2019-08-16 72 浏览
卒之等到放假啦⋯⋯假期前梗係要搵返一間好嘅餐廳😬享受一頓豐富美味嘅晚餐去迎接一個假期嘅前夕!最美好啦⋯⋯有朋友介位於灣仔謝斐道156號地下~~The Oyster House~~呢間餐廳生蠔非常出名!而且種類很多!而且非常新鮮價錢又唔貴!而且食物種類有好多選擇!出名一個字《鮮》店員介紹我哋三種生蠔Yellow StoneTomoIrish Rock首先由淡味至濃味品嚐!Yellowstone來自美國!味道較者清淡!但都非常鮮味!Tomo肉質鮮甜!口感軟滑!Irish Rock味道較兩者濃!海水味比較重!而且蠔身肥大較鮮甜!帶點回甘!烤日本🇯🇵帶子配野菌木魚絲一客有四件!帶子烤得剛好!中間帶點刺身口感!配以野菌和木魚絲!帶出日本風情!味道鮮甜原味!非常清新!鮮蠔濃湯來到呢度😬點可以錯過用新鮮嘅生蠔打成嘅濃湯!每一口都充滿鮮蠔嘅鮮味!仲有一粒大大隻嘅生蠔喺裏面添!呢個湯必試!香烤原隻法國春雞法國春雞肉質鮮甜!大廚考得剛剛好!非常鮮嫩多汁!配以大量薯蓉和蔬菜!份量唔少!Tiramisu好香咖啡味!配以馬斯卡邦芝士香濃軟滑!整頓晚餐作一個完美嘅句號⋯⋯

~~The Oyster House~~

店員介紹我哋三種生蠔

Tiramisu

• 烤日本帶子
  • 鮮蠔湯
2019-08-16 72 浏览
夏日炎炎🤦‍♀️天氣就快熱到成個人溶晒啦⋯⋯最好搵返啲涼快啲嘅食物令到自己胃口又開啲!又唔好太油膩和滯嘅食物!清爽啲嘅食物令你食慾會大增!但又唔想食中餐!今日呢間就係專食生蠔嘅!但又有其他海鮮食!仲係超級新鮮!🍽🍽The Oyster House🍽🍽叫咗三款生蠔!首先要由淡味至濃味開始品嚐!Yellow stone來自美國🇺🇸散發出淡淡的蠔味!味道鮮美!肉質爽脆!Tomo來自日本🇯🇵嘅比較creamy!豪身較為厚肉!鹹味較濃!肉質同樣爽脆!Irish Rock愛爾蘭🇮🇪海水味和蠔味比較重!而且係最重味道!鮮味十足!🤩生蠔應該要選幾種!應該由淡至濃味!咁樣先享受食生蠔嘅真締⋯⋯Uni Prawn鮮海膽阿根廷紅蝦刺身阿根廷紅黑肉質較甜及軟滑!味道媲美牡丹蝦!肉質鮮甜!頂上鋪了厚厚嘅海膽!味道甘甜!入口即溶!軟綿綿口感雙重享受!King crab meat蟹肉配牛油果醬.黑魚子蟹肉超新鮮!而且份量超多!蟹味濃郁!頂層鋪滿奢華高貴嘅魚子醬!鹹中帶鮮甜!配上牛油果醬帶有核桃嘅香氣!三種味道融合一體!超美味!黑松露野菌忌廉湯湯頭鮮甜帶點淡淡甘苦味!帶有香濃嘅黑松露香氣!非常濃郁!而且忌廉味又香又滑!

🍽🍽The Oyster House🍽🍽

叫咗三款生蠔!首先要由淡味至濃味開始品嚐!

Yellow stone來自美國🇺🇸
散發出淡淡的蠔味!味道鮮美!肉質爽脆!

Tomo來自日本🇯🇵嘅比較creamy!
豪身較為厚肉!鹹味較濃!肉質同樣爽脆!

