大年初二,好多地方都收咗爐,想行街梗係出番尖咀啦。但又要搵嘢食,尖咀一定多人啦,不如前一個站落,睇下有咩食。去到佐敦,搵到間幾靚嘅cafe,叫studio caffeine。入到去,原來呢間嘢係用音樂為主題嘅cafe,連佢啲嘢食都係用音樂命名。我冇入到最入,入面應該可以玩場unplug live show,見到都手痕想玩兩嘢呀!好肚餓,有個睇個名都知勁嘅 - heavy metal all day breakfast!好豐富嘅一個all day breakfast,啱晒餓嘅男士,一定填飽你個肚。仲有好多沙律菜,有番啲纖維落肚好似會令_ _ 順暢啲。佢個蛋唔錯,好有M記早餐感覺。要試吓咖啡,梗係要試macchiato。呢度啲咖啡有啲果味,唔係得個酸味。總結係,如果下次大家去尖咀行街,又咁啱答地鐵,不如早一個站落去佐敦飲完杯咖啡先上路丫。
大年初二,好多地方都收咗爐,想行街梗係出番尖咀啦。
但又要搵嘢食,尖咀一定多人啦,不如前一個站落,睇下有咩食。

heavy metal all day breakfast
仲有好多沙律菜,有番啲纖維落肚好似會令_ _ 順暢啲。
佢個蛋唔錯,好有M記早餐感覺。
Espresso macchiato
要試吓咖啡,梗係要試macchiato。
呢度啲咖啡有啲果味,唔係得個酸味。

2015-02-20
heavy metal all day breakfast
Espresso macchiato
2015-02-12 1095 浏览
最近佐敦區開了不少中高檔食肆,隱隱漸有變天之勢。沒法子,新出高級樓盤愈建便愈接近佐敦核心區域。附近的高檔次屋苑The Austin快要入伙。由於屋苑不設自家商場,外出飲飲食食便只可去九龍站圓方或佐敦舊區。外在因素,造就佐敦區終於首次可以出現精品咖啡店,還要一開便有兩間之多。今天下午便與仮面七號來到其中一間,主要原因是因為這間咖啡店有輕食午餐供應。咖啡店環境其實不算很大,座位數目以精品咖啡店來說其實算是相當多。近門口的一排座位可以享受較高的樓底,感覺會舒適一點,內裏的座位樓底降低了便相較擠擁擠。知道這兒除了咖啡店的日常運作,也會定期舉辦不同類型的workshop。 盡頭處看見一列的結他並排著,不知遲點是否會舉辦音樂分享會。咖啡店除了咖啡,也有全日早餐、意粉、三文治、沙律及甜品的供應,任何時間都不愁到來這兒會餓壞肚子。咖啡種類也不少。精品咖啡店除了普通的咖啡,也有特別的手調咖啡。還可有花茶及朱古力的選擇,算是一應俱全。週一至週五08:00-14:00到來這兒有一個很吸引的優惠,凡惠顧全日早餐及意粉都會附贈$36以下的咖啡一杯。不得了,六十餘元已有一個份量相當的主食再加一杯咖啡,看傻了眼沒有

週一至週五08:00-14:00到來這兒有一個很吸引的優惠,凡惠顧全日早餐及意粉都會附贈$36以下的咖啡一杯。不得了,六十餘元已有一個份量相當的主食再加一杯咖啡,看傻了眼沒有?
今日到來便一試這兒的全日早餐。單是全日早餐也有四款選擇。有趣的是全日早餐都被冠以不同音樂類型的名字,令我想起HMV Kafe.

最後點了House All Day Breakfast 跟 Latte,食物是要自己走到前檯即時付款點的,之後服務員會把食物送到食客的座位。
餐桌上已放有刀叉匙羹,但若想要水、牙籤、紙巾及其他調味料,便要自己走到自助吧自便。

一邊享受著咖啡店播着的西方音樂,咖啡便已到來。
Caffe Latte
咖啡是隨着一個小木板送上來。木板右下方刻有咖啡店的名字。Latte份量很大,沒有因為是隨餐附送而偷工減料。上面綉上很好的拉花,整體感覺專業有誠意。

不過咖啡尚有進步的空間,容後再說。
Studio Pop and Rock
全日早餐也跟着送到來。法包,茄汁豆,煙肉,腸仔,炒蛋,沙律菜所有全日早餐常見的食物都一應有齊,份量也不少。
全日早餐基本上是少油製作,健康之選。其中沙律菜及蕃茄片都很新鮮。整體感覺尚可,仍有需要改善的地方。
首先是法包。法包沒有被烘熱,而附隨的牛油又沒有解凍,所以當把一塊牛油放在麵包上,跟本不能順滑地再把牛油均勻地塗在麵包上面。
另一需要改善的是炒蛋,味道寡淡。少鹽少油雖是健康之選,也不用完全不落鹽調味吧?

