2022-09-12 19 浏览
假日同朋友去左個休閒下午茶~ 餐廳睇旺角新潮商場T.O.P 一樓~ 出左地鐵站B 出口行上一層就到~ 地點好方便~ 我地叫左乾蔥香炒蟹膏蟹肉意大利麵,太陽花蛋糕飲品叫左澳洲牛油果榴槤奶昔同埋芝士奶蓋蜜瓜~~ Cafe 有咸食真係好正~ 意大利麵仲要有好多款式~ 我覺得香炒蟹膏蟹肉比較少有Cafe有呢個味道~ 所以叫黎感受下新款意大利麵,果然食落去係好香口,蛋糕同埋蟹肉成功咁融入咗喺意大利麵到,真心好味!太陽花蛋糕原本睇圖片真係以為係芒果味,再望真少少原來有榴槤🥰😍真心正呀!作為榴槤粉絲既我梗係一定要叫黎食啦~ 榴槤慢慢係個慕絲到滲入去個口到~ 真係好特別!我仲要買澳洲牛油果榴槤奶昔感受下榴槤盛宴~個奶昔都好好味!原來牛油果同榴槤都可以咁match!朋友借咗個芝士奶蓋蜜瓜飲品,我試咗一啖都覺得好好味!奶蓋味夠重夠香濃~啲蜜瓜係啫喱黎,吸吸jelly好有口感,甜甜地好好味~
假日同朋友去左個休閒下午茶~

我地叫左乾蔥香炒蟹膏蟹肉意大利麵,太陽花蛋糕
飲品叫左澳洲牛油果榴槤奶昔同埋芝士奶蓋蜜瓜~~

真係好特別!

2022-09-12 36 浏览
見到旺角TOP商場開咗好多特色餐廳,其中一間西式cafe非常吸睛🍰 餐廳裝修以奶油色為主,令人感覺好清新舒服😌 我地叫咗兩個主菜同一款甜品~-純素大蘑菇燴飯燴飯係用好特別嘅石頭碗裝住嘅,賣相好吸睛,唔好以為份量好少,其實個碗非常深,飯嘅份量非常足料,兩個人share都夠食😌 燴飯裡面有好多磨菇粒,奶油味道好香濃好creamy,但食落一啲都唔覺得膩,非常推薦大家試試😋-泰式海鮮冬陰功意大利麵叫嗰時店員提醒話呢款意大利麵比較辣,果然係幾辣但超級惹味,意大利麵嘅份量都唔少,海鮮就有青口同大蝦,食落超級滿足🤤 推薦大家做杯凍飲配呢款意大利麵😆-Creme Brulee見好多枱都有叫焦糖燉蛋好吸引,我哋當然都要叫一份啦~燉蛋你都唔會太甜剛剛好,面頭有焦糖脆脆,口感同味道都非常唔錯,為呢餐作完美句號😌
純素大蘑菇燴飯
泰式海鮮冬陰功意大利麵
Creme Brulee
2022-09-11 18 浏览
*此餐廳收取加一服務費。榴槤蛋糕(單點$78),榴槤芝士慕絲味道濃郁,雪芳蛋糕口感鬆軟,略嫌沒有新鮮榴槤肉作為餡料,稍欠滿足。焙茶麻糬蛋糕(單點$58),口感豐富,有6層Layers,表面鋪有忌廉、焙茶啫喱,焙茶啫喱類似蚊香造型,好得意,茶味濃厚,入口即化,焙茶雪芳蛋糕、雪芳蛋糕口感濕潤,內有麻糬,口感軟糯,外層有果仁朱古力脆皮。鮮果撻(單點$58),表面鋪滿青提子、藍莓,青提子肉質飽滿多汁,味道清香,吉士醬口感幼滑,略嫌雪芳蛋糕、曲奇撻皮兩者係分開嘅。士多啤梨伯爵冰茶(單點$42),表面鋪有冷凍乾燥士多啤梨乾,士多啤梨伯爵冰茶味道酸甜,飲落好清爽,配料有士多啤梨果肉、葡萄寒天晶球。芋圓奶茶(單點$34),可以自選茶底,包括有烏龍茶、紅茶、綠茶,烏龍奶茶,茶味濃香,芋圓口感煙韌,味道香甜。
*此餐廳收取加一服務費。

