The Market

2018-07-18 2493 浏览
book左好耐終於book到既hotel icon buffet, 一入到去就發覺無改錯名,又嘈又迫,成個market咁,最緊要食物.....無蠔,都算,龍蝦,又乾身又硬,長腳蟹 螺 蝦 就ok....刺身本來幾好,但個壽司吧師傅無野做時就拎電話㩒,客到就即刻用佢㩒完電話既手分刺身俾客刺身種類都多同新鮮既~熱盤方面,最好的是海南雞飯同喇沙,其他可以不理。燒牛扒個d太鞋太un...有個焗螺頭,入面d料乾到無論冷盤都ok...甜品方面,出名的貓山皇系列就ok....其他的太普通了,連生果的都切到大大舊。點解好似好不滿咁,因為太多人話好味,但其實,收678仲要加一,即7百幾一位,但環境服務食物質素就唔值呢個價,所以我勸想試既網友三思。
  • 甜品
2018-07-08 2425 浏览
母親節下午茶自助餐預訂下午茶,價錢比午市,晚市便宜,所以並沒有期望食物種類多,但是沒想過少得那麼可憐。蟹腳,不夠新鮮;小龍蝦,非常老;蝦,95%非常新鮮;刺身,只有寥寥數款,20多人排隊,打算等下再排,過了一小時左右,已收檔了。是我雞蛋裹挑骨頭嗎?批薩檔旁有一個角落,開始一小時沒有職員,沒有留意有何不妥。自助餐開始一個小時後,所有檔口職員已經沒有大量再潻加食物。我到處走走,發現那個批薩檔旁,有兩個職員開始準備幾個大盆,我問他們這是甚麼,他們說這是為晚市準備的焗螺。我明白晚市價錢收費最高,食物有差異很正常。但現在不竟是下午茶時段,為什麼不能誠心誠意先招待好眼下的客人呢?食物質素可能偶爾失準,員工服務可能樹大有枯枝,但在下午茶時間開始準備晚市食物看似是長期政策,很多餐廳也可能如此,但讓眼下的客人看到,確有不被尊重的感覺。P.S. openrice 可以留言嗎?我真的想知道是我吹毛求疵嗎?
母親節下午茶自助餐

是我雞蛋裹挑骨頭嗎?

2018-05-13
下午茶
母亲节
2018-07-03 2720 浏览
之前都知道呢一間buffet係好難book, 試過打電話去book了一個月後先有位, 重要就係落按金先,保証你出席。今日見到下雨天仲係黃色暴雨,突然之間興起,就打電話去問下。 Hotel icon接線生好有禮貌, 亦都好感恩有位, 馬上訂枱。 tea buffet由3點15分至到5點15分, 去到嘅時候門口已經有好多人聚集梳化為亦都已經坐滿人等候入坐 。 發現到原來貓山王制甜品,係非常之好食㗎。用貓山王做班蘭卷,仲有貓山王做芝士餅, 貓山王奶凍,貓山王撻 ,真係林林總總,好開心👏 味道仲好好味添。 片皮鴨唔掂,好蘇入口,隻鴨處理得唔好, 肉切割得又大又厚肉, 更加唔好食。 有一鍋海鮮粥,鮮粥真係兒時味道,食完都冇口渴, 好多客人都不停添食添粥, 值得一試。 有熱狗啦有班蘭多士,有麵檔,日本魚生, 有三文魚、八爪魚、青魚、吞拿魚。 八爪魚超硬,三文魚都可以, 青魚又係好腥。 亦都有韓國炸雞件,印度咖哩角,港式叉燒酥,炸春捲,fish and chips,海鮮counter,就有長腳蟹、蜆、青口、 中國小龍蝦仔、魷魚, 蜆有好多沙, 長腳蟹第一輪就好好食,第二輪個長腳蟹 蟹腳好似浸過水,
海鮮counter,就有長腳蟹、蜆、青口、 中國小龍蝦仔、魷魚, 蜆有好多沙, 長腳蟹第一輪就好好食,第二輪個長腳蟹 蟹腳好似浸過水,出水,冇味道一啲都唔好食。 其他嗰三樣都係一般。 亦有一個奶茶檔 用黑白淡奶沖嘅奶茶做得好飲奶茶及 越南滴滴咖啡, 兩款都好好飲, 越南咖啡豆嗰種濃度香味冇得頂。 麵檔,墨魚丸、魚蛋都好腥,一D都唔好食, 仲見到有扎肉、牛丸、貢丸、 金菇、蔬菜、烏冬、油麵 ,但係都冇再試啦。 酒店好多時西瓜都好好食,但係唔知點解hotel icon西瓜唔好食,可能係大陸西瓜,非常之多渣,又唔甜,又唔好味道。水果有火龍果、奇異果、柑。 仲有一個沙律吧。 整體嚟講355蚊一位再加一 ,都 可以接受。有貓山王 榴槤做糕點 ,大部分都好好食 。
2018-07-02
2018-06-18 2639 浏览
Tea Buffet每人要落$100訂三百幾一位環境幾好,但座位少少密兩個人去食,但得一把剪刀,有點不方便推介:凍蟹腳海皇粥荔枝果凍乳酪雪糕各款榴連甜品(我無試,但聽講好食)凍奶茶蒸餾咖啡(兩樣都任飲~)
Tea Buffet

