灣仔區高質西餐廳!!同伴侶黎呢到撐檯腳真係好正好浪漫~ 好多人都係到慶生呀慶祝anniversary咁呀哈哈。一黎就叫左個Seafood Platter,原來禮拜一二做$99 其餘日子$199。平野一定冇好野?絕對唔係!用料新鮮鮮甜,鮑魚煮得入味 完全冇腥味!😋 有以下咁多款架!!!新鮮空運生蠔 Jet Fresh Oyster 法國黃金螺 French Sea Whelk北海道帶子 Hokkaido Scallop 日式磯煮鮑魚 Jap Style Abalone 紐西蘭青口 New Zealand Mussels呢款酸酸辣辣,用黎送酒絕配!重點黎啦!!!!!係我最愛最愛既意式雲吞啊啊啊啊,仲要係呢到homemade架!我係意大利返黎香港之後,估唔到可以食到咁高質。Ravioli + truffle mushroom sauce 呢個配搭見到就喪吞口水,未擺到上檯遠處已飄來松露的味道 係幸福既感覺啊!切記唔好將呢啲同超市即買即煮既比較 廚師一定會嬲豬👨‍🍳 口感真係差好遠呢~ 絕對值得encore。第二個main係加拿大豬胺!極厚,但竟然可以grill到好嫩,豬味濃郁。最後當然都唔少

有以下咁多款架!!!
新鮮空運生蠔 Jet Fresh Oyster
法國黃金螺 French Sea Whelk
北海道帶子 Hokkaido Scallop
日式磯煮鮑魚 Jap Style Abalone
紐西蘭青口 New Zealand Mussels

呢款酸酸辣辣,用黎送酒絕配!

最後當然都唔少得homemade tiramisu,雖然就唔可以同意大利既比較,因為酒味相對比較淡,不過我就鍾意呢到cream比較多哈哈。
2017-08-30 631 浏览
早幾天飯後經過Oyster House被這個宣傳吸引 "FREE LUNCH 呢個世界真係有免費午餐, 4人同行1人免費", 再睇睇餐牌都幾多選擇, 而Set Lunch都係$118-158就有齊Starter/Main/Dessert/Drink, 好快手地已約齊同事Happy Friday Lunch!! 初時都怕中伏, 見開飯網可以訂位還寫明"優惠", 頓時很安心.  餐廳侍應都很專業, 不會因為免費午餐而免了服務.  我們共同揀了餐湯做Starter, 因為用來自日本靖魚做既周打魚湯, 魚肉實彈, 比一般的雪藏魚肉確是有分別, 而湯中加入打爛薯蓉並帶有薯仔甜香.主菜有不同選擇, 意粉/意大利飯/魚/羊/牛都有齊.  我們3人選了慢煮羊肩, 3份羊肉帶既肥膏都各有出入, 我碟較多膏羊味較出但未至於羶, 肉質軟熟; 同事既羊肉偏瘦所以帶點乾.   而紅酒醬汁配以慢煮後有點像炆牛腩.  煙肉薯蓉真材實料不是薯粉.  除了唔夠羶味及份量較少外未能滿足我羊痴, 整體都是做得不俗.唯一同事選了西冷牛扒, 賣相無羊肩吸引, 但炭燒味不俗, 肉質軟熟帶點肉汁, 但唯獨火力欠平均, 只有中間帶粉

