2020-08-30 74 浏览
疫情穩定下,終於可以去遠少少食野上開飯揾cafe,見到依度環境不錯就黎試下地點方便,係正海防道,鄰近地鐵站入正題,去每間cafe我都會試杯Latte先今次都唔例外,熱Latte唔該拉花幾好,奶泡都不錯,但味道偏苦嘗不了其他味道,如果可以轉下隻豆會好d小弟對咖啡太有要求主食點了菠菜三文魚意粉賣相不錯,有心思味道是大路的味道,三文魚份量ok無太大驚喜總括黎講環境比食物吸引,適合女性閒談既地方以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
疫情穩定下,終於可以去遠少少食野
上開飯揾cafe,見到依度環境不錯
就黎試下
地點方便,係正海防道,鄰近地鐵站
入正題,去每間cafe我都會試杯Latte先
今次都唔例外,熱Latte唔該

拉花幾好,奶泡都不錯,但味道偏苦
嘗不了其他味道,如果可以轉下隻豆會好d
小弟對咖啡太有要求

主食點了菠菜三文魚意粉
賣相不錯,有心思
味道是大路的味道,三文魚份量ok
無太大驚喜

總括黎講環境比食物吸引,適合女性閒談既地方

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
🔹成日以為尖沙咀食嘢一定好貴,冇諗過會有一個又抵又正,又有靚景嘅地方😍喺尖沙咀地段,但只係平時樓上Cafe嘅價錢👍🏻望住開揚嘅九龍公園,加埋餐廳播住啲清幽嘅大自然音樂,直情係鬧市中嘅一片寧靜❤️ 1️⃣⭐️黑松露什菌雞肉飯⭐️$88 (7.5/10)好食好食好食😍好食嘅嘢要強調三次❤️什菌同雞肉嘅份量好足,食每一啖都有🥳個飯煮得軟硬度適中,唔怕一pat pat好似糊仔咁🤩 唯一係黑松露味如果可以再多啲就會更加香啦😗2️⃣ Shhh手打牛肉漢堡 $78 (7/10)冇諗過會咁大個,黎到嚇親😱牛肉真係手打,好足料,絕對唔係買出邊嘅牛肉漢堡敷衍了事🥰 個包都好香,一啲都唔乾🍔加埋佢特製嘅漢堡包汁,非常夾💕值得一題薯條都炸得好香脆,份量又多,仲有少少辣粉好好食👍🏻 成個set好大份,Pooh一個人食都飽到差啲食唔落晚餐🤣3️⃣ Hojicha Latte $44 (7/10)焙茶味相當濃郁,明顯落得好夠❤️但朋友略厭牛奶味過濃,搶過咗焙茶嘅味道😗4️⃣ Shhh’s Signature $48 (6/10)Yuzu加Espresso加Lemon係佢地嘅Signature🤫第一下飲落去有啲衝擊,無諗過咁嘅味😂之前飲過Es

1️⃣⭐️黑松露什菌雞肉飯⭐️$88 (7.5/10)

2️⃣ Shhh手打牛肉漢堡 $78 (7/10)

3️⃣ Hojicha Latte $44 (7/10)

Yuzu加Espresso加Lemon係佢地嘅Signature🤫第一下飲落去有啲衝擊,無諗過咁嘅味😂之前飲過Espresso加Lemon嘅組合覺得幾好,但加埋柚子就唔太啱我了🥺柚子自帶少少甘味,同咖啡嘅苦澀味唔太夾😳 但朋友覺得幾特別唔錯🤣所以其實都好見仁見智🤣

5️⃣ 炸洋蔥圈 追加+$18 (6/10)
冇諗過呢個價錢都可以有咁多舊,抵食👍🏻 洋蔥圈炸粉夠薄,一咬落去啖啖洋蔥😍唯一可惜嘅係洋蔥味唔太夠,鍾意食洋蔥嘅人未必夠喉😗

