2023-08-13 137 浏览
餐廳位於黃埔海濱長廊,室內坐位舒適💚 室外更能飽覽維港景色,環境愜意✨ ▫️❥$𝟮𝟯𝟴 龍蝦堡/2ᴘᴄꜱ◂ ◂ 烤過的麵包充滿奶油香◂ ◂ 龍蝦肉不是塊狀,而是和香草蛋黃醬混合而成,有點像龍蝦沙律🦞▫️❥$𝟯𝟭𝟴 𝔻𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 𝕤𝕖𝕥 /𝕡𝕖𝕣 𝕡𝕖𝕣𝕤𝕠𝕟🍽️~~~~~~~~~~~~~~~~👉🏻 ᴛᴏ ꜱᴛᴀʀᴛ🍴ᐝ ꜱᴄᴀʟʟᴏᴘ ᴄᴇᴠɪᴄʜᴇ ɪɴ ᴘᴇʀᴜᴠɪᴀɴ ᴄɪᴛʀᴜꜱ ᴠɪɴᴀɪɢʀᴇᴛᴛᴇ◂ ◂ 扇貝幼嫩,酸酸的醬汁很開胃▫️ᐝ ꜰʀᴇꜱʜ ꜰɪɴᴇ ᴅᴇ ᴄʟᴀɪʀᴇ ᴏʏꜱᴛᴇʀ◂ ◂ 鮮味滿滿,小小一隻但肉質清爽🦪▫️👉🏻 ᴛᴏ ᴡᴀʀᴍ🍴ᐝ ɢᴀᴍʙᴀꜱ, ɢᴀʀʟɪᴄ ᴄʜɪʟɪ ᴘʀᴀᴡɴꜱ◂ ◂ 香噴噴的蒜香味太迷人了😻◂ ◂ 大蝦扎實爽彈,鮮甜得很◂ ◂ 還帶有一絲絲辣度,很美味🍤▫️ᐝ ꜰɪꜱʜ ᴛᴀᴄᴏꜱ◂ ◂ 剛炸起的魚柳還保持著暖暖的溫度◂ ◂ 加入惹味的醬汁、洋蔥、椰菜絲,也很不錯▫️👉🏻 ᴛʜᴇ ᴍᴀɪɴ ᴇᴠᴇɴᴛ🍴ᐝ ᴄʀᴀʙ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ ᴀʟɪᴏ ᴏʟɪᴏ◂ ◂ 意粉煮得Q彈充滿奶油香◂ ◂ 略嫌調味有點過淡▫️ᐝ ᴅʀʏ ᴀɢᴇᴅ-ᴛʜᴇ

❥$𝟮𝟯𝟴 龍蝦堡/2ᴘᴄꜱ
◂ ◂ 烤過的麵包充滿奶油香

▫️
~~~~~~~~~~~~~~~~
👉🏻 ᴛᴏ ꜱᴛᴀʀᴛ🍴
◂ ◂ 扇貝幼嫩,酸酸的醬汁很開胃
ᐝ ꜰʀᴇꜱʜ ꜰɪɴᴇ ᴅᴇ ᴄʟᴀɪʀᴇ ᴏʏꜱᴛᴇʀ
◂ ◂ 鮮味滿滿,小小一隻但肉質清爽🦪

👉🏻 ᴛᴏ ᴡᴀʀᴍ🍴
ᐝ ɢᴀᴍʙᴀꜱ, ɢᴀʀʟɪᴄ ᴄʜɪʟɪ ᴘʀᴀᴡɴꜱ
◂ ◂ 香噴噴的蒜香味太迷人了😻
◂ ◂ 大蝦扎實爽彈,鮮甜得很
◂ ◂ 還帶有一絲絲辣度,很美味🍤
ᐝ ꜰɪꜱʜ ᴛᴀᴄᴏꜱ
◂ ◂ 剛炸起的魚柳還保持著暖暖的溫度
◂ ◂ 加入惹味的醬汁、洋蔥、椰菜絲,也很不錯

👉🏻 ᴛʜᴇ ᴍᴀɪɴ ᴇᴠᴇɴᴛ🍴
ᐝ ᴄʀᴀʙ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ ᴀʟɪᴏ ᴏʟɪᴏ
◂ ◂ 意粉煮得Q彈充滿奶油香
◂ ◂ 略嫌調味有點過淡

ᐝ ᴅʀʏ ᴀɢᴇᴅ-ᴛʜᴇ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴀᴠᴇᴛᴛᴇ
◂ ◂ 需另+$78
◂ ◂ 肉味濃郁、肉汁飽滿,水準相當不錯
◂ ◂ 沾點芥末醬另有一番風味

👉🏻 ꜱᴡᴇᴇᴛ ꜰɪɴᴀʟᴇ🍴
ᐝ ʙᴀꜱQᴜᴇ ʙᴜʀɴᴛ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴄᴀᴋᴇ ᴡɪᴛʜ ʀᴀꜱᴘʙᴇʀʀʏ ɢᴇʟᴀᴛᴏ
◂ ◂ 蛋糕軟綿綿不過甜,覆盆子雪葩清新爽口
◂ ◂ 兩者完美的配搭🫐👍🏻
ʟᴇᴍᴏɴ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴛᴀʀᴛ
◂ ◂ 也很清新,不過賣相就就較為失色

位於黄埔海旁邊既一間地中海菜,店內同室外既環境位置都好舒適,如果係夜晚黎唔熱又有啲風,坐室外位置飲嘢都幾chill架。餐廳供應多款嘅前菜、Tapas、肉類海鮮及甜品等。晚上有Dinner set 亦都可以單點菜式。🌟薄切油甘魚配柚子汁和墨西哥辣椒 $168油甘魚加咗柚子汁會微酸,味道幾夾🌟牛油果他他配芒果給酸種麵包 $148牛油果加上芒果粒同紅菜頭粒,味道酸酸甜甜,好清新,可以配酸種麵包食。🌟西班牙油蒜大蝦 $158一份有8隻,蒜香味好重,大蝦夠爽彈,亦都配咗脆脆既酸種麵包🌟Fish Taco (2pcs) $88Taco可叫2件或4件,係炸魚上面加咗酸瓜、紫洋蔥同千島醬。炸魚外皮香脆,千島醬帶少少辣,反而冇咁膩,都幾好食🌟香煎鵝肝配布里歐麵包 $138上次試過好好食既tapa,今次黎到要再叫。呢到用既麵包係鬆軟既,鵝肝煎咗表面都好嫩,如果厚切啲會更好食。🌟龍蝦堡 $128麵包外面烘脆,偏鬆軟,中間夾住滿滿既龍蝦肉,龍蝦肉撈咗餐廳自家製香草蛋黃醬,味道都唔錯🌟新西蘭羊假配時令素菜 $318一份有3件羊假,叫咗medium,切開肉呈嫩粉色,脂肪唔會好多,肉質幾嫩,調味夠香。配菜有雜菌同薯

