2019-04-15 484 浏览
今天朋友生日,在Openrice 上見到灣仔這間Oyster House 評語不錯,而且叫兩杯指定價錢酒類,生蠔就有六折優惠,非常吸引,所以就約了兩位星期日。我們六點來到,時間尚早,整條街都沒有人,除了馬會人山人海,附近的餐廳都關門,我們看到這餐廳比較黑暗,門外有多個咪錶可以泊車,我們進去訓後侍應熱情招呼。餐廳約有三十個座位,餐牌有多款意粉、扒類、湯類、生蠔等菜式,我們先點生蠔,點了兩款Lambert No.2 $33、Iris Rock No.2 $32,折實後價錢相當便宜,接著就點了紅酒。Lambert 個人覺得海水味極重,蠔味偏淡,Iris Rock 海水味較淡,但蠔味十足,配上紅酒絕配。另外點了烤日本帶子配野菌木魚絲 (四隻)$149,日本帶子不錯,沾上木魚絲,帶出帶子鮮甜味。鮮蠔濃湯 $89 - 這個湯真的非常香濃,蠔味十足。白酒煮鮮蜆扁意大利麵 $149 - 鮮蜆有六隻,非常大隻,意大利麵硬度適中。炭燒紐西蘭羊鞍扒 $269 - 羊鞍有三件,配上什菜和薯仔,羊鞍羊味足。意大利芝士蛋糕 $79 - 油味略有點重,但份量足,足夠兩個人食。總評:城市中慢活餐廳

鮮蠔濃湯 $89 - 這個湯真的非常香濃,蠔味十足。

總評:城市中慢活餐廳
2019-04-14
2019-04-02 127 浏览
放工走到灣仔和老弟去吃一間小餐館,這家是在網上無意看到的,看着那甜品很吸引,所以慕名而來。    餐廳不難找,離灣仔地鐵很近,晚上人也不少。坐下先點了半打蠔,每人三隻剛好。    餐包接著也上,暖暖的柔軟也好吃。蠔接着也上枱了,配上兩杯白酒,白酒易入口又順滑。    蠔分別有南非的Rollex,西班牙的Spainish Rock和法國的Lambert,每歍都很新鮮,飽滿且帶濃濃的海水味。小店竟提供6個產地的蠔,愛蠔之人不可錯過!!!   餐湯是野菌湯和蠔湯,野菌湯可以食到粒粒蘑菇蓉,而我喜歡我的蠔湯,因為味道清清地得來,又有很濃的海鮮精髓在其中。    這裏的招牌單骨雞翼一定要試!!因為份量很多之餘味道也很好。雞翼炸得香脆可口,沒有拆骨的煩惱,是懶人恩物。    卡邦尼意粉也是我的心頭好,很喜歡這裏把芝士磨得碎碎的鋪面,份量是特多,所以滿滿的芝士香。因此意粉醬汁吃下去沒有很膩,加上煙肉的咸香,味道令人很驚喜。      另一個主菜豬鞍,份量也是很驚人,看着成寸半的扒,食肉獸大喜。豬鞍雖然很有厚度,可是肉質嫩而juicy。伴碟的新薯,意想不到的好食!

吃罷這個豬鞍,其實已經飽得可以,但我地仍不忘那招牌的香蕉拖肥蛋糕。上枱一刻再次驚訝,因為份量很大。輕輕叉一口,𠝹開那層次分明的蛋糕,那輕滑柔軟的質感的確令人好驚喜!配上香焦,令單調的蛋糕變得煥然一新。

完全罷脫拖肥甜膩膩的一貫想法,那厚厚的cream配上香蕉和蛋糕,還有淡淡酒的甜香,這蛋糕完全令我著迷!!縱使飽得走不動,但仍毫不猶豫將之一口一口往嘴裏送,可見它的吸引力有多高。