Uni Prawn鮮海膽阿根廷紅蝦刺身

King crab meat
蟹肉配牛油果醬.黑魚子

黑松露野菌忌廉湯
  • 黑松露野菌忌廉湯
  • Uni Prawn
  • Irish rock
2019-08-14 95 浏览
對於一位食蠔的愛好者來說,可以試到唔同的蠔是最令人覺得享受。選了3款店員推薦的蠔,首先是美國的Yellowstone肉質爽而甜美,再來是日本的Tomo肉質較軟身而且更加甜美還有濃郁的海水味,最後是法國的Lambert肉質較爽的海水味極濃而且帶甘味層次豐富。日本海膽配阿根廷紅蝦,海膽清甜,最重要的是阿根廷紅蝦味道很濃烈,這種紅是因吸收大量礦物質所以色素偏紅味道更濃烈。 自家製蝦餅,這個不得了,蝦餅內藏玄機就是芝士,蟹肉鮮味外更有芝士的濃列奶香及拉絲。番茄羅勒水牛芝士,番茄有紅色及橙色,橙色較甜,而紅色較鮮,水牛芝士味道清淡。黑松露野菌忌廉湯,野菌非常香,黑松露味道突出,忌廉湯沒有濃度太高的感覺。炸魚薯條,炸魚外皮非常香脆魚肉鮮美,炸薯條香脆可口點了茄汁簡直一流。味道: 一流衛生: 整潔環境: 企理舒適服務: 殷勤價錢: 食物質素跟價錢成正比

味道: 一流

衛生: 整潔

環境: 企理舒適
服務: 殷勤

價錢: 食物質素跟價錢成正比
2019-08-14 115 浏览
今天到灣仔探索歷史奧秘, 就到附近吃晚餐。看到這間有蠔食,便走進餐廳,這裡燈光充足,播放著音樂。侍應有禮貌,擺放餐具有序,經常和我們斟水,每當菜色上台的時候,會為我們介紹食物。麵包的質感很似軟身的糯米糕。蠔有三款,分別來自美國Yellow stone、日本Tomo和法國Lambert。廚師擺放生蠔很用心,就像一朵花。蠔的味道由淡至濃,我比較愛吃美國蠔,因海水味不太濃,蠔的大細適中。鮮海膽阿根廷紅蝦刺身日本海膽鮮甜呈橙黃色,阿根廷紅蝦新鮮爽口。自家製蟹餅這個蟹餅每一口都是蟹肉,中間又包著芝士,而芝士是可以拉絲,很有趣。番茄羅勒水​​牛芝士黃色蕃茄比紅色蕃茄更鮮甜,配上不太濃味的水牛芝士,吃後不會膩。鮮蠔濃湯蠔湯完全沒有腥味,鮮味到不得了。炸魚薯條炸魚是一片的,薯條用新鮮薯仔炸,很香脆又不會有太多油,吃到停不了口。意大利芝士蛋糕這個酒味香濃的蛋糕好滑。
今天到灣仔探索歷史奧秘, 就到附近吃晚餐。
看到這間有蠔食,便走進餐廳,
這裡燈光充足,播放著音樂。

麵包的質感很似軟身的糯米糕。
鮮海膽阿根廷紅蝦刺身
日本海膽鮮甜呈橙黃色,阿根廷紅蝦新鮮爽口。
自家製蟹餅
這個蟹餅每一口都是蟹肉,中間又包著芝士,
而芝士是可以拉絲,很有趣。
番茄羅勒水​​牛芝士
鮮蠔濃湯
蠔湯完全沒有腥味,鮮味到不得了。
炸魚薯條
意大利芝士蛋糕
這個酒味香濃的蛋糕好滑。
2019-08-11 125 浏览
呢排老婆都好鐘意食蠔,佢有朋友介紹灣仔有間食蠔既西餐價錢又唔太貴,所以今次又試一試。入到去覺得都幾有情調,waiter 都相當慇懃。望望menu又真係唔算貴喎!我地叫左兩款蠔試下,有tomo同lambert。tomo淡口重蠔味,lambert 海水味重。各有特色!之後叫左個蠔湯,又係好正!濃濃既蠔味,又好creamy,好似飲緊液態既蠔。意粉我地叫左軟殻蟹意粉。一黎到望到個賣相都已經覺得好精彩。味道好惹味,軟殻蟹唔會炸得好乾,份量又足。我地再叫左個燒豬脾,一黎真係嚇親,厚身加大份,食落超juicy。最後食埋好精美既Tiramisu就圓滿結束lu。埋單都係500蚊位,係灣仔黎講真係超值,又好食!

