The Market

2019-06-07 1141 浏览
母親節同家人一齊食久聞大名的 Hotel Icon 的 the Market,去到發現全院滿座,原來酒店有一個住一晚加蒲飛的優惠,下次可以留意吓。先講總結,酒店蒲飛好多時係幾個檔口好食幾個檔口一般,或者係食少少熟食發現唔好食索性食甜品食飽算,但呢度係每樣野都幾唔錯會想攞多幾轉咁,檔口擺設賣相好吸引,食完你會覺得都值呢個價。一坐低會上杯 welcome wine,第一轉食海鮮冷盤,🦐同蟹腳都好新鮮好爽口。仲有好幾樣海鮮,都很不錯。Salad, cheese, dressings, 好多好齊片皮鴨叫做中中廷廷,個餅皮略嫌厚身左啲。海鮮粥夠綿呢個椰子雲耳雞湯確係不錯,足料,好有椰香同雞味。甜品部款色好多,有奶凍、蛋糕、榴蓮類,好鬼正綠茶奶凍非常香滑Movenpick 雪糕。呢度的榴蓮食物都好好食,濃濃的榴蓮味齒頰留香,呢個貓山王雪糕好勁榴蓮味同creamy,必定要食。

仲有好幾樣海鮮,都很不錯。

片皮鴨叫做中中廷廷,個餅皮略嫌厚身左啲。

海鮮粥夠綿

呢個椰子雲耳雞湯確係不錯,足料,好有椰香同雞味。

甜品部款色好多,有奶凍、蛋糕、榴蓮類,好鬼正

綠茶奶凍非常香滑

• 甜品
  • 貓山王榴槤雪糕
  • 蟹粥
2019-05-31 1062 浏览
D~day! Bao bao full dinner at the Market. The buffet area is spacious that is nicely decorated. Although there is not much variety of food, the quality is fine. Especially for the desserts "Durians!"
2019-05-27 1271 浏览
第2次黎the market食,今次仲要係泰國菜嘅主題😍😍第一輪緊係食左啲凍海鮮沙律先先啦但今日啲海鮮真係麻麻😔龍蝦好韌,又無乜味,好似食緊擦膠咁啲長腳蟹肉質都麻麻,反而凍蝦就還可以食完啲凍海鮮即刻試下今次嘅主題個冬蔭公湯真係好有驚喜!夠酸夠辣!好正😋啲鳳爪、木瓜沙律都好正好惹味👍🏻另外仲試左個泰式椰汁糕,正常發揮😆今次啲魚生都新鮮,由其帶子,好鮮甜而炭燒肉眼都推介👍🏻好香炭燒味甜品我反而無乜點食,因為呢度帶成一半都係榴蓮甜品,我又唔食榴蓮🤷🏻‍♀️
第2次黎the market食,今次仲要係泰國菜嘅主題😍😍
第一輪緊係食左啲凍海鮮沙律先先啦
但今日啲海鮮真係麻麻😔
龍蝦好韌,又無乜味,好似食緊擦膠咁
啲長腳蟹肉質都麻麻,反而凍蝦就還可以

食完啲凍海鮮即刻試下今次嘅主題
個冬蔭公湯真係好有驚喜!夠酸夠辣!好正😋
啲鳳爪、木瓜沙律都好正好惹味👍🏻

另外仲試左個泰式椰汁糕,正常發揮😆
今次啲魚生都新鮮,由其帶子,好鮮甜
而炭燒肉眼都推介👍🏻好香炭燒味

2019-05-21 1688 浏览
結婚週年紀念喺呢度慶祝,相俾起lunch buffet,食物種類未見多好多。最出色嘅係黑松露蟹肉多士,但換黎最期等嘅片皮鴨就無左🥺其他熱盆亦好一般.....無咩特別甜品方面,老公話炸榴連凍晒,唔好食。最出色嘅係心太軟同綠茶奶凍❤️下次我都係會lunch時段黎,會比較抵

