2015-05-23 830 浏览
同兩個友人搵間cafe傾計, 就搵到黎呢度~都幾full, 不過o岩o岩好有枱朋友食既 唔記得問清楚咩名lol carbonara掛?佢話幾好食~~不過幾細份的 正常食量既人可能會唔夠哈哈Ice Tea 都唔係我食既 朋友都話ok特別多的All day breakfast~~~唔記得左全名係咩 總之就係最大份o個款lol好足料啦 而且好好食 bacon唔乾 potato入面有少少雞粒既 仲有埋berries開胃 一流抹茶coffee latte~其實第一次試綠茶同咖啡同時o係同一杯入面出現~~感覺平衡得兩種味道幾好~好濃好好飲唔記得exactly個名again lol Red Velvet cake?好有心機畫左隻 唔記得叫咩名既sanrio青蛙anyway個cake真係非常好食白色既地方係白朱古力味 暗地裡有少少酸的啡色就朱古力啦但兩種味都好濃 個味道好豐富~~~背脊 (蛋糕邊?) 既紅色碎碎就唔係好食得出係咩味喇但真係好滋味 推介!1:45倒入到去 邊食邊傾到 3:50左右離開staff比較唔講野的 但感覺都係nice既人黎既~不過廁所會有少少唔方便 尤其今日落大雨 開門之後行幾步
同兩個友人搵間cafe傾計, 就搵到黎呢度~
都幾full, 不過o岩o岩好有枱
Carbonara?
朋友食既 唔記得問清楚咩名lol carbonara掛?
佢話幾好食~~
不過幾細份的 正常食量既人可能會唔夠哈哈
Ice Tea
Ice Tea 都唔係我食既 朋友都話ok
Super ??? All Day Breakfast:p
特別多的All day breakfast~~~
唔記得左全名係咩 總之就係最大份o個款lol
Matcha Coffee Latte
抹茶coffee latte~
其實第一次試綠茶同咖啡同時o係同一杯入面出現~~
感覺平衡得兩種味道幾好~好濃好好飲
Red Velvet
Red Velvet
好有心機畫左隻 唔記得叫咩名既sanrio青蛙
anyway
個cake真係非常好食
白色既地方係白朱古力味 暗地裡有少少酸的
啡色就朱古力啦
但兩種味都好濃 個味道好豐富~~~
背脊 (蛋糕邊?) 既紅色碎碎就唔係好食得出係咩味喇

但真係好滋味 推介!

1:45倒入到去 邊食邊傾到 3:50左右離開
staff比較唔講野的 但感覺都係nice既人黎既~
不過廁所會有少少唔方便 尤其今日落大雨 開門之後行幾步去後巷廁所 要有心理準備啊哈哈
2015-05-23
  • Red Velvet Cake
  • Matcha Coffee Latte
星期五,當然要外出搵下食,今次係因為睇到呢間咖啡店個Facebook page話佢地係香港咖啡大師賽攞左第二,所以突然黎試下。下午四點,唔洗排隊,好開心叫左個monster all day breakfast同cappuccino十五分鐘內上齊食物咖啡,very good 。先講咖啡,cappuccino 奶泡綿綿幼細,非常香滑,完全不用加糖,愈飲愈甜,有種好似焦糖既甜,攞獎果然無令我失望到個早餐,一上枱真係呆一呆,太大了吧!仲有原個portobello ,用料果然唔馬虎。個茹好juicy,香腸有黑椒十分惹味,但略嚴辣左啲,水果亦未夠甜,不過$88呢個價錢,十分超值啦!!!午餐時間$88all day breakfast原來會跟咖啡,早知我早啲黎,抵上加抵。最後當然要影上下獎,今次呢間幾滿意

下午四點,唔洗排隊,好開心

Cappuccino and monster all day breakfast

十五分鐘內上齊食物咖啡,very good 。

香港咖啡師大賽亞軍,全港最受歡迎咖啡師獎
最後當然要影上下獎,今次呢間幾滿意
2015-05-15
  • Monster all day breakfast
  • Cappuccino
2015-05-10 615 浏览
有人介紹呢度咖啡得,又有人話麻麻,自己嚟試最真實。兩個老闆去咗參加比賽(睇Facebook仲嬴咗亞軍),我仍一如貫常要Flat White。飲落酸澀平衡,初段飲尚算幼順幼滑,但啲泡好快散,而且泡粒好粗,所以飲到最後好嚡口。似乎老闆拎獎啲店,奶啡都麻麻未能盡得真傳,反而black coffee可能仲好啲。
有人介紹呢度咖啡得,又有人話麻麻,自己嚟試最真實。

