2022-06-12 71 浏览
同朋友喺平日放假就去元朗悠閒行,見到Proton用輕工業水泥裝修,感覺可以放輕鬆兼醫肚。佢個開放式廚房可以望到大廚整野食出餐沖咖啡,樓底又高,空間感大,同朋友二話不說就入座門口有Bar枱可以選擇,之後見到有人帶埋毛孩一齊黎,Proton係動物友善餐廳👍🏽門口有古董梳化,都可以選擇喺度用餐下午茶時段免加一,仲有飲品買一送一添同朋友嗌咗2個主食Share1.阿拉斯加蟹肉、虎蝦粉紅汁、手打意大利麵 $118手打意粉軟硬適中,仲沾滿醬汁,口感一流。虎蝦爽口彈牙。成個意粉色香味俱全,同朋友好快食哂😋2.A7和牛、俄羅斯椰菜、Brie芝士、酸種包薯條俾佢食物既擺放有層次吸引,M7和牛切咗薄片,食落去好香滑,俄羅斯椰菜同沙律菜新鮮、加埋Brie芝士同酸種包一齊食口感好豐富朋友叫咗杯Flat White $35個河馬拉花靚,份量好足,滿到喺杯邊。我叫咗杯Dirty $32聞香飲滑,幫我喺假期提神😌意想不到既下午茶驚喜。Proton環境舒適、空間感大、出餐快、食物同咖啡有水準、職員服務態度好好,下次再黎幫襯😎

門口有古董梳化,都可以選擇喺度用餐

下午茶時段免加一,仲有飲品買一送一添

同朋友嗌咗2個主食Share

1.阿拉斯加蟹肉、虎蝦粉紅汁、手打意大利麵 $118
阿拉斯加蟹肉、虎蝦粉紅汁、手打意大利麵

2.A7和牛、俄羅斯椰菜、Brie芝士、酸種包薯條
A7和牛、俄羅斯椰菜、Brie芝士、酸種包薯條

朋友叫咗杯Flat White $35
個河馬拉花靚,份量好足,滿到喺杯邊。
Flat White

我叫咗杯Dirty $32
聞香飲滑,幫我喺假期提神
Dirty

2022-06-07
下午茶
阿拉斯加蟹肉、虎蝦粉紅汁、手打意大利麵
A7和牛、俄羅斯椰菜、Brie芝士、酸種包薯條
Flat White
Dirty
2022-06-04 1189 浏览
25.05.2022 星期三Proton這間位於元朗教育路的餐廳,出名是手打意大利麵,今日訂枱來試試。來到餐廳外,門外有一張古典梳化,另一邊也是枱椅,再加上一邊bar枱,雖然坐在戶外,卻又不會坐在馬路上的感覺,很適合打卡。餐單有不少選擇,主菜包括牛柳、牛肉眼、牛漢堡、豬鞍、法國黃油雞、羊架、石斑魚等,另有沙律、手打意粉、意大利飯;湯、小食和甜品。晚餐(二人前)~煙三文魚牛油果有機菜沙律沙律賣相味道不錯,配日式芥辣汁,不會辣。蟹籽沙律配餐沙律,這款蟹籽很好吃。~番茄湯及黑松露野菌湯意想不到那麼好喝,尤其黑松露野菌湯,又滑又香濃的黑松露味,喜歡黑松露的一定會喜歡;後來聽職員說只因用料充足,所以特別濃郁,大家必試呀。他還建議下次可以嚐嚐龍蝦湯。主菜~阿拉斯加蟹肉、虎蝦、櫻花蝦手打意大利麵平時很少食意粉,但這處推介手打意大利麵,所以必定要親嚐,虎蝦大隻鮮甜,加上櫻花蝦很香,蟹肉味不明顯,意大利麵有嚼口彈牙,整體不錯,值得試試。~烤美國Prime 牛肉眼五成,肉質鮮嫩可口。飲品~乾什果,冷萃咖啡Fruit Bomb見Open Rice有相片,賣相很漂亮,甜甜果味加上咖啡,果然適合不喜歡太苦的朋友

