2022-08-30 42 浏览
呢間每次行T.O.P都會想食,餐廳地點方便, 落雨去到唔怕淋濕。餐廳每人最低消費 $60 。🍰每款cake 都好吸引,選擇困難症嘅我揀咗好耐先揀咗兩款。🧁焙茶麻糬蛋糕 $58外型好精緻,睇得出係需要好多功夫。外層朱古力皮,包住焙茶mosses,最內層有麻糬。焙茶濃度好足夠,蛋糕頂嘅圈圈以為係朱古力, 好驚喜原來係焙茶啫喱,好有心思。 成個蛋糕唔會太甜🍇葡萄鮮果撻 $58青提鋪滿左個撻, 食落好清新,夾埋曲奇撻皮配吉士醬,一d都唔會覺得膩。🍝香煎三文魚蒜香意粉 $138一整條三文魚,三文魚魚皮煎得好香脆,魚肉質厚實,一d都唔腥。坊間好多蒜香意粉會好油,但呢個重蒜味得黎唔會油,調味食得出係有心思 ,唔會只係單調嘅蒜粉黑椒。🥭粒粒芒果冰茶冰茶好足料,入面真係有好多芒果。甜度適中夠晒解喝。鳳梨乾令到成杯飲品都好靚,店員仲會好甜心提你要搞混先飲。

🧁焙茶麻糬蛋糕 $58

鮮果撻
香煎三文魚蒜香意粉
粒粒芒果冰茶
2022-08-29 659 浏览
估唔到喺繁忙嘅旺角有間地舖cafe,有好多飲品選擇,又有paste、risotto、小食同靚cake食!星期日同朋友下午去都唔會人山人海,比到我地一個喘息嘅空間。Toffee Latte 太妃糖拿鐵 💲52可以加cream on the top,入口更creamy,味道微糖。Milk Tea with Taro Balls 芋圓奶茶💲34好大杯,即刻覺得幾抵飲。奶茶偏淡,反而岩平時唔太飲奶茶嘅我。底部有好多小芋圓,好啖味唔會令飲品增甜,口感煙韌。Creamy Mushroom Risotto 純索大蘑菇燴飯💲108用上石頭狀嘅器皿比用普通餐碟多份打卡感。燴飯creamy唔太膩,加上菇菌多份口感。Sweet Potato & Taro 💲68 雖然款款都靚,但紫色特別吸引我眼球,朱古力外層內係甜薯芋頭味嘅mousse cake,整體味道微甜。Korean Style Cameral Scone 💲28好中意食scone嘅朋友可以試下,外層加左焦糖糖多份甜香。

星期日同朋友下午去都唔會人山人海,比到我地一個喘息嘅空間。

Toffee Latte 太妃糖拿鐵 💲52

Sweet Potato & Taro 💲68

好中意食scone嘅朋友可以試下,外層加左焦糖糖多份甜香。
2022-08-28
2022-08-27 14 浏览
搣唔甩嘅MK癮🤭雖然好耐無去旺中但我仲會不時去TOP行街♥️係TOP地下有間cafe「Soffee」🥞 主打輕食、蛋糕、咖啡☕️ Cafe空間闊落,行完街落嚟休息下,食個cake都幾方便。我係接近中午去,蛋糕款式好多選擇🤍🧁 Tiramisu 💲58外型好靚〰️仲有張兔兔企牌係上面,更加可愛🐰 Tiramisu口感細膩飽滿,帶咖啡香🤎🌵 Cactus 💲58以仙人掌作概念嘅蛋糕🍰有脆皮包住蛋糕好特別!宇治抺茶蛋糕中間有一舊麻糬🍥口感好軟糯。🐣 蜜糖芥末雞翼 💲68外皮炸得酥脆。雞肉好嫩滑。蜜糖芥末醬好醒胃。🍵 抺茶拿鐵 💲52甘香嘅抺茶味,帶餘韻。不過我估唔到佢係咩拉花圖案🤣🧋 鮮奶茶 💲32茶底揀咗烏龍茶底。好大杯,茶同奶比較適中。📍Soffee旺角彌敦道700號T.O.P. 地下G06, G10號舖

