2022-10-03 11 浏览
Top 有好多小店,應該人人都知。但係角落頭,有間主打甜品嘅西餐廳,未必咁多人留意到, 我決定分享俾大家!純素大蘑菇燴飯個碗好搞笑,係一個石頭🪨幾搞笑🤪味道好好,個汁好creamy,奶油好突出,食食下都好夠飽。每口飯都有不同種類嘅菇,唔會剩係得蘑菇!素食岩食,因為無加入任何肉類㗎!Movenpick雪糕鮮果窩夫有驚喜!因為個窩夫係好似牛角包咁,唔係普通麵包。焦糖雪糕配咗拖肥醬,Lotus焦糖餅乾碎、士多啤梨朱古力碎增加口感,仲有水果草莓、藍莓,夠曬sweet,食完心情愉快!榴槤蛋糕顏色鮮艷,黃色好耀眼又搶fo!一切開, 已經聞到榴槤香味!係mousse蛋糕,入口即溶。如果有啲榴槤肉,咁就會再正啲。😗其他小蛋糕都好得意,下次可以再嚟試吓其他款式。

純素大蘑菇燴飯

Movenpick雪糕鮮果窩夫

榴槤蛋糕

其他小蛋糕都好得意,下次可以再嚟試吓其他款式。

2022-09-29 25 浏览
之前成日見人post佢地既蛋糕 心郁郁好想試 約左朋友去食 點知因為未食飯前已經係第二度食左甜品 最後淨係食左咸點無食甜點🤣黑松露虎蝦肉大蘑菇燴飯 ($138)傻仔的我睇menu張相時以為個石頭碗係個包 仲好期待以為係農夫包d friend😂😂 好彩個risotto好好食補救返我既傷心! truffle味好濃 入面大約有4隻大蝦 仲有好多蘑菇🥰 食完已經好飽小食拼盤 ($138)炸辣雞柳/ 炸魷魚鬚 / 炸雞翼 D小食即叫即炸 賣相好靚 好出色呀!! 🥰🥰 最中意個炸魷魚鬚 好有咬口!! 但個炸辣雞柳就唔係好食到個辣味 3款小食點埋個spicy mayonnaise好正! 份量好多 兩個人share 都唔係好食得哂🤣 好想食佢個waffle但點知我地去個陣已經賣哂 🥲🥲🥲 好sad 下次要再來!!

黑松露虎蝦肉大蘑菇燴飯 ($138)

小食拼盤 ($138)

2022-09-26 31 浏览
Creamy mushroom risotto純素大蘑菇燴飯 $108呢一款vegetarians 都啱食嘅大蘑菇燴飯真係好好食😋,大蘑菇形狀嘅碟夠特別又可以保溫,影完相個飯都仲好熱,裏面嘅醬汁有啲似濃郁忌廉湯加大量cheese 🧀,蘑菇嘅份量好足料,個飯嘅性價比高👍🏻Rice with bolognese sauce fried egg and cheddar cheese 車打肉醬煎蛋飯 $108車打肉醬飯嘅味道有少少似港式免治牛肉飯,免頭有隻半熟太陽蛋🍳,但入面有牛肉粒🥩、紅蘿蔔碎🥕、新鮮蕃茄🍅、洋蔥🧅等嘅配料,係個簡單開胃嘅main course !Mocha 摩卡咖啡 ☕️ $52餐廳嘅熱mocha 有別於其他地方嘅拉花,免頭係用咗好薄又有靚pattern 嘅意大利朱古力片🍫,撈勻一齊飲令成杯咖啡有雙重朱古力味😍,配埋香濃嘅牛奶🥛,的確唔錯啊

Mocha 摩卡咖啡 ☕️ $52
2022-09-26 41 浏览
SoffeeA comfy place to sit in and relax for a bit after shopping in the heart of Mongkok. Located at T.O.P, Soffee is surely a convenient spot for a quick nibble or maybe a few adorable cakes as afternoon tea. We have tried their main courses as lunch as well and they certainly did not disappoint.Snack platter with fried chicken wings, chicken fillet and calamariA satisfying dish with all of the evil bites which are perfect as afternoon tea. Truffle risotto with tiger prawnsServed with a giant s
Soffee

Served with a giant stone look alike bowl, the risotto looked totally photo-worthy. Tiger prawns were huge and the portion was quite generous.
Durian mousse cake / Hojicha cake with mocha
Both cakes were exquisitely decorated! They looked stunning and tasted rich without being too sweet. The durian cake has a subtle flavor and an interesting texture, whereas the hojicha one was actually more intense in terms of taste with my fav mochi in the middle.