慢煮羊肩配意大利煙肉薯蓉

唯一同事選了西冷牛扒, 賣相無羊肩吸引, 但炭燒味不俗, 肉質軟熟帶點肉汁, 但唯獨火力欠平均, 只有中間帶粉紅嬾肉Medium, 其餘位置都已全熟.
炭燒美國西冷牛扒配紅酒汁
甜品最期待Banoffee Pie, 很少餐廳set menu有提供, 不過反卻令我失望, 雖然中層夾著香焦肉, 但另一主角拖肥在批底而味道卻欠奉.
Banoffee Pie
另一件甜品Tiramisu味道較好, 帶有咖啡及酒香.
Tiramisu
题外话/补充资料: 免費午餐其實都要加一的, 總計每人平均是75折, 說實在灣仔區西餐廳算是頗優惠, 整體環境服務食物都不俗.
2017-08-18
  • 周打魚湯
  • 慢煮羊肩
同媽媽黎到Oyster House食個西餐😙呢度係好典型西餐廳嘅裝潢 帶少少古典感覺但比較細 所以都坐得有d逼狹 .一開始店主為我地奉上微熱超軟熟餐包💓.見到佢做緊優惠 199蚊就有成個seafood platter可以試哂咁多款海鮮 所以就心動嗌左🙈💕.Seafood Platter ($199)Jet Fresh Oyster唔會話海水味好重 無腥味 反而有鮮甜味 texture帶點creamy niceeee🤤 果然Oyster house嘅oyster係名不虛傳💓French Sea Whelk我自己無話好鍾意食海螺 但口感幾爽口Hokkaido Scallop我自己覺得呢個北海道帶子無個種厚肉同鮮甜感😢 爭左ddJapanese Style Boiled Abalone煮得好腍呀個質地 少少硬都無 好爽好腍 非常好😆New Zealand Mussels青口無腥味 肉質又唔會潺 還okay👌🏿👌🏿👌🏿.Pan-seared Japanese Hokkaido Scallops ($148)呢個比起海鮮拼盤嘅生帶子好食好多帶子因爲煎香左 比起生食更爽口💓係燒香左嘅北海道帶子上面
同媽媽黎到Oyster House食個西餐😙
呢度係好典型西餐廳嘅裝潢 帶少少古典感覺
但比較細 所以都坐得有d逼狹

一開始店主為我地奉上微熱
超軟熟餐包💓

可以試哂咁多款海鮮 所以就心動嗌左🙈💕
Seafood Platter ($199)

Jet Fresh Oyster

呢個比起海鮮拼盤嘅生帶子好食好多
帶子因爲煎香左 比起生食更爽口💓
係燒香左嘅北海道帶子上面擺左木魚絲 感覺似日式料理😂
下面用左蒜蓉煮香左d雜菇 好香口😊

Spaghetti Carbonara ($128)
濃郁嘅carbonara醬 好creamy 但有點過杰🙈
Spaghetti Carbonara

New Zealand Lamb Chop ($268)
媽媽堅持要食 但我自己好怕羊羶味🙈
極度極度意外有肉味但呢個羶味唔重😳😳 肉質極度嫩滑😳

生熟度剛好 有肉汁流出又未至於太生得血水🤤
第一次食羊扒咁好味😋
New Zealand Lamb Chop

Tiramisu ($56)
自家製嘅tiramisu 個texture如果可以再creamy d就好喇🤤

感覺前菜比主菜好食 不過個羊真係嚇左我一跳🙈🐑
2017-08-25 356 浏览
早前聽同事說:灣仔謝斐道有一間食蠔和海鮮好出名的The Oyster House,我最喜歡食生蠔和海鮮,今天約埋老公去試試!餐廳地方雅緻,座位舒適!入座後,侍應送上黑醋、橄欖油和餐包!天氣太熱,我們已急不及待叫了啤酒和凍檸茶解解渴!海鮮拼盤:有紐西蘭青口、法國黃金螺、新鮮空運生蠔、日式磯煮鮑魚,還有北海道帶子。海鮮非常新鮮,青口、黃金螺和鮑魚鮮甜又爽口,生蠔蠔味濃肉飽滿,爽口鮮味!拼盤星期一、二特價$99,星期三至日$199海膽紅蝦:新鮮的紅蝦刺身,上面放了海胆(份量不少,已蓋滿紅蝦),還有少許青瓜、紫菜絲。海膽鮮甜,入口即溶,紅蝦爽甜,多重口感,十分美味!香蒜白酒煮蜆:清香的白酒香氣四溢,蜆肉鮮甜冇沙,美味可口!炭燒原隻春雞:看看春雞的頭,是用焗薯加薯片做成的,可愛趣緻!春雞非常嫩滑又入味,有炭燒香,味道不錯!忌廉汁煙肉意大利麵:意大利麵軟硬體適中,加上忌廉汁和煙肉非常惹味!意大利芝士蛋糕:飯後不可缺少的甜品,是餐廳自家製,朱古力味濃,甜甜的芝士蛋糕為今晚的豐盛晚餐劃上句號!

餐廳地方雅緻,座位舒適!

入座後,侍應送上黑醋、橄欖油和餐包!

天氣太熱,我們已急不及待叫了啤酒和凍檸茶解解渴!