🌟薄切油甘魚配柚子汁和墨西哥辣椒 $168
油甘魚加咗柚子汁會微酸,味道幾夾

🌟牛油果他他配芒果給酸種麵包 $148

🌟西班牙油蒜大蝦 $158
一份有8隻,蒜香味好重,大蝦夠爽彈,亦都配咗脆脆既酸種麵包

🌟Fish Taco (2pcs) $88

🌟香煎鵝肝配布里歐麵包 $138

🌟龍蝦堡 $128

🌟新西蘭羊假配時令素菜 $318
一份有3件羊假,叫咗medium,切開肉呈嫩粉色,脂肪唔會好多,肉質幾嫩,調味夠香。配菜有雜菌同薯仔

🌟Italian Gelato $48/Scoop
Pistachio口味必食,開心果味好香濃,口感幼滑
2023-08-08 140 浏览
兩大一小食星期六lunch, 埋單891,食物水準一般,侍應態度地獄式惡劣,完全唔值呢個價錢,我brunch set包咩嘢飲品唔講,埋完單要我問先至講仲有嘢飲未享用,不知所謂,完全唔值呢個價錢,快啲執。入到去食brunch set 餐牌寫到模棱兩可,唔清唔楚,問個侍應究竟佢寫乜嘢?又黑面,brunch set 唔知包咩飲,唔包咩飲,待應又唔解釋清楚,唔知嗰啲服務費修理做乜鬼,垃圾餐廳,態度惡劣待應,千祈唔好去幫襯。

2023-08-05
2023-08-08 885 浏览
這間位於黄埔海旁長廊的西餐廳,環境寬敞舒適,有室內和室外座位選擇,還有無敵大海景🌊,而且氣氛不錯,十分適合慶祝💕.🦞The Bayside Bisque $148用上波士頓龍蝦煮成的湯,味道好濃郁,充滿鮮味。.✨Dinner By The Bay✨ $318 per person.🔸To Start:.💕36 Month Ibérico Ham with Crystal Tomato Bread用上36個月的伊比利亞火腿,味道咸香,配上酸酸甜甜的水晶番茄和鬆軟麵包,是不錯的前菜。.🐟Scallop Ceviche in Peruvian Citrus Vinaigrette扇貝好新鮮又鮮美,配上秘魯柑橘醋汁及多款配料,味道更提升,令人好開胃。.🔹To Warm:.🧀Truffle & Cheese Bikini多士外脆內軟,配上惹味的黑松露、🧀芝士、風乾火腿,十分滋味。.🌮Fish Taco (2pcs) 魚柳新鮮炸起好香脆,魚肉肉質嫩滑,再配上牛油果醬、洋蔥、椰菜絲,好美味的taco!.🔸The Main Event:.🥟Truffle Ricotta Ravioli in Truf

🦞The Bayside Bisque $148
用上波士頓龍蝦煮成的湯,味道好濃郁,充滿鮮味。

🔸To Start:

🔹To Warm:
🧀Truffle & Cheese Bikini

🌮Fish Taco (2pcs)

🔸The Main Event:
🥟Truffle Ricotta Ravioli in Truffle Cream
意大利雲吞很惹味,每粒都充滿著香濃的黑松露和芝士香氣,忍不住一粒接一粒。

🥩Dry Aged-The Wagyu Bavette +$78
選用高質風乾的M5和牛Bavette,肉質軟嫩,肉汁豐富,牛味香濃,配搭惹味的黑松露醬汁,味道更提升。伴碟還有新鮮薯菜,真的大滿足,牛控必點。

🔹Sweet Finale:
🍰Basque Burnt Cheese Cake with Raspberry Gelato
芝士蛋糕口感綿密,而且芝士味好濃,配上酸酸甜甜的覆盆子Gelato,真的大滿足。

🍋Lemon Cream Tart
檸檬味酸酸甜甜,感覺清新,甜而不膩。

🔸Drinks :
🌸SPRING GARDEN $98
這杯mocktail 用上薰衣草、蝶豆花、葡萄柚、蘇打水、食用花整成,賣相精美,好有清新感覺。
☀️BAYSIDE PASSION $118
菠蘿造型嘅杯身裝着鮮藍色的Cocktail,感覺十分夏日。飲品用伏特加、藍橙酒、菠蘿汁、百香果糖漿、蛋白、蘇打水整成,充滿百香果果香,味道易於入口。
