2022-12-15 6459 浏览
12.12.2022 星期日 晚The Optimist這間位於灣仔的The Optimist bookmark了很久,一直沒空去試,直至今日到上環欣賞話劇,可以順道到餐廳嚐嚐。一到餐廳門外可見綠色的外圍配上一棵棵小盆栽作裝飾,加上餐廳內的燈光實在很吸晴。走進餐廳,舒適的沙發加上墊子,另有一大棵奪目耀眼的聖誕樹,樓下主要是酒吧,走到樓上是餐廳,其中一部分佈置成小花園一般,很是漂亮,整個餐廳佈置得很溫馨浪漫,適合情侶、朋友到來。餐牌有不少選擇,如果不知怎麼揀是好,可直接選擇廚師推介「CHEF FEED ME PoR favour $568 PP」,Includes Juicy Lobster Rice ,這個龍蝦飯是餐廳特色美食,很多人食過都讚好。Pulp De Gallega $190 Slow cooked octopus, paprika, potatoes 經過慢煮的章魚彈口鮮甜,加上薯仔、少少辣椒粉調味,很可口。Grilled Veggies and Anchovies $95Eggplant, bell peppers, anchovies,onions, coca brea

12.12.2022 星期日 晚
The Optimist

Pulp De Gallega $190
經過慢煮的章魚彈口鮮甜,加上薯仔、少少辣椒粉調味,很可口。
Pulp De Gallega

onions, coca bread
這個coca bread脆卜卜,麵包上添加了茄子、燈籠椒、鳳尾魚、洋蔥,酸酸甜甜的味道,口感豐富美味。
Grilled Veggies and Anchovies

Usda Prime Rib Eye $390
五成熟的肋眼牛扒,斜切成一片片,牛味十足,加上充足配菜,賣相口感一流。
Usda Prime Rib Eye

Seabass 鱸魚 $240
鱸魚雖然份量不是很多,但表皮煎得香脆,肉質鮮甜美味,如果配菜多些更滿足。
Seabass

Heritage Tomatoes $150
Selection of Mediterranean tomatoes
tuna, red onion, shallot vinaigrette
新鮮味甜的地中海番茄配上吞拿魚、紅洋蔥、蔥油醋汁,酸甜野味,是小食不錯之選。
Heritage Tomatoes

職員很主動有禮,詳細介紹餐單;當天剛巧有客人生日,三個職員齊齊上前慶賀,其中一個彈結他,客人也不禁齊拍手唱生日歌,氣氛非常熱鬧,如果想同家人/朋友聚會,或慶祝佳節,是個不錯的地方。
2022-12-12
Pulp De Gallega
Grilled Veggies and Anchovies
Usda Prime Rib Eye
Seabass
Heritage Tomatoes
  • USDA Prime Rib Eye
2022-12-08 358 浏览
上個月朋友約吃生日飯,她們選了灣仔The Optimist西班牙酒吧餐廳。餐廳樓高兩層,設計融合華麗的巴塞隆拿風格,以金色和湖水綠作主色,配上密集的植物裝飾,內外環境幽雅,十分討喜。.我們一行3人,預訂了2:30 DUNCH Set,套餐有餐前包、5碟西班牙小菜TAPAS、2碟主菜PlLATOS PRINCIPALES、3碟甜品POSTRE,再額外點了3杯飲料。先順次逐一分享:1️⃣Sourdough餐前包蒜香牛油醬很香,基本的正常餐前包。2️⃣King Prawn Al Ajillo 蒜片焗大蝦🍤由於我不吃蝦,所以分享了給同桌友人,她們評分不錯,很是滿意。3️⃣SUPER BRUNCH BOWL (V)沙律色彩繽紛的沙律盤,味道比想像中來得清淡,友人說笑這是「超健康的味道」,我有點吃不慣。拿來配搭其他偏油的TAPAS,倒是很合適。4️⃣Huevos Rotos 西班牙流心蛋配黑毛豬火腿片西班牙著名傳統小食之一。把馬玲薯和黑毛豬稍作攪動後,滿是蛋香。可能因為本身愛吃黑毛豬火腿薄片的關係,這碟小菜是我全餐最喜歡的。5️⃣Octopus Croquetas八爪魚炸丸子三人行,每人一粒,剛剛好。沒能特別吃出是八