2019-08-10 113 浏览
忙碌過後,與同事到了位於灣仔的The Oyster House共進晚餐,想不到有意外驚喜。餐廳環境沒有一點壓迫感,感覺舒服,暗暗燈光,配上燭光,非常有氣氛。頭盤方面,我們點了兩款生蠔, 分別來自日本和法國。前者味道較溫和,十分新鮮,後者富海水味,蠔肉較厚身。因為我不太懂生蠔的分別,侍應很耐心向我講解各種產地的分別,也了解我想要的口味,推介相應的品種,很細心。餐湯方面, 貪吃的我們點了黑松露湯和蠔湯各一份。黑松露湯帶有濃郁的菇菌味道,每一啖也吃到菇菌粒,真材實料。而第一次喝蠔湯的我十分激動,實在太鮮味卻沒有半點腥,內裡更有蠔肉,一試難忘。主菜方面也做得出色。蠔肉米型意粉,以忌廉汁烹煮,由於是用了米型意粉,吸收了醬汁的 精華外,口感較為清爽。最特別是配以香脆的帕巴火腿,鹹香及脆度為主菜增添多一份層次。烤加拿大自然豬鞍也有驚喜。雖然豬鞍非常厚身,烤過後仍保持肉汁,而豬鞍肉質非常爽口,味道有點像咸豬手,卻沒有了豬手的油膩感。雖然已吃得很飽,但也想點一份甜品作結。我們點了餐廳的招牌甜品,香蕉拖肥批。拖肥批不會太甜,亦有層次,香蕉和忌廉口感軟滑,藍莓和草莓酸酸甜,焦糖脆脆也很特別。平日感覺西餐都是

平日感覺西餐都是大同小異,但這裏每一道菜式,也令我很難忘,一定會再來試試。
2019-08-09 182 浏览
對於鍾意食生蠔配白酒嘅朋友嚟講,喺灣仔嘅【The Oyster House】都算係一個唔錯嘅選擇一坐低先有香草麵包,望落有少少似蛋糕口感好特別,香草味突出,仲有少少洋蔥粒,餐前小食嚟講好有誠意食完麵包,主角就出場喇分別有:【Tomo M】嚟自日本,清甜爽口,蠔味較淡【Gillardeau No.1】嚟自法國,好鮮甜,蠔味同海水味都好出【Ostra Regal No.2】嚟自愛爾蘭,肉質爽口,重海水味,帶子位鮮甜個人唔鍾意食creamy嘅蠔,經店員介紹之下order咗呢三款每款生蠔都好新鮮,我哋忍唔住encoure再encoure食生蠔點可以無白酒?!嚟自紐西蘭嘅白酒,入口清清哋,酸中帶甜,要嚟配生蠔可以帶出蠔嘅鮮味,令after taste更持久原本想叫意粉,不過食完幾round蠔之後都飽咗7成...唯有再叫加少少嘢食就算【海膽紅蝦刺身】海膽鮮味突出,紅蝦爽口實肉,一啖放入口好滿足中間夾住沙律醬同少少三文魚子,基本上唔點豉油都夠味【安格斯肉眼扒】牛扒肉質軟嫩,入口有陣陣炭燒香食物質素方面實在無庸置疑,唯一美中不足嘅係店面太細,坐滿人嘅時候都幾嘈而且枱與枱之間嘅距離比較

一坐低先有香草麵包,望落有少少似蛋糕

食完麵包,主角就出場喇

分別有:

