香港的咖啡店大部分都走文青路線,甚至開始顯得千篇一律,而元朗PROTON則以型格工業風另闢蹊徑,自2021年開業至今一直深受區內與區外客人愛戴。PROTON主打自家製手工意大利麵,而晚市只要加$58便可升級套餐,享有頭盤、甜品及飲品。前菜分別選了法式干邑龍蝦湯及黑松露野茵忌廉湯,兩款同樣濃稠而後者更是菌香馥郁,另有風乾火腿哈密瓜田園沙律、煙三文魚牛油果田團沙律或櫻花蝦虎蝦金柚泰式田園沙律選擇。西班牙麻辣海鮮、魷魚筒意大利飯 ($188) 意大利飯煮得恰到好處,口感保持煙韌分明,醬汁酸酸甜甜近似龍蝦汁,再配上魷魚筒、蝦、青口及蟹柳,略帶辛辣更加惹味。脆香軟殼蟹、虎蝦、蟹籽粉紅汁手工意大利麵 ($158) 軟殼蟹炸得香脆並充滿濃郁胡椒香,粉紅汁以忌廉奶香為主並帶淡淡蒜香,手工意大利麵比較粗身而且爽滑彈牙,加入粒粒蟹子口感豐富。藍莓芝士蛋糕配以牛油餅底及藍莓果醬,綿密細膩而甜度適中,作為跟餐甜品不論賣相或味道都一絲不苟。比利時朱古力蛋糕由上而下分別為朱古力醬、朱古力慕絲及朱古力蛋糕,朱古力味醇厚甘香。Golden Beach ($60) 主要用上柚子、檸檬及菠蘿調配而成,而味道上則以菠蘿為首
法式干邑龍蝦湯/黑松露野茵忌廉湯
前菜分別選了法式干邑龍蝦湯黑松露野茵忌廉湯,兩款同樣濃稠而後者更是菌香馥郁,另有風乾火腿哈密瓜田園沙律、煙三文魚牛油果田團沙律或櫻花蝦虎蝦金柚泰式田園沙律選擇。
脆香軟殼蟹、虎蝦、蟹籽粉紅汁手工意大利麵
藍莓芝士蛋糕
比利時朱古力蛋糕
Golden Beach
Golden Beach ($60) 主要用上柚子、檸檬及菠蘿調配而成,而味道上則以菠蘿為首,酸甜清爽。
Earl Grey Chocolate
Earl Grey Chocolate ($44) 伯爵茶及可可香平分秋色,入口香濃順滑。
脆香軟殼蟹、虎蝦、蟹籽粉紅汁手工意大利麵
藍莓芝士蛋糕
比利時朱古力蛋糕
Golden Beach
Earl Grey Chocolate
2024-05-21 56 浏览
今日同媽咪黎左呢間走工業水泥風格既cafe歎個lunch,Lunch set由11:30到14:30供應,每個set都包麵包&沙律/餐湯。先講蘑菇湯,一D都唔馬虎,粒粒蘑菇有咬口😆,熱辣辣夠creamy。沙律🥗用左黑醋醬,竟然沙律面鋪有ham😱,夠fresh。👉🏼蕯摩雞、野菌煙肉鹹蛋黃忌廉汁手工意大利麵 $88見寫住手工意大利麵即刻揀左呢個set,意大利麵幾彈牙🤪,少少粗、條條分明,每條都沾滿醬汁。👉🏼All day breakfast $110 咁岩餐廳冇曬pancake,所以侍應都有細心問我地配酸種麵包o唔ok,炒蛋炒得滑,yogurt多料夠咬口,顏色鮮艷用黎打卡一流。Lunch time 黎食既話,飲品會有半價,咁當然要歎番杯咖啡啦😚👉🏼Dirty coconut $25幾鍾意咖啡同埋椰奶🥥加埋唔會好甜、飲落香滑既感覺😆。👉🏼Mocha $19 上面有隻小恐龍🦖拉花,咖啡香味濃,配合埋朱古力既甜味,媽咪幾鍾意❤️👉🏼Green Tea Tiramisu $80Cream帶有濃濃抹茶味🍵,Tiramisu夠濕潤、軟棉棉😋