25.05.2022 星期三

Proton

晚餐(二人前)
~煙三文魚牛油果有機菜沙律
沙律賣相味道不錯,配日式芥辣汁,不會辣。
煙三文魚牛油果有機菜沙律

蟹籽沙律
配餐沙律,這款蟹籽很好吃。

~番茄湯及黑松露野菌湯
番茄湯及黑松露野菌湯

主菜
~阿拉斯加蟹肉、虎蝦、櫻花蝦手打意大利麵
阿拉斯加蟹肉、虎蝦、櫻花蝦手打意大利 麵

~烤美國Prime 牛肉眼
五成,肉質鮮嫩可口。
烤美國Prime 牛肉眼

飲品
~乾什果,冷萃咖啡Fruit Bomb
見Open Rice有相片,賣相很漂亮,甜甜果味加上咖啡,果然適合不喜歡太苦的朋友,幾有新鮮感。
乾什果,冷萃咖啡Fruit Bomb

~Dirty Coconut
不俗
Dirty Coconut

甜品
~焗法式蘋果撻,椰子雪糕
平時不喜歡玉桂,但見食過好多人稱讚。蘋果撻份量不多,配上椰子雪糕都很美味,適合嗜甜者。
焗法式蘋果撻,椰子雪糕

元朗這類小店不少,Proton無論環境、食物和服務質素都不錯,值得大家來支持嚐嚐。
2022-05-25
Dirty Coconut
  • 焗法式蘋果撻
  • 椰子雪糕
  • 黑松露野菌湯
和朋友入元朗國,因為時間尚早,我們找了一間有飽肚主食的cafe吃午餐~平日中午這裡都有不少客人,戶外是寵物友善地區,所以都有不少客人帶著愛犬到訪~餐廳以水泥工業風做主調,灰白色組合多了幾分型格,openkitchen可以看到廚師製作食物,開揚的設計令場內光線充足。🔹流心芝士安格斯牛肉漢堡包配薯條 $80午餐會有新鮮麵包、沙律和餐湯,就算burger也有,所以我們吃得很滿足,作為包控,新鮮麵包是蒜蓉多士實在太驚喜~沾到甜甜又綿密的南瓜湯中,實在很豐富~~漢堡包的麵包部分都做得很優質,上面黑白芝麻令麵包香氣和口感都豐富了不少,裡面的安格斯牛肉超厚,一咬會爆出濃郁肉汁,裡面還有甜甜的焦糖洋蔥配合生菜帶出清新之味,再有保持到拉絲的芝士,高質🤤PS:薯條是新鮮馬鈴薯,咬開會聞到馬鈴薯香,炸得通透卻不會掛油,記得趁熱吃!🔹即焗法式蘋果批配雪糕 $72本來以為只是apple crumble,賣相告訴你並不簡單!Crumble部分用迷你鐵鍋盛載,可以讓食物保持溫度,麵包脆很有口感又有牛油香,下面的蘋果肉鮮甜軟糯,甜品的甜度不會太大負擔,旁邊的雪糕反而是驚喜之作,賣相精美之餘有濃郁奶香,口感實在又不容易
🔹流心芝士安格斯牛肉漢堡包配薯條 $80
🔹即焗法式蘋果批配雪糕 $72
即焗法式蘋果批配雪糕
本來以為只是apple crumble,賣相告訴你並不簡單!Crumble部分用迷你鐵鍋盛載,可以讓食物保持溫度,麵包脆很有口感又有牛油香,下面的蘋果肉鮮甜軟糯,甜品的甜度不會太大負擔,旁邊的雪糕反而是驚喜之作,賣相精美之餘有濃郁奶香,口感實在又不容易融化,旁邊還有非常有口感的脆脆,和crumble一起吃或單獨吃都很完美,強~推!❤️❤️❤️
🔹茉莉花濃縮咖啡 $50
茉莉花濃縮咖啡
這裡有很多不同組合的咖啡,最有趣是有cocktail款的咖啡,這杯簡介說有茉莉花香的手搖咖啡賣相非常精美,空氣感滿滿的泡沫上有清幽的茉莉花裝飾,咖啡加混合了茉莉花糖漿,所以甜味都頗高,味道來說咖啡味不算突出,不過都算是可以一試。
2022-06-01 45 浏览
之前嚟過一次摸門釘,今次星期一2:30嚟到食都接近Full House。好彩都唔使排隊。嗌咗兩個lunch set,有湯,有飲品。是日餐湯係蕃茄湯,ok,都幾大碗。飲品加咗錢嗌咗杯Dirty、Black Coffee。主菜嗌咗 All Day Breakfast 、三文魚青醬手工意粉。價錢都公道,份量啱啱好。全日早餐所有嘢都煮得火候啱啱好。意粉就有驚喜,麵質好QQ,個人喜歡食有口感嘅意粉味道亦啱啱好,不過三文魚就好碎,如果大粒啲就更有份量就仲正!裝潢以灰色為主,比一般細嘅Cafe坐得舒服,唔會好迫,唔會成間舖頭得返啲枱櫈咁所以喺度同朋友傾吓計都幾舒服~員工服務都好,有禮貌,有heart。下次有機會會再光顧

