2019-09-11 1461 浏览
老友介绍我去佐敦呢间cafe, 原因系他们的咖啡,选用左好特别既咖啡豆,而最吸引我既莫过於拎左奖咖啡师拉出既花,杯杯都好有心思。先讲食物,Monster all day breakfast 重份量,食材甚广,包括烟肉、纽伦堡肠、烟黑椒牛肉、炒蛋、烟三文鱼、黑松露薯蓉、大蘑菇、红黄车厘茄、沙律菜、秘制焗豆、法式奶油面包,生果。个人认为薯蓉好滑好绵,大啡菇够鲜味,沙律菜清脆配酸酸甜甜沙律醋一流。再加上好清甜既葡萄,车厘茄,配搭非常清新,包罗万有,无得输!蟹肉配义大利奶油芝士酱扁意粉奶油芝士酱浓而不腻,好香滑,主角蟹肉非常多,啖啖鲜味,喜欢吃蟹的我觉得非常不错!而扁意粉口感软硬适中。烤榛子朱古力鲜奶咖啡烤榛子好香果味,mocha奶味不重,接着饮到层次为朱古力味,好香浓,味道带点点甜,拉力显出师傅功架,果然系有质素!红菜头鲜奶泡沫我选另一杯是没咖啡因的饮品,因怕晚上训不着,店长介绍左我试红菜头鲜奶latte, 好特别 亦比较健康。要赞的是打出的奶泡好滑,味道稍甜了一点,而欣赏到咁精美的拉花简直值回票价!这里环境感觉好chill适合放工放假来这边喝咖啡叹下,慢活下。亦感受到对咖啡,食物的热诚。难

先讲食物,
Monster all day breakfast

蟹肉配义大利奶油芝士酱扁意粉

烤榛子朱古力鲜奶咖啡

红菜头鲜奶泡沫

难得地这里一角有连侬墙,食客可写上心声愿望,为香港人加加油!

• Monster
2019-09-08 874 浏览
睇到标题好明显系为咗试佢地既咖啡新玩法,Studio Caffeine 最近成功研配出咖啡配酒嘅新尝试,Espresso cross-over Toni x Gin or Coffee x Whisky, 创意! 典型cafe格局, 雅致舒服, 最紧要系 freestyle,置身其中有慢活hea 感觉。睇这……咖啡师好似有啲料大路CAFÉ 餐牌呢个餐牌就系佢哋Coffee Vs Wine 嘅新搞作, 点都要搵杯嚟试下。超级 All-day-breakfast ($115)超肚饿, 当然要搵个超级All-day-breakfast堆满个肚。超级 All-day-breakfast超级丰富; 啡菇、烟肉、香草肠、烟三文鱼、烟牛肉、茄汁焗、豆法包、炒蛋、黑松露薯蓉、沙律菜、提子及蓝莓, 材料丰富到讲都有排讲, 一阵有齐整日营养所需, 有肉有淀粉质有蔬菜有生果**大啡菇 ~ juicy**烟肉 ~ 我锺意佢够瘦, 硬硬地脆脆地,够香口,有嚼口。**香草肠 ~ 味道唔喊口,比较清及软口, 唔油腻,感觉较健康**法包 ~ 皮脆内棉, 加炒蛋食, 正。**黑松露薯蓉 ~ 看似平平无奇, 估唔到捞少少

睇这……咖啡师好似有啲料

大路CAFÉ 餐牌

超级 All-day-breakfast ($115)

**大啡菇 ~ juicy
**法包 ~ 皮脆内棉, 加炒蛋食, 正。
**黑松露薯蓉 ~ 看似平平无奇, 估唔到捞少少黑松露酱又几好味喎, 优香又饱肚, 下次自已整下先。

Molly’s Irish Latte ($58)
酒味及啡味mixed , 谁也没抢谁的味道, 可能 Latte嘅关系, 两者味道都唔太浓, 味道就像饮紧带啡香既Baileys 咁,滑口,有新鲜感,值得一试 ,支持创作 ,今次第一次, 挑啲易入口的, 下次再嚟会试啲烈酒x Coffee cross-over。

