2016-12-30 2741 浏览
lee 間餐廳環境氣氛浪漫,食物質素高,尤其是猴頭菇一流,非常juicy,朋友生日,職員會為壽星女唱生日歌助慶,令朋友好開心,燒豬手外脆內軟非常好食,一定會再來幫襯
lee 間餐廳環境氣氛浪漫,食物質素高,尤其是猴頭菇一流
,燒豬手外脆內軟
非常好食,一定會再來幫襯
2016-12-27
庆祝纪念
生日
2016-11-28 2699 浏览
聽人說,這是一間由C all Star開的餐廳,據說他們有時會到餐廳表演。可惜今天沒這個機會看到他們,還好的是可以靜靜的享受美食。焗釀大磨菇。焗大磨菇可算是我其中一道最愛點的菜,看似很乾身,可是一咬下去卻是爆汁般的多水。帶著濃香的磨菇味,十分開胃。焗豬腳。只能說皮脆肉嫩,油香重。因為油份算多的關係,是可以做到入口即溶的感覺。配上醬汁,酸酸甜甜的,十分關胃。happy hour時段買一送一,怎麼能不叫上一杯cocktail。檸檬酸中帶點點酒的苦澀,細味之下又帶清新的甜,很是有趣。
2016-11-23 1652 浏览
晚上巧合遇到餐廳有音樂表演可以在無拘束地盡情欣賞本地音樂簡單點了幾個菜式水牛雞翼燒烤醬汁裏滿整隻雞中翼,咬下去時有點脆肉質很嫩醬汁酸甜帶點微辣,幾惹味夏威夷巴馬火腿PizzaPizza頂滿滿的餡料,有巴馬火腿和菠蘿拉起時牽起絲絲長芝士法式烤焗寶貝乳豬脾乳豬脾的皮烤得香脆可口,脂肪平均肉質香嫩又不會好肥膩遠眺中環的景觀,迷人的景緻下,用餐時感到很放鬆呢
晚上巧合遇到餐廳有音樂表演

可以在無拘束地盡情欣賞本地音樂

簡單點了幾個菜式

水牛雞翼

燒烤醬汁裏滿整隻雞中翼,咬下去時有點脆

肉質很嫩

醬汁酸甜帶點微辣,幾惹味
水牛雞翼
夏威夷巴馬火腿Pizza

Pizza頂滿滿的餡料,有巴馬火腿和菠蘿

拉起時牽起絲絲長芝士
夏威夷巴馬火腿Pizza
法式烤焗寶貝乳豬脾

乳豬脾的皮烤得香脆可口,脂肪平均

肉質香嫩又不會好肥膩
法式烤焗寶貝乳豬脾
遠眺中環的景觀,迷人的景緻下,用餐時感到很放鬆呢
2016-11-18
2016-11-21 807 浏览
好多人一提起蘭桂芳,就會諗起夜蒲其實她也有另外一面行上長長斜路, 於藝穗會時有常不同類型嘅小型表演今晚, 我聽咗一場色士風演奏心靈滿足, 脾胃都需要得到滿足信步至對面的LKF29餐廳環境一如往常的, 有吧枱, 有小舞台但係聽聞C ALL STAR好似有份, 可惜當晚見唔到大家都靜靜地傾談、進食, 好comfy揀咗兩款法國蠔, 其中大隻啲個隻係皇后, 細隻啲嗰隻就相對地creamy啲兩款都新鮮, 齒頰間充滿海水味要咗杯mocktail, 因為第二日要返工, 味道係似berry soda咁豬手仔嘅味道不似平時西餐的, 更像中式乳豬, 外皮香脆Hoegardan煮蜆, 第一次試, 因為通常都是清酒因烹調過, 酒精渾發, 餘下淡淡的麥香和一點啤酒獨有的苦澀
好多人一提起蘭桂芳,就會諗起夜蒲

