2020-12-09 852 浏览
自从成为啡🍑的在下,很多时找地方吃饭就先看是否有琲喝🤪就像这天,来到这儿😎🍑听闻空腹喝 #コーヒー 对肠胃不太好,虽然小的满肚肠肥,但也不敢造次,所以每次喝琲前也先吃点东西这天选了她。。。😋All Day Breakfast - Veggie🥗(Mixed Veggie, Kale, Portobello, Smashed Avocado, Fresh Fruit, Mashed Potato with Black Truffle, Scrambled Egg, Cherry Tomatoes, Ultimate Baked Beans, Mini Brioche),一大碟丰盛的素菜全日早餐,最注目也是最好吃的,首选带着松露香的薯蓉,绵满的酪梨泥也是很赞,无论放在原味菜蔬上,又或是涂抹在松软都包上同吃,也是最佳配搭呢😊🍑吃过配菜後,这回选择的主角是☕️Pourover 手冲咖啡,印象中是首次喝手冲的🤔点单时,店员查询要Fruity 还是 Nutty 的,这回小的终於懂答了🤪,选的当然是後者啦,在两三款选择中,选了其中一款来自Guatemala 的咖啡端上来时煞是有点新奇,盛载咖啡的是瓦煲
🍑

🍑

咖啡端上来时煞是有点新奇,盛载咖啡的是瓦煲仔,还以为小的进错了中药店😝瓦煲以外还有两只杯子呢,正在懊恼如何喝之际,咖啡师像救星般出现讲解👏🏻

原来右手边的是甜杯,口腔前段会较大感觉,而左手边的是酸杯,两边腮位会感觉较强烈。。。听完Barista 解说後,小的似懂非懂地,带着孤疑先吃罢面前的全日早餐,才慢慢喝啡。

吃完素菜餐,先喝几口清水洗涤口腔,从小瓦煲倒点咖啡到甜杯,不是呈黑色的她,反而是咖啡色调的(喂🤪),初嚐第一口是淡淡的,越饮苦味越出,用甜或酸杯饮,是有小小分别的,很难以文字去形容😝

而咖啡简介上描述的,又或咖啡师说会喝到Chocolate 及 Honey 味,初学饮啡的在下还未能感受得到啊,只喝到由淡变苦啊,感觉有点浪费了Barista 的手艺,看来要多喝去训练味蕾了😊
今天特登 由 大西北走出嚟佐敦吃饭 满心欢喜地 以为这间餐厅真的好好食 如果真系要嚟食嘅麻烦你哋谂清楚点了一个classic all day breakfast 食物冇质素之余啲嘢全部都是暖的 至憎食嘢啲嘢系暖㗎啲嘢冇味冇到, 同埋啲烟肉好似攞水 sap没有煎过的 面包又没有牛油配衬 乾争争地哽一个包成日见到网上啲人赞呢间餐厅好味 当然要朝圣下啦 大概等了30分钟才有位置服务就一定冇㗎喇 要你自己出去counter嗰度order点餐环境就一般啦黑蚊蚊间餐厅 虽然现在是冬天 但是入面很局很像没有开冷气一样
今天特登 由 大西北走出嚟佐敦吃饭

满心欢喜地 以为这间餐厅真的好好食
如果真系要嚟食嘅麻烦你哋谂清楚

点了一个classic all day breakfast
食物冇质素之余啲嘢全部都是暖的 至憎食嘢啲嘢系暖㗎

2021-01-06
2020-12-18 190 浏览
今日同妈咪睇完医生,紧系带佢食好嘢!饮返杯手杯咖啡啦!烟三文鱼磨菇黑松露意大利($95)烟三文鱼比相像中份量多,卖相好吸引,不过黑松露淡左啲,整体淡忌廉多个黑松露!超级全日早餐我第一次食超过十款材料的All Day Breakfast~非常丰富,卖相色彩缤纷,仲要好味!特别个烟肉煎得好香脆,炒蛋香滑,沙律菜新鲜!食到唔够喉!Cappuccino泡沫 ($40)主角出场喇!杯杯都会有靓靓拉花!个人觉得咖啡一入口会偏苦少少,之後有少少甜味,唔错!星期一至五都会跟一杯$40以下的饮品,所以呢杯系免费,好抵呀!Flat white特浓鲜奶($40)特浓鲜奶指奶量会比其他咖啡多,相对都会大杯少少!一个字正!好锺意呢个拉花!
今日同妈咪睇完医生,紧系带佢食好嘢!饮返杯手杯咖啡啦!