小小的餐廳,每道菜質素都高,而且服務超好,晚上環境寧靜,適合三五知己小酌,加上價錢和份量都很對得住食客,真心推薦。
2019-03-13
  • 生蠔,
  • 單骨雞翼
  • 卡邦尼意粉
  • 豬鞍
  • 香蕉拖肥蛋糕
2019-03-29 110 浏览
同朋友慶祝升職加薪就揀左間想試好耐既The Oyster House (因為佢請哈哈) 坐低叫左野食無幾耐就上左麵包。我個人都幾鐘意食麵包所以如果上個包都唔熱我基本上已經對間餐廳有Bad Impression呢間既麵包有落Herbs但味道唔算太强,夠曬熱又夠軟,唔錯~揀左個黑松露野菌忌廉湯($79),好香口夠Creamy,不過我個人偏向鐘意再濃味少少。叫左兩隻日本Tomo ($118) 同兩隻法國Gillardeau($130),Tomo 較為清淡帶鮮味同海水味而Gillardeau 就Creamy 香甜,aftertaste 留係口度耐啲,好好食!西班牙蒜片炒蝦 ($99)呢款Tapas我每次去西班牙餐館都必點,而The Oyster House 整得比普遍西班牙餐廳精緻而且肉質都幾清新爽口,不過佢無拆蝦殼煮所以相對黎講蒜香味無咁濃。主食就食左白酒煮鮮蜆扁意大利麵($149), 蜆都算幾大隻,而用linguine 比較硬身有咬口,加左白酒同少少辣椒煮,都煮得幾入味。

2019-03-25
2019-03-28 103 浏览
今晚應朋友邀約黎到位於灣仔的The Oyster House, 餐廳唔大,但店員足夠,上菜換碟加水的速度都好快,很好。蠔湯 Oyster Bisque $89平時去開D餐廳都係紅湯白湯,依度有蠔湯,湯入邊有一粒肥美的蠔,湯好濃郁,Creamy,貨真價實。再配上自家制麵包,好軟熟,仲暖笠笠,好出色,同以往食開的好唔同。海膽紅蝦 Uni Red Shrimp ($88/1 pc)好新穎的菜式,大紅蝦肉爽鮮甜,海膽份量多,鋪滿整隻紅蝦,海膽無腥味,加魚子可以帶出三者的鮮味~ 香蕉拖肥批 (Banoffee Pie) $69好足料的甜品,性價比高,兩大隻香蕉,餅底好食,Cream 夠滑,朱古力花的碟邊又靚,好特別的甜品。飲品試左枝Damm Lemon, 一D都唔似啤酒,好似飲緊檸檬汽水咁,酸酸的。朋友選擇的依間餐廳很不錯!

蠔湯 Oyster Bisque $89

香蕉拖肥批 (Banoffee Pie) $69

朋友選擇的依間餐廳很不錯!
2019-03-27
2019-03-28 803 浏览
今晚同朋友慶祝生日,上openrice search 見到依間The Oyster House,記得朋友都幾鍾意食蠔,見評價又唔錯,就book 枱。Book 左6:30pm, 餐廳在謝菲道地鋪,咁岩出邊又搭緊棚,爭D睇唔到間餐廳!~我地book得早,去到無人,但7:00開始就陸陸續續有人黎。餐廳的內在環境設計簡單,而選用雲石枱令餐廳的格局同品味都提升左。黎蠔餐廳一定要食蠔,我地點了三款,有YellowStone (USA), Rollex(South Africa)同Lambert (France),店員會好細心簡介由淡至濃味咁食,隻隻都好清甜,啖啖肉,Creamy,絕對新鮮。一路食都聽到其他食客以為生蠔有六折,其實係要order 2杯酒先有。大家可以留意返烤日本帶子配野菌木魚絲~ 一格有4粒,烤香味濃,面頭鋪滿木魚絲,下面又有幾粒用牛油炒過既菇,帶子厚身煎到半熟,爽口,整個帶子味道鮮甜,配菜帶出不同口感及層次。主菜揀左個炭燒加拿大天然豬鞍,依個真係一流,脂肪不多,肉味濃,肉質鬆厚,易咬易切,用炭燒過香味更天然更濃,吃完不覺油膩,同埋價錢算貴,一個好值得推薦的主菜。朋友表示非常滿意,不