2022-09-25
午餐
2022-09-26 546 浏览
個人覺得Soffee係旺角T.O.P.商場入面嘅Hidden Gem💎店鋪位置比較角落 未必個個都知佢既存在 但食物同甜品質素其實係好高質同性價比高😎值得更多人去 記得認住個可愛兔仔Logo🐰! 而且嚟到必試蛋糕櫃中琳琅滿目嘅迷你蛋糕 ?賣相超精緻同有心思 口味嘅選擇都算幾特別😍⭐️⭐️黑松露雞肉大蘑菇燴飯🍛 HKD$128⭐️⭐️以石頭形狀嘅碗食risotto都係第一次 一開始望menu仲以為係用法包盛載住啲飯 好搞笑😂本身以為份量不多 但其實都夠兩人份量 risotto同黑松露忌廉醬汁煮得夠creamy入味 加埋雞肉菇菌 整體口感好豐富😋我個人好中意佢嘅忌廉味好濃郁但一點都不膩 好好食🤤味道:🌕🌕🌕🌕🌕⭐️⭐️ 泰式椰奶冰🥥 HKD$42 ⭐️⭐️泰式椰奶冰以可愛嘅椰子殼盛載 真係估唔到份量係咁多!🤩🤩椰汁同牛奶跟冰塊一齊打成椰奶冰 我估有落到煉奶 不過甜味幾自然又唔過甜😌啲冰打到頗細膩 好清爽消暑❄️味道:🌕🌕🌕🌕🌕⭐️⭐️芋圓芝士奶蓋烏龍茶🧋 HKD$38⭐️⭐️呢杯又係估唔到會係咁大杯!性價比超高!飲完都飽咗一半🤣🤣芝士奶蓋帶微鹹 但飲落有少少椰子味🤔個人希望可以再多少少芝士奶蓋 因為奶茶底有少少

店鋪位置比較角落 未必個個都知佢既存在
但食物同甜品質素其實係好高質同性價比高😎
值得更多人去 記得認住個可愛兔仔Logo🐰!

⭐️⭐️黑松露雞肉大蘑菇燴飯🍛 HKD$128⭐️⭐️

我估有落到煉奶 不過甜味幾自然又唔過甜😌
啲冰打到頗細膩 好清爽消暑❄️

味道:🌕🌕🌕🌕🌕

⭐️⭐️芋圓芝士奶蓋烏龍茶🧋 HKD$38⭐️⭐️

呢杯又係估唔到會係咁大杯!性價比超高!
飲完都飽咗一半🤣🤣

• 牛油果蛋糕
  • 香滑紫薯芋泥蛋糕
  • 泰式椰奶冰
2022-09-20 32 浏览
傳統卡邦尼意大利麵意大利麵份量好足料!醬汁非常濃稠,每條意粉都掛滿卡邦尼醬🤤 配以鹹香十足嘅煙肉,味道更加豐富!建議兩人分享蜜糖芥末雞翼 雞翼即叫即炸,上枱仲係熱辣辣!皮脆肉嫩🤤 肉汁非常豐富,加入蜜糖芥末醬後更加惹味焙茶麻糬蛋糕蛋糕非常精緻,食落唔會太甜,麻糬偏軟糯~ 焙茶味都好出!日本宇治抹茶麻糬蛋糕蛋糕都係勁靚!裏面有慕絲同麻糬,配以朱古力脆殼包裹住~ 令味道更充滿層次!芝士奶蓋茶估唔到有咁大杯, 表面有厚厚嘅芝士奶蓋,非常結實!茶一共有三可以選擇🍵我揀咗綠茶,一啲都唔會甜~ 唔錯粒粒芒果冰茶非常解渴,仲有粒粒芒果~ 足料又清甜!夏天飲就啱晒

蜜糖芥末雞翼

焙茶麻糬蛋糕
蛋糕非常精緻,食落唔會太甜,麻糬偏軟糯~ 焙茶味都好出!