烟三文鱼磨菇黑松露意大利($95)
烟文鱼磨菇黑松露意大利

超级全日早餐
非常丰富,卖相色彩缤纷,仲要好味!
特别个烟肉煎得好香脆,炒蛋香滑,沙律菜新鲜!食到唔够喉!

超级全日早餐

Cappuccino泡沫 ($40)
主角出场喇!杯杯都会有靓靓拉花!

个人觉得咖啡一入口会偏苦少少,之後有少少甜味,唔错!

Cappuccino  泡沫

Flat white特浓鲜奶($40)
特浓鲜奶指奶量会比其他咖啡多,相对都会大杯少少!一个字正!
好锺意呢个拉花!

Flat White特浓鲜奶
2020-12-16
$105 (早餐)
Cappuccino  泡沫
Flat White特浓鲜奶
  • Monster All Day Breakfast
2020-12-18 103 浏览
应该因为疫情餐厅唔算多人去到就直接入座记得呢间好N年前黎过印象几好今日突然想食ALL DAY BREAKFAST就谂起呢度了点左~手撕猪肉西班牙风味酱扁意粉因为唔食芝士既关系意粉选择唔算好多最後拣左呢个问staff西班牙风味酱系咩味道佢话少少辣的红酱就试一下啦结果黎到试一啖又几惹味wo真系少少辣几开胃手撕猪肉既份量都ok唔会得好少咁~美式全日早餐呢个黎到都几丰富成只碟满晒未食都觉得几满足加左钱将面包转做牛角酥个牛角酥黎到暖粒粒咬落去好松软几香几赞其他配料都正常其实几欣赏个烟三文鱼不过就得一件想食多一件~士多啤梨冰摇茶叫左小甜真系唔系好甜非常好呀而且个士多啤梨味几香唔会好药水果只呢个都赞
应该因为疫情

呢个都赞
2020-12-03
  • ALL DAY BREAKFAST
2020-12-14 187 浏览
一个人的午餐☕️有需要外出工作,所以无带饭,过左2点避开繁忙时间,嚟到呢间出名食all day breakfast 的小店❤️想食意粉,叫左个忌廉蟹肉意粉🍝配mocha ☕️😋个意粉「超多」蟹肉差不多同啲意粉咁多🤣忌廉汁超浓🤤好味,只意粉口感比较淋,如果硬身啲有口感啲更好👍🏻Mocha 唔会太甜👍🏻朱古力味好香☕️「利申:😅个人比较少饮咖啡,不能作准」宁静的小店接近下午茶时间仍然多人,证明有实力💪
一个人的午餐☕️
宁静的小店接近下午茶时间仍然多人,证明有实力💪
2020-12-13 188 浏览
之前都食过几次,但就好多人,今次拣左平日既晚餐黎食,唔洗等位之如又坐得好舒服。蟹肉配意大利奶油芝士酱扁意粉($95)一上枱就闻到超香,加埋个卖相就知非常吸引,超多蟹肉,配埋奶油芝士酱,好rich。望落好似好细碟,但食落都有点漏,同朋友share 食岩晒。忌廉汁配牛油果扁意粉 ($85)开头以为系素意粉就以为会好dry,但食落都有层次,有惊喜。舖左大量既芝士系面,意粉煮得岩岩好,再沾上牛油果酱,配埋羽衣甘蓝,整体感觉很清新。Classic Hot Chocolate ($44)拉花好靓,泡沫丰盈绵密,味道虽偏甜,但完全唔系死,饮完非常满足。Dirty ($50)好smooth,纹理都算清晰,都好香浓。餐厅环境宽敞,店员态度亲切,亦唔会有用餐时间,绝对唔会催赶离开,岩晒同朋友黎倾计食饭。🔸🔸🔸🔸🌟价钱 - 8/10 🌟回头指数 - 10/10

