依間來自韓國嘅連鎖炸雞店,店名Puradak 近似名牌Prada讀音,所以被譽為炸雞界嘅名牌~ 更加揾來唔少知名韓星,例如丁海寅代言🥰 店內嘅烤焗炸雞採用「先焗後炸」方式炮製,將油份逼出再炸至酥脆,所以比起平時嘅炸雞冇咁heavy油膩,口感保持酥脆~ 唔怪得一直排名五大必食炸雞店之一!來港係將軍澳開設第一間分店時引來唔少人討論!係上年十二月係尖沙咀開設第二分店🥳 今次近左咁多,終於忍唔住要試吓喇-Corn-So Amazing 🌽 ($228/有骨)個人覺得有骨嘅炸雞雞肉更嫩滑!作為店內嘅人氣口味,面層灑滿甜甜嘅粟米濃湯粉,一旁仲有香草烤粟米,整體味道係偏light,所以戰鬥力大大提升!雞肉炸至外脆內軟,每隻都沾滿玉米粉,夠晒惹味!*韓式甜辣醬炸雞 ($198/有骨)咁Classic嘅味道好難出錯😎 可能今次炸雞淋上醬汁嘅關係外皮相對冇咁脆,但肉質照舊juicy~ 如果個醬汁嘅辣度再出啲會過癮好多🌶*秘製點醬炒年糕 ($78)年糕質感超煙韌~ 應該係炸過再淋上甜甜地嘅醬油醬汁,整體幾過到口癮❤️

Corn-So Amazing 🌽 ($228/有骨)

韓式甜辣醬炸雞 ($198/有骨)

秘製點醬炒年糕 ($78)

🐤半半炸雞 $258(青陽辣椒MAYO & CORN-SO AMAZING)🍜韓式粉絲 $98🍹芒果梳打 $25🍹西柚梳打 $25🍇Qoo提子味 $12🔸香港地食韓國炸雞其實好似間間都差唔多,啫係都幾好食,80分咁上下,但又好少會好大驚喜😗有朋友就同我講如果要驚喜就試下新嘅過江龍Puradak,喺韓國本土有炸雞貴族名牌之稱~唔通真係咁駕勢??🤨🔸首先佢本身就多特別味,呢個已經係優勢❤️我就叫個雙拼試佢兩款皇牌味道,真係食到要比手指公👍🏻青陽辣椒MAYO味係蛋黃醬上面加上青陽辣椒,但個味道只係微辣唔會過火,成個味道層次都係驚喜同特別,我可以比到90分😍另一款係用咗秘製粟米濃湯粉去整嘅炸雞,入口有啲似平時啲芝士味,但咬多啖就會有好濃香粟米味,同樣大叫過癮,都係90分嘅水準😋🔸當然食炸雞唔係淨係味道重要,口感同肉汁都一樣咁緊要😎~呢度嘅雞係先焗後炸,令到油膩感大減之餘,肉汁保留得好好,就算淨係計肉質,呢度嘅炸雞都係香港數一數二嫰😚~配埋特色味道選擇,真心覺得可能係香港最正嘅韓國炸雞👍🏻👍🏻🔸韓式粉絲同平時食到最唔同係佢多咗小小甜味,調和個咸度,同樣係高質🔸飲品方面呢度有香港而家比較少見嘅Qoo
🐤半半炸雞 $258
(青陽辣椒MAYO & CORN-SO AMAZING)