📌 試業期間只收現金喔😋
  • 黑松露什菌雞肉飯
尖沙咀新開左呢間小清新咖啡廳🌿滿佈小盆栽🌵窗口位仲可以俯瞰九龍公園景色,加上又有幾音樂,令人寫意旁邊仲附有蘋果日報,供讀者免費閱讀💛🍎就算自己一個去食都唔怕悶 Shhh青醬蒜香帶子巴馬火腿意粉😊 意粉掛汁,軟硬度適中,帶有微微辣意,食起上嚟都幾惹味 巴馬火腿乾脆口口感,增添層次感加$10加多放咗個番薯條,番薯味重🍠以$10黎講可以試吓佢軟殼蟹漢堡配Shhh他他醬🦀跟漢堡配薯條,軟殼蟹炸得香脆,而且唔會好油膩好厚粉,自家調配他他醬味道清新是一間令人想再encore的咖啡店

巴馬火腿乾脆口口感,增添層次感
加$10加多放咗個番薯條,
番薯味重🍠
以$10黎講可以試吓佢

軟殼蟹漢堡配Shhh他他醬🦀
跟漢堡配薯條,
軟殼蟹炸得香脆,而且唔會好油膩好厚粉,
自家調配他他醬味道清新

是一間令人想再encore的咖啡店

▫️有次行過海防道,見到樓下嘅廣告牌,開左間ℂ𝕒𝕗é🤩疫情期間恐防會唔開,上兩星期專登𝕎𝕙𝕒𝕥𝕤𝔸𝕡𝕡咖啡店問吓有冇開,等咗好耐都冇回應😩於是就盲舂舂上咗10樓🥺點知真係冇開到,之後先收到咖啡店嘅通知話疫情期間關咗門😩▫️今日的起心肝,12點嚟到,希望可以座到窗邊座既木桌位,俯瞰九龍公園既靚境🌺果然皇天不負有心人,冇令我失望😉窗邊風景美麗如畫,隨手一拍就已經拍到靚相😊純白色既主題,配上木桌,旁邊放置左好多綠色植物同埋🌸佈置,感覺好似融入左大自然🌵🌵🌵咖啡店仲會播住啲流水聲,雀仔聲嘅純音樂,享受悠閒時光一點也不難😚▫️我同朋友兩個人帶咗3個set lunch,大食的女孩子👧煙三文魚凱撒沙律,𝕒𝕝𝕝 𝕕𝕒𝕪 𝕓𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥,同埋𝕊𝕙𝕙𝕙手打牛肉漢堡,配熱𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 ,玫瑰茉莉花茶🥀好可惜𝕊𝕙𝕙𝕙手打牛肉漢堡賣哂😌明明我已經好早嚟到,唯有下次😋所以轉左菠蘿雞扒漢堡😋▫️三文魚凱撒沙律🥗用大玻璃碗盛載,沙律菜好清新,好爽口,絕對係新鮮,配番茄仔,粟米🌽青瓜粒😊真係一個健康嘅配搭▫️𝕒𝕝𝕝 𝕕𝕒𝕪 𝕓𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥十分豐富,牛角包🥐插有少少的旗仔,即刻覺得好有誠意❤️司華力腸煎得好脆身,煙三文魚大大嚿

▫️𝕒𝕝𝕝 𝕕𝕒𝕪 𝕓𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥十分豐富,牛角包🥐插有少少的旗仔,即刻覺得好有誠意❤️司華力腸煎得好脆身,煙三文魚大大嚿,煙肉份量好多,整體係一份超出水準嘅全日早餐😋

▫️菠蘿雞扒漢堡配薯條🍟賣相吸晴🤩雞扒係用辣粉醃製,再拎去炸,好香口好惹味😚

▫️𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖沒令我失望,美麗嘅拉花,佢上啡味剛好的香氣,順滑嘅入口🤟🏻

