The Market

2023-02-08 1715 浏览
今日老闆帶我哋嚟到Hotel Icon 食開年飯佢早兩星期時已訂位The Market 嘅buffet 估唔到而家係做緊榴槤主題我哋幾個同事當場心心眼😍呢度環境都幾大,枱與枱之間就比較近裝潢以工業風配木系餐桌,有設計感之餘多份溫馨食物總類都唔少,行咗一圈後決定先拎冷盤魚生類有章魚、甜蝦、三文魚、螺海鮮類有小龍蝦、蝦、青口、蜆、長腳蟹長腳蟹食落鮮甜多汁,仲有淡淡海水味蝦夠爽嫩仲有唔少蝦膏三文魚腴潤而質嫩爽口,甜蝦鮮滑爽軟沙律菜有泰式、西式都是已調味自選的有西生菜、豆苗、羽衣甘藍、紅毛菜配煙三文魚、煙肉,食落新鮮細嫩而利口仲有唔少芝士粒😍肉類選擇眾多,揀咗好幾款有興趣的推薦:羊架肥腴綿潤又多汁印度烤雞腿嫩滑又夠入味金沙骨調味很好又夠軟嫩話梅豬手肥厚而味道較特別大力推薦:椰子燉湯飲落椰味濃郁而且十分足料,非常滋潤甜品太吸引了推薦:榴槤蓉、榴槤奶凍真係好好味榴槤雪糕都幾濃味,而軟雪糕的較淡及奶味較重另外仲有Godiva 軟雪糕及其他蛋糕類整體食物質素唔錯,總類都幾多啱哂對食物有要求又想大吃一番的朋友
今日老闆帶我哋嚟到Hotel Icon 食開年飯
佢早兩星期時已訂位The Market 嘅buffet
估唔到而家係做緊榴槤主題
我哋幾個同事當場心心眼😍

呢度環境都幾大,枱與枱之間就比較近
裝潢以工業風配木系餐桌,有設計感之餘多份溫馨

食物總類都唔少,行咗一圈後決定先拎冷盤
魚生類有章魚、甜蝦、三文魚、螺
海鮮類有小龍蝦、蝦、青口、蜆、長腳蟹

長腳蟹食落鮮甜多汁,仲有淡淡海水味
蝦夠爽嫩仲有唔少蝦膏
三文魚腴潤而質嫩爽口,甜蝦鮮滑爽軟

沙律菜有泰式、西式都是已調味
自選的有西生菜、豆苗、羽衣甘藍、紅毛菜
配煙三文魚、煙肉,食落新鮮細嫩而利口
仲有唔少芝士粒😍

肉類選擇眾多,揀咗好幾款有興趣的
推薦:
羊架肥腴綿潤又多汁
印度烤雞腿嫩滑又夠入味
金沙骨調味很好又夠軟嫩
話梅豬手肥厚而味道較特別

大力推薦:椰子燉湯
飲落椰味濃郁而且十分足料,非常滋潤

甜品太吸引了
推薦:榴槤蓉、榴槤奶凍真係好好味

榴槤雪糕都幾濃味,而軟雪糕的較淡及奶味較重
另外仲有Godiva 軟雪糕及其他蛋糕類

整體食物質素唔錯,總類都幾多
啱哂對食物有要求又想大吃一番的朋友
2023-02-05 1987 浏览
經朋友介紹,帶埋男朋友滿心期待呢間嘢。點知係大伏,難食到我忍唔住開account勸世入坐果時已經聽到有個女仔話好難食,我以為咁岩姐,唔會樣樣都伏嘅。結果:冇一倖免所有嘢都好難食。由沙律,冷盤,飲品,熱盤到甜品。我係餓住咁走。海鮮冇味,熱盤啲肉老過耆英。飲品啲茶係澀,八爪魚硬過爭鮮果啲。諗住食個粥,意粉呢啲都起碼飽,sorry佢地係難食到你食唔落。位係有啲迫,大隻少少行路都要左閃右避服務還好啦Anyway可能我呢啲窮人胃食唔慣「靚嘢」,寫食評話好食果啲用吓良心…好嗎?
經朋友介紹,帶埋男朋友滿心期待呢間嘢。
點知係大伏,難食到我忍唔住開account勸世