🍜韓式粉絲 $98
🍹芒果梳打 $25
🍹西柚梳打 $25
🍇Qoo提子味 $12

🔸飲品方面呢度有香港而家比較少見嘅Qoo,而梳打類芒果好出色
2023-03-05 917 浏览
今日專程來打卡韓國炸雞界嘅貴族Puradak, 第一間香港分店在將軍澳,當時我已經想試,但地點實在太遠, 幸好無耐就在尖沙咀開第二間, 所以我一有時間,就馬上訂位跟家人來吃。我們訂了星期日得12:30, 想不到一開門就已經有好幾枱客人到了。我們是第四枱。炸雞店其實舖面不算大, 很快就已經滿座。我未到時已經做了攻略,所以一拿餐牌就鎖定半半有骨炸雞,口味算了人氣嘅Corn-So-Amazing, 另一款原本想點青陽辣椒Mayo, 但姐說不想吃辣,所以最後點了Mad Garlic Chicken。另外點了一份嫩豆腐湯及一份黑芝芝波,飲品點了梅子梳打。炸雞一大盤的上桌,光看賣相已經很吸引,先說雞, 雞件肉質鮮嫩多汁, 雖然烤焗過又炸過,但雞肉味還是濃郁且嫩滑,帶骨的吃得很滋味。左右兩款口味,Corn-So-Amazing, 味道帶甜,真的有粟米濃湯的味道,很特別,是外面吃不到的口味,而且有粟米點綴,平衡了味覺。另一款沾滿了蒜香及甜甜的糖醬,雞是裏了粉漿再炸,口感跟Corn-So-Amazing的不一樣,但同樣是非常好味。不過因為兩款都帶甜口,下次還是點一款辣的吧。黑芝芝波是我心水之選,麻糬波波

另外點了一份嫩豆腐湯及一份黑芝芝波,飲品點了梅子梳打。

黑芝芝波是我心水之選,麻糬波波現做,麻糬煙煙韌韌,餡心拉芝士很軟糯,很很很好吃呀。

梅子梳打味道不錯但偏甜,我還是覺得飲汽水或啤酒較搭。

2023-03-05
午餐
Puradak Chicken是2014年創立的韓國炸雞店品牌,名稱是由「純粹」的西班牙語(Pura)和「雞」的韓語(dak)結合而成, 代表品牌以一顆純粹的心追求高品質炸雞。 不同一般炸雞,Puradak所有炸雞均採用獨特的「先焗後炸」方式炮製,先以210度高溫焗製, 把油份逼出,減少油腻感並鎖住肉汁,其後再油炸至酥脆,令炸雞外脆內嫩,口感更有層次。C16 青陽辣椒Mayo雞翼雞槌Mayo滿滿包裹雞肉口感厚身, 青陽辣椒醃製過酸酸辣辣又開番胃,一碟有10+件,岩晒一班朋友 share 食。黑芝士波黑糯米波入面充滿芝士咬開拉出芝士條, 外面灑滿粟米粉,香甜。一間炸雞店竟然有嫩豆腐湯, 湯底比較清, 入而有蛋,豆腐,金菇,香菇,翠肉瓜,蝦,可以解油膩。#test_tst______________________________🏠 Puradak Chicken📍尖沙咀金巴利街7號地下💵 200+‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #weekendvibes #hkfoodie #foods

C16 青陽辣椒Mayo雞翼雞槌

黑芝士波

#test_tst
🏠 Puradak Chicken
📍尖沙咀金巴利街7號地下
💵 200+

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #weekendvibes #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #brunch #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk
#尖沙咀美食 #sashimi #sushi #throwback
#먹방 #맛집 #맛 #홍콩  #홍콩맛집
#comida #restaurante #everysingleday #happyhour
2023-03-05 364 浏览
鍾意食韓食嘅我,每個月都會去尖沙咀韓式街補給下啲小菜,有小菜送飯特別開胃。原來呢度新開左有間炸雞店,順便試吓。叫咗幾款食物。❇️雞翼雞鎚🍗啱晒我呢啲雞翼控!仲有好多款唔同韓式醬汁選擇,我今次我哋就食咗原味,特別香脆可口。選用左雛雞,炸之前仲要焗一焗,食落更原汁原味同埋嫩口。❇️芝士雞蛋捲👉🏻有好多層蛋皮卷成,中間仲卷左軟心芝士,每一啖都充滿蛋香同芝士香。沙律醬同茄汁將佢升華到另一個甜酸境界。❇️烤牛肉紫菜飯卷👉🏻最鍾意食乜都有紫菜飯卷,呢款有齊烤牛肉、蛋、大量蔬菜同埋醬蘿蔔,帶來清新口感!原來除咗尖沙咀,將軍澳都有分店,下次可以試埋!