香蒜白酒煮蜆:清香的白酒香氣四溢,蜆肉鮮甜冇沙,美味可口!

2017-08-15
  • Tiramisu
  • Seafood Platter
  • 海膽紅蝦
2017-08-25 311 浏览
放工後同事提議到灣仔的oyster house食晚飯,未去過的我當然跟着去,餐廳裝潢有格調,坐得十分舒服,店員介紹專業耐心,非常期待食物的到來。軟綿多氣孔,十分讚! 黑啤重點香港製造,當然要支持一下本地製作,入口香濃麥味重。rollex L $45/隻南非勞力士生蠔肉色偏奶白,肉身肥大飽滿,海水味不太重,由它開始最適合不過。gillardeau no.2 $49/隻來自法國的Gillardeau有蠔后美譽,蠔肉肥美鮮甜、細膩且層次分明。Gillardeau蠔肉肥美有彈性,海水味柔和不濃烈,入口後的味道由鮮入甜,非常細膩有層次,真的一試難忘。lambert no.2 $55/隻同樣來自法國,味道最濃郁,海水味最豐富的,相較之下最肥美。 自家製蟹餅(三件) $128餐廳自家製蟹餅,炸得金黃香脆,蟹餅入面全部都是一絲絲的蟹肉,十分足料,蟹肉鮮甜,除左蟹肉,入面仲有芝士再配上Kewpie Sauce,味道香濃野味。法國藍青口 $148白酒煮青口色香味俱全,每隻都肥美大隻,而且青口質感有別一般的,味道鮮甜濃郁,配上蒜蓉和微微酒香的汁更美味。白酒煮蜆扁意粉 $138用上白酒煮蜆,更能帶出蜆肉的鮮甜

軟綿多氣孔,十分讚!

黑啤
重點香港製造,當然要支持一下本地製作,入口香濃麥味重。
rollex L $45/隻

gillardeau no.2 $49/隻

lambert no.2 $55/隻
同樣來自法國,味道最濃郁,海水味最豐富的,相較之下最肥美。
自家製蟹餅(三件) $128
法國藍青口 $148
白酒煮蜆扁意粉 $138
用上白酒煮蜆,更能帶出蜆肉的鮮甜,蜆肉夠大隻。扁意粉夠入味,食落有淡淡的白酒同蜆肉香,加上胡椒有少許辣,十分惹味。
香煎羊架 $268
一客有3件,五成熟,切開呈粉紅色火喉剛好。每件都好鮮嫩又夠軟腍,羊羶味不濃,有香脆的薯格、軟芝士南瓜蓉和蔬菜作伴碟。
香蕉拖肥批 $55
該店的招牌甜品,上層是雲呢拿忌廉,中間夾新鮮香蕉肉,底部脆脆餅有拖肥醬,整體甜度剛好。
服務態度一流,食物質素也高。(片拍於10時多,人潮已退)
2017-08-14
2017-08-24 2637 浏览
同肥仔慶祝紀念日,想食蠔d! 知道咁岩星期一、二呢到食蠔平d,所以去試下先!Menu 有好多頁影唔晒。餐包好軟熟。Seafood Platter $99星期一、二只需HKD 99,其他日子也要$199!性價比高。拼盤內有兩隻愛爾蘭生蠔,四隻青口,兩隻螺,兩隻北海道帶子,兩隻磯煮鮑魚!最正當然係蠔啦!好新鮮海水味,但唔係太creamy果類既,而鮑魚好厚身,幾彈牙 Inedit Damm $128食蠔當然要配酒啦,充滿麥味的啤酒,比較creamy and fresh,一支都有3-4杯架!Baked oyster (rockefeller)  $128新鮮菠菜、芝士即焗生蠔,味道好新鮮,蠔汁亦滲哂岀黎,非常吸引。好肥美既蠔,仲有好多汁!Foie Gras $118鵝肝外脆內軟,size亦令我意想不到,好厚身,入口即溶,外面又煎得脆脆地,性價比高,喜歡鵝肝的朋友一定要試。Seafood Fettucine  $158這個寬條麵夠哂足料,有2-3隻蝦、魷魚、2隻青口等。D汁好CREAMY,肥仔話飽到不得了Spring Chicken $218燒春雞燒得皮脆肉嫩,幾juicy,連脆皮食仲帶岀了燒春

Menu 有好多頁影唔晒。

餐包好軟熟。

Seafood Platter $99

星期一、二只需HKD 99,其他日子也要$199!

