2019-05-23 552 浏览
周中晚上食飯多數都要揀在市區🙂,因為收得工黎食埋飯都真係夜,所以要揀近地鐵、地點要方便😚。咁當然要好食啦。男友今晚揀在在K11附近的Shine✨食,佢話呢間好多好評,想睇下係咪真係咁好食🧐。我估第一樣野優勝就係地點方便得黎環境又舒服,餐廳位於6樓,上到黎好似去左另一個世界🔮,人人上到黎自然都唔會好大聲講野,變相大家都凝造左一個安靜、優雅既環境畀呢度,入到好舒服,應該可以更加享受到D食物。一出lift就係餐廳,有個大Bar🥂,旁邊有張高枱,亦有D卡位係窗邊,雖然唔係話好大間同間隔同枱既分佈都唔錯,唔會好迫。可惜店員話今日人多,所以我地兩個食就安排唔到卡位了😜都唔緊要啦。先點左飲品同小食,我揀左個Virgin Mojito🍹,都好足料好香薄荷同青檸味🍋,清新! 本來想叫薯條🍟食,不過男友話一陣想叫個漢堡一定會配有薯條。咁就叫個炸魚柳🐟條啦! 佢開頭仲話我好叫咁多炸野食,黎到既時候又話好食,係咁食哂我既…🤣個魚柳條份量都好多,而且新鮮炸出,魚柳肉質都唔錯! 雖然都知係原成的魚手指,但又唔會炸到好油,2-4人開心食都係一個好選擇👍🏼個胃開始醒,男友就話叫main course了! 佢話又想食b

Virgin  Mojito
香脆炸魚柳條配他他醬

個胃開始醒,男友就話叫main course了! 佢話又想食burger又想食pasta🍝,所以索性畀佢揀哂啦,哈。所以揀左個闊條麵同burger,都一定夠食了。
特級安格斯漢堡配脆炸薯條

安格斯漢堡🍔真係唔錯! 落單時問左我地駛唔駛切平去share,亦都好彩切開左,因為真係好多層!!! 其實佢切開左我都要一層層去食,主角安格斯漢堡扒🐮真係好香肉又鮮香! 而且好juicy,同個軟包好夾! 其他配料好有質素,我最鍾意個大菇🍄,煎香左同個burger好夾😍 同場亦有好多粗薯條🍟,大食人首選呢個burger!
香辣蜆肉闊條麵

食到一半個香辣蜆肉闊條麵🍝都出場了,首先個pasta好香,一試個辣汁🌶惹味得黎又唔會太勁,佢應該有落tabasco去煮個sauce,所以又有D椒香~ 同個蜆肉又好夾。比起闊條麵,蜆肉份量好多下,咁當然pasta本身都夠食同好食,夠al dente😽,又有蕃茄🍅襯個辣汁,正。不過今次食main course太飽,冇位食dessert了,下次可以再黎試下😌,因為見隔離枱食個雪糕dessert都好吸引🍦🍨😙😚
2019-05-22
Virgin  Mojito
香脆炸魚柳條配他他醬
特級安格斯漢堡配脆炸薯條
香辣蜆肉闊條麵
  • 脆炸魚柳條配他他醬
2019-05-23 110 浏览
不會再試,限時間很趕,食物一般,當你還在品嚐枱上的食物,服務員不會理會你是否食完,夠鐘就叫你離開,酒樓,荼餐廳也沒有這樣不禮貌對待客人,不相信這間餐廳有如此的服務能態度,好端端的一頓晚飯就給他們這服務態度影響了。