🧁 Tiramisu 💲58

🌵 Cactus 💲58

🐣 蜜糖芥末雞翼 💲68
外皮炸得酥脆。雞肉好嫩滑。蜜糖芥末醬好醒胃。

🍵 抺茶拿鐵 💲52
甘香嘅抺茶味,帶餘韻。不過我估唔到佢係咩拉花圖案🤣

🧋 鮮奶茶 💲32
茶底揀咗烏龍茶底。好大杯,茶同奶比較適中。

📍Soffee
旺角彌敦道700號T.O.P. 地下G06, G10號舖
週末將至,計劃約朋友出來放鬆,互訴生活中的大小事,朋友想行街購物之餘,又可以食晚餐,於是大家多番決定之下,來到地點人流很旺,交通四通八達的旺角T.O.P.「Soffee」享受美食。進入餐廳,環境雅緻,整齊優美,舒適寫意,裝飾都好靚,相當不錯。高樓底令整間店很寛敞,空間感很好,人多也不感覺侷促,環境整齊優美,乾淨整潔,氣氛自在輕鬆,歡聚閒談的聚腳地。美食當前無法抵擋,放縱一下自己,美味的菜色,我們都很鐘意,價錢都很相宜。我點選了幾款食品,食物質素良好,上菜速度頗快,享受美食的滿足滋味。純素大蘑菇燴飯燴飯用上石頭碗裝住,入面是意大利飯,仲有好多蘑菇,每一啖都有芝士及忌廉香味,口感細膩煙靱,仍然保留了誘人的味道,味覺和口感湧現出來。紫薯芋泥蛋糕平時最愛食紫薯同芋泥,紫薯芋泥蛋糕外脆內軟,不會太甜,十分香滑,口感層次豐富。日本宇治抹茶麻糬蛋糕蛋糕口感細滑芳香,外層十分脆口,甜度討好,算得上高水準表現,瞬息之間便食了,真心很好味。水蜜桃洛神花蘋果梳打梳打飲落酸酸的味道,帶出清新的感覺,容易入口,主餐後把油膩感一掃而空,任何日子都適合飲的飲品。Soffee(旺角)地址:旺角彌敦道700號T.O.P

紫薯芋泥蛋糕

日本宇治抹茶麻糬蛋糕

水蜜桃洛神花蘋果梳打

Soffee(旺角)
地址:旺角彌敦道700號T.O.P. This is Our Place地下G06, G10號舖
2022-08-22
2022-08-27 25 浏览
之前睇過人地介紹,好似唔錯,今晚決定去試,叫左一個白酒帶子意粉,一杯香桃蘋果洛神花茶,一件培茶麻薯蛋糕意粉有彈性,都有少少白酒味,而且有黑椒同蒜粒調味,味道香濃,帶子煎得唔錯,但食到底味發現好多油份😅😅花茶只飲到蘋果味,無桃味,有洛神花嘅色。蛋糕多層次,但培茶味較淡,麻糬太淋無q嘅感覺。意粉⭐️⭐️⭐️花茶⭐️⭐️蛋糕⭐️⭐️⭐️本來一直都覺得還可以,但當我叫左杯水飲之後。。。發現杯水入面有條好似檸檬粒嘅野,所以飲左兩啖,點知再望真啲😵‍💫條野扭下扭下,喺靜止嘅水度見到扭黎扭去,再望,係有條紋🐛😨下次如果再幫襯,都唔敢叫水飲🫠
花茶只飲到蘋果味,無桃味,有洛神花嘅色。
蛋糕多層次,但培茶味較淡,麻糬太淋無q嘅感覺。
意粉⭐️⭐️⭐️
花茶⭐️⭐️
蛋糕⭐️⭐️⭐️
本來一直都覺得還可以,但當我叫左杯水飲之後。。。
下次如果再幫襯,都唔敢叫水飲🫠

2022-08-26 27 浏览
這間cafe位於旺角T.O.P.商場地下位置非常方便 連接港鐵站B出口每次經過都被蛋糕櫃吸引住趁颱風殺到前吃個tea再回家鹹蛋黃薯條新鮮即叫即炸 所以要等一段時間 最喜歡粗薯條鹹蛋黃份量好多 每一口都吃得到蜜糖芥末雞翼炸得皮脆肉juicy 雞翼偏大隻醬汁芥末和蜜糖味夠平衡 很香口蛋糕每一款都好精緻 花多眼亂 最後選了以下兩款榴槤蛋糕Sunflower鍾意榴槤的朋友可以試試味道不算太濃烈 每一口cream都有榴槤香味如果有果肉就更加分香滑紫薯芋泥蛋糕戳破脆皮外層 裡面是幼滑的芋泥cream和紫薯茸味道比榴槤的偏甜蛋糕還有外帶優惠 買5送1下次可以多買幾款回家和家人分享
這間cafe位於旺角T.O.P.商場地下