• 焙茶麻糬蛋糕
  • 芋圓奶茶
2022-09-10 17 浏览
這間位於旺角鬧市中的輕食店,提供意粉、意大利飯、小食、窩夫及蛋糕,蛋糕櫃裡的蛋糕,件件精緻吸晴,岩晒行完街坐低食返件蛋糕輕鬆下。🌸榴槤蛋糕 $78榴槤慕絲的榴槤味好香濃,香氣十足,口感綿滑細膩,如果有真榴槤肉就更好。 🌸焦糖慕絲蛋糕 $46焦糖脆皮外層,中間暗藏著一粒超甜的焦糖朱古力,整體味道偏甜。🌸提拉米蘇 Tiramisu $58質感好 creamy,蛋糕濕潤,咖啡味偏淡。🌸粒粒西柚冰茶 $46這個很推介,杯底有寒天及西柚果肉,口感豐富,茶底清新,好Fresh。🌸抹茶拿鐵 $52拉花好靚有心思,用了食用花做點綴,打卡一流。抹茶味濃郁,整體不太甜,令人即時好懷念日本。

🌸榴槤蛋糕 $78

🌸焦糖慕絲蛋糕 $46

🌸提拉米蘇 Tiramisu $58
質感好 creamy,蛋糕濕潤,咖啡味偏淡。

🌸粒粒西柚冰茶 $46

🌸抹茶拿鐵 $52

2022-09-09 13 浏览
旺角T.O.P.入面既小店甜品唔錯啵!!環境美美的,很有少女的感覺~我同朋友完全被佢哋餅櫃入面,各式各樣嘅蛋糕吸引住,決定入去食個下午茶xppp估唔到打卡一流既蛋糕,食落都唔錯:)Tiramisu 細滑有酒香!!焙茶蛋糕既茶味幾出,蛋糕體軟綿唔乾身~Creme brulee 表面焦糖金黃脆薄,整體都唔過甜:)咸點味道都唔差:)要左蜜糖芥末口味嘅雞翼~一份5隻,每隻都金黃香脆:)飲品亦都好出色,呢杯係幻影青提梳打~賣相一流,味道舒爽,正!!!!!
旺角T.O.P.入面既小店甜品唔錯啵!!

環境美美的,很有少女的感覺~

估唔到打卡一流既蛋糕,食落都唔錯:)

Tiramisu 細滑有酒香!!

焙茶蛋糕既茶味幾出,蛋糕體軟綿唔乾身~

咸點味道都唔差:)

要左蜜糖芥末口味嘅雞翼~
一份5隻,每隻都金黃香脆:)

飲品亦都好出色,呢杯係幻影青提梳打~

賣相一流,味道舒爽,正!!!!!
2022-09-06 16 浏览
今日放工個天仲係好光猛,感動🥺既然早放工,當然要同朋友聚一聚😆餐廳每塊隔板都貼咗d正能量字眼Lunch只係食咗少少野,於是一人點咗一碟麵,分別係乾蔥香炒蟹膏蟹肉意大利麵($138 )同埋車打純牛肉醬意大利麵($128)。點完野食送嚟兩份餐具,方便我地share。餐具簡約精美,同餐廳環境一樣。蟹膏蟹肉意大利麵嚟到嗰下好香,欣賞佢既蟹肉都唔少,每啖都食到絲絲蟹肉。另外個麵唔會炒到太乾身,食落唔錯。車打純牛肉醬意大利麵層芝士微燶,而肉碎藏咗喺麵下面,食既時候撈返勻就可以。

餐廳每塊隔板都貼咗d正能量字眼

另外個麵唔會炒到太乾身,食落唔錯。

2022-09-06 14 浏览
喺旺角行街行到攰,想搵間靚仔舒服嘅Cafe食個晚餐,就搵到呢間位於T.O.P.商場地鋪嘅餐廳。餐廳位置方便、裝修企理光猛、位置寬躺,整體環境係幾舒服。⁡食物方面叫咗兩份意粉,分別係▫️乾蔥乾炒蟹膏蟹肉意大利麵($138),同埋▫️泰式海鮮冬陰功意大利麵($138)。兩份意大利麵上枱都好香,食落味道都好濃郁,份量方面女仔食算係岩岩好。餐廳仲有不少甜品賣相望落都幾吸引,可惜今晚想食嘅窩夫去到晚市已經冇得賣,唯有搵日再戰啦哈哈。

