2016-04-16 597 浏览
禮拜五、糧頭。呢兩個因素令我放工慢慢走近蘭桂芳XD飲野前食下好野先啦!呢度景色幾靚,見到LKF一角,又有情調。前菜食下生蠔先!法國同美國蠔都唔錯,鮮味。又有我至愛既安格斯,五成熟,燒得岩岩好呀,肉質鮮嫩有牛味。未夠喉叫多個Pasta食下添~~~驚喜既係甜品做得唔錯,心太軟即叫即製,新鮮~
2016-04-15 522 浏览
近年來興起樓上餐廳,Spark亦是新近進駐蘭桂芳的一份子。餐廳位於一幢名叫LKF29的商業大廈的4樓,地鐵站行過來大約十分鐘,都算方便。推門而進,環境較為昏暗,燈光的來源是靠酒吧和餐枱上的一盞玻璃杯燈;再加上外面的霓虹燈光,營造浪漫氣氛,很適合情侶來拍拖談情。剛好這晚在餐廳對面大廈天台就有一個著名的波鞋舉辦活動,見到有不少人都是穿着這品牌的波鞋上來拍照,都幾特別。餐廳的另一個角落擺放了Live Band 舞台,麻雀雖小但五臟俱全,侍應說將於稍後邀請不同樂隊來開show,相信氣氛會很熱鬧。現在香港與音樂結合的餐廳,已買少見少了。記得好多年前係尖沙咀都有一間,不過幾年之後就敵不過貴租而結業。Spark餐廳的酒吧放有不同類型的酒杯,排列成別緻的裝飾設計。部分牆身更採用鐵皮裝潢,甚有復古工業味道;另一邊的牆身,則塗畫了一隊老人樂隊,但我自問不是樂隊迷,所以不認識究竟是否真有此隊band?不過坦白說,昏暗燈光下看這幅畫作,感覺是有點詭異。說回食物方面,晚餐沒有set dinner提供,餐牌只有兩頁紙,一版是食物、一版是飲品。食品方面有小食、生蠔、前菜、沙律、三文治、pizza、意大利飯、主菜、意

說回食物方面,晚餐沒有set dinner提供,餐牌只有兩頁紙,一版是食物、一版是飲品。食品方面有小食、生蠔、前菜、沙律、三文治、pizza、意大利飯、主菜、意粉和甜品,款式不算多但也足夠。至於飲品選擇就相對地多,有cocktail、mocktail(冇酒精)、coffee、果汁和啤酒。最後我和友人選了signature drink,是一杯混合了楊桃的果汁,我認為味道也不錯,而且非常開胃。

Appetizer方面,待應推介了一道芝士烤大磨菇(Roasted mushroom with cheese with Pumpkin Tofu)。這道餐前小吃非常好味,濃濃的芝士味與磨菇融為一體,口感豐富之餘又不會太「灟」,加上南瓜蓉豆腐,將一道普通不過的小吃提升至一種味覺上的享受,屬個人推介!

主菜方面,我們選了六成熟的美國安格斯肉眼扒。上菜時肉眼扒已被切開了並搭成層架,賣相比一塊上的香會來得好看,不過就令我失去了「鋸扒」的快感。第一啖咬落去嘅口感同味道都是上乘的,塊塊都十分juicy,肉香濃郁。美中不足的,是牛扒在上枱前已經切開,因此未吃掉一半就已經開始冷卻了,影響了牛扒嘅口感。

另一道主菜是龍蝦黑松露扇貝焗飯(Baked Risotto with Lobster. Truffle sauce. Scallop)三樣都是我喜歡的食物,將之全加在一起,效果又會如何?答案很快揭曉,上枱時香味四溢,賣相也其佳,是把煮好的龍蝦肉和意大利飯放於扇貝上,加上黑松露醬一齊焗。如果硬要挑剔的話,我只能說有點貴,三百幾蚊得三隻扇貝,不過貴精不貴多吧。