沙律🥗用左黑醋醬,竟然沙律面鋪有ham😱,夠fresh。

👉🏼蕯摩雞、野菌煙肉鹹蛋黃忌廉汁手工意大利麵 $88

👉🏼All day breakfast $110

👉🏼Dirty coconut $25
幾鍾意咖啡同埋椰奶🥥加埋唔會好甜、飲落香滑既感覺😆。

👉🏼Mocha $19

👉🏼Green Tea Tiramisu $80
2024-05-19 23 浏览
好耐冇見嘅家人聚,元朗多嘢食就係人都知,適逢生日月當然搵間有心又有格調嘅餐廳食餐飯、傾吓偈🎂🍽️ 風乾火腿哈密瓜田園沙律打頭陣嘅頭盤係Parma ham 配哈蜜瓜🍈哈密瓜酸酸甜甜配埋鹹鹹香香嘅Parma ham ,一向係絕配🤤🍽️ 軟殼蟹牛油果煙三文魚野菌意大利飯呢個Risotto好豐富🤤有軟殼蟹同埋大大塊煙三文魚,味道好出眾!軟殼蟹炸到脆卜卜,煙三文魚又入晒味!🍽️ 意大利黑松露三色芝士卡邦尼手工意粉呢度最出名嘅係手工意粉,所以一定要叫咗呢一個黑松露卡邦尼試一試!有三款唔同芝士,所以成個意粉都好Rich and Creamy!最正係佢手工意粉唔同出邊嘅意粉🍝比較闊身😍咬口一流!🍽️ 烤大啡菇安格斯漢堡配薯條最後一個主菜係大啡菇安格斯漢堡,呢個漢堡好高,成個擺碟都好靚!味道就更加冇得輸🤤個漢堡扒,應該都係手工制,一大團安格斯牛肉搓成,食落去淡淡又好滿足!🍽️ Rose Strawberry Latte呢間餐廳最吸引嘅地方係主菜可以加$58有個頭盤、甜品同埋飲品🤤我就叫咗一杯Rose Strawberry Latte☕️少見Strawberry咖啡,淨係講賣相已經夠晒吸引啦,味道就當然好match💕

🍽️ 風乾火腿哈密瓜田園沙律

🍽️ 軟殼蟹牛油果煙三文魚野菌意大利飯
🍽️ 意大利黑松露三色芝士卡邦尼手工意粉

🍽️ 烤大啡菇安格斯漢堡配薯條

🍽️ Rose Strawberry Latte

🍽️ 藍莓芝士蛋糕
最後主角出場!生日當然要慶祝吓🎂💝藍莓新鮮,Cheese cake又好味~仲有寫碟服務🤗so sweeetttttt !呢度嘅服務同食物質素都好正❣️有咩慶祝活動都會再來☺️

• Rose strawberry latte
  • 脆香軟殼蟹、虎蝦、蟹籽粉紅汁手工意大利麵
食盡元朗多間cafe, 呢間行經多次都長期爆滿,難得今晚落大雨有位,終於有幸有機會一嚐,就帶大家睇吓佢有咩咁吸引🤩餐廳以水泥灰牆身,加上簡約嘅傢俱,打造型格路線,不只打卡一流,門口位更可以帶寵物一齊用餐,唔怪得吸引咁多食客。不過,一間餐廳最重要都係食物,餐牌見lunch set 都好抵,基本HKD88-150 包埋麵包沙律/餐湯,已經可以試到佢出名嘅手工麵。我哋今次晚餐嚟食,每道菜都不只普通cafe' 質素,不但賣相精緻仲好好味,下次一定會早少少再嚟食個lunch😋ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ𓐎 M7和牛烤肉 ‧柚子胡麻汁‧粟米野菜沙律 $88沙律菜新鮮又爽脆,配上誠意碗和牛烤肉,真係無得輸👍🏻𓐎西班牙麻辣海鮮‧魷魚筒意大利飯 $188海鮮材料好多,汁煮又入味,每粒意大利飯都滲滿香濃龍蝦汁😋𓐎炸蝦炸雞、炸彈骨雞翼、脆香軟殼蟹、薯條$108選擇性困難症最岩,併盤有齊想食款式,炸得剛剛好,又香口;配埋茄汁🥫,沙律醬和蜜糖醬,想要咩味都得啦☺️𓐎綠茶提拉米蘇 $88🍵茶味香濃,口感綿滑,又不會太甜,奶油又不會太膩❣️怪不得咁多人叫,真心值得推介❤️

ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ
𓐎 M7和牛烤肉 ‧柚子胡麻汁‧粟米野菜沙律 $88
沙律菜新鮮又爽脆,配上誠意碗和牛烤肉,真係無得輸👍🏻