其實她也有另外一面
行上長長斜路, 於藝穗會

時有常不同類型嘅小型表演

今晚, 我聽咗一場色士風演奏心靈滿足, 脾胃都需要得到滿足
信步至對面的LKF29
餐廳環境一如往常的, 有吧枱, 有小舞台
但係聽聞C ALL STAR好似有份, 可惜當晚見唔到
大家都靜靜地傾談、進食, 好comfy
兩款都新鮮, 齒頰間充滿海水味
咁豬手仔嘅味道不似平時西餐的, 更像中式乳豬, 外皮香脆
Hoegardan煮蜆, 第一次試, 因為通常都是清酒
因烹調過, 酒精渾發, 餘下淡淡的麥香和一點啤酒獨有的苦澀
2016-11-09 793 浏览
同朋友係中環唸住食個飯,正當唔知食咩好之際記起個朋友介紹過一間樓上鋪Spark Bar & Restaurant,咁走上去試下啦。佢係中環蘭桂坊雲咸街29號LKF29四樓,因為我地都幾早上去,唔洗排隊就有位。一上去覺得氣氛幾好,燈光暗暗地幾放鬆,背景音樂都係英文流行音樂,如果一班朋友上嚟飲下野吹下水都幾好。去個日無band show,我估應該週末先會有,或者再夜d?個menu睇落去都幾多野想試,海鮮既菜式多,只係前菜已經超20款。我地叫左個前菜,一個凍盤,Alaska crab meat with avocado and pear($168),聽餐廳介紹佢好多客鐘意叫,都係一個幾好既前菜。牛肉果同d蟹肉好夾,食到底有d爽口輕清甜既梨肉有驚奇,凍凍地夏天啱曬。但美中不足既係,牛油果味唔算好濃, 如果用既牛油果再熟D就好啦。另外以黎個價錢,份量有D細。主菜我就最鐘意就係個魚Snapper with garlic butter sauce,煎得好香口,食得出既新鮮,一定唔係雪藏魚。唔至好有魚鮮味,而且肉質好嫩。黎間餐廳既伴碟都好用心,用左煎香左既蕃薯,加埋蒜蓉汁好夠味,好味好味。最後,為左飽

最後,為左飽肚d,叫左Lobster seafood sauce risotto($168),蝦煎得好香,有帶子魷魚青口,但可惜美中不足既係,個飽味道唔夠濃,偏淡,同埋青口肉好少,黎個價錢唔算好突出。但overall,環境幾好,如果想坐低吹下水,飲杯係一個幾好既選擇。
2016-09-13
中環放工,想同朋友食飯,坐低傾下計,我地通常係去蘭桂芳既餐廳,今日經朋友介紹, 去左一間處於雲咸街一棟商廈入邊既西餐廳Spark Bar & Restaurant。雲咸街上段唔算蘭桂芳最旺點,所以都經過既人都唔算多。上到去餐廳,大約七點半,意料之外,餐廳好安靜,唔洗排隊之餘,全間餐廳都係得我地一枱客,本身都驚中伏,但難得黎到又費事再轉地方。其實環境都幾舒服,播住英文歌,加杯紅酒應該幾relax,不過聽仲要反工,所以放棄左黎個念頭。見到有set鼓,同埋結他,不過應該weekend 先有band show。我地叫既第一個係Freshly boiled clam with hoegaarden beer($138),佢真係勁大陣啤酒味,海鮮幾新鮮但唔係話好多肉。平時清酒煮蜆就食得多,啤酒煮蜆就真就真係第一次。如果鐘意啤酒既人應該都覺得幾得意,可以一試。第二樣Baby pork leg($318)都係我心水,亦係我黎間餐廳既最愛!點菜個時,店員都有介紹係地餐廳招牌菜。比起德國豬手,佢份量唔算大。食落感覺有d似燒乳豬脾,但比起燒乳豬,佢皮又脆又薄,而且好多汁!雖然有肥膏但一d都唔膩,多肉得嚟又有