味道亦啱啱好,不過三文魚就好碎,如果大粒啲就更有份量就仲正

所以喺度同朋友傾吓計都幾舒服~

員工服務都好,有禮貌,有heart。

下次有機會會再光顧

2022-05-26 915 浏览
放假最好的減壓消遣節目莫過於漫無目的地周圍行,及輕鬆地嘆返一頓全日早餐或者下午茶餐😅。位於元朗教育路這間休閒Proton咖啡店,設計簡約、空間寬躺,雖然沒有華麗的裝置,但卻令人感到舒服休閑。餐牌的選擇其實不算太多,主要有一些手工意粉、麵包類或者全日早餐之類,飲品亦以咖啡及茶飲為主。下午茶時段飲品還有買一送一添,價錢都非常公道;這裏餐牌的其中一個特色是會把餐點很仔細具體地描述出來,客人一看便知道食的會是什麼,非常好,不用估估下。正所謂真金不怕紅爐火,好的食材哪怕讓人知道呢👍點了一份M7黃牛+俄羅斯椰菜+Brie芝士配酸種麵包+薯條。以下午茶的份量這個份量是非常足夠的。食物賣相具特色和吸引,在食物下面附有一張英文字的牛油紙,把食物襯托出來,食物的擺放很有層次,最上面的一層應該是藏紅花絲及少許沙律菜,然後是一層M7和牛,和牛下層配上芝士及俄羅斯紫色椰菜,跟着便是一層酸種包,在酸種包下面配上粗身薯條以及沙律菜,一層一層有條理地擺放,賣相很吸引,顏色非常豐富,恍如置身於外國,休閒地嘆着下午茶的感覺,很有渡假feel,看得出餐廳的別出心裁。M7和牛切得薄薄的,一片片有層次地覆蓋在紫色的椰菜上面,肉

以下午茶的份量這個份量是非常足夠的。

M7和牛切得薄薄的,一片片有層次地覆蓋在紫色的椰菜上面,肉質鮮嫩,俄羅斯紫色椰菜配上醬汁,酸酸甜甜非常開胃,也很爽口,粗身薯條外脆內軟很有口感,沙律菜也十分新鮮。

茶飲點了一份鮮奶伯爵茶,嘆茶也可以見到有拉花效果也是第一次見👍,茶香奶純,這樣的配搭也是第一次品嚐,非常不錯!

今日無心插柳,品嚐了一頓令人非常滿足及有驚喜的下午茶,非常感恩!