最後本來諗住食埋甜品,不過朋友話太飽所以沒有叫。留待下次吧,順便來聽下呢度嘅live Band!
2016-04-03
2016-04-14 1166 浏览
中環蘭桂坊一帶酒吧林立,不論本地抑或是外籍人士也混在其中,感覺既熱閙氣氛不俗卻又嫌太雜亂嘈吵很擾人,總不及獨善其身安於邊界的寧靜舒服自在,享受無非是想放鬆身心悠閒自在麼?今晚陪友人到達位於中環的Spark Bar,地方較為偏僻,但不算難找,遠離煩囂也是好事。我和友人就坐在窗旁的座位,從高處瞭視附近一帶的環境,在大城市裡雖不是什麼無敵海景或是山明水秀的風景,靜看街道上的人來車往,心情也輕鬆下來。Virgin MojitoMojito一向感覺清新涼快,青檸、薄荷葉和梳打水配搭簡單,綠和白顏色舒服自然,味道酸酸甜甜很開胃,這杯也不例外,青檸酸味和糖水甜味很均勻,調教得恰當。凱撒沙律另加黑毛豬風乾火腿凱撒沙律清爽鮮甜,沙律汁分佈均衡,啖啖滋味,黑毛豬火腿色澤亮麗,味道鹹香油潤,令人開胃的前菜。Roasted mushroom with cheese and pumpkin tofu大大的香菇充滿水份,易咬軟熟,香菇味香濃,跟番茄、南瓜粒、豆腐和芝士味道很搭配,味道互相融合錯綜複雜又好夾,而且不會感到膩口,留返大部份空間給接下來的主菜。Freshly boiled clam.hoegaarden
Virgin Mojito
凱撒沙律另加黑毛豬風乾火腿
Freshly boiled clam.hoegaarden beer
清酒煮蜆就聽得多,第一次聽到用啤酒煮蜆就覺得很吸引,而且比預期還要美味和特別,啤酒味跟蜆也很配搭,又不會太過濃烈遮掩了蜆本身的鮮味,再加上蜆肉粒粒肥美厚肉,咬感有嚼勁,煙煙韌韌,高水準的食品。
Seafood Risotto in french lobster sauce
去到每一間餐廳也想試試各式各樣的意大利飯,龍蝦汁海鮮意大利飯充滿了海鮮風情,海鮮配料包括有青口、蜆肉、魷魚和帶子等相當豐富,龍蝦汁味道濃郁,可惜汁量過多,但也不影響本身其美味,飯粒圓滑,雖不是半硬米效果,但也挺好味。
服務挺不錯,職員耐心介紹餐牌各食品特式,關注客人提供所需服務,地方寬敞舒適,很喜歡可以瞭望風景的樓上Bar&Restaurant。
2016-03-17
2016-04-11 589 浏览
放工後, 共了上黎Spark bar, 被樓下個食蕉叔叔昆左上3樓,原來3樓是party place/ bar而restaurant @ 4/F呢度個feel 不錯, 暗暗的, 場內另一邊有 live band area,聽到 band 隊成員在細細聲地jam 下歌看看menu ~ 好似好多都幾吸引咁喎Appetizer: 大磨菇釀蝸牛大大粒磨菇1分為4, 每小份放著1粒蝸牛仔,舖上cheese  磨菇跟蝸牛磨菇跟蝸牛磨菇跟蝸牛磨菇跟蝸牛磨菇內裡滿是汁, 好juicy 呢~蝸牛粒不過不失磨菇跟蝸牛磨菇跟蝸牛磨菇跟蝸牛磨菇跟蝸牛他們是好朋友啦~ 是情侶啦~ 也是說得通呢然後點了焗bb乳豬脾嘩嘩嘩! 呢個相當有驚喜!!!未食 只睇賣相同香味都feel 到佢有幾好味啦!一上台, 好香嘅呢~~~砌落去, so crispy! 皮脆肉嫩~豬有豬味, 不覺油膩醬汁方面, 有 BBQ SAUCE & 芥末其實這個不配著醬汁吃已經好好味!首推焗bb乳豬脾希望下次再光臨時, 上菜速度略為加快會更完美
原來3樓是party place/ bar
而restaurant @ 4/F
聽到 band 隊成員在細細聲地jam 下歌