很美的花花

质感厚滑
2019-09-05 579 浏览
最近也被新闻消息弄得有点透不气来,找老朋友来解解闷气,叹下咖啡老友推介studio caffeine, 位於佐敦十分方便,街上行人明显也少了,也许少了自由行关系,街上也行得舒畅Cafe 店内也坐有客人,大家也很舒享受这咖啡味道的空间。先医医肚皮,点了沙律,all day breakfast跟意粉牛油果田园沙律配羽衣甘蓝沙律菜已十分新鲜脆口,再配上了superfood羽衣甘蓝更加健康,另把牛油果打成蓉,配上蔬菜十分美味Monster All day breakfast真的是超级满满的all day breakfast, 晚餐食all day breakfast其实也没有问题,看到满满的一碟,炒蛋是超级滑溜,最爱还是大磨菇跟薯蓉,烟肉等等,还好的是老友十分有後劲,最後也圆满吃光蟹肉配意大利奶油芝士酱扁意粉来到忍唔住哗了声,d 蟹肉太高了吧,成座山,跟意粉捞好,十分creamy很浓的奶油芝士味道。到了今晚的coffee time老友点了虹吸,我就第一次试,觉得很新奇所以兴致勃勃。咖啡豆可以自选,经店员讲解跟解说,我地就选了Yunnan Puer Brandy Honey, 就试试看有没
Cafe 店内也坐有客人,大家也很舒享受这咖啡味道的空间。
牛油果田园沙律配羽衣甘蓝
Monster All day breakfast
蟹肉配意大利奶油芝士酱扁意粉
到了今晚的coffee time
老友点了虹吸,我就第一次试,觉得很新奇所以兴致勃勃。
咖啡豆可以自选,经店员讲解跟解说,我地就选了Yunnan Puer Brandy Honey, 就试试看有没有brandy 的味道吧。
店员在coffee bar 十分细心地煮coffee, 而我就被那虹吸的壶吸睛了
煮好後会再来跟我地解说各种杯的用法以及不同之处,除了影响香气同时用不同的杯影响到味道,也不怕我地烦解答了很多不同的问题,原来饮咖啡也有许多学问的,我也增值了不少
今晚大家也带着满足的心情离开,其待下次到来
2019-09-05 586 浏览
大多数精品咖啡店都系哂港岛区,呢排要多出动支持小店,佢地营运成本高,靠着一点坚持,当然要多多支持。先系坐底hea一hea,是晚系星期五晚,一直都有人入黎坐。座位都系舒服,有啲估唔到呢区都有外国人光顾!(一等人走左就影下店内)坐到入黎,本来都未肚饿,睇睇下就开始肚饿啦。黎到呢度系一定要点咖啡,朋友点嘅系rose latte,45元,唔系度度都有,见到就要点,朋友满意,拉花亦好靓。我就继续肥威,40元,好喜欢佢只得一小层泡,啡味十足,坚系happy friday。朋友点嘅系ACE Salmon,98元,真系好丰富,蛋炒得滑,料又足,亦加左牛油果蓉同芝士,成份都配得好好。自制意大利青酱配鸡柳扁意粉,85元。上台个刻好香,开左啲胃,鸡柳煎过,更加香口。意粉刚好,都挂味,加左香草,小小橄榄油,都几正。整体唔错,有机会会多黎,hea下都好,需要一个空间休息嘅。系啦,系收银处见到有𣿬丰信用卡有10% off,正!

(一等人走左就影下店内)

坐到入黎,本来都未肚饿,睇睇下就开始肚饿啦。

整体唔错,有机会会多黎,hea下都好,需要一个空间休息嘅。

系啦,系收银处见到有𣿬丰信用卡有10% off,正!
2019-08-30 671 浏览
去开庙街一带买野,经过一间专食 All day breakfast 的 Cafe,享受休闲的下午之余,饮杯咖啡当是轻松下减减压,入到去坐,发现小店也有少少的连侬墙,感受到小店为香港人加油的心意。Creme Brûlée Latte ($45),来得帮衬这店我谂最少必点一款咖啡,因为要试试咖啡师冲咖啡的手势。点来的是法式焦糖炖蛋鲜奶咖啡,只睇拉花已经拉得好靓,好值得打卡,闻落已经好甜的焦糖同咖啡甜味,细味鲜奶味重,口感细滑。薄河朱古力($45),薄河味道香浓,好透心凉。超级 Monster ($115),我都几爱吃 All day breakfast ,但咁多配料的全日早餐在香港唔多餐厅会食到,有嫰滑炒蛋、烟肉、伦敦堡肠、法式焗多士、蓝莓、红黄车车厘茄、沙律菜、大啡菇、薯蓉、烟薰黑椒牛肉、烟三文鱼、茄汁焗豆等等,有十多款配料,非常丰富,而且很有水准。蟹肉配意大粉奶油芝士酱扁意粉($95),扁意粉的忌廉和芝士味好浓郁、好creamy ,蟹肉新鲜鲜甜,在意粉面倒上了大量虾子粹,感觉好夹,份量好多,食得好满足。