Inedit Damm $128
Inedit Damm

Baked oyster (rockefeller)
Baked oyster (rockefeller)
好肥美既蠔,
仲有好多汁!

Foie Gras $118

Foie Gras
Foie Gras

Seafood Fettucine  $158

Seafood Fettucine

Spring Chicken $218
燒春雞燒得皮脆肉嫩,幾juicy,連脆皮食仲帶岀了燒春雞的味道。

Banoffee Pie$ 55
是以香蕉和拖肥做批,唔算太甜,但有粒粒大香蕉加上底層有薄薄的拖肥!我見到差唔多台台都有叫架!
Banoffee Pie

好好的一餐,肥仔表示好飽,一餐開心的紀念晚餐。
2017-08-22
  • Seafood Platter
  • Foie Gras
2017-08-23 295 浏览
Oyster House裝修比較懷舊, 燈光柔和, 而家空間感都幾大枱與枱之間有一定既距離, 係一個幾岩傾計飲野既地方~飲野最好配海鮮!逢星期一二就可以order呢個$99二人份量既拼盤有鮑魚, 生蠔, 帶子, 青口同埋翡翠螺食既時候由淡到咸咁上, 海鮮既鮮味一層層咁上上: 牛肉清湯下: 蠔湯牛肉湯望落去好清, 但飲落好濃味! 感覺好特別, 加埋帶子味道更鮮甜蠔湯, 好意外係個湯保留到蠔既味道, 但一d都唔腥, 連女仔都飲到! 而且好creamy蟹餅作為前菜都係一個幾唔錯既選擇味道唔會好濃, 而且通常都會配個酸酸地既sauce, 感覺特別開胃呢到既蟹餅都整得相當唔錯!啖啖蟹肉之餘, 外表炸到金黃色, 但依然鬆脆但個sauce就係普通沙津醬, 無咩驚喜安格斯肉眼扒我地order左五成熟, 燒得岩岩好!肉眼扒好腍, 無多餘脂肪, 選材都唔錯!最後係海鮮扁意粉sauce好creamy! 大愛!而且配料都相當足料, 有青口同海蝦!好滿足既一餐
枱與枱之間有一定既距離, 係一個幾岩傾計飲野既地方~
飲野最好配海鮮!
逢星期一二就可以order呢個$99二人份量既拼盤
有鮑魚, 生蠔, 帶子, 青口同埋翡翠螺
食既時候由淡到咸咁上, 海鮮既鮮味一層層咁上

上: 牛肉清湯
下: 蠔湯

蟹餅作為前菜都係一個幾唔錯既選擇

呢到既蟹餅都整得相當唔錯!
啖啖蟹肉之餘, 外表炸到金黃色, 但依然鬆脆
但個sauce就係普通沙津醬, 無咩驚喜
安格斯肉眼扒
我地order左五成熟, 燒得岩岩好!

肉眼扒好腍, 無多餘脂肪, 選材都唔錯!
最後係海鮮扁意粉
sauce好creamy! 大愛!

而且配料都相當足料, 有青口同海蝦!
好滿足既一餐
2017-08-01
2017-08-22 271 浏览
【港島抵食海鮮拼盤😎】海鮮拼盤 Seafood Platter😋💕星期一至二只係$99星期三至日就$199有生蠔×2,法國黃金螺×2,北海道帶子×2,日式磯煮鮑魚×2, 紐西蘭青口×4好豐富😋😋😎全部海鮮都好新鮮👍👍磯煮鮑魚超級肥美厚肉😋北海道帶子都好鮮甜💕生蠔亦好creamy ❗Cp值超高❗❗💕💕【白酒煮蜆意大利麵】$128雖然意粉份量唔算好多但好足料👍意粉仍然keep到煙靭 唔會太林😋白酒味道配合得剛剛好值得一試❗ 【召喚甜品控 香蕉拖肥批😋】$55用原條香蕉製作 真材實料配上忌廉 口感非常細滑💕😚批底係拖肥加消化餅脆脆地好甜 但又不至於太膩Cp值超高❗❗必試💕💕------------------------------
【港島抵食海鮮拼盤😎】