最出色嘅係黑松露蟹肉多士,但換黎最期等嘅片皮鴨就無左🥺

其他熱盆亦好一般.....無咩特別

下次我都係會lunch時段黎,會比較抵
2019-05-21 36036 浏览
#小秘書 一直對 The Market at Hotel ICON 嘅 #榴蓮甜品 念念不忘🤤 不過要搵個志同道合嘅朋友真係唔係咁易😅 呢次有 #BuffetQueen 嘅相伴,實在太好... 你知啦!對住啲唔識欣賞嘅朋友仔,盞掃大家興啫🙃其實唔使入到餐廳,喺門口已經聞到陣陣 #榴蓮香💨💨💨 #TheMarket 嘅燈飾比以前光猛,座位都似乎比以前寬躺。餐廳收得六七百蚊一個人,又點會只係比你食 #榴蓮 咁單一,各式各樣嘅 #海鮮、#魚生刺身、#熱食、#冷盤、#果汁... 都可以搵到🍽 不過我就比較鍾情 #海鮮類食物,#龍蝦、#長腳蟹 都係我嘅首讚👍🏻 咁當然仲有我嘅至愛 #榴蓮 啦!餐廳為fans們做咗好多不同口味😋 #榴蓮撻、#榴蓮糯米糍、甚至連 #榴蓮醬 都係用 #榴蓮果肉 做成... 簡直一次過滿足我十個願望❤️除咗 #榴蓮,其實我都幾鍾意佢哋個 #椰子雪耳雞湯,甜甜地好滋潤。師傅亦好細心,怕燉湯蓋太熱,喺遞湯之前,都會先為客人換上一個唔辣手嘅湯蓋... 細心到真係估佢唔到👍🏻 好可惜 #小秘書 都係 #眼闊肚窄,食唔到本已經要投降喇😏 唯有下次再努力啦!

2019-05-18
$778.8 (晚餐)
2019-05-16 1675 浏览
家庭聚會,由於家人非常喜歡吃榴連,所以個個都舉腳讚成到hotel icon食buffet,個人覺得選擇不多,不過帶子好大粒,新鮮無腥味,但呢間無生蠔,有點美中不足,熟食都有長腳蟹和龍蝦🦞,但長腳蟹麻麻地,比較細條,龍蝦不錯,多肉又彈牙,本人都食左好多份半隻,個燉湯好飲,有啲驚喜。最後就係甜品,由於本人不吃甜品,所以就無影了。環境非常適合家庭聚會,一家大小都可以食,本以為榴連主題餐廳會好大陣榴連味,入到場內意想不到係無味的,所以抗拒榴連味的人都可以入去食。

2019-01-20
  • 龍蝦
2019-05-15 1106 浏览
真係要諗諗仲再唔再去一坐底就要換位.張枱左搖右擺想點先只係識墊高佢又側一邊...唉美極蝦.味就夠.但肉質差差差(極差要講三次)魚子蟹肉.魚子比得少蟹肉出水😥氣鍋雪耳雞湯都叫飲得過最唔好係佢甜品居然用榴槤做主打一陣味.受到既食既當然冇問題但佢冇理有人會唔袋同怕...差龍蝦.唔錯肉質夠👍🏻👍🏻👍🏻雪糕係M字牌(基本丫)佢有西柚.橙.提子汁.比你任飲德國豬手.👍🏻海南雞飯.居然整好晒批係個熱盤到比人攞.乾晒.雞又少.差蟹粥.夠甜👍🏻沙律.佢只有蔬菜類.雜果沙律...麻麻比起早幾年真係差好多............!
真係要諗諗仲再唔再去
美極蝦.味就夠.但肉質差差差(極差要講三次)
魚子蟹肉.魚子比得少蟹肉出水😥
氣鍋雪耳雞湯都叫飲得過
龍蝦.唔錯肉質夠👍🏻👍🏻👍🏻
雪糕係M字牌(基本丫)
佢有西柚.橙.提子汁.比你任飲
德國豬手.👍🏻
海南雞飯.居然整好晒批係個熱盤到比人攞.乾晒.雞又少.差
蟹粥.夠甜👍🏻
沙律.佢只有蔬菜類.雜果沙律...麻麻