看看menu ~ 好似好多都幾吸引咁喎
Appetizer: 大磨菇釀蝸牛
Baked snail Grilled mushroom
磨菇跟蝸牛磨菇跟蝸牛磨菇跟蝸牛磨菇跟蝸牛
磨菇內裡滿是汁, 好juicy 呢~
蝸牛粒不過不失
磨菇跟蝸牛磨菇跟蝸牛磨菇跟蝸牛磨菇跟蝸牛
他們是好朋友啦~ 是情侶啦~ 也是說得通呢

然後點了焗bb乳豬脾
French style baby pork leg
嘩嘩嘩! 呢個相當有驚喜!!!
未食 只睇賣相同香味都feel 到佢有幾好味啦!
一上台, 好香嘅呢~~~
砌落去, so crispy!
皮脆肉嫩~
豬有豬味, 不覺油膩

醬汁方面, 有 BBQ SAUCE & 芥末
其實這個不配著醬汁吃已經好好味!
首推焗bb乳豬脾
希望下次再光臨時, 上菜速度略為加快會更完美
Baked snail Grilled mushroom
French style baby pork leg
2016-04-09 489 浏览
之前睇雜誌,見到Spark bar restaurant D相幾靚下,咁岩約左個舊同事食飯,就試下黎依度啦睇地址係蘭桂芳.不過正確地點原來係蘭桂芳既核心外圍,唔係核心內圍,有D難搵呀好在openrice個地圖越黎越準,咁先方便咋上到黎,人唔算多,不過環境唔錯,餐廳應該容納到50人左右最鍾意佢門口個位,好有型,好有feel燈光映照下好靚食左個蕃茄芝士pizza,蕃茄味幾重,不過芝士可能太細粒,味道唔突出pizza係餅乾底,不過算係厚批,好小餅乾底可以做到咁厚味道算係合格啦,未算好好食不過禾古力心太軟真係唔錯,個外皮好脆,食落朱古力味好重側邊d生果都好新鮮,唯一可惜係無雪糕流心程度都好強,一切開就流曬出黎朱古力醬真係好多好豐滿主食普通,不過甜品唔錯,下次約開朋友黎玩,都會上黎食下野