Creme Brûlée Latte

薄河朱古力
超级 Monster
蟹肉配意大粉奶油芝士酱扁意粉
2019-10-10 0 浏览
今晚放工约左个朋友落佐敦食野吹下水,朋友话呢间Studio Caffeine 食物同饮品样样水准唔错,同埋呢度嘅咖啡师好专业,攞左好多证书同奖状架。我同朋友都选择左all day breakfast,贪佢样样都有,满足下自己嘅食慾😋。All Day Breakfast - 超级 Monster(法式奶油面包、烟肉、纽伦堡肠、烟三文鱼、烟燻黑椒牛肉、炒滑蛋、大啡菇、黑松露薯蓉、沙律菜、车厘茄、水果同埋茄汁焗豆)😋😋首先食左个沙律🥗菜,沙律菜非常新鲜配埋个沙律醋,酸酸甜甜打开左个胃口先😋;奶油包外脆内软好香奶油味;烟肉煎得香香脆脆,油份已经迫走晒,好香口;纽伦堡肠大大条😋肉味十足;薯蓉好creamy, 配埋大啡菇一齐食,令到黑松露同大啡菇味道更突出👍🏻。Cappuccino 拉花好靓,咖啡味唔算好浓郁,连泡沫一齐饮,好滑好滑嘅口感😌

All Day Breakfast - Monster

Cappuccino
All Day Breakfast - Monster
Cappuccino
  • Monster All Day Breakfast
今天在尖沙咀做完运动後来光顾这间小店💛我们等了10分钟後入座。餐厅位置不太多,颜色偏暗沉为主。餐牌上有All Day Breakfast、 小食、沙律、意粉及咖啡等由於我们实在太肚饿,两人各点了一个Monster!Monster这个All Day Breakfast 实在太丰富了吧!卖相吸引到令人即刻打卡📸!有烟肉、纽伦堡肠、炒蛋、烟三文鱼、黑松露薯蓉、大蘑菇、车厘茄、提子、沙律菜、焗豆及法式奶油面包!个人十分喜欢这个法式奶油面包,外脆内软,十分香口!沙律菜十分新鲜,配上酸酸甜甜的沙律汁十分醒胃!这个份量实在是很多!一个女子很难吃光😆Latte 有优惠,可以以半价点咖啡!这个Latte的口感及味道不错,咖啡香浓而口感幼滑整体来说,餐厅的食物质素不错,见隔离枱的食物也十分吸引,下次可以再来试试!
今天在尖沙咀做完运动後来光顾这间小店💛

我们等了10分钟後入座。餐厅位置不太多,颜色偏暗沉为主。

由於我们实在太肚饿,两人各点了一个Monster!

2019-10-07
2019-10-07 10 浏览
味道不错,可惜是份量有点少,其中一份真的吃不饱。虽然店内出名是咖啡,还是点了焙茶LATTE却比其他店喝到的更好,希望下次再来一嚐咖啡。个人最喜欢是ALL DAY BREAKFAST~
味道不错,可惜是份量有点少,其中一份真的吃不饱。

个人最喜欢是ALL DAY BREAKFAST~
抹茶LATTE
焙茶LATTE
ALL DAY BREAKFAST MONSTER
2019-10-06
焙茶LATTE
ALL DAY BREAKFAST MONSTER
  • ALL DAY BREAKFAST
2019-10-06 38 浏览
💛良心小店💛系庙街都能找到休闲咖啡店☕咖啡店内有售卖多种精品咖啡😎_🌟All day breakfast – Monster $115 🍳🥐Super份量🤣包括有烟肉、纽伦堡肠、烟黑椒牛肉、炒蛋、烟三文鱼、黑松露薯蓉、大蘑菇、红黄车厘茄、沙律菜、秘制焗豆、法式奶油面包,生果🍇黑松露薯蓉好绵滑,大啡菇亦够鲜味👍🏻细食嘅朋友仔可以叫返regular size😈_🌶泰式冬荫功配海虾扁意粉$95呢个有惊喜🤔未食已经闻到冬荫功好香口🍝小辣的扁意粉软硬度适中 食落去好开胃😎另外意粉有四只大虾,虾肉都弹牙🦐_🌟云呢拿鲜奶咖啡(热) $45好香醇 咖啡上面亦都有好靓嘅拉花☕️🌟绿茶拿铁(热) $45绿茶浓度适中 入口亦都非常顺滑🍵
💛良心小店💛
系庙街都能找到休闲咖啡店☕咖啡店内有售卖多种精品咖啡😎

