2019-06-02 159 浏览
做完野放工,當然要搵好野食。黎到灣仔由地鐵站行黎只係5分鐘既oyster house,見到有海鮮set半價就唔洗唸入左黎。雖然有優惠,但黎到既海鮮都非常新鮮,有鮑魚,青口,蠔,螺,帶子,以$100唔洗既價錢就食到優質海鮮,真係必點。食海鮮,當然唔少得飲酒啦,我地叫左一支白酒。另外仲叫左份雞翼,係用自家製既醬汁整,辣辣地非常好食。最後主食就叫左pizza,如果唔想成日食意粉真係可以試試,會有意外驚喜!

另外仲叫左份雞翼,係用自家製既醬汁整,辣辣地非常好食。

2019-05-29
2019-05-17 1482 浏览
這天好友帶了我來灣仔吃飯這裡的環境很漂亮、佈置十分優雅昏暗的燈光令人感覺很relax呢他們的自家製香草包口感有些像磅蛋糕、熱哄哄的上枱、香草味也很突出、沾些黑醋㰖油更加好吃Damm lemon喝下去先嚐到清新香甜的果酸味然後餘韻充滿了麥香甜度偏高很易入口很好喝點了幾款生蠔有日本的Tomo,法國的lambert和美國的yellow stone 全部也非常的新鮮日本蠔比較清甜、口感細膩Lambert充滿金屬和礦物味還有強烈的回甘而yellow stone則較重礦物和海水味我個人最喜歡吃TomoTruffle mushroom soup 超級香濃的松露磨菇味調味不會過重、能夠喝到磨菇本來的甜味非常足料好喝朋友點了oyster bisque試了一口蠔味十分濃郁相對mushroom soup是比較creamy質地比較杰身的濃湯Chicken wings雞翼充分吸收了醬汁、很香濃入味醬汁酸酸甜甜帶點香辣、令人回味無窮呢!肉質很嫩滑多汁、很好吃!Linguine vongole 蜆肉很鮮甜、意粉煮得彈牙爽滑麪條充滿了酒香和蒜香、調味不會過重味道口感很清爽不油膩烤羊膝Size超大而且肉質很嫩滑烤過的皮
這天好友帶了我來灣仔吃飯
這裡的環境很漂亮、佈置十分優雅
昏暗的燈光令人感覺很relax呢

Damm lemon
喝下去先嚐到清新香甜的果酸味
然後餘韻充滿了麥香

甜度偏高很易入口很好喝

點了幾款生蠔
全部也非常的新鮮

日本蠔比較清甜、口感細膩

Lambert充滿金屬和礦物味還有強烈的回甘
而yellow stone則較重礦物和海水味

我個人最喜歡吃Tomo

Truffle mushroom soup
超級香濃的松露磨菇味
調味不會過重、能夠喝到磨菇本來的甜味
非常足料好喝

朋友點了oyster bisque
試了一口蠔味十分濃郁

Chicken wings
雞翼充分吸收了醬汁、很香濃入味

Linguine vongole
蜆肉很鮮甜、意粉煮得彈牙爽滑

麪條充滿了酒香和蒜香、調味不會過重
味道口感很清爽不油膩

烤羊膝
Size超大而且肉質很嫩滑
烤過的皮還是充滿了彈性、很好吃!

香焦拖肥批
賣相超級漂亮、批面放有一些鮮花

碟子上還用巧克力醬畫出了精巧的花紋
味道也超級好(心心眼)

忌廉十分香滑不會過甜、配合中間香甜
的香蕉和拖肥醬還有底部香脆重牛油香的餅底、口感味道也十分豐富

吃到好吃的甜品真是令人感到幸福!