原來呢度新開左有間炸雞店,順便試吓。叫咗幾款食物。

原來除咗尖沙咀,將軍澳都有分店,下次可以試埋!
2023-03-02 64 浏览
好味 #午餐 分享 ~ 韓國炸雞之前經過將軍澳已經好想食呢間韓國過江龍炸雞店而家去開尖沙咀出job後, 又想食炸雞, 見到呢間炸雞店在尖沙咀已有分店,真係好啦😊~雞翼雞槌 188惡魔醬汁 25見佢menu有三隻辣椒都知係好辣😋雞翼雞腿各八件份量好多,辣得好過癮,好正😋👍~追加半份無骨炸雞 98瘋狂蒜香 25蒜味香氣十足,甜甜的,外皮皮,啖啖嫩肉😋~烤牛肉紫菜飯卷65材料有碎牛肉紅蘿蔔青瓜雞蛋黃蘿蔔,人手捲製好有傳統韓國家庭式感覺😊~芝士大棒原味50外皮好似春捲咁,又脆又薄,即時有拉絲效果,滿口都係芝士,好滿足😋499/2人Puradak Chicken尖沙咀金巴利街7號地下
好味 #午餐 分享 ~ 韓國炸雞

之前經過將軍澳已經好想食呢間韓國過江龍炸雞

~雞翼雞槌 188
惡魔醬汁 25
見佢menu有三隻辣椒都知係好辣😋
雞翼雞腿各八件
份量好多,辣得好過癮,好正😋👍

~追加半份無骨炸雞 98
瘋狂蒜香 25
蒜味香氣十足,甜甜的,外皮皮,啖啖嫩肉😋

~烤牛肉紫菜飯卷65
材料有碎牛肉紅蘿蔔青瓜雞蛋黃蘿蔔,人手捲製
好有傳統韓國家庭式感覺😊

~芝士大棒原味50

499/2人
Puradak Chicken
尖沙咀金巴利街7號地下
2023-02-28 652 浏览
-Puradak Chicken🍽-新開韓國人氣過江龍炸雞🍗本身全港淨係得一間分店係將軍澳當時已經爆多人要排勁耐🥲而家店主係尖沙咀韓國街再開第2分店唔洗入到將軍澳咁遠了🤣-青陽辣椒MAYO雞翼雞搥 $188呢個青陽辣椒係No.1推介味道!小編食過無數次炸雞但第一次食到呢個味係必試👍MAYO配上辣椒係可以中和到個辣味因為就咁食個青陽辣椒🫑係勁辣🤣配埋佢好juicy既炸雞食到停唔到😂唔鐘意食雞胸/雞背既朋友可以揀呢個淨雞翼/搥😉-惡魔炒年糕 $78炒年糕都好特別因為佢係預先將年糕炸過再用辣醬炒所以就算個年糕攤左幾耐都唔會變硬👍辣度黎講雖然係3個🌶️不過都接受到既好似食辣雞麵咁只要keep住飲野就無事🤣-黑芝芝波(爆粟口味) $80呢個要俾10粒星!係超好味🥹一定要揀爆粟口味因為佢個味粉先係主角🤣本身個芝芝波已經好特別因為係類似黑芝麻皮既味而入面個芝士拉哂cheese就基本啦👍食5粒唔夠喉丫😂-墨黑墨魚圈 $70平時食墨魚圈係expect入面係成舊魷魚🦑但呢度係將墨魚整成蓉再包住墨黑脆皮炸好有心思😌-韓國梅子蜜 $25平時見人拍Mukbang飲Plum juice好正竟然呢度都有😍酸酸甜甜解辣
Puradak Chicken🍽