先順次逐一分享:
1️⃣Sourdough餐前包

蒜香牛油醬很香,基本的正常餐前包。

3️⃣SUPER BRUNCH BOWL (V)沙律

4️⃣Huevos Rotos 西班牙流心蛋配黑毛豬火腿片

5️⃣Octopus Croquetas八爪魚炸丸子

三人行,每人一粒,剛剛好。沒能特別吃出是八爪魚,不過味道亦不錯,十分可口。

6️⃣Chorizo A La Sidra 西班牙香腸配油煎小方包

加入紅椒碎製成的西班牙香腸Chorizo,流出香甜而辛辣的油脂。加上一旁的油煎小方包,吃多兩口後,滿口油膩,需要配搭剛才因為無味而被放置一旁的沙律,解一解膩。

7️⃣Secreto Iberico Pork 伊比利亞星黑毛豬

由於我不能吃蝦物類,所以集中吃其他肉品。這盆黑毛豬味道濃郁,肉質未算十分細緻,有點柴澀。不過吃時不油膩,可以多吃幾塊。

8️⃣Juicy Lobster Rice 波士頓龍蝦飯

高顏值的紅噹噹原隻龍蝦,應該是不少食客心目中的「重頭戲」。不過因為我近年已戒掉蝦物類,所以只試了少許飯。

9️⃣XXL Churros 西班牙油條

炸油條外酥裡嫩,配了Salted caramel, chocolate sauce 兩款口味。海鹽焦糖味完勝!
吃完想再來多一棒~

🔟Burnt Basque Cheesecake焦香芝士蛋糕

相比香港常見的紐約芝士蛋糕,較為軟綿,面層是「烘焦了」的焦黑色的,吃下去充滿濃郁的芝士味,很不錯。

1️⃣1️⃣ Chocolate Mousse朱古力慕斯

外觀雖不特別精緻吸睛,但是口感幼滑,甜蜜誘人。
2022-12-04 254 浏览
與兩位好姊妹一起想食下午茶,預訂了這間餐廳的週末下午時間💃🏻💃🏻💃🏻果然沒有失望😇,餐廳環境氣氛超好,具備西班牙風情,餐廳服務令人滿意,食物分量剛剛好😃😃最怕有些餐廳太多甜點會食到膩;呢度食物精緻打卡啱晒,味道亦不錯,重要的是飲品可以免費添飲,想坐耐啲亦可以😌

上一篇帶完大家去食英式下午茶,今次雖然都是下午茶,不過就是西班牙風味。The Optimist 是有三層的異國風情餐廳,精緻的裝潢也很好打卡餐廳以藍綠色為主調色,還放置了不少植物,很Chill的喔我和朋友被安排在地下那層,可惜用餐時間沒辦法坐到打卡位。不過最後有等到那些桌子的客人離開,雖然入黑,但還是能拍到好看的照片。Afternoon Tea Set ($198 / per person)如果餐飲選茶、咖啡或者果汁,那就可以添飲,店員都會主動問會不會需要來多杯。當然也可以選擇加錢$88轉成香檳或是其他定制的雞尾酒或特色飲品。既然是西班牙風味的下午茶,當然都是一些相關的經典美饌。而且這個下午茶主要都是鹹食,甜食不多又不太甜膩。底層的雜錦醃菜小食串太太酸澀了,吃到我臉都皺成一團,開胃到懷疑人生 ... 薄餅有三款鹹脆得宜的口味,西班牙虎皮尖椒、烤八爪魚、伊比利亞火腿加泰隆尼亞中層的松露炸丸子、伊比利亞黑毛豬火腿炸丸子。香脆鹹香的薯球,前者每一口都吃到濃郁的松露味,面層還放上黑松露片。另外那個呑拿魚他他的撻皮淋了 ... 或許是我們拍照太久!?頂層是甜品部份,最有西班牙風味的當然是 油條伴
餐廳以藍綠色為主調色,還放置了不少植物,很Chill的喔
我和朋友被安排在地下那層,可惜用餐時間沒辦法坐到打卡位。