比起早幾年真係差好多............!
2019-05-06 2086 浏览
還記得上次食the market的Tea buffet已是兩三年前的事一直很想再回頭吃今年適逢有機會再次到訪順道慶祝母親節店員很貼心安排入座 尤其一早預備BB位 值得加分一到場的時候 比較特別是一個榴槤專區 包括炸榴槤 榴槤雪糕 榴槤蛋撻 榴槤奶凍 榴槤迷一定滿足 推介食榴槤雪糕時加上榴槤醬 雙倍享受海鮮供應包括 青口 蜆肉 長蟹腳 小龍蝦 蟹鉗質素平平穩穩熱食供應相對少 但海鮮粥 冬蔭功湯值得一試有一特別counter係提供地道港式奶茶 和 越南咖啡 有水準!!!朋友喝了好幾杯 哈哈

一直很想再回頭吃今年適逢有機會再次到訪
順道慶祝母親節

店員很貼心安排入座 尤其一早預備BB位 值得加分

海鮮供應包括 青口 蜆肉 長蟹腳 小龍蝦 蟹鉗
質素平平穩穩

熱食供應相對少 但海鮮粥 冬蔭功湯值得一試

2019-05-05
2019-05-04 1776 浏览
同朋友就慶祝生日食Hotel Icon, 一入黎有好多野食,食物款式好多,而且高級,海鮮有龍蝦、蟹、螺、蜆等等,大部分客人都會飲湯,個湯好夠味,有海底椰雪耳瘦肉,一啲都唔油膩。Hotel Icon 甜品種類超多同前精緻,呢度最岀名嘅係榴連甜品,有榴連雪糕、榴連撻、炸榴連球、榴連布丁、榴連芝士蛋糕、仲有榴連斑斕卷,最好食係布丁、雪糕同斑斕卷,我仲試左個綠茶布丁,覺得綠茶味太濃,唔太掂。因為朋友生日,店員仲準備左細細件玫瑰蛋糕,好好服務。
2019-05-01 1602 浏览
我和我先生對Market的自助餐情有獨鍾 !2018年和現在2019年我和我先生平均每隔3個星期會去Market食自助餐 !Market自助餐全部食物和甜品超級好味道和食物新鮮 !我特別喜愛食帶子菠菜, 羊架 , 星加坡麥皮蝦 , 西瓜 , 榴槤甜品和貓山王雪糕 !我先生特別喜愛食長腳蟹 , 海鮮 , 羊架 , 日本炸雞 , 椰子雪耳燉雞, 西瓜菠蘿, 甜品和雪糕 !Market的經理超級有禮貌 , 誠懇親切 , 笑容滿面 , 細心和令人窩心 ! 服務員超級有禮貌 ! 所以我們食得好開心和食得好enjoy !我和我先生鍾情和愛上Market的自助餐 !Market 這幾年在open rice獲獎係實至名歸 !
我和我先生對Market的自助餐情有獨鍾 !

Market自助餐全部食物和甜品超級好味道和食物新鮮 !

我和我先生鍾情和愛上Market的自助餐 !