2015-05-09
係the One 睇完戲, 就要搵搵附近有咩食, 好彩行過去studio caffeine都唔太遠 鋪頭由門口睇好似好細, 但入面長方形設計, 都可以擺好多枱 (大概6-8張), 仲有一邊係bar枱, 最盡頭擺咗幾支結他, 夜晚可能有live music聽由於四人枱已滿, 我同朋友就坐bar枱, 都好, 因為四人枱人地講野都幾大聲, 所以唔靜架個環境我要咗個Monster All Day Breakfast, 另加一杯Caffe Vienna咖啡先上, 本身唔識飲咖啡 (飲係主要提神同突然想飲), 第一啖覺得好酸, 咖啡味濃, 同真係Vienna 既好唔同, Vienna 既味淡好多 (比normal latte仲淡), 上面既係泡唔係cream, 所以個時係Vienna一日飲3杯都冇問題好快就上埋all day breakfast, 麵包配牛油芝士好好食, 其他就okay啦, 夠熱都會唔錯, 份量都好足朋友叫咗個pasta, 唔記得係咩名😰, 味道okay, 不過太多sauce, 少番d會好d, 感覺light doverall 食物環境okay, 可以食下, 過一個悠閒既星期六日

2015-05-03
2015-04-26 1165 浏览
星期六下晝,食個all day breakfast嘆杯咖啡,真係一件賞心悅目既事.........呢度有3款all day breakfast,分別係大,小,同素菜。和友人叫了一份大的,再加一個德國腸三文治。Monster all day breakfast即係大份量,用料十足,特別係德國腸,煎得好香口,好少all day breakfast會用晒一隻大既potabello,好好味。不過炒薯粒略嫌唔夠熟,如果有少少燶燶地會更好。兩片法包都有烤過,好脆口!最估到係有兩粒士多啤梨,而且係甜既,hehe,呢份all day breakfast 只係$88,但用料十足,所以唔貴。德國腸三文治,德國腸比想像中大好多,而且麵包內夾有沙律菜同醬汁,味道好好。友人叫了一杯維也納百利甜酒咖啡,好香百利甜酒味,同咖啡好夾,不過我本身唔太飲酒,所以只係試左少少。我叫了一杯薄荷朱古力,薄荷同朱古力本身就係朋友,所以味道一定夾,完全冇令我懷疑過佢既質素。所有咖啡,朱古力都會以木板棒上,感覺好舒服,加上座位都好寬敞,令我覺得真係有放假既感覺。

monster all day breakfast

德國腸三文治
維也納百利甜酒咖啡
薄荷朱古力
2015-04-26 1022 浏览
今天特別早起來,空著肚子去做例行身體檢查,之後在附近尋尋覓覓,就是為了找到好吃的早餐!我對於早餐有很嚴格的要求,就是要新鮮!有營養!份量大!找到了這店,有兩三枱顧客,我們坐近門口,我先來一杯cappuccino ☕ ,邊喝邊享受著穿過玻璃招牌射進來的自然光。奶泡細滑,咖啡有淡淡花香,有甜朱古力味,也有堅果味。拉花不是平常看到的那些對稱圖形,是天鵝!十分驚喜!技巧滿分!👏接著重頭戲來了,我的全日早餐🍛!哇!看分量我已經很滿意,再看配料,有葷有素,有芝士,有雞粒薯粒,有生果,還有我最愛的茄汁豆!法包🍞烤的外脆內軟;炒蛋🍳蛋香特別濃郁;士多啤梨🍓新鮮醒胃;茄汁豆豆很綿軟,可惜就是量太少了。這一份早餐吃下來,實實在在的滿足啊!簡單健康的美味早餐,吃得人心情也愉快起來!