𓐎西班牙麻辣海鮮‧魷魚筒意大利飯 $188
海鮮材料好多,汁煮又入味,每粒意大利飯都滲滿香濃龍蝦汁😋

𓐎炸蝦炸雞、炸彈骨雞翼、脆香軟殼蟹、薯條$108

𓐎綠茶提拉米蘇 $88
✲゚*。☕元朗工業風Pet Friendly Cafe🐶 高質手打意粉😋呢間cafe Weekend好多人食大約1點已經full哂 最好openrice book定位🙆🏻‍♀️叫左個手打意大利麵🍝手工製意粉比較粗身 煙韌有咬口🤤份量都唔少 意粉非常掛汁 😙配料有虎蝦 蟹棒 蟹籽 煙肉等等 好好食😋另外個安格斯牛肉漢堡包就正正常常🍔手打意大利麵比較出色😆小食叫左個雞翼🍗總共有5隻 好鍾意個Honey Mustard汁 超惹味😋甜品我揀左綠茶 tiramisu口感順滑 個size都幾大 建議兩個人share如果綠茶味濃啲就更好😆Dirty Tiramisu 同草莓芝雪山都好吸引 下次試下先😛-✨ 虎蝦蟹棒蟹籽煙肉粉紅汁卡邦尼手打意大利麵 ($108)✨ 安格斯牛肉漢堡包薯條 ($98)✨ 綠茶 tiramisu ($80)✨ Earl Grey Chocolate ($40)-📍 Proton @proton_offical元朗教育路81至85號c,元達樓地舖3號
✲゚*。☕

總共有5隻 好鍾意個Honey Mustard汁 超惹味😋

甜品我揀左綠茶 tiramisu
口感順滑 個size都幾大 建議兩個人share
如果綠茶味濃啲就更好😆
✨ 虎蝦蟹棒蟹籽煙肉粉紅汁卡邦尼手打意大利麵 ($108)
✨ 安格斯牛肉漢堡包薯條 ($98)
✨ 綠茶 tiramisu ($80)
✨ Earl Grey Chocolate ($40)
📍 Proton @proton_offical
元朗教育路81至85號c,元達樓地舖3號
2天前 0 浏览
🍴呢間餐廳嘅牆全部都係水泥牆✅走工業風嘅風格😍型格十足💯好多喜歡💕🍝卡邦尼手打意大利麵 🌈好creamy嘅卡邦尼手打意大利麵👍口感超正又有咬口✅材料豐富❤️有虎蝦、蟹棒、蟹籽、同埋煙肉🥓啖啖都掛住粉紅醬汁🤤好惹味呀🥳🐮烤澳洲西冷扒🌈烤得啱啱好嘅澳洲西冷扒🥩切落去肉質鮮嫩✅仲好有牛味道👅配菜豐富👍有大啡菇🍄‍🟫烤茄🍆薯餅🥔沙律菜🥬同埋煎蛋添🍳大滿足呢😌☕️Cappuccino 🌈濃郁嘅奶香又帶出淡淡嘅咖啡香氣同埋甘甜味☕️入口滑潤😋☕️Mocha 🌈口感綿密濃郁☕️鮮奶甜香😍加埋朱古力嘅味道🍫好relax呢🥳

🍝卡邦尼手打意大利麵

🐮烤澳洲西冷扒

☕️Cappuccino

🌈濃郁嘅奶香又帶出淡淡嘅咖啡香氣同埋甘甜味☕️入口滑潤😋

☕️Mocha

2024-06-04 0 浏览
今日同朋友喺元朗食飯,見到呢一間餐廳都幾型格,所以就入去試下☺️佢可以單點主菜,或者加多少少錢成為套餐,我哋覺得套餐都幾抵,所以就加咗套餐!前菜龍蝦湯、風乾火腿哈密瓜田園沙律佢嘅龍蝦湯好好飲!係好濃味嗰一種,有少少杰身,所以好Creamy!另外佢嘅哈密瓜配火腿真係非常一流,一鹹一甜好配合!兩個都好適合做前菜好開胃😙主菜澳洲西冷牛扒我哋叫咗五成熟嘅牛扒,佢煎得啱啱好,仲有佢嘅配菜都有好多,有薯餅、煎蛋、蕃茄仔、大啡菇同埋沙律,所以成個餐都好豐富!軟殼蟹虎蝦蟹籽粉紅汁手工意粉佢嘅手工意粉都幾好食,係偏向粗身少少嘅,但係都幾有口感!軟殼蟹炸得唔錯,仲要好大隻😍而佢嘅虎蝦亦都係好大隻嘅,所以食落去好有滿足感😚套餐佢係會有兩杯嘅嘢飲,睇個樣好似好細杯,但因為佢係闊身嘅杯,其實都好夠飲,另外亦都會有甜品!成件事都好滿足!整體嚟講都幾抵食🤤

