The Market

2022-09-12 1076 浏览
The market每年都出榴槤下午茶🤗今年終於book位試下啦。網上訂座要先俾訂金,每人$100。Hotel Icon位置唔多就腳,尖東站一出要行十幾分鐘。餐廳座位比較逼,不過好好彩今日唔係太多客人,唔會每張枱坐滿曬。3點正準時入座,雖然一次過放大批客人入去,不過侍應仍然有禮貌地簡單介紹,提醒我地可以先拎榴槤雪糕食住先😉唔會帶完位粒聲唔出即刻走👍先上一客椰子榴槤燉湯。第一次飲,原本好擔心煲湯落榴槤會好奇怪,點知飲落清甜,唔會有榴槤味喧賓奪主😁加勒比海野生龍蝦尾🦞預先拆左肉,肉質實淨甚至有少少硬,室温唔熱。批發下午茶預左一次過整定,對熟食冇咩期望😂麥皮軟殼蝦,咬落少脆🦐泰式熟蝦杯普通。蟹肉魚餅配三文魚籽,努力扮fusion,不過效果未如理想,脆身多士加軟冧既魚餅同爆汁既三文魚籽,口感唔夾😕至於2條竹業包住既炭燒魚肉可以skip,食左一啖完全唔係我地口味。魚肉質地好似 霉左既鯪魚肉,賣相橙色一pat😢辣辣地好奇怪主題榴槤甜品🤗😘咁大個榴槤做裝飾幾有誠意😂榴槤斑蘭蝶豆花糯米飯💜藍色既糯米飯又靚又軟糯,斑蘭cream好香又重榴槤味👍榴槤椰子蝶豆花西米杯,椰絲好甜,杯size太細,榴槤蓉係底但

主題榴槤甜品🤗😘咁大個榴槤做裝飾幾有誠意😂榴槤斑蘭蝶豆花糯米飯💜藍色既糯米飯又靚又軟糯,斑蘭cream好香又重榴槤味👍榴槤椰子蝶豆花西米杯,椰絲好甜,杯size太細,榴槤蓉係底但係用匙羹食唔到😭 三款榴槤由淡味食到濃味😋只可以話任食D24榴槤雪糕最正!😍😂奈可食得太滯,每人食左一杯榴槤雪糕就收左皮😭😭

除左榴槤雪糕,仲有godiva雪糕機任食唔嬲😆咸點較差,甜點唔錯。食過一次係咁先,$788 2位呢個價位同質素未吸引到我回頭喔😅

下午茶
2022-09-06 1224 浏览
試過好多間酒店嘅自助餐, icon呢間最好味!呢間餐廳真係好犀利,幾乎樣嘢食物都好味,佢嘅老火湯最正,仲有我至愛嘅鵝肝,食極都唔厭!仲有好多款唔同嘅甜品,不過呢間餐廳好難book位😥😥😂
2022-09-03 1251 浏览
見到social media既報導,就諗住黎試下「榴槤飄香」星馬泰下午茶,每兩位$788另收加一服務費,點知超級失望,完全食物味道不達標同賣相相當麻麻!首先,係疫情底下,大家都坐得好密集不過,重點都係食品質素差,下午茶的湯「椰子榴槤燉湯」係凍既,鹹點味道非常一般,蟹肉魚餅、龍蝦、軟殼蝦全部都好似放左好耐,食落去又乾又凍,一點都𣎴愉快甜點個層,有一款榴槤,一食落口就有種反胃既感覺,有種奇怪既味道,唔知係咪食品保存得唔好,令榴槤變壞左!🤢總括而言,食完「榴槤飄香」星馬泰下午茶,覺得完全唔吸引,唔會推介比任何人,作為榴槤忠實粉絲既我都覺得今餐完全唔值8百幾蚊同質素真係令人大跌眼鏡😑👎🏻👎🏻👎🏻