Cappuccino

超級全日早餐

簡單健康的美味早餐,吃得人心情也愉快起來!
Cappuccino
超級全日早餐
這天收工跟了我家那位與朋友見面,為了方便我們,於是便在佐敦選午餐的地方,在越來越難想吃甚麼的情況下,最後選了這天有點特色的咖啡店。從店的名字大概已參透到賣點是與音樂有關的吧。店內除了挺有格調的裝潢外,不難發現四圍環境充斥著音樂的氣息,於店舖盡頭更有四支結他及一支咪,看來某些時間會有表演看的呢~看著只有簡單三頁紙的餐牌,要選吃的其實也不易。由於那朋友不吃東西,我們三心兩意之下,總算點了要吃的。超級全日早餐 $88單單看那擺得滿滿的份量,果然不負超級之名。煙肉、腸、焗豆、炒蛋、雜菜、番茄片、車打芝士、鮮果、冬菇、雞肉薯仔及法包,總共十一種食材組成了這份超級全日早餐。先試炒蛋,蛋汁流流的炒蛋吃來細滑富蛋香,味道討好!再試試煙肉及腸則油份比較多,不過不失香口。而那烤至微焦的冬菇咬落Juicy,菇味十足!那車打芝士配法包,大概法包口感煙韌,吃時有點吃力,若然烘至脆口會更惹人歡喜~至於雜菜及薯仔味道較為普通,不算特出。最後才吃鮮果,士多啤梨一粒甜一粒酸,而藍梅要吃到甜的,似乎要碰碰運氣了。意大利粉配黑椒汁德國雜腸 $68看著這碟意大利粉,大大堆的黑椒汁就在表面躺著,很有炒得不均勻的感覺。先嚐一口意
超級全日早餐 $88
意大利粉配黑椒汁德國雜腸 $68
看著這碟意大利粉,大大堆的黑椒汁就在表面躺著,很有炒得不均勻的感覺。先嚐一口意粉,強勁的黑椒辛口立時攻進口腔,較平時吃扒餐的黑椒汁來得更刺激!以咖啡店來說,這道意大利粉算是過於濃味了。
意大利粉配黑椒汁德國雜腸
試試那些雜腸,不知是不是我對雜腸的定義有點過份了嗎?數來數去只有兩款腸,真的不認為這是雜腸啊!而切成薄片及細粒的腸,口感及味道一般,吃到的仍然只有黑椒味。
意大利粉配黑椒汁德國雜腸
除了味道失衡之外,相對於全日早餐,這客意粉的份量有點小,以我的食量來說,吃光了也不會覺得飽。(還好我家那位分了點全日早餐給我吃…...)
薄荷朱古力 (Classic)
薄荷朱古力 (Classic) $36
熊熊的拉花有點可愛,如果是女生的話應該會不捨得飲呢!至於我嘛,當然不會不飲,先呷一口,朱古力不會太甜,而薄荷味亦沒有太搶,兩者味道的平衡拿捏得不錯,不錯喝~!
綠茶鮮奶咖啡
綠茶鮮奶咖啡 $42
綠茶咖啡的拉花是普通的款式,惟綠茶味則很不一樣。平時喝綠茶,味道都是頗重奶香的綠茶味,但這裡的綠茶是帶有香濃茶葉味的那樣,感覺清新,喜歡品茗的朋友或者會喜歡。然而大概是茶香味過於濃厚,要飲得出咖啡味有點困難。
最近嘗試了多家咖啡店,發現一個通病,就是咖啡做得出色的同時,食物卻很普通。雖然各店都有很具個性的主題,但既然大家將咖啡做好了,也別忘了食物質素也很重要的呢!
2015-04-11
2015-04-24 784 浏览
要可以聊聊天、又有咖啡,還有食物可以醫肚子的非咖啡店莫屬星期六下半放假就在公司附近找了這一家 (´∀')走進店內就能聞到淡淡的咖啡香  除了吧桌位置外,還有梳化位 (*≧▽≦) 所以不論是單人匹馬來嘆咖啡,還是三五知己來也可整間店子的裝修也很有藝術氣息。這裡也是採取半自助形式,先想好吃什麼再去收銀位置落單付錢之後再回自己的位置~等店員送餐 (=´∇`=)Menu很簡單,很快就揀好想吃的東西了~另外這裡還有儲印仔送飲品喔 Green Tea Caffe Latte 綠茶鮮奶咖啡 (Hot/$42)(*´・v・) 有點像綠茶鮮奶 only..只是聞落去有咖啡的香味Mint Chocolate 薄荷朱古力 (Hot/$36)很可愛的熊熊拉花啊!!!還有肉球的呢 ♥另外這裡不是用碟子盛著杯,而是用這種盤子~增添了一份可愛感意大利粉配黑椒汁德國雜腸 ($68)黑椒汁很濃,所以這個也頗辣的 >_<!(▰˘◡˘▰) 不過整體來說這個很普通,而且份量來說也比較少呢我還是一如以往,選了 - 超級全日早餐 ($88)(◕‿◕✿) 這個真的很豐富啊~大大的碟都被放滿 。相信就算男生也可以
要可以聊聊天、又有咖啡,還有食物可以醫肚子的非咖啡店莫屬
星期六下半放假就在公司附近找了這一家 (´∀')
走進店內就能聞到淡淡的咖啡香