好在openrice個地圖越黎越準,咁先方便咋
上到黎,人唔算多,不過環境唔錯,餐廳應該容納到50人左右
最鍾意佢門口個位,好有型,好有feel

燈光映照下好靚

pizza係餅乾底,不過算係厚批,好小餅乾底可以做到咁厚

味道算係合格啦,未算好好食
不過禾古力心太軟真係唔錯,個外皮好脆,食落朱古力味好重

側邊d生果都好新鮮,唯一可惜係無雪糕
流心程度都好強,一切開就流曬出黎
朱古力醬真係好多好豐滿

主食普通,不過甜品唔錯,下次約開朋友黎玩,都會上黎食下野
2016-04-07 453 浏览
位於雲咸街Jordan旗艦店的稍上方,可能因為在LKF 29樓層內,加上平日的關係,即使是Bar Restaurant亦沒有想像中嘈雜,頗能享受寧靜。除了有舞台Setting讓Live Band演出,餐廳亦走型格風格,灰綱裝潢有Rock味,加上餐廳昏暗的燈光,更突顯大玻璃窗外的中環鬧市夜景。 drink list 上的mocktail 沒有寫明材料成份,要詢問waiter比較麻煩與朋友點了兩杯Cocktail,一杯帶橘香和Gin的Old Etonian,以及侍應推介適合女生清生酸甜的C all Star。頭盤點了個招牌之一的Freshly boiled clam hoegaarden beer ($138),以hoegaarden啤酒烹煮,蜆肉飽滿結實,啤酒湯有淡淡啤酒香之餘亦不搶蜆的鮮甜味;屬今晚水準之作。由於當晚龍蝦賣完,轉戰三文魚扒拼虎蝦,食材新鮮但略嫌三文魚過熟,虎蝦肉質彈牙不俗。這個鮑魚細扁麵口感一絕,麵條彈牙而且材料豐富,毫不吝嗇切條的鮑魚片,而且在沒有加入sauce下有淡淡咸香,不油膩又好味。心太軟焗得外層香脆,流心朱古力香誘人,不過不失。這個紫薯雪皅頗令人驚喜,雖然坊間
old etonian
Pam Seared Salmon with Prawns
Linguine Soy Abalone
心太軟焗得外層香脆,流心朱古力香誘人,不過不失。
Chocolate melten lava cake
這個紫薯雪皅頗令人驚喜,雖然坊間充斥紫薯甜品,但這個味道清甜有淡淡紫薯香,甜而不膩,很是一個perfect ending !
Sweet Potato Sobet
雖然餐廳佈置有型有格調,服務亦算貼心,但以食物質素來說價格高了點。若只是點杯酒吃點小食聽下live band,則不失為一個好選擇。
2016-03-17
Linguine Soy Abalone
Sweet Potato Sobet
  • 啤油煮蜆
  • sobet
2016-04-05 381 浏览
係中環見完客並兼左單,雖然落住雨但無掩興奮的心情, 要搵個地方慶祝!由於身在中環區, 加上有雨,及時間尚早, 所以就算冇訂位都比較容易搵到位。上到黎環境好有氣氛,見到後面有stage同樂器,原本以為夜小小會有得睇band show,一問之下原來今晚冇,有d失落tim ,唯有食飽d補數!如果日頭黎個view應該都幾開揚,因為我地呢晚都見到Nike係對面藝穂會搞活動。雖然唔係好餓,不過簽左單,所以要食精d!先叫半打daily oyster ,其中3隻係爽口d,3隻creamy d 。唔算係好鮮味,creamy 的那款亦未算好creamy,不過勝在夠厚身。食完飲啖酒開始我地既main,海鮮龍蝦汁扁意粉,未食已經聞到好香, 好大粒帶子同虎蝦係面!再有d魷魚同好多青口,青口冇咩肉,應該係要黎吊起個味, 帶子同蝦煎得好香,蝦夠爽口同有膏,意粉軟硬程度適中。由於我係一個龍蝦fans ,所以如果個dish標明係用龍蝦汁去煮我會期望呢個係一個重口味既dish,如果唔係我會好失望,一開頭我覺得個意粉唔夠味,不過食多兩啖就食到我追求既濃味感!同事叫左個意大利飯,睇落好精緻,不過因為我真係唔餓,所以冇試。順帶
順帶一提,呢度飲野又唔算貴,如果有埋band show睇氣氛應該好好。

2016-03-31
2016-04-04 349 浏览
很久很久之前,每一天都會獨自到蘭桂芳買醉,為的是不想想起某段往事,某一個人多年後,本來早已把她放進心底深處,已經有了新的心上人,這一天才度來到蘭桂芳,竟然重遇她見面的一刻沒有說什麼說話,只是輕輕的點了頭,然後便告別了我的心情沒有什麼變化,應該是不能變化,只好帶著新的她,到我們約好的地方餐廳是一間酒吧,新開張的,現在未有cocktail,只預備了食物餐廳比較灰暗,正好適合我這天的心情吧食物點得不多,點了一個駝烏扒扒肉新鮮多汁,點上醬汁會更juicy份量有3份,我2件,她1件,十分圓滿件碟的薯菜味道也不錯駝烏扒扒肉確實新鮮多汁home  made waffle,自家制Waffle,當年她也喜歡自制wafflewaffle十分香脆,咬口不錯但醬汁不足,吃起來很dry,是因為想念她嗎?但賣相也是不錯也是時候把心中那個她刪掉吧