首先,係疫情底下,大家都坐得好密集

不過,重點都係食品質素差

2022-09-03 1153 浏览
一直食開lobby間餐廳都覺得不錯,之前見到社交平台篇文(須知係廣告)sell緊榴槤afternoon tea諗住無死試試啦,點知嚇死人,真心食到一肚氣,食垃圾之如2位埋單867。話說全部熱食既嘢全部凍既 ,應該放咗好耐,賣相差過大排檔,榴槤無特別,有一份仲要臭既,大佬呀,收人頭400幾都俾d effort吖,唔食得都要睇得啦,搞手水準差到一個點。食完之後感覺好似無食過嘢,隔離左右d人都有講黎晒譜。一個字形容:恐。以後邊咁試酒店其他嘢,都係食返lobby算。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
2022-09-03
2022-08-28 1126 浏览
「榴槤飄香」星馬泰下午茶榴蓮粉絲每年活動  ,重點不變, 嗯自助餐出色啲好食既: 龍蝦尾麥皮軟殼蝦紅蝦 貓山王夠濃味 任食#榴槤 雪糕配果肉最出色🥰( 番本重點) Godiva. 朱古力好味啲其他:有啲太辣 冇咩特別。 我件D101柔佛黃金榴槤酸酸地😂所以吾好食 。
「榴槤飄香」星馬泰下午茶

榴蓮粉絲每年活動  ,重點不變, 嗯自助餐出色啲

好食既:
龍蝦尾
麥皮軟殼蝦
紅蝦 貓山王夠濃味
任食#榴槤 雪糕配果肉最出色🥰( 番本重點)
Godiva. 朱古力好味啲

其他:有啲太辣 冇咩特別。
我件D101柔佛黃金榴槤酸酸地😂所以吾好食 。

2022-08-26 907 浏览
雖然榴槤唔係個個人都岩食,但鍾意得既都係佢既Big Fans😛😛,本人都係其中一個,係好耐之前就book好出名既📍#themarket -「榴槤飄香」星馬泰下午茶🥹🥹今日終於到我去食榴槤🥹🥹個Tea有好多款野食,就講幾樣重點推介啦😛-真.榴槤肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️每人有一份D197貓山王榴槤、D175紅蝦榴槤、D101柔佛黃金榴槤 😳職員有好細心咁建議,由最淡味既一款榴槤開始食起至最濃味,每款都有獨特既果香,榴槤控表示大滿足😭😭-自家製D197 & D24 榴槤混合雪糕⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️另一個大滿足,因為無限量任食😍😍我食左total 5份😛😛每一份都有一球大榴槤雪糕+足料榴槤肉,比Ikea既榴槤雪糕更足料更creamy 更好味😋😋😋😋-椰子榴槤燉湯⭐️⭐️⭐️⭐️第一次飲榴槤燉湯,有驚喜😳個湯係椰子味為主,但又配合埋榴槤既香氣,係一個唔錯既新嘗試🤣🤣-炭燒馬來西亞烏達魚肉⭐️係全個tea set中一個美中不足既瑕疵🙈魚肉由竹葉包裹住,不美觀。而魚肉質感有點奇怪,味道亦不太好,食唔慣🙈總括而言,個High Tea係有質素既,食榴槤大滿足😍但要$788+10% for 2都唔平既,值唔值就視乎你對榴槤有幾熱愛啦🤭🤭