在疫情的艱苦經營下仍能以公道的價錢提供高質的食材,用心地經營,實在佩服及感激!
2022-05-18
下午茶
  • M7和牛酸種包
2022-05-24 647 浏览
元朗 cafe 逐間 hea☕️👉享受一下 Me time💁‍♀️元朗國近期陸續開咗多間 cafe每間都有唔同特色 同亮點✨️✨️今日介紹這間 cafe 開了一段時間 la位置在教育路Cafe 以灰色為主色調 工業風設計 時尚型格😎坐位有分室外 / 內 歡迎帶🐕‍🦺🐕‍🦺同往😚樓底高 空間感大 好 chill~~Cafe 提供 All Day Breadfast 漢堡 輕食 意粉 小食及甜品 🥗🍔🍝🍛🍟🥞🧇🥐🥯☕️🍹#蘆筍粟米車厘茄野菌菠菜打手麵Green green green 🍅🌽🍄🍝手工麵粗身 Texture 彈牙有質感白汁入口幼滑 好味又healthy🤙#黑糖鮮奶咖啡幾好飲😚 黑糖味濃同咖啡比例幾平均😋
元朗 cafe 逐間 hea☕️

Cafe 以灰色為主色調
工業風設計 時尚型格😎

坐位有分室外 / 內
歡迎帶🐕‍🦺🐕‍🦺同往😚
樓底高 空間感大 好 chill~~

意粉 小食及甜品 🥗🍔🍝🍛🍟🥞🧇🥐🥯☕️🍹

#黑糖鮮奶咖啡

幾好飲😚 黑糖味濃同咖啡比例幾平均😋
2022-05-24
2022-05-18 134 浏览
今次嚟到元朗食咁有taste嘅型格cafe, 呢間cafe入面有唔同種類嘅嘢食, 例如有All-day breakfast, 有brunch揀, 適合一眾大食人士, 份量絕對夠你唔食早餐過嚟食, 我同朋友兩個男仔過嚟食,都食到捧住個肚走, 所以如果女仔嚟食就可能要share食🤨講返餐廳先, 佢嘅環境都好好, 周圍有唔同擺設去營造工業風, 同埋都有吧枱位, 可以嗌杯咖啡就坐成日, 同埋店員都好好, 我哋想轉位坐吧枱佢即刻開風扇同冷氣, 咁就唔驚出面太熱啦🥵嘢食方面黃牛酸鍾包都幾好食, 和牛都算有肉味, 麵包都烘得好脆,另外蟹肉意粉個味道唔錯, 蟹肉都好新鮮, 意粉都幾彈牙, 另外,飲品我哋嗌咗京都鮮奶抹茶同埋黑糖鮮奶咖啡☕️總括嚟講呢間都係一間值得嚟嘅餐廳👍🏻
總括嚟講呢間都係一間值得嚟嘅餐廳👍🏻
阿拉斯加蟹肉、虎蝦粉紅汁手打意大利麵
M7 和牛、俄羅斯椰菜、Brie 芝士、酸種包薯條
即焗法式蘋果批 、雪糕
阿拉斯加蟹肉、虎蝦粉紅汁手打意大利麵
M7 和牛、俄羅斯椰菜、Brie 芝士、酸種包薯條
即焗法式蘋果批 、雪糕
2022-05-15 670 浏览
有個停晚市既夜晚行過元朗想買外賣見有間新開裝修唔錯既舖頭佢地外賣全部都係手工意粉有d興趣但佢竟然話果晚無做唔知做乜結果我第二日就走去左食呢間proton門口大大張梳化應該比人呼吸用入面我見d人話叫做工業風我識佢老鼠咩不過位同位距離好寬無咩壓迫感檯面都有花裝飾即係睇番外賣全部都好吸引但係set lunch就得番一款意粉同homeland kitchen果日差唔多咁如果要搵外賣果幾款就要單點先有跟餐咖啡半價但佢中文寫京都但英文寫東京都幾on居不過都我都叫左杯賣落就都幾靚仔既跟餐有塊好普通既蒜蓉包仲有碗蘑菇湯首先上既反而係塊西冷呢塊野比得上我公司飯堂果份狗餐但價錢係四倍炸雞漢堡就正正常常份意粉就都幾單調唯獨係d意粉係有咬口唔錯既三個set連野飲立就三百六過百蚊lunch係元朗區黎講其實就真係唔平食落就更加係無咩特別淨係得意粉食得過咁不如做好d意粉佢服務黎講都算係唔錯同埋坐得舒服唔會趕你走不過lunch set無咩可以揀我就應該唔會再黎
有個停晚市既夜晚行過元朗想買外賣