青陽辣椒MAYO雞翼雞搥 $188

惡魔炒年糕 $78

黑芝芝波(爆粟口味) $80

墨黑墨魚圈 $70

韓國梅子蜜 $25
平時見人拍Mukbang飲Plum juice好正竟然呢度都有😍酸酸甜甜解辣又解膩🤣

🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
📍地址: 尖沙咀金巴利街7號地下
#foodieluveat
#foodieluveat_hk
#foodieluveat_尖沙咀
#foodieluveat_韓國菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #韓國菜 #韓國炸雞 #premium #韓國過江龍 #premiumchicken #puradakchicken
2023-02-18
2023-02-27 89 浏览
尖沙咀金巴利街附近是韓國🇰🇷餐廳、韓貨集中地,路過聞到炸雞好塊死香而且韓國妹妹好有禮貌又靚女,一定要試試。餐廳主攻炸雞,所以叫咗個「半半炸雞」青陽辣椒MAYO炸雞(帶骨)拼Corn so Amazing 炸雞(帶骨) 兩款都是店員推薦,青陽辣椒MAYO炸雞美乃滋本身就是甜,加了醃製咗的青陽椒,甜中帶點酸辣,很開胃又解油膩感。Corn so Amazing 炸雞這個口味真的amazing, 雞塊上了一層薄脆醬,酥炸之後灑上芝士粟米粉,又香又微甜,而且還有幾塊真粟米,呢款係其他地方未食過,超喜歡💕魚糕湯滿滿的一大碗韓式魚餅,份量非常多薄薄的魚餅雖不像本地的彈牙,但魚味十足,魚湯裏有大蔥和金菇,湯鮮味甜。燒牛肉紫菜飯卷飯卷材料豐富,青瓜、蘿蔔、蛋、甘筍和超多燒牛肉,味道和口感豐富。
而且韓國妹妹好有禮貌又靚女,一定要試試。

Corn so Amazing 炸雞(帶骨)

兩款都是店員推薦,青陽辣椒MAYO炸雞

Corn so Amazing 炸雞

魚糕湯

滿滿的一大碗韓式魚餅,份量非常多

燒牛肉紫菜飯卷

• Corn so Amazing 炸雞
  • 青陽辣椒MAYO炸雞
2023-02-25 67 浏览
呢間被喻為韓國炸雞界名品牌子puradak已經bookmark左一排,之前見佢地有將軍澳店覺得太遠就無去到,原來佢地尖沙咀區有店就即刻試一試! 雞翼雞槌COMBO店內除左韓式炸雞外亦有呢個雞翼&雞槌combo可以選擇,而口味一共有8款.今次就揀左呢款corn so amazing.整份combo相賣超吸引!炸雞槌同雞翼上灑滿粟米粉同烤香嘅粟米.雞翼同雞槌皮香脆唔油膩,加上粟米調味,充滿濃厚粟米甜味.嫩豆腐湯豆腐湯熱辣辣,豆腐湯配料豐富,充滿蔬菜及海鮮係湯內.配上嫩滑豆腐,再配一啖熱湯好暖胃.海鮮煎餅海鮮煎餅超大份,煎餅外層香脆又唔油膩.整份煎餅厚身但又唔會好膩,海鮮同韮菜比例平均.韓國梅子蜜酸酸甜甜嘅梅子蜜剛好中和返鹹膩感.