前菜
龍蝦湯、風乾火腿哈密瓜田園沙律

主菜
澳洲西冷牛扒

軟殼蟹虎蝦蟹籽粉紅汁手工意粉

2024-06-01 0 浏览
Proton元朗教育路83號地舖行過望入去會覺得應該幾貴實際上入到去睇完價錢又唔覺Cafe嚟講,價錢合理今日餐湯係蘑菇湯 配一塊香烤牛油麵包Dirty Coconut $ 50 lunch set半價享用蒜烤澳洲西冷扒 medium well 有機生菜,薯餅,煎蛋澳洲西冷肉質細嫩 medium well 烹飪程度 可以保留一些肉汁和嫩度既不會過于生硬,也不會過于乾柴。蒜香特別惹味蜂蜜芥末炸雞$60炸雞酥脆可口,搭配上蜂蜜和芥末蜂蜜能帶來甜香,芥末則能提供一些辣味和香氣炸到唔會太油 又唔會太柴
Proton
元朗教育路83號地舖

行過望入去會覺得應該幾貴
實際上入到去睇完價錢又唔覺
Cafe嚟講,價錢合理
今日餐湯係蘑菇湯 配一塊香烤牛油麵包

蒜烤澳洲西冷扒 medium well
有機生菜,薯餅,煎蛋
既不會過于生硬,也不會過于乾柴。
蒜香特別惹味

蜂蜜芥末炸雞$60
炸雞酥脆可口,搭配上蜂蜜和芥末
蜂蜜能帶來甜香,芥末則能提供一些辣味和香氣
炸到唔會太油 又唔會太柴

已經是第二次來𝐩𝐫𝐨𝐭𝐨𝐧了!他們家工業風的裝潢以石灰色為主色調,走型格風格!𝐌𝐞𝐧𝐮選擇不多,專注做好食物!———✤ 加配套餐:頭盤+甜品+飲品|$𝟓𝟖惠顧任何𝐦𝐚𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞就可以加配套餐~✤ 風乾火腿哈密瓜田園沙律✤ 法式干邑龍蝦湯頭盤我們選擇了𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝和湯,前者的𝐡𝐚𝐦配哈密瓜𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝挺𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠,哈密瓜🍈超鮮甜𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲;龍蝦湯質地濃稠,味道濃郁帶點海洋的鹹香🦞✤ 櫻花蝦泰式冬陰功椰香海鮮手工義大利麵|$𝟏𝟔𝟖大推‼️上次吃過就已經念念不忘了,粗身手工𝐩𝐚𝐬𝐭𝐚圓滾滾地巨!掛!汁!蛋香麵粉香飄散~冬陰功𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞辣中帶點嗆勁,添加椰汁立刻中和辣度,調味味道富層次,超好味!✤ 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭|$𝟏𝟐𝟖𝐀𝐥𝐥 𝐝𝐚𝐲包括了西冷牛扒、煎蛋、薯餅、烤大啡菇、蕃茄仔🍅西冷牛怕雖然叫了𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐦 𝐰𝐞𝐥𝐥,不過完全不會韌兼帶少許粉嫩🥩𝐏𝐒太陽蛋蛋黃流心程度超誘人🍳✤ 牛油果、巴馬火腿、虎蝦、蜜糖芥末汁沙律|$𝟕𝟖另外也𝐚 𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞𝐥𝐞𝐲個𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝,份量毫不吝嗇🥗✤ 是日精選甜品✤ 綠茶提拉米蘇|+$𝟓𝟖是日精選甜品是簡單朱古力蛋糕一個;甜

———
✤ 加配套餐:頭盤+甜品+飲品|$𝟓𝟖
惠顧任何𝐦𝐚𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞就可以加配套餐~