入坐果時已經聽到有個女仔話好難食,
我以為咁岩姐,唔會樣樣都伏嘅。
結果:冇一倖免所有嘢都好難食。
由沙律,冷盤,飲品,熱盤到甜品。我係餓住咁走。
海鮮冇味,熱盤啲肉老過耆英。
飲品啲茶係澀,八爪魚硬過爭鮮果啲。
諗住食個粥,意粉呢啲都起碼飽,
sorry佢地係難食到你食唔落。

位係有啲迫,大隻少少行路都要左閃右避
服務還好啦

Anyway可能我呢啲窮人胃食唔慣「靚嘢」,
寫食評話好食果啲用吓良心…好嗎?
冷盤
蟹粥
意大利飯
甜品
2023-02-02
2023-01-02 2199 浏览
呢間被譽為香港最受歡迎的酒店自助餐之一,亦因為身為PolyU alumni 有折扣,當支持母校就都幫襯吓旗下教學酒店The Icon嘅假日buffet brunch啦!Brunch 同lunch buffet 最大不同係,brunch 會有生蠔同任添加的champagne 飲!其他熱冷盤分別不大。不過,brunch 價錢係lunch 嘅一個double! 正常有我最愛的榴連䈶,同呢度主打的各式榴連甜品!蟹腳唔會死鹹,都算唔錯嘅!不過,個人覺得接近700 蚊一位嘅價錢,性價比唔夠高,同lunch buffet 出品嘅食物種類相差不遠,但平日的lunch buffet就相對抵食好多啦!

用餐优惠
信用卡優惠
2022-12-28 1791 浏览
一入餐廳就見到甜品counter🥰係滿滿既甜品🥰 仲有Godiva 朱古力雪糕🥰係食甜品前食返啲正餐野先🤣 先食冷盤 呢到有龍蝦🦞 蟹腳 蟹鉗🦀 青口 蝦 仲有生蠔食 不過生蠔就瘦啲🤣 因為懶得用手 就淨係食左龍蝦 厚肉彈牙👍🏻另外仲夾左煙三文魚🫶🏻🫶🏻🫶🏻Parma ham 沙律菜🥗 最值得推介既係刺身部帶子😋鮮甜好味🫶🏻 另外熱食既波菜帶子都😋 一定要食 椰子雞湯同蟹粥都👌 呢個仲有任食鵝肝 油脂香濃👍🏻 其他就大概試下就好甜品方面 Godiva 雪糕雖然有香濃朱古力味 但口感帶點沙冰感覺😕 榴連雪糕加大量榴連醬絕對要食 加左榴連醬既榴連雪糕 即刻upgrade 唔少🤤🤤🤤值得一提既係呢個收碟收得好快👍🏻而且refill 好快 啲野食未俾人夾完前就已經fill返滿🫶🏻

見到食評唔錯 諗住去試下 結果非常失望1. 位同位之間近乎冇位行2. 開生蠔 整鴨肝同粉面呢幾位師傅 唔想做你不如收工 我每樣都係攞左兩件 但你個樣西到好似我攞左你成噸野黎食咁3. 野食甜品 - 極差 款唔多重奇奇怪怪龍蝦 - 懷疑唔新鮮 食完肚痛 反映左完全冇覆生蠔 - 同樣唔新鮮或者冇人攞又開定一堆 味道變左煮照放低畀人攞鴨肝 - 舊舊都煎到炭咁 想點整體黎講 由book枱迫你畀訂 到畀完錢冇 reconfirm 去到入座 食野完全唔覺得係一間酒店既服務 唔應該吹到咁大冇下次
見到食評唔錯 諗住去試下 結果非常失望