第二樣Baby pork leg($318)都係我心水,亦係我黎間餐廳既最愛!點菜個時,店員都有介紹係地餐廳招牌菜。比起德國豬手,佢份量唔算大。食落感覺有d似燒乳豬脾,但比起燒乳豬,佢皮又脆又薄,而且好多汁!雖然有肥膏但一d都唔膩,多肉得嚟又有入口即既效果,d骨仲脆到可以食埋。如果嚟一定要試。
麵叫左Linguine carbonara($128),我覺得整得好既carbonara一定要乾身,有芝士既厚重感覺。佢都算中上既水準,碟野好快比人清曬,個個都話估唔到個意粉咁好味。第一次上嚟試左既菜式都幾合心意,如果放工得閒想放鬆下都可以再嚟過,下次如果有埋band show就更正啦!
2016-09-12
2016-11-05 670 浏览
上網搵到中環樓上鋪有間新野!蘑菇湯口感剛好,忌廉味又唔會太重!水牛雞翼果然皇牌,味道酸酸辣辣, 上檯時仍然熱熱出緊煙,多汁 、皮脆,肉嫩!凱撒沙律生菜新鮮,醬汁夠,雞肉煎過香口,再加上脆脆煙肉、麵包粒 !意大利飯海鮮味夠,口感唔會太杰身,又唔會好膩!一款款野食上,唔會攪到凍曬,細心位一讚!
上網搵到中環樓上鋪有間新野!
蘑菇湯口感剛好,忌廉味又唔會太重!
意大利飯海鮮味夠,口感唔會太杰身,又唔會好膩!
一款款野食上,唔會攪到凍曬,細心位一讚!
  • Buffalo Wings
2016-10-28 8011 浏览
今晚飯局地點由友人決定,選擇在這餐廳飯局,為的不是這裏的食物,亦不是餐廳有着特別吸引的主題,原因竟是出於對藝人的欣賞,朋友説:『 我好鍾意C all Star 呢隊組合,我知Spark 呢間餐廳佢地有股份,所以要嚟支持下!』所以今天的晚飯地點,選了位於位於中環的 Spark Bar and Restaurant。餐廳位於,三樓是純酒吧,四樓是酒吧連餐廳,以下是四樓酒吧餐廳的室內環境。未說我們點了甚麼吃了甚麼前,想跟大家分享一下當晚經理跟我們的一段對話內容,這段對話令我對昔日興趣重撚愛火。話說經理Roy在我們吃罷幾道主菜後,過來跟我們吹了一會水,說每逢週五,都會有樂隊現場演奏獻唱,那時候賓客滿場,很有氣氛,歡迎過來湊湊熱鬧,我隨便的問了一句:『 客人可以上台跟樂隊Jam 歌嗎?』 Roy說: 『像上週五便有位男士便曾上台獻唱,本來只唱一首,後來唱了數首,跟樂隊打成一遍,逗得他同行太太十分高興。我們這裏歡迎客人跟樂隊打成一遍。』聽吧Roy這翻話後,心裏的一團火就在瞬間燃起,我跟在座的朋友說 : 『我要學唱歌,苦練數個月後在台上獻唱!』同行吃友聽罷無不愕然,我向他們說年輕時候喜歡唱K ,中學
未說我們點了甚麼吃了甚麼前,想跟大家分享一下當晚經理跟我們的一段對話內容這段對話令我對昔日興趣重撚愛火。話說經理Roy在我們吃罷幾道主菜後,過來跟我們吹了一會水,說每逢週五,都會有樂隊現場演奏獻唱,那時候賓客滿場,很有氣氛,歡迎過來湊湊熱鬧,我隨便的問了一句:『 客人可以上台跟樂隊Jam 歌嗎?』 Roy說: 『像上週五便有位男士便曾上台獻唱,本來只唱一首,後來唱了數首,跟樂隊打成一遍,逗得他同行太太十分高興。我們這裏歡迎客人跟樂隊打成一遍。』聽吧Roy這翻話後,心裏的一團火就在瞬間燃起,我跟在座的朋友說 : 『我要學唱歌,苦練數個月後在台上獻唱!』同行吃友聽罷無不愕然,我向他們說年輕時候喜歡唱K ,中學及大專時代亦參加過不少校內歌唱比賽,在歌唱方面頗有表演慾,唱K 喜歡唱大廳,亦試過興之所至,在有着Live Band 的酒廊跳上舞台獻唱。在這十年間都很少唱K ,久違了的興趣瞬間被喚醒了,執筆時已上了第一課歌唱班,希望上課一段時間後,可到Spark 跟Live Band Jam 歌。

備註: 每逢週五晚上10點到零晨3點都會有樂隊註場獻唱,入場費每位HK$150包飲品一杯。
友人在我們買過單後走到舞台留影,拍照是允許的,但當友人拿起了結他想真正彈奏時,便被侍應立上制止,大家請留意。

是時候說回當晚食物,所有菜式均由友人點選,我只點了一杯House Wine。

House White : Sauvignon Blanc 智利白酒 HK$88/Glass 買一送一。
以餐廳來說餐酒才平均HK$50一杯,算便宜,可惜質素真的十分普通,香味及味道單一,酸味有點像醋,收結單一,作為一杯餐酒,最多只能說是緊緊及格。

Oyster Platter HK$388 半價HK$194

推廣中,平日星期一到三半價。共六隻,Special 及Bourruche 各三隻性價比很高,這兩蠔種都是來自法國的貴價貨,在餐廳吃動輒HK$50-60一隻,六隻加一後才賣HK$194,真的不容錯過!