蘋果汁

既然是西班牙風味的下午茶,當然都是一些相關的經典美饌。
而且這個下午茶主要都是鹹食,甜食不多又不太甜膩。

中層的松露炸丸子、伊比利亞黑毛豬火腿炸丸子。

頂層是甜品部份,最有西班牙風味的當然是 油條伴朱古力醬撻
迷你版的經典西班牙油條不怕吃到膩,表面的玉桂粉好像有點少,不夠濃。
最後還有 加泰羅尼亞奶油撻 和口感軟綿的 巴斯克芝士蛋糕。
Afternoon Tea Set
题外话/补充资料: 份量不多,食物也是較有特色的,但衝著可添飲的咖啡、茶和果汁,與不錯的環境、價錢不會太貴是幾吸引的!
2022-11-27
$217.8 (下午茶)
2022-11-30 301 浏览
朋友移民,特意book了一整天的行程,最尾一站選擇了西班牙菜做結尾。入面環境比較暗因為從未嘗高西班牙菜,主要都是staff 介紹,每款都非常有水準,推介的每一樣都非常美味呢cold cut Platter 配上staff推介的sangria2人飲杯酒慢慢聊天的好配搭這種面包挺有咬口 配上牛油味道不錯還有olive和小酸瓜下面這個黑松露波波超好味超香濃肉嫩juicy整個menu都是西班牙文 叫的食物大部份都是店員介紹 全都忘記了名字

入面環境比較暗

2人飲杯酒慢慢聊天的好配搭

這種面包挺有咬口 配上牛油味道不錯

還有olive和小酸瓜
下面這個黑松露波波超好味

超香濃

肉嫩juicy

2022-11-17 398 浏览
🍴 Optimst @ 灣仔 🍴 呢間係灣仔既西班牙餐廳已經開左好幾年,相信唔少人都鍾意黎呢間餐廳打卡同埋慶祝生日,好好FEEL咁。雖然我地唔係黎慶祝生日😂😂,不過都去感受下個氣氛先!❤️❤️❤️❤️ ------------------------------ 🟡 Juicy Lobster Rice ($590)原隻龍蝦加埋D汁,十分配😍 每一啖飯都撈左龍蝦鮮味,唔錯。一拆左個龍蝦,大大舊龍蝦肉好正🦞🟠 Black Truffle Croquettes ($140)我叫佢做黑松露波波,一咬落去口感好紮實,有一塊黑松露片係上面,味道都唔算好特別,可以唔洗叫。🔵 Tuna Tartare ($140)吞拿魚他他整成一個撻咁,方便入口,個量都算適中, 仲有少少牛油果,下面係脆撻皮,好味。🟣 Lamb Tomahawk ($580)呢一PART係羊既肩位,無臭既羊羶味,但某D位置相對黎講咬落有D乾!所以食佢比較肥既地方會比較好,佢旁邊既薯仔都好好味,好快就俾我掃晒🤣🟢 Basque Cheesa Cake ($110)口感實在,又唔會死甜,唔好睇佢好似細細個咁,其實好飽。
🍴 Optimst @ 灣仔 🍴

🟡 Juicy Lobster Rice ($590)

🔵 Tuna Tartare ($140)

🟣 Lamb Tomahawk ($580)