2019-05-18
5 分钟 (外卖送餐)
  • 明太子海膽意粉
2019-05-23 100 浏览
尖沙咀Shine是一間高質素的西餐廳有格調的裝修配上舒適的餐桌和椅子,環境乾淨企理Bailey’s Chocolate 帶有好香的bailey味,配上濃厚而又暖笠笠的朱古力,好幸福的感覺Creamy口感的龍蝦湯,龍蝦味非常濃郁,薄而香脆的餐包,沾上龍蝦湯一起吃很好味呢脆炸粗直薯條灑上鹽和原粒黑椒碎,配上黑松露醬別有一番風味香煎太平洋海鱸魚肉質鮮嫩,魚皮煎得很香脆,普羅旺斯燉菜亦非常出色,採用了多種不同的新鮮的蔬菜,有蕃薯蓉,香菇,蕃茄,茄子,翠玉瓜等,既開胃又清新北海道帶子明太子意粉配三文魚籽,半熟的帶子肉質鮮甜,濃郁的明太子拌上意粉,味道配合得恰到好處
尖沙咀Shine是一間高質素的西餐廳

有格調的裝修配上舒適的餐桌和椅子,環境乾淨企理

脆炸粗直薯條灑上鹽和原粒黑椒碎,配上黑松露醬別有一番風味

2019-05-21
2019-05-22 357 浏览
今日同友人出咗尖沙咀行完街街,就搵吓晚餐食啲乜。經過太子集團中心,見到呢幢野都幾多餐廳,於是我哋就揀咗呢間shine 試下。一上到去環境都幾舒服,而且窗邊位都見到小小海景。原本我哋見到有個卡位想調過去😆但係原來已經比其他客人book咗,所以大家記住黎要預早訂定位睇咗個餐牌價錢尚算適中,唔算太貴。同埋shine有好多款cocoktail 同唔同嘅紅白酒,任君選擇。有時可以黎happy hour 下,又有多款小食揀我哋先叫咗杯朱古力🍫香蕉🍌奶昔,由於本人好鍾意cream 所以叫咗佢多cream!杯嘢飲好快就出,真係好多cream仲要上面有啲朱古力醬,飲落去應該係用真香蕉同朱古力打嘅沙冰,好好飲😍至於嘢食方面,頭盤就叫左龍蝦湯同牛油果大蝦沙律。佢上菜嘅速度都幾快,一嚟到個龍蝦湯我哋見到咁紅都嚇親,個湯紅到好似血紅色咁。原來係燈光問題😂,可能因為餐廳用咗黃光所以顯得啲嘢食好紅,但我哋用返手機燈去照又正常返,味道好濃嘅龍蝦仲要有一隻小龍蝦係底。至於牛油果大蝦沙律就好足料啦,食食下有六隻大蝦。而沙律dressing 調得剛剛好,酸酸地好開胃。主菜就要咗個北海道帶子明太子意粉,個賣相都幾吸引,三文魚

Banana  Chocolate

龍蝦湯

牛油果大蝦沙律

主菜就要咗個北海道帶子明太子意粉,個賣相都幾吸引,三文魚籽同帶子都好食,而且帶子煎得金黃色
好香好好食,啲意粉食落好creamy。食到有少少辣,係明太子輕輕帶出黎嘅辣味
唔食辣都可以試,因為係超級超級輕微嘅辣黎。
北海道帶子明太子意粉
我哋仲叫咗個黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉。🍍嘩❗️係一上菜時,我哋嘅反應🤣嚟到估唔到個蟹波,成半個拳頭咁大,入邊仲有滿滿的蟹肉,外皮好脆。而廚師都好有心思咁調配酸忌廉去配襯返,令到個蟹波食落無咁膩。
黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉

總結,餐廳食物份量足料都幾大碟
而我同友人食量又唔算大,職員好細心咁比咗食物盒我地打包
唔會浪費
Banana  Chocolate
龍蝦湯
牛油果大蝦沙律
北海道帶子明太子意粉
黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉
2019-05-20 113 浏览
油果大蝦沙律 ($118)十分新鮮開胃,大蝦好大隻用料大足,最驚喜係有新鮮菠蘿酸酸甜甜好正。脆炸粗直薯條 配黑松露醬 ($78)一上台就爭住食,熱辣辣岩岩炸起,點埋黑松露醬好香口惹味,性價比好高。北海道帶子明太子意粉 ($208)帶子微微煎香,啖啖肉好鮮甜。 意粉係芝士忌廉汁,超級creamy香口,完全滿足到鐘意重口西餐既味蕾。脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末醬 ($278)豬手炸得好脆,份量十足,五個人分都好夠。 醃得幾入味,亦好嫩滑。
油果大蝦沙律 ($118)