見面的一刻沒有說什麼說話,只是輕輕的點了頭,然後便告別了

餐廳比較灰暗,正好適合我這天的心情吧
食物點得不多,點了一個駝烏扒

扒肉新鮮多汁,點上醬汁會更juicy

份量有3份,我2件,她1件,十分圓滿

件碟的薯菜味道也不錯
駝烏扒扒肉確實新鮮多汁

waffle十分香脆,咬口不錯

但醬汁不足,吃起來很dry,是因為想念她嗎?

但賣相也是不錯

也是時候把心中那個她刪掉吧

2016-04-04 331 浏览
趁著假期來到了蘭桂芳,別誤會今次不是來溝女,而是來吃飯而已.心儀的女仕接受了我的遨請,來到一間高級餐廳吃飯Spark bar and restaurant,顧名思義是酒吧餐廳,可惜今天沒有安排樂隊來到,否則會更熱鬧餐廳走的是暗黑型格路線,女伴相當喜歡,裝修先贏一仗!!!黑松露海鮮炒飯,飯粒比較乾身,所以吃起來不太油膩,適合女孩子吃的黑松露味道亦偏向濃烈,所以吃起來十分惹味份量方面,2人吃剛剛好,不會太飽細眼看起來飯炒得真的不錯,一點多餘油份也沒有浪漫氣氛下開了一枝紅酒,這兒的酒Mark up不算太貴,質素亦有保証這枝Chaetau 2009年的味道不錯,價錢是$420,味道甘香,適合紅酒入門者cream crulee,這兒的做法是用火槍燒焦面習的焦糖,是較為傳統的做法焦糖部份十分香脆,跟燉蛋部份拌在一起吃實在不錯佳人十分滿意今次的約會,希望今晚後關係能更進一步吧

餐廳走的是暗黑型格路線,女伴相當喜歡,裝修先贏一仗!!!

黑松露味道亦偏向濃烈,所以吃起來十分惹味

份量方面,2人吃剛剛好,不會太飽
細眼看起來飯炒得真的不錯,一點多餘油份也沒有

焦糖部份十分香脆,跟燉蛋部份拌在一起吃實在不錯
佳人十分滿意今次的約會,希望今晚後關係能更進一步吧
2016-04-03 738 浏览
認識我的人都知道, 我不喜歡去FINE DINING, 一來無情人, 二來又貴又唔抵食。 不過, 岩岩出左花紅, 所以請左一個舊同事(女)食飯...一入到去都嚇左一跳, 因為真係好浪漫, 女同事會唔會以為我... 但如果大家為左泡妞, 我推薦呢間餐廳現場係咪好浪漫呢? 本身高談闊論中既我同女同事都即刻低調左...睇其他食評話原來平時會有夾BAND既, 不過星期三晚上先有, 我心唸 "好在揀左今日, 因為我地2個都鐘意靜既餐廳"小小既燭光, 燃點了室內既光芒, 我地亦揀好左要食既野蕃茄芝士PIZZA, 用左MOZARELLA CHEESE, 有著非常香濃既咸香, 而且非常CREAMY, 唔係一般只可以拉絲卻又冇味既芝士。 餅底唔算太厚, 剛好係爽脆同鬆軟之間取得平衡, 麵粉混合得宜。 蕃茄水份充足, 一咬好似食蕃茄仔咁水份係口內噴出, 焗得唔錯~第一次試食駝鳥扒! 估唔到幾好味道, 同牛肉唔同, 駝鳥肉比較韌, 但就冇牛肉果種強烈既牛香, 反而比較溫和, 外皮香脆裡面JUICY, 好特別, 值得大家試下嫁~個薯仔就一般般啦, 不過就幾粉唔會生水, 外皮脆脆地, 可以填飽個肚, 不錯不錯