哩間𝚌𝚊𝚏𝚎成日行過但原來好多朋友仔都吾知佢既存在🫢其實佢就係𝚃.𝙾.𝙿商場既地面個層,雞翼山隔離😆原本以為佢細細間淨係得甜品,原來都有好多款好好食既主食💕雖然環境吾算好靚不過食物質素絕對唔錯👍🏻😆行街行到頹可以試下哩間💕平日仲有優惠既午餐同下午茶餐選擇~🍝香煎虎蝦肉乾辣蕃茄意大利麵$𝟷𝟹𝟾呢個出乎意料地好好食✨✨味道好惹味調味都好好😆虎蝦超大隻又彈牙,單單意粉都有豐富嘅醬料👍🏻推薦呢個~🍰士多啤梨蛋糕$𝟼𝟾呢個係佢哋嘅招牌打卡蛋糕嚟🤣我哋都嗌咗份打卡🫢其實食落就係普通鬆軟嘅草莓蛋糕,不過因為佢個形狀好高所以食落有啲辛苦,味道正常,呢個價錢來講我又覺得唔使一定要嗌🤣🍪𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞$𝟻𝟾(折後$𝟺𝟾)呢個形狀嘅提拉米蘇好得意😆不過大小比想像中細🫢食落都幾好食嘅✨細細份唔會話好膩☕️焦糖拿鐵$𝟻𝟸(折後$𝟺𝟸)呢個味道都唔錯✨唔係好甜嘅焦糖🥰不過因為杯比較細所以份量都比較細🥲如果大杯啲就好🍫摩卡咖啡$𝟻𝟸(折後$𝟺𝟸)呢個我係為咗上面個圖案先嗌佢😆上到嚟真係同圖片一樣夠晒靚,面頭原來係一塊薄朱古力嚟,過一陣就會自己融,要把握時間影相✨📷味道都唔錯~濃得黎唔會好甜😋

🍝香煎虎蝦肉乾辣蕃茄意大利麵$𝟷𝟹𝟾

🍰士多啤梨蛋糕$𝟼𝟾

🍪𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞$𝟻𝟾(折後$𝟺𝟾)

☕️焦糖拿鐵$𝟻𝟸(折後$𝟺𝟸)

🍫摩卡咖啡$𝟻𝟸(折後$𝟺𝟸)

2022-09-05 43 浏览
每次行過路過都覺得T.O.P shopping mall 呢間鋪頭 好吸引尤其 個一排嘅cake 見到就流口水當日入去食嘅時候侯 職員嘅態度我就覺得好差嘅😑 差到想轉頭就走但同行話呢間係幾好食於是就入左去食啦 坦白講 價錢一d都唔平1件cake 1杯飲品 已經118定128 (入座每人最低消費60蚊) 我就叫左焙茶麻薯蛋糕 同抹茶拿鐵 同行嘅就叫左美式咖啡 同抹茶麻薯蛋糕 點完餐就即時上餐 我叫左嘅抹茶拿鐵有抹茶嘅苦味 就無咩奶味 而焙茶麻薯我就食唔到焙茶味 但麻薯係好食嘅👍🏻

尤其 個一排嘅cake 見到就流口水

但同行話呢間係幾好食於是就入左去食啦

坦白講 價錢一d都唔平
1件cake 1杯飲品 已經118定128
(入座每人最低消費60蚊)
我就叫左焙茶麻薯蛋糕 同抹茶拿鐵
同行嘅就叫左美式咖啡 同抹茶麻薯蛋糕