這裡的侍應十分殷勤有禮

食物和環境也很好、是值得再來光顧的一家餐廳

• 香蕉拖肥批
  • 香草麵包
  • Banoffee Pie
  • Linguine vongole
2019-05-16 238 浏览
朋友介紹下,第一次試呢間位於灣仔,主要食生蠔嘅餐廳。其實灣仔都有幾多好嘢食,沿住謝斐道行都有唔少。由於係平日晚上嘅關係,大部分都唔需要等位。餐廳環境唔錯,燈光有少少昏暗,增添浪漫氣氛。我同朋友嚟到食嘢,放慢節奏享受晚餐。一坐低,我點咗白酒,配合呢度嘅氣氛,朋友就點咗 fruit punch。白酒都幾清甜易入口,伴晚餐一流。由於餐廳主打蠔,我同朋友當然要點啦。我哋一人嗌咗兩隻,分別係sentinelle同埋irish rock,兩款都幾大隻,而且新鮮,冇令人失望。我哋仲點咗帶子,一共四件,每人兩件。帶子有唔同嘅配料,增添味道層次,食嗰陣就好似有唔同味道融喺一起。見到黑松露蘑菇湯好似好正,所以點咗一碗。黑松露好香,配埋蘑菇湯真係絕配。另外點咗牛扒,係美國安格斯牛300克,289蚊都幾抵食,好大碟,生熟程度適中。保留咗牛汁嘅鮮味,唔會太生,亦唔會太煙韌,重點推介。雖然已經有唔少嘢食,但朋友話想試個意粉。揀咗蜆肉扁意粉,味道冇咁濃,清清淡淡。結束豐富嘅晚餐,當然唔少得甜品啦。我地叫咗個批,賣相吸引,用黎打卡都幾好。哈! 整體嚟講對今餐都幾滿意。

2019-05-02
2019-05-15 1194 浏览
又是一個忙碌的星期,經過了無數的死線後終於到星期五。為了好好慶祝,特別約了朋友吃餐好,享受這個小週末。The Oyster House位於灣仔謝斐道,從灣仔地鐵站A1出口出發不用五分鐘便到,地點十分方便,適合中環朋友放工嚟嘆一嘆。我們一行二人從餐牌點了幾樣餸,一起互相分享。新鮮生蠔 (⭐⭐⭐⭐⭐)這裏的生蠔是逐隻點的,如果連餐酒一起點會有六折優惠。我們二人共點了四隻兩款試一試,分別是Sentinelle和 Irish Rock。Sentinelle海水味較為重,反而Irish Rock 較為有蠔味,各有千秋,都十分不錯。烤日本帶子配野菌木魚絲(⭐⭐⭐⭐💢)這個烤日本帶子一份四隻,兩個人分享就最適合不過。帶子味道本身較為淡口,配合野菌和木魚絲,更能帶出鮮味,層次感頗為豐富。鮮蠔濃湯(⭐⭐⭐⭐⭐)這個蠔湯味道十分香濃,而且帶著淡淡的鹹香味,味道十分新鮮。而且隨湯還有一隻蠔,大隻而且有鮮味。白酒煮鮮蜆扁意大利粉(⭐⭐⭐⭐💢)這個扁意粉一共有五隻蜆,大隻而且沒有沙,吃起來有著淡淡的白酒味道。扁意粉煮得相對較為硬身,配合白酒汁和其他香草,令人停不了口。炭燒美國安格斯肉眼扒(⭐⭐⭐⭐⭐)我們叫的是

我們一行二人從餐牌點了幾樣餸,一起互相分享。

新鮮生蠔 (⭐⭐⭐⭐⭐)
新鮮生蠔

烤日本帶子配野菌木魚絲(⭐⭐⭐⭐💢)
這個烤日本帶子一份四隻,兩個人分享就最適合不過。
烤日本帶子配野菌木魚絲

鮮蠔濃湯(⭐⭐⭐⭐⭐)
鮮蠔濃湯

白酒煮鮮蜆扁意大利粉(⭐⭐⭐⭐💢)
白酒煮鮮蜆扁意大利粉

炭燒美國安格斯肉眼扒(⭐⭐⭐⭐⭐)
我們叫的是Medium的熟度。表面煎得剛剛熟,切開裏面還有點紅,有少少血水。味道方面,牛扒吃起來超軟嫩,油脂甘香自口中滲出,肉味十分香濃。相比起日本和牛,我更為喜歡這種美國出產的牛肉,吃起來更有嚼口,而且有牛味教人回味無窮 。
炭燒美國安格斯肉眼扒