凍蟹腳
海皇粥

荔枝果凍
乳酪雪糕
各款榴連甜品(我無試,但聽講好食)

凍奶茶
蒸餾咖啡
(兩樣都任飲~)

2018-06-18
下午茶
  • Tea buffet
2018-06-11 2339 浏览
Big Disappointment!All the hype for poorly prepared food. For instance the Naan was cold & hard. Tandoori chicken was the same. Lack food choices when compared to similar Hotel Buffets. We ordered Lemon Tea at the end of dinner, took them 11 mins to get it to us, as they did not have any cut lemons ready! Come on this is HK. lemon teas is like a staple. We joke that lemons had to be grown & then we saw someone rub into the pantry with a box of lemons. Poor management! No preparation for dinner s
Big Disappointment!
All the hype for poorly prepared food. For instance the Naan was cold & hard. Tandoori chicken was the same. Lack food choices when compared to similar Hotel Buffets. We ordered Lemon Tea at the end of dinner, took them 11 mins to get it to us, as they did not have any cut lemons ready! Come on this is HK. lemon teas is like a staple. We joke that lemons had to be grown & then we saw someone rub into the pantry with a box of lemons. Poor management! No preparation for dinner service at all.

Management lacks care & attention to details! We had scissors on our table which was Rusty with brown stains. The Chinese soup was luke warm couldn’t burn your lips if you wanted it to, despite it coming right out the steamer. The fruit station was not any better either! The skin was not removed from the melons. Does anyone in charge taste or look at what they are serving to guests? Answer is NO.
Now it may see trivial, but your charging $700.00 per person! We’ve had better cut melons from average Fruit Stands in Taiwan!
Stop resting on your Laurels. I’m in service business too & your only as good as your last ticket.
生日月真係食左好多好野,作為一個中女覺得個胃已經飽和了,要keep fit返😂對食物既要求更加高了!究竟the market 既tea buffet仲吸唔吸引到我?!第三次黎到the market食buffet,前兩次已經一兩年前,都係食夜晚,食到胃漲都要食佢既甜品!超級正我地book左3點半,3點3去到見到條龍仔,一路排隊一路安排入座。不用5分鐘已入座了,已經見好多人好有技巧咁拎左一大盤長腳蟹有無咁好食?!水果吧種類唔多,哈蜜瓜好硬,奇異果,柑,芒果想食要用自己去皮,比較唔細心。沙律吧餐可以,三文治多士超唔得,又凍又硬,唔脆口,浪費左quota .咖咉多士好食,好脆口鬆軟刺身種類少,但新鮮,食左三轉長腳蟹好新鮮,肉嫩,清清海水味,正終於明白d人點鮮一開波拎成一大盤,好食又回本!友人最愛北京片皮鴨,估唔到咁好味!新解現場即片即做一條好大條,胃小的人建議share食。鮮蝦都食左兩轉,每人食左6-7隻,好大隻又爽口fried fish層皮好厚,但入面既肉唔錯,沙律醬好match.叫左杯越南咖啡,幾好,唔太甜,真有越南咖啡味。榴連甜品無得輸,入面有大量榴連榕吸引我選擇hotel icon既主

有無咁好食?!

