2020-11-16 58 浏览
行經海防道發現呢間上樓嘅小店裝修簡約清新,一個角落明劃分為workshop 之用,店內部分裝潢都放上乾花😌點了很多人推薦的蕃茄蒜香大蝦意粉,果然好味😋 大蝦燒得夠乾身而且香味十足,肉質爽口唔會燒得太老,意粉質地剛好,食到濃郁嘅蕃茄味之餘仲有微辣感,唔錯可以一試好多時有正餐食嘅cafe 咖啡質素都麻麻,不過佢杯Flat White 我覺得唔差,完全有咖啡店嘅質素,一來拉花唔錯,二來啡味係重過奶味,比例掌握得幾好😍 有無用心做好食物及飲品完全係會感受得到,希望下次再去都可以保持水準😋👅味道:9/10🤑抵食:8.5/10
行經海防道發現呢間上樓嘅小店

👅味道:9/10
🤑抵食:8.5/10
Flat  White
午餐
Flat  White
餐廳:Shhh Café & Studio (尖沙咀)地址:尖沙咀海防道38-40號中達大廈11樓今次同大家介紹呢間打卡滿分嘅樓上黃Cafe💛,以「Shhh」命名,係因為店主希望客人可以係繁忙、囂鬧嘅城市入面搵到一份寧靜🤫,同時希望食客唔好只係㩒手機,而係好好抽啲時間靜靜地享受眼前呢一刻👀店名有「Studio」一詞,係因為除咗做cafe之外,仲時不時搞吓啲手工workshop,例如整蠟燭咁🕯️,整嘅過程叫返杯咖啡☕️、食返件cake🧁嘆下都幾正😎Shhh青醬蒜香帶子巴馬火腿意粉 $108微辣嘅青醬有陣陣蘿勒香,仲食到洋蔥🧅、粒粒松子仁同芝士,食落清新惹味,停唔到口😆,加埋原粒帶子同咸香嘅巴馬火腿,令意粉更加香濃,如果將帶子同巴馬火腿切碎再混入係意粉入面又係咩感覺呢🤓Dessert set $88平日下晝嚟Cafe仲可以high個tea,一個價錢有杯咖啡同有件cake,是日cake款喺青檸芝士蛋糕🍰,青檸嘅清新酸味中和咗芝士味嘅油膩感,軟滑嘅忌廉夾雜住青檸軟心,仲有鬆脆嘅牛油餅底,口感層次瞬間提升👍🏼飲品我就揀咗個Rose Latte☕️,面頭仲有個玫瑰形狀拉花,同埋幾片嘅玫瑰花瓣🌹,影相打卡
餐廳:Shhh Café & Studio (尖沙咀)
地址:尖沙咀海防道38-40號中達大廈11樓

Shhh青醬蒜香帶子巴馬火腿意粉 $108

Dessert set $88

飲品我就揀咗個Rose Latte☕️,
面頭仲有個玫瑰形狀拉花,同埋幾片嘅玫瑰花瓣🌹,影相打卡一流📸
2020-11-15
2020-11-15 33 浏览
同朋友去咗尖沙咀一間樓上cafe睇咗餐牌價錢係尖沙咀嘅價錢算抵食食埋之後就更加滿意!因為質素真係唔錯,食得出烹調有用心👍🏻番茄蒜香大蝦意粉 $88呢個番茄意粉好推薦🥰醬汁濃稠,入口嘅酸甜味好天然,感覺無味精!意粉軟硬適中,每啖都掛上茄蓉😍仲有兩隻大虎蝦🤓超好彩我呢隻蝦頭仲有膏😋軟殼蟹漢堡配Shhh他他醬 $108另加$10薯條轉蕃薯條🍟軟殼蟹炸得酥脆,食落勁多肉飽滿🤩麵包烘得外脆內鬆軟💕記得要轉蕃薯條🍠超好食‼️入口香甜😍外脆內粉😝正!焙茶latte $46latte推薦!唔會好甜,焙茶味甘濃醇香,同時亦飲到奶香🥰玫瑰茉莉花茶 $52一壺美美的茶🌹清淡之選❤️而且影相打卡好靚🙈
同朋友去咗尖沙咀一間樓上cafe
睇咗餐牌價錢係尖沙咀嘅價錢算抵食