🌶泰式冬荫功配海虾扁意粉$95

🌟云呢拿鲜奶咖啡(热) $45
好香醇 咖啡上面亦都有好靓嘅拉花☕️

🌟绿茶拿铁(热) $45
绿茶浓度适中 入口亦都非常顺滑🍵
2019-10-05 33 浏览
果日同朋友行街,经过见到呢间餐厅,因为朋友一向都钟意饮咖啡,所以就去左 Studio Caffeine 食下。餐厅既布置好有心思,服务员亦好有礼貌咁同我地介绍佢地有咩野招牌菜,同埋受欢迎既菜式。因为餐厅既厨房系半开放式,厨师煮野食煮得好香,搞到我地都好肚饿!薄荷朱古力鲜奶咖啡因为朋友做过兼职咖啡师,对咖啡一向都几有要求。呢杯咖啡好好饮,好浓同好有质感,唔似出面饮果种沟好多水好淡。烤榛子朱古力而呢杯杯朱古力比起出面饮既有啲唔同,味道有好浓,因为榛子烤过既关系,所以佢既榛子味都特别香。Monster All Day Breakfast份量超夸张,食材种类成十款咁多,最初黎到都好怕食唔晒,但系味道好令人惊喜,每一款放入口之後,都忍唔住即刻想食第二啖,唔觉唔觉就清左碟。All Day Breakfast系香港好多地方都有,但我同朋友都觉得,呢个算系我地食过既比较值同好食。忌薕汁配牛油果扁意粉味道非常好,可能因为小妹本身偏爱牛油果,但系份量都几多,食到後尾会有少少腻,好在朋友帮手包底。

薄荷朱古力鲜奶咖啡

烤榛子朱古力

Monster All Day Breakfast

忌薕汁配牛油果扁意粉

2019-09-05
2019-10-04 24 浏览
小店cafe,因有得奖的拉花咖啡师,特意前来,虽是小店,但7pm已经坐满晒。细看餐厅设计简单中有点不平凡,有咖啡豆的世界图,又有不同款咖啡豆出售。点餐是自助形式,在cashier点餐等候。Monster all day breakfast重份量,食材甚多,共有10款菜式,个人特别喜欢又滑又好绵的薯蓉,好fresh大啡菇,香口纽伦堡肠及爽脆沙律菜,包罗万有。黑松露忌廉汁烟三文鱼扁意粉忌廉汁淡淡的,不腻,与扁意粉混在一起好香滑,烟三文鱼与意粉5050,相对分量够多,而扁意粉口感软硬适中。烤榛子朱古力鲜奶咖啡拉花师拉的花的确非同凡响,显出师傅功架,果然系有质素!而mocha奶味不重,榛子味好浓郁,味道带点点甜。洋甘菊花茶自己怕训唔着,就order花茶饮。花茶味清新,入口舒畅。