延續生日月份嘅開心❣️ 呢晚好朋友帶咗我嚟黃埔海濱呢間咁有格調嘅餐廳撐枱腳節日加上美景、美食作祟 我哋皆食慾大增減肥嘛 等食埋呢幾餐生日飯先再唸😌******************************食物s:🐟Fish Taco (2pcs) ($88)我同朋友都好喜愛呢款Tapas😍炸魚柳色、香、酥、味俱全 放咗一陣依然保持脆身魚柳好厚肉 並加入酸瓜、紫洋蔥同牛油果蓉🥑面上淋上滿滿千島醬 成個感覺酸酸甜甜咁 非常惹味😋🫓Mezze Medley ($178)呢個西班牙拼盤有幾款造法嘅豆泥醬汁配皮塔餅 深深愛上鷹咀豆泥嘅我今趟係特意為佢而嚟💕皮塔餅烘香暖暖哋 口感煙靱且有輕微拉扯感可以依個人口味 淋上自己喜歡嘅醬汁同配料 *鷹嘴豆泥醬超rich 質感綿密 豆香味濃 面層有鷹嘴豆粒 並灑上少許辣粉以豐富味覺*酸瓜酸咪咪好開胃 加幾粒喺鷹鷹咀豆泥醬中就啱啱好😆*源自北非嘅哈里薩辣醬唔算太辣 甜甜哋有啲似茄汁咁*香辣茄子泥則辣度十足 好有後勁 啱晒愛辣人士🌶️*比較特別嘅酥炸豆泥賣相雖然唔太吸引 但食落好有驚喜滿滿嘅豆蓉加入香草調味 味道幾好🐖Spanish Sucking Pig ($2
延續生日月份嘅開心❣️
呢晚好朋友帶咗我嚟黃埔海濱呢間咁有格調嘅餐廳撐枱腳
節日加上美景、美食作祟 我哋皆食慾大增
減肥嘛 等食埋呢幾餐生日飯先再唸😌

食物s:

🐟Fish Taco (2pcs) ($88)
我同朋友都好喜愛呢款Tapas😍
炸魚柳色、香、酥、味俱全 放咗一陣依然保持脆身
魚柳好厚肉 並加入酸瓜、紫洋蔥同牛油果蓉🥑
面上淋上滿滿千島醬 成個感覺酸酸甜甜咁 非常惹味😋

🫓Mezze Medley ($178)
呢個西班牙拼盤有幾款造法嘅豆泥醬汁配皮塔餅

*源自北非嘅哈里薩辣醬唔算太辣 甜甜哋有啲似茄汁咁
*香辣茄子泥則辣度十足 好有後勁 啱晒愛辣人士🌶️
*比較特別嘅酥炸豆泥賣相雖然唔太吸引 但食落好有驚喜
滿滿嘅豆蓉加入香草調味 味道幾好

🐖Spanish Sucking Pig ($298)
呢款西班牙乳豬真係驚為天人係我食過最好食嘅乳豬❣️
乳豬皮薄香脆 輕咬時發出「喀嚓」聲響 非常清脆
奶豬保留嫩白嘅色相 肉質又腍又嫩滑 緊緊鎖住肉汁
調味亦恰到好處 唔會過鹹 有油脂嘅香味
點埋芥末醬汁同鹹燒汁 味道就更有層次啦

🐮Dry Aged- The Wagyu Bavette (150g) ($268)
點咗Medium Ratio 和牛得以保持嫩滑同juicy質感
厚切上碟 食嘅時候更有口感 牛味幾重
油脂比例恰到好處 配埋芥末醬汁整體感覺一流
配菜豐富 有炒雜菇、焗薯仔同有機甘筍平衡一下呢

🥨Churros with Chocolate Dip ($98)
西班牙油條新鮮即炸 浸滿砂糖
入口滿滿嘅玉桂香味 點埋黑朱古力醬大滿足呀

🍧Italian Gelatos' (Pistachio) ($48)
終於試到開心果味嘅Gelatos雪糕❣️
開心果味好濃 滿滿開心果碎 有沙沙哋嘅感覺

🍷Virgin Sangria ($48)
呢杯mocktail 真係好靚❣️啱晒唔太識飲酒嘅人

室內區窗邊嘅枱櫈好靚 嘆住冷氣望住海景 感覺好浪漫

*****************************
小結:

真係冇唔喜愛呢度嘅理由❣️
無論食物、環境定服務 都發揮超高水準
非常適合慶祝生日同紀念日
已經將佢記喺腦中 下次慶祝有著落喇🥳

• Mezze Medley
  • Spanish Sucking Pig
  • Fish  Taco