味道比榴槤的偏甜

蛋糕還有外帶優惠 買5送1
下次可以多買幾款回家和家人分享
2022-08-25 22 浏览
TOP商場竟然有間咁高質嘅cafe冇人講❣️成個環境裝修都好打卡able落地玻璃,仲有隻小兔打卡牆🐰同朋友食下小食嘆番個Tea先~~Movenpick雪糕鮮果窩夫🧇一見到係用Movenpick雪糕即叫🍦雪糕可以揀焦糖/士多啤梨🍓我就揀咗焦糖味,食落超滑~~窩夫外脆內軟,等雪糕溶溶地一齊食😆仲有焦糖脆脆同焦糖醬作點綴黑松露薯條🍟即叫即炸,熱辣辣,外脆內軟炸得啱啱好!佢個醬係黑松露加沙律醬黑松露味超濃郁,一口接一口🤩蜜糖芥末雞翼🐥呢個都好出色!外脆內嫩食落超juicy,配埋蜜糖芥末超惹味📍 Soffee (旺角)旺角彌敦道700號T.O.P. This is Our Place地下G06, G10號舖

TOP商場竟然有間咁高質嘅cafe冇人講❣️
成個環境裝修都好打卡able
落地玻璃,仲有隻小兔打卡牆🐰
同朋友食下小食嘆番個Tea先~~

Movenpick雪糕鮮果窩夫🧇
一見到係用Movenpick雪糕即叫🍦
雪糕可以揀焦糖/士多啤梨🍓
我就揀咗焦糖味,食落超滑~~
窩夫外脆內軟,等雪糕溶溶地一齊食😆
仲有焦糖脆脆同焦糖醬作點綴

黑松露薯條🍟
即叫即炸,熱辣辣,外脆內軟
炸得啱啱好!佢個醬係黑松露加沙律醬
黑松露味超濃郁,一口接一口🤩

蜜糖芥末雞翼🐥
呢個都好出色!外脆內嫩
食落超juicy,配埋蜜糖芥末超惹味

📍 Soffee (旺角)

• 黑松露薯條
2022-08-23 17 浏览
自己一個食dinner,係t.o.p. shopping完,😉所以直接係ground floor cafe 試下,🤓上菜都幾快手。🔥小食拼盤138snacks platter $138三款炸物,🥢有炸辣雞柳,🦑炸魷魚鬚,🐤炸雞翼。因為平時食開小辣,🌶雞柳嘅辣真係令個人都食到好熱情。🐙炸魷魚鬚比較爽口,可以點埋伴碟嘅千島醬。有兩隻雞翼,🐔味道適宜,啱啱好。需要收10%加一服務費service charge

🔥小食拼盤138
snacks platter $138

三款炸物,🥢有炸辣雞柳,🦑炸魷魚鬚,🐤炸雞翼。

需要收10%加一服務費service charge
旺角開左一間Soffee, 主打甜品、蛋糕、輕食!caramelscone $28 焗番熱再淋上焦糖醬,熱辣辣充滿焦糖香,好像食緊焦糖脆餅一樣焦糖燉蛋 $35即點即燒,蛋香順滑~士多啤梨蛋糕 $68高窄日系打卡外表,傳統日式士多啤梨忌廉蛋糕海綿蛋糕鬆軟,忌廉夠light 日本宇治抹茶麻糬蛋糕$58抹茶口味朱古力外殼、夾層有麻糬QQ口感!飲品方面超大一杯,價錢由$32起,飲起黎就是爽!芋泥芋圓奶茶 $38可選茶底,選了伯爵茶底~細細粒煙韌QQ芋圓、調好微甜口味芋泥,加上伯爵茶獨有高雅嘅茶味,都幾唔錯!#特濃芝士芒果 $46香香芒果加上芝士,甜度會較高d
旺角開左一間Soffee, 主打甜品、蛋糕、輕食!

caramelscone
焗番熱再淋上焦糖醬,熱辣辣充滿焦糖香,好像食緊焦糖脆餅一樣

焦糖燉蛋
即點即燒,蛋香順滑~

士多啤梨蛋糕

日本宇治抹茶麻糬蛋糕
抹茶口味朱古力外殼、夾層有麻糬QQ口感!

飲品方面
超大一杯,價錢由$32起,飲起黎就是爽!