烤日本帶子配野菌木魚絲
炭燒加拿大天然豬鞍

朋友表示非常滿意,不過如果餐廳可以關門開冷氣的話,整體氣氛和環境都會更好。
2019-03-27
烤日本帶子配野菌木魚絲
炭燒加拿大天然豬鞍
2019-03-22 91 浏览
放工後想找個地方跟朋友吃飯談天,在openrice便找到這間排名前列的The Oyster House, 即管試一試! 店面裝修充滿英式感覺,微涼的天氣下吹著天然風享用晚餐,十分舒適先上餐前麵包,口感十分札實及很香的香草味,不似一般餐廳來貨,一問侍應才知是餐廳自製的,十分有誠意先上生蠔,點了兩款,分別是Lambert及Irish Rock,兩款都十分新鮮,當中比較欣賞Irish Rock 的creamy質感, 海水味不重,很易入口煎日本帶子配木魚絲創新地用日式煮法炮製帶子,帶子鮮甜與醬汁十分配合,不錯白酒蜆扁意大利麵有厚厚蜆肉配上微硬扁意大利麵,十分正宗炭烤羊胺十分高水準,雖然肉厚而且較瘦,但咬落口有大量肉汁,十分juicy,食落完全不鞋,十分難得!最後甜品是餐廳自家製的Tiramisu,面層cream十分輕滑,食落完全不膩,餅底有濃濃咖啡香味,好吃得不得了!這間有誠意的餐廳,絕對推介大家一試!

白酒蜆扁意大利麵有厚厚蜆肉配上微硬扁意大利麵,十分正宗
這間有誠意的餐廳,絕對推介大家一試!
2019-03-21 85 浏览
點解會去食?難得放工去開嗰頭,靜靜地,不被騷擾地,嘆個西餐,獎勵下自己辛苦嘅一天。新鮮程度:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟⬆️南非:蠔身爽口精緻,鹹度適中的海水味法國:蠔味及海水味較濃,蠔身較肥美愛爾蘭:最濃味,仲好creamy添好鬼新鮮,剌激佢,仲曉縮一縮添,生猛到呢!⬆️BLT 沙律:芝士脆脆,仲配以番茄水晶啫喱既沙律,清新的口味,少有可嚐,一試難忘⬆️黑松露磨菇忌廉湯:果陣菌味撲向鼻,飲落去彷如比黑松露敲打舌尖上的味蕾。⬆️鮮蠔濃湯:只可以話,你係蠔躉,一定愛蠔呢個湯,豐足的蠔鮮,一羹滲入你心。⬆️黑松露忌廉汁天使麵:足料的忌廉汁,配合黑松露醬,說明黑松露的重要性。永遠都會係主角。⬆️炭燒加拿大天然豬鞍:成吋厚嘅的豬鞍,無花無假,條骨細細條,塊肉就大大舊,咁厚的豬,一般黎講好難煎架,佢竟然煎到神級的粉紅色,肉質嫩滑,外脆內軟。⬆️香蕉拖肥批:餐廳嘅招牌甜品,全部自家製。唔會太甜,唔膩。用新鮮香蕉,所以無平時食好假果陣香蕉精油味。超級欣賞!個餅底好脆,可以中和返上面嘅甜味。

新鮮程度:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟

⬆️南非:蠔身爽口精緻,鹹度適中的海水味
法國:蠔味及海水味較濃,蠔身較肥美
愛爾蘭:最濃味,仲好creamy添
好鬼新鮮,剌激佢,仲曉縮一縮添,生猛到呢!