小小既燭光, 燃點了室內既光芒, 我地亦揀好左要食既野

题外话/补充资料: 成晚氣氛好好, 環境好寧靜, 我地2個都傾得好開心, 睇黎今次有機會啦!
2016-04-03 266 浏览
慶祝生日啦喎,梗係要食間靚少少嘅餐廳,最好有酒飲添。喺openrice遊遊下就比我發現目標喇,係LKF嘅Spark裝修景色一流。係得蘭桂芳,裝修都有返咁上下,一坐低店員推介可以試Oyster Platter,分別有黃金蠔同女皇蠔,味道鮮甜,一個好好嘅Starter。Main course Angus Rib eye steak,嚟自美國嘅安格斯不嬲係我至愛,牛味非常濃,五成熟左右岩岩好,有咬口又唔會韌。仲有個Seafood Linguine with Lobster Sauce,海鮮份量足夠,Linguine亦好有彈性,醬汁應記一功!最值得一讚嘅係店員服務態度好好,為慶祝生日提前打嚟問,店員主動提議可以係心太軟上寫名,嚟到只需打個眼色,店員就會配合送上驚喜!不過黎得呢到都預左會貴,2個人要$1300,都ok既生日一年一次食得好開心就得啦=]
係得蘭桂芳,裝修都有返咁上下,
2016-04-02 618 浏览
以前成日去旺角間SPARK BAR度玩, 有BAND唱歌, 有COCKTAIL有MILKSHAKE, 有小食拼盤同正餐, 正式大人細路都岩, 當時都係200零蚊一個人, 非常抵玩。不過時光飛逝, 好風光不再, 上星期想BOOK位時突然發現旺角店唔見左, 按一按新店位置, 原來搬左去中環, 我們2個小FANS就決定去探訪一下老朋友入到去就見到近似舊餐廳的BAND台, 不過同之前唔同, 而家只有星期三有LIVE BAND, 想重拾舊貌, 我地揀左星期三到訪搬左黎中環, 連風格都變埋, 間餐廳好暗, 感覺好似高級左好多呢度既COCKTAIL好多都係自己調配特制, 酒精適中, 唔會太多, 只有少少酒味, 而且好清甜, 果香好濃, 同女仔黎少少飲一杯就岩晒, 飲落好舒服, 唔會覺得好哽, 幾乎唔覺得係飲緊酒而且係爉燭下佢D COCKTAIL變得好靚, 好岩同女朋友黎。睇到OPENRICE人地叫啤酒煮蜆, 我地又叫左啤酒煮蜆, 本身我就好鐘意飲Hoegaarden, 但用黎煮蜆真係第一次聽, 煮完個湯好啞色, 一試個蜆就知道正野, 又彈牙又多汁, 而且有D啤酒澀同甜, 個湯底仲正, 好似飲緊花旗參