暑假機票貴不如留啲budget食好野,加埋有消費卷可以同另一半,嚟咗「The bayside」喺海邊享受美景之餘又品嚐豐盛地中海晚餐❗餐廳裝修簡潔乾淨,環境舒適似在船上一樣,一邊位置有落地窗邊位而且座位寬敞,店員服務周到,立刻送上小食及不時加水!我們一行2人惠顧了菜式:1️⃣🌟Starter 我地叫咗顏色配搭非常既Avocado Tartare 牛油果配上芒果及紅菜頭清清香滑, 另外仲有一上碟已飄來陣陣香氣既Gambas,大大隻新鮮蝦緊係用蒜蓉炒香配上多士,鮮香美味!2️⃣🌟Lobster roll焗得香脆既麵包配新鮮龍蝦加上秘製醬汁,每一口都食到鮮味龍蝦肉非常滿足❗3️⃣🌟Main course地中海點小得叫海鮮即刻點嗰Kyoto Cod ,似西京燒既煮法小小甜配上大大件而且肉質緊緻Cod,仲有就係燒得非常香脆可口既Suckling Pig, ,唔油膩皮同肉既比例啱啱好❗️4️⃣🌟Drink咁Chill既環境不忘整杯靚野飲,叫咗Virgin Sangria 同 Passionate Affair,兩杯同樣配搭新鮮生果,賣相吸睛之餘而且入口非常冰涼香甜❗️5️⃣🌟Chocolate Lava Cake wit

我們一行2人惠顧了菜式:

1️⃣🌟Starter

2️⃣🌟Lobster roll

3️⃣🌟Main course

4️⃣🌟Drink

5️⃣🌟Chocolate Lava Cake with Vanilla Gelato
最後緊係叫埋甜品,填補另一個胃,份量足夠兩份淺嘗,心太軟朱古力味香濃,而且流心效果突出,配上凍冰冰既雲呢拿籽雪糕,為精彩的一餐劃上完美句號❗

2023-07-29
  • Lobster Roll
2023-08-01 90 浏览
維港美景下既西班牙菜餐廳分室內同室內室外可以抱攬維港景色而室內情調氣氛會更佳 ꔐ白酒蕃茄燴青口($168)青口份量好多 隻隻鮮嫩飽滿蕃茄香草醬汁幾惹味 同青口幾夾 ꔐ松露醬吐司西班牙多士($128)最鍾意食bikini用牛油將吐司煎到香脆 做到外脆內軟口感裡面係超柔軟既拉絲芝同香濃黑松露每口都令人異常滿足 ꔐ西班牙紅蝦蒜香墨汁意粉($298)紅蝦超巨形 蝦頭仲有好多膏蝦膏甘香無比而蝦肉鮮甜幼嫩蒜香墨汁意粉既蒜香 如果再濃D會更好ꔐ和牛配黑松露醬及有機蘿蔔($268)和牛點了5成熟 裡面係超討人歡心既粉嫩油脂不算太重 反而幾有肉香肉質軟腍有咬口 ꔐLYRE'S ITALIAN ORANGE AND TONIC ($108)ꔐSpring Garden ($98)兩杯飲品都幾清爽幾fresh
維港美景下既西班牙菜
餐廳分室內同室內
室外可以抱攬維港景色
而室內情調氣氛會更佳

ꔐ白酒蕃茄燴青口($168)
青口份量好多 隻隻鮮嫩飽滿
蕃茄香草醬汁幾惹味 同青口幾夾

ꔐ松露醬吐司西班牙多士($128)
最鍾意食bikini
用牛油將吐司煎到香脆 做到外脆內軟口感
裡面係超柔軟既拉絲芝同香濃黑松露
每口都令人異常滿足

ꔐ西班牙紅蝦蒜香墨汁意粉($298)
紅蝦超巨形 蝦頭仲有好多膏
蝦膏甘香無比而蝦肉鮮甜幼嫩
蒜香墨汁意粉既蒜香 如果再濃D會更好

ꔐ和牛配黑松露醬及有機蘿蔔($268)
和牛點了5成熟 裡面係超討人歡心既粉嫩
油脂不算太重 反而幾有肉香
肉質軟腍有咬口

ꔐSpring Garden ($98)
兩杯飲品都幾清爽幾fresh
2023-07-28 94 浏览
Booking時必須注入要冷氣位先會俾,唔講就冇亦唔會主動問。帶位人掛住傾計 ,向坐住外國人就笑曬口,對住本地人就見到都唔理亦唔會有人幫手帶位。等咗5分鐘先走埋黎問,態度明顯不滿意,咁嘅質素唔會再去。

2023-07-28
想找間看到無敵維港景的餐廳☁️,不如試試在九龍逸君綽酒店旁的 ☀️ 𝐓𝐡𝐞 𝐁𝐚𝐲 𝐒𝐢𝐝𝐞啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)! 餐廳佔地𝟔𝟎𝟎𝟎尺,有室外和室內坐位,環境寬敞之餘,更可飽覽𝟏𝟖𝟎度維港全海景😚,邊吹著海風邊吃晚餐,感覺好寫意呢~ 餐點方面,以地中海菜為主😆,由西班牙的華倫西亞到義大利的威尼斯等口味都有供應哦~ @ 𝐁𝐢𝐤𝐢𝐧𝐢 𝐂𝐨𝐚𝐬𝐭-𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭🥪$𝟏𝟏𝟖 我一向好愛吃Bikini Toast😍! 兩片香脆的麵包,夾著黑松露芝士🧀️,鹹香十足,外脆內軟,好好吃(≧▽≦)! @ 𝐌𝐚𝐫𝐲𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐂𝐚𝐤𝐞𝐬🦀$𝟏𝟏𝟖蟹餅小小一個,但卻好足料。 @ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐊𝐚𝐫𝐚𝐚𝐠𝐞🍗$𝟏𝟐𝟖 炸雞塊有好多件,略為炸得過了火喉🤔。蘸上辣醬後更惹味。 @ 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐑𝐨𝐥𝐥🦞$𝟏𝟐𝟖 龍蝦包好多龍蝦\^O^/,如果包焗得脆一點就更合我胃口! @ 𝐊𝐲𝐨𝐭𝐨 𝐂𝐨𝐝🐟$𝟐𝟗𝟖 又大又厚的鱈魚,質素甚高。魚肉鮮美又嫩滑😋,好吃耶~ @ 𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 𝐏𝐚𝐫𝐭𝐲 & 𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 𝐆𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨🍦$𝟗𝟖+𝟒𝟖 開心果蛋糕是素食😏,無蛋製作,吃素的朋友仔也可以吃啦~雪糕的開心果味

@ 𝐁𝐢𝐤𝐢𝐧𝐢 𝐂𝐨𝐚𝐬𝐭-𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭🥪$𝟏𝟏𝟖

@ 𝐌𝐚𝐫𝐲𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐂𝐚𝐤𝐞𝐬🦀$𝟏𝟏𝟖

蟹餅小小一個,但卻好足料。

@ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐊𝐚𝐫𝐚𝐚𝐠𝐞🍗$𝟏𝟐𝟖

炸雞塊有好多件,略為炸得過了火喉🤔。蘸上辣醬後更惹味。

@ 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐑𝐨𝐥𝐥🦞$𝟏𝟐𝟖

龍蝦包好多龍蝦\^O^/,如果包焗得脆一點就更合我胃口!

@ 𝐊𝐲𝐨𝐭𝐨 𝐂𝐨𝐝🐟$𝟐𝟗𝟖

又大又厚的鱈魚,質素甚高。魚肉鮮美又嫩滑😋,好吃耶~

開心果蛋糕是素食😏,無蛋製作,吃素的朋友仔也可以吃啦~雪糕的開心果味好濃🥳,值得試試~
2023-07-27
2023-07-23 460 浏览
位於黃埔海濱長廊旁邊,餐廳主打特色地中海菜✨環境寬敞舒適,室內裝修充滿格調,仲有特色卡座梳化位,而室外位置可以飽覽海景,氣氛一流😍 ❀ Fresh Oyster (3pcs) 🦪法國生蠔肉質鮮味爽口,帶有陣陣海水鹹味,特別地配搭熱情果汁,酸甜清新~❀ Avocado Tartare Verde 🥑牛油果他他上鋪滿芒果及紅菜頭粒,表面灑上芝麻✨ 牛油果好creamy,配埋酸酸甜甜既芒果及爽口既紅菜頭粒好開胃☺️❀ Fish Taco (2pcs) 🌮炸魚taco望落好吸引🥰 薄餅皮包住大大塊炸魚柳,炸魚外層酥脆,肉質嫩滑~入面仲加入牛油果醬、洋蔥及椰菜絲等,食落好惹味呢!❀ Lobster Roll (1pc) 🦞大大份龍蝦包😍 麵包質感鬆軟又帶牛油香,入面夾滿龍蝦肉及蟹籽,鮮味十足✨ 加埋自家製醬汁調味,帶少少辣味好滋味😝❀ Pan Seared Foie Gras on Buttered Brioche with Figs Compote 🦆鵝肝肥美甘香,入口即溶☺️ 配上紅莓及黑醋汁食中和油膩感~❀ Truffle Ricotta Ravioli in Truffle Cream 🧀意

❀ Fresh Oyster (3pcs) 🦪

❀ Avocado Tartare Verde 🥑

❀ Fish Taco (2pcs) 🌮

❀ Lobster Roll (1pc) 🦞

鵝肝肥美甘香,入口即溶☺️ 配上紅莓及黑醋汁食中和油膩感~

意大利雲吞口感香滑帶煙韌感✨ 咬開入面有滿滿既黑松露及芝士,芝士味濃郁,亦散發淡淡松露香

❀ Dry Aged-The Wagyu Bavette 🐮
和牛叫咗medium rare,熟成後既肉質軟嫩多汁,亦重牛味,食落唔會太肥膩😍 配上黑松露醬汁及有機薯菜,味道香濃入味👍🏻

❀ Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Sorbet 🍰