2019-03-21 504 浏览
今日又係朋友介紹食好野~ 朋友話灣仔謝斐道有一間幾好既西餐"THE OYSTER HOUSE" , 做得好有心機, 每度菜都係精心設計既味道, 講到咁誇張, 三日前已經打去BOOK定枱, 好期代丫~ 今日星期三WEEK DAY 8:00PM 去到唔係好FULL~ 但係原來已經俾人訂哂枱全FULL了~ 好彩有訂枱, 如果你想WALK IN真係要碰碰運氣啦~ 環境都幾舒服~ 春天開哂門口D玻璃門~ 自然空氣好舒服~ 最後我地點咗半打生蠔, 平均$50/隻, 有YELLOW STONE, SENTINELLE同IRISH ROCK 全部都係心水選擇, 全部都好清鮮, 海水味濃, 好CREAMY, 有回甘~ 正架~ 再黎係一個煎帶子~ 帶子下面托住幾粒用牛油炒過既菇非常香口, 牛油帶子煎到半熟, 配上木魚絲, 味道口感層次豐富~ 再來係一個好傳統既意式蒜香意粉, 但係佢加咗幾隻好大隻既蜆~ 令到成件事高級咗~ 意粉好爽口, 欖油蒜片辣椒乾哩種簡單, 實而不華既味道, 係精髓所在之處~ 再來係一個BBQ羊仔鞍, 羊鞍GRILL得好靚, 上枱已經聞到好香BBQ味~ 羊鞍肉質鬆化, 油甘香, 一定要食~ 最後上埋佢地既招牌甜品, TIRAMISU~ 唔太甜, 朱古力+咖啡+酒+芝士, 四樣野既味道都好配合~ 好好味~ 食完先發現碟上面的花紋係用朱古力唧出來的~ 勁精緻~~ 好強~ 值得推介既餐廳~ GOOD GOOD GOOD~
2019-03-20
2019-03-19 129 浏览
聽店員講呢度嘅生蠔每日都新鮮運到,所以我地點左6隻,分別係法國同愛爾蘭嘅生蠔,職員仲好細心話要由檸檬既左邊開始食起,食落果然係唔同D,好重海水味。白酒大蜆意大利麵,意外地有少少辣,雖然男朋友食唔到但係就令我更加開胃黑松露野菌忌廉湯好稠一D都唔稀,我就最怕飲D 湯係稀到好似水咁,呢個湯就岩晒我,湯上面仲加左少少黑松露油,令個湯上枱果時更加香帶子下面有用牛油煎香左嘅菇,側邊仲伴左D木魚碎牛扒切開入面係好鮮嫩嘅粉紅色,食落入口一D都唔韌,而且好重牛味最後仲有整得超靚既甜品上面係cream,中間係香蕉,最底係餅底

Linguine   Vongole

Truffle  mushroom  soup

帶子下面有用牛油煎香左嘅菇,側邊仲伴左D木魚碎
Scallop

US  Angus  Rib  Eye
最後仲有整得超靚既甜品
Banoffee  Pie
上面係cream,中間係香蕉,最底係餅底
2019-03-10
Linguine   Vongole
Truffle  mushroom  soup
Scallop
US  Angus  Rib  Eye
Banoffee  Pie
1K
2019-03-16 76 浏览
The Oyster House位於灣仔謝斐道,除了是一間蠔吧,亦是一間有質素的西餐廳。奉送熱餐包配黑醋欖橄油,麥味較淡,但熱而鬆軟已經相當不錯。Tomo ($59@) & Gillardeau ($65@): 點了兩款蠔,分別是日本的Tomo及法國的Gillardeau — Tomo M size尺寸較大,比較肥美厚肉,肉質爽實,蠔味較清淡;而Gillardeau味道creamy,蠔味較濃郁,after taste強烈。Sauvignon Blanc ($65): House Wine只有一款Sauvignon Blanc,清爽及帶較重果香,配蠔恰當,但味道普通。鮮蠔濃湯 ($89): 濃湯帶鮮濃蠔味,creamy香甜,蠻有意思。炭燒紐西蘭羊鞍扒 ($268): Medium Cooked的羊鞍扒肉質粉嫩,非常幼滑,炭燒味濃烈,但肉味一般。意大利芝士蛋糕 ($79): 即意式Tiramisu,由意式芝士忌廉、可可粉及浸泡了濃縮咖啡Espresso的海綿蛋糕所製成,非常軟滑,層次味道亦相當豐富。