脆炸粗直薯條 配黑松露醬 ($78)

北海道帶子明太子意粉 ($208)

脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末醬 ($278)
2019-05-07
2019-05-18 116 浏览
Omg. The best cafe latte I have ever drunk. The first taste of the coffee is milky at last you can taste the coffee !!!!! Wonderful mixing of the milk and coffee 😍😍tiramisu is great too. It’s like cotton which is so soft. Nice dessert 😋😋 the must try thing in this restaurant
2019-05-18
  • Tiramisu
2019-05-18 123 浏览
週末到啦,完全係激動人心葛小假期,鐘意吃西餐以及海鮮的朋友們,一於來尖沙咀葛西餐廳店Shine吃一下呢度葛食物啦!環境幽靜舒適,氣氛唔錯,服務一流,坐係度可以同朋友一邊细嚼慢咽品嘗各種海鮮以及甜品,又可以 chat together whit friends ;絕對讓鐘意拍照的朋友們,一次性滿足曬拍靚照葛需求;黎到西餐廳當然少唔到點土豆製品啦,新鮮炸出爐又脆又新鮮的薯條絕對係市民葛最愛!而且廳內有落地大玻璃既卡座,適合情侶同埋帶有小朋友葛家庭入座;店內食物種類多,值得推薦!
2019-05-17 146 浏览
今日約咗朋友一齊去尖沙咀飲嘢,飲嘢前想食啲嘢但又諗唔到食邊間好,同事就推介左呢間位於尖沙咀嘅shine,佢話食過好食所以就叫我地去試吓。餐廳嘅價錢唔係好貴,百幾蚊就有一個飯/pasta,喺尖沙咀來講都算係咁。我哋叫咗幾樣嘢食,第一樣嚟嘅係黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉。睇落去大大粒咁幾吸引。切開見到入面真係充滿淡淡蟹肉!好驚喜!入邊有少少三色椒。呢個蟹波我幾欣賞,因為真係好足料。但個菠蘿酸忌廉就稍為有啲遜色,調得比較稀同埋味道唔太濃烈,所以我都係就咁食個蟹波。之後係煙三文魚蝴蝶粉配刁草檸檬汁。煙三文魚好香,同普通食開嘅三文魚比佢味道更加香濃。蝴蝶粉煮得啱啱好,但個刁草檸檬汁就落檸檬重手得滯,稍為酸咗啲。我好鍾意食羊架,基本上去親西餐廳都會叫。所以我又叫咗個法式寶雲酥焗羊架配薄荷醬。今日舊羊架稍為肥咗啲,食落去好大舊肥膏,但係舊羊架真係好大好厚肉,非常之滿足到我自己對羊架嘅慾望。由於離下場都仲有啲時間,所以我哋一人叫咗一杯嘢飲。朋友就叫咗杯Kiwi Soda,佢係真係用奇異果打出嚟嘅,飲到有奇異果肉係入面,不過落重咗糖漿比較甜。我就叫咗杯Full of Passion,入面有薄荷葉同埋熱情果汁