個Tea有好多款野食,就講幾樣重點推介啦😛

-真.榴槤肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

-椰子榴槤燉湯⭐️⭐️⭐️⭐️

-炭燒馬來西亞烏達魚肉⭐️

總括而言,個High Tea係有質素既,食榴槤大滿足😍但要$788+10% for 2都唔平既,值唔值就視乎你對榴槤有幾熱愛啦🤭🤭🤭試一次都無妨😛

🍽 環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
🤵🏻‍♀️ 服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
😋 味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️
💵 CP值 ⭐️⭐️⭐️
🤓 Overall ⭐️⭐️⭐️⭐️
😇 回頭度⭐️⭐️⭐️
下午茶
2022-08-25 801 浏览
🍴唯港薈 The Market 一到榴槤季就會推出榴槤飄香下午茶!🕰佢供應時間係每日 3-6pm,食之前要預早少少上網訂位,📲因為大家都相當踴躍,兩位既話就要先比$200訂金留座 💳🫖「榴槤飄香」星馬泰下午茶($867/2位 連加一)🫖🥣下午茶有一個湯,幾款東南亞鹹點同榴槤甜品。🍦一坐低大家就出去自助區拎佢地自家製D197+D24榴槤雪糕同Godiva軟雪糕,😍榴槤雪糕味道濃郁,加上啖啖榴槤果肉食真係無得頂,食多幾杯都唔覺漏🤩🥄等左一陣職員就開始為每檯送上椰子榴槤燉湯,🥥湯以榴槤殼、榴槤核、榴槤肉、椰子肉等熬製,飲落滋潤清甜,且榴槤味唔重😉🦞鹹點既炭燒龍蝦尾放嚮頂層好吸睛,龍蝦肉質爽甜彈牙,🤤配上秘製海鮮醬食非常滋味!🐟 而用蕉葉包住既烏達魚肉開出黎顏色雖然淺淡,但食落味道濃郁,🧄佢用左蔥蒜、辣椒、香茅等調味,辣得黎夠曬刺激又香氣十足🌶🍚到最期待既甜品環節,最驚喜竟然係榴槤班蘭糯米飯,🔵蝶豆花椰漿糯米飯做得十分出色,咬落軟糯,味道天然,同榴槤簡直係絕配👏⚱️底層既三款馬來西亞榴槤分別係D175紅蝦、D101柔佛黃金同D197貓山王,🤵🏻上架時職員有講解享用次序,由淡味既紅蝦食到濃味既貓山
🫖「榴槤飄香」星馬泰下午茶($867/2位 連加一)🫖

⚱️底層既三款馬來西亞榴槤分別係D175紅蝦、D101柔佛黃金同D197貓山王,🤵🏻上架時職員有講解享用次序,由淡味既紅蝦食到濃味既貓山王。😎當中個人最鍾意紅蝦,食落味道雖然最清淡,但口感甘香軟滑兼有忌廉香,正!🤪

😋總體: 8.5/10

🍴The Market in Hotel Icon offers Durian Tea Set in every durian season! 🕰 They supplies at 3-6pm everyday, 📲 you have to book online in advance as it’s very popular and you need to pay $200/2 people to secure the seats 💳

🫖“All About Durian” Southeast Asian Afternoon Tea ($867/2 people including service charge)🫖
🥣The set include a soup, some Southeast Asian snacks and Durian desserts🍦 People went out for the homemade D197+D24 Durian Ice cream and Godiva Ice cream right away😍 The Durian Ice cream is rich in taste and taste perfect when mixed with the durian flesh🤩

🥄The soup is served first, they used the Durian shell, seed, flesh and coconut shell to stew 🥥, it’s sweet and can warm up one’s body 😉

🦞The lobsters on top are eye catching, 🤤it’s fresh and taste delicious with the sauce 🐟Though the fish look pale when unwrapped, 🧄the flavour is so strong as there are garlic, chilli, lemongrass, etc in seasoning, and it’s quite spicy for me🌶

🍚 For the long waited dessert part, I love the Durian, with Glutinous Rice the most, 🔵 the rice is moist, slightly chewy and taste natural, which goes really well with the Durian👏

⚱️There are three types of Malaysia Durian and they are D175 Red Prawn, D101 and D197 Mustang King,🤵🏻the staff explain to us the sequence of eating and😎 personally I prefer the Red Prawn as it’s creamy, smooth and slightly sweet🤪

Overall: 8.5/10
2022-08-25 886 浏览
同幾個鐘意食榴槤既同事𝐛𝐨𝐨𝐤咗𝐡𝐨𝐭𝐞𝐥 𝐢𝐜𝐨𝐧呢個榴槤飄香下午茶♥︎ 本身聽到有得任食𝐃𝟏𝟗𝟕同𝐃𝟐榴槤雪糕已經好期待 估唔到係連啲鹹點都好有水準ʕ´ڡ`*ʔ 下次再帶𝐦𝐚𝐦𝐦𝐲黎食先 鐘意食榴槤既朋友唔好錯過呀!!講鹹點先啦~龍蝦尾好厚肉鮮甜 醃料係偏向泰式既 有微微既辣味麥皮軟殼蝦既外殼炸得好酥脆 連蝦殼一齊食口感好特別 有啲似食緊軟殼蟹咁๐•ᴗ•๐ 泰式蟹肉魚餅好足料 魚餅上面舖滿咗蟹肉絲同三文魚子 呢個配搭估唔到又幾𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡~到重頭戲既甜品喇♥︎♡♥︎♡♥︎全部甜品 都 係 榴 槤 呀!!!!!!行政總廚親自過黎教每枱客人進食三款榴槤既順序總廚建議由淡到濃味黎食~先食面頭有金箔既紅蝦榴槤 再食顏色比較金黃既柔佛黃金榴槤 最後再試埋貓山王榴槤*⸜( •ᴗ• )⸝* 三款都好香好重榴槤味!! 個人都係最鐘意貓山王食完三款榴槤就記住出去拎雪糕喇!!!個榴槤雪糕超濃榴槤味!!!師傅仲會喺雪糕上面再筆一大羹榴槤蓉入口每一啖都係榴槤 好滿足呀!!!食到膩仲可以拎下隔離個𝐠𝐨𝐝𝐢𝐯𝐚黑白朱古力雪糕間住咁食就冇咁膩喇~✿「榴槤飄香」星馬泰下午茶 "𝐀𝐥𝐥 𝐀𝐛𝐨𝐮𝐭 𝐃𝐮𝐫𝐢𝐚𝐧" 𝐒𝐨𝐮