巴斯克芝士蛋糕質感軟滑輕盈,芝士味濃厚,特別鐘意紅莓雪芭依個配搭,酸甜清爽既口感中和甜膩感🥰

❀ Hummingbird By The Bay 🍸
雀仔造型酒杯好啱打卡✨ 以rum酒做base,飲落香甜既櫻桃味突出,帶有濃烈酒香味
2023-07-21 182 浏览
餐廳位於紅磡海邊仲有𝒪𝓊𝓉𝒹𝑜𝑜𝓇位 可以吹住海風望住維港海景食地中海菜室內以西式簡約裝潢配襯走入餐廳已經好有地中海風情🔸𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗿𝗼𝗹𝗹 $𝟮𝟯𝟴包外層香脆鬆軟,有焗過嘅焦香味。餡料夾左滿滿嘅🦞龍蝦肉,鮮美多汁,有濃郁嘅龍蝦味,再加上其他香料同調味料,令味道更加豐富。🔸𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿 $𝟮𝟱𝟴生蠔新鮮爽口,隻隻都咁肥美,唔會有腥味,食落鮮甜嫩滑,配埋芒果汁完美配搭。🔸西班牙紅蝦蒜香墨汁意粉 $𝟮𝟵𝟴意粉煮得剛好,配上香蒜同墨汁,味道香濃,再加上新鮮嘅大紅蝦,咬落爽口有嚼勁,色香味俱全,非常好食。🔸脆皮乳豬配馬鈴薯 $𝟮𝟵𝟴豬皮烤得香脆,肉質鮮嫩多汁。配菜仲有甜椒同烤馬鈴薯🥔,口感綿密,兩者搭配得恰到好處。🔸𝗖𝗵𝘂𝗿𝗿𝗼𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗗𝗶𝗽 $𝟵𝟴西班牙油炸鬼外皮金黃酥脆,鬆軟嘅內層又帶有淡淡嘅玉桂香氣。朱古力醬味道香濃,淋落喺油炸鬼上,兩者相輔相成,口感豐富,令人一試難忘。-𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸-🔸𝗩𝗿𝗶𝗴𝗶𝗻 𝗦𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗮 $𝟲𝟴呢杯𝗠𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹用咗提子汁再加上多種水果所製成,包括西瓜、青蘋果同埋橙,飲落好清新。
餐廳位於紅磡海邊

🔸脆皮乳豬配馬鈴薯 $𝟮𝟵𝟴

-𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸-
🔸𝗩𝗿𝗶𝗴𝗶𝗻 𝗦𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗮 $𝟲𝟴
2023-07-18
最近同男朋友去咗黄埔海旁長廊嘅The Bay side💙 餐廳環境好大 室外可以望到無敵海景 好chill🌊 室內卡位亦坐得好舒服 當日有少少雨 所以我同男朋友坐咗係室內~ 我訂座時remark左係紀念日 店員好好幫我哋係甜品上邊寫住Happy Anniversary🫶🏻 見到隔籬枱有人慶祝生日 職員仲會唱生日歌添🤣🥳 我哋叫咗嘅食物都好好食 又坐得舒服 絕對會回訪~ ✻ Impossible Slider HKD88/2好可愛嘅炭黑色漢堡仔🍔 用咗Impossible植物肉同埋素芝士 好睇又好食🖤 size啱啱好😆✻ Fish Tacos HKD88/2 🌮香脆魚柳墨西哥夾餅! 魚柳炸得外脆內嫩 配埋椰菜絲 紫洋蔥 千島醬 同埋牛油果蓉 口感豐富 酸酸甜甜幾好食!✻ Lobster Roll HKD128/1餐廳嘅人氣菜式✨超大個龍蝦包😆 好足料入面有好多三文魚籽同龍蝦肉🦞 面包用牛油烘過香脆又鬆軟ᰔᩚ (˶ˊᵕˋ˵) 龍蝦肉沙律調味微微辣好惹味!✻ Provence Pizzette HKD78素菜pizza都可以好好食😝 餅底係比較薄身香脆個type🍕 有好多唔同嘅蔬菜 洋蔥同埋

✻ Impossible Slider HKD88/2
Impossible Slider

✻ Fish Tacos HKD88/2 🌮
Fish Tacos

✻ Lobster Roll HKD128/1
Lobster Roll

✻ Provence Pizzette HKD78
素菜pizza都可以好好食😝 餅底係比較薄身香脆個type🍕 有好多唔同嘅蔬菜 洋蔥同埋蘑菇等等 口感一流!而且都幾香芝士味~🧀