香蕉拖肥批(⭐⭐⭐⭐💢)
這個拖肥批吃起來質感香滑,但忌廉不算太多,唔太甜。平日不愛吃甜品的朋友也讚不絕口。
香蕉拖肥批

雜果賓治(⭐⭐⭐⭐💢)
本來美蠔應該配美酒的,但由於是日要揸車,於是叫了杯雜果賓治。喝起來味道清新,十分不錯。
雜果賓治

總括而言,這間餐廳食物質素高,而且地點方便。下次有機會經過灣仔也必定會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
The Oyster House 灣仔謝斐道154號地下C號舖

推介菜式: 新鮮生蠔、鮮蠔濃湯、炭燒美國安格斯肉眼扒

👍🏻食材高級
👍🏻地點方便
👍🏻價錢合理
2019-05-03
雜果賓治
2019-05-14 139 浏览
又到每月一次慶祝紀念日出街食飯嘅日子,今次同honey嚟到灣仔「蠔一蠔」🤣坐低無幾耐職員就送上熱辣辣嘅香草麵包,配橄欖油同黑醋一齊食好好味。我哋叫左兩款蠔,兩款都好新鮮。第一款係Holland Pacific,海水味比較淡一D,好清甜。第二款係Irish Rock,海水味重,蠔味濃郁。兩款都好味,但如果真係要選,我同honey鍾意呢款多D。食完蠔飲啖檸檬水清下口腔之後就飲黑松露蘑菇湯,黑松露味濃郁,加上蘑菇碎,無論何時都係我嘅favourite🥰然後職員再送上安格斯肉眼扒,肉質幾嫩滑,唔錯。牛肉係honey嘅摯愛,我反而鍾意西班牙蒜片蝦,蝦好新鮮,加埋濃郁嘅蒜片味,非常惹味。之後食白酒煮鮮蜆扁意大利麵,意大利麵爽口彈牙,完全吸收晒白酒嘅香氣,再加埋新鮮嘅大蜆肉,大滿足!最後食埋甜品,就sweet sweet咁離開啦❣️

我哋叫左兩款蠔,兩款都好新鮮。

然後職員再送上安格斯肉眼扒,肉質幾嫩滑,唔錯。

最後食埋甜品,就sweet sweet咁離開啦❣️
2019-04-25
2019-05-13 808 浏览
是日星期五,黎緊long weekend,因為女朋友鐘意食生蠔,所以就帶佢嚟呢間"The Oyster House"。House red wine係智利紅酒,入口香醇唔酸,唔錯。是日生蠔 + Lambert :是日生蠔係荷蘭嘅 Pacific Oyster,兩款生蠔都非常新鮮飽滿,海水味濃郁,感覺好滿足。黑松露野菌忌廉湯 + 鮮蠔濃湯 :野菌忌廉湯以磨菇打碎再加入黑松露煮成,入口滑溜,味道濃郁。鮮蠔濃湯味道鮮甜,再配上蠔肉,口感好豐富。配湯嘅麵包有輕輕香草味,點湯食味道一流。西班牙蒜片炒蝦 :上檯時蒜香味濃,大蝦鮮甜彈牙,輕微剝殼下食落好方便,配上微辣嘅醬汁,作為前菜相當開胃。焗日本帶子配野菌木魚絲 :帶子經輕微調味後,加入木魚絲及野菌一齊焗,鮮味十足,帶子入口彈牙,野菌吸收左帶子嘅湯汁,味道清甜。白酒煮鮮蜆扁意大利粉 :上檯時傳出陣陣白酒甜香,意粉味道唔太濃,吸收左白酒汁後味道甜美,鮮蜆份量算多,入口彈牙無沙,配意粉一流。炭燒紐西蘭羊鞍扒 :份量十足,羊鞍扒經炭燒後色澤非常吸引,入口外脆內軟,肉汁豐富,伴碟有薯仔及西蘭花,食完羊鞍後食返d菜,可以減輕油膩感。香蕉拖肥批 :女朋友最期待

是日生蠔 + Lambert :

黑松露野菌忌廉湯 + 鮮蠔濃湯 :
野菌忌廉湯以磨菇打碎再加入黑松露煮成,入口滑溜,味道濃郁。

西班牙蒜片炒蝦 :

焗日本帶子配野菌木魚絲 :

白酒煮鮮蜆扁意大利粉 :

炭燒紐西蘭羊鞍扒 :