点餐是自助形式,在cashier点餐等候。

Monster all day breakfast

黑松露忌廉汁烟三文鱼扁意粉

烤榛子朱古力鲜奶咖啡
洋甘菊花茶
自己怕训唔着,就order花茶饮。花茶味清新,入口舒畅。
  • Monster
  • 黑松露忌廉汁烟三文鱼扁意粉
  • Caffe Latte
2019-10-03 20 浏览
难得准时收工 同同事仔附近搵野食 原来在庙街有间隐世小店 咖啡☕️拎过无数既奖项 入到店比佢咖啡既香味深深吸引着 不管已经是晚上 我都决定要一试佢既咖啡☕️菜式选择都不少 最出名应该是all day breakfast ,点出一个最丰富既Monster,另外再点了一个意粉 其实几款都想试 不过见到网上好都多人选这个蟹肉配意大利奶油芝士酱扁意粉 好像出面也比较少见 就决定试试佢啦😋先到既系咖啡☕️同事点了玫瑰咖啡🌹偷饮了一口 平时我都很喜欢玫瑰的制成品 不过试过一系完全冇玫瑰味 一系就是甜甜的玫块精油 而这杯真是很赞👍🏻👍🏻甜度刚刚好也有淡淡的玫块味 十分讨好而我的咖啡 很强大 是barily x coffee 见到咁特别既配搭真的要一试😆😆酒同啡刚取得平衡 不会抢了对方的味道 不过小妹酒量浅 饮完反而好眼训😂😂蟹肉配意大利奶油芝士酱扁意粉 蟹肉超足料 几乎每口意粉都有蟹肉既存在 不过汁比较小 但就变左冇咁腻而Monster 开头发现少左个薯蓉 店员都好好礼貌即刻比返我地 全日早餐黎讲 的确好丰富 三文鱼 牛肉 烟肉 肠仔 特别喜欢炒蛋 十分滑 牛油味都好香 另外有大量沙拉菜🥗最特别系生果都有
蟹肉配意大利奶油芝士酱扁意粉
全日早餐黎讲 的确好丰富 三文鱼 牛肉 烟肉 肠仔 特别喜欢炒蛋 十分滑 牛油味都好香 另外有大量沙拉菜🥗最特别系生果都有 好健康
食物好食 咖啡更吸引 我想我会常常来买咖啡饮了 真系超香 而且好多特别既口味 有杯红菜头鲜奶都想试下😍🥰
2019-09-26 55 浏览
行过经过呢间嘅香就入咗嚟,小店嘅餐厅几有feel~舖头面积唔大,不过感觉舒服,就算坐耐咗都唔会赶你走~叫咗蟹肉配意大利奶油芝士酱扁意粉同Monster all day breakfast。意粉即叫即整,正正系cashier 後面煮,香喷喷,煮完即刻攞嚟,所以真系热辣辣~味道好香浓,食落感觉好rich,面头嘅蟹肉亦有好多,加埋啲洋葱,好香口~虽然好邪恶,不过小店来讲呢个意粉真系做得相当唔错~All day breakfast份量都唔细,一般应有嘅嘢都会有,仲有较有特色嘅系黑松露薯蓉,creamy得来亦有好香黑松露味!饮品方面叫咗Hojichi Latte同Toasted hazelnut latte,前者茶味够浓,而且唔太甜;後者饮落都有阵阵烘过嘅味道。

2019-09-22 26 浏览
喺呢头上完堂 谂住求其觅食医饱肚就算啦!点知俾我搵到呢间cafe 门面都几唔起眼 店入面大概有十几张4人枱但平日夜晚竟然都坐无虚席!好多人喺度谈心联谊闹市就系需要多啲呢类环保既地方俾人倾下计宣泄一下生活上既不快 分享点滴呢度要自己去cashier买野食先再坐低我同呀妹一齐开心share招牌all-day breakfast👍🏻除左觉得啲食物有少少摊冻左之後 整体味道都几唔错!炒蛋真系有种好creamy既口感 之後叫左蟹肉黑松露扁意粉 同样问题都系有少少唔够热 但蟹肉既份量都几足料 而且意粉几入味 味道加分!配埋一个榛子咖啡,甜甜地爲今日忙碌既一天作结
喺呢头上完堂 谂住求其觅食
医饱肚就算啦!点知俾我搵到呢间cafe
门面都几唔起眼 店入面大概有十几张4人枱
但平日夜晚竟然都坐无虚席!好多人喺度谈心联谊
闹市就系需要多啲呢类环保既地方俾人倾下计
宣泄一下生活上既不快 分享点滴
呢度要自己去cashier买野食先再坐低
我同呀妹一齐开心share

配埋一个榛子咖啡,甜甜地爲今日忙碌既一天作结
2019-09-22 41 浏览
在佐敦这间 studio caffeine旺中带静,一踏进店内已经嗅到阵阵既咖啡香味,相当吸引!眼尾望一望,见到有连侬墙~感受到店主亦在此舒发情感,为香港人打打气!点了这店最有名的超级 monster all day breakfasy, 非常多配料,炒蛋非常嫩滑,伦敦堡肠,烟肉,烟三文鱼,大啡菇,薯蓉,茄汁豆,蓝莓,车尼茄,超级丰富!份量大得很!很有水准之作。还点了冬阴功海虾意粉,非常合我口味!意粉很入味惹味,浓浓冬阴功好正!大虾质地亦爽口弹牙,真系几好食!