雞翼雞槌COMBO

嫩豆腐湯

海鮮煎餅

韓國梅子蜜
酸酸甜甜嘅梅子蜜剛好中和返鹹膩感.
  • 雞翼雞槌combo
2023-02-22 86 浏览
呢間炸雞界既PRADA 早前係將軍澳插旗 但實在太遠既關係一直都無去過 佢呢幾個月係尖沙咀開左 🤩 即刻約左friend去試試!! 雞翼雞槌combo ($188)+ 秘製黑醬 ($25)好少見到炸雞店會有呢個combo!! 覺得好似啖啖肉同容易進食D就叫左呢個試 🤭 我地揀左秘製黑醬 少少辣得來帶D甜 好開胃! 同埋雞翼雞槌比例大約係50:50, 隻隻都大舊又多肉 仲好juicy 一D都唔會乾柴!不過美中不足係佢淨係可以揀一款醬 如果係炸雞就係可以揀half half!芝士紫菜飯卷 ($65)食韓國野又點可以少得GIMBAP! 🤣 因為已經好多肉所以見左呢個芝士gimbap試試佢 份量都唔細有成9舊咁多 全部bite size 好方便 唔洗擘到個口超大先食到 入面d 芝士仲要half melted 好正🤤爆粟黑芝芝波 ($80)呢個真係大推!!!!! 😍😍😍 必食之選!! 炸野本身已經係摰愛 勁好食 入面好拉芝 個皮仲要好脆 中間有層in un既皮🥹 出面d粟米粉甜甜地 同入面個芝士一咸一甜 好有衝擊但又好match! 😍炒年糕(甜) ($78)怕唔夠飽仲叫左個炒年糕 點知食完上面3

雞翼雞槌combo ($188)+ 秘製黑醬 ($25)
我地揀左秘製黑醬 少少辣得來帶D甜 好開胃!

芝士紫菜飯卷 ($65)

爆粟黑芝芝波 ($80)

炒年糕(甜) ($78)
怕唔夠飽仲叫左個炒年糕 點知食完上面3樣已經飽左9成 但呢個toppoki都好in un好有咬口 同埋甜甜地令人忍唔住一啖接住一啖咁食 🤣

希望佢地快D開第3間分店 等港島人都有得食!
2023-02-22 81 浏览
Basil Festa Chicken烤焗炸雞配上羅勒醬 這個配搭蠻特別的 平常都是跟意粉吃的 第一次看到炸雞的組合 醬汁的味道很濃郁 還有些小番茄跟巴馬臣芝士 味道更香 因為餐廳是主打烤焗的方法去處理炸雞 所以外皮很香脆的同時 裡面的雞肉還是很嫩滑 肉汁都抱持著 炸雞還可以選有骨或是無骨的Black Aglio Chicken這個秘制黑炸雞也是蠻特別的 是餐廳自家製的蒜香醬油汁 也是餐廳的招牌菜 雖然加了醬油 但是不會太鹹 而且蒜香味很重Chili Mayonnaise Chicken因為我們想多吃幾個口味 就選了half half的拼搭 這個也是很特別的味道 在外面也比較少吃到的 選用了韓國的青陽辣椒 所以比較辣 像我這種不太能吃辣的人 就真的有點辣 不過確實很惹味的
Basil Festa Chicken

Black Aglio Chicken

Chili Mayonnaise Chicken
2023-02-12
午餐
相信去過韓國嘅朋友都有聽過Puradak Chicken,佢哋自開業以來都有炸雞界貴族嘅稱號。我之前去韓國次次都見好多人排隊未有機會試到,估唔到而家香港都開左分店啦,真係好興奮🥰 我地今次去左尖沙嘴分店,排左唔係好耐就入到座啦~-半半炸雞🍗佢哋嘅炸雞有好多款口味,我哋今次就叫咗最高人氣嗰兩款,分別係Corn-so-amazing 同埋秘制黑炸雞🍗 Corn-so-amazing係粟米味嘅炸雞同埋炸粟米,而黑炸雞就係醬油味嘅~估唔到就算係半份,每款份量都幾多,兩個人食都非常足夠。鐘意韓式鹹甜口味嘅朋友一定要試Corn-so-amazing,炸雞上面嘅粟米粉非常惹味好似粟米濃湯咁,令人食唔停口。而黑炸雞味道都好惹味味道剛剛好,雞肉好嫩滑一啲都唔鞋😋-黑芝芝波食炸雞當然唔少得叫芝士波,佢哋嘅芝士波好新鮮,一咬開就有超級拉絲效果,芝士味道剛剛好,甜甜鹹鹹咁樣,令人一口接一口,非常值得一試😙
半半炸雞🍗
黑芝芝波
2023-02-22 66 浏览
半半炸雞(Corn-so Amazing chicken + 瘋狂蒜香炸雞)炸雞份量很多,粟米炸雞是粟米切件烤熟,然後撒上調味粉,調味粉口味似平時食的粟米濃湯味粉,都幾夾,不過食多兩件會有少少膩;蒜香炸雞是炸雞配上少許蜜糖然係撒上蒜粒,蒜香味道不太突出。芝士紫菜包飯本來叫了牛肉紫菜包飯但說賣完了,所以換成芝士紫菜包飯,雖然包飯不算太熱,但芝士都融了,食起來不太膩,不錯!
炸雞份量很多,粟米炸雞是粟米切件烤熟,然後撒上調味粉,調味粉口味似平時食的粟米濃湯味粉,都幾夾,不過食多兩件會有少少膩;蒜香炸雞炸雞配上少許蜜糖然係撒上蒜粒,蒜香味道不太突出。