Market 這幾年在open rice獲獎係實至名歸 !
  • 海南雞飯
  • Salad
  • 椰子燉雞
  • 沙律
2019-04-24 2212 浏览
女兒term break 從外地回來,難得一家四口👨‍👩‍👧‍👧共渡復活節。縱使這裡的自助餐不屬平價,更因假期再貴一層,但也懷著滿心期待 一試💓本身有供應餐前香檳,但我們以水代酒,一樣開心要選幾樣特別讚賞的食物:羊架恰到好處鵝肝批味道香醇口感軟滑沙律精選,最要緊是醬汁選擇多女士吃自助餐的殺食原因:甜品,款式多不在話下,榴櫣製成品更是叫人吃完再吃至於環境方面,樓底不算高,裝潢平實,勝在旁邊大個落地玻璃窗,以至整體開陽舒服老公女兒們齊齊話下次再來,咁就已經值回票價啦
本身有供應餐前香檳,但我們以水代酒,一樣開心
要選幾樣特別讚賞的食物:
羊架恰到好處
鵝肝批味道香醇口感軟滑
沙律精選,最要緊是醬汁選擇多
老公女兒們齊齊話下次再來,咁就已經值回票價啦
2019-04-21
  • 甜品區
  • 榴槤甜品
  • Salad
2019-04-22 1615 浏览
環境不錯,坐位位置離提取食物較遠,食物選擇種類不多,海鮮不算新鮮,味道可以接受,進食時間長,有免費泊車三個鐘,環境衛生,價錢高,不及網上名氣所說大,聚會時間長較適合,想食美食,算不上。食物重新上貨快,服務員有禮貌,收碟等清潔用工作做得不錯,
環境不錯,坐位位置離提取食物較遠,
2019-04-22
2019-04-22 25792 浏览
今日輪到補祝另一個姊妹既生日,好早之前book左呢度食buffet tea,佢地話好難book,要預早個幾月前先book到。不過對於唔食榴槤既我,就覺得麻麻地。tea黎講,款式都算幾多,但唔係樣樣都好食,全餐最好食係個海鮮粥🦑🦐🦀同抹茶布甸🍵🍮,其他都係一般。炸雞唔脆🐔👎🏻多士唔脆淋晒👎🏻隻蝦無味🦐,吞拿魚醬正常🐟薯仔沙律正常牛油果醬撻🥑只食到好勁青檸/檸檬既覆味,食唔到牛油果味Coleslaw salad又苦又澀🤮🤮🤮泰式粉絲肉碎沙律好味酸辣道適中咖央多士幾好食 包可以再脆啲牛肉法包無汁,食落好dry,無其他配料,但包脆既👍🏻anchovy pizza以為佢係薄批,原來係厚,好難食🤮韓式煎餅有啲脆脆地幾好食,但個汁勁鹹。👎🏻👎🏻個鍋貼勁厚皮又唔脆👎🏻👎🏻個焗肉醬通心粉上面啲白汁換做芝士就好喇,個人唔鍾意白汁陣奶味。海鮮粥有蝦蟹魷魚蜆🦐🦀🦑非常鮮甜,encore左次,重俾我筆到蟹鉗🤣失望無喇沙食!😫轉左冬蔭功,個湯唔夠正宗,甜味主導左,唔夠酸辣。叫姊妹剝左隻蟹腳我食,唔會太鹹太勁海水鹹味。甜品綠茶布甸茶味回甘而不澀,我會叫佢抹茶布甸,因為明顯用左靚啲既抹茶粉。布甸質地好滑,明顯好重淡忌

炸雞唔脆🐔👎🏻
多士唔脆淋晒👎🏻隻蝦無味🦐,吞拿魚醬正常🐟
薯仔沙律正常
牛油果醬撻🥑只食到好勁青檸/檸檬既覆味,食唔到牛油果味
Coleslaw salad又苦又澀🤮🤮🤮
泰式粉絲肉碎沙律好味酸辣道適中
咖央多士幾好食 包可以再脆啲
牛肉法包無汁,食落好dry,無其他配料,但包脆既👍🏻

叫姊妹剝左隻蟹腳我食,唔會太鹹太勁海水鹹味。

甜品綠茶布甸茶味回甘而不澀,我會叫佢抹茶布甸,因為明顯用左靚啲既抹茶粉。布甸質地好滑,明顯好重淡忌廉,而唔係魚膠粉整出黎咁質感。
但佢個綠茶朱古力蛋糕就真係綠茶喇!好假好香精味🤮🤮🤮完全兩回事。鐵觀音茶大菜糕好似飲濃茶咁,開頭睇隻色以為淡。檸檬撻撻皮夠鬆脆,一粒一啖👍🏻朱古力蛋糕一般。試左Haagen dazs 茉莉花茶紅石榴雪糕,主要茉莉花主導,食到紅石榴醬酸酸地但唔似紅石榴味。

總括而言,我唔會再黎食,因為真係好一般。
2019-04-22 1268 浏览
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!適逢我倆的周年紀念日,特意訂了一晚Hotel Icon的海景房慶祝,價錢的確昂貴,一宵值千金。但正所謂一分錢一分貨,酒店所提供的服務和各種享受是綽綽有餘。酒店早餐提供時間是六點半到十點半,我們的package可選28樓的continental breakfast或是2樓the market的早餐自助餐,平時晚餐自助餐都要八百一個人,那當然選the market啦!9點去到人流都算多,可惜樓面人手不足,計算經理在內只有約4位員工,有點應接不暇。自助餐往往都是這樣,一開始覺得很多選擇,遊一圈總是嘩過不停,但拿了一兩次食物後總是覺得太多選擇反而沒選擇,哈哈!總的來說食物質素合格有餘,比較凸出的有豬軟骨、西多士和荷蘭芝士。上網看過,如果正常付費要300一個,我就

