2019-05-16
朋友介紹下,第一次試呢間位於灣仔,主要食生蠔嘅餐廳。其實灣仔都有幾多好嘢食,沿住謝斐道行都有唔少。由於係平日晚上嘅關係,大部分都唔需要等位。餐廳環境唔錯,燈光有少少昏暗,增添浪漫氣氛。我同朋友嚟到食嘢,放慢節奏享受晚餐。一坐低,我點咗白酒,配合呢度嘅氣氛,朋友就點咗 fruit punch。白酒都幾清甜易入口,伴晚餐一流。由於餐廳主打蠔,我同朋友當然要點啦。我哋一人嗌咗兩隻,分別係sentinelle同埋irish rock,兩款都幾大隻,而且新鮮,冇令人失望。我哋仲點咗帶子,一共四件,每人兩件。帶子有唔同嘅配料,增添味道層次,食嗰陣就好似有唔同味道融喺一起。見到黑松露蘑菇湯好似好正,所以點咗一碗。黑松露好香,配埋蘑菇湯真係絕配。另外點咗牛扒,係美國安格斯牛300克,289蚊都幾抵食,好大碟,生熟程度適中。保留咗牛汁嘅鮮味,唔會太生,亦唔會太煙韌,重點推介。雖然已經有唔少嘢食,但朋友話想試個意粉。揀咗蜆肉扁意粉,味道冇咁濃,清清淡淡。結束豐富嘅晚餐,當然唔少得甜品啦。我地叫咗個批,賣相吸引,用黎打卡都幾好。哈! 整體嚟講對今餐都幾滿意。