除了吧桌位置外,還有梳化位 (*≧▽≦)
所以不論是單人匹馬來嘆咖啡,還是三五知己來也可
整間店子的裝修也很有藝術氣息。
這裡也是採取半自助形式,先想好吃什麼再去收銀位置落單付錢
之後再回自己的位置~等店員送餐 (=´∇`=)
Menu很簡單,很快就揀好想吃的東西了~
另外這裡還有儲印仔送飲品喔
Green Tea Caffe Latte 綠茶鮮奶咖啡
很可愛的熊熊拉花啊!!!還有肉球的呢 ♥
另外這裡不是用碟子盛著杯,而是用這種盤子~增添了一份可愛感
Mint Chocolate 薄荷朱古力
意大利粉配黑椒汁德國雜腸 ($68)
黑椒汁很濃,所以這個也頗辣的 >_<!
意大利粉配黑椒汁德國雜腸
我還是一如以往,選了 - 超級全日早餐 ($88)
(◕‿◕✿) 這個真的很豐富啊~大大的碟都被放滿 。相信就算男生也可以吃得飽?
(當然超級大吃的就另計吧 .__.)

除了常常會出現的茄汁豆、炒滑蛋、沙律、香腸、煙肉外
還有炒過的薯仔粒~這個好香口,不過不喜歡太多的洋蔥粒 (´▽`;)
Mushroom很有水份 (*≧ω≦) 士多啤梨和藍莓也很甜啊~配上沙律很有營養吧
超級全日早餐
题外话/补充资料: 跟現在很多的咖啡店差不多收費吧~ 不過位置較同區的咖啡店多點點 而且應該會坐得舒服一點 (ღ˘⌣˘ღ)
2015-04-11
Green Tea Caffe Latte 綠茶鮮奶咖啡
2015-04-22 836 浏览
最近看了飲食雜誌,得知佐敦區近尖沙咀柯士甸道有一家做精品咖啡的地舖頗受歡迎。這天下午在尖沙咀開完會,想吃得清淡一些,又想喝咖啡,就去了Studio Caffeine。這裡是半自座形式的,蛋糕櫃就是cashier counter,客人先下單付款,然後入座等送餐。半自助比全自助好,沒有加一服務費,又不用自己取餐。我點了一杯Caffe Latte,溫度剛好,味道很出衆,細滑的奶泡伴隨著咖啡豆的果香,入口後微酸轉甜,加上精緻的拉花,視覺和味覺雙重享受。其實我本來要求的是一杯soy milk latte,但店員說他們只用全脂奶,為了要保持咖啡的質感和味道。他們對咖啡的堅持讓我感到很意外,畢竟不因商業而做出妥協還是很不容易。然後Monster All Day Breakfast 來了,很豐富,賣相很好。Baguette 烘得微脆;Scrambled egg 不油膩,夠軟滑 ; Bacon 煎得微脆,肥瘦適中; 沙律菜不是便宜貨色,新鮮清甜,不帶苦澀,簡單好味;還有手掌般大的菇和新鮮的士多啤梨,很健康的配搭!我個人不喜好沙津醬,如果用的是黑醋那就完美了,不知道可不可以轉?再來一杯Hot Double

Caffe Latte
Monster All Day Breakfast
再來一杯Hot Double Chocolate,想不到熱巧克力也有拉花,而且拉得很可愛。巧克力的溫度剛好,濃郁的巧克力喝起來不嗆喉,很溫暖,很舒服。不喜好咖啡的朋友也可以嚐嚐。
Hot Double Chocolate
這裡的格局跟外面的cafe 很不同:前半部樓底甚高,很有空間感,給人很開揚的感覺,加上有皮梳化,坐久了還是覺得挺舒服的;後半部有bar 檯,也有一張高檯,旁邊還有一些咖啡用品、手工啤酒、手錶和結他放著寄賣,也供客人欣賞。