✤ 風乾火腿哈密瓜田園沙律
✤ 法式干邑龍蝦湯

✤ 櫻花蝦泰式冬陰功椰香海鮮手工義大利麵|$𝟏𝟔𝟖

✤ 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭|$𝟏𝟐𝟖

✤ 牛油果、巴馬火腿、虎蝦、蜜糖芥末汁沙律|$𝟕𝟖

✤ 是日精選甜品
✤ 綠茶提拉米蘇|+$𝟓𝟖
是日精選甜品是簡單朱古力蛋糕一個;甜品其中一款𝐮𝐩𝐠𝐫𝐚𝐝𝐞了綠茶𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮,𝐦𝐚𝐬𝐜𝐚𝐫𝐩𝐨𝐧𝐞 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞濃郁絲滑,跟𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚味道配合得天衣無縫🥹(生日還可以寫碟呢🎉)
  • 綠茶提拉米蘇
  • 櫻花蝦泰式冬陰功椰香海鮮手工義大利麵
前幾日同朋友來左呢度相聚☺️仲帶埋佢愛犬 Sasa🐶好鍾意食佢地嘅手工意粉,當日點嘅虎蝦牛柳粒蘆筍青胡椒柚子忌廉扁意粉,辣辣地好惹味,唔嗆喉好開胃,而且扁意粉整得好有彈性,口感恰到好處,推介❤️佢地嘅 All day breakfast 都好特別,有班戟同鮮果乳酪跟,乳酪仲配紅肉火龍果,健康又好味😋Lunch Set 會奉送蒜蓉包及沙律 或 餐湯,當日餐湯係蘑菇湯、沙律係胡麻醬北寄貝沙律,兩樣都係誠意之作👍🏻 咖啡會有半價優惠,咖啡師將 Sasa 嘅可愛樣拉到 Latte 上❤️❤️門口幾張檯好適合帶寵物一齊食或影相📸 當然如果夏天想再坐得舒服啲,可以選擇裡面嘅座位,既闊落而且冷氣充足☺️好可惜當日午餐已經食得好飽,無緣品嚐佢地嘅甜品😆 下次一定會再來
前幾日同朋友來左呢度相聚☺️仲帶埋佢愛犬 Sasa🐶

虎蝦牛柳粒蘆筍青胡椒柚子忌廉扁意粉

All day breakfast

虎蝦牛柳粒蘆筍青胡椒柚子忌廉扁意粉
2024-05-27 0 浏览
近幾年媽媽都想要找舒心的地方來用餐,我都會推薦元朗的Proton,簡約的水泥風設計滿分,讓人沉浸在簡單就是美的舒適風。Proton在食材用心製作,餐點具有特色,走的是精緻料理,環境與美食的放鬆結合,絕對要來Proton品嚐一下。風乾火腿田園哈蜜瓜沙律入口讓人瞪大雙眼,超有層次,整體既有哈蜜瓜的多汁鮮甜,風乾火腿表面細滑,有著厚實馥郁的香氣,鹹度剛好,還有田園沙律的清爽點綴,風乾火腿田園哈蜜瓜沙律使人意猶未盡。煙三文魚牛油果田園沙律有新鮮的生菜、牛油果與煙三文魚,淋上意大利黑醋,煙三文魚飽含不飽和脂肪酸,加上富含營養的牛油果,煙三文魚牛油果田園沙律很適合女生餐前享用。Apple, Pineapple, Guava & Kale Juice從顏色看就知用料不手軟,呈現蔬果的原味,蘋果菠蘿番石榴羽衣甘藍汁冰冰涼涼,口口都喝到清新,超級消暑解膩。媽媽好不推介Apple, Beet, Lemon & Grapefruit Juice,喝得出蘋果和紅菜頭自然的果甜感,加上檸檬與西柚的酸度得宜,蘋果紅菜頭檸檬西柚汁非常好喝。脆香軟殼蟹、虎蝦、蟹籽粉紅汁手工意大利麵光看已覺得份量十足,中心放置一整隻軟

脆香軟殼蟹、虎蝦、蟹籽粉紅汁手工意大利麵光看已覺得份量十足,中心放置一整隻軟殼蟹,旁邊擺放虎蝦,撒滿蟹籽,完全是海鮮控的最愛。軟殼蟹炸至脆脆的,大口咬下可以感受到鮮味在嘴裡蔓延開來,蟹肉軟嫩帶有肉汁。

經過去殼的虎蝦食用方便,蝦肉扎實又甜鮮,拌上粉紅汁十級好吃,粉紅汁讓手工意大利麵更耐吃,無窮海味,麵條是帶點彈力和咀嚼感,極度涮嘴,吃到和顏悅色,停不下來。

慢烤黑松露法國黃油雞一上桌就獲得媽媽喜愛,幽幽的黑松露香味逼人,帶皮的法國黃油雞慢烤至焦黃色,視覺效果誘人,法國黃油雞皮脆肉嫩細緻,輕咬一口大爆雞汁,跟黑松露更是絕配,入味無比。