香蕉拖肥批 :
女朋友最期待嘅甜品登場了,拖肥批味道唔太甜,香蕉份量豐富,真係再飽都食得落。

呢間蠔吧氣氛情調一流,真係情侶約會嘅好地方。
2019-05-10
  • 香蕉拖肥批
  • 鮮蠔濃湯
2019-05-11 251 浏览
炭燒美國安格斯肉眼扒🥩炭燒紐西蘭羊扒🐑.是日同一班同事lunch,間餐廳主打生蠔不過大家都只點set lunch,試左炭燒美國安格斯肉眼扒🥩+炭燒紐西蘭羊扒🐑開心share!首先有麵包🍞勁軟林林可以點醋同橄欖油;前菜可以簡沙律🥗或忌廉周打海鮮湯,個湯麻麻係有少少creamy感但真係太稀...海鮮冇乜只有粒粒西芹同洋蔥😅.主菜既羊扒都幾慷慨有三件,有薯仔同洋蔥做伴碟,但肥膏太多了,雖然味道係正常。而肉眼扒🥩就真係災難,點六成熟好明顯overcooked,賣相好正常,有香草牛油調味,但口感出晒事,非常難切更加難咬!好韌啊...🥺🥺🥺.甜品反而最正常,有香蕉拖肥批🍌,批底既餅底不錯,焦糖醬加埋切片香蕉味道無得輸😋不過encore就唔需要了...😅
炭燒美國安格斯肉眼扒🥩
炭燒紐西蘭羊扒🐑
是晚約左男朋友食飯,越來越懂得浪漫嘅佢竟然book左灣仔嘅The Oyster House。餐廳位於灣仔謝斐道,面積唔大,約有幾十個座位,不過晚上嘅氣氛相當唔錯,幾有情調。坐低之後我地先叫野飲,叫左一杯紅酒同一杯fruit punch。黎到The Oyster House,係咁有情調嘅氣氛底下,又點可以唔試下佢D生蠔呀!我地叫左4隻生蠔,分別係2隻Lambert 同埋2隻Pacific oyster。生蠔海水味偏重,不過肉質creamy肥美,加入檸檬汁亦見到蠔肉會收縮,裙邊會郁動,咁證明左生蠔真係鮮度十足。西班牙蒜片炒蝦:大蝦加左少少辣汁同香蒜炒過後入口帶微辣,非常惹味,肉質爽口彈牙,非常開胃。焗日本帶子配野菌木魚絲:日本帶子下面加左用牛油炒過嘅菇,上面再鋪上木魚絲,焗過後帶出帶子鮮甜嘅味道之餘食落仲好爽口,好有層次感。黑松露野菌忌廉湯:上檯時已噴出陣陣黑松露香味既忌廉湯,入口香滑而且濃郁,稀稠度剛剛好,入口有少量蘑菇碎,幾有口感,配埋麵包食,令人非常滿足。鮮蠔濃湯:用蠔黎整湯都係第一次試,個湯好重蠔味,不過入口唔會太鹹,配合埋湯內嘅蠔,真係勁有口感。白酒煮鮮蜆扁意大利粉:鮮蜆加入白酒

西班牙蒜片炒蝦:
焗日本帶子配野菌木魚絲:

黑松露野菌忌廉湯:
鮮蠔濃湯:
白酒煮鮮蜆扁意大利粉:
鮮蜆加入白酒煮過後入口清甜,份量出其地多,醬汁配埋扁意大利粉食,味道剛剛好,唔會太淡。
炭燒紐西蘭羊鞍扒:
用炭燒方式烹調嘅羊鞍整得好靚,上檯時散發出陣陣香味,咬落有大量肉汁,入口非常鬆化,一D都唔鞋,,配上什菜同薯仔粒,整體配搭唔錯。
香蕉拖肥批:
Banoffee pie其實係banana + toffee pie。個餅底係用焦糖整,上面再加一層香蕉,一層幼滑嘅cream,面頭再加上水果做裝飾,賣相非常吸引,味道比想像中唔甜,不過都幾膩下,一個人食一件會太多,兩個人share食就差唔多啦。