我就叫咗杯Full of Passion,入面有薄荷葉同埋熱情果汁,酸酸甜甜得來又有少少清新感,我幾鍾意。
2019-05-16 124 浏览
趁住返工第一日冇乜嘢做👐,可以早些💨放工約太太💑出嚟晚飯🍚,這間餐廳位於尖沙咀就近地鐵站🚇很方便,一入餐廳便見到一枱二枱的食客傾偈談心❤很有氣氛💫,餐廳不算好大卻又坐得輕鬆自在🎶,加上柔和燈光更令環境舒服,鬆容不廹😍。【燒西班牙黑毛豬配蘋果蓉】🐷🍎分量不少,切開了一件一件肉放在口中,食得出肉嫩多汁💧,而伴碟的蘋果蓉🍎帶著淡淡果香,混埋黑毛豬🐷一起吃豐富了口感層次👈,服務員說黑毛豬可以七成熟◀️,但我為人比較保守對於豬肉是要全熟的◀️。而全熟的口感也不俗,不會嚡而且有啃勁💕,再加上紫椰菜🥦、蕃茄🍅、南瓜蓉等配菜很清新,整體不錯👍。【傳統肉醬千層麵】🍜看見表面鋪滿蕃茄蓉,加上一層一層的麵皮夾雜著芝士🧀和肉醬充滿了誘惑,口感相當豐富,雖然這不是什麼新菜式👁,卻仍食得很滋味👅,size不大卻有飽肚感,可以同太太share食就啱啱好。【心滿意足】😍甜品大雜燴🍬,有2件馬卡龍🐴、2件cake🍰同2件Brownie蛋糕,整體唔會好甜,尤其我出面食過啲馬卡龍超甜,而此款馬卡龍嘅甜度幾啱心水👍,另,我鍾意食Brownie蛋糕,口感札實不太油,朱古力味濃香,好味。再加上有幾片金箔,令外觀夠華麗。👈💕食過主菜,

【燒西班牙黑毛豬配蘋果蓉】🐷🍎

【傳統肉醬千層麵】🍜

【心滿意足】😍

食過主菜,再吃埋甜品好滿足,仲可以喺舒服環境傾偈傾一夜,確實是不錯。

✅😎✅😎✅😎✅😎✅😎✅😎
2019-05-14
  • 傳統肉醬千層麵
今日就嚟到同朋友一齊慶祝生日因為呢度環境同埋氣氛都唔錯而且職員嘅服務態度好好所以就嚟咗呢一間餐廳呀卡邦尼意粉 $168卡邦尼意粉個味好重好濃淡淡都食到佢嘅醬汁味而且仲有濃濃嘅芝士比起一般食嘅意粉比較特別嘅味道同埋佢都有好多煙肉同埋料係度同埋呢一個意粉都好有咬口所以味道都唔錯牛油香煎虎蝦意瓜意大利飯 有三隻好大嘅虎蝦而且個意大利飯都好冧南瓜味都好重同埋仲有一啲配菜添令到成個飯冇咁單調以佢嘅蝦都好大隻好有咬口亦都唔會好難滅鮮果青檸雪芭 $68甜品方面就叫咗一個雪芭因為可以清下喉嚨令到下一道菜更加好味再加上佢嘅青檸味好清新而且配埋酸酸甜甜嘅士多啤梨咁就啱晒鍾意食甜品嘅女仔啦依家佢個雪芭都好大球可以同朋友一齊分嚟食心太軟 $80燒安格斯肉眼扒配野菌紅酒燒汁 $368佢哋嘅安格斯肉眼扒係好出名嘅因為好滑好大片而且味道啱啱好唔會好龍加上佢嘅配菜都比其他餐廳嘅牛扒多有鮮炸薯片蒜頭竹筍等等紅酒叫咗一杯紅酒嚟陪食個牛扒係好好味嘅佢嘅份量唔係好多所以都唔怕會係咁飲到醉fruit tea$$68呢個茶好清好香仲可以食埋啲生果添