日本宇治抹茶麻糬蛋糕

芝士奶蓋茶

粒粒芒果冰茶
非常解渴,仲有粒粒芒果~ 足料又清甜!夏天飲就啱晒
2022-09-19 41 浏览
餐廳收8點,食個 late lunch 或者early dinner 都岩, 除左有好多蛋糕款,都有唔同既咸食同麵包。薯條鬆脆不太油膩,粗薯條口感很好,沾黑松露醬更香亦冇咁口乾。水蜜桃洛神花蘋果梳打不會太甜,味道適中,很解渴。蟹肉意粉食落啖啖都有蟹肉! 牛油果蛋糕果味很濃, 中間有一Pat很濃的牛油果cream, 口味很特別像在吃牛油果。竹炭芝麻麻薯蛋糕好味,超超超濃芝麻味,結構係芝麻mousse 蛋糕中間係Monchi個底係蛋糕,mochi 好軟糯有驚喜。______________________________🏠 Soffee📍旺角彌敦道700號T.O.P. This is Our Place地下G06, G10號舖‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾

水蜜桃洛神花蘋果梳打不會太甜,味道適中,很解渴。

蟹肉意粉食落啖啖都有蟹肉!

🏠 Soffee
2022-09-19 38 浏览
同朋友行開旺角 發現T.O.P地面有間幾靚嘅Cafe就入咗去試~ 門口display咗好多款蛋糕🍰 但佢唔止得甜品同飲品 menu都有其他主菜架(*•̀ᴗ•́*)و ̑̑日本宇治抹茶麻薯蛋糕🍵 $58蛋糕外層係朱古力脆皮 中間分咗幾層 最上面係cream同抹茶奶凍 中間就有麻薯🍡同戚風蛋糕 抹茶味都算出但略嫌整體有啲偏甜(◜०﹏०◝)焙茶麻薯蛋糕 ☕️ $58呢個蛋糕同抹茶嗰個嘅layer一樣 中間係焙茶奶凍麻薯同戚風蛋糕 一樣茶味濃厚😋口感軟糯🍡 雖然都係偏甜不過小編覺得焙茶味冇抹茶味嗰個咁甜粒粒芒果冰茶🍹 $46呢個冰茶茶底飲落冇咩甜味 但佢芒果非常足料🥭🥭 攪勻飲每淡都可以飲到粒粒嘅芒果😋😋 芒果嘅甜味再加埋個茶就啱啱好 唔會好甜👍好解渴!芝士奶蓋茶 $34茶底可以揀烏龍茶/綠茶/伯爵茶☕️我哋揀咗綠茶正常甜🍵個茶底都係冇乜甜味~適合唔鍾意飲咁甜嘅朋友 佢嘅芝士奶蓋都算濃厚順滑~ 味道唔會太鹹

日本宇治抹茶麻薯蛋糕🍵 $58

日本宇治抹茶麻薯蛋糕
焙茶麻薯蛋糕
焙茶麻薯蛋糕
2022-09-19 28 浏览
本來黎top商場拎野,拎拎下野滿意中發現呢間好多的骰嘅蛋糕🍰,蛋糕好精緻好靚就吸引咗我坐低發現除咗甜品之外仲有主食,本來諗住食甜品嘅我俾佢啲主食吸引住,可能因為佢嘅碟賣相好似唔錯車打肉醬煎蛋飯 $108本身諗住佢係好似平時好普通嘅中式有肉醬嘅煎蛋飯,估唔到食落有驚喜,佢係每一啖你都見到佢有絲既芝士,跟住裏面有好多肉,而且個味都好香,真係估佢唔到值得一食,份量雖然唔係話超多,但係一個人就一定食唔晒朱古力丹麥酥 $28本身係想叫蛋糕,因為佢蛋糕真係好吸引,但識我嘅都知我係麵包控,見自己好耐冇食過,有咁啱俾我見到,我就忍唔住叫左呢個,熱辣辣唔錯