Special La Rein
沒有海水味,亦沒甚金屬味道,甜味豐富,屬於爽口蠔種。

Bourruche
海水味較剛才一隻濃,爽的程度略遜剛才一隻,有丁點美國蠔帶有的Creamy 感覺。

Alaska crabmeat with avocado and pear HK$168
份量比預期細,味道一環則是無可挑剔,很多西餐廳做這菜都會用上罐頭蟹肉,但這裏卻用上了新鮮的黃帝蟹腳拆肉,併上全熟後口感香滑的牛油果,確實十分滋味,再加上用紅酒煮過,味道帶酸的梨子,使整道菜的架構更為豐富,令人越吃越想吃,絶對是一道超級稱職的前菜!

Baked baby pork leg in French style HK$318

葡國有燒乳豬,西班牙有燒乳豬,意大利也有燒乳豬,在西意葡餐廳吃過的,做法及味道大同小異,先用上湯浸熟,吹乾後再塗上乳豬皮水,放進烤箱焗製,雖然不同餐廳出品效果各異,但味道口感屬於同一軌跡,Spark 在Menu上聲稱法式跟西意葡的味道有否大不同呢?答案是沒有。做法、味道及口感的軌跡跟西意葡的幾乎一致。不過味道口感必定是近年吃過的西式乳豬中最好,嚼着它的皮,口感有如吃着薯片般,不帶丁點的韌,肉則纖維幼細,而且醃得味道適中,微鹹而剛好可帶出肉香,讚!

Lobster seafood sauce risotto HK$168

聲稱是Lobster Seafood Sauce Risotto ,但最終卻沒有任何龍蝦肉的影踪,只看到了一隻大蝦,朋友問侍應是否下錯了單,侍應知吾以對,我示意不需更換了,就吃面前的吧,而事實上我們點的這個Risotto 是Lobster Seafood Sauce Risotto 而並非Lobster Risotto,衆所週知坊間的Lobster Soup 多數以蝦殼煮成的,並無龍蝦成份,所以小弟認為再添爭拗,確實並無意義。

以事論事,面前的Risotto 蝦味十分濃郁,飯煮得正宗的半生熟,面上海鮮都相當鮮美,屬水準之作。

Buffalo WingsHK$ 98

食味不差,但跟Buffalo Wings 二字可說扯不上任何關係。正宗的Buffalo Wings做法應是先把雞翼炸至乾身,再上一重以牛油、Tabasco 辣椒汁及白醋所製成的醬汁而成,食味本應是酸辣而帶有牛油濃香。面前的炸得不算乾身,帶甜而欠缺牛油香氣,跟泰式酸甜雞翼十分雷同,總而言之,可以用食味可以,名不符實來形容這道雞翼。

Baked Basil Hericium HK$ 98
Hericium 解作猴頭菌,亦即是家常湯水中的猴頭菇,相信大家對曬乾的猴頭菇並不陌生吧,但新鮮的相信很多食家都未有試過。這道菜他們的侍應及經理,向我們推介了不下五六次,所以最後我們點了,新鮮猴頭菇烤香之後味道跟雞肉相似,質感亦然,以它來假裝肉類,經過適當烹調後真的可以假亂真!

Panna Cotta HK$68

這是一道永遠不會讓人失望的甜品,㕑藝要求不高,以忌廉、鮮奶、魚膠及糖所造成的奶凍,再配上有足夠果酸的新鮮水果,已經相當味美,碟邊擺放的藍梅、草梅及橙肉等酸度當然足夠,中和了奶凍的甜膩。