是時候說回latte。剛送到來時立時呷了一口咖啡,感覺順滑,味道不錯。
不過咖啡放置才不過七八分鐘,初初美妙的拉花已完全變形。是因為奶泡打得太稀?還是咖啡crema不夠厚?我自問不是咖啡專家,不知道箇中秘訣。不過之前在其他精品咖啡店喝咖啡好像都未碰到過如斯荏弱的拉花。

姑勿論如何,$68元的價錢有全日早餐有品味咖啡有寫意音樂有無限上網,已足夠令七號與我滿足非常。新店還有需要改進的地方,年青人尚有時間慢慢改善。

慳來的午飯錢,鼓勵我去馬飯後甜品

前檯下面的冷櫃擺放了數款甜品,最後點了檸檬撻。
Lemon Tart
有heart的食店就是這樣,不會點檸檬撻就只給你一件檸檬撻。知道仮面超人到訪,店員滿有心思為檸檬撻加上裝飾,最後請來了麵包超人迎賓!!
仮面超人巧遇麵包超人,就先來一記大合照留念吧!
檸檬撻酸味突出,開胃醒神,伴朱古力汁同吃感覺調和,如果餅底可以做得脆一點整體效果會更好。
無論生活如何緊張,吃甜品總可令人卸下繃緊的心情,加上這裡由一班滿有理想有活力的年青人主理,在這裡待了一個小時,好像感覺自己也年輕了十歲!這個下午就來放輕鬆一下吧!連超人朋友Pac-Man也召來一同幫手消滅怪物了!

鄰座有一對老年夫婦來到咖啡店用膳,應該是附近的街坊。我想應該是第一次到來吧,點了食物之後才知道閒日點食物會附送飲品。當服務員問老年夫婦想要甚麼飲品時,老太太說想要熱檸水!!服務員抱歉說沒有檸水,只有咖啡類飲品後,老太太思索了一會兒,便說想要熱阿華田!!真的令人哭笑不得。
佐敦要變天了,附近的街坊都可能要開始學習去適應。不久的將來,這兒不只有賣腐乳的地方,也有賣芝士的地方。不要因為菜價升了而大驚小怪,你可能去錯了售賣有機蔬菜的鋪頭.......

2015-02-09
Lemon Tart
2015-01-27 933 浏览
這次與兩位友人來喝咖啡,我們叫了這個tasing set$48, 包括一杯cappucino和espresso, 這個設計非常好,這樣便可以一次過品嘗原本的味道和加了奶的味道,本人也不喜歡加了太多奶的味道,因為這樣會蓋過咖啡本身的味道,這個cap剛剛好,不會太淡也不會太濃。espresso味道不錯,不過我忘記了是什麼地方的豆,味道balance,酸度適中,甜度剛好。cappucinno滑度也剛好,奶泡份量剛好,味道也不錯。我們也嘗試了sidamo 的hand drip coffee, 味道不錯,他所用的杯外型特別,像是cocktail酒杯,味道不錯,茶的味道,不會太酸,這裡人不多,我們坐了一個鐘也沒有被趕走的感覺。食物沒有嘗試,有機會再吃吧。

cappucinno滑度也剛好,奶泡份量剛好,味道也不錯。

tasting set
$48 (其他)
tasting set
2015-01-19 704 浏览
下午3點係佐敦廟街剛好有車位泊車, 落車後找野食, 因為星期日訓晏左, 想找個地方吃午飯連下午茶, 在廟街看到一間有 lunch 吃的coffee shop, 於是便入去試試。裝修是比較新派的, 而且食客都以年青人為主,環境好舒服,waiter 先給menu, 當我們想order 東西時, 原來要出去counter 付款先,後來 order 了意粉及咖啡, 但唯一唔多好是咖啡是另外正價買, 沒有tea set。後來選了一個白汁煙肉意粉, 但沒有意粉, 最後改左為長通粉, 味道都幾好, 白汁濃度適中,但煙肉太少,意粉分量亦很少,迷你版既意粉。咖啡調校味道不錯。