車打肉醬煎蛋飯 $108

朱古力丹麥酥 $28
2022-09-18 34 浏览
係旺角T.O.P. 商場地下有間小清新Cafe,環境幾舒適。我們路過俾店內賣相精緻的小蛋糕吸引住。.🍳車打肉醬煎蛋飯$108肉醬加上蕃茄醬,食落酸酸地幾開胃,上面還有流心荷包蛋,整個飯份量都不少。.🍰雜莓蛋糕 Manju Saka $58 🍓士多啤梨蛋糕 Lily $68店內有多款蛋糕選擇,每款都賣相好精緻。雜莓蛋糕味道充滿雜莓酸甜,上面還插了小兔子,好可愛;士多啤梨蛋糕造型精美,鬆軟蛋糕夾着新鮮士多啤梨和忌廉,感覺清新。☕️Soffee茶 各$28 我們選了烏龍茶、紅茶,估唔到咁大杯,仲可以揀凍飲熱飲,茶味香濃回甘。
🍳車打肉醬煎蛋飯$108

🍰雜莓蛋糕 Manju Saka $58
🍓士多啤梨蛋糕 Lily $68

☕️Soffee茶 各$28
下午茶
.📍Soffee 📍香港旺角彌敦道700號T.O.P. This is Our Place地下G06, G10號舖Soffee伯爵茶(28hkd)無糖,好香茶味幾fresh,食完甜品解下膩剛剛好😛黑松露雞肉大蘑菇risotto (128hkd)唔好以為佢細細個石頭🪨碗容量好少,其實啲飯pack到滿一滿,一🥄落去係極容易掉哂落枱😂risotto勁creamy,飯唔會太硬,雞肉同蘑菇嘅分佈好平均,每啖都可以食到配料,以cafe黎講質素很高👍🏻提拉米蘇(58hkd)Cream的質地好綿好滑,咖啡☕️味好香,唔算太甜,可以encore🥰👍🏻焙茶麻糬蛋糕(58hkd)茶🍵味不會太苦,入面的麻糬很軟Q,有台灣牛奶🥛麻糬的口感,配上外面的脆皮朱古力🍫顏值好高😍#foodiblum西式 #foodiblum甜點
📍Soffee

Soffee伯爵茶(28hkd)
無糖,好香茶味幾fresh,食完甜品解下膩剛剛好😛

黑松露雞肉大蘑菇risotto (128hkd)
黑松露雞肉大蘑菇risotto

提拉米蘇(58hkd)
Tiramisu

焙茶麻糬蛋糕(58hkd)

#foodiblum西式 #foodiblum甜點
2022-09-14
黑松露雞肉大蘑菇risotto
Tiramisu
2022-09-16 25 浏览
旺角小清新 Cafe 喺旺角食午餐,成日想搵間舒舒服服嘅餐廳享受下,見到呢間最近新開就一於試吓啦!餐廳以柔和木系色為主調,有隻兔仔icon 好易認。不過一個人嚟呢間餐廳食就有啲唔方便,因為佢哋冇侍應幫手落單,究竟我放低個袋霸位好?定自己去買完嘢食之後先發覺冇咗個位,咁點算呢?仲有個問題,餐廳嘅燈都吊得好低,我起身埋位都撞到盞燈三次😅😅😅Cafe 雖然唔大,不過食物選擇都幾多。特別係啲蛋糕,賣相好靚好精緻,好想試,不過正餐未食所以食咗午餐先。黑松露雞肉大蘑菇燴飯 $128賣相幾特別喎,好似用個大石頭裝住啲燴飯咁。好香嘅黑松露,蘑菇份量唔算好多,但係個飯好好味,一個人食啱啱好。👍🏻👍🏻👍🏻水蜜桃伯爵冰茶 $42冰茶一定要攪拌過先好飲,否則會唔勻,味道就會好淡。下次嚟試吓啲蛋糕先😍Soffee (旺角)旺角彌敦道700號T.O.P. This is Our Place地下G06, G10號舖
旺角小清新 Cafe