• SeafoodPlatter
  • 香蕉拖肥批
  • 海鮮拼盤
2017-08-22 377 浏览
呢排做隻出色的馬仔做到暈,月頭緊係食蠔啲,於是就搵左呢間灣仔既小店去食,下晝有扒有生蠔食一於就揀佢喇。岩岩過左食飯時間入去食,咁就可以慢慢坐,環境都幾舒服,坐低慢慢食嘆杯酒真係幾梳乎。餐包熱辣辣好軟熟好好食,再加上呢個設計方便斟既Olive Oil同醋夾埋一齊食超開胃,準備食大餐喇。叫左呢枝Kopparberg Cider Elderflower & Lime ($58)飲,有Elderberry 同Apple Cider,飲落好清新。Lunch $68就有三隻是日生蠔食,今次係南非Rollex好Creamy同淡淡海水味回甘味重,兩個人緊係叫夠半打喇。餐仲跟左湯同沙律,湯真係超濃,飲得出用左好多料煮起。沙律有勁甜既蜜瓜配上巴拿馬火腿。先揀左《海蝦意大利飯》($118),飯身偏淋,見到好濃既顏色原來用左龍蝦蕃茄汁,好重蝦味但又唔會好漏。食大餐點會少得牛扒呢,《炭燒西冷牛扒配紅酒汁》($158),煎得好靚入面仲保持嫩紅色,薯蓉仲有薯粒係入面添。煮出黎個網紋好靚,睇下入面仲係嫩紅無煎到過哂火架。食到勁飽之際仲有甜品食,Tiramisu整得咖啡味勁香濃最重要係唔會太水質。甜品最期待係呢個拖肥香

海蝦意大利飯

炭燒西冷牛扒配紅酒汁

煮出黎個網紋好靚,睇下入面仲係嫩紅無煎到過哂火架。

拖肥香蕉批

甜品最期待係呢個拖肥香蕉批,中間夾左一層係香蕉,食落又唔會太甜但又有底層拖肥既香味。

仲見到原來有免費午餐,四人行一人免費荀到爆。

店名: The Oyster House
地址: 灣仔謝斐道154號地下C號

餐牌:

2017-08-01
海蝦意大利飯
拖肥香蕉批
2017-08-21 206 浏览
話說朋友話依度嘅生蠔似乎幾好評咁喎 我地決定試一試佢頭盤梗係嗌主角生蠔先啦 一set六隻 由淡至濃分別有南非rollex 法國gillardeau 愛爾蘭ostra regal我就覺得重口味ostra regal最好食Smoked salmon 配鵪鶉蛋好特別 第一次食 估唔到加埋啲火箭菜又幾match喎主菜 點左個美國豬鞍 好厚好大份 但烤得剛剛好 表面有啲脆脆地咁 仲有個三文魚雜菌risotto 好入味好creamy本來好想試埋佢好出名嘅banoffee pie 最後竟然飽到食唔落了 好可惜啊
話說朋友話依度嘅生蠔似乎幾好評咁喎 我地決定試一試佢

頭盤梗係嗌主角生蠔先啦 一set六隻
我就覺得重口味ostra regal最好食

仲有個三文魚雜菌risotto 好入味好creamy

2017-08-10
  • 生蠔
2017-08-17 290 浏览
最近熱話的任食生蠔一早已經full晒,吃不到的葡萄是酸的,當然要找其他餐廳發洩一下。所以今晚來到這裡。之前在灣仔工作接近兩年,都叫做食過好多不同的餐廳,但竟然沒有發現這家餐廳。位於灣仔謝斐道稍靜的一角,並不起眼,感覺低調,但情調卻不錯。從餐廳名字已知道這裡主打生蠔,當然還有其他西餐。單是生蠔的餐牌上已有十多種選擇,而且還有六折優惠,折後都幾抵食。這次吃的三款生蠔都算幾厚肉Rollex L (南非) $98 味道鮮甜Gillardeau (法國 ) $98 入口較重海水味Today's French (韓國) $110 少見來自韓國的生蠔,厚薄和味道得宜Crab cake $128大小似乒乓波,蟹餅香脆,內裡蟹肉豐富,入口啖啖蟹肉,結實而不鬆散。Beef consomme $98西餐中從未試過牛肉清湯,感覺非常特別。未飲已經有聞到好香牛肉湯既味道,其味道同平時食開既牛肉汁相似。入口清清地又有咸香,但不是濃烈,亦不是死咸,順口程度覺得似中湯。Oyster bisque $98蠔湯用上新鮮蠔而製,十分鮮味。湯的口感稍稠,似磨菇忌廉湯,湯中亦有蠔肉。U.S. Pork chop $198用上加
所以今晚來到這裡。