論地段、價錢、質素,這裡很值得推薦。我下次再來佐敦或尖沙咀,就知道附近有一家像樣的咖啡店,可以約客戶或同事來坐坐。
Caffe Latte
Monster All Day Breakfast
Hot Double Chocolate
2015-03-27 906 浏览
I worked in the area for like 8 years and have just realised that there are finally good coffee in Jordan Area.It was my first time here so I asked what coffee they best served as they dont hv flat white on the menu, and the Barista recommended me the siphon coffee..the barista said there is taste of apple and breakfast tea in the coffee and its really balanced.. i do not have to add sugar as there are no bitterness at all.. great experiencewould come again for their espresso and latte next time

Syphon brewing
Columbia

would come again for their espresso and latte next time..
题外话/补充资料: ask the barista more about the coffee and they will tell you the details like freshness of the coffee..
2015-03-23
  • black coffee
2015-03-27 782 浏览
無聊一個人周圍搵咖啡飲,聽朋友講近排有一間幾好,膽粗粗去試下。小弟接觸精品咖啡日子都有一段小時間,已經覺得連鎖咖啡滿足唔到我。係門口見到有D報導有講佢地都好似好好咁。結果都冇令我失望。拉花好專業,真係唔係普通地方可以媲美。LATTE既奶&啡比例十分好。淡淡啡味唔會太搶,始終係LATTE 奶味為主。唔洗加糖都好甜。配塔一流。走個陣見到門口帶寫到有咖啡班可以報。見到咁專業,下次搵朋友同我一齊報先^^
Latte
係門口見到有D報導有講佢地都好似好好咁。

結果都冇令我失望。
拉花好專業,真係唔係普通地方可以媲美。

2015-03-26
Latte
  • 咖啡
2015-03-27 830 浏览
自從上次黎過之後,一直冇再黎,因為唔好食。所以諗住以後唔再去。今日再經過決定再食多一次。餐牌比之前多野揀,而且餐飲都選擇多返。叫左個all day breakfast 同latta.個all day breakfast 份量好大,個法包外脆內軟好香口。沙律菜算新鮮,腸仔同其他配菜都不錯。杯latta也比之前香滑,拉花賣相很靚。好吧,今次之後還有下次吧!

今日再經過決定再食多一次。

餐牌比之前多野揀,而且餐飲都選擇多返。
叫左個all day breakfast 同latta.

Latta

杯latta也比之前香滑,拉花賣相很靚。
好吧,今次之後還有下次吧!
2015-03-27
Latta
2015-03-23 631 浏览
星期六放假當然要搵個地方同老公仔relax下,見到呢間cafe入面幾高樓底,又放滿結他,應該幾舒服掛>_<,入去前仲見到門口幾多報導同明星合照,好!就試下係咪真係咁好先。星期六下午其實幾多人,好彩服務員有笑容,講解完之後原來係self-service,要自己出去買野食的,都好,因為咁樣免左加一因為已食左lunch,所以只係叫左杯latte同hand-drip coffee,大約等十五分鐘就有喇,下午rush hour算係咁啦!latte拉花極靚,入口細滑,咖啡味濃郁,唔苦唔澀,very good 喎!$36淨係睇個拉花都抵!至於老公仔杯hand-drip coffee,飲完先知冇影相T_T,咖啡師都幾用心介紹,對答感覺專業同用心,飲完先知原來呢杯野係搶手貨,因為dodo姐都黎飲呢隻咖啡架,咩產區我都唔記得喇,下次再去再問多一次先。^^見到隔離枱d all day breakfast同waffle好吸引,找天再去試。走個陣再係門口睇下佢地d報導,原來呢間cafe d咖啡師成日去比賽,唔怪得之咖啡質數有番咁上下水準啦。

Caffe latte
2015-03-21
Caffe latte
  • latte
  • hand drip coffee
2015-03-08 1002 浏览
I am not very good at writing this kind of comment.  I just know what taste good, what seems ok and what is .... Maybe bad? And from the pic u can see a nice setting of all day breakfast. Looks good, right? But how do you think while the food on the plate is not really cook well and a bit cold?  And there was a cup of ginger herbal tea(not in this pic). It was not hot enough and taste of ginger seems disappeared.So .... Think about it.  Food that good is not enough.

2015-03-07
2015-02-25 993 浏览
星期一至五 8am-2pm, 買任何all day or 意粉 都有一杯latte 送~ 如果唔鐘意,可以加錢轉其他野~人流唔多, 環境都ok, 唔嘈👍All day $68都幾抵~不過炒蛋就水左d 同煙肉可以燶少少

人流唔多, 環境都ok, 唔嘈👍

All day $68都幾抵~
不過炒蛋就水左d 同煙肉可以燶少少
2015-02-25