完全唔覺得係一間酒店既服務 唔應該吹到咁大
冇下次
2022-08-30
2022-12-12 1479 浏览
Have been to many other buffets in Hong Kong, finally get a chance to try the one at Hotel Icon with the weekend brunch.The staff were extremely courteous, the food is good but the desserts were very disappointing. And for this price bracket, I would expect champagne and not just prosecco (or Cava), as well as no lobster apart from the claws.Overall the choice isn't as much as u expected. It is very clean though. Would hope for more improvement in the dessert and seafood. Godiva ice cream was no

Overall the choice isn't as much as u expected. It is very clean though. Would hope for more improvement in the dessert and seafood. Godiva ice cream was not Godiva but plain vanilla ice cream
2022-12-10 16347 浏览
唯港薈staycation的第二日天外天個lounge係無早餐提供既所以全間酒店一視同仁都係落二樓the market食自助早餐聽講以前多人果時會開埋一樓宴會廳做女朋友雖然唔係鍾情食榴槤但the market個大名都聽左好耐大概係同jw cafe差唔多名聲the market係酒店二樓要經過長走廊先到門口門口外面其實係有個小小既休息區前少少係the market既獨立包廂不過望入去都只可以坐到一圍一入去就會見到酒櫃餐廳座位同食物區分得好開門口左手邊係食物區右手邊係座位區唔會要係人地座位後面拎食物不過入到去係會有少少嚇親因為座位同座位之間實在係迫到hihi張相係臨走果時影既岩岩黎到果時坐滿晒人真係有少少背貼背咁既feel好難想像係咁出名既自助餐出現咁既情況轉個彎去到後面就少人佢應該就會按入座順序安排近定遠門口既位呢邊坐得舒服好多叫做有四人檯可以擺野自助餐中庭有個露天位除左可以呼吸仲可以用黎做戶外證婚不過話就話食物區同座位分得好開但其實食物個場就唔係話十分之大the market行政總廚danny ho來自馬來西亞所以榴槤甜品係特別出名見朝頭早已經準備緊不過早餐當然係無得食啦但呢樣野反而係
唯港薈staycation的第二日

檯面有牛奶果汁
轉一個圈有盒裝同自家製yogurt
基本熱食
另一個位都仲有兩款果汁
葡撻,上海粗炒,叉燒酥,煎火腿
咁廚房區就真係好細

只係屬於福布斯四星中下既水準
2022-06-13
早餐
2022-12-09 1729 浏览
昨晚12月8日去The Market食Dinner Buffet 真心 失望 ,一入去枱與枱之間逼到行出去拎野食都要左閃右避,第一轉出去諗住拎海鮮 得龍蝦 生蠔 長腳蟹 蜆 青口 熟蝦 係得咁多, 連麵包蟹 虎蝦 翡翠螺 鮑魚 都冇, 熟蝦仲要霉霉地 ,生蠔細隻到冇肉食, 長腳蟹冇味, 龍蝦一般 ,熱盤款式 普通過普通, 椰菜花 居然可以整得難食的, 牛仔骨堅韌 ,南瓜 可樂餅, 刺身得六款 ,三文魚冇味, 帶子 大大粒但完全冇鮮味,八爪魚 ok好爽好食,北寄貝 乾+ 萎縮 完全唔新鮮,甜蝦 ok,吞拿魚冇食, 講真一個buffet 連加一$ 1020 完全冇一樣 你會encore 再食, 貴價嘅嘢食都冇,種類又少例如鮑魚花膠麵包蟹虎嘏都冇,平野食例如串燒點心又冇, 真係有少少搵笨甜品真係得 榴槤 甜品 好食 其它甜品都款式真係好少。 昨晚嘅經歷 真係 完全唔值呢個價 超失望。the market畀我印象真係不值, 唯一一讚就係員工服務。
2022-12-08
  • 貓山王榴槤雪糕
  • 榴槤甜品
久仰大名呢間咁出名嘅自助餐第一次過嚟食,之前book過好多次都係因為一啲事嚟唔到 唔知關唔關我事,最後要收訂金😂不過無論點都好佢呢間都係好爆人起碼要做一兩個月訂,今次就只係有戶外 因為裏面爆曬人 講下嘢食先 呢度啲嘢食嘅質素 海鮮冇咩話特別大驚喜蟹腳龍蝦鉗 正正常常,但係一講到佢啲肉類熱食 真係讚不絕口 我終於知道點解 呢間會去香港最搶手嘅自助餐之一,每樣食物嘅味道調教 肉類嘅入口 我相信佢哋真係有好好去研究過 ,牛肉好夠淋冇乜牛味 但自助餐我已經當贏咗,羊架好食佢哋都係慢煮,總之我今日起食到嘅肉類冇鞋乾銀硬呢幾樣嘢出現,就連佢嘅聖誕火雞都好嫩,海南雞飯我聽都好多人都話好好食係隔離枱兩三張枱都講,的確係唔錯 然後片皮鴨 佢哋好重視個皮夠熱唔會比塊皮凍,所以你每一個人佢會即刻整熱個皮先冇錯你見到呢間嘢對佢嘅食物係非常之重視質素,但係實在太多人排同埋所需嘅時間太耐 仲麻煩過出面生蠔所以我都係食咗一次,另外嘅有紅酒牛面肉 豬頸肉豬肋骨會鴨肉 松露芝士雲吞全部都好高水平冇咩嘢可以彈講下個甜品 佢又唔少榴槤相關嘅甜品 我最鍾意就係佢個雪糕同埋榴槤班蘭卷 佢個榴槤班蘭卷好似包住啲榴槤肉嘅雪