2022-09-03 29 浏览
黑松露雞肉大蘑菇燴飯 $128燴飯個盆好特別好似一個石花盤咁裝住勁多飯就黎滿瀉🤣黑松露味一向同Risotto最夾仲要勁多雞肉每一啖都咬到😋-乾葱香炒蟹膏蟹肉意大利粉 $138乾葱炒個味就一定勁香同惹味不過就略嫌食唔出蟹膏味🧐不過蟹肉就有梳梳咁都幾厚肉😋-秘制咸蛋黃薯條 $78咸蛋黃魚皮就食得多但配薯條🍟就得一次🤣一黎到係完全感受到岩炸起個個熱氣😂咸蛋黃味幾重不過就好似冇黑松露薯條咁出味😌-芝士奶蓋葡萄 $46呢個建議大家可以叫少甜因為個葡萄糖漿偏甜🤣但佢個茶底其實係幾清如果葡萄果糖少d會更好😂
黑松露雞肉大蘑菇燴飯 $128

乾葱香炒蟹膏蟹肉意大利粉 $138

秘制咸蛋黃薯條 $78

芝士奶蓋葡萄 $46
2022-08-28
1K
2022-09-01 20 浏览
同朋友行到有點攰就去左附近cafe. 本身想食waffle 不過當日waffle 師傅唔係度, 選左d cake sharecaramelscone $28睇落幾靚, 有點可惜佢無焗番熱. 上面焦糖醬唔會話超甜, 都幾香牛油味, 口感偏鬆散. 焙茶麻糬蛋糕 Camellia $68朱古力外殼, 中間係焙茶choc 呈蚊香圈圈shaped.中間係焙茶chiffon cake , 都有茶香略甜左d. 正中係麻糬口感黏糯.榴蓮蛋糕 Sunflower $78 好欣賞個造形, 真係幾精緻. 榴蓮味都算濃,外層係mousse 中間係chiffon cake, texture 好軟芒果冰茶 $48朋友order 左杯芒果冰茶, 茶底比較淡, 不過落左d 切粒甜嘅芒果肉抹茶Latte $52有拉花, 有點茶香, 不過唔係我最喜歡個隻茶甘. 唔知用邊款茶粉覺得還好其他仲有好多造型好靚嘅cakes

caramelscone $28

焙茶麻糬蛋糕 Camellia $68

榴蓮蛋糕 Sunflower $78

芒果冰茶 $48

抹茶Latte $52

其他仲有好多造型好靚嘅cakes
2022-09-01 17 浏览
經過門口見到佢啲甜品好吸引😍 所以忍唔住走去試吓😎Lily 🍓 ($68)行到去餅櫃,款款都好靚好想試😆 最終揀咗Lily🍓 係士多啤梨戚風蛋糕嚟❤️ 賣相好靚😍 食落口好鬆軟👍🏻 啲cream都好滑😋香煎苦夏肉香辣蕃茄意大利麵🍝 ($138)覺得依間Cafe應該係食cake 為主😆 所以本身對意粉冇乜太大期望😂 但朋友肚餓所以就叫咗一個嚟試吓😊 點知食落有驚喜👍🏻 意粉嘅份量都幾多,面頭有三隻大蝦🍤 全部都彈牙, 意粉酸酸辣辣咁好惹味❤️水蜜桃伯爵冰茶🍑/ 士多啤梨伯爵冰茶🍓 ($42@)兩杯飲品面頭都有乾果😍 最驚喜嘅係佢裏面有寒天,好有咬口🥰 士多啤梨個杯好多果蓉🍓
經過門口見到佢啲甜品好吸引😍 所以忍唔住走去試吓😎

Lily 🍓 ($68)

香煎苦夏肉香辣蕃茄意大利麵🍝 ($138)

