肉眼,叫左5成熟,燒得都唔錯呀。
牛肉既肉質好腍,只有部份肥膏,整體肉味都唔錯,喜愛!!

最後再食多個意大利粉,真係飽到不得了!又青口又海蝦,真係由第一碟海鮮食到尾都係海鮮。飽飽,勁滿足!
2017-08-01
2017-08-12 100 浏览
朋友話我知灣仔有間環境唔鐘既餐廳,於是就帶左我去食呢度環境咁好,叫番杯酒飲下,Relax下就最岩啦,因為唔係好識飲酒,所以叫左杯house wine杯酒甜甜地好易入口餐前麵包個包好鬆軟,配上橄欖油及黑醋味道不錯seafood platter星期一二$99真係好扺食,入面既海鮮總類都不少呀有生蠔,法國黃金螺,北海道帶子,日式磯煮鮑魚,紐西蘭青口,性格比極高生蠔非常新鮮,入口爽口,鮮甜至極最欣常佢既鮑魚,非常爽口同好多汁正呀白酒蜆扁意粉扁意粉加蒜片,味道更加香口,而且好有彈性,軟硬適中蜆被白酒煮熟過,肉質更加鮮非常爽口炭燒三文魚平時出去食飯好少叫魚,因為感覺冇咩特別但呢度既三文魚真係好有驚喜,三文魚既皮燒得好脆身,帶點焦香味而肉質更是厚身,鮮嫩不腥,值得推介!Banoffee Pie呢度既招牌甜品,個個黎呢度食都會叫一份雪凍的香蕉與拖肥,甜度不高而且毫無飽膩感
朋友話我知灣仔有間環境唔鐘既餐廳,於是就帶左我去食

杯酒甜甜地好易入口

餐前麵包

個包好鬆軟,配上橄欖油及黑醋味道不錯

seafood platter

星期一二$99真係好扺食,入面既海鮮總類都不少呀
生蠔非常新鮮,入口爽口,鮮甜至極

最欣常佢既鮑魚,非常爽口同好多汁正呀

白酒蜆扁意粉

扁意粉加蒜片,味道更加香口,而且好有彈性,軟硬適中
蜆被白酒煮熟過,肉質更加鮮非常爽口

炭燒三文魚

平時出去食飯好少叫魚,因為感覺冇咩特別
而肉質更是厚身,鮮嫩不腥,值得推介!

Banoffee Pie

呢度既招牌甜品,個個黎呢度食都會叫一份
雪凍的香蕉與拖肥,甜度不高而且毫無飽膩感
2017-08-09 102 浏览
餐廳唔係好大,但是坐位挺舒適,不會好逼,而且無限時,好岩朋友聚舊或情侶談心。 Vi同朋友二人一共點左四款食品,包括一道甜品。 前菜是生蠔,法國產的,非常鮮甜,味道屬於偏淡不會很咸或很重蠔味,好易入口,推薦給想試生蠔的人! 而海膽紅蝦刺身既配撘特別,海膽好鮮甜,2者幾夾。白酒煮藍青口,青口是細小的那款,味道十分濃郁,Vi不是很習慣那味道,所以不太喜歡。 不過Vi就十分推介烤豬胺!未吃已經聞到超香的烤肉味。豬胺唔會烤得太過火,肉質完全沒有烤既果種乾同粗糙,反是外皮烤得脆脆,肉汁完全地被鎖o係裡面,肉質鮮嫩!個汁都值得一讚,味道酸酸甜甜,去掉了豬既油膩感。 最後係甜品Banoffee Pie,呢個甜品比較少o係其他地方見到,是香蕉同拖肥做成的仁既批。批中有大量的香蕉肉,令整個批既香蕉味十分濃厚,Vi十分喜愛呢個批既餅底,餅底十分扎實,而且帶很香的牛油味。整體幾中意呢間小餐館,適合把酒談心~