講下個甜品 佢又唔少榴槤相關嘅甜品 我最鍾意就係佢個雪糕同埋榴槤班蘭卷 佢個榴槤班蘭卷好似包住啲榴槤肉嘅雪糕咁 非常好食榴槤控 真係好難錯過 呢間係我食過幾十間裏面 暫時我起碼都排頭1-2👍

• 海南雞飯
2022-11-28 1710 浏览
冷盤整體幾好,蟹腳,蝦,青口都新鮮,但只dinner buffet 先出現既龍蝦就一般,似乎放得太耐法國生蠔新鮮,有海水味刺身試左三文魚,帶子,蝦,北寄貝。幾款都好新鮮,特別要讚三文魚d 紋好靚,蝦原隻上夠哂滋味,好鮮甜至於另一款只有dinner buffet 先出現既鵝肝多士係必食,大件又煎得好香脆菠菜煎帶子,蟹肉蟹子西蘭花都正常發揮Parma ham 配哈密瓜又係一流。哈密瓜又甜,中場食幾舊消下滯又再博殺過其他沙巴蒸龍躉都好味,但略嫌個汁較得唔夠甜另外佢既湯係好唔錯既。椰汁雪耳雞燉湯好夠火喉,龍蝦湯都夠哂惹味。鍾意飲湯既人一定要試呢間酒店既湯蟹粥都有蟹味,粥夠哂棉。但雞粥因係生滾,所以粥冇雞味芝士火炙帶子,三文魚,北寄貝壽司都燒得好香,飯都係一小舊。每樣試一件剛剛好一定要提既係自家製榴槤甜品。我人生中第一次食榴槤就係向度食。特別要提既係榴槤芝士一口撻,鬆脆既牛油餅皮伴隨住榴槤飄香向口中溶化咁,一絕。我食左至少8件仲有佢既自家製榴槤溶都一樣咁正,但食d 試下就好,因好滯仲有要向個counter 叫staff 比一球榴槤雪糕先有自家製榴槤雪糕,大推(同自己扭既唔同款)如有特別紀念日都可