食埋之後就更加滿意!因為質素真係唔錯,食得出烹調有用心👍🏻

番茄蒜香大蝦意粉 $88

軟殼蟹漢堡配Shhh他他醬 $108
另加$10薯條轉蕃薯條🍟
軟殼蟹炸得酥脆,食落勁多肉飽滿🤩麵包烘得外脆內鬆軟💕
記得要轉蕃薯條🍠超好食‼️入口香甜😍外脆內粉😝正!

焙茶latte $46
latte推薦!唔會好甜,焙茶味甘濃醇香,同時亦飲到奶香🥰

玫瑰茉莉花茶 $52
一壺美美的茶🌹清淡之選❤️而且影相打卡好靚🙈

2020-11-14 41 浏览
係高質素既樓上Café! 坐喺玻璃窗木桌座位, 有乾花擺設及綠色植物裝飾🌵☘️, 仲可以飽覽九龍公園風景, 過一個悠閒舒適既下午~藍莓芝士蛋糕🍰 上面舖滿藍莓果醬, 帶藍莓果香, 芝士蛋糕口感軟滑細緻。濃郁既忌廉芝士及藍莓醬融合, 酸甜平衡, 整體唔太膩。抹茶拿鐵🍵用上日本京都美好園既京の香抹茶粉🍃, 抹茶味香濃, 有回甘, 抹茶同鮮奶比例啱啱好, 牛奶本身既甜味亦中和番微苦既抹茶味。巴斯克芝士蛋糕 🍰面層有焦香, 入口有濃郁既芝士味及蛋香味, 口感綿密濕潤。裡面加入雲呢拿籽, 帶一絲雲呢拿香氣伯爵茶貝果🥯配 cream cheese

藍莓芝士蛋糕🍰

抹茶拿鐵🍵

巴斯克芝士蛋糕 🍰

伯爵茶貝果🥯配 cream cheese
2020-11-13
午餐
尖沙咀比人感覺就係一味繁華,車多人多,幾乎同休閒二字無半點關係!​最近在朋友嘅推介下,我嚟咗該區嘅樓上Cafe「Shhh Cafe & Studio」!呢度裝潢充滿文青氣息,喺布滿乾花嘅窗台,可眺望九龍公園景色、簡約嘅白色與木版牆身,一坐低就令人有份莫名嘅放鬆感,感覺真係九龍區一個難得嘅避世好去處!​▲店子以白色為主調,充滿文青氣息。▲窗邊有大量乾花布置,好唯美。呢度除咗供應一系列輕食及手沖咖啡,仲會定期舉辦手作蠟燭工作坊,大家可喺導師指度下,製作一件件專屬嘅造型蠟燭,消磨時間一流!​▲對住九龍區鬧市食Lunch,感覺好Chill~打開Lunch Menu,Shhh Cafe & Studio嘅選擇頗多,由意粉、燉飯、All Day Breakfast、Burger、各式咖啡或茶都有,圍開都係$78-$108,以尖咀區嚟講唔貴。​而且好鍾意待應嘅服務態度,會細心解說Menu,亦會推薦我飲咩,感覺好親切。​✦ 蕃茄蒜香大蝦意粉蕃茄中滲透濃濃嘅蒜香,陣味好香,食時感覺都好開胃。佢哋嘅大蝦經過香煎,脆脆地,鮮甜多肉,味道不錯。​✦ 菠蘿雞扒漢堡配Shhh辣醬雞扒好厚肉,雖未去到Juicy,但
▲店子以白色為主調,充滿文青氣息。
▲窗邊有大量乾花布置,好唯美。

▲對住九龍區鬧市食Lunch,感覺好Chill~

✦ 蕃茄蒜香大蝦意粉

菠蘿雞扒漢堡配Shhh辣醬
✦ 菠蘿雞扒漢堡配Shhh辣醬
雞扒好厚肉,雖未去到Juicy,但唔乾柴。我勁鍾意佢哋嘅Shhh辣醬,微辣口感,加埋菠蘿,可以解除雞扒嘅油膩感。
另外,Burger加$10可以轉薯條做蕃薯薯條!對比下甜甜地,又無咁膩,幾正!