今日就嚟到同朋友一齊慶祝生日

所以都唔怕會係咁飲到醉

fruit tea$$68
呢個茶好清好香仲可以食埋啲生果添
2019-05-16 89 浏览
fruit tea $$64**************很特別嘅水果茶, 很清新嘅感覺, 仲有小火焰可以持續加熱個水果茶, 令到茶底冇咁易變凍, 可以保持水果茶原有嘅味道 同堆真係有水果肉架, 令到整個飲用過程添加唔少色彩.Strawberry Chocolate Smoothie $68賣相幾靚嘅smoothie, 飲落唔太甜,最岩鍾意唔太甜嘅朋友仔 唔多cream 嘅smoothie 最岩好驚肥嘅我,唔知又岩唔岩你地呢?甜蜜蜜雞翼 $118*****************呢個甜蜜雞翼真係好甜蜜, 好脆,完全唔會因為蜜糖而軟左, 真係好好吃, 加上有芝麻在雞翼表面,令到個味道好香燒安格斯肉眼扒配野菌紅酒燒汁 $368******************************唔好以為上面條芥蘭冇咩特別,但其實係好好吃,吸哂牛肉嘅味道, 真係小配茶都好出色! 旁邊仲有小小薄片的薯片,係真係用薯仔片到咁薄, 真薯片

fruit tea $$64
**************
同堆真係有水果肉架, 令到整個飲用過程添加唔少色彩.

甜蜜蜜雞翼 $118
*****************

燒安格斯肉眼扒配野菌紅酒燒汁 $368
旁邊仲有小小薄片的薯片,係真係用薯仔片到咁薄, 真薯片

2019-05-15 157 浏览
又到咗我最期待嘅拍拖時間,今次係同老公慶祝生日,上網睇咗好多間餐廳,太耐無出去食飯,真係花多眼亂。知道老公呢日去尖沙咀工作,咁我就搵番尖沙咀區,最後決定去呢度。餐廳位置都容易搵。場內氣氛不錯,不論情侶或三五知己聚會也適合。食物種類選擇都多,款式特別。老公特意點了杯mocha俾我,久違了。北海道帶子配三文魚籽沙律($128)一上枱感覺造型似盆栽,帶一份可愛感。原來沙律分了上下層,上層係帶子和三文魚籽,下層係沙律菜。帶子鮮甜,配上三文魚籽令沙律份外清新鮮甜。和風鮭魚意大利飯($178)日式和意式的相遇,有驚喜,三文魚和其他配料係先炒過再配意大利飯,面頭有紫菜和三文魚籽,提升飯嘅鮮味同口感。燒西班牙黑毛豬扒配蘋果蓉($348)賣相好看,顏色鮮豔,黑毛豬的肉質豐厚、味道濃郁,配上蘋果蓉帶多一點清新感。請把我帶走,Tiramisu($80)尾聲又點少得甜品呢,老公生日點了Tiramisu,個名好特別好浪漫。呢個tiramisu 個樣好似依家好hit嘅pancake,甜度適中而且唔膩,仲好鬆軟,加分呀。

餐廳位置都容易搵。

場內氣氛不錯,不論情侶或三五知己聚會也適合。

食物種類選擇都多,款式特別。

老公特意點了杯mocha俾我,久違了。

北海道帶子配三文魚籽沙律($128)

帶子鮮甜,配上三文魚籽令沙律份外清新鮮甜。

和風鮭魚意大利飯($178)

燒西班牙黑毛豬扒配蘋果蓉($348)

請把我帶走,Tiramisu($80)

2019-05-07
庆祝纪念
生日
  • 和風北海道帶子配魚子沙律
2019-05-14 90 浏览
是日特意book位同姐慶祝升職😋貪佢好食keep到水準位置又方便,仲可以就家姐搭西鐵返元朗👍🏻 好彩book七點時間尚早未full house,過到一陣巳經坐滿人了!點了柸熱fruits tea 同家姊share飲😋新鮮果肉甜甜地夠開胃🍉🍓🍍🥝🍋🍑 🔸前菜 - 香煎半熟帶子黑魚籽醬個人特別喜歡這一道,有驚喜呢! 帶子大大粒,有青檸汁伴著帶出佢既鮮甜,面層有溫室豆苗及香草加埋佢既秘制汁,好食👍🏻😋重點是帶子上的黑魚籽醬豐富了整個帶子的味道呢,令人回味😋🔸芝士西西里蕃茄煙肉焗薯皮薯皮焗得脆脆薯仔焗得腍身配上香濃既芝士蕃茄加煙肉,是無敵野味組合!熱騰騰吃更顯美味😋🔸北海道帶子明太子意粉配三文魚籽口感豐富味道鮮明的一道菜,材料豐富又鮮味特別是三文魚籽,好鮮甜!明太子味意粉好入味,意粉是個人喜歡的中韌度!配上大大粒鮮味帶子,好食😋👍🏻🔸心太軟晚餐以甜品作結,靚靚賣相加熱溶朱古力,好滿足的一餐,期待下次再黎😋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🔸前菜 - 香煎半熟帶子黑魚籽醬