2014-12-28
2014-12-29 722 浏览
吃完晚飯, 未算太飽, 想搵甜品食, 途中發現新開店, 以咖啡為主打. 不吃甜品了. 試新野. 因吃飯時, 飲了太多酒, 還在模模糊糊如夢境之中, 也記不起食了甚麼款式的蛋糕.Caffe Lattte, $36, 店員送來, 賣相美觀, 以竹製的盤盛著, 咖啡以普通的拉花圖案, 很優雅的配置. 味道並不特別出眾, 但合格有餘, 咖啡香味也適中.Mint Chocolate, $34, 薄荷味突出, 朱古力不算太濃, 見餐牌有另一款"特濃朱古力", 下次必定要試一試.夾心類朱古力蛋糕, 味道與口感皆好, 脆口加些少軟滑.檸檬味撻, 檸檬味不重, 但酸度十足, 甜味也很重.新店開張不久, 食物款式、種類和定價, 都未考慮完善, 估計, 起碼要過多一兩個月才知實際情況, 比個笑臉鼓勵一下吧. 市場上實在太多這類型的咖啡店, 要突圍而出, 實在需要再有些創意思維.
夾心類朱古力蛋糕, 味道與口感皆好, 脆口加些少軟滑.
檸檬味撻, 檸檬味不重, 但酸度十足, 甜味也很重.

2014-12-25
$70 (宵夜)
2014-12-22 834 浏览
早三幾年, 專做all day breakfast 既地方唔多, 近年台灣興起"早午餐", 香港就興all day breakfast. 通常睇報紙雜誌見到有新既地方有all day breakfast, 我同大少就會即刻去試, 今日就黎到Studio Caffeine.裝修係我地一向鍾意既feel, 好感即時提升 , waiter一放低menu 就提醒要去counter 自己買野比錢menu上有all day breakfast, 有pasta, 有sandwich, 有coffee, 有tea. 反正都係主攻 all day breakfast, 一於少理, 我叫左一個"普通"$68 , 大少叫"monster" $88味道幾好, 份量可以多返少少會開心d, 至於 比多 $20 既 "monster" 只係多左一spoon mushroom, 幾條車打芝士 and 幾粒 blueburry, 就覺得唔係好抵放飲品個tray 都幾靚, 凍朱古力好夠凍 (勁多冰...) 大少話都幾好味. 我叫左甘草薄荷茶, 第一啖我以為佢係honey peppermint...太甜...飲多幾啖又覺得

裝修係我地一向鍾意既feel, 好感即時提升

''普通''$68 and ''monster'' $88
放飲品個tray 都幾靚, 凍朱古力好夠凍 (勁多冰...) 大少話都幾好味. 我叫左甘草薄荷茶, 第一啖我以為佢係honey peppermint...太甜...飲多幾啖又覺得真係幾潤喉

整體都ok, 坐得舒服, 有機會再黎會試下d pasta
2014-12-21
2014-12-12 1001 浏览
下午咁啱去開佐敦,見到呢間新店就入去試試啦!鋪面裝修幾精緻,牆上畫左好多公仔,幾得意,而且鋪頭最入面放左D結他,我諗個老板應該係音樂人掛!下午3點幾,店內無咩人,應該新開張未有熟客啦!揀左坐近門口位,感覺上開揚點,坐位唔算係舒適型,但坐係度玩下laptop都ok呀,一打開部機就發現無晒電,隻眼向下望一望,竟然有電位,十分貼心呢!叫左個All day breakfast, 重點當然係蛋度,好滑好食~ 煙肉、香腸都好香~ 而另一個重點,就係杯咖啡,同店員傾左一陣知道原來佢地負責沖咖啡既係得獎架!咖啡同我之前係大連鎖咖啡店飲有點不同,香味較濃,口感滑一點吧!整體來說,食物及咖啡都有一定水準,行開呢頭可以一試。

2014-12-03