🟢 Basque Cheesa Cake ($110)
口感實在,又唔會死甜,唔好睇佢好似細細個咁,其實好飽。

2022-11-12 548 浏览
我今次係第三次食呢間餐廳。前兩次冇咩特別,但今次真係失望。Menu同上兩次相比有啲items唔同咗,試下新嘢都好嘅。今次頭盤叫咗Gambas,但竟然冇麵包配。主菜點咗USDA Prime Ribeye, 食落好韌,味道亦偏淡、冇牛肉嘅香味。甜品叫咗焦糖奶凍,面頭果浸焦糖太厚、好影響口感,食嘅時候都要格外小心,驚𠝹親個口。係用完餐時先發覺某啲餐係包free flow house wine, 但點餐或用餐果陣啲waiter冇提點過。雖然有係Menu某個位寫咗呢樣嘅,佢地亦解釋話客人冇主動order佢地係唔會提點的。佢嘅解釋聽落好似make sense,唯有怪自己冇睇清楚啦。另外,我地共4個人用餐,啲waiter上菜時竟然冇一個配對啱個菜式、俾錯晒人,要我地再講一次邊個食咩,重點係上菜同點菜都係同一waiter。以一間呢個價位嘅餐廳嚟講,咁嘅質素實在令人失望。
2022-11-11
2022-11-01 526 浏览
抓緊Tasting week的尾巴,價錢真係超級實惠,最抵嘅係連禮拜六日都可以有lunch Menu😍($198),今次揀the optimist 環境靚而且食物質素高水準🎉Sourdough🥖水準唔錯,有麥香,重點係個蒜香牛油🧄,香濃CreamyHeritage Tomatoes 🍅 味道清新開胃,蕃茄同洋蔥仲有啲香醋醃製過,開胃前菜The Broken Egg🍳呢個係必點Item❤️,侍應俾你影完相之後會幫你撈埋,完美將雞蛋,火腿同薯仔混合,鑊底薯仔金黃香脆,有焦香感,配合埋蛋汁同火腿嘅鹹香,可以話天衣無縫😍Pumpkin Seed Crusted Salmon🐟魚皮煎得香脆,味道不過不失Iberico Secreto Pork🐷超級惹味,帶有焦香感,外層有香脆嘅感覺,豬頸肉肉質柔嫩,每啖充滿脂香感🐷,雖然有少少Heavy,都抵擋唔到佢個誘惑,有蘋果蓉可以中和一下油膩感,呢度出最好同朋友一齊share👯‍♀️Birthday Session🎉超有氣氛, 有waiters沖出嚟同你彈結他唱生日歌,慶生之謙🎊,Cream Catalana🍮比平時嘅焦糖燉蛋更流質,有奶香Chocolate

Sourdough🥖
水準唔錯,有麥香,重點係個蒜香牛油🧄,香濃Creamy

Heritage Tomatoes 🍅
味道清新開胃,蕃茄同洋蔥仲有啲香醋醃製過,開胃前菜

The Broken Egg🍳

Pumpkin Seed Crusted Salmon🐟
魚皮煎得香脆,味道不過不失

Iberico Secreto Pork🐷

Birthday Session🎉

Cream Catalana🍮
比平時嘅焦糖燉蛋更流質,有奶香

Chocolate Brownie🍫
有香濃嘅朱古力味,入面仲有唔同堅果👍🏻,仲有雲呢拿雪糕,Perfect

相識多年既好朋友生日 一行四人想搵間裝修高級又坐得舒服既餐廳🥰於是乎就book左呢間幫佢慶生,餐廳職員都是外國人,包括經理,因此整餐飯落單都要以英文溝通。當日我地book左6點,然後本身嗌得唔算多野食,用餐後就叫staff為我地上自備的生日蛋糕🎂staff出場方式絕對令我地意外🤣會有2-3人彈住結他向我地唱生日歌,仲嚇親壽星☺️我地是全場第一枱上蛋糕,因此朋友都唔知有呢個驚喜。但我地繼續食蛋糕既同時,一晚已經有6-8枱以一模一樣既形式慶生😅好彩我地第一枱保留到神秘感比朋友😂餐廳食物價錢方面為偏貴,我地嗌左以下3款✏️$590 Juicy lobster rice 飯裡面有肉碎冬菇等配料,一大隻巳切開既龍蝦🦞鋪係飯上面,沒有拆殼上,所以食既時候都幾麻煩🥲朋友一直都好期待食西班牙龍蝦飯,但最後味道我地一致認為好一般。$390 Rib eye steak 🥩 上枱時好香炭燒味道,但咬口一般🤨可能因為肉眼位置?肉質好靭難咬開😅✏️ $260 Turbot Fish 呢個西班牙烹調多寶魚,魚肉嫩滑👍🏻醬汁有好重既蕃茄味,味道幾開胃整體而言,呢間餐廳環境,服務一流,但食物質素令我地有點失望🥹可能我地比較