▫️玫瑰茉莉花茶🥀好配合呢度嘅環境,淡淡的玫瑰茉莉味道🌸好清幽嘅感覺,喝膩了咖啡,這杯是你的好選擇😚

▫️喜歡這間咖啡店的感覺,悠閒舒適,很適合一個人嘅𝕞𝕖 𝕥𝕚𝕞𝕖 ❤️

▪️𝕊𝕙𝕙𝕙 ℂ𝕒𝕗é & 𝕊𝕥𝕦𝕕𝕚𝕠
▪️尖沙咀海防道38-40號中達大廈11樓全層
2020-08-21
午餐
  • All  day  breakfast
2020-08-15 972 浏览
📌 Shhh Café & Studio~尖沙咀今次嚟到呢間尖沙咀樓上cafe實在很驚喜😍因為真係超級鍾意個氛圍💚完全可以喺度消耗一個下午!食物質素尚可 勝在環境優美舒適~環境都算幾大 空間感十足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)柔和嘅木色同白色作為餐廳嘅主調周圍都有花花草草🌿令人賞心悅目仲有一個開揚嘅觀景望住九龍公園🌴播住純音樂 同朋友傾吓計真係好享受旁邊仲有工作坊嘅空間 原來有製作蠟燭 多肉植物同咖啡手沖的課程🤩店員全都非常之親切 會主動介紹餐牌留意番外賣自取有八折優惠🤩1️⃣ 煙三文魚菠菜忌廉意粉 $𝟳𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)擺盤都幾靚 上面有一個煙三文魚花🌹份量比我想像中多😍入邊仲有菠菜同三文魚肉忌廉汁沾滿每一條意粉😋意粉軟硬適中👍🏻但係食到最後會有少少膩🤣2️⃣ 龍蝦薯仔蛋沙律 $𝟱𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)賣相並不是特別美 但係絕對足料🤤味道還不錯 龍蝦肉都幾多🦞薯仔蛋沙律偏融 唔係一粒一粒薯仔咁偏向薯蓉嘅感覺~入邊仲有青瓜同洋蔥 口感還不錯!旁邊沙律加咗醋同橄欖油 幾開胃清新🥬3️⃣ 炸番薯條 跟餐+$10 (9/10)絕對冇後悔跟餐嗌左炸番薯條😍😍😍因為實在太好味啦 番薯味十足🍠炸得剛剛好 份量又多跟餐嗌真係好抵🤩
📌 Shhh Café & Studio~尖沙咀

今次嚟到呢間尖沙咀樓上cafe實在很驚喜😍
因為真係超級鍾意個氛圍💚
完全可以喺度消耗一個下午!
食物質素尚可 勝在環境優美舒適~
環境都算幾大 空間感十足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
柔和嘅木色同白色作為餐廳嘅主調
周圍都有花花草草🌿令人賞心悅目
仲有一個開揚嘅觀景望住九龍公園🌴
播住純音樂 同朋友傾吓計真係好享受
店員全都非常之親切 會主動介紹餐牌
留意番外賣自取有八折優惠🤩

1️⃣ 煙三文魚菠菜忌廉意粉 $𝟳𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
擺盤都幾靚 上面有一個煙三文魚花🌹
份量比我想像中多😍
入邊仲有菠菜同三文魚肉
忌廉汁沾滿每一條意粉😋
意粉軟硬適中👍🏻
但係食到最後會有少少膩🤣

2️⃣ 龍蝦薯仔蛋沙律 $𝟱𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
賣相並不是特別美 但係絕對足料🤤
味道還不錯 龍蝦肉都幾多🦞
薯仔蛋沙律偏融 唔係一粒一粒薯仔咁
偏向薯蓉嘅感覺~
入邊仲有青瓜同洋蔥 口感還不錯!
旁邊沙律加咗醋同橄欖油 幾開胃清新🥬

3️⃣ 炸番薯條 跟餐+$10 (9/10)
絕對冇後悔跟餐嗌左炸番薯條😍😍😍
因為實在太好味啦 番薯味十足🍠
炸得剛剛好 份量又多
跟餐嗌真係好抵🤩
旁邊仲有蕃茄醬 點住嚟食更加正🤤