買單:  HK$1,552

總結 : 今天最大收獲是重拾了對歌唱的興趣,喜歡唱歌的朋友,可以每逢週五來聽聽歌,Jam Jam 歌,讓小弟一睹閣下的歌唱風采,在獻唱前記緊先填飽肚子,來一客他們的Alaska crabmeat with avocado and pear及Baked baby pork leg in French style ,唱歌時心情必定更為愉快!
2016-06-20
  • Baked baby pork leg in French style
  • Alaska crabmeat with avocado and pear
2016-10-25 1112 浏览
以藝人旗號開設的餐廳酒吧, 為數真不少。 不過以樂隊組合名義成立的卻是寥寥可數。 之前到過獨立樂團於觀塘開設的餐廳後, 今趟來了這家位於中環由本地組合 - C AllStar有份投資的Spark Bar。通過電梯門呈現的先是生銹鐵板圍成的牆身, 刻上餐廳的名字, 還有燒焊用的面罩作裝飾, 給予的是Heavy Metal 感覺啊, 跟他們的音樂風格不是風馬牛不相及嗎? 內裡玄機當然要入內了解。餐廳佔地不算大, 型格裝潢, 燈光偏暗, 手繪圖案的牆身。一排大窗戶, 映照將近入夜的中環景色, 氣氛不錯。餐廳一邊設有一小型舞台, 不定期有Live Band的表演, 不過當晚只有CD音樂的陪伴。Drink List內不忘推銷自己, 將名字也放進去, 變成 Signature Cocktail, 不過定價也很進取! Happy Hour買一送一, 可惜酒精不是今晚之選, 反而選擇了果汁, 沒錯! 於酒吧喝果汁!Mixed Berry Soda $68鮮紅的一杯, 多款莓味交織一起, 杯底還有莓籽增加嚼口, 適合夏天的味道。不過糖漿下得較重手, 甜度顯然頗高。Apple Juicy $38糖份高的蘋

餐廳佔地不算大, 型格裝潢, 燈光偏暗, 手繪圖案的牆身。
一排大窗戶, 映照將近入夜的中環景色, 氣氛不錯。
Mixed Berry Soda $68
Mixed Berry Soda
Apple Juicy $38

糖份高的蘋果汁, 後期加工的味道, 成品一杯, 不算特別。勝在夠冰凍, 炎夏喝著算不錯。
Apple Juicy
Buffalo Wings $ 98

一碟六隻雞翼, 熱騰騰的呈上, 雞翼每隻size平均。 味道帶點點辣, 雖然嚐不到buffalo的辣椒風味, 不過醬汁帶有少少酸甜味, 而且頗為稠身, 淋上炸香了的雞翼, 惹味開胃的餐前小食。
Caesar Salad $90

之後來一碟健康沙律, 生菜爽口新鮮, 脆口麵包粒頗多, 煙肉粒份量相對地少且頗硬身嚼勁, 灑上Caesar Salad 醬和芝士碎, 令清新的沙律多添味道。 若然覺得清寡, 可以加錢添入蝦,雞肉或火腿, 不過定價略為高了點, 添加後的價錢直迫一度main course。
Caesar Salad
Caesar Salad
Lobster Seafood Risotto $168

最後來一碟澱粉質。由大蝦, 帶子, 魷魚圈和青口組成的Risotto。
Lobster Seafood Risotto
材料雖然不多總算是新鮮彈牙, 以魷魚圈最為好食。龍蝦汁頗多且煮得稠身, 但濃郁味未算太強, 更被加入的青椒紅椒稍稍搶去風頭。飯粒較硬身, 未達到煙韌的口感, 黏汁能力尚算強, 而份量勉強二人分享。整碟尚算合格, 驚喜不算太大。
Lobster Seafood Risotto
其實廣東歌早已離我而去, 若不是電台每日洗腦式的播放, 說真的一首我也不會呢。 餐廳定價偏高, 相對於質素中未能反應出來, 正如單靠包裝未必能深入民心, 在這火花熠熠的舞台, 內在實力才是打持久戰的重要因素, 要不然只落得浪得虛名的地步呢。
  • Mixed Berry Soda
2016-10-23 6403 浏览
在某一場鄭秀文演唱會中,C all Star是當中的表演嘉賓。那時老公告訴我,他喜歡C all Star的歌。自此默默記住了他的喜好,這天成為Spark Bar的座上客,也是自然而然的事了。追星,可說是來Spark Bar的主要目的。明知機會渺茫,還是在訂位之際輕輕一問,得到回應當然是不確定吧!調暗的燈光甚有情調,窗前是中環的夜色,是Spark的最亮眼處。餐廳一角是舞台,會不定期進行Live Show。為C all Star而來,整晚卻見不着星之身影,小舞台靜靜的佇立在一角,這夜是跟C all Star無緣了。正值Happy Hour買一送一時段,目標當然是以「C all Star」命名的Cocktail吧!只可惜當天暫停供應,如此一來,跟C all Star就是完全絕緣了。Caipiroska($98/buy 1 get 1) 加上碎冰,酒香與檸香並存。Mojito($98/buy 1 get 1) 酒味輕淡,配合淡淡的薄荷青檸,屬清新易入口的Cocktail。遇上生蠔買三送三的優惠,感覺相當化算。Oyster Platter($194/6pcs)兩款生蠔分別是女皇和黃金蠔,女皇爽身