奉送熱餐包配黑醋欖橄油,麥味較淡,但熱而鬆軟已經相當不錯。

2019-03-14
2019-03-15 87 浏览
平時食晏成日經過,早前加完班終於可以去試。店員問我地有無食物敏感,因為餐廳主要食海鮮,會有個海鮮拼盤。我唔食海鮮,所以只有半份俾老公食BLT 沙律:菜好新鮮,最喜歡塊超大芝士脆片,香濃嘅芝士味,配埋菜食,夠開胃!好有趣,有粒蕃茄水晶啫喱,好快就溶,可以當沙律醬生蠔:餐廳主打生蠔,當然要食。我只能望... 由淡味開始食。南非,法國,愛爾蘭。好新鮮,掂下佢,條邊會縮埋黑松露忌廉湯:唔會太咸,有黑松露嘅香味,好香滑鮮蠔濃湯:蠔愛好者一定喜歡,好有蠔嘅鮮味黑松露忌廉汁天使麵:豐富忌廉汁,唔乾。麵嘅軟硬適中,有口感炭燒加拿大天然豬鞍:又厚又多汁,剛好熟,唔會韌,有豬的香味,網紋賣相好靚香蕉拖肥批:餐廳嘅招牌甜品,全部自家製。唔會太甜,唔膩。用新鮮香蕉,所以無平時食好假果陣香蕉精油味。超級欣賞!個餅底好脆,可以中和返上面嘅甜味
平時食晏成日經過,早前加完班終於可以去試。

黑松露忌廉湯:唔會太咸,有黑松露嘅香味,好香滑

鮮蠔濃湯:蠔愛好者一定喜歡,好有蠔嘅鮮味

黑松露忌廉汁天使麵:豐富忌廉汁,唔乾。麵嘅軟硬適中,有口感

• 香蕉拖肥批
  • 炭燒加拿大天然豬鞍
  • 生蠔
2019-03-12 91 浏览
朋友生日,一於約佢慶祝一下先,要就大家方便一於去灣仔食蠔.這食店離mtr 3min, 十分方便易找,大家最好訂位先,因多數全場滿座的.先點紅酒放鬆一下心情先.有水準的麵包.到主打的蠔了,十分鮮味,充滿了海水味,夠香滑夠新鮮,至於刺身蝦加上海膽,原來十分之配合,令舌頭有了新的體驗.肥肥的蜆,冇沙,好味道.湯夠香濃.主食的羊架,十分香滑,火候控制得十分之好,不愛太生人仕,我叫熟一些.最後香蕉主打的甜點,十分有驚喜.
朋友生日,一於約佢慶祝一下先,要就大家方便一於去灣仔食蠔.
先點紅酒放鬆一下心情先.
有水準的麵包.
肥肥的蜆,冇沙,好味道.
湯夠香濃.
最後香蕉主打的甜點,十分有驚喜.
2019-03-12 456 浏览
話說買了定焦鏡後,還未有太多機會練習,因此,這天就趁約了朋友食晚餐,拿出來練習一番。先以生蠔作前菜。生蠔拼盤內有三款共六件生蠔,分別是美國的Yellow Stone,法國的Lambert,愛爾蘭的Irish Rock。美國的Yellow Stone,雖然不是超級巨型,但是蠔身厚厚,十分爽口。法國的Lambert,金屬味重,質地卻細膩。愛爾蘭的Irish Rock,肉質爽脆,海水鹹味較淡,令其鮮味更為突出。番茄羅勒水牛芝士沙律,並不是簡簡單單的一碟沙律菜,而是以厚切芝士鑲在切片蕃茄之內,再以羅勒點綴,有心思。芝士和蕃茄同是雪得冰凍,吃著清涼,夏天吃一流。餐湯揀了鮮蠔濃湯,剛熟的蠔,鮮味而大隻,蠔味也溶入了濃湯之中,令每一啖湯也充滿蠔味。主菜有白酒煮蜆意大利扁麵,數塊大蜆大隻得讓人感動。白酒香和蒜香都滲透在大蜆和意大利扁麵之內,極為惹味哩。意大利扁麵亦煮得剛好,甚有咬口,我很喜歡。炭燒加拿大天然豬鞍也燒得不錯。雖然,豬鞍的脂肪不是太多,但當咀嚼著的時候,肉中也流出肉汁與油脂,而肉質也相當軟腍,友人很喜歡。最後,以香蕉拖肥批作結。無錯,這是一件很甜又濕潤的甜品,然而,香蕉味是超濃郁的,很讚哩