餐廳食物價錢方面為偏貴,我地嗌左以下3款

✏️$590 Juicy lobster rice

$390 Rib eye steak 🥩

✏️ $260 Turbot Fish

整體而言,呢間餐廳環境,服務一流,但食物質素令我地有點失望🥹可能我地比較少食西班牙菜?
2022-10-31 374 浏览
非常感謝朋友同小妹慶祝生日🎂呢排忙於慶生好少po🙈唔知大家仲記唔記得我存在呢🙂 呢間餐廳🍴非常特別😮職員會拎住結他彈唱生日歌,亦有2位職員唱埋一份🤩但黎得好突然錄唔切🤣但真係好難忘回憶☺️食物質素好好👍🏻份量亦唔少…我地2人食都食唔哂🤣超滿意西班牙菜式😙
2022-10-30 378 浏览
朋友生日約了這間餐廳一齊慶祝。之前來過星期日brunch,今次是晚餐,氣氛比較好。因為六個人,可以一齊品嚐多款菜式,我們點了五個頭盤小食,兩道主菜,加埋甜品。小食:Charcuteria Española, White anchovies, Slow cooked octopus with paprika potatoes, Octopus Croquettes & King prawns in garlic chili oil.主菜:Stingray with chili garlic fermented bean romesco sauce and whole roast leg of lamb.甜品:Signature Churro Bao 每道菜式味道都可以,最出色的兩道菜是:King Prawn in garlic chili oil(我們再encore點了多一份),同埋Stingray,魚身住得剛剛好,魚肉嫩滑,醬汁出色!
Charcuteria Española
White anchovies
Octopus Croquettes

whole roast leg of lamb

甜品:Signature Churro Bao
Signature Churro Bao

2022-07-21
2022-10-30 272 浏览
Book a table for Celebrating anniversary two weeks ago, requested to be seated at the entrance table so we can have some good photos . Staff told that ground floor is not opened for lunchtime but second floor . So we requested only take picture at the table near the entrance and staff promised to put it as remarks and reserved for12:00( opening time ). Then today we arrived we found it is occupied with a halloween face drawing makeup artist and she is not even willing to spare the table for 2 mi

Then today we arrived we found it is occupied with a halloween face drawing makeup artist and she is not even willing to spare the table for 2 mins . Then staff asked us to go upstairs and eat first saying MAYBE there is availability after 2pm .

REALLY THANK YOU for RUINING the day and SORRY WE ARE NOT HERE FOR FOOD . We could have booked another day or time slot if you had notified us. thus BAD SERVICE . Not recommended
2022-10-26 4960 浏览
由 #tapas 食起, 飲住 #sangria 🍷食埋 #生蠔 同主菜 位於 #灣仔 呢間 #小綠屋 樓分三層 weekend 都幾難訂位, 分兩個時段。星期五我地食8:15個場, 可以食到收鋪!好彩彩俾到間房我地, 當堂有曬 privacy ,飲得更高興。🎉#kingprawns 大蝦#padronpeppers 青椒#tunatartare 吞拿魚他他#calamari 炸魷魚#octopus 八爪魚#freshoysters 生蠔#ibericopork 黑毛豬#lambtomahawk 羊肉斧頭扒老實講食物唔係特別出色,但服務超班,氣氛超好。人均消費約$700+,免切餅費,生日仲有結他加伴唱,真係愈飲愈high!。#hkig #hkfoodie #hkfoodblogger #foodporn #hkrestaurant #tophongkongrestaurants #spainish #theoptimist #wanchai
由 #tapas 食起, 飲住 #sangria 🍷