自助餐往往都是這樣,一開始覺得很多選擇,遊一圈總是嘩過不停,但拿了一兩次食物後總是覺得太多選擇反而沒選擇,哈哈!總的來說食物質素合格有餘,比較凸出的有豬軟骨、西多士和荷蘭芝士。上網看過,如果正常付費要300一個,我就覺得如果是酒店包的就不妨一試。

最後送上海景房的日與夜作結,如果你喜歡我的食評,請按推薦給予小弟少少鼓勵,謝謝!
2019-04-20
2019-04-21 23255 浏览
最近常吃酒店自助餐,這次友人選了大學附近的酒店聚會。跟以往一樣,要提早預約。晚上六時多來,還未有太多人入座。七時過後,便坐滿了人。環境不錯,坐滿人後略擠迫。蘇格蘭煙三文魚,帶點鹹,還有更多好吃的,輕嚐一件已足夠了。海鮮長通粉,嚐了長通粉和菇類。菇類新鮮爽口,長通粉煙韌彈牙。豆醬燜豬手,友人說豬手燜得稔而入味,而且味道好。西京燒魚,喜歡這碟菜夠熱,保留魚的煎香,魚肉本身軟滑。泰式大蝦粉絲,粉絲開胃,賣相吸引,然而不辣。葡式豬手,吃了左上那個辣肉腸,熱力足而不覺鹹,可一試。葡汁焗海鮮,看到很多人拿這個,但我們沒有拿。還有青咖喱牛等熱食。海南雞飯很受歡迎,吃了兩個也不覺多。雞肉非常滑嫩,飯粒吸滿雞汁。有熱爐蓋着,令飯粒不會變乾。椰子燉雞是必點的,幾乎每一枱都有拿這個。打開湯蓋,飄着濃郁的椰子味,非常清香。有薄餅。還有海鮮冷盤和刺身。肝醬批,大家都讚這個做得好吃,不覺膩而帶點爽嫩。我向來不吃肝醬批,也吃了兩塊。不少得基本水果,拿的人不多,頗新鮮。因近復活節,甜品區有兔子和復活蛋做裝飾。甜品區所有以假蛋殼盛載的都好吃,特別喜歡荔枝啫喱,內裏有一棵荔枝。奶凍系列軟滑,而且味道選擇多,同樣非常出色。

蘇格蘭煙三文魚

蘇格蘭煙三文魚,帶點鹹,還有更多好吃的,輕嚐一件已足夠了。
海鮮長通粉

豆醬燜豬手

豆醬燜豬手,友人說豬手燜得稔而入味,而且味道好。
西京燒魚

西京燒魚,喜歡這碟菜夠熱,保留魚的煎香,魚肉本身軟滑。
泰式大蝦粉絲

泰式大蝦粉絲,粉絲開胃,賣相吸引,然而不辣。
葡式豬手

葡式豬手,吃了左上那個辣肉腸,熱力足而不覺鹹,可一試。
葡汁焗海鮮

葡汁焗海鮮,看到很多人拿這個,但我們沒有拿。
青咖喱牛

還有青咖喱牛等熱食。
海南雞飯

薄餅

薄餅
海鮮冷盤
刺身

還有海鮮冷盤刺身
肝醬批

水果

不少得基本水果,拿的人不多,頗新鮮。

因近復活節,甜品區有兔子和復活蛋做裝飾。
荔枝啫喱
芒果奶凍
綠茶奶凍
士多啤梨奶凍

炸榴槤
榴槤奶凍

比較特別的是這裏有一個小型榴槤專區,以炸物為主。
蛋糕
雪榚

還有其它甜品和雪糕。
2019-04-11
海鮮長通粉