Shhh's Signature
✦ Shhh's Signature
喺待應推介下,我揀咗呢款Signature,由柚子、Espresso及Lemon Juice製成。佢哋隻Espresso比較Nutty,有堅果香,但混埋Lemon Juice及柚子,成件事又變得清新及帶有果香,組合變特別,飲完有種幾爽嘅感覺。​

✦ Hojicha Latte
呢度嘅Hojicha Latte算幾好,茶粉比例恰到好處,唔會飲完,個底有一層厚厚嘅茶底。雖然飲得出不是最靚嘅Hojicha,但都不失甘香感,40蚊尚算抵飲。​

▲窗口位只有4個,想坐就要Book!
▲我12點開店就到,不消半個鐘就坐滿人,Shhh好高人氣呢!
▲尖沙咀有咁高質嘅小店,值得大推!
2020-10-27
$120 (早餐)
菠蘿雞扒漢堡配Shhh辣醬
Shhh's Signature
  • Hojicha Latte
2020-11-10 36 浏览
媽媽抱怨我太耐冇陪佢去街🙊我私心想去尖沙咀同donki入貨 所以就搵下尖沙咀有咩Cafe~~ 搵到開張幾個月既Shhh Cafe & Studio☕️睇相覺得呢度好有小清新既感覺🌿 實際環境都係 地方唔大 但簡約既裝修 加上唔少既盆栽擺設 感覺都幾舒服😌去個日係萬聖節之後一日~~見個萬聖節限定set 🎃 ($168)都幾吸引 所以就同媽媽share左一個set再另外加一杯飲品!南瓜雞肉什菌忌廉飯首先個造型100分我會俾120分🤭 因為個造型好應節 雕得好用心! 👍🏽雖然唔係意大利飯 但係我覺得個飯唔會好冧 整體好creamy!什菌切到好大粒 同雞肉粒一樣咁大粒 菇控表示滿意! 😋洋蔥圈配Shhh他他醬洋蔥圈正常發揮~~但個Shhh他他醬就好正 入面加左唔少酸瓜粒粒 自家製既醬果然唔同d!! 😝萬聖節指定特飲👉🏼 Matcha Latte x Mixed Berry Syrup 🍵雜莓糖漿佔成杯飲品既比例唔多 所以味道唔算好大影響~抹茶既味道幾香 但係唔算濃厚 應該熱飲會正d!👀眼球都係配合番雜莓糖漿 係士多啤梨醬餡既棉花糖! 😀🎃萬聖節造型蛋糕🍰當日得番Oreo Cheesecake👉

媽媽抱怨我太耐冇陪佢去街🙊

睇相覺得呢度好有小清新既感覺🌿
實際環境都係 地方唔大
但簡約既裝修 加上唔少既盆栽擺設 感覺都幾舒服😌

去個日係萬聖節之後一日~~
見個萬聖節限定set 🎃 ($168)都幾吸引
所以就同媽媽share左一個set再另外加一杯飲品!

