2022-01-30
每次搭962X經過軒尼詩道,都只係發現繁忙嘅街道。今日經有心人介紹先至發現到The Optimist。呢間以綠色格調為主嘅歐洲風西班牙餐廳,綠色得來帶一啲懷舊風格。樓高三層,今次我哋就坐地下個層,右邊係Bar枱,仲有啲仿真小樹作點綴。假日黎到有4-set brunch,對於西班牙餐係物有所值。Aperitvo有Iterian Ham, Manchego cheese, pan con tomate。黑毛豬火腿有鹹香。曼徹格芝士帶微微堅果味。蕃茄小多士有驚喜,香草襯托出蕃茄嘅鮮味。Tapas 同aperitvo 都係happy share食。Gambas Al Ajillo = Spanish garlic shrimp係Tapas入邊最好味!蝦大大隻,肉質彈牙,浸淫喺充滿香蒜嘅橄欖油。Broken eggs係邪惡之作。一篤,蛋汁慢慢流滿炸薯仔片同埋香脆煙肉。煙肉比較鹹,重口味。Summer Salad 正常,相對比較清新。登登登櫈,到主菜喇。主菜選擇有雞、豬、牛、魚,仲有最出名嘅龍蝦意大利飯,應有盡有。Grilled pork ribs,豬黎講,我都幾鐘意食豬肋骨。呢個絕對係100分!
Aperitvo
Pan con tomate
Gambas Al ajillo
Broken eggs
Summer Salad 正常,相對比較清新。
Grilled pork ribs
Grilled pork ribs,豬黎講,我都幾鐘意食豬肋骨。呢個絕對係100分!同坊間燒豬肋骨唔同,佢係超柔軟,連用叉都可以分開到。
同伴鍾意食魚叫咗red snapper,原條大大條。魚鮮,帶有微微蒜味同埋辣椒味。
Postre
完美嘅一餐唔少得甜品! 一次過滿足三個願望,有Brownie, Flan & cheesecake。喜
愛度排名:Cheesecake,Flan,Brownie。
杯裝cheesecake底層係crumble,之後就係cream cheese,上面鋪滿莓醬。莓醬帶酸甜味,令芝士一啲都唔膩,反而一啖接一啖。 Flan凸顯出簡單就是美,食落係好滑,有好濃郁嘅蛋味,配埋面頭少少焦糖味,已經好完美。Brownie有香濃嘅黑朱古力味,不過口感上個人鐘意較moisture 嘅brownie。
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境好,食物佳,氣氛好,難怪食一個branch已經有4枱慶生,聽到4次Happy birthday。絕對係生日🎂、記念日❤️必去之選。