講鹹點先啦~
龍蝦尾好厚肉鮮甜 醃料係偏向泰式既 有微微既辣味
麥皮軟殼蝦既外殼炸得好酥脆
連蝦殼一齊食口感好特別 有啲似食緊軟殼蟹咁๐•ᴗ•๐
泰式蟹肉魚餅好足料

到重頭戲既甜品喇♥︎♡♥︎♡♥︎
全部甜品 都 係 榴 槤 呀!!!!!!
行政總廚親自過黎教每枱客人進食三款榴槤既順序
總廚建議由淡到濃味黎食~
先食面頭有金箔既紅蝦榴槤
再食顏色比較金黃既柔佛黃金榴槤
最後再試埋貓山王榴槤*⸜( •ᴗ• )⸝*
三款都好香好重榴槤味!! 個人都係最鐘意貓山王
食完三款榴槤就記住出去拎雪糕喇!!!
個榴槤雪糕超濃榴槤味!!!
師傅仲會喺雪糕上面再筆一大羹榴槤蓉
入口每一啖都係榴槤 好滿足呀!!!
食到膩仲可以拎下隔離個𝐠𝐨𝐝𝐢𝐯𝐚黑白朱古力雪糕
間住咁食就冇咁膩喇~

✿「榴槤飄香」星馬泰下午茶
"𝐀𝐥𝐥 𝐀𝐛𝐨𝐮𝐭 𝐃𝐮𝐫𝐢𝐚𝐧" 𝐒𝐨𝐮𝐭𝐡𝐞𝐚𝐬𝐭 𝐀𝐬𝐢𝐚𝐧 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚
$𝟕𝟖𝟖 𝐟𝐨𝐫 𝟐 𝐩𝐩

‎܀ 麥皮軟殼蝦

- 𝐒𝐖𝐄𝐄𝐓 甜點 -
‎܀ 榴槤班蘭蝶豆花糯米飯
‎܀ 榴槤椰子蝶豆花西米杯
‎܀ 馬來西亞直送 D197 貓山王榴槤 (榴槤王子)
‎܀ 馬來西亞直送 D175 紅蝦榴槤 (金箔)
‎܀ 馬來西亞直送 D101 柔佛黄金榴槤 (顏色較金黃)

- 𝐈𝐂𝐄-𝐂𝐑𝐄𝐀𝐌 雪糕 -
‎܀ 無限量供應自家製 D197及 D24榴槤混合雪糕
2022-08-20 1449 浏览
等到頸都長埋,今次終於食到!傳說中嘅榴槤自助餐。先講價錢,每人平均$950左右,其實都幾貴,事關比起其他酒店嘅自助餐,佢都差不多貴成$100,不過鍾意食榴槤就冇計啦,點都要朝聖一次。嘢食嘅款式唔係好多,不過質素好好!其中我最推介嘅係佢個蟹粥(可惜冇影相),羊架同埋佢啲刺身。生蠔反而中規中矩冇乜特別。不過係呢度,所有嘢都係其次,主要係食榴槤。佢一甜品有大部份都係榴槤製品,不過坦白講,一般般。但係大家唔好失望,因為佢嘅重頭戲係榴槤雪糕同埋任你拎嘅榴槤醬以及榴槤斑斕醬。榴槤味濃,又夠香甜,淨係食呢樣嘢都值回票價。同場加映,godiva黑朱古力雪糕,呢個又係必食!