放涼了的多士三文治
咖咉多士好食,好脆口鬆軟

刺身種類少,但新鮮,食左三轉

長腳蟹好新鮮,肉嫩,清清海水味,正
終於明白d人點鮮一開波拎成一大盤,好食又回本!
友人最愛北京片皮鴨,估唔到咁好味!新解現場即片即做
一條好大條,胃小的人建議share食。
鮮蝦好正🤤🤤🤤
鮮蝦都食左兩轉,每人食左6-7隻,好大隻又爽口

炸物又脆又熱
叫左杯越南咖啡,幾好,唔太甜,真有越南咖啡味。
甜品無得輸

榴連甜品無得輸,入面有大量榴連榕
吸引我選擇hotel icon既主要原因
movenpick 雪糕任食

綠茶布丁好滑,唔會好水,綠茶味十足,不會太甜
綠茶方形蛋糕就好粉好難食了

每間酒店buffet都有好食同唔好食既~
但overall黎講the market係最吸引到我既~
$3xx tea buffet我覺得慢慢咁食,又有好食既甜品,海鮮,有唔錯既熟食都幾正

鮮蝦好正🤤🤤🤤
炸物又脆又熱
甜品無得輸
2018-06-09 2979 浏览
男朋友生日決定食好D,一早聽聞好早full,所以早兩個月打定去book,仲要每人比$200訂。打電話bk完會收到msg就有條link去online比錢,都算方便。期待左兩個月!終於到呢日啦,bk左6:30pm,6:15pm去到已經好多人等緊。要拎定台號排隊,準時6:30放人入去。位置都幾好,唔算好迫。一開始緊係要食海鮮先!每一樣都好新鮮,特別係蝦同蟹腳,正!刺身試左帶子同三文魚,好鮮甜!好大隻之後開始食沙律,好多唔同款既菜同醬汁,菜好新鮮乾淨,蕃茄仔好多汁!任飲飲品有橙汁、紅莓、西柚。紅莓好味,甜酸剛好。熟食都好多選擇,印度咖哩,炒蟹,海南雞,蒸石斑,牛仔骨等等等,仲有椰子煲雞湯,正啊熟食最正係羊架,煮到好淋又夠羊味!最後食甜品時間啦~好多榴連甜品,可惜我唔岩食啦~雪糕好好味。最後係事前打黎order既生日蛋糕!男朋友都好驚喜~侍應姐姐見食得差唔多時間就會上。整體都好滿意,每位708再加一

一開始緊係要食海鮮先!每一樣都好新鮮,特別係蝦同蟹腳,正!

刺身試左帶子同三文魚,好鮮甜!好大隻

任飲飲品有橙汁、紅莓、西柚。紅莓好味,甜酸剛好。

熟食最正係羊架,煮到好淋又夠羊味!

整體都好滿意,每位708再加一
  • 刺身
  • 海鮮
2018-06-05 2624 浏览
難得一班同事一齊去食buffet 諗住試下咁多好評既the market 點知食前一星期,竟然出左泰式限定已經覺得無咁吸引🙈有十幾個人,分左兩張圓枱海鮮方面,都係果幾款係無生蠔,龍蝦有啲‘鞋’長腳蟹都算鮮甜既,蝦都大隻仲有小龍蝦,但就無咩興趣試沙律吧,配菜都多,可惜無栗米🌽但有一款鮮果沙律,醬既味道都唔錯熱盤既款式唔算多啦,亦都唔太吸引個螺入係薯蓉黎架🤣唔係螺肉呢個就係泰式限定,鳳爪都夠辣味但特登開個泰式食物櫃又唔係特別菜式,令人有啲失望水果會有奇異果同布冧我諗最特別都係甜品區款式十分多,奶凍都有4款口味試左抺茶,但茶味唔算濃最推介係佢既榴槤甜品試左雪糕,味道好濃,好香如果怕食榴槤既話俾咁多榴槤圍攻都應該幾痛苦😂但佢送既榴槤糯米糍就好難食入口一pat野,好奇怪🤢另外生日既話,可以訂位時講定會有蛋糕送返,當晚都好多人慶祝生日😂但呢個價錢,食物種類唔夠多味道亦唔算特別好食係令人有啲失望既
難得一班同事一齊去食buffet
諗住試下咁多好評既the market
點知食前一星期,竟然出左泰式限定
已經覺得無咁吸引🙈

有十幾個人,分左兩張圓枱
海鮮方面,都係果幾款
係無生蠔,龍蝦有啲‘鞋’
長腳蟹都算鮮甜既,蝦都大隻
仲有小龍蝦,但就無咩興趣試
沙律吧,配菜都多,可惜無栗米🌽
但有一款鮮果沙律,醬既味道都唔錯