芝士紫菜包飯
之前一直以為得將軍澳有得食,原來尖沙咀都有!🥹半半炸雞因為一次過想食兩種口味,所以就揀咗呢一款既無骨版。我哋要咗corn so amazing 同埋瘋狂蒜香。corn so amazing 味仲有埋粟米食,佢灑咗好多粉,甜甜地,好似平時食粟米棒零食既味咁🤣,好得意。另一款瘋狂蒜香就甜甜地咁,因為用唔炸蒜,所以食落再香口啲。芝士雞蛋卷平時我哋2個人可能食晒一條,但呢個真係唔得,4個人share比較好!因為佢質感好實,好快就飽肚。而且中間夾咗好多芝士🥹,實在係飽肚之選。不過我中意多醬,如果佢啲醬更多會仲好。吞拿魚紫菜飯卷因為低估咗芝士雞蛋卷既份量,所以揀咗個飯卷,好采佢係餡多過飯。菜比例都多,配炸雞食冇咁大罪惡感,中和返。呢一餐勁飽,3個人食都夠😂,真係建議大家唔好2個人食一條雞蛋卷,會好快飽肚,冇得試其他野啦。
之前一直以為得將軍澳有得食,原來尖沙咀都有!🥹

半半炸雞

芝士雞蛋卷

吞拿魚紫菜飯卷

2023-02-16 78 浏览
終於俾我食到之前同朋友去尖沙咀嘅韓國街買嘢都經過見到呢一間裝修簡潔乾淨嘅韓國最潮炸雞店今日等我朋友有時間陪我嚟食番次😋😋我哋約中午時間食午餐,12點幾的時間人流唔算多,入到店內店員即刻招呼非常友善,同我平時喺門口睇到佢嘅簡潔乾淨一模一樣,店內細細間,但係座位闊落👍🏻👍🏻我哋今次叫咗半半炸雞一份(甜辣醬炸雞同蒜香味炸雞)一份芝士蛋卷、一份辣豆腐海鮮韓式湯、叫咗兩罐飲品送餐嚟嘅時候,都好快炸雞非常吸引,醬汁鋪滿炸雞但食落口佢嘅皮係仲脆嘅👍🏻👍🏻芝士蛋卷打卡一流,味道都一流😂😂有芝士味,蛋煎得好好辣豆腐海鮮韓式湯,裏面非常之多了有原隻蝦、配料非常之多總括嚟講值得一試嘅炸雞舖,真係可以食返喺韓國食嘅味道👍🏻👍🏻
終於俾我食到

今日等我朋友有時間陪我嚟食番次😋😋

我哋今次叫咗半半炸雞一份(甜辣醬炸雞同蒜香味炸雞
一份芝士蛋卷、一份辣豆腐海鮮韓式湯、叫咗兩罐飲品

送餐嚟嘅時候,都好快
炸雞非常吸引,醬汁鋪滿炸雞但食落口佢嘅皮係仲脆嘅👍🏻👍🏻

芝士蛋卷打卡一流,味道都一流😂😂有芝士味,蛋煎得好好

辣豆腐海鮮韓式湯,裏面非常之多了有原隻蝦、配料非常之多

2023-02-16