2022-08-11
2022-08-15 914 浏览
I stayed and had my breakfast a while ago. The coffee taste didn't meet the expectation. Bread, yogurt, and juices tasted good but I didn't find anything unique and new. Inside the environment meet the expectations, however, the amount of money we paid, the choices may deserve a little better.

2022-08-15 920 浏览
朋友生日,今次就試下榴槤下午茶,真係好失望,坐位迫如快餐店,話說下午茶時段15:00-17:00,但16:30開始博命收拾碗碟,但之前又唔見職員咁勤力架喎,搵人比杯水都有困難,16:45開始叫人埋單,仲好強調話最遲17:15一定要交枱,整個氣氛真係好趕客。食物方面,完全係凍,好似整定好耐,第一碟龍蝦尾,又乾又硬,麥皮蝦還可以,總括黎講榴蓮甜品出色嘅,另外榴蓮肉加家榴蓮雪糕任拎,哩個算係叫做回本菜啦,其他真係不值一提。收費唔算平,迫迫既坐位,職員嘅服務😓,真係欠奉。搵唔倒理由,點解會再食佢。
朋友生日,今次就試下榴槤下午茶,真係好失望
,坐位迫如快餐店

食物方面,完全係凍,好似整定好耐,第一碟龍蝦尾,又乾又硬
,麥皮蝦還可以,總括黎講榴蓮甜品出色嘅
,另外榴蓮肉加家榴蓮雪糕任拎
,哩個算係叫做回本菜啦,其他真係不值一提

收費唔算平,迫迫既坐位
,職員嘅服務😓,真係欠奉。搵唔倒理由,點解會再食佢

榴槤下午茶
生日
榴槤蓉加榴槤雪糕
Godiva soft ice cream
2022-08-10 17766 浏览
🔸「榴槤飄香」星馬泰下午茶🔸(💰408/1, 💰788/2 好彩有個Poly U Alumni 朋友有85折😍請問科大、港大、中大 alumni有咩優惠?點解我好似咩優惠都無🫠)講返個tea set,任食榴槤雪糕係最正!咩都未食已經食咗兩球🤭榴槤王子話食多幾球就回本🤣🔹椰子榴槤燉湯應該係榴槤核燉湯,其實無咩榴槤味,甜甜地咁啦。不過好似有啲肉會好啲。🔹鹹點▫️加勒比海野生龍蝦尾:起咗肉,瓣咗上黎,賣相幾靚。不過龍蝦肉不夠爽口。▫️泰式香辣熟蝦杯:蝦腸未清乾淨🧐而且個汁真係幾辣▫️泰式蟹肉魚餅配三文魚子:普通▫️炭燒馬來西亞烏達魚肉:呢個口感好怪,唔係幾啱我地口味▫️麥皮軟殼蝦:軟殼蝦第一次食,如果係熱食會惹味好多,但因為全部嘢都凍上(放得太耐)真係失色不少。同埋有啲鹹。🔹甜點▫️榴槤斑蘭蝶豆花糯米飯▫️榴槤椰子豆花西米杯▫️ 馬來西亞直送 D197 貓山王榴槤 ▫️ 馬來西亞直送 D195 紅蝦榴槤 ▫️ 馬來西亞直送 D101 桑佛黄金榴槤甜點比鹹點出色好多!糯米飯同西米杯都幾特別呀!有榴槤蓉嘅食物都好味😂不過個西米杯太幼,隻匙羹都放唔到入到嘅。而嗰幾舊榴槤,我覺得不過不失啦。貓山王最濃味,桑佛黃金就淡

🔸「榴槤飄香」星馬泰下午茶🔸

🔹椰子榴槤燉湯

🔹鹹點

▫️泰式香辣熟蝦杯:蝦腸未清乾淨🧐而且個汁真係幾辣
▫️泰式蟹肉魚餅配三文魚子:普通
▫️炭燒馬來西亞烏達魚肉:呢個口感好怪,唔係幾啱我地口味

🔹甜點

▫️榴槤斑蘭蝶豆花糯米飯
▫️榴槤椰子豆花西米杯
▫️ 馬來西亞直送 D197 貓山王榴槤
▫️ 馬來西亞直送 D195 紅蝦榴槤
▫️ 馬來西亞直送 D101 桑佛黄金榴槤
不過個西米杯太幼,隻匙羹都放唔到入到嘅。
而嗰幾舊榴槤,我覺得不過不失啦。貓山王最濃味,桑佛黃金就淡啲。

🔹 無限量供應自家製 D197-及 D24 榴槤混合雪糕
呢個最正最正最正!我食咗六杯!哈哈哈!
仲有Godiva軟雪糕任食添!