南瓜雞肉什菌忌廉飯
什菌切到好大粒 同雞肉粒一樣咁大粒 菇控表示滿意! 😋

洋蔥圈配Shhh他他醬
洋蔥圈正常發揮~~

雜莓糖漿佔成杯飲品既比例唔多 所以味道唔算好大影響~
抹茶既味道幾香 但係唔算濃厚 應該熱飲會正d!
👀眼球都係配合番雜莓糖漿 係士多啤梨醬餡既棉花糖! 😀

🎃萬聖節造型蛋糕🍰
當日得番Oreo Cheesecake👉🏼👈🏼
因為怕肥 所以我少食左Cheesecake好多
好彩呢件Cheesecake食落都偏light!
oreo都有分幾種碎既程度 有粉狀既oreo 都有oreo既粒粒 加埋個oreo餅底
口感好豐富!!

Sweet Potato Latte (凍: $44)
杯野飲既色調好溫柔啊💜 不過味道就遜色少少
媽媽覺得味道比較淡 奶味重過紫薯味🍠
都係個句 熱飲會更好~~

媽媽對呢間Café表示滿意~~
食物既定價合理 環境舒服!
仲有Studio既空間 應該不時會搞workshop
所以好岩文青去啊! 🧑🏼‍🎨👨🏼‍🎨

呢間餐廳係尖沙咀海防道,黎食夠哂方便!成間餐廳以白色為主色,好靚呀🥰————————❦ Shhh手打牛肉漢堡 $108個包有烘過,所以食落外面脆脆地,但入面都係好鬆軟!漢堡有唔係juicy不過都唔算乾,但d薯條就淋哂😪😪😪評分:🌕🌕🌕🌗🌑-❦ 吾是XO醬海鮮炒意粉 $108意粉有事先炒過,但d XO醬唔係炒埋一齊,而係放喺碟邊😂不過又幾好食🤣評分:🌕🌕🌕🌕🌑-❦ 黑松露什菌飯 $108好creamy既口感,但又唔會覺得好膩,黑松露同個汁既味又平衡得好好!評分:🌕🌕🌕🌕🌘
————————

黑松露什菌飯
Shhh手打牛肉漢堡
吾是XO醬海鮮炒意粉
黑松露什菌飯
最近發挖左尼間尖沙咀樓上小店白色同大自然做主題 背景音樂都係啲流水聲雀仔聲 感覺都幾放鬆😌不過地方唔大加埋樓底矮 人多就有啲嘈🤭Cafe間左1/3地方做workshop 有興趣嘅朋友可以留意下.圖中👇🏻👇🏻👇🏻1️⃣ 軟殼他他醬蟹漢堡配蕃薯條($108)原價$98 將薯條轉做蕃薯條加$10 雖然貴啲但尼個決定完全正確 因為個蕃薯條超好食😍一般蕃薯條都會偏甜 而尼個反而鹹味先係主角用左辣粉調味 非常香口 鹹中帶甜放耐左都仲脆卜卜 而且唔會一凍就出晒油 CP值好高🤤Burger麵包好厚好鬆脆 入面仲搽左蒜蓉醬 好有心思他他醬係自家製 酸香重 幾開胃 感覺亦唔膩軟殼蟹炸得好香脆 但太細隻啦 淨係食得出粉漿同少少殼雖然好多時cafe啲軟殼蟹都係偏細 但難得佢其他配料做得幾好 感覺就有啲可惜.2️⃣Shhh青醬蒜香帶子巴馬火腿意粉($98)意粉偏粗身 硬度適中 份量比睇相多嘅帶子大約4粒 幾大粒而且有少少咬口 冇煮到好散略嫌青醬個香草味同松子味唔夠重 感覺係被巴馬火腿個鹹香味蓋過咗蒜香味中等 不過有少少辣度所以都惹味嘅整體中等水平 漢堡比較令人印象深刻3️⃣ Shhh’s Signature ($48)非
最近發挖左尼間尖沙咀樓上小店
不過地方唔大加埋樓底矮 人多就有啲嘈🤭
圖中👇🏻👇🏻👇🏻
軟殼他他醬蟹漢堡配蕃薯條