而海膽紅蝦刺身既配撘特別,海膽好鮮甜,2者幾夾。

整體幾中意呢間小餐館,適合把酒談心~
2017-08-05
2017-08-07 213 浏览
👭草根兩姐妹今晚去左灣仔嘅The Oyster House食晚飯,餐廳只係離灣仔地鐵站5分鐘左右路程,地點好方便。由於有book位,去到就即時安排入座見到餐廳環境都幾好,氣氛幾有情調餐牌內有分前菜,主食,湯,甜品同飲品,當然唔少得仲有蠔。Cramberry Juicy ($35/1)由於草根姐妹都唔飲酒,所以先叫2杯 Fruit juice,揀左Cramberry Juicy。睇嚟呢一世我地都大唔透點餐後就送上餐包,草根姐姐呢個包控一向對餐包好重視,呢到提供嘅餐包有好香香草味,烘熱左外層帶點脆,中間口感好綿密似蛋糕,好好食呢去到蠔屋🏫一定要試下呢到嘅蠔,當晚店員💁推介下點咗3款蠔。由較淡味食到濃味🌊有來自南非🇿🇦同法國嘅🇫🇷Rollex (M)($45/1)來自🇿🇦South Africa,味道最為淡,雖然唔係肥美,但口感好嫩滑,好似滑入喉嚨咁😍完全冇腥味🙌Gillardeau No. 2($49/1)來自🇫🇷France,呢款鐵鏽味同海水味較Rollex嘅濃😝Lambert($55/1)同樣來自🇫🇷France,味道最濃郁❤,亦係海水味最豐富的🌊相較之下肉質最肥👍烤羅馬菜,巴馬火腿,

由於有book位,去到就即時安排入座
見到餐廳環境都幾好,氣氛幾有情調

餐牌內有分前菜,主食,湯,甜品同飲品,當然唔少得仲有蠔。

Cramberry Juicy ($35/1)

Cramberry Juicy

餐包

Rollex (M)($45/1)
Gillardeau No. 2($49/1)
Lambert($55/1)

烤羅馬菜,巴馬火腿,鵪鶉蛋,鯷魚蛋黃醬泡沫 ($158)
Grilled Romaine Lettuce
with Candied Parka Ham, Soft Quail Egg, Bagel Crisps, Anchory Mango Foam
草根真係好少叫沙律,不過呢款成棵菜咁上賣相好搞笑
食得出菜被燒過,應該係先將羅馬菜🌿係火爐上烤過🔥再放上大量好邪惡嘅芝士粉🧀同鯷魚泡沫。中間加上半熟鵪鶉蛋,炸過嘅Bagel脆片🐣同鹹香十足嘅巴馬乾火腿🐷味道好濃郁好衝擊味蕾🙊芝士同鯷魚泡沫帶起鹹味之餘,令個沙律唔會好乾💦重點之一係份量真係俾足兩大棵羅馬菜你,唔洗驚食菜唔夠飽。不過呢個沙律日日一定會肥死😜
烤羅馬菜,巴馬火腿,鵪鶉蛋,鯷魚蛋黃醬泡沫

自家製蟹餅 ($138)
Blue Swimmer Crab Cakes 3pcs
stuffed with Buffalo Mozzarella, Kewpie Sauce
一客有3件🦀每件蟹餅裏面都有一粒Mozzarella🧀熱辣辣果陣食仲可以拉絲添嫁,蟹餅內全部都係一絲絲嘅蟹肉🦀真材實料😘外面炸得香脆而唔油膩👍炸物控們不要錯過!
自家製蟹餅

鮮蠔濃湯 ($88)
Oyster Bisque
蠔湯口感唔夠滑,不過蠔味都算突出👍湯中有一舊蠔,可惜蠔肉不太creamy有點過熟
鮮蠔濃湯

牛肉清湯配帶子黑松露 ($98)
Beef Consomme
With Scallop, Black Truffle
牛肉湯睇落好清,以為味道會好淡啦😂但又估佢唔到飲落味道好濃烈喔😘飲得出係牛肉🐮煮成嘅精華🙌慢慢飲可以品嘗到牛嘅餘韻😝中間再配上一粒熟帶子同黑松露👏整個組合都不錯!不過價錢有少少進取🙈
牛肉清湯配帶子黑松露
牛肉清湯配帶子黑松露