呢度環境唔錯,坐得都算舒服,由頭盤到主菜到甜品都相當有驚喜,真係適合情人朋友相聚嘅好地方。
2019-05-07 122 浏览
女朋友番工辛苦,男朋友當然要識做啦!早早打電話去the oyster house,訂定位同女朋友食飯。接完佢收工,馬上去餐廳,7:30已經滿座啦。我地先點生蠔,來自日本和法國的生蠔,蠔味濃郁突出,法國蠔更加無法挑剔,蠔肉肥美。前菜點左北海道帶子配日本木魚絲,帶子大大隻半生熟,入口鮮甜滑溜!湯品叫左黑松露野菌湯和蠔湯!女朋友超愛蠔湯,蠔味突出完全唔膩,蠔鮮甜濃厚!主菜叫左帶子魷魚墨魚汁意粉和慢煮豬鞍排。女朋友最鐘意食意粉啦。豬鞍排豬味濃郁,肉質軟腍肉汁極豐富,肉味鮮甜突出!甜品叫左Tiramisu,女朋友自己食哂!
2019-05-07 133 浏览
今晚同男朋友去食飯,特登訂左灣仔The Oyster House。男朋友浪漫細心,早早訂定位,7:30已經滿座。我地叫左幾款食物,可以傾計輕鬆一下。我地先點兩款生蠔,來自日本和法國。生蠔肥美,法國品種更加香濃蠔味突出,海水味咸香鮮甜。男朋友極滿意。前菜點左北海道帶子配木魚絲。帶子半生熟,入口鮮甜鮮香,滑溜帶子非常甘甜,木魚絲咸香獨特。我地一人點上一個湯,黑松露野菌湯和蠔湯,即叫即煮,蠔湯更是令人滿意,蠔味出色完全無腥味。主菜點左帶子魷魚墨汁意粉、豬鞍排。豬鞍排剛熟入口肉汁非常豐富,豬肉肉味鮮甜。意粉彈牙滿滿墨汁香,海鮮非常新鮮。甜品叫左Tiramisu,甜度唔高,咖啡味濃。
2019-05-06 239 浏览
終於同太太黎食了...聽朋友講呢到生蠔抵食又正!今日收早, 6點就黎到, 所以不用等位!先送個麵包,熱辣辣,好軟熟的香草麵包, 配橄欖油+黑醋, 正! 送的飲料, 清新的蘋果汁叫左兩款生蠔, 而餐廳職員都會好專業介紹不同的生蠔...1. 係Today Special - Holland出產既 Pacific2. 係愛爾蘭既Irish RockPacific蠔味不太濃,海水味較重,不過好爽口,有口感Irish Rock蠔味濃郁,有回甘味,帶子位甜,太太比較喜歡,易入口點了一個蒜片蝦. 蝦好彈牙, 個汁好惹味好好飲,蠔味十分濃郁,加上湯好CREAM同好滑!加埋蠔肉,一流!白酒味適中,令到D蜆有更多鮮味,本身蜆已經好新鮮!扁意大利麵好食,仲有好香橄欖油味道!份量超大的肉眼扒!!!無得頂...炭燒得十分香,配菜的薯仔好好食,好甜!煎得十分好!剛剛5成, 肉汁豐富,好JUICE!最後食埋甜品,因為太太喜歡食好香甜酒味,都好好食!

送的飲料, 清新的蘋果汁
Apple Juice

Oyster
叫左兩款生蠔, 而餐廳職員都會好專業介紹不同的生蠔...
2. 係愛爾蘭既Irish Rock
Pacific蠔味不太濃,海水味較重,不過好爽口,有口感
西班牙蒜片炒蝦
點了一個蒜片蝦. 蝦好彈牙, 個汁好惹味
鮮蠔濃湯
好好飲,蠔味十分濃郁,加上湯好CREAM同好滑!
鮮蠔濃湯
加埋蠔肉,一流!
白酒煮鮮蜆扁意大利麵
白酒味適中,令到D蜆有更多鮮味,本身蜆已經好新鮮!
白酒煮鮮蜆扁意大利麵

扁意大利麵好食,仲有好香橄欖油味道!