蒜烤澳洲西冷扒配薯菜
呢塊野比得上我公司飯堂果份狗餐
但價錢係四倍

炸雞漢堡就正正常常
脆炸水牛城雞、焦糖菠蘿、芝士漢堡包薯條
份意粉就都幾單調

服務黎講都算係唔錯
同埋坐得舒服唔會趕你走
不過lunch set無咩可以揀我就應該唔會再黎
2022-01-27
$121.67 (午餐)
虎蝦、甜栗米、日本南瓜忌廉汁手打意大利麵
2022-05-09 105 浏览
安排座位:一行3人,安排給我們的座位就是雙人坐位旁加1張櫈,叫人什樣坐?食物:餐牌的M7和牛餐--原來只是一碟 幾片牛肉片+麵包片+一堆用果醬制成的醬汁+薯條碎+有一半不新鮮沙律菜薯條:個餐的薯條🍟是薯條碎,又細又燶(見圖)醬:超多醬汁,味道過濃,完全掩蓋左主角和牛(其實是普通牛肉片。。。好一般的貨色,完全沒牛肉本身香味。。)沒餐包/湯。。一碟牛肉片三文治(只有一小片麵包)。。餐廳物品真心很普通,完全吾值,不推薦,唔好看圖真心是伏~沒下次。

薯條:個餐的薯條🍟是薯條碎,又細又燶(見圖)

沒餐包/湯。。一碟牛肉片三文治(只有一小片麵包)。。

今日難得放假,同男朋友過嚟元朗行下食下嘢🤓 原來呢頭開咗好多coffee shop,呢間係馬路邊,都幾易搵。今次叫咗一個set lunch 西冷牛扒,set餐包埋餐湯同蒜蓉包。set lunch 好有驚喜,因為只係$138,但竟然包咗一個好高質嘅蘑菇餐湯,食得出一粒粒好細粒嘅蘑菇❤️ 而塊排亦煎得好好,好嫩,亦都好有牛味,真係好驚喜同推介。另外我地都散叫咗一個大啡菇漢堡包$110。 呢個包塊漢堡勁厚,好有肉汁😽配埋蕃茄、菜、芝士一齊食好夾,同埋個包都係整脆咗,成件事都好好👍🏼飲品方面,叫左一杯latte同一杯伯爵奶茶,杯latte好好飲🤓🤓推介大家飲,同埋拉花都好靚總括依然呢間cafe真係好有驚喜,而且價錢亦唔算貴😘 同埋職員都好友善,會介紹返今日嘅沙律餐湯等等

2022-04-26 66 浏览
優質裝修,水泥黑金屬感裝修,優雅之餘又有型。優質食物、menu 唔多但都係啲famous menu,我個Burger 個薯條係我鍾意果隻。🪱優質staff🤣(女仕會開心啲,因為全型男)就連身為男人既我都話正,全男班、三個年齡層20、30、40都有,最緊要係有禮貌。今日食左個lunch,cafe ok、個burger好得,熟咗啲但都爆汁、個bagel就好唔掂,個牛油果醬好難食。同帶子唔係咁Match!不過整體係高分既。可以再嚟,推介女仕幫襯🤣
優質裝修,水泥黑金屬感裝修,優雅之餘又有型。