香煎羊架($238)
Pan seared New Zealand Lamp Chop
served with roasted potato, broccoli, zucchini and rosemary sauce
主菜叫左羊肉,一客有3件🐏一睇個樣就可以知道味道一定唔差,五成熟絕對掌握得好好👍每件羊都好鮮嫩同夠軟腍,食落完全冇渣🙊。可以睇到羊肉色澤係鮮艷嘅粉紅色😍薄骨厚肉🙌質素好高。羊肉完全不帶騷味,平日唔中意羊騷嘅都一定食到,不過草根就覺得如果多一分騷味會更吸引啦👅。旁邊有軟芝士🧀南瓜蓉同蔬菜作伴碟🌿一同吃更為解膩
香煎羊架

香蕉拖肥批($55)
Banoffee Pie
fresh banana, caramel sauce on biscuit based, topping with vanilla whipping cream
食到最後每餐都要有甜品作結先算得上完滿。老闆推介草根叫個香蕉拖肥批試下。起初聽到又拖肥又香蕉都驚好膩,不過見老闆甘有信心極力推介,一於試一試。
估唔到蛋糕原來都幾大件,上層係忌廉,中間有幾嚿大大件嘅香蕉,再配一層焦糖醬,最下層係餅底。成個組合一食落口係超夾啊😍😍😍忌廉好滑,香蕉又唔會太熟,所以配上焦糖醬味道剛剛好,帶甜味得嚟唔會膩,下層加埋消化餅做嘅餅底真係好香👍🏻絕對係驚喜之作,難怪係餐廳名物啦!
香蕉拖肥批

由頭盤到主菜都不錯,而最後嘅甜品最為驚喜!
當中只有湯嘅一環較弱,不過整體上成餐飯都食得好滿意,當然呢餐價錢唔平啦,不過論食物同服務質素嚟講,呢個價錢係俾得過嘅,中意食蠔或者要搵地方慶祝都可以考慮下
餐包
香煎羊架
香蕉拖肥批
上星期五晚同一識食好友食飯,好友已唔想再逗留於尖沙咀因返工放工做gym都係尖沙咀,所以最後去搵新地方食飯! 餐廳位於謝斐道不顯眼地舖,而小弟亦於當日先訂位,所以係星期五呢啲乜鬼地方四圍都爆嘅日子,都算唔錯㗎啦!餐廳環境算唔錯,如果Dating嘅話,就唔係好啱first date! 因為枱同枱唔算係好有距離!如果八婆講人哋啲秘密就唔好食住蠔講啦!食蠔係呢到嘅重點,而家佢哋嘅promotion係每人叫兩杯酒咁啲蠔就有六折優惠!其實一杯酒都係六十幾蚊,如果一個人只係食三兩隻蠔嘅話,我覺得你唔好為咗嗰個六折叫兩杯酒,因為計返係唔抵嘅,所以我哋兩個人就叫咗一打蠔! 餐牌上,蠔嘅選擇都算不少,起碼都有十幾個option. 我哋食咗六款蠔,我最有印象係南非嗰隻叫ROLLEX嘅蠔,蠔身比較細,不過成隻蠔個質感都幾豐滿同埋cream. 而Ireland嗰幾隻海水味重啲同埋蠔身比較削,所以not my favors.. 而其他嘢食味道都唔錯,不過有兩個問題! 一就係portion唔算大,兩個人share就勉強OK!多人就強差人意囉!第二就係我想叫嗰幾樣就冇嗰幾樣,唔知係我樣衰定真係樣樣best selli

而其他嘢食味道都唔錯,不過有兩個問題! 一就係portion唔算大,兩個人share就勉強OK!多人就強差人意囉!第二就係我想叫嗰幾樣就冇嗰幾樣,唔知係我樣衰定真係樣樣best selling呢?我就真係唔識解答啦!