炭燒美國安格斯肉眼扒
煎得十分好!剛剛5成, 肉汁豐富,好JUICE!
TIRAMISU
最後食埋甜品,因為太太喜歡食
好香甜酒味,都好好食!
2019-04-25
Apple Juice
Oyster
西班牙蒜片炒蝦
TIRAMISU
2019-04-28 985 浏览
同朋友一向都鐘意食蠔依間oyster house想食好耐,今日終於都就到時間一齊嚟食隻杯好靚但可惜平日晚,我地又得兩個人,就無開枝酒,淨係嗌左啤酒Damn Lemon酒味唔重,啖啖檸檬味,甜甜地麵包係自家製,好香既香草味Yeah終於有蠔食依幾款都係侍應推介我地食分別係yellow stone, sentinelle同埋today’s三款食落都好鮮甜期待左咁耐,果然無令我失望下次可以再嚟試下其他款Chicken Wings $99係單骨雞翼嚟,食得好方便個汁好濃郁惹味Sautéed Prawn $99依個大蝦辣辣地,亦都好惹味蝦好鮮,爽口彈牙Scallop and Squid Spaghetti $169意粉煮得彈牙帶子煎得好香US Pork Chop $199好香既炭燒味食得都幾嫩滑Banoffee Pie $69最後依個甜品簡直就係畫龍點睛好好食甜得嚟唔係食到喉嚨唔舒服嗰種甜個香蕉加上個餅底,配上焦糖,真係一流環境幾好,坐得幾舒服另外依到侍應服務好好見我飲完杯啤酒,就好主動拎杯水過嚟,好細心而蠔都無令我失望,甚至係有驚喜個甜品亦令到成餐飯好完美
同朋友一向都鐘意食蠔

隻杯好靚
但可惜平日晚,我地又得兩個人,就無開枝酒,淨係嗌左啤酒

Damn Lemon
酒味唔重,啖啖檸檬味,甜甜地

麵包係自家製,好香既香草味

Yeah
終於有蠔食

依幾款都係侍應推介我地食
三款食落都好鮮甜
期待左咁耐,果然無令我失望
下次可以再嚟試下其他款

Chicken Wings $99

係單骨雞翼嚟,食得好方便
個汁好濃郁惹味

Sautéed Prawn $99

依個大蝦辣辣地,亦都好惹味
蝦好鮮,爽口彈牙

Banoffee Pie $69
最後依個甜品簡直就係畫龍點睛
好好食
甜得嚟唔係食到喉嚨唔舒服嗰種甜
個香蕉加上個餅底,配上焦糖,真係一流

環境幾好,坐得幾舒服
另外依到侍應服務好好
見我飲完杯啤酒,就好主動拎杯水過嚟,好細心
而蠔都無令我失望,甚至係有驚喜
甜品亦令到成餐飯好完美
2019-04-24
  • Banoffee Pie
  • Oysters
2019-04-26 129 浏览
平日經過灣仔,都好少轉入呢條行,竟然係一堆唔起眼嘅店鋪入面有一間咁有情調嘅餐廳。  餐廳嘅裝修好有氣氛,係一間主打食蠔的餐廳。 一坐低個waiter 就俾個menu 我地睇,我同朋友兩個人好難叫成枝wine/ champagne, 所以我地就叫咗兩杯Damn Lemon, 入口有淡淡嘅檸檬同啤酒花香氣,容易入口。 之後就上咗餐包俾我地食,同出面d餐包唔一樣,入面有d穀物, 口感唔錯。 Waiter 上蠔特登提我地應該順時針食,分分別係Yellowstone/ Sentinelle/ Today’s,味道由淡到濃,三款都好鮮味!👍🏻食完蠔就上咗兩個starter, 味道都好野味,係食完d fresh 嘅蠔之後食啱啱好。 之後Main 都不失水準, 海鮮同豬都好鮮甜,side dish 個烤薯仔係點精,超正!💕另外,佢個甜品都好有水準,我呢d螞蟻食甜品,最驚就係唔夠甜,但係呢個Banoffee 係啱啱好😍個香蕉唔會太熟,配埋個crunchy 嘅caramel crust 超好食🥳 整體今晚個晚餐都好高質,可以再戰🤗
餐廳嘅裝修好有氣氛,係一間主打食蠔的餐廳。