Provence Pizzette

✻ Oyster HKD138/3
Fine De Claire新鮮生蠔好肥美同飽滿🦪
另外仲有好特別嘅百香果醬 酸酸甜甜配搭好新穎!💛
Oyster

✻ Seafood Linguini HKD 238
我同男朋友都覺得好好食嘅海鮮扁意粉!有好多新鮮海鮮😋例如蝦 青口同扇貝等等 意粉嘅質地軟硬適中而且非常掛汁🤤❤️yum
Seafood Linguini

✻ Wagyu Bavette (150g) HKD268
自家乾式熟成和牛都係好好食!!肥瘦適中唔會話太過油膩 肉味非常非常濃郁 Medium Rare煮得啱啱好切開入邊啲肉仲係好嫩滑❣️ 口感柔嫩好正!質素確實好高⁽(◍˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)⁽而家諗返起都想再食haha
Wagyu Bavette

✻ Hummingbird By The Bay HKD108
首先佢嘅賣相好靚好特別 成隻雀仔咁好可愛!❤️ Rum, Maraschino, Lime, Cranberry, Shiraz & Rosemary 我個人覺得酒味唔算太重 都幾易入口 而且打卡真係好靚🐦✨
Hummingbird By The Bay

✻ Chocolate Lava Cake with Vanilla Gelato HKD128
心太軟一切開都幾流心!🫶🏻 朱古力味好濃好濃 甜度適中唔會話太過甜 配埋雲尼拿gelato雪糕冰火交融超正!而且寫埋Happy Anniversary影相都好靚📷❤️~

✻ Churros with Chocolate Dip HKD98
Churros油炸條口感酥脆又煙韌 好香肉桂味🤎點埋濃郁朱古力醬之後一齊食令人難以抗拒~
Churros with Chocolate Dip

Wagyu Bavette
Hummingbird By The Bay
Churros with Chocolate Dip
2023-07-13 399 浏览
𓆹 𓆹事隔一年再去The Bayside,運作比開業初期更暢順。氣氛是依舊的好。食物供應更全面了。還有Set Dinner ($318) 選擇,於是我們就點了2份。𓇷 Scallop Ceviche in Peruvian Citrus Vinaigrette帆立貝刺身切片,配上酸酸甜甜的秘魯柑橘油醋汁,清新開胃的前菜。𓇷 Fresh Fine De Claire Oyster (+$60)法國蠔之中我最愛的正正就是Fine De Claire。特別爽脆鮮甜,還有淡淡的榛果香。𓇷 Gambas, Garlic Chili Prawns 這道是必點推介!蒜香蝦非常惹味,薄脆多士蘸上蒜油更是滋味無比!𓇷 Fish Tacos上次試過Fish Tacos之後念念不忘,今次再點這道菜依然非常驚艶。香脆炸魚加上醃紅蔥、茄醬和墨西哥辣醬,酸辣醒胃,口感爽脆!𓇷 Pan Seared Halibut in Salsa Verde with Mashed Potato & Grilled Asparagus (+$48)比目魚本已經油脂豐富,煎香後配上青醬更惹味。土豆泥和烤蘆筍的搭配令整個菜式更有層次

𓆹 𓆹

Fresh Fine De Claire Oyster

Gambas, Garlic Chili Prawns

𓇷 Gambas, Garlic Chili Prawns

𓇷 Fish Tacos

比目魚本已經油脂豐富,煎香後配上青醬更惹味。土豆泥和烤蘆筍的搭配令整個菜式更有層次。

𓇷 Dry Aged - The Wagyu Bavette (+$78)
在灼熱的烤架上翻動一次,成全了熟得剛好的熟成和牛。肉汁鎖住,牛味香濃又不羶。

Fish  taco
Dry Aged - The Wagyu Bavette

𓇷 Lyre’s Italian Orange & Tonic $108
用上 Lyre’s Italian Orange、Tonic Water和Raspberry。夏天必點的mocktail!