Anyway, 我兩個人食咗一打蠔,一個意粉,兩杯酒,一個starter加一個甜品,每人五百。都差唔多啦!
2017-08-04
2017-08-06 102 浏览
頭盤先來一碟蠔!已分別有兩隻南非,四隻法國嘅!有淡海水味嘅生蠔開始食~生蠔肥美鮮甜,食得出咸咸嘅海水味,十分新鮮!真系好高質,真似好想再encore再嚟一疊燒生菜,加上鵪春蛋,芝士粉,巴馬火腿等配料食,口味好特別!而且生菜經過燒過後亦帶有燒烤香~估唔到爽口生菜配芝士食亦都係咁夾,惹味得黎又吾會膩,生菜嘅菜肉鮮甜,中和芝士嘅膩!炸蟹肉芝士波,即叫即炸 ,外皮好脆,又吾會太厚粉醬!內面含有蟹肉同芝士,做到拉絲效果,10分邪惡!建議配上旁邊嘅沙律醬一齊食,更加惹味喔餐湯特別推介蠔湯,適合鍾意食蠔嘅朋友仔,皆因佢嘅蠔鮮味濃,質地較為稠身!吾會有腥味,中間仲有一隻肥美嘅生蠔,好吸引呀Linguine Vongole用咗白酒炒蜆,更加能夠帶出蜆肉嘅鮮甜,蜆肉大隻!夠新鮮~而扁意粉亦都炒得好入味,食落去亦有淡淡的白酒同蜆肉香,加上胡椒,令到意粉辣辣地咁,更加惹味最後就係超好味嘅tiramisu !!!蛋糕浸左咖啡,一咬好強嘅咖啡香,配上面層嘅忌廉食,甜而不膩,真系好吸引

2017-08-03 185 浏览
.總括而言是近期吃過甚有水準的西餐👍🏻環境有氣氛,服務好,價錢亦合理,無論是情侶慶祝,生日或是朋友聚餐選這家都非常適合👫👬(利申:已經推介左比朋友去食週年記念😎).Oyster Platter總共有三款生蠔,分別是Yellow Stone, Rollex和Majestic No.1👑待應姐姐說由左至右開始吃就可以由淡至濃味品嚐生蠔💁🏻個人最喜歡最淡味的,淡淡海水鹹香,鮮味之餘帶點甜,好吃💓.餐廳仲推出左優惠~星期一至二Seafood Platter只需$99,星期三至日$199,有生蠔,法國黃金螺,北海道帶子,日式磯煮鮑魚和紐西蘭青口😻用味蕾環遊世界~🌏..👫主菜的炭烤羊扒很討我的歡心❤️上桌已經嗅到專屬炭火的烤肉香味🤤切開裏面的肉仍然是粉紅色的,肉汁非常多,肉質偏瘦但油脂亦足夠,一塊好肉用最簡單的調味已經夠美味了😌值得再讚的是配菜的馬鈴薯🥔切成片狀再配上馬蘇里拉芝士烘烤超好吃😋💕..🍰晚餐過後果然要來個甜品才算是完滿😌招牌的甜品果然是名不虛傳,馥郁的咖啡香配合口感綿密的蛋糕👍🏻分量剛好可以兩個人share👫💓.
Oyster  Platter

炭烤羊扒
牛油果黑魚子長腳蟹卷
蘑菇煎帶子
蠔湯
生蠔拼盤!十分新鮮和肥美!侍應很貼心地介紹各種生蠔的來源和種類,並提醒我們要有淡味想到濃味的生蠔,要不然不懂就裏的顧客可能會傻傻的隨心吃😂生蠔盆上有三種生蠔:Rollex、Lambert,還有一款來自法國的生蠔。實在是非常新鮮、非常肥美!蠔味十足,而且沒有金屬味道,實在是最近我們吃過最好的蠔。店家上的調味品只有新鮮的檸檬,連平常吃刪號是常見的番茄醬汁也沒有,可見他們對於好的質素十分有自信,完全不必用額外的調味來遮蓋不新鮮的金屬味。很美味的蟹餅!我們三位美女都很抗拒煎炸食品,但這款蟹餅實在太美味了,平常你推我讓的情況沒有出現😂切開隨身的外殼,裡頭滿滿都是蟹肉!美味!很特別、也很花心思的一款沙律!底層的羅馬生菜輕輕用炭火一燒,一起來的時候有一陣淡淡的炭火燒烤味道。三塊炸蝦餅似的是烤過的Bagel,十分特別,當你吃青草吃到膩口的時候,三塊薯片一樣的烤貝果,真的讓你口感豐富!沙律醬是用蘋果和芒果打成的泡沫,清新爽口十分適合夏天,這是讓我們三個美女都讚不絕口的沙律!香烤加拿大天然豬鞍!比豬排更嫩滑、更具肉味!我們都很愛這道菜,連配菜都十分出色。薯菜調味出眾,中間夾雜着芝士,一點也不像平常像雞肋一
生蠔拼盤!