整體今晚個晚餐都好高質,可以再戰🤗
2019-04-22 103 浏览
雖然生日已過了兩星期,但估唔到仲有生日飯食,果然朋友係要見既🤗友人知道我對食這方面非常有要求,所以選擇餐廳時除了食物質素,環境和服務同樣重要...不得不說,朋友今次非常做到野👍🏼餐廳主打生蠔,凡點兩杯酒類飲品蠔就有40% off👏🏼點了法國的Lambert No.2和愛爾蘭的Irish Rock No.2,前者海水味很重,相對比較咸;後者較為淡身,蠔味亦較豐富。黑松露野菌忌廉湯$79鮮蠔濃湯$89兩款湯味道都很不錯,蠔湯比較少見,鮮甜味十足💯絕對令人一試愛上香煎日本帶子配野菌木魚絲 $149帶子經過牛油烹煮後依然十分爽甜,配上野菌木魚絲更是一絕白酒煮鮮蜆扁意大利麵 $149每粒蜆都份量十足,意粉硬度適中炭燒紐西蘭羊鞍扒 $269TIRAMISU $79甜品控必吃👍🏼

黑松露野菌忌廉湯$79
鮮蠔濃湯$89

香煎日本帶子配野菌木魚絲 $149
帶子經過牛油烹煮後依然十分爽甜,配上野菌木魚絲更是一絕

白酒煮鮮蜆扁意大利麵 $149
每粒蜆都份量十足,意粉硬度適中

炭燒紐西蘭羊鞍扒 $269

• 香草麵包
  • Tiramisu
  • 鮮蠔濃湯
2019-04-16 799 浏览
一年一度嘅ART.BASEL開幕,我地啲藝-文青梗係要先睹為快入去打下卡啦。其實係工作關係有兩張VIP卡可以先入去逛一圈。填飽咗心靈上嘅空洞,就係附近開餐填滿埋肚子嘅空虛。OYSTER HOUSE早幾年幫襯過,記得水唔錯所以今晚再黎享受一番。店如其名,呢度主打當然係生蠔,所以點咗半打生蠔開一開胃口。ROLLEX/SPANISH L/LAMBERT,每款蠔身都好飽滿而且鮮度十足,食落一啲都唔有刺鼻金屬味,反而甜香奶滑,令人愛不惜口。配上餐白酒,葡萄嘅酒香味與柔和嘅礦物質風味更加相得益彰。周打蠔湯/蘑菇湯。兩者都做得好幼滑,蠔湯咸鮮之外亦帶點甘香甜,所以飲落好舒服。而松露菇湯雖然好味,實在係飲過太多次了,反而無蠔湯咁討喜。自家製水牛城雞翼。本身諗住當做下酒小食,但估唔到份量都好多。雞翼炸得香脆入味,酸酸甜甜又有少少辣度嘅調味十分誘人,一呷葡萄酒一啖雞翼滋味非常。芝士白汁煙肉意粉。傳統嘅煙肉意粉主要調味來自煙肉及帕馬森芝士,食時意粉有少少芝士嘅黏性但絕不糊口。重要嘅係最後拌入生蛋黃,提升濕潤度及增添額外香濃蛋香味道。做得好好食啊。炭燒加拿大天然豬鞍。差不多成吋厚嘅豬𩣑一啲都唔鞋,切落好腍無需
ROLLEX/SPANISH L/LAMBERT
店如其名,呢度主打當然係生蠔,所以點咗半打生蠔開一開胃口。
LAMBERT
SPANISH L
生蠔濃湯
黑松露野菌忌廉湯
自家製水牛城雞翼
芝士白汁煙肉意粉
炭燒加拿大天然豬鞍
炭燒加拿大天然豬鞍。差不多成吋厚嘅豬𩣑一啲都唔鞋,切落好腍無需費力就分開到。簡單煎封再焗保持到豬肉嘅腍滑。配上白酒同食,味道效果唔比牛肉遜色。
雖然牛肉係西餐嘅常客,但反而覺得豬肉可塑性更高,烹調方法更多變化。同樣做法只要調味適直就可以達到相同/更好效果。
香蕉拖肥批
香蕉拖肥。作為飯後一點甜,拖肥蛋糕做得好幼滑,焦糖香蕉與蛋白MOOSE散發出淡淡甘香甜,令紮實嘅香蕉肉無咁膩,更易入口。
餐酒
甜點過後為整餐劃上句點。環境氣氛一流,去灣仔經過有時間都會黎坐一坐。
2019-03-28
ROLLEX/SPANISH L/LAMBERT