睇到OPENRICE人地叫啤酒煮蜆, 我地又叫左啤酒煮蜆, 本身我就好鐘意飲Hoegaarden, 但用黎煮蜆真係第一次聽, 煮完個湯好啞色, 一試個蜆就知道正野, 又彈牙又多汁, 而且有D啤酒澀同甜, 個湯底仲正, 好似飲緊花旗參咁, 但鮮甜好多! 仲有D鮮蜆味, 好正!
烤焗龍蝦非常RICH, 口感又彈牙又幼嫰, 龍蝦同CREAMY但不膩既醬汁融為一體, 味道完全係酒樓既十倍! 更佳的是龍蝦頭依然有好多膏, 又稔又香濃, 唸起都流口水!
乳豬脾就有2種醬, BBQ SAUCE同芥末, 乳豬皮好脆同略肥, 脾位油香四溢, 肉質非常鬆軟, 一咬即化, 好似食緊和牛咁! 但就因為比較油, 所以點BBQ SAUCE就會比較漏, 芥末小小刺鼻同辣, 反而有助降低油膩感, 我地一啖再一啖食個不停, 差D要搶! XD
题外话/补充资料: 雖然氣氛好舒服, 但都唔平, 呢餐要差不多$1000, 以前都唔使食咁貴既... 不過係中環地段, 野食又高級左, 都冇辦法啦
2016-04-02 209 浏览
轉眼間,舊同學除了升學的,大都已經出來做事了,特別是女孩子,比男孩子較為早熟,也因此,踏足夜場的時間也比男孩較為早.由小到大都聽爸爸說過.夜場無真愛,在這兒認識到的戀人大都是玩家,當然不能說全部都是壞人,但朋友遇到的正正是玩家這天為了開解好友,特意帶她來蘭桂芳,當然不是陪她到傷心地,而是到一家開張不張的餐廳spark bar and restaurant,之前在雜誌看到介紹時已經相當心動,所以今天趁此機會來試一試餐廳走的是暗黑酒Bar餐廳路線,相當有情調,絕對適合年輕女子食物選擇不算太多,但大多是有名的食物,今天選了帶子帶子的味道不錯,燒得不太濃,入口剛剛好口感方面,軟林林較易入口,不會太硬,而且十分新鮮,2人吃了3舊另外吃了一個新律,不過沙律菜不算太新鮮,但加上黑醋汁後入口尚算可以慢吃之選其間我們點了飲品,味道調制尚可以,不會酒味過強或是太淡,一邊傾運一慢慢飲其實餐廳有酒bar live show,雖然不是什麼大名星,但氣氛相當熾熱,其實熱鬧不一定要去夜場墨魚汁天使麵,滲滿了墨魚汁,味道相當可口,而且天使麵相當煙韌,口感絕對不錯份量方面,由於有墨魚汁比較膩,所以不用吃太多也能飽肚但較