法國生蠔新鮮,有海水味
菠菜煎帶子,蟹肉蟹子西蘭花都正常發揮

沙巴蒸龍躉都好味,但略嫌個汁較得唔夠甜

蟹粥都有蟹味,粥夠哂棉。但雞粥因係生滾,所以粥冇雞味

仲有佢既自家製榴槤溶都一樣咁正,但食d 試下就好,因好滯

如有特別紀念日都可有個靚靚cake 增添下氣氛

• 龍蝦湯
  • 刺身
  • 蟹粥
2022-11-20 1718 浏览
老公生日,佢鍾意食生蠔🦪海鮮上網搵咗好耐酒店buffet最後揀咗Hotel Icon 嘅The Market雖然佢係少數buffet 預約要俾訂,但完全係值得先講 生蠔🦪有別於一般嘅酒店要大排長龍, The Market 安排足夠人手去洗蠔開蠔,基本上唔使點排隊而且生蠔都好大隻,又厚身,仲好creamy 開邊龍蝦🦞啖啖肉好新鮮岀面好多酒店buffet 都係鴨肝但the Market 係鵝肝 鵝肝呀成件事高級好多,仲要煎得恰到好處呢個椰子🥥燉湯係全晚翻拎咗好多次嘅嘢無味精,夠濃粥都算係中上The Market 嘅榴槤甜品超高質每款都有好濃烈嘅榴槤味
老公生日,佢鍾意食生蠔🦪海鮮
上網搵咗好耐酒店buffet
最後揀咗Hotel Icon 嘅The Market
雖然佢係少數buffet 預約要俾訂,但完全係值得

先講 生蠔🦪
而且生蠔都好大隻,又厚身,仲好creamy

開邊龍蝦🦞啖啖肉好新鮮

岀面好多酒店buffet 都係鴨肝
但the Market 係鵝肝 鵝肝呀
成件事高級好多,仲要煎得恰到好處

呢個椰子🥥燉湯係全晚翻拎咗好多次嘅嘢

• 蟹粥
  • 龍蝦
  • 生蠔
2022-11-14 1321 浏览
看到推荐就订位来试一下榴莲下午茶,3点左右到,入座后叫了一壶薄荷茶,开始去自助区拿雪糕。订位要提前预交100元,时间两个小时3pm-5pm,服务生大概会在4:15pm提醒交钱。总体还是不错,并没有太多人,雪糕供应也充足。
甜点
椰子榴莲炖汤
咸点
榴莲雪糕
2022-11-05 1827 浏览
好耐冇食過自助餐,一心諗住搵間好的,見到呢間有生蠔,食評又好似唔太差,價錢還要係中上的(埋單$900幾一位),一心以為無事的啦!點知食完就覺得唔太值同有其他問題所以才上嚟發文表達下。6:30開始,6:15去到已經很多人在門口等入場,到能入去時我們三人被安排到最入的二人枱坐三個人,其中一個要面對牆壁來食,感覺已經唔太好,所以即時反映要求換枱,服務員很快也安排好換枱,這方面係值得讚的,而被安排的枱係最入面距離攞嘢食的比較遠有點唔係太方便。出去攞嘢食之前發現原來有加$160幾可以任飲紅白有汽的酒和啤酒,於是我問女服務員紅白酒係咩國家的,她說不清楚於是找來一位男同事來,但這位男服務員的態度就很有問題,一來開口就問咩事呀!我話想知紅白酒係咩國家時佢就答係澳洲的,跟住就話有汽酒都係澳洲的,啤酒就係嘉士伯,嘉士伯就唔知係咩國家的了(即時感覺佢態度好有問題),於是我選擇不要,但我朋友就選擇要了白酒,但我發現白酒係唔夠凍的,那女服務員立刻說會用冰雪住枝白酒(這也是讚的),我朋友說一個人飲太悶所以最終我都加錢要了紅酒,但就發覺紅酒就雪太凍了所以跟女服務員說紅酒不需要雪的了。終於到講食物方面的感覺,生蠔比較
終於到講食物方面的感覺,生蠔比較細和瘦但都有海水咸味的,每次可以攞三隻但開完的蠔放碟上給客人攞沒冰雪住感覺又係唔夠凍,攞了兩邊凍龍蝦,好奇怪一邊係淡到完全無味的另一邊就有番少少龍蝦和咸味的,松葉蟹腳都係咁,小龍蝦和蝦就正常的,而魚生就要讚帶子一流,三文魚就正常但要開口師傅才會係櫃入面攞三文魚腩俾你的,但啲蝦有點霉就唔太得了。到熱盤就發現選擇不多,所以只食了牛扒和羊扒,不錯可以的但都係要開口同師傅講才有好的部位,唔係會俾啲剩下的全熟邊位的。甜品就做緊榴槤主題,我麻麻的就沒試但佢哋有godiva軟雪糕,這個不錯可以的,所以食了兩杯