蟹肉配意大利奶油芝士酱扁意粉($95)

忌廉汁配牛油果扁意粉 ($85)

Classic Hot Chocolate ($44)

Dirty ($50)
好smooth,纹理都算清晰,都好香浓。

🔸🔸🔸🔸
🌟价钱 - 8/10

🌟回头指数 - 10/10
早两日家姐提议周末去咖啡店叹咖啡,食all day breakfast chill吓。之後就上网揾,发现虽然香港好多咖啡店但大多数营业时间比较晏,对於我哋呢啲早起人士的确少了好多选择。最後就揾咗呢间开8:00嘅Studio Caffeine。店内虽然有提供搓手液同探热机,但因为位置唔明显,好多顾客坐低咗先再由职员提示需要量度体温,忙起上嚟随时走漏眼,呢点有待改善。店内工业风装修,型格且时尚。可惜地方细,近路口座位容易被进出顾客撞到椅子。拉花咖排系一件艺术品,美美的。网上见matcha latte系草泥马花纹,可惜今日呢杯唔系,不过呢个都靓嘅。味道唔会好甜岩我。All Day Breakfast 卖相相当美观,呃like不成问题。我点咗Classic All day Breakfast, 转牛角包另加15蚊。呢款最平嘅All day Breakfast款式较少,不过份量好足。所有野都正正常常,不过烟肉真系几咸。总括味道,价钱,环境唔错。系Good嘅good morning。

2020-11-28
早餐
2020-11-27 237 浏览
😍Happy Friday!🌟同一班女同事食左餐高质嘅lunch🍽,今日嘅lunch我地拣左位於庙街 嘅Studio Caffeine !😋今次拣左美式all day breakfast,本身都好钟意食菇,咁岩依间餐厅嘅all day breakfast 系有只菇架,仲要好好味! 另外最惊喜嘅系个包🍞,唔系普通餐包,味道甜甜地够软熟,切开咗先上碟架有花心思摆盆!卖相出色!同其他餐厅嘅all day breakfast,lee 间嘅all day breakfast 系有特色嘅。成个餐份量好足够,细食嘅女生可以share 一份all day breakfast! 😙Lunch 系包埋饮品嘅,今次我拣左美式咖啡,唔太苦无酸味,岩我口味☕️!值得再去!🍻

• All Day Breakfast
  • Green Tea Latte
  • American  All  Day  Breakfast
  • 美式全日早餐
  • 经典全日早餐
2020-11-23 294 浏览
呢个真系好好食 系我食过最好食嘅Cafe 叫咗个蟹肉意粉同一杯榛子朱古力啲蟹肉好足料 捞埋成个意粉食好好味好creamy 个榛子朱古力好浓 个拉花好靓 系甜咗少少 但系整体来讲真系好好食😋
2020-11-21 295 浏览
💛#支持良心餐厅💰Veggie all day breakfast $95💰A.C.E salmon bagel $98All day bfast都几丰富 我几中意个奶油面包 几香牛油味 系软身面包黎 炒蛋几滑身 中意佢有啲生果 提子同蓝莓都唔算酸 咁当然未去到话好靓好甜嗰只 个大啡菇可以再juicy啲 望返menu先发觉原来焗豆系自家制 难怪同平时嘅茄汁豆有啲唔同 味道淡啲同埋啲豆淋啲 值得讲下个黑松露薯蓉 黑松露味好浓 食落都几creamy 比隔离个牛蓉果蓉好食得多 个牛油果蓉比较稀身 同好似有啲蕃茄味 似稀版salsa 个bagel有炒蛋 牛油果蓉 烟三文鱼 cream cheese同火箭菜 我唔食cc 同麻麻地火箭菜 所以liu走左 炒蛋ok嘅 呢度嘅牛油果酱正常 烟三文鱼本身唔记得咗比我地 後尾补番 加埋食正好多😂 不过个bagel体系硬身但唔chewy 唔系我食开嗰只质地 感觉上系一间质素正常嘅cafe都系咁上下价钱但又无咩位令我觉得好特别会想再黎🤔
💛#支持良心餐厅