食埋 #生蠔 同主菜
位於 #灣仔 呢間 #小綠屋 樓分三層
weekend 都幾難訂位, 分兩個時段。
星期五我地食8:15個場, 可以食到收鋪!
#kingprawns 大蝦

#lambtomahawk 羊肉斧頭扒

2022-10-21
庆祝纪念
生日
講到生日紀念日必去餐廳一定唔少得呢間位於灣仔嘅西班牙餐廳The Optimist🥳 餐廳有幾層高 燈光偏暗 望落格調滿滿✨ 如有你嗰枱有壽星嘅話 啲Staff仲會一齊唱生日歌!超級熱鬧🥰今次唔想用腦 直接揀左$568 per person嘅Chef Feed Me Por Favor~ 由廚師決定你食咩!唔使諗之餘仲有驚喜🤣🌟 Padron Peppers/ Acorn-Fed Iberian Ham/ Truffle Croquette前菜方面 首先有西班牙帕德龍辣椒 係西班牙特色嘅小食 食落咸咸地唔會太辣 適合用嚟送啤酒🍺 伊比利亞黑毛豬火腿油脂分布勁靚! 入口重油香 ~ Truffle Croquette外脆內軟 唔錯😚🌟Gambas Al Ajillo/ Broken Eggs ‘Huevos Rotos’小食方面 有蒜蓉焗蝦同流心蛋配薯仔~ 蒜蓉焗蝦有好香嘅蒜味 蝦亦都大大隻 小編表示未食夠🤣 而Broken Eggs都幾特別 面頭舖左煙肉而下面除左流心蛋之外仲有薯仔片!食落好有層次 有咸有淡中和翻哂!🌟 Juicy Lobster Rice成個晚餐嘅重點就係呢個Juicy

🌟 Juicy Lobster Rice
成個晚餐嘅重點就係呢個Juicy Lobster Rice啦!嚟之前已經好期待 一上到枱真係俾佢嘅份量嚇親😮 真係勁!大!盤!🤣 龍蝦汁唔係好「杰」嗰啲而係比較稀嘅 有少少似濃嘅龍蝦湯撈飯🤣 而上面則係全隻龍蝦!啖啖肉 幾驚喜🤩

🌟 Brownie•Flan•Cheesecake
甜品一款點夠?! 一於嚟夠三款!味道正常 不過不失🙌🏻

灣仔慶生西班牙菜🎂 侍應結他彈唱生日歌🎸地鋪,一共有3層大家都會點的龍蝦飯🦞西班牙菜不少得的八爪魚🐙一向喜歡冷盤這裡的慢煮也不錯,與薯塊一起吃,調味清新可口最喜歡這裡的Signature Dessert挺有西班牙特色的食物方面不算是很top這個rib eye steak 很好吃!主要是食環境,還有想要結他彈唱生日歌🎸慶祝氣氛濃厚限時2小時,嚴格的,叫朋友準時呢爭取時間點餐✨Strawberry Ginger 非常棒🍓🍸💯我和另一朋友請壽星女,人均1千蚊左右

灣仔慶生西班牙菜🎂 侍應結他彈唱生日歌🎸

地鋪,一共有3層

大家都會點的龍蝦飯🦞

西班牙菜不少得的八爪魚🐙
一向喜歡冷盤
這裡的慢煮也不錯,與薯塊一起吃,調味清新可口

最喜歡這裡的Signature Dessert
挺有西班牙特色的

食物方面不算是很top

這個rib eye steak 很好吃!
主要是食環境,還有想要結他彈唱生日歌🎸慶祝氣氛濃厚

限時2小時,嚴格的,叫朋友準時呢
爭取時間點餐✨

Strawberry Ginger 非常棒🍓🍸💯

我和另一朋友請壽星女,人均1千蚊左右

2022-10-22
庆祝纪念
生日
  • Strawberry  Ginger  Mocktail
  • Rib  Eye  Steak
  • Slow  Cooked  Octopus