1️⃣ 軟殼他他醬蟹漢堡配蕃薯條($108)
原價$98 將薯條轉做蕃薯條加$10
雖然貴啲但尼個決定完全正確 因為個蕃薯條超好食😍
一般蕃薯條都會偏甜 而尼個反而鹹味先係主角
用左辣粉調味 非常香口 鹹中帶甜
放耐左都仲脆卜卜 而且唔會一凍就出晒油 CP值好高🤤
Burger麵包好厚好鬆脆 入面仲搽左蒜蓉醬 好有心思
他他醬係自家製 酸香重 幾開胃 感覺亦唔膩
軟殼蟹炸得好香脆 但太細隻啦 淨係食得出粉漿同少少殼
2️⃣Shhh青醬蒜香帶子巴馬火腿意粉($98)
Shhh青醬蒜香帶子巴馬火腿意粉

意粉偏粗身 硬度適中 份量比睇相多嘅
帶子大約4粒 幾大粒而且有少少咬口 冇煮到好散
略嫌青醬個香草味同松子味唔夠重
感覺係被巴馬火腿個鹹香味蓋過咗
蒜香味中等 不過有少少辣度所以都惹味嘅
整體中等水平 漢堡比較令人印象深刻

3️⃣ Shhh’s Signature ($48)
非常特別嘅咖啡 mix咗檸檬汁柚子同濃縮咖啡
入口係幾酸但冇想像中咁怪喎
首先飲到嘅係清新嘅柚子味 然後係檸檬味 酸味慢慢遞進
咖啡香隨後慢慢滲出 因為咖啡本身都好香濃 所以都冇比柚子同檸檬搶曬味
其實好多咖啡豆本身都係有果酸味 所以尼個組合唔怪之餘仲幾醒胃
而且清新嘅酸香亦好解膩 配薯條意粉嗰啲啱晒

4️⃣ Hojicha Latte ($44)
焙茶味算濃 但奶香唔算好重
啲粉沉曬底所以每次飲前都記得搞勻
望落去細細杯 不過飲完其實都幾飽肚
整體不過不失

軟殼他他醬蟹漢堡配蕃薯條
Shhh青醬蒜香帶子巴馬火腿意粉
𝙲𝚊𝚏𝚎真係越開越多,好似永遠都去唔曬嘅感覺😹早排就同 @_seriousfoodblog_ 去咗尖沙咀新開白系𝚌𝚊𝚏𝚎食咗個𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑傾左成個下晝🥰我地大概下午兩點到,當時正正係午餐時段嘅尾聲,非常之吵雜,有一種𝚌𝚊𝚗𝚝𝚎𝚎𝚗飯堂嘅感覺🙊但點完餐後,餐廳突然一片安靜,完全係另一個世界😹如果大家想慢慢食慢慢打卡影相慢慢坐的話一定要避開𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚑𝚘𝚞𝚛喔~.so many cafes now 😮 its impossible to try all of them 😆 went around 2pm! slightly chaotic and it almost felt like a canteen 😔 if you wanna take your time and take some photos, dont come during lunch hours! overall, food is decent 😋 their softshell crab burger is quite unique🦀 & the pasta is up to standard!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.4/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.8/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.3/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7/10
🌟可以訂座 • 逢星期一休息✨