💰Veggie all day breakfast $95
💰A.C.E salmon bagel $98

感觉上系一间质素正常嘅cafe
都系咁上下价钱
但又无咩位令我觉得好特别会想再黎🤔
2020-11-13 562 浏览
<全日早餐唔错 咖啡唔错>👍🏻细细间既 cafe见网上食评唔错 就 bk左 lunch试下 食物 menu主要系西餐类 意粉 allday bagal之类 价钱 80 至120 , 呢 d食物系差唔多 服务员有礼 唔错👍🏻🍴monster allday breakfast 115 蚊😈见佢都系差10 蚊 所以就点 monster rather than普通 allday, 沙律菜 车厘茄 炒滑蛋 扭伦堡肠 燻黑椒牛肉 烟三文鱼 大蘑菇 茄汁豆 黑松露薯蓉 奶油面包 仲有青提子 材料丰富 个人觉得奶油面包唔错够香奶油味同够软熟🍞 黑松露薯蓉整得好够香 口感唔错 蛋都炒得几滑 🥚 其它就正正常常👍🏻平均中上🍴flat white 20 蚊☕原价40 蚊 配餐点就20 蚊个拉花整得唔错 个人口味 个咖啡味算几香滑 奶味够 但就冻左少少🥛 可能因为人多关系 如可温度高 d更佳 👍🏻#cafe #咖啡 #白咖啡 #全日早餐 #焗豆 #炒蛋 #奶油面包 #牛肉 #沙律 #肠仔 Score 平均分< 7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Prese
<全日早餐唔错 咖啡唔错>👍🏻