水蜜桃伯爵冰茶🍑/ 士多啤梨伯爵冰茶🍓 ($42@)
2022-08-30
下午茶
2022-08-31 67 浏览
這次去了一家位於 T.O.P 的咖啡店,走進大門已看到一整列蛋糕,賣相精緻吸引🥰。店舖環境裝修簡約,以木系裝修的顏色。食物以輕食為主,還有多款甜品和台式飲品。咖啡店也有台式飲品,而且選擇挺多的☺️。-▪︎藍莓黑加崙冰茶 HKD$46 | 芋圓芋泥奶茶 HKD$38飲品可選擇甜度和冰量,兩杯飲品大大杯。藍莓黑加崙冰茶味道酸酸的挺開胃,還有水果吃口感豐富,又可中和甜品的甜油膩。芋圓芋泥奶茶茶底有三款選擇,點了烏龍茶茶底,茶味清香奶味濃厚。芋圓口感煙韌軟糯,芋泥口感綿密。-▪︎韓式焦糖鬆餅 HKD$28 | 朱古力酥 HKD$28這兩款也是包類食物,加熱過後味道挺香的。韓式焦糖鬆餅有別於平常吃的口味🙈,面頭有焦糖醬味道香甜,口感像菠蘿包的口感。朱古力酥口感酥脆,牛油味香濃層次感豐富。-▪︎鮮果撻 HKD$58 | 雜莓蛋糕 HKD$58夏天胃口不好,吃酸甜的水果甜品也挺好的☺️。鮮果撻是用提子鋪滿,提子口感爽脆,吉士醬微甜撻皮鬆化。雜莓蛋糕是中秋限定版本,以小兔兔做裝飾,味道酸酸甜甜很開胃。-▪︎焦糖燉蛋 HKD$35這個只限堂食的,因為店員是即時把焦糖燒香,以保持最佳口感。燒香過後的味道挺香的😍,而且

店舖環境裝修簡約,以木系裝修的顏色。

▪︎韓式焦糖鬆餅 HKD$28 | 朱古力酥 HKD$28
這兩款也是包類食物,加熱過後味道挺香的。

朱古力酥口感酥脆,牛油味香濃層次感豐富。
▪︎鮮果撻 HKD$58 | 雜莓蛋糕 HKD$58
夏天胃口不好,吃酸甜的水果甜品也挺好的☺️。

鮮果撻是用提子鋪滿,提子口感爽脆,吉士醬微甜撻皮鬆化。

▪︎焦糖燉蛋 HKD$35
這個只限堂食的,因為店員是即時把焦糖燒香,以保持最佳口感。燒香過後的味道挺香的😍,而且帶金黃色的賣相。焦糖口感脆卜卜,燉蛋口感嫰滑,蛋味濃厚味道微甜。
2022-08-29
2022-08-31 20 浏览
之前行T.O.P商場既時候經過呢間cafe好似唔錯咁就約左朋友黎一齊試下.純素大蘑菇燴飯用黎裝住蘑菇燴飯既碟好特別,帶有石頭感既design.蘑菇燴飯內充滿大量蘑菇粒同洋蔥粒,味道帶出菇菌既鮮香及洋蔥既甜味.整體燴飯creamy,入口香滑又唔會過膩.秘製鹹蛋黃薯條炸得香脆金黃既薯條配上大量鹹蛋黃碎而變得邪惡,薯條炸得香脆唔會油膩.加上鹹蛋黃後味道更濃郁得黎又唔會過膩滯.芝士奶蓋葡萄香厚既芝士奶蓋綿滑又帶出芝士既香甜.底下葡萄茶底帶一陣清香既葡萄香,甜度唔會過高,底下帶住粒粒葡萄晶球,口感煙韌又彈牙.手打檸檬梳打帶住檸檬同青檸,配上梳打後口感極清爽又fresh,去除左夏天既悶熱感.

純素大蘑菇燴飯

秘製鹹蛋黃薯條

芝士奶蓋葡萄

手打檸檬梳打
午餐
2022-08-31 13 浏览
喺旺角行街街得攰攰地,見到呢間cafe 幾靚幾舒服,啲蛋糕又好精緻,就入去試下!🍭黑松露虎蝦肉大蘑菇燴飯($138)用個好靚嘅餐具裝住,燴飯疊到高高的,再喺上面放上大蝦,相當吸晴~ 蝦肉新鮮大隻,燴飯味道唔錯~🍭榴槤蛋糕($78)佢啲蛋糕都好鬼靚!連榴槤蛋糕都靚到dum一聲~ 正正方方顏色鮮艷,未食已經聞到榴槤香~ 🍭新鮮百香果茶($46)百香果茶賣相好靚😍 最上放上無花果切粒,飲到啖啖百香果籽,清新好飲~

🍭黑松露虎蝦肉大蘑菇燴飯($138)

🍭榴槤蛋糕($78)

🍭新鮮百香果茶($46)