芋泥芋圓奶茶
可選茶底,選了伯爵茶底~

#特濃芝士芒果
香香芒果加上芝士,甜度會較高d
2022-08-14
之前喺旺角T.O.P.食阿波羅嘅時候,留意到隔離間「Soffee」咖啡店好似都唔錯。星期日行完街,就決定喺度提早食個晚飯🍽,因為餐廳收得偏早。餐廳環境幾舒服,裝修簡約,燈光明亮。另外,餐枱之間嘅透明隔板印咗唔同字句,再加埋兔仔耳Logo,成個感覺好少女🐰💕。收銀處位置有一個蛋糕櫃,蛋糕款式繁多,每款造型都好靚、好吸引🧁。由於係星期日,有唔少款式經已售罄,未有機會一嚐。餐廳除咗甜品同飲品之外,仲有提供鹹食。泰式海鮮冬陰功意大利麵($138),落單時店員溫馨提示呢款係辣㗎🌶。即使有心理準備,但估唔到真係好辣,冬蔭功味道濃郁,不過如果加啲椰奶中和一下會更佳。🍝意粉麵質彈牙,另外海鮮份量都唔少,有青口、蝦同帶子等🦐。蜜糖芥末雞翼($68),🍗雞翼即叫即炸,需時約十五分鐘。雞翼一客有五隻,每隻都係加大碼,非常肥美。雞翼外皮炸至金黃香脆,蜜糖芥末好惹味🍯,而內裡雞肉熟透,並能保持嫩滑。Kapok檸檬伯爵茶慕絲($68),本身想食提拉米蘇但賣晒,所以轉戰咗口味比較獨特嘅一款。🍰蛋糕呈長條形,顏色似朱古力味,不過實際上係伯爵茶🍵。茶味甘香自然,再加埋唔酸嘅檸檬夾心,成個組合超夾,好好食🍋。同時,慕絲口
泰式海鮮冬陰功意大利麵
蜜糖芥末雞翼
檸檬伯爵茶慕絲
Kapok檸檬伯爵茶慕絲($68),本身想食提拉米蘇但賣晒,所以轉戰咗口味比較獨特嘅一款。🍰蛋糕呈長條形,顏色似朱古力味,不過實際上係伯爵茶🍵。茶味甘香自然,再加埋唔酸嘅檸檬夾心,成個組合超夾,好好食🍋。同時,慕絲口感細滑,底層係雪芳蛋糕,富層次感。
水蜜桃洛神花蘋果茶
水蜜桃洛神花蘋果茶($46),水果茶味道清甜,我嗌咗少甜,甜度果然啱啱好。茶味清新,🍎蘋果味同洛神花味同樣突出,反而水蜜桃味就較淡。飲品底部原來仲有寒天同椰果粒,以添口感。
抹茶拿鐵
抹茶拿鐵($52),Latte可揀冷熱,天氣咁熱,當然飲凍啦。🍵抹茶味醇香,奶嘅比例適中,面頭加咗Cream都唔覺膩,而且仲有朵花作點綴,但略嫌飲品細杯咗啲。
總括嚟講,呢間位於旺角鬧市中嘅咖啡店唔錯,行到攰入嚟食件蛋糕、歇下腳,相當寫意呢😊。我自己最鍾意佢嘅甜品,今次只係食咗一件,下次要試多幾款先夠喉!
2022-08-14
檸檬伯爵茶慕絲
水蜜桃洛神花蘋果茶
2022-08-22 39 浏览
今日收工去左旺角T.O.P睇月亮, 打完卡去果頭食野醫肚俾Soffee嘅蛋糕吸引, 入左去食飯<竹炭芝麻麻薯>竹炭芝麻麻薯黑蚊蚊幾特別芝麻味道濃厚, 好似食緊中或芝麻糊咁裏面有層QQ嘅麻薯, 配搭得唔錯細細一件cake, 唔會太飽肚<黑松露虎蝦肉大蘑菇燴飯>燴飯嘅容器好特別, 外型好似一舊石頭裏面嘅大蘑菇燴飯好甜好creamy, 裏面仲放左拉絲芝士, 黑松露味道突出<意大利黑松露薯條>同朋友一齊食仲可以share份薯條, 份量好多好飽肚
今日收工去左旺角T.O.P睇月亮, 打完卡去果頭食野醫肚
俾Soffee嘅蛋糕吸引, 入左去食飯
<竹炭芝麻麻薯>
竹炭芝麻麻薯黑蚊蚊幾特別
芝麻味道濃厚, 好似食緊中或芝麻糊咁
裏面有層QQ嘅麻薯, 配搭得唔錯
細細一件cake, 唔會太飽肚
<黑松露虎蝦肉大蘑菇燴飯>
燴飯嘅容器好特別, 外型好似一舊石頭
<意大利黑松露薯條>
同朋友一齊食仲可以share份薯條, 份量好多好飽肚
  • 竹炭芝麻麻薯
  • 黑松露虎蝦肉大蘑菇燴飯
2022-08-21 30 浏览
今天在旺角行街,經過T.O.P商場被地下的Soffee五彩繽紛精緻的蛋糕及甜點吸引到了,店堂佈置具有時代氣息,舒適企理。剛好是lunch時間就地解決。Soffee西餐廳主打意式Fusion菜,招牌菜香煎北海道帶子白灑胡椒意大利面,大大粒帶子新鮮煎得又香又嫩,鮮甜的帶子汁和白酒胡椒混合,滲透到硬度恰到好處的意大利麵里,條條掛汁好好味。黑松露虎蝦肉大蘑菇燴飯,石頭碗非常獨特,增色不少。虎蝦鮮甜彈牙,濃郁的黑松露芝士口感豐富而有層次。餐後甜品日本宇治抹茶麻薯蛋糕香氣噴鼻,買相十足,甜度適中,口感一流,值得一試!