🪱
不過整體係高分既。
可以再嚟,推介女仕幫襯🤣
2022-04-16 53 浏览
其實一直都好想試呢間餐廳嘅堂食,見佢環境裝修好靚,好適合拍拖拖。而家冇堂食唯有叫住外賣頂住檔先。揀咗個虎蝦、阿拉斯加蟹肉、蟹膏手工意大利粉同黑糖鮮奶咖啡。外賣套餐包沙律或者湯,我揀咗個南瓜忌廉湯。講咗意粉先有三大夠虎蝦,肉質爽口彈牙,唔錯。 意粉份量都多,堆滿成個外賣盒。 手工意粉採用扁意粉,比起平時食嗰啲厚身彈牙,就咁望以為唔係好夠醬汁,但係其實識落好香忌廉味,亦夾雜左唔少蟹肉絲。 食晒成個都唔會覺得好油膩,高推!南瓜忌廉湯好香牛油味,食到一絲絲南瓜蓉,質感杰身濃醇。 之前聽講佢嘅蘑菇忌廉湯好好飲,可惜今次試唔到。最後講講杯黑糖鮮奶咖啡,可能因為唔係糖食關係冇咗拉花,打開打開蓋聞到好香黑糖味,飲落都偏甜,螞蟻人應該會好鍾意。咖啡飲落香滑,為我recharge翻曬Energy。
而家冇堂食唯有叫住外賣頂住檔先。
揀咗個虎蝦、阿拉斯加蟹肉、蟹膏手工意大利粉同黑糖鮮奶咖啡。
外賣套餐包沙律或者湯,我揀咗個南瓜忌廉湯。

虎蝦阿拉斯加蟹肉蟹膏手工意大利粉

黑糖鮮奶咖啡
外卖自取
虎蝦阿拉斯加蟹肉蟹膏手工意大利粉
黑糖鮮奶咖啡
2022-04-13 75 浏览
趁男朋友仲放緊大假,繼續努力試食元朗小店,去左教育路既Proton食個Tea。估唔到4:30去到都好多人。下午茶時段,飲品有買一送一,我同男朋友就叫左一個主食同一個甜品Share。🐮M7和牛、俄羅斯酸菜、Brie芝士、酸種包、薯條 ($118)好少係見有酸種包,上網一查,原來係一種古老傳統造包技術。利用左天然酵母、麵粉和水,加鹽去做成味道豐富既包。望上去個包好似係硬包咁,但食落都算鬆軟。包上面有紫色既俄羅斯酸菜、芝士同簿切既M7和牛。整個包材料好足、一口咬落去,味道豐富。適逢今日天氣濕熱無咩胃口,整道菜酸酸甜甜,反而醒胃👍🏻🧇 即焗比利時窩夫、榛子醬、鮮雜莓、雪糕($72)窩夫並唔係平時個種麵粉底既早餐窩夫,而係酥皮面既,好好食👍🏻雪糕好大份,係椰子味,旁邊有藍莓、青蘋果、士多啤梨同穀物。雖然係甜品,但因為好多水果,感覺好健康😛加上窩夫比預期唔同,就連平時唔好甜既我都好滿意個甜品。☕️Cold Brew ($42)咖啡既野我唔太熟,哩杯係男朋友叫既。我試飲左一啖,有種淡淡地既甘香。配撘個甜品窩夫會令杯咖啡仲香。🧉 Earl Grey Latte 杯野飲一黎到好似Dirty咁,茶未沉澱,形

🧇 即焗比利時窩夫、榛子醬、鮮雜莓、雪糕($72)
雪糕好大份,係椰子味,旁邊有藍莓、青蘋果、士多啤梨同穀物。

☕️Cold Brew ($42)