熱盤既款式唔算多啦,亦都唔太吸引
個螺入係薯蓉黎架🤣唔係螺肉
呢個就係泰式限定,鳳爪都夠辣味
但特登開個泰式食物櫃
又唔係特別菜式,令人有啲失望

水果會有奇異果同布冧
我諗最特別都係甜品
款式十分多,奶凍都有4款口味
試左抺茶,但茶味唔算濃
最推介係佢既榴槤甜品
試左雪糕,味道好濃,好香
如果怕食榴槤既話
俾咁多榴槤圍攻都應該幾痛苦😂
但佢送既榴槤糯米糍就好難食
入口一pat野,好奇怪🤢
另外生日既話,可以訂位時講定
會有蛋糕送返,當晚都好多人慶祝生日😂
但呢個價錢,食物種類唔夠多
味道亦唔算特別好食
係令人有啲失望既
2018-04-13
2018-06-01 1398 浏览
Didn’t feel like I was dining in a hotel outlet. Is it worth the price tag?Average food choices with mostly tasteless seafoods. Only recommend this place if you plan to fill half your stomach with durian desserts.
  • 龍蝦湯
  • 長腳蟹
2018-05-22 1995 浏览
Very disappointed compared with the first time I have tried in 2016. No much choice of the all of the foods this time.
2018-05-22
  • 貓山王榴槤雪糕
2018-05-20 2645 浏览
由於好怕無位,我已經早於一個月上網book位😂👻入到去坐定既位,望到湯類:椰子雞湯,海鮮濃湯 甜品就係響近門口的那邊,中間又有沙律,又有唔同既芝士又有幾種唔同海鮮,pizza, 帶子,班尼蛋,豬手片皮鴨,大量唔同生果,同埋一部分榴連甜品重有魚生,煙三文魚,海南雞飯牛扒同羊架啦🙈😂實在太多,印像中好似海鮮粥😂😂 野飲方面,出面有3款野飲,但另外再包一杯咖啡奶茶檸水😮😮👏👏超好👍Lunch黎講黎,佢真係做得好到位種類多不勝數 實有一款你喜愛的咁價錢當然貴d啦,不過我覺得性價比就非常好入座後附送*一人一杯香檳* 報告完畢
由於好怕無位,我已經早於一個月上網book位😂👻

入到去坐定既位,望到

湯類:椰子雞湯,海鮮濃湯

甜品就係響近門口的那邊,中間又有沙律,又有唔同既芝士

又有幾種唔同海鮮,pizza, 帶子,班尼蛋,豬手

片皮鴨,大量唔同生果,同埋一部分榴連甜品

重有魚生,煙三文魚,海南雞飯

牛扒同羊架啦🙈😂

實在太多,印像中好似海鮮粥😂😂

Lunch黎講黎,佢真係做得好到位

種類多不勝數
實有一款你喜愛的

咁價錢當然貴d啦,不過我覺得性價比就非常好

入座後附送*一人一杯香檳*

報告完畢

• Movenpick雪糕
  • Lunch buffet
2018-05-18 2201 浏览
又到一年一度母親大人既生日,指名要食buffet加上成家都鐘意食榴槤,一直想試The market但冇機會,今次就趁呢個藉口去試下。一早係網上訂好位,要先俾訂金每人$200。6點半可以入去,6點半未到已經見人排唒隊係出面等入。餐廳環境幾好,座位夠闊,一坐底即刻出去拎野食。第一round緊係刺身同海鮮,龍蝦雖細隻但都有好多膏,夠彈牙,阿媽反而鐘意細細隻可以食多啲其他野。帶子鮮甜,食多幾隻都得。甘海老反而有d失望,肉質唔幾實,似放左好耐,食過一隻就冇再食。魚子醬蟹肉多士超級好食,多士脆卜卜配上魚子醬,魚子醬香味係口腔散發,呢個真係高質,食左4 5塊。椰子海底椰燉雞湯,呢個湯好足料,食到好香椰子味,鐘意飲湯幾我都飲左2碗。喇沙,好香椰奶味,可以跟麵或米線,但我已經飽飽到所以淨係要湯。都好重料,有魚片、蝦、豆卜、青瓜絲。味道唔錯,可惜已有6 7成飽要留肚食甜品。到全晚既重點甜品好多,有好多款都係榴槤系列。炸榴槤要熱食先好食,脆卜卜好香有既榴槤蓉。榴槤芝士蛋糕正常。榴槤班蘭卷好好食,一向鐘意蛋糕卷,中間用榴槤蓉代替cream,更對我心。不得不提緊係最出名既榴槤雪糕,成球好似榴槤拎去雪咁,好香好濃
一早係網上訂好位,要先俾訂金每人$200。