Present 外观:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 环境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性价比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服务:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
STUDIO CAFFEINE
佐敦庙街284 号地下
~~~~~~~~~~~~
2020-11-13
2020-10-29 802 浏览
今日「10.10全民感谢日」要出一出去,支持一下本地小店💪🏼 拣左间超高质💛店,文青格调,地方唔算好大,但食物非常高质🤤 无得输😍😍All Day Breakfast 总共有四款:Classic,American ,Veggie,Monster😛🍳Classic All Day Breakfast ($85)沙律菜好新鲜,配黑醋,面包烘得香脆,德国肠同烟肉都煎得好香,又唔会好咸😋🥗Veggie All Day Breakfast ($95)全素食早餐平时比较少见🥬 但一d都唔单调,仲好有惊喜🤩🤩牛油果蓉同黑松露薯蓉,好特别🥑牛油果蓉好新鲜,无添加调味料会比较淡口,真系好fresh好健康,仲有配埋生果🥰佢地啲咖啡拉花好靓,打卡一流📸 餐厅内播住轻快嘅歌曲,环境舒适,可以慢慢坐下倾下计😌———————————————————————

———————————————————————
2020-10-10
早牌想搵个地方出去做下野同chill下,俾我搵到佐敦有间非常厉害嘅黄店cafe. 注意⚠️:由於系小有名气既良心小店,加上座位唔多,请预留至少15-20分钟等位。入到去既装修唔错,除咗有一系列卖制作精品咖啡用具外,仲有一个滴漏咖啡壶。叫咗all day breakfast 同一杯latte, 等咗15分钟,野食就到了烟肉:烟肉几香但冇咩特别台湾肠:真系估唔到台湾肠同all day breakfast 都可以咁夹咸咸哋既肠,同烟肉配合得好好,又可以同薯蓉夹得到大啡菇:味道超正,又有预先煎香,味道非常突出,令到平时对菇类奄尖嘅我都心服口服,最快食晒都系佢,甚至比太子个间慢煮更加好食烟三文鱼:超市买到嗰只,冇咩特别茄汁豆: 平时真系好少食茄汁豆,一来又怕豆味,二来茄汁豆既texture 真系食唔惯,但今次居然突破到,同面包又真系好夹,豆味相对冇咁劲,令我更容易接受到蕃茄:几新鲜,又有茄汁豆酱汁令到相对湿润面包:质素几高,相对软但又好食,配合茄汁豆真系好夹炒蛋:准Gordon Ramsey 级水准,又滑又香虽然唔算称得上系美式,但作为all day breakfast,应该甚少有其他餐厅比得上佢

美式全日早餐

烟肉:烟肉几香但冇咩特别

烟三文鱼:超市买到嗰只,冇咩特别

蕃茄:几新鲜,又有茄汁豆酱汁令到相对湿润

面包:质素几高,相对软但又好食,配合茄汁豆真系好夹

炒蛋:准Gordon Ramsey 级水准,又滑又香

虽然唔算称得上系美式,但作为all day breakfast,应该甚少有其他餐厅比得上佢,就算质素比得上,价钱都比唔得上。

而杯latte 喺咁好食嘅 All day 面前略嫌失色,但质素唔错

Latte

咖啡香较少,略嫌俾奶同奶泡盖过,但杯咖啡好好睇

整体而言,除咗对得住良心黄店Cafe,而且对得住佢以往攞过嘅所有奖。希望 唔止咖啡,连 all day breakfast 佢都会有奖攞🤣
美式全日早餐
2020-10-23 592 浏览
A good sized all day breakfast, for a very reasonable price (115hkd). It comes with a drink under 40hkd, so I got a cup of quite nice hot chocolate. The portions are reasonable and there's a bit of everything you'd expect. Has an unusual touch of truffle mash.
2020-09-28 1872 浏览
Bookmark咗Studio Caffeine都有一段时间,听人讲呢间Cafe嘅咖啡好正,店主系咖啡嘅比赛屡获殊荣,一入边果然见到架上面就全部都系有关咖啡嘅奬项,一场嚟到梗系要见识下啲咖啡几好饮啦!Studio Caffeine位置十分靠近佐敦地铁,环境简约时尚开放式厨房,店舗呈长方形,系门口外位置已摆放了餐牌。店舖运作系先付款後送餐。主打AlI Day Breakfast,有4款早餐可以拣,有veggie、American、Classic同monster ,饮料除了咖啡,仲有特色的花茶和果汁。AlI Day Breakfast(入面有烟肉,纽伦堡肠,烟燻黑椒牛肉,炒蛋,烟三文鱼,黑松露薯蓉,大蘑菇,红黄车厘茄,新鲜水果,沙律菜,秘制焗豆,法式奶油面包)份AII-Day Breakfast睇落超吸引,份量大,色彩缤纷又超丰富!又香又滑嘅炒蛋!黑松露薯蓉都算浓郁,薯蓉口感绵滑,好味道!又香又多汁嘅大蘑菇!啲蕃茄仔又好甜。烟肉几大块有肉感同有油香。纽伦堡肠煎得香口又脆皮,多肉汁好正。烟燻黑椒牛肉鞋左少少同几薄,不过烟三文鱼肥美。焗豆较普通。法式奶油面包好好牛油味,微微香脆面包够松软。沙律

AlI Day Breakfast(入面有烟肉,纽伦堡肠,烟燻黑椒牛肉,炒蛋,烟三文鱼,黑松露薯蓉,大蘑菇,红黄车厘茄,新鲜水果,沙律菜,秘制焗豆,法式奶油面包)份AII-Day Breakfast睇落超吸引,份量大,色彩缤纷又超丰富!又香又滑嘅炒蛋!黑松露薯蓉都算浓郁,薯蓉口感绵滑,好味道!又香又多汁嘅大蘑菇!啲蕃茄仔又好甜。烟肉几大块有肉感同有油香。纽伦堡肠煎得香口又脆皮,多肉汁好正。烟燻黑椒牛肉鞋左少少同几薄,不过烟三文鱼肥美。焗豆较普通。法式奶油面包好好牛油味,微微香脆面包够松软。沙律用醋汁,配红、黄车厘茄,好refresh好爽脆,好开胃,又唔算太酸。新鲜水果用无核青提,几清甜。总结食物丰富,价钱吸引,味道正常。

嗌左杯Latte,拉花图案不错,入口顺流。

Weekday叫All day breakfast /意粉/沙律/三文治就送$ 40或以下饮品,多过$ 40可以补差价。Weekend 叫All day breakfast /意粉/沙律/三文治 饮品就有50%off。

Monster All Day Breakfast $115
Latte +$20
Monster  All  Day  Breakfast