🧉 Earl Grey Latte
杯野飲一黎到好似Dirty咁,茶未沉澱,形成水墨畫咁,打卡一流🥰
而飲落去都好夠茶香,茶奶比例啱啱好,我好鐘意☺️

同一條街愈開愈多Cafe。今次哩間Proton 食物都算高質,店內環境都好舒服,係一個唔錯既下午茶☺️
2022-04-13
  • 比利時窩夫
2022-04-13 603 浏览
放假同家姐去咗食一間想食好耐嘅Cafe😆好近屋企,而且聽朋友講話幾正,lunch set好抵食😃lunch set 會有埋餐湯同餐包,餐包上面有蒜蓉牛油,烘得脆,好好食。餐湯係蘑菇湯,好足料好多蘑菇打碎左,成個湯好濃郁。烤澳洲牛肉眼扒 $128我唔鍾意太熟所以揀咗五成,出到嚟煮得啱啱好,切開牛肉粉嫩,唔會太鞋。份量好多,大大件牛扒,薯條質素亦都好高,完全炸透曬,脆卜卜好好味😋烤西班牙豬鞍配時令蔬菜 $168賣相真係好掂😌食落去同樣好正,肉質鮮嫩,邊邊位焗到有少少脆,整體感覺都好好。兩件大大件,幾抵食。嘢飲非常推介 fruit bomb,咖啡味唔會太重,飲落水果味道好出,啱晒打卡🥰最重要係佢賣相好靚,好似杯cocktail另外要咗黑糖鮮奶咖啡,個拉花勁靚,好複雜嘅海馬。而且佢哋非常足料杯咖啡喺滿到就瀉😱好在職員夠定力,拎過嚟都冇事,好靚呀~非常值得一讚係員工勁好禮貌,好細心咁俾多啲紙巾,同埋勁快就幫我哋收碟,服務態度好好!!😃一定會再幫襯

烤澳洲牛肉眼扒 $128

烤西班牙豬鞍配時令蔬菜 $168

• Fruit  bomb
  • 烤西班牙豬鞍配時令蔬菜
🤎Proton (元朗)🧸元朗教育路83號地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️行過好多次,都冇入過呢間餐廳因為每一次都好多人😭今日特登book咗12:00一開門就黎唔怕冇位坐🫣職員嘅服務真係超級好😍非常周到😚煙肉、肉腸、煙鴨胸、茄醬手打意大利麵🍝 $86我之前好怕食手打意大利麵,那好怕人哋整出嚟唔好食😵‍💫畢竟以前試過伏🥵今次竟然令我覺得非常意外,打出嚟嘅意大利粉好似烏冬咁,軟硬適中。加埋蕃茄醬酸酸甜甜之外仲非常掛汁😋除此之外我幾鍾意佢加埋煙鴨胸,好少意粉會用鴨胸做配搭。鴨胸黑椒味略重,好特別👍🏻阿拉斯加蟹肉、牛油果、龍蝦沙律牛油包薯條🦀 $86蟹肉嘅份量都唔孤寒,不過兩個包疊住左可能下面嘅醬汁比上面嗰塊吸收左🤔我覺得分開少少擺可能味道更加好🤫首先個龍蝦沙律醬加埋牛油果蓉我覺得超級搭🤭個包唔會太硬身同乾,我覺得比較易消化同埋唔會咁Heavy😬薯條都係粗薯條一上枱就已經聞到好香嘅BBQ粉味😝仲有我哋食晒其他嘢再食薯條都仲係脆😍太厲害了👍🏻以上兩個午市套餐已經包咗餐包、餐湯同埋餐飲半價👍🏻又係我最愛嘅南瓜湯😍我覺得佢個南瓜湯好好飲,因為有南瓜蓉同埋佢落咗少少黑椒😆勁香即焗法

🤎Proton (元朗)
🧸元朗教育路83號地舖

煙肉、肉腸、煙鴨胸、茄醬手打意大利麵🍝 $86

阿拉斯加蟹肉、牛油果、龍蝦沙律牛油包薯條🦀 $86

即焗法式蘋果批、雪糕 $72

超級推薦‼️職員細心提醒我哋千祈唔好掂到個盤因為超熱😍佢仲好好咁樣安排咗我哋甜品後上,包保即叫即整😚首先佢個擺盤非常精緻,除咗有超香甜嘅椰子味雪糕之外仲有少量水果🍓旁邊嘅金寶粒粒香脆可口🤤蘋果鮮甜,肉桂味唔算太濃😋

Dirty $16

咖啡同奶竟然分開😱,第一次見,飲落去層次分明👍🏻同埋搬家咗之後一啲都唔貴😆

Earl Gray Latte$21

到底條飲管係唔係食得🤣一咬就碎左而且又吞到🤫伯爵茶味好香濃,有少少沙嘅感覺,好香🤭幾有趣,好似飲緊伯爵奶茶咁🙌🏻

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

2022-04-12