🔸芝士西西里蕃茄煙肉焗薯皮

🔸北海道帶子明太子意粉配三文魚籽

🔸心太軟

2019-05-14
  • 明太子海膽意粉
  • 香煎半熟帶子配黑魚籽醬
2019-05-13 96 浏览
平時雖然節目唔算太多,都會出來食飯敘舊一下,當然目的地要比較方便多數人都會去到油尖旺同銅鑼灣,呢D最熱門嘅人氣開飯聖地,是日約埋好友出來一齊敘一敘,今次就去左尖沙咀呢間fusion 酒吧餐廳歡敘。菜單上有多款美食由沙律到小食以至主菜俾大家選擇唔少得有美酒品嚐睇完菜單就點了幾款人氣美食一齊品嚐,先來有北海道帶子明太子意粉配三文魚籽,賣相豐富之餘嗰陣香味特別濃厚,先食番粒鮮甜爽彈多汁嘅北海道帶子,再食番啖明太子意粉,每啖都食到明太子香甜,配上三文魚籽入口更鮮味,同時間食到各款海鮮口感十足輪到另一款係法式煎鴨胸配香橙汁,平時食開都係雞、豬、牛居多,今次就食下鴨胸肉唔知食落有冇驚喜,等左陣終於有得食開頭以為自己食緊西冷牛扒,估唔到鴨胸肉肉質咁嫩滑,油脂分佈又豐滿,啖啖肉滿口油香,用上香橙汁煎食更開胃品嚐完滋味fusion菜後,仲離不開甜品呢個環節,就點了心太軟享用,入口食到香滑又濃郁朱古力,食埋啖雲呢拿雪糕最簡單嘅甜品就最好味,歡敘時間又咁快結束。

庆祝纪念
母亲节
  • 法式煎鴨胸配香橙汁
2019-05-11 107 浏览
其實這裡真係一個唔錯嘅地方,位置環境都唔差,一落車行過少少就到,行完商場轉個灣就到,而且服務同價錢都十分合理!今晚同朋友到這裡吃晚餐,這裡燈光柔和夠晒氣氛,久不久都會到這裡!餐牌上看上了前菜嘅黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉$128,三個蟹肉炸成嘅蟹肉球,咬開外香內脆,充滿蟹肉,配埋個菠蘿味嘅忌廉入口更加開胃醒神!主菜就係脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末醬$278,大大隻,廚師還已經切開,豬皮十分之香脆,入口真係卜卜聲,而個豬肉入口軟熟,加埋個蜜糖芥末醬及酸菜入口味道更濃更出!而個墨汁海鮮意大利飯$208亦十分出色,出面放滿了青口同鮮蝦,而墨汁飯內還有墨魚圈,帶子等海鮮,材料十足,飯身軟熟入味,份量十足!飲品亦十分多元化,有酒精類選擇亦有非酒精嘅選擇,我就點了杯Mr.Cool$68,荔枝肉加埋薄荷葉同埋梳打入口清新,還有新鮮荔枝肉入口!最後加埋個甜品心滿意足$108,一個甜品拼盤,絕對推介,一塊板上放了不同嘅甜品,有馬卡龍、有朱古力brownie、朱古力撻、同埋個杏脯慕絲蛋糕,而上面亦撒了些金薄,就咁望已經覺得好有貴氣,甜品入口唔會太甜味道適宜,個人最喜歡就係個朱古力撻,朱古力味道夠晒香濃,正!整體十

整體十分滿意,服務及食物都感覺良好!