• 香煎北海道帶子白灑胡椒意大利面
2022-08-20 19 浏览
🌟Soffee🌟 位於旺角T.O.P. ,店內環境感覺清新🌿,另外一入門口就被繽紛精美嘅蛋糕櫃吸引住,一定要試一試!😍🍝傳統卡邦尼意大利麵 $118意大利麵軟硬適中,再加上creamy嘅醬汁💛、香脆嘅煙肉條🥓、咸香嘅火腿,好滋味!👍🏻🧅炸洋蔥圈 $58洋蔥圈外層脆卜卜,內裡嘅洋蔥好香甜,yummy!😘🧀芝士奶蓋茶 $34濃厚嘅芝士奶蓋,加上清新嘅烏龍茶底,唔錯!🥰💚葡萄撻 $58賣相吸引,清甜嘅青提子,加上曲奇撻皮、香滑嘅吉士餡料,甜度適中,nice!😇

🍝傳統卡邦尼意大利麵 $118

🧅炸洋蔥圈 $58

洋蔥圈外層脆卜卜,內裡嘅洋蔥好香甜,yummy!😘

🧀芝士奶蓋茶 $34

濃厚嘅芝士奶蓋,加上清新嘅烏龍茶底,唔錯!🥰

💚葡萄撻 $58

2022-08-18 19 浏览
今日車車去左旺角拎野, 順便係附近食個晚餐先番屋企, 可能太耐無去T.O.P, 見到開左好多餐廳😯, 於是就揀左E間Soffee嚟試下🤗🌟乾蔥香炒蟹膏肉意大利麵🦀🍝一上枱已經聞到好香嘅蟹味, 由於用乾蔥炒過所以食落特別惹味, 意大利麵軟硬適中, 如果份量再多d就更好☺️🌟蜜糖芥末雞翼🐔雞翼外層沾滿蜜糖, 食落juicy入味🌟焦糖慕斯蛋糕🍰外層嘅慕斯富香甜焦糖味, 包住軟綿綿嘅蛋糕, 食落甜而不膩😋

🌟乾蔥香炒蟹膏肉意大利麵🦀🍝

🌟蜜糖芥末雞翼🐔
雞翼外層沾滿蜜糖, 食落juicy入味

🌟焦糖慕斯蛋糕🍰
2022-08-09
2022-08-16 39 浏览
這家咖啡店位置方便,可以從港鐵站直通商場其中一個入口進來,最近天氣都不好,經常突然下大雨,往來這不用帶傘,我只帶了個小包,優雅舒服的來嚐美食。⭐️純素大蘑菇燴飯$108點了沒肉的,以為會比較普通,可吃下去每口都充滿綿密的口感,配料雖簡單可我們把它吃光光😆⭐️香蕉朱古力榛子醬窩夫$78共有三款窩夫甜品,點了朱古力的,像吃酥皮牛角包質感的窩夫,不是平常吃到的質感,有驚喜,兩條香蕉面都燒上了焦糖面,愛吃甜的👍🏻👍🏻⭐️芋圓奶茶$34茶味比較淡,奶蓋味道比較突出,不過小芋圓有很多顆,好吃也不黏牙。⭐️提拉米蘇$58Tiramisu的咖啡酒味道不重,也適合不沾酒的朋友們。店裡的十幾款甜品外形都很有設計,太吸引了,好想每個都試喔😜

⭐️純素大蘑菇燴飯$108

⭐️香蕉朱古力榛子醬窩夫$78
香蕉朱古力榛子醬窩夫

⭐️芋圓奶茶$34
芋圓奶茶

⭐️提拉米蘇$58
提拉米蘇

Tiramisu的咖啡酒味道不重,也適合不沾酒的朋友們。

店裡的十幾款甜品外形都很有設計,太吸引了,好想每個都試喔😜
香蕉朱古力榛子醬窩夫