𓇷 Bayside Passion $118
用Vodka作底,加入菠蘿汁、熱情果糖漿和梳打水,酸酸甜甜,Blue Curacao 帶出漂亮的藍綠色,打卡又好喝。

𓇷 Basque Burnt Cheese Cake with Raspberry Gelato + Lemon Cream Tart
甜品的檸檬撻酸甜清新,紅莓雪糕也減低了芝士蛋糕的甜膩感。最驚喜的是那個 Happy birthday,謝謝店員的細心。

海傍的寶藏小店,還是維持食物的高質素。增添了set dinner令其性價比更高。

𓆹 𓆹

Lyre’s Italian Orange & Tonic   +  Bayside  Passion
Lemon  cream  tart

Lemon  cream  tart
  • Dry Aged-The Wagyu Bavette
  • Fish  Taco
2023-07-12 94 浏览
自從搬到黃埔居住後,每日都嘗試發掘區內美食😝(歡迎大家推薦!🙌🏻)今次發現九龍海逸君綽酒店附近近海邊位置,有一間主打地中海菜餐廳,可以對住海景chill一chill🥰👉🏻食物: 4.2/5首先要一讚餐廳職員態度友善,服務周到!食物質素亦令人滿意😋▪️蒜油蝦蝦仁爽口彈牙,配合濃濃蒜味,深得我這位蒜味狂好的歡心😝🥰▪️香煎鵝肝中間非常嫩🤤入口即融的感覺!必點之選!💯▪️三文魚他他份量頗多,但味道略淡。▪️波士頓龍蝦墨汁意粉龍蝦肉質新鮮,調味剛好不會蓋過龍蝦的鮮味。😋▪️和牛點了medium, 熟度剛好,入口有濃濃牛香。▪️巴斯克蛋糕配紅莓雪芭蛋糕的芝士味濃,配上酸酸甜甜的紅莓雪芭,非常解膩!🤤▪️朱古力心太軟配雲尼拿雪糕朱古力濃郁,帶濃稠的流心,甜度剛好!

👉🏻食物: 4.2/5
首先要一讚餐廳職員態度友善,服務周到!食物質素亦令人滿意😋

▪️蒜油蝦
蝦仁爽口彈牙,配合濃濃蒜味,深得我這位蒜味狂好的歡心😝🥰

▪️香煎鵝肝
中間非常嫩🤤入口即融的感覺!必點之選!💯

▪️三文魚他他
份量頗多,但味道略淡。

▪️波士頓龍蝦墨汁意粉
龍蝦肉質新鮮,調味剛好不會蓋過龍蝦的鮮味。😋

▪️和牛
點了medium, 熟度剛好,入口有濃濃牛香。

▪️巴斯克蛋糕配紅莓雪芭
蛋糕的芝士味濃,配上酸酸甜甜的紅莓雪芭,非常解膩!🤤

▪️朱古力心太軟配雲尼拿雪糕
朱古力濃郁,帶濃稠的流心,甜度剛好!
2023-07-11 117 浏览
黃埔花園海邊 The Bayside環境舒適寬闊,無論在室內或室外,都可以飽覽海邊璀璨的夜景,約好朋友傾吓偈,浪漫情調下飲杯嘢,西班牙特色美食都令人好開心!一坐低,侍應就送上兩款Tapas,非常貼心同熱情咁為我哋介紹美食,呢度服務質素系酒店級。脆皮乳豬配馬鈴薯Suckling Pig💰298HKD呢道菜絕對要比100分,非常有驚喜!無論擺盤定係味道都係冇得輸!乳豬皮脆肉冧,一口咬落去「咔」嘅一聲,脆薄嘅乳豬皮同鬆軟嘅乳豬肉在口中化開,油脂恰到好處,肉質鮮嫩多汁,帶有微微嘅甜味,口感非常出色。龍蝦包Lobster Roll💰128HKD一份足夠兩人食用,龍蝦肉好豐富,同蟹籽搭配令口感多層次,餐包亦很鬆軟。京都麵豉醬焗鱈魚 Kyoto Cod💰298HKD呢道fusion 菜味道都幾有驚喜,鱈魚肉質扎實且大份,麵豉醬又幾帶岀鱈魚鮮甜味。白酒蕃茄燴青口Mussel Marinara💰168HKD散發出濃郁的白酒香氣,青口鮮美,而番茄的酸甜味道則能夠提升整道菜的層次感。Virgin Sangria💰48HKD無酒精飲品,適合唔飲酒嘅人,好適合炎熱天氣飲用。許多水果粒粒,賣相好靚又好飲。口感淡雅

脆皮乳豬配馬鈴薯Suckling Pig💰298HKD

龍蝦包Lobster Roll💰128HKD

京都麵豉醬焗鱈魚 Kyoto Cod💰298HKD

白酒蕃茄燴青口Mussel Marinara💰168HKD

Virgin Sangria💰48HKD
無酒精飲品,適合唔飲酒嘅人,好適合炎熱天氣飲用。許多水果粒粒,賣相好靚又好飲。口感淡雅清爽,令人感到十分舒暢。

Hummingbird By The Bay💰108HKD
好鐘意佢在燈光下嘅光影,色澤突出,味道甜中帶微酸,冧酒嘅香氣同莓汁好夾,加上檸蜜汁同迷迭香,令整個味道更加豐富,口感清新。

西班牙油條配朱古力醬
Churros with Chocolate Dip💰98HKD
西班牙特色甜品,油條酥脆,沾上朱古力醬亦不會太甜。

📍 The Bayside
紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖
(港鐵黃埔站 D1 出口, 步行約4分鐘)