很美味的蟹餅!

切開隨身的外殼,裡頭滿滿都是蟹肉!美味!

很特別、也很花心思的一款沙律!

香烤加拿大天然豬鞍!

比豬排更嫩滑、更具肉味!
我們都很愛這道菜,連配菜都十分出色。
薯菜調味出眾,中間夾雜着芝士,一點也不像平常像雞肋一般的薯蓉。

甜品!令人驚喜的拖肥香蕉蛋糕

我們一開始看見是香蕉的甜品, 都打算不要點了, 但侍強烈推薦,又見不少食評都推薦這款。好吧,點吧!
結果大家都萬分驚喜, 拖肥和香蕉實在非常速配,香蕉是新鮮的生果,拖肥味道濃郁,忌廉牛奶味香濃又不至於甜膩,三者的平衡十分好。

總括而言, 這家餐廳萬分適合喜愛生蠔的朋友, 即使你不愛生蠔,想在灣仔區找家別致的西餐廳,和朋友敘舊,這也是一流的地點!
2017-07-31
  • 香蕉拖肥批
  • 生蠔拼盤
  • Rollex
  • 香烤加拿大天然豬鞍
2017-07-28 102 浏览
朋友生日去的。很喜歡食蠔,第一次嘗試這家。很不錯。蠔夠新鮮,而且食到XL的蠔。其他還嘗了大蝦,牛扒,都頂正。House Wine也很OK,配蠔剛剛好。服務生很熱情,安排的也很好。讚。下次還會再去。
  • 生蚝拼盘
  • House White Wine
  • 炭烧美国安格斯肉眼扒
2017-07-28 1978 浏览
位於灣仔的Oyster House,是一間主打生蠔的西餐廳。今天相約朋友來吃晚餐,當然不能不選生蠔吧。經服務員推介下點選數種生蠔,包括: Rollex, Spanish Large,Insh Rock。Rollex $45Spanish Large $59Insh Rock $53吃生蠔要從淡味開始吃,最後再吃濃味生蠔。生蠔勻肥美鮮甜,蠔厚肥嫩,海水味濃哦。餐廳更有Sesfood Platter推介,包括: 二隻生蠔,二隻黃金螺,兩隻北海道帶子,二隻鮑魚,對隻青囗,星期一二只需$99,星期三至日需$199,非常掋食哦。香蕉拖肥批$55時晚的重點是我最愛的香蕉拖肥批。很久以前,曾帶媽媽來過這裡吃晚餐,嚐過令人難以忘懷的甜品,促使我今晚再來品嚐。拖肥批呈四方形,上層是稠密的忌廉,內有三條微硬的香蕉,下層是拖肥焦糖醬餅底。忌廉夠凍重膩感,香蕉新鮮香甜,焦糖餅底甜蜜黏稠,三層配合無逢,甜香勻備,值得一嚐再嚐

今天相約朋友來吃晚餐,當然不能不選生蠔吧。

Rollex $45
Spanish Large $59
Insh Rock $53

香蕉拖肥批$55

2017-07-27
2017-07-27 122 浏览
生蠔拼盤- The Oyster House生蠔質素不錯, 順時針開始由淡至濃品嚐, 法國蠔海水味較重, 蠔味濃郁, 口感Creamy, 配上白酒一流! 餐廳環境亦相當有情調, 約會一流!
生蠔拼盤- The Oyster House
餐廳環境亦相當有情調, 約會一流!