之後同那女服務員聊起上來,先知原來佢無名牌的係partime的,問了佢叫Condy,一個很好的服務員

總結就係$900幾的自助餐食物一般,服務有好有唔好,場地係一個U字型,坐最入的去攞嘢食就非常不方便。
2022-11-04
2022-10-19 2351 浏览
期待已久自助餐之旅屋企人生日,諗黎諗去都係食自助餐,知道餐廳出名要提早book,足足提前兩個月預訂,仲要落埋deposit 留位。事不宜遲,即刻睇下The Market 有咩好野食啦!準備開餐!一入門最吸引既係甜品區,特別有榴連主題,見到都心心眼😍,一開波就食左甜品先!第一頭炮食左榴連全餐🤣榴槤卷、榴槤糯米糍、榴槤撻、炸榴槤、榴槤布甸唔食榴連既,都有其他甜品選擇。份量細細件啱啱好仲有榴槤窩夫、加榴槤雪糕同無限添加榴槤醬、味道一流👍🏼唔係榴槤香精味之後食返個沙律清清喉嚨再食其他嘢!基本沙律款式同菜式都有。再飲返個湯先準備食海鮮!是日海鮮有長腳蟹、龍蝦、蟹鉗、同凍蝦龍蝦爽口彈牙,但唔係特別鮮甜。掛住食龍蝦冇特別試到長腳蟹生蠔不過不失帶子好鮮甜,刺身唔錯.其實當晚都仲有好多熟食,例如牛扒、羊架、龍蝦湯應有盡有,都有唔同口味芝士。但因為食得太飽、又不停咁食所以冇特別影到好多相。任何信用卡都冇折,買單連加一每人九百幾,抵唔抵就見仁見智啦。
期待已久自助餐之旅
事不宜遲,即刻睇下The Market 有咩好野食啦!

準備開餐!

唔食榴連既,都有其他甜品選擇。

份量細細件啱啱好

之後食返個沙律清清喉嚨再食其他嘢!基本沙律款式同菜式都有。

再飲返個湯先準備食海鮮!

是日海鮮有長腳蟹、龍蝦、蟹鉗、同凍蝦

龍蝦爽口彈牙,但唔係特別鮮甜。掛住食龍蝦冇特別試到長腳蟹

生蠔不過不失

帶子好鮮甜,刺身唔錯.

2022-10-10
  • 貓山王榴槤雪糕
  • 海鮮
  • 冷盤
  • 龍蝦湯
2022-10-18 1942 浏览
10月份屋企人生日又可以出去食好野,今日book左hotel icon入面既自助餐, 好耐以前食過一次Dinner Buffet,疫情之下都少左出去食自助餐,難得屋企人生日就豁出去啦,提提大家入座前必須出示24小時快速檢測證明相片~刺身區刺身區有師傅即場切刺身比食客,有三文魚、八爪魚、甜蝦、鯖魚,款款都好新鮮凍海鮮凍海鮮有花蟹,蟹肉好鮮甜,食多幾件就回本啦熟食熟食都有好多選擇,推介粉絲蝦煲同日式炸雞,粉絲彈牙蝦肉又好新鮮唔會霉,仲有馬來西亞螃蟹濃湯米粉,即叫即整,鮮味十足甜品「榴槤盛宴」壽星女係榴槤控而佢地既主題剛好就係榴槤盛宴,推出多款榴槤既甜品,推介榴槤雪糕加榴槤醬,超香濃既榴槤味,榴槤控必試

刺身

凍海鮮
凍海鮮有花蟹,蟹肉好鮮甜,食多幾件就回本啦

熟食

甜品「榴槤盛宴」