【Tomo M】嚟自日本,清甜爽口,蠔味較淡

每款生蠔都好新鮮,我哋忍唔住encoure再encoure

中間夾住沙律醬同少少三文魚子,基本上唔點豉油都夠味

【安格斯肉眼扒】牛扒肉質軟嫩,入口有陣陣炭燒香

而且枱與枱之間嘅距離比較親密
海膽紅蝦刺身
安格斯肉眼扒
紐西蘭白酒
2019-08-08 102 浏览
不久之前,#小秘書 已經喺其他地區初嘗呢間餐廳嘅食物,呢幾個月每逢諗番起都仲回味無窮,尤其係生蠔,真係#小秘書 嘅favourite!所以我決定,邀請我至愛嘅友人再去一次!上次店長幫我地揸主意食咩,效果出奇咁好,今次照板煮碗,再請店長幫幫手,睇下有無驚喜先,不過當然我地有講要有生蠔啦😁生蠔有兩種:Tomo蠔鮮甜肥味: Lambert蠔充滿海水咸、鮮味十足、亦有啲creamy嘅感覺,兩種都美味無窮☺☺然後生蠔湯依然係鎮店菜色之一,有一隻小蠔喺湯入味,味夠濃,真係好似啖啖都食緊蠔一樣!小食炸蟹肉餅,喜歡蟹嘅朋友必食!不太油,蟹肉味濃且多,CP值好高!軟殼蟹蕃茄意粉,酸甜蕃茄味超級濃厚,中和左油油嘅炸軟殼蟹,不錯!已經食到8成飽,然後再黎Medium嘅肉眼扒拼薯蓉,本應已經食唔落,但係肉眼扒肉汁多,烤味濃,不得已只好全份食晒😄最後以甜品海鹽雲呢拿雪糕桃味啫喱作結,真係要多謝店長嘅悉心安排,又係非常令人回味嘅一餐😍

生蠔有兩種:Tomo蠔鮮甜肥味:

2019-08-01
2019-08-07 154 浏览
今天收工約了朋友吃飯,想找一間坐得舒服,環境又好的餐廳傾訴心事。於是就找到這間"Oyster House".看上去都很懷舊。先來香草麵包,十分鬆軟,再配黑醋及橄欖油,十分開胃。 我們每人選了一款蠔: 南飛Rollex ($90/2) 及愛爾蘭Irish Rock ($106/2).  南飛Rollex肉身厚的,吃上去比較creamy. 而Irish Rock 海水味就比較重。兩隻完全不同的味道。各有所好。另外,我們又分別選了兩客湯,分別是黑松露野菌忌廉湯 ($79) 及 鮮蠔濃湯($89)。黑松露野菌忌廉湯用了很多野菌煮成,再配以黑松露曬上面,令味道更加突出。鮮蠔濃湯有幾隻蠔仔,很有蠔味。 如果你不太好蠔就不建議叫這個。叫了一點小食,名字叫Bruschetta ,是用法式麵包,將它烘一烘,上面塗上蕃茄、蒜茸、香草、橄欖油同芝士,吃落很醒胃。主菜叫了兩款,分別是 Oyster Orzetto ($169) 及 Spring Chicken ($239)Oyster Orzetto 上面鋪了幾塊幼身的脆脆豬肉乾,以及數粒蠔仔,下面就是Risotto,很Creamy。春雞肉質嫩滑,燒得很均勻

看上去都很懷舊。

先來香草麵包,十分鬆軟,再配黑醋及橄欖油,十分開胃。
香草麵包

春雞肉質嫩滑,燒得很均勻。最後灑上香草,份外惹味。

最後叫了是在Oyster House 既signature: Banoffee Pie ($69)。 Banoffee pie用了香蕉及拖肥整出來的批。所以名字就叫做"Banana + Toffee" Pie。餅底用了焦糖來做,上面加一層新鮮香蕉,跟著是一層幼滑的忌廉,上面最後加上水果做裝飾,賣相吸引。
2019-07-24
  • Banoffee Pie
  • Rollex and Irish Rock Oyster
2019-08-07 104 浏览
友人愛吃蠔 便選了這西餐廳吃一頓豐富的生日飯🎂《White Wine》每次吃西餐 皆需要白酒配襯Glass 只有House Wine 但都不錯 易入口 有甘甜的味道 《Oysters》今次試兩款Tomo & Lambert : 來自法國的Lambert 半透明的裙邊 超爽口 亦比較creamy來自日本的Tomo 整隻十分肥美 亦十分彈牙 口感豐富 並帶有鮮甜的味道《炸蟹餅》不得了 鬆脆的外皮 包裹滿滿的蟹肉 有啖啖的蟹肉味 更有芝士拉絲 十分驚喜😍《餐湯》蘑菇湯及蠔湯 蠔湯不腥 反而有濃濃的蠔鮮味 更有一隻蠔過過口癮《炸軟殻蟹 香草茄蓉扁意粉》整隻軟殻蟹挺大的 香脆的外皮 啖啖的蟹膏味 不錯 意粉亦充滿彈性 吃不停口《炭燒美國安格斯肉眼扒》厚厚的5成熟肉眼扒 比手掌更大 邊邊的位置炭燒味較重 切開中間有很飽滿的肉汁鎖在裏面 二人分享吃也很滿足《蜜桃芭菲》藍綠色的雪糕是海鹽味 鹹鹹的 感覺挺新鮮 白色的則是雲尼拿雪糕 底下有桃果肉的啫喱 不肥膩的甜品兩人有前菜有生蠔有餐酒有主食有甜品 人均$600都值得 而且環境小巧 挺有情調的👍🏻
友人愛吃蠔 便選了這西餐廳吃一頓豐富的生日飯🎂