從餐廳名字已知道這裡主打生蠔,當然還有其他西餐。
生蠔
Oyster bisque
Oyster bisque $98
U.S. Pork chop
U.S. Pork chop $198
用上加拿大豬鞍,比起普通的豬鞍更鮮嫩,尤其用刀切的時候更得心應手。入口口感嫩滑,沒有"鞋"口的感覺,而且豬肉彈牙,非常出色。
Tiramisu $56
甜品Tiramisu雖然比一般的價錢較高,但份量絕對大得多。入口咖啡味唔重,亦不會太甜,口感軟腍。

雖然今次錯過了任食生蠔,但就比我發現呢度。

塞翁失馬,焉知非福!
2017-08-16
生蠔
Beef consomme
Oyster bisque
U.S. Pork chop
2017-08-16 2522 浏览
今天跟兩位好姊妹來這裡聚餐蠔一蠔。餐廳內亦是一枱枱吃得高興的食客,雖然地方較窄,但氣氛不錯,好不熱鬧。先來軟綿的餐包,濕度剛好,蘸上黑醋和橄欖油更加開胃。來到Oyster House怎不能不嚐蠔呢?沒有點上面那個Seafood Platter, 而是散點了半打、三款的蠔,味道由較淡至濃開始吃起。《rollex L $45/隻》 - 南非勞力士生蠔生產於南非著名納米尼亞,當地水質純淨,而且水中礦物 質非常豐富,肉色偏奶白,肉身肥大飽滿,海水味不太重,但鮮甜度卻是眾蠔之冠!《gillardeau no.2 $49/隻》 - 來自法國的Gillardeau有蠔后美譽,蠔肉肥美鮮甜、細膩且層次分明。最初是海水味,入口後的蠔味由鮮入甜,然後湧出香濃的蠔香,蠔肉肥美、結實有彈性,口感爽脆鮮甜,餘韻回甘。《lambert no.2 $55/隻》- 同樣來自法國。外形大大隻,豐厚飽滿,食起來充富礦物味,味道清甜精緻,原味不沾醬都很美妙。 《自家製蟹餅(三件) $128》有蟹肉,而中間有芝士(buffalo mozzarella),再配有沙律醬。炸得金黃香脆,本以爲入口乾身,怎料愈咀嚼愈有肉汁,陣陣鮮甜
今天跟兩位好姊妹來這裡聚餐蠔一蠔。

先來軟綿的餐包,濕度剛好,蘸上黑醋和橄欖油更加開胃。

來到Oyster House怎不能不嚐蠔呢?

《自家製蟹餅(三件) $128》
有蟹肉,而中間有芝士(buffalo mozzarella),再配有沙律醬。炸得金黃香脆,本以爲入口乾身,怎料愈咀嚼愈有肉汁,陣陣鮮甜蟹肉味滲出,而內裡淡淡的芝士則有增加口感的作用。

《法國藍青口 $148》
這個白酒煮青口很出色,縮水情況很少,每隻都肥美大隻,味道鮮甜濃郁,啖啖彈牙可口,配上蒜蓉和微微酒香的湯底更添美味。

《白酒煮蜆扁意粉 $138》
用上5-6隻大蜆,蜆肉麵條用橄欖油和白酒煮成,質感較乾身,用上少許辣椒和蒜片調味,味道香醇。

《烤豬仔骨 (半份)$138》
豬仔骨用帶甜的燒汁燒香,肉夠入味,但肉質半嫩半乾,上面較嫩而底部較乾,不易離骨,如果能燒得平均一點就更佳。

《香煎羊架 $268》
medium rare的熟度,羊味濃而無羊羶味,入口有微焦的香,肉質軟腍多肉汁,脂肪比例亦少,表面有少許海鹽調味並配有露絲瑪利汁更加提味。
伴碟還有香脆的薯格和清甜的車厘茄。

黑啤 - 香港製造的啤酒,味道香濃而不澀,值得支持本地製作。

甜品是餐廳的signature dessert 《香蕉拖肥批 $55》-
雲尼拿cream做topping,中間夾有新鮮香蕉肉,底部的餅乾放有拖肥醬,不失酥脆而且完全不會甜膩,很有驚喜,令是晚感覺很圓滿!