食物選擇不算太多,但大多是有名的食物,今天選了帶子

帶子的味道不錯,燒得不太濃,入口剛剛好

慢吃之選

份量方面,由於有墨魚汁比較膩,所以不用吃太多也能飽肚

但較注重儀容的朋友,可能接受不了滿面黑色墨魚汁的感覺

雖然今晚總算暫時開解了朋友,但聽她說還是會到夜場玩,認識新朋友,我想這便是執迷不悔吧,另一解意是見過鬼唔怕黑

2016-04-01 185 浏览
是日真係好忙,一早就開左個3個鐘嘅會,再叫我去中環跟影相,此刻好想飲杯啡,到左5點幾,終於攪掂,還我自由了我見反正過左海,就睇下有冇朋友一齊食個早飯,早d食嘅飯友人king哥話帶我去見識下,咁就去啦,原來去老蘭,真心唔覺有乜好見識,anyway啦,平時去樓下多,好小上樓食,怕冇乜氣氛,咁洗乜去老蘭上到去,唔係包場,果真好早所以得我地兩個見到有咁多器材樂器咁,即係有Live band啦,可識,原來係安排中,今晚就冇喇其實幅牆我有小小驚,sor我唔識欣賞,如有得罪唔好見怪先黎個生蠔,king哥話唔食生,所以我一個人食曬6隻,正囉叫左一款清甜,一款creamy,唔記得邊隻叫女皇,另一款唔記得個名,可惜creamy嘅奶味都唔重,清甜嘅蠔味唔算重,但爽身條友仔偷影我,隻手,哈人飲果汁佢又飲,難怪我地做到好“姊妹“,哈哈,點解canberry juice 係good for女仔架,小妹飲得出係oceanspray嘅出品,應該係除非唔係啦,哈海鮮扁意粉,份量尚可,15x係LKF食,差唔多啦,但味道呢,聞落係好香蝦味,但食落冇聞咁濃味,意粉嘅軟硬度合格,海鮮十足,最欣賞係隻蝦,大隻,肉爽,開邊去腸夠細
我見反正過左海,就睇下有冇朋友一齊食個早飯,早d食嘅飯
上到去,唔係包場,果真好早所以得我地兩個
其實幅牆我有小小驚,sor我唔識欣賞,如有得罪唔好見怪
先黎個生蠔,king哥話唔食生,所以我一個人食曬6隻,正囉
條友仔偷影我,隻手,哈
海鮮扁意粉,份量尚可,15x係LKF食,差唔多啦,但味道呢,聞落係好香蝦味,但食落冇聞咁濃味,意粉嘅軟硬度合格,海鮮十足,最欣賞係隻蝦,大隻,肉爽,開邊去腸夠細心
魷魚圈新鮮爽爽,青口太細隻了,仲見到條小草所以冇食,帶子大大粒
有樣奇怪嘢,點解條狀嘅意粉切嘅洋蔥不是條狀而係粒狀?迷底一陣解
再黎個焗龍帶子飯,賣相真係幾有心思,揾番個扇貝裝住,但三百幾蚊得三個,好似貴左小小,侍應細心提未小心熱,哈,幾好
食第一口,cheese味淡身唔會膩,唔錯嘅,帆立貝每蓋一隻,可能龍蝦碎左係入面,未見粒狀,cream汁加左黑松露,微淡嘅黑松露豐富左個味覺,如果太多就唔好架喇,因為要食海鮮嘅鮮味丫麻,而家就剛剛好喇
迷底係我估師父落錯碼,因為個飯同意粉配料一樣,飯係粒狀,所以切粒
總括,晏小小黎會好feel d
2016-03-18
2016-03-30 173 浏览
入夜前來蘭桂芳,不一定為湊鬼或是豪飲變醉貓。這次跟友人放工後來鬆一鬆,也許餐廳不是在地面的關係,氣氛較寧靜,令人心情舒暢而放鬆,加上面向藝穗會的頂層,入夜後景色更美,真有一種躺身於星空下的感覺。入口左面設live band舞台,是日未有歌手駐場,或許要待週末才能欣賞到吧!雖然不打算豪飲,但怎也要淺嚐吧!侍應推介Signature drink C All Star.一小杯草綠色楊桃無酒精飲品,很清新健康,那片星形楊桃儼如藝術品般跟酒杯和果汁融為一體,味道清甜怡人。邊喝邊遙望星空,令人心曠神怡。得知餐廳供應法國蠔,而且兩款都是我未嚐過的蠔種,立馬一試,先嚐Bourruche,再嚐較濃海水味的 Special la Reine,味道層次分明。兩款口感均非常爽口﹐後者的帶子位很爽甜,蠔味較濃。友人是牛迷,每次吃西餐都喜歡來一客牛扒。US Prime Angus Ribeye Steak 14 oz足夠兩人吃有餘,事實上3人瓜分應該也OK的。早已切好足有8大塊的安格斯肉眼扒脂油甘香,我們點MEIDUM RARE剛剛好,外層帶點香脆而內裏肉質軟腍,煎得夠JUICY,只簡單以香草和海鹽作調味,可吃到
友人是牛迷,每次吃西餐都喜歡來一客牛扒。US Prime Angus Ribeye Steak 14 oz足夠兩人吃有餘,事實上3人瓜分應該也OK的。早已切好足有8大塊的安格斯肉眼扒脂油甘香,我們點MEIDUM RARE剛剛好,外層帶點香脆而內裏肉質軟腍,煎得夠JUICY,只簡單以香草和海鹽作調味,可吃到香濃的牛肉鮮味,也可醮芥茉醬刺激味蕾。
另一款主菜是Seafood Risotto in French Lobster Sauce,起初還以為只會是普通一客意大利飯,上菜時才知道是原隻帆立貝烤焗,所以有點驚喜。飯面的芝士汁烤得微焦,內層揭開還在冒煙。意大利飯的醬汁很入味亦不油膩,不會蓋過飯香和海鮮味。這吃法倒是第一次。
藏在飯中的元貝夥粒不小,也保持了嫩滑的肉質,可見食材本身是不錯的。份量方面,如能有4隻帆立貝相信會更能滿足食客。
2016-03-29