遇上生蠔買三送三的優惠,感覺相當化算Oyster Platter($194/6pcs)兩款生蠔分別是女皇和黃金蠔,女皇爽身飽滿蠔味強烈,有after taste。黃金蠔鮮甜帶礦物味,雖屬半價生蠔,卻是新鮮得很,很滿意。紐西蘭鮑魚($98/1pc) 不是刺身,已熟的鮑魚爽身帶海水香,但不算特別,可以不試。
主菜是店方推介的Baked Baby Pork Leg in French Style($318),豬脾烤得外皮香脆,一刀切下,「咔嚓」一聲輕易分切,肉嫩且香,脂肪不多感覺全不肥膩。伴食的牛肝菌醬菌香自然,不會搶去豬香的鋒頭。伴碟以鮮茄醬炒香的雜菜,配以香炸脆薯,感覺比一般酒吧來得有誠意
Lobster Seafood Sauce Risotto($168)Risotto上的海鮮配料份量大方,藍青口鮮甜,帶子爽彈,只有墨魚圈較失色。Risotto以龍蝦湯燴煮,汁醬濃鮮惹味,剛好掛汁的稠度,不會水汪汪的,較可惜的是米芯煮得過稔,不是意大利飯該有的al dente。
一心為C all Star而來,對酒吧的食物水準自是不會强求,但Spark的表現卻是有點出人意表的。挾着星之名氣,自是比一般酒吧貴上一點,若然是對食物有要求的,Spark Bar會是不錯的一家
2016-09-30
2016-10-21 551 浏览
可以邊食飯邊有Liveband聽歌的地方,一般都是酒吧之地,最近得知中環年頭開了一間西餐廳,還有Liveband表演,一邊食飯一邊聽歌氣氛特別好。餐廳每到星期五、六便邀請人前來表演,如有幸遇上C AllStar表演,真的可以享受一個happy friday的晚上。還可以給現場的食客來個free jam表演,把氣氛變得更加好,只可惜我去的那晚不是星期五,不能好好感受一番。  ******************Spark Bar & Restaurant 位於中環蘭桂坊雲咸街,從電梯而出,便看到餐廳的名字。走進餐廳,餐廳燈光都幾柔弱,枱與枱之間都有空間,坐著吃飯也很舒適。餐廳星期五提供Liveband,就在餐廳之內這場地進行,看見設備都很齊全。 餐牌內有小吃、開胃菜、蠔或海鮮提供。沙律、三文治、餐湯、主菜、飯或意粉,還有薄餅,選擇也不少。甜品和一般飲品都有提供,但餐廳還有個飲品的餐單。每晚20點前,每人都可以享受Happy Hour Buy 1 Get 1,但飲品只限Happy Hour餐單內選擇,第2杯於20:30再送上。飲品餐單都以酒類飲品為主,所以都有Cocktail和啤酒。酒類還