《蕃茄蒜香大蝦意粉》$88🌟7.5/10🌟
𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 𝚂𝚙𝚊𝚐𝚑𝚎𝚝𝚝𝚒 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙶𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌 𝚃𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎
意粉份量慷慨,質感軟硬度適中👌🏼大蝦煮得唔錯,爽口彈牙,新鮮無咩雪藏味嘅感覺~醬汁方面,感覺係用新鮮番茄煮出嚟嘅味道,帶少少茄香嘅甜味,而蒜味亦都唔算特別重,整體味道就不過不失啦~
《軟殼蟹漢堡配𝚂𝚑𝚑𝚑他他醬》$98🌟7.3/10🌟
𝚂𝚘𝚏𝚝 𝚂𝚑𝚎𝚕𝚕 𝙲𝚛𝚊𝚋 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚃𝚊𝚝𝚊𝚝 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎
漢堡包包體微微烘過,脆脆地,再加埋淡淡嘅牛油香,唔錯~軟殼蟹大大隻,唔會太膩,如果再酥脆少少就𝚙𝚎𝚛𝚏𝚎𝚌𝚝𝚘𝚘𝚘嚕✨略嫌𝚂𝚑𝚑𝚑特製他他醬汁過多,雖然有助提升整個漢堡嘅濕潤度,但有點太多太膩嘅感覺🙊味道幾開胃嘅,微辣帶點𝚠𝚊𝚜𝚊𝚋𝚒味,未必個個接受到~
加咗$𝟷𝟶轉成番薯條,健康少少嘅感覺😹雖然係脆但唔會話超香脆嘅感覺,勝在味道香甜,番薯味夠重~
《𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎》🌟6.8/10🌟
紫薯味同拉花一樣淡😹感覺上飲緊一杯暖鮮奶,係飲到尾先飲到淡淡嘅紫薯味~
𝚂𝚑𝚑𝚑 𝙲𝚊𝚏𝚎 𝚊𝚗𝚍 𝚂𝚝𝚞𝚍𝚒𝚘
𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎
蕃茄蒜香大蝦意粉
打風之後既一天,下著大雨☔️但午餐🥣仍然係要食嘅!最近喺網上發現左一間剛剛開始試業無耐既💛小店cafe上樓之後就發現小店既裝修以純白為主,仲有一個近窗邊既乾花裝飾小角落,再配埋輕柔既大自然音樂🎹🎼令人感覺非常舒服😌有非常放鬆既感覺🙈———————————————————————@shhhcafestudio Shhh 手打牛肉🐮漢堡🍔配薯條🍟哩度既手打牛入面加入左洋蔥🧅碎,幾得意,不過食落就覺得口感有D奇怪,加上肉質🆚比較鬆散,味道偏淡,所以唔係人人都會鍾意❤️啦!不過醬汁方面就幾有驚喜,BBQ 燒烤醬既口味,薯條🍟食落都新鮮香口,令到漢堡🍔加番D分數😊————————————————-All Day Breakfast 🥞 我最愛💛之一既食物🥗🥞🥚🧇有香腸/煙肉🥓/煙三文魚🐟/野菌🍄/焗豆/香草🌿扒蕃茄🍅/煎蛋🍳/雜菜沙律🥗/牛角包🥐配搭都非常多元化,味道亦絕對正常👍牛角包🥐雖然🆚比平時細D,但都整得香口鬆脆!————————————————-Shhh’s signature ☕️柚子加上檸檬🍋汁配espresso ☕️配埋雖然唔算特別,但我飲落就覺得出奇地夾,柚子同檸檬🍋既味道都十分平衡,
打風之後既一天,下著大雨☔️
但午餐🥣仍然係要食嘅!