最後,以香蕉拖肥批作結。無錯,這是一件很甜又濕潤的甜品,然而,香蕉味是超濃郁的,很讚哩。
2019-03-11 92 浏览
一坐底,店員先送上一份麵包,自家制麵包加上香草同小麥,再沾上少許意大利黑醋同埋橄欖油一齊食,作為食生蠔前嘅小食唔錯。橙汁/蘋果汁蠔由檸檬開始順時針方向食,就可以由淡味吃至濃味 店員話生蠔每天都係新鮮運到,食落亦證明店員所言非虛。Lambert來自法國,比較重海水味。Grillardeau 都係來自法國,比較重海水味但係食落都幾鮮味。Ostra Regal 來自愛爾蘭,有濃厚海水味,愈食愈甜,幾爽口。日本帶子伴野菌木魚絲入口鹹香,帶出帶子的鮮甜,幾惹味!牛扒火喉控制一流,顏色粉嫩,但肉質稍韌,肉味香濃。白酒大蜆意粉用上白酒煮蜆,更能帶出蜆肉嘅鮮甜。扁意粉夠入味,食落有淡淡的白酒味,而且帶有些微辣味,令人十分惹味。黑松露忌廉湯香蕉拖肥批算大件,幼滑忌廉加上拖肥餅底,入面仲有香蕉,食埋呢個今餐就好滿足!

橙汁/蘋果汁

蠔由檸檬開始順時針方向食,就可以由淡味吃至濃味

店員話生蠔每天都係新鮮運到,食落亦證明店員所言非虛。

Lambert來自法國,比較重海水味。

日本帶子伴野菌木魚絲入口鹹香,帶出帶子的鮮甜,幾惹味!

牛扒火喉控制一流,顏色粉嫩,但肉質稍韌,肉味香濃。

黑松露忌廉湯

2019-03-10
2019-03-07 228 浏览
蠔怪去Oyster House 食蠔是好正常的,  午餐叫set 配2隻蠔都好合理咁一開波有welcome drink, 係好飲既之後到上starter, 蠔是正常, OKAY 的之後滿心期待我既lunch set - 燉羊肉一上菜覺得幾令都影番張相先相機食完到我食, 我一咬落去第一反應係 非常酥自問係 羊肉lover 都完全抵受唔到果隻酥味所以..... 真心no way..... for this ....... at least.....下次都係跟隊叫牛扒算.....

咁一開波有welcome drink, 係好飲既
之後到上starter, 蠔是正常, OKAY 的

之後滿心期待我既lunch set - 燉羊肉
一上菜覺得幾令都影番張相先

相機食完到我食, 我一咬落去第一反應係 非常酥
自問係 羊肉lover 都完全抵受唔到果隻酥味

下次都係跟隊叫牛扒算.....
2018-12-21