餐廳每到星期五、六便邀請人前來表演,如有幸遇上C All

******************

餐牌內有小吃、開胃菜、蠔或海鮮提供。
沙律、三文治、餐湯、主菜、飯或意粉,還有薄餅,選擇也不少。
甜品和一般飲品都有提供,但餐廳還有個飲品的餐單。
飲品餐單都以酒類飲品為主,所以都有Cocktail和啤酒。
酒類還有Vodka, Gin, Rum 和Tequila選擇。
Whisky, Brandy 也有提供,不飲酒也可以選擇Mocktail。
一般飲品包括了果汁、汽水、茶或咖啡等。
C Allstar HKD68,是一杯沒酒精的Mocktail,用上柑桔加入檸檬汁而調成,香濃的柑桔味帶點檸檬的清香,酸酸甜甜很開胃。
Spark Platter HKD138,小食拼盤包括了雞肉串、黑豬肉、Parma Ham Melon、炸生蠔和薯條,一個拼盤便可以試了不同的小食。
雞肉串烤得肉帶點脆口,雞肉還有點咸香味,雖然啖口點,如果多個醬汁,會更加好食。
黑豬肉,把豬肉切條,也是把豬肉烤得有點脆,黑豬肉都比較有豬味,肉質不會韌口,確實好食。
薯條不算炸的脆口,薯仔味啖啖,吃下時不算很油,感覺一般。
Parma Ham Melon,一般都包哈蜜瓜,這次是蜜瓜,蜜瓜清甜包著Parma Ham,味道又好夾,Parma Ham咸香味不會很重口,一口食下清甜得來帶少少咸香味,感覺不錯。
炸生蠔,雖然這裏有生蠔食,但炸生蠔也是我喜愛,麵包糠不算很厚,吃下時內裏的生蠔蠔味很濃,外脆內滑口感一流。
Seafood Risotto in French Looster Sauce HKD168,法式龍蝦汁煮成的意大利飯,還有大蝦、青口、帶子和魷魚伴著吃,送上來時香氣撲鼻。
意大利飯煮得剛剛熟,有點生硬口感但又是熟了的米,龍蝦汁完全浸透在意大利飯之中。不過海鮮不是一起煮,分開煮起放在飯上,所以海鮮沒有龍蝦汁的味道。
大蝦都幾爽,青口很啖口,帶子都不錯,魷魚很腍都好食。
  • Seafood Risotto in French Looster Sauce
  • Spark Platter
  • C Allstar
2016-10-14 800 浏览
放假同朋友休休閒閒食lunch都真係一件樂事有時酒吧地方又唔一定夜晚去既所以黎左依間有live band 既地方聽聞依度係其中一個樂隊有股份,嘻不過時間可能早,所以未有live band 靜靜地同朋友食也不錯我地點左Buffalo Wings 平常食到的帶有少少辣依度茄味較濃朋友仲教小妹如何用刀叉品嚐雞翼煮得好入味好稔所以用刀叉起骨食都唔係難事Baked Angus Beef Risotto in French Lobster Sauce 最初會以為上菜時會有整塊安格斯牛這樣配搭煮真係帶來驚喜廚師將牛肉烹調後,再用汁同意大飯一齊煮牛肉切碎黎煮口感似漢堡牛肉飯牛肉味道好香濃,有點嗆了龍蝦汁味道而且佢地將日本南瓜蒸稔再放意大利飯落去依個鋪排小妹最欣賞食完飯之餘仲可以食埋個南瓜南瓜肉都夠稔又甜,好好味Freshly boiled clam with hoegaarden beer 啤酒加水再加熱後清淡啤酒大麥味之餘更突顯蜆肉鮮味整體黎講由於餐廳位置蘭桂芳高少少位置望出去又好開揚好似置身在不一樣既中環
放假同朋友休休閒閒食lunch都真係一件樂事
有時酒吧地方又唔一定夜晚去既
所以黎左依間有live band 既地方
聽聞依度係其中一個樂隊有股份,嘻
不過時間可能早,所以未有live band
靜靜地同朋友食也不錯
雞翼煮得好入味好稔
所以用刀叉起骨食都唔係難事
最初會以為上菜時會有整塊安格斯牛
這樣配搭煮真係帶來驚喜
廚師將牛肉烹調後,再用汁同意大飯一齊煮
牛肉切碎黎煮
口感似漢堡牛肉
飯牛肉味道好香濃,有點嗆了龍蝦汁味道
而且佢地將日本南瓜蒸稔再放意大利飯落去
依個鋪排小妹最欣賞
食完飯之餘仲可以食埋個南瓜
南瓜肉都夠稔又甜,好好味
啤酒加水再加熱後
清淡啤酒大麥味之餘
更突顯蜆肉鮮味
整體黎講由於餐廳位置蘭桂芳高少少位置
望出去又好開揚
好似置身在不一樣既中環
2016-07-10
2016-10-14 4514 浏览
今日一行四個人去左中環日蒲,冇錯就係位置於雲咸街既spark bar & restaurant. 雖然見唔到c all star, 但餐廳格局都好有feel, 最特別之處係夜晩會有live band表演(可惜我地下午去),幻想到一路飲下野食下野聴下歌實好正。第一個main course係黑松露牛油果炒飯, 正常情況下都好少係西餐廳叫炒飯食,但今日大家都想挑戰下新事物。食到既時候真係喜出望外,同中式/港式炒飯完全唔似,加上黑松露炒既飯勁入味而且好濃郁。廚師真係用上新鮮黒松露而且幾乎啖啖都食到,份量好充足。飯算炒得乾身而且飯粒分明,配埋磨菇粒味道非常之夾。第二道係香煎帶子扁意粉 - 帶子好大粒肥美,加上牛油香煎非常惹味而且仲好淋。意粉炒得好爽口而且加左欖檻油好香,整體來講唔算太重味,岩唒keep fit一族。Beef Burger - 賣相好靚,拍照一流。抵讚既係師傅驚我地食得狼狽仲問我地洗唔洗將burger一開四,真的好细心。漢堡牛肉好鮮味完全冇梳打粉,另外亦完全唔會有痴牙既感覺。個包亦係令我地盛讚既地方,認真好少係街食到有甘鬆軟既包,有d似日式海綿蛋糕既口感略帶點甜味。龍蝦千層麵 -
龍蝦千層麵 - 唯一呢道係唔係lunch menu既菜式。龍蝦一開二再加上芝士焗非常之惹味, 龍蝦好啖啖肉份量都算多。千層麵焗既火候岩岩好, 唔會一夾就散而且唔會太厚身。
是日甜品係跟lunch set的, 我地今日呢個係焦糖燉蛋。蛋香非常濃郁又唔會太甜, 表面果層焦糖焗得微脆帶點苦澀味但又出奇地夾。
2016-10-11 751 浏览
It has been quite awhile since i brought my girlfriend for fine dining as both of us were quite busy with work. My colleagues recommend this bar & restaurant to me as he told me that this place was suitable to enjoy our dinner with a cosy environment. Spark restuarant was located along the uphill slope of Lan Kwai Fong. It has been a long time since i stepped into this area as i don't really come to this district often. It was located on the 4th floor, thus for customers who are seated near the