餐廳以柔和木系色為主調,有隻兔仔icon 好易認。

黑松露雞肉大蘑菇燴飯 $128

水蜜桃伯爵冰茶 $42
冰茶一定要攪拌過先好飲,否則會唔勻,味道就會好淡。

下次嚟試吓啲蛋糕先😍

Soffee (旺角)
2022-09-15 35 浏览
原來top嘅地下有一間有咁多甜品飲品食嘅餐廳,而且價錢都合理~同朋友食左個卡邦尼意粉,蜜糖芥末雞翼,Tiramisu,芝士奶蓋茶同熱情果梳打。卡邦尼意粉好creamy,令人驚喜嘅係蒜味濃郁,意粉個質地都幾有彈性,整體都幾好味。蜜糖芥末雞翼都好推介,雞翼揸得好香脆,每隻都大大隻,啖啖肉,蜜糖芥末酸酸甜甜咁樣好開胃。其實本身想食佢哋嘅窩夫,但係咁啱嗰日暫停供應,就叫咗個Tiramisu試。 賣相都幾精緻,中間個蛋糕體都有咖啡酒嘅香味,唔錯嘅。芝士奶蓋茶,同埋熱情果梳打,賣相又靚又大杯,飲落都幾好飲,整體都唔錯嘅一間餐廳~

2022-09-15 21 浏览
呢度以淺木色同白做主調, 成個感覺好舒服, 一入門口就會見到擺滿唔同顏色既甜品櫃真係好吸引🥰 除左甜品, 呢度啲主食都唔錯嫁😉黑松露雞肉大磨菇燴飯🍄($128)好creamy 香濃松露味同有大量磨菇既Rissoto 裝左係一個好深既石頭器皿入面, 無論係造型定味道都係💯蜜糖雞翼🐓($68)5隻炸到外脆內Juicy既肥美蜜糖雞翼, 炸皮唔厚帶有濃濃既蜜糖香甜同埋少量既Cornflix口感豐富🤩芝士奶蓋蜜瓜🍈($46)份量係其他地方飲到既兩倍, 奶蓋好輕盈細滑, 茶底同蜜瓜味糖漿融合完美地平衡左個甜度, 再加埋煙韌既白珍珠, 兩個人share剛剛好😎竹炭芝麻麻薯蛋糕🍰($68)黑色軟綿綿既竹炭芝麻慕絲包住一小塊煙韌軟綿既麻薯好正, 對芝麻味既慕絲就好似食緊芝麻糊咁, 係好特別既一款甜品😍呢度既staff好nice, 上餐速度都好快, 重點係坐得舒服地點又方便, 真係好啱行到攰落去食件cake🥳

黑松露雞肉大磨菇燴飯🍄($128)

蜜糖雞翼🐓($68)

芝士奶蓋蜜瓜🍈($46)

竹炭芝麻麻薯蛋糕🍰($68)

2022-09-14
$170.5 (晚餐)
  • 黑松露雞肉大磨菇燴飯
  • 蜜糖雞翼
  • 芝士奶蓋蜜瓜
  • 竹炭芝麻麻薯蛋糕
2022-09-13 29 浏览
呢間餐廳主打意式Fusion菜,更有多款精緻甜點☕️💗傳統卡邦尼意大利麵 ($118)意粉軟硬適中,口感順滑彈牙,每條意粉都掛滿卡邦尼醬汁,濃厚奶油味中帶芝士香🧀配上脆煙肉、洋蔥,層次非常豐富🥓💗乾蔥香炒蟹膏蟹肉意大利麵 ($138)意粉以味噌蟹膏醬調味,更掛滿一絲絲蟹肉,蟹鮮味濃,和風十足🦀💗葡萄撻 ($58)以香脆曲奇撻皮為基底,內𥚃注入幼滑吉士醬,加入鬆軟戚風蛋糕,最後放上清甜多汁嘅青提子🍇
呢間餐廳主打意式Fusion菜,更有多款精緻甜點☕️

💗傳統卡邦尼意大利麵 ($118)
傳統卡邦尼意大利麵

💗乾蔥香炒蟹膏蟹肉意大利麵 ($138)
乾蔥香炒蟹膏蟹肉意大利麵

💗葡萄撻 ($58)
葡萄撻
2022-09-11