最近喺網上發現左一間剛剛開始試業無耐既💛小店cafe

我最愛💛之一既食物🥗🥞🥚🧇

————————————————-
Shhh’s signature ☕️

柚子加上檸檬🍋汁配espresso ☕️

配埋雖然唔算特別,但我飲落就覺得出奇地夾,柚子同檸檬🍋既味道都十分平衡,每飲一啖都飲到各自既味道😋
————————————————
雪梨🍐乾桂花🌼杞子茶🍵

哩個絕對係養生保健之選🙃非常足料架!小店既花茶係全部都唔會額外加蜜糖🍯而且細心地有蠟燭🕯️仔熱住壺茶🍵

飲落就會係最天然既味道啦!👍
🍰𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝙙𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩多年體驗「是日」呢個term從來都係普普通通 唔驚唔喜🤥 但呢度嘅是日甜品一改我多年睇法! 蛋糕二選一 揀咗椰子芒果慕絲蛋糕🥥 椰絲鋪滿蛋糕外層 芒果鮮甜 濃郁椰香充滿住整個口腔🤤 整體軟綿而不失口感 小編同友人表示好喜歡🥰🌸𝙅𝙖𝙨𝙢𝙞𝙣𝙚 𝙒𝙤𝙡𝙛𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘾𝙝𝙧𝙮𝙨𝙖𝙣𝙩𝙝𝙚𝙢𝙪𝙢 𝙏𝙚𝙖茉莉花杞子胎菊茶 貼心以蠟燭座熱保溫 花茶主要甜味來自杞子 剛端上桌時不要心急 強烈建議飲用前先浸泡一段時間(至少8分鐘) 耐心等待杞子香甜味慢慢滲出☺️ 配搭茉莉花 香氣清幽 胎菊又可解燥 養生茶飲 正正子🥰
🍰𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝙙𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩

• 椰子芒果慕絲蛋糕
2020-10-06 56 浏览
聽朋友講,尖沙咀開咗一間新嘅咖啡店,裝修好文清,好多人都推介我去試吓,上網一睇,原來位置都幾就腳,所以就揀咗星期六放假都朋友試吓。 聽聞呢間舖頭都好full,所以我哋就提前book咗兩位大概12點左右。我哋去到都唔算太多人,但食到一點左右全間舖頭都唔經唔覺坐滿曬。我哋就叫咗蕃茄蒜香大蝦意粉,同埋青醬蒜香帶子巴馬火腿意粉。首先講吓蕃茄蒜香大蝦意粉,識落蕃茄汁都幾濃郁,唔會太酸味道啱啱好。至於青醬蒜香帶子巴馬火腿意粉,我就覺得幾特別,喺出邊都未食過呢個配搭,兩樣濃味嘅食材放埋一齊又唔會太腸大家嘅味道, 10分推薦呢兩款意粉。
我哋就叫咗蕃茄蒜香大蝦意粉,同埋青醬蒜香帶子巴馬火腿意粉。
2020-08-06
中午與同事嚟呢間新開嘅Cafe,一上到去已經覺得地方好細,空間太逼夾,疫情之下實在感覺好唔安全。.其實佢lunch set收費都唔平,算起來要$110一個人。我哋點咗帶子巴馬火腿意粉同軟殼蟹漢堡包🍔。佢用嘅材料好新鮮,例如:帶子大隻又鮮味,軟殼蟹同薯條就香脆可口,應該係即叫即炸,就連麵包都又熱又鬆軟,品質及味道絕對無可非議。唯獨份量真係太過少,我一個大男人食個漢堡包只得五成飽😰。餐飲我哋就點了美式咖啡及鮮奶咖啡,啡味唔夠香濃,還帶有一點酸。.最後,我哋都話唔會再有下次。

我哋點咗帶子巴馬火腿意粉同軟殼蟹漢堡包🍔。

最後,我哋都話唔會再有下次。
2020-10-01 102 浏览
最近係尖沙咀開左間新樓上cafe, 果頭都比較少呢種咁chill 既cafe ,如果坐近窗邊嘅話個景係望住九龍公園都幾寫意㗎,同埋枱上面都有啲乾花擺設影相一流!黑松露雜菌雞肉意大利飯 $98好好好食😍😍😍雞肉同雜菌既份量都好夠,而且個雞既肉質都幾嫩滑🥰🥰每食一啖都會食到,如果個黑松露嘅味道更加濃既話就perfect 🥳🥳軟殼蟹漢堡配薯條🦀🍟$88軟殼蟹炸得好脆,食落唔會食到一層好厚既炸粉🤪唯一美中不足嘅,因為跟餐係配薯條轉唔到番薯條,如果有得轉就好🤣🤣Shhh’s Signature (Cold) $48呢杯咖啡係佢哋嘅signature drink,裏面有柚子、檸檬汁加埋espresso,見到呢個配搭覺得好特別,所以就叫左喇😋初初仲擔心會個味道會好怪,但之後飲落覺得苦得黎有d酸,而且唔會太甜,值得一試既飲品🤣🤣