蜜桃芭菲
  • 鮮蠔濃湯
  • Oysters
2019-08-02 79 浏览
嗰日同朋友喺灣仔經過一間門口好有風味嘅西餐廳,所以就入去試吓鋪頭雖然唔係好大,但裏面裝修別緻,燈光柔和我哋先叫咗兩杯餐前白酒,House white來講屬於容易入口,味道分明唔會非常複雜之後試咗兩款生蠔,分別係嚟自日本同埋西班牙,店員只是我哋要先食日本生蠔再食西班牙,日本生蠔入口非常甜美,蠔味鮮明,之後嘅西班牙蠔口感濃郁,比起之前嘅更加creamy再嚟一個南瓜沙律,分量足足可以夠四個人食用,蔬菜新鮮甜美,加上鮮甜南瓜,口感清新我同朋友分別叫咗鮮蠔濃湯同埋松露野菌湯,兩款湯都非常濃郁,兩者明顯用料非常足夠,充滿着鮮蠔同埋黑松露嘅香味之後嚟咗軟殼蟹扁意粉,軟殼蟹揸得非常鬆脆,內部鬆軟,扁意粉加上蕃茄汁嚟煮,非常開胃主菜係嚟自加拿大嘅豬鞍,豬鞍出嚟嘅生熟程度啱啱好,配上自家製嘅薯蓉,口感非常豐富店員為我地介紹咗佢哋最出名嘅香蕉拖肥批作為甜品,忌廉入面加上左香蕉,下面用拖肥餅承托,唔會太甜,對於唔係好鍾意太甜嘅甜品嘅女士非常適合

鋪頭雖然唔係好大,但裏面裝修別緻,燈光柔和

2019-08-01 1899 浏览
謝斐道一帶都是平民商店 有天經過發現這裡有間高級西餐廳又有新鮮生蠔供應 媽媽十分喜歡食生蠔所以故意帶她來 一試意大利菜的風味menu上有來自不同國家的生蠔 天天新鮮入貨 花多眼亂所以請了店員幫手 因應我們的喜好 推介了tomo& rollex 兩款生蠔肉身都豐厚多汁 十分清新tomo海水味較淡不過肉質肥大帶爽 而rollex則有淡淡的海水味道 甘甜 兩款都很不錯 店員還推介了chef’s special的海膽紅蝦 用料鮮味 特別是紅蝦的味道超濃郁 蝦膏香濃甘甜 蝦肉爽甜鮮美 沒有被海膽的甘香蓋過 兩者幼滑的口感令味道更加豐富而且餘韻悠長和朋友各點了一碗湯 生蠔濃湯非常美味 還有蠔肉 真材實料 而黑松露忌廉湯 香氣撲鼻 野菌菇香味濃 好Creamy以黑蒜取而代之既蒜蓉包 味道多了一份特別既甜味 沒冇過於濃烈 蒜蓉包烘至外脆內軟 很特別!羽衣甘蓝南瓜沙律材料豐富 微微甘苦的羽衣甘蓝 甜糯的南瓜 再拌入烘脆了的果仁 簡單又健康 酸酸甜甜的油醋汁令我們胃口大開!雞翼炸得金黃 單骨進食方便 外脆內嫩 燒春雞雞身細小易熟透 調味分佈均勻 迷迭香的香氣充分滲入雞肉中 肉嫩皮香 蔬菜更吸盡雞肉的精華