Spark restuarant was located along the uphill slope of Lan Kwai Fong. It has been a long time since i stepped into this area as i don't really come to this district often. It was located on the 4th floor, thus for customers who are seated near the window, they will be able to enjoy the view outside.

The space was quite spacious, able to seat around 100 people and near the entrance, there is a small stage for band members to play some music. I heard that it does not play band every night and it really depends on luck.
As for their menu, they serve mainly oyster/seafood, snacks/appetizers, salads, soups, sandwiches, main course, risotto/pasta, pizza, dessert & drinks. They did offer quite a wide range of food and price was slightly on the high side due to the location.
C all star
For a start, i ordered C Allstar which is a mocktail drink. It was done using star fruit and lemon juice. It was very refreshing and nice. It was slightly sweet and sour, mixing the drink quite well.
Buffalo wings
Buffalo wings - When it was served, it was pipping hot as i could still see the smoke coming out. For the price, it was quite reasonable as it comes with 6 pieces and each was quite huge. It was marinated with sweet sauce and the chicken has fully absorbed the sauce in it. The only comment i could make is it was not spicy enough as i am one who can take spiciness. Nonetheless, it was juicy.
Hawaiian Pizza
Hawaiian pizza - For the price, i will expect more. The edges of the pizza was crispy as it was more than biscuit type dough. It was full of ingredients and the portion was slightly smaller. Overall, it would consider it as a decent attempt.
Chocolate lava cake
Chocolate lava cake - Most of the desserts store serve chocolate lava cake with ice cream, so i was surprised that there was no ice cream served. Thankfully, the lava cake did not disappoint me. Once i cut open the cake, those molten chocolate lava kept flowing out. The cake was baked till crispy on the outside and the lava was very thick with choco. it was one of the better lava cakes i have tasted.
2016-10-08 2561 浏览
追月晚上,見餐廳風評不錯,與友到此共餐~在一商業大廈樓上,望中環藝穗會同church景,有live band格局,但平日不會有band show。等整人時我跟友人先order cocktails...但等到半個鐘後朋友們陸續到來都未有...侍應解釋因為調酒是在餐廳下一層,所以稍耐...然後友人點了craft beer..但換來半隻手指頭咁大的蒼蠅在酒中....負責人解釋剛洗了部beer 機....可能因 此...其他菜色名字好似好特別,, 但其實食落都一般.. 除了啤酒煮蜆叫ok 啲之外,, 其實菜式都不是處理得像收費一樣的水準...牛柳更是overcook,,,還略嫌"鞋"口。雖要餐廳負責人已經換過啲啤酒同送返一兩杯酒比我地,但以這個收費和食物水準.... overcook 的牛柳pisco sour, 其實cocktail 唔算太差,, 但每次點親都要等半個鐘好難接受...正常菜式,不會難吃但無特別欣賞呢個"飯波"的新嘗試,但啲飯好容易就變乾同硬,要一上菜就吃~
追月晚上,見餐廳風評不錯,與友到此共餐~

負責人解釋剛洗了部beer 機....可能因 此...

overcook 的牛柳
正常菜式,不會難吃但無特別
2016-09-14