黑松露雜菌雞肉意大利飯 $98

軟殼蟹漢堡配薯條🦀🍟$88

Shhh’s Signature (Cold) $48

軟殼蟹漢堡配薯條
黑松露雜菌雞肉意大利飯
Shhh’s Signature (Cold)
2020-10-01
軟殼蟹漢堡配薯條
黑松露雜菌雞肉意大利飯
Shhh’s Signature (Cold)
2020-09-27 175 浏览
一直以嚟對樓上cafe嘅期望都唔算好高,但呢度俾到驚喜嘅感覺我~位於中達大廈11樓,一出𨋢就見到呢個環境。純白主題,整潔明淨,感覺好簡約舒適。可能因為試業期間,所以人唔算多,令成個氣氛更加幽靜,愜意。Menu 選擇算多,定價亦合理。《黑松露薯條》 $58食到一半先記起要影🙊 薯條粗身多薯蓉,上面有黑松露醬同附有黑松露沙律醬。薯條都稍有調味,所以即使松露香不足,都算係不過不失嘅質素。《黑松露雜菌飯》$98佢冇標明自己係意大利飯,但飯質口感都有番少少偏硬,而唔係淋patpat嘅飯,呢點幾好!上面有一小坨黑松露醬飯中混有超大嘅磨菇粒,亦有洋蔥絲、香草及蒜片。以一個素嘅菜式嚟計,佢嘅味道真係好豐富,有唔同嘅香味。大大粒嘅菇亦增加咗口感,唔會太寡。不過黑松露同菇菌味就冇好濃,有啲美中不足~《煙三文魚菠菜忌廉意粉》$88朋友嘅意粉我食咗啖haaha意粉口感彈牙,充滿忌廉香~《Hojicha Latte》$46美美的拉花~~有幽香焙茶味同唔太甜原來呢度嘅焙茶同抹茶都係用京都 美好園嘅茶粉呢總結嚟講,呢度環境超舒適整潔,係一個好適合閒聊 hea下嘅地方食物質素都唔錯,誠意之作,定價合理,份量都適中夠曬

位於中達大廈11樓,一出𨋢就見到呢個環境。
純白主題,整潔明淨,感覺好簡約舒適。

可能因為試業期間,所以人唔算多,令成個氣氛更加幽靜,愜意。

Menu 選擇算多,定價亦合理。
黑松露薯條
《黑松露薯條》 $58
薯條都稍有調味,所以即使松露香不足,都算係不過不失嘅質素。
《黑松露雜菌飯》$98
上面有一小坨黑松露醬
飯中混有超大嘅磨菇粒,亦有洋蔥絲、香草及蒜片。
以一個素嘅菜式嚟計,佢嘅味道真係好豐富,有唔同嘅香味。
大大粒嘅菇亦增加咗口感,唔會太寡。
不過黑松露同菇菌味就冇好濃,有啲美中不足~
煙三文魚菠菜忌廉意粉
《煙三文魚菠菜忌廉意粉》$88
朋友嘅意粉我食咗啖haaha
意粉口感彈牙,充滿忌廉香~
《Hojicha Latte》$46
美美的拉花~~有幽香焙茶味同唔太甜
原來呢度嘅焙茶同抹茶都係用京都 美好園嘅茶粉呢

食物質素都唔錯,誠意之作,定價合理,份量都適中夠曬飽
佢哋嘅窗邊位仲可以望到九龍公園!日頭嚟一定好靚!但夜晚就只係見到自己倒影咁
非常期待日間再嚟多次,坐窗邊~
係絕對可以encore嘅樓上cafe ☺️
黑松露雜菌飯
题外话/补充资料: 埋單時,我同朋友都唔夠cash,點知店員話只收現金😱 當我同朋友面都青埋嗰陣,店員都好好咁話如果冇,可以私下payme佢😂😂太好人了
2020-09-25
黑松露薯條