雞翼炸得金黃 單骨進食方便 外脆內嫩

香蕉拖肥批 批底又香又脆 食落一點都不覺膩 忌廉輕盈軟滑 還有超香濃嘅蕉味 完美的晚餐
2019-07-25
2019-07-31 1376 浏览
依家每星期出黎港島區變咗例行公事咁,好彩身邊嘅朋友一路都無缺席,齊上齊落。今日又一次行完就返過黎老地方,補充體力,調整心情。今次嘅香草麵包感覺更鬆軟,食落質感似鬆糕。配以黑醋及橄欖油,醋香十分之醒胃。 侍應推介今日生蠔好靚,所以點咗兩款淺嚐一下。TOMO入口爽甜,陣陣海水金屬味令蠔肉味道更豐富。而LAMBERT則重奶香,質感幼滑軟腍。一咬開就散發晒濃厚奶滑充斥口腔。同時食兩款嘅話對比好分明,侍應果然無介紹錯。 白酒香酸開胃,帶丁點酒精辣味,配合食物同生蠔令到味道相得益彰。羽衣甘藍檸檬蜜糖沙律伴南瓜合桃碎。作為SUPER FOOD,羽衣甘藍近年一定無缺席,食時夾雜住合桃碎嘅油香同藍莓甘甜,層次更覺豐富。配埋大大件烤南瓜,份量都唔惹小㗎。而檸檬蜜糖醬汁調配得酸甜適中,順滑味道取代沙律醋更有新意。黎到餐湯部分,蠔湯繼續必選。幼滑香濃,蠔味奶香味依然出色。質感雖重但唔油膩,少許嘅黑胡椒除去僅餘腥味又帶點許辛辣,單單係佢嘅味道都已經值回票價。雜菌湯打得幼細,清新淡香加上少少奶油點綴,味道都唔差。但蠔湯太好,無得輸,哈哈。 龍蝦蕃茄扁意粉。意粉都煮得乾身有彈性,拌上龍蝦汁更覺可口,而龍蝦雖然大隻多
生蠔:TOMO/ LAMBERT
侍應推介今日生蠔好靚,所以點咗兩款淺嚐一下。
TOMO入口爽甜,陣陣海水金屬味令蠔肉味道更豐富。
羽衣甘藍檸檬蜜糖沙律伴南瓜合桃碎
黎到餐湯部分,蠔湯繼續必選。
龍蝦蕃茄扁意粉
龍蝦蕃茄扁意粉。意粉都煮得乾身有彈性,拌上龍蝦汁更覺可口,而龍蝦雖然大隻多肉,可惜烹調過咗少少火,所以肉質較結實。但整體配搭仍不失風味。
燒烤原隻無骨雞伴薯蓉
燒烤原隻無骨雞。雞肉完全去骨所以食起上黎更方便,燒烤後雞皮焦香惹味,肉質仲保持嫰滑,配上燒汁令人愛不惜口。
薯蓉都做得好出色幼滑得黎仲有粒粒口感,入口奶油香配上雞肉嘅味道,真係好味。
香蕉拖肥批
最後點少得呢度嘅招牌,香蕉拖肥批。每次食都一定要點唔係必定覺得遺憾。輕甜軟滑嘅味道,又有淡淡蕉香。
加上濃郁焦糖脆脆,各種味道混和,真係飯後甜品嘅一絕,每次見到師傅碟上嘅朱古力拉花,都感受到佢注落呢道甜品嘅心意。
完滿一餐令到心情再次得到安慰,美食在明天啊嘛,哈哈。
2019-06-30
生蠔:TOMO/ LAMBERT
羽衣甘藍檸檬蜜糖沙律伴南瓜合桃碎
龍蝦蕃茄扁意粉
燒烤原隻無骨雞伴薯蓉
香蕉拖肥批
2019-07-30 83 浏览
男朋友生日 佢本身特別鍾意食蠔 所以我特登揀咗一間有蠔食嘅西餐廳同佢慶祝這是一間很有情調的意大利餐廳 牆上掛咗一些特色油畫 配上柔和嘅燈光 充滿浪漫情調 雲石枱不失高貴及氣派今日主要為蠔而來 有十幾種唔同國籍嘅生蠔品種選擇 有部分仲係季節限定咁啱季節限定生蠔有貨 這款生蠔來自西班牙 體積是XL同手板一樣咁大隻 好肥美呀 隻隻都脹卜卜 而且超新鮮 入口非常creamy 裙邊爽脆 有濃濃嘅海水味 鮮甜到不得了食生蠔當然要配白酒啦 白酒雪到凍冰冰 飲落去有種透心涼嘅感覺 入口柔順 味道甜甜地 充滿過香味黑松露野菌湯 呢個湯真係真材實料 仲要加埋非常名貴嘅黑松露醬 成件事好菌個湯非常濃郁 質地creamy 非常細滑天氣又熱又焗 食番個清新嘅沙律作前菜就最適合不過 羽衣甘藍南瓜沙律 羽衣甘藍味道帶點苦澀 配上清甜嘅南瓜 味道出奇地夾 仲有穀物所以非常飽肚 是健康的一道前菜軟殼蟹扁意粉 用咗蒜蓉及鮮蕃茄作為意粉底味 鮮蕃茄味道真實 炒得非常夠鑊氣 意粉完全吸收曬醬汁嘅味道原隻軟殼蟹 炸得非常鬆脆 外脆內軟就是這個口感 細嚼之下非常鮮味最後來一個餐廳名氣甜品香蕉拖芭菲 上面嘅忌廉芝士非常細緻 滑捋捋