🔹可選冰凍果汁、自家製檸檬汁、即磨咖啡或茶乙杯

榴槤控覺得食咗好多榴槤雪糕非常滿足!好開心!😂😂
雖然榴槤王子好熱心咁周圍服務,但其他服務就扣咗啲分,今日上菜比較慢,又無俾水,最後先有飲品。

Overall 評分: 7/10 (其實啲分係俾榴槤雪糕,因為啲鹹點只係麻麻,同埋服務真係普通)
  • 貓山王榴槤雪糕
  • 榴槤甜品
2022-08-10 927 浏览
偶爾忙裏偷閑,同好朋友食個high tea,休息下充一充電。身為榴槤控嘅我揀左The Market 「榴槤飄香」星馬泰下午茶,最欣賞係佢哋個個自家製D197貓山王同埋D24榴槤混合雪糕,2個品種都係果王極品,食得出係由榴槤果蓉製成,好足料,味道非常濃郁,上面仲有榴槤果蓉做配料,配料係精粹,呢個自家製雪糕仲可以無限任添。食完榴槤雪糕覺得唔夠喉,旁邊仲有GODIVA 朱古力同埋白朱古力軟雪糕🍦,包你食完好滿足😃

2022-08-09 1368 浏览
第一次寫食評 因為係事後諗諗下都值得講,所以先分享番今次呢個自助晚餐嘅體驗,無特別影相星期六生日正日和太太二人前往,$888一位再加一,6:30pm已經到達,現場大概有幾十人等入場,呢部分無特別入到去我地被安排左坐係窗邊,所以都算無咁迫,但見到其他客人嘅位置係真係比較迫啲啦食物方面真係超級無敵大失望好多時睇自助餐食評係見到有好多人覺得自助餐扺唔抵食係睇佢多唔多貴價嘢食,最好就無限量供應,不停refill,但就忽略左一個核心,就係好唔好食先講大家最關注嘅海鮮,生蠔🦪嘅供應係我人生見過供應得最快嘅自助餐,係完全唔需要排,速度超快,生蠔質素也OK,都值得讚揚龍蝦🦞又係一樣,無限量,超多,不停refill,不過海鮮除咗呢兩樣,其他都不知所謂。刺身係我試過咁多間自助餐之中,係最差,個程度同以前嗰啲二百幾蚊位嘅K buffet差不多 到熱盤,用失望二字作總結款式少,味道一般,又未到難食,不過一定唔係$888一位嘅程度。我一向食自助餐反而都會鐘意試啲少啲人掂嘅平民嘢,不過連啲咖喱呀粥都做得一般,真係好失望甜品方面,榴連雪糕同Godiva朱古力雪糕係幾好食結論 如果你係好鐘意食蠔、龍蝦、雪糕嘅人就會感
第一次寫食評

食物方面真係超級無敵大失望

到熱盤,用失望二字作總結

甜品方面,榴連雪糕同Godiva朱古力雪糕係幾好食

結論 如果你係好鐘意食蠔、龍蝦、雪糕嘅人就會感覺好正,不過如果你係期望所有食物起碼中上嘅話,必然令你失望

題外話 結帳時佢見到我意見書上寫左[服務良好但熱盤款式太少,不可接受]
個經理答我[真係唔好意思,我都覺得真係太少]
當下我真係呆左,我和太太都表示無下次了

2022-08-06
庆祝纪念
生日
2022-08-01 1604 浏览
這是本人首次寫食評,數年前也光顧過 TheMarket dinner buffet. 眼見近年有頗多食評對此餐廳不俗,便打算再次光顧。豈料吃過後有中伏之感,不吐不快。首先檯與檯之間距離很近,通道狹窄,出入取食物很不方便。另外食物味道一般。不過當中忌廉煮蜆和蟹粥還算不錯。冷盤有龍蝦和生蠔,不算新鮮,榴槤甜品不過不失,沒甚驚喜。本人亦同意有評語指此餐廳水準比數年前來說差了很多,食物種類比較其他 5星酒店自助餐少,坐得不太舒服,跟收費不成正比,令人覺得性價比不高,頓失所望,所以也沒有再encore 的打算。
2022-07-30