帶子鮮甜,食多幾隻都得。

到全晚既重點

榴槤芝士蛋糕正常。
不得不提緊係最出名既榴槤雪糕,成球好似榴槤拎去雪咁,好香好濃榴槤味,仲有少許果肉。
茉莉花朱古力蛋糕,呢個蛋糕唔會好甜,仲有啲茉莉花茶香,都值得一食。
整體嚟講呢個buffet都好高質,甜品更加係食過之中款式多同好食,下次都會再嚟。
2018-05-09 3030 浏览
THE MARKET 近年好紅的BUFFET, 如果想訂星期五六日, 真係要兩個月前要訂, 好誇張~今次我訂咗星期日中午LUNCH BUFFET, (聽講食物係同夜晚BUFFET差不多, 少咗龍蝦咁囉)入座後, WAITER立刻倒了一杯香檳俾你, 杯香檳好易入口, 好適合哩D LUNCH開餐前開開你個胃,好多人慣性食BUFFET第一時間食刺身蟹腳哩D凍野~ 我反而仲意去食少少羊架OR燒牛肉, 暖一暖個胃先~羊架係慢煮完再煎香, 可以見到90% perfect粉紅肉質, 非常tender, 燒牛肉唔好意思你留後啦~我再飲多個蟲草花鴨湯先開始食我d海鮮類, 刺身ok啦~ 三文魚個d要好的唔難, 松葉蟹腳係靚貨,因為肉質唔咸,仲好甜添 (平時食到好咸個d蟹腳, 係甩咗腳個d次貨烚成, 入咗海水d肉先咁咸)其他熱野都好正, 仲有片皮鴨, 最後就係瘋狂咁食佢d榴槤甜品, 同雪糕雪芭~
2018-05-06
2018-04-29 2560 浏览
太陽曬住食仲有蚊飛,叫人幫手檔一檔玻璃,佢話無辦法,之後唔鬼理你啦,坐室外頂都有野遮住,何況坐室內,坐室外還好啦,遠都唔緊要,最主要太陽曬,咁唔好彩的都係第一次。食物好一般榴榴甜品ok(班蘭榴槤蛋糕好味,榴槤雪糕都好味)炸魚ok片皮鴨唔太好味(外皮麻麻地,醬太多)飽&多士唔太好味蟹腳ok蟹鉗鹹魚甜三款,鯖魚,三文魚,吞拿魚吞拿魚有筋食唔落點心一般牛油果食品味道好怪蛋白魚味道一般$400貴(2小時)

食物好一般
榴榴甜品ok(班蘭榴槤蛋糕好味,榴槤雪糕都好味)
炸魚ok
片皮鴨唔太好味(外皮麻麻地,醬太多)
飽&多士唔太好味
蟹腳ok
蟹鉗鹹
魚甜三款,鯖魚,三文魚,吞拿魚
吞拿魚有筋食唔落
點心一般
牛油果食品味道好怪
蛋白魚味道一般
$400貴(2小時)
2018-04-29
2018-04-15 3098 浏览
第一次聽 The Market,上網查資料至知佢咁難BOOK,所以同事話聚餐嘅時候第一次時間就諗到佢喇!!美食款式多到試唔晒,主要分冷盤,熱葷,甜品…冷盤方面,最吸引當然係龍蝦,長腳蟹啦~ 仲係無限添加,從未缺貨 小食方面有蟹肉魚子醬多士,泰式鳳爪,沙律,上海肴肉,日本剌身。熱葷方面,適逢做緊泰國美食,有冬蔭功,咖哩,串燒,仲有印度咖哩,巴東咖哩,乳鴿,羊架,喇沙湯粉,蟹粥,熱葷味道一般無乜驚喜,但當中非常推介燉湯,羊架。到重點甜品,真係花多眼亂,最衰自己得一個胃啦~ 除咗精選泰式甜品,芒果燸米飯外,榴槤系列甜品絕對係皇牌 貓山王雪糕係必食嘅~ 仲有榴槤蛋糕,榴槤慕司,炸榴槤響鈴都非常美味!!! 最後每人有一粒特製榴槤燸米糍,杷比貓山王榴槤雪糕,佢就真係一般喇!咁如果唔食榴槤嘅朋友呢? 亦有好多選擇嘅,雪糕,慕司,布甸,蛋糕樣樣都係細細件又好好食! 埸內環境寬敞,氣氛熱鬧,非常啱家人同事聚餐! 唯獨價格真係幾貴咁囉~
榴槤糯米糍

黑松露蟹肉魚子醬多2士

椰子雪耳燉湯

美食款式多到試唔晒,主要分冷盤,熱葷,甜品

2018-04-13
黑松露蟹肉魚子醬多2士