咁啱季節限定生蠔有貨 這款生蠔來自西班牙 體積是XL

個湯非常濃郁 質地creamy 非常細滑

最後來一個餐廳名氣甜品香蕉拖芭菲 上面嘅忌廉芝士非常細緻 滑捋捋味道唔會太甜 下面有原條香蕉 底部是巴菲餅底…… 最欣賞最欣賞嘅部分係伴碟嘅朱古力花紋 線條非常細緻 人手畫出來的 十個讚

2019-07-30 958 浏览
約了在灣仔會展附近工作的朋友一起晚餐 豈料她OT又OT 等到大概9點才出發食飯 正當我擔心附近已沒什麼好吃 她便帶我到這間西餐廳 更說我一定會大讚這裡的食物質素 到埗後果然驚喜 一個平日還要過了9PM 餐廳內依然是極好氣氛 每張枱的客人還是高舉酒杯談天說地👏🏻一坐下朋友便向我推介這裡的生蠔 點了 TOMO & ROLLEX 我比較喜歡爽口清甜的蠔 TOMO正中我口味 而朋友喜歡鐵味夠重 蠔味濃且Creamy ROLLEX就剛剛好滿足到她😋見海鮮如此新鮮就追右了 uni prawn配搭比較日式 口腔裡全是海膽的甘香 紅蝦十分甜 肉質夠爽口 淡淡的海水味 一啖咬下去簡直是一大享受 點了兩杯House white和朋友好好享受這個晚上☺️Garlic bread 烘出來有陣陣香濃的黑蒜味 這樣的蒜蓉飽我都是第一次試 黑蒜一般會有刺鼻和辛辣的蒜頭味 但這樣的配搭下反而帶少許甜和令人開胃的微酸味👍🏻Kale and pumpkin salad 十分健康 羽衣甘藍新鮮之餘還有QUINOA 口感上相當平衡 還有蒸熟的南瓜 清甜 美味🥗生蠔濃湯啖啖鮮味和滋味果然濃郁 重蠔味和海鮮的咸香 黑松露野菌忌廉

生蠔濃湯啖啖鮮味和滋味果然濃郁 重蠔味和海鮮的咸香 黑松露野菌忌廉湯足料好喝松露醬的香味 菇菌味倍增

開邊雞翼炸得香脆 調味得宜 小小辣食到停不下來

烤春雞重點是皮脆肉嫩 全隻雞最粗糙的是雞胸卻一樣做到多汁 而好友指必點的Mashed potato果然邪惡 有牛油有芝士卻如天使般的美味 薯仔香滑 又要去跑多幾個圈才回來享受美食了😂

沒有最邪惡只有更邪惡 香蕉toffee pie十分好味 傳統的甜點就是美 更有酒店水準🥧

• 香蕉拖肥批
  • 海膽紅蝦