服務:很友善,令人有老街坊的感覺。慢工出細貨,
2017-08-14
2017-08-16 189 浏览
好鐘意食生蠔既我又突然好想食生蠔,上openrice搵下搵下就見到呢間Oyster House. 位於灣仔地鐵站出口附近,行幾分鐘就到,咁方便所以就決定黎試下!氣氛:餐廳既外觀同裝潢響呢條街中非常突出,一踏入餐廳已經被純白枱布,白+木色調牆壁吸引,好多情侶都一邊飲住紅酒一邊傾計,氣氛不錯。生蠔:今晚食左3款生蠔-由來自南非既生蠔,味道較咸,較重海水味;另外來自西班牙既就夠肥美,放入口中時好有滿足感!法國生蠔味道有層次感,先食到蠔既甜味,當咀嚼時咸味開始浮現,值得一試!《Grilled Romaine Lettuce $158》呢碟生菜好有特色,完整既羅馬生菜上放有銀魚仔,芒果,巴馬火腿。味道同口感都好特別,咸咸地既火腿加上香脆生菜我自己就好鐘意!上面既脆片都好香口。《馬尼拉大蜆意粉 $138》意粉既軔度好perfect,平時食到好多意粉都偏軟,呢度既意粉煮得剛剛好,保持到應有既硬度,食起來有煙軔口感!《加拿大天然豬鞍 $198》《香蕉拖肥批 $55》見咁多人都推介呢個香蕉拖肥批,我又點可以錯過呢!估唔到呢個香蕉批咁真材實料,批中有原條香蕉,感覺健康又唔會太甜。

氣氛:

生蠔:

今晚食左3款生蠔-由來自南非既生蠔,味道較咸,較重海水味;

另外來自西班牙既就夠肥美,放入口中時好有滿足感!

《馬尼拉大蜆意粉 $138》

《加拿大天然豬鞍 $198》

《香蕉拖肥批 $55》

2017-08-15 225 浏览
灣仔一帶開了很多新餐廳,走在橫街窄巷之間和友人找晚餐地店,無意中,看到這有情調的小餐館,就決定一試了。燈光調暗,但室内不會陰沉,加上木造的餐桌,椅子和桌上的小蠟燭,還有可愛的小水吧,更覺浪漫。這是二人座位。我先點了白酒。酒富果香,入口時把味蕾都喚醒了。點了海鮮拼盤,因為星期一是特價$99,星期四至日則$199。是二人份,兩隻精選生蠔,是餐廳點的,帶子,鮑魚,翠螺各二,青口則有四隻。生蠔是新西蘭的yellow stone 非常creamy帶子非常鮮甜,可以多給一片嗎鮑魚質感剛好,略為鹹了點。再來是香草三文魚配鵪鶉蛋魚籽火箭菜三文魚非常滑,加上魚籽更香。不得不提的是要配上白酒,有意想不到的驚喜。鵪鶉蛋是半熟的喔牛肉清湯配帶子黑松露很喜歡。清湯但富有牛肉香味,黑松露更帶起了其鮮味。不錯呢!鮮蠔濃湯用新鮮的蠔打成的湯很有質感,不單蠔味濃烈,口感十足,加入忌廉使其入口滑留。餘香久久不散。炭燒美國安格斯肉眼扒很炭呢!看那些燒焦了的格格,是烤架的烙印!香得招架不住了!大概六成熟,油脂都給逼出香氣來了,而且肉汁被鎖住在脆脆的表面,得好吃喔甜品是香蕉拖肥批面層是軟滑的雲尼拿忌廉,中間是熟透的香蕉,餅底是

海鮮拼盤

生蠔是新西蘭的yellow stone 非常creamy
帶子非常鮮甜,可以多給一片嗎

鮑魚質感剛好,略為鹹了點。

再來是香草三文魚配鵪鶉蛋魚籽火箭菜
香草三文魚配鵪鶉蛋魚籽火箭菜

鵪鶉蛋是半熟的喔

牛肉清湯配帶子黑松露

很喜歡。清湯但富有牛肉香味,黑松露更帶起了其鮮味。不錯呢!