4️⃣ 𝗦𝗵𝗵𝗵’𝘀 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 跟餐+$𝟮𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)
見呢杯飲品幾特別 好似係呢度嘅招牌😜
用柚子🍊濃縮咖啡同檸檬汁製成
上面仲有一層泡 店員都有交代要快啲飲
原來係生啤整成 🍺飲落去同咖啡意外地夾
柚子味中和咗咖啡嘅苦 好特別👍🏻

5️⃣ 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 跟餐+$𝟮𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)
用嘅杯好有復古嘅味道 拉花係花型🌸

環境服務🥂: 9/10
推薦指數👍🏻: 8/10
🍴: Shhh Café & Studio
📍:尖沙咀海防道38-40號中達大廈11樓
🔍: 12:00-18:00(Mon-Sat) *SUN OFF*

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie尖沙咀
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodiecafe

2020-07-16 350 浏览
岩岩LUNCH行去海防道果邊搵食....見到有間新CAFE試業中...附近ge野又食到悶...就決定做次白老鼠啦。入到去坐低, 職員遞上餐牌, 有數款SET LUNCH, 我就揀左XO醬海鮮意粉, 同事就點左和牛漢堡。意粉味道相當好...海鮮稍嫌有點乾, 不過意粉ge煙靭度係我最中意果種口感, 唔會太軟或太硬, 剛剛好。不過試完朋友開心share ge漢堡覺得漢堡比意粉更出色, 可惜同事食得太快手影唔切相。總括而言︰意粉︰味道好, 海鮮稍嫌有點乾, 意粉質地軟硬適中, 份量略嫌有點少, 男士可能未必夠飽。和牛漢堡︰面包很軟熟, 和牛夠JUICY, 仲有好好食ge薯條配搭。餐飲 - 咖啡︰唔係專家, 唔識評論, 只係覺得幾好飲 。餐廳環境︰尚算整潔, 令人放心。因為仲係試業期間,間野做緊9折同埋免加一,總括黎講,呢間野都OK, 可以ANCALL。

總括而言︰

餐飲 - 咖啡︰唔係專家, 唔識評論, 只係覺得幾好飲 。

餐廳環境︰尚算整潔, 令人放心。

XO醬海鮮意粉
2020-07-16
XO醬海鮮意粉
  • 意粉
  • 漢堡
2020-07-15 761 浏览
食飯時間同班同事經過海防道,就被大廈門口張all day breakfast 相吸引左,望望間餐廳名,叫「shhh cafe&studio」好似好得意又無見過咁,就決定上去試吓。聽返員工講原來係新開cafe黎,唔怪之得之前唔覺眼啦。我二話不說就叫咗個all day breakfast,Cafe員工介紹我試吓個shhh’s signature 飲品,好啦等我試吓啦!杯shhh’s signature 賣相真係好靚,面頭有層泡,飲落去好似生啤嘅感覺好得意,而且味道都好特別。原來佢係一個冷榨柚子嘅啡,味道好清新,唔會太甜又飲到好香濃嘅咖啡味,真係唔錯All day breakfast 都黎埋,賣相都真係好似張相咁吸引,煙三文魚同沙律都好新鮮。好欣賞佢條香腸同抄雜菇,我個人覺得食all day最重要係條香腸同菇😂,香腸味道好濃郁,唔單止聞落去好香口,外脆內彈牙嘅感覺,炒雜菇味道都好好,醬汁嘅味道好惹味又唔會搶咗左菇菌特殊嘅味道。我見其他同事嘅意粉同飯都好吸引,下次可以再嚟試過,仲有幾欣賞佢地嘅咖啡,除咗拉花唔同,咖啡師會因應唔同嘅飲品配上唔同嘅杯子,都真係幾有心思。除此之外,Cafe嘅環境好舒

Shhh’  signature

All  day  breakfast

除此之外,Cafe嘅環境好舒服,一路播住純音樂,對住九龍公園呢個靚景,仲有好多打卡位,每張枱都擺放左鮮花,周圍都放左唔同嘅植物,感覺好舒服好清新。經過大家一致同意,呢間Cafe會成為我哋嘅日常放lunch既選擇,哈哈!
2020-07-12
午餐