藍莓芝士蛋糕上層鋪滿藍莓果醬,入口讓人瞬間眼睛為之一亮,藍莓果醬自然,吃出果甜味,還有咬嚼到藍莓果肉,配上特濃的芝士滋味,每一口都是幸福滿足。

柚子芝士蛋糕在口腔散發「芝」味,並帶點酸甜清香的柚子作為尾韻,柚子芝士蛋糕甜度不高,綿密滑順,柚子和芝士互不搶對方風采,就算吃到最後一口亦不會感到膩味。
2024-05-24 7 浏览
朋友住係元朗,帶左我來佢成日幫襯既cafe食野,之後先去佢屋企玩,呢度裝修以灰色水泥牆,帶型格工業風格既咖啡店,設有室内外座位,門口放左張黑色梳化同吧枱,室內空間寬敞唔會坐得好迫,坐得好舒適☆ 虎蝦、蟹棒、蟹籽、煙肉粉紅汁卡邦尼手打意大利麵手工意粉又圓又粗身,食起來煙煙韌韌,每條意粉都掛滿濃郁卡邦尼汁,同埋大大隻虎蝦,蟹棒,蟹籽,煙肉一齊食好好味☆ 安格斯牛肉漢堡包配薯條 烤大啡菇漢堡好大個,鬆軟既麵包夾住厚身既牛肉,咬落去充滿肉汁,加埋半熔芝士,清甜蕃茄同爽脆生菜,食得好滋味☆ 綠茶提拉米蘇濕潤既手指餅上塗上一層層既抹茶味慕絲,口感綿滑,淡淡既味道食起來唔會覺得好膩,唔怕食完有罪惡感☆ Love Potion檸檬梳打夾雜住玫瑰既味道,飲落清新唔會好甜,放左D玫瑰花瓣係杯上,浮係面好靚☆ Yuzu Latte飲到淡淡既柚子味,奶泡打得好好,拉花一直都無化到,入口仲好順滑

☆ 虎蝦、蟹棒、蟹籽、煙肉粉紅汁卡邦尼手打意大利麵

☆ 安格斯牛肉漢堡包配薯條 烤大啡菇

☆ 綠茶提拉米蘇

☆ Love Potion

☆ Yuzu Latte
2024-05-22 19 浏览
最近發現一間Cafe位於元朗,以工業風設計既 "Proton",色調係灰黑為主,很喜歡這型格的裝修,以及想食西餐既我們,一於入去潮聖下先。門口位擺放張型的梳化及designer chair,即時打卡先!牆上的燈光照落水泥牆更顯光芒,環境開揚寫意。午市提供澳洲西冷牛扒、安格斯漢堡、All Day Breakfast、手工意大利麵、Pizza、小食及甜品 ; 午餐奉送新鮮麵包,沙律或餐湯。餐湯是野菌湯,菇味突出,濃稠適中,口感幼滑,配搭麵包多士,鬆脆可口。蒜烤澳洲西冷扒, 有機生菜, 薯餅, 煎蛋      $148牛扒外層烤至褐色,火喉控制得啱啱好,中間嘅肉微暖呈粉嫩色,入口軟腍多汁,牛味香濃juicy,配埋自家製醬汁,味道又好夾,好惹味  ;  與黑醋汁嘅有機菜一齊食,翠綠鮮爽,以及香脆薯餅同煎蛋,整個餐份量好足,仲好美味㖭。安格斯漢堡包配薯條     $88   依款可配 : 牛油果/大啡菇/雙色芝士。漢堡牛肉嫩滑,牛味好濃厚,食落去有鬆脆的口感,而且不乾身,夾住燒烤過好香的大啡菇,配搭新鮮爽口的生菜、蕃茄、紫洋蔥一齊食,好香好滿足,粗形薯條外層酥脆,內裡鬆軟,還有沙律菜伴碟,營養夠
蒜烤澳洲西冷扒, 有機生菜, 薯餅, 煎蛋
安格斯漢堡包配薯條     $88
依款可配 : 牛油果/大啡菇/雙色芝士。漢堡牛肉嫩滑,牛味好濃厚,食落去有鬆脆的口感,而且不乾身,夾住燒烤過好香的大啡菇,配搭新鮮爽口的生菜、蕃茄、紫洋蔥一齊食,好香好滿足,粗形薯條外層酥脆,內裡鬆軟,還有沙律菜伴碟,營養夠均衡。
安格