甜品是香蕉拖肥批
香蕉拖肥批

面層是軟滑的雲尼拿忌廉,中間是熟透的香蕉,餅底是牛油味滿溢,塗上一層焦糖的曲奇批。甜但不會死甜,因為是香蕉的天然果糖,忌廉也不甜,其香滑更把香蕉的甜變得謙虛了一些,加上牛油曲奇餅底,更是多了些層次。

餐廳還有不同的生蠔供應,平日來有六折,下次目標是要試多點不同產地的生蠔!

p.s. 餐廳員工很細心,上菜次序是按正宗規矩的。而且每吃完一道菜會換碟,再上另一道。
海鮮拼盤
香草三文魚配鵪鶉蛋魚籽火箭菜
香蕉拖肥批
2017-08-15 124 浏览
灣仔有唔少以蠔做賣點既bar或者西餐, 但次次都係經過但無咩去試到, 今次見朋友介紹呢到有抵食既海鮮拼盤, 所以就決心黎試下~~ 係謝菲道地理位置尚算方便, 離地鐵站約五分鐘路程左右。餐廳外邊既深啡色外牆, 同內裏一樣咁有情調, 燈豆昏暗, 環境頗幽靜, 係情侶朋友品酒談心既好地方。 Buffalo Burrato $138前菜有開胃沙律buffalo Burrato !! 平時都會慣左叫沙律做前菜, 但通常會揀菜多啲, 今次食呢個蕃茄與水牛芝士既沙律, 本身就唔算好特別, 因為都有唔少餐廳有, 但呢到特別之處係芝士唔用片裝同蕃茄相間果種presentation, 而係中間全件水牛芝士!!!!!我呢個芝士控即刻心心眼左!!!!! 水牛芝士即使咁大件, 但依然唔會膩, 反而更添過癮, 好似芝士當飯食咁哈哈!! 至於蕃茄切左件, 以大量olive oil浸住, 新鮮清爽, 無酸既感覺, 差唔多成碟沙律都係我獨吞哂!!!!! Baked Oyster ( Kilpatrick) $128焗蠔食得多都係沙律醬加芝士呢個黃金配搭, 但今次食呢個煙肉焗蠔更加係邪惡之中既邪惡!!!! 煙肉條滿佈整

Buffalo Burrato $138

我呢個芝士控即刻心心眼左!!!!!

煙肉條滿佈整隻蠔, 燒得相當香口, 可惜煙肉實在太多肥膏, 所以油脂過多, 岩岩病好實在不能吃太多….

Seafood Platter $199
為左試oyster而黎, 但心思思想試更多, 就叫呢個海鮮拼盤!!!!

海鮮拼盤包左2隻新鮮空運生蠔 法國黃金螺 北海道帶子 日式磯煮鮑各二, 加埋4隻紐西蘭青口, 定價$199 頗合理, 但原來星期一二仲有$99, 真心好扺….

生蠔海水味不太濃, 合我口味, 最近食過幾餐生蠔都好瘦, 今次終於食返隻肥美既, 生蠔最令我滿意!!!

另外鮑魚選用磯煮呢個方式亦唔錯, 欣常佢預先切左令進食更方便, 相當入味之餘更充滿嚼勁, 拍得住早前係日式磯燒專門店既水準喔!!!
青口同螺就相對無咁大隻, 但都新鮮。

Spring Chicken $218
愛雞之人去到邊都想食雞, 點了呢個燒春雞。
春雞一開為二, 去除左主骨後相疊而放, 望落份量都唔少, 食落味道偏淡, 雞肶肉尚算滑身, 但雞胸就有啲嚡身,
烤既程度唔多, 所以無咩皮脆既效果, 建議多啲汁會好D。
配菜有薯仔整個, 露荀同埋蕃茄仔, 整體清淡。

Banoffee Pie $55
成餐最滿意係呢個香蕉拖肥批!!!
果然係餐廳既招牌甜品, 表面順滑不膩既忌廉, 中層大大條既香蕉, 底部既自製拖肥批底, 夾埋就好perfect!!!!
香蕉成熟度剛剛好,無澀青味, 再加埋熟左既天然甜, 拖肥都唔係死甜果種, 將拖肥口感融入批既脆感, 出色既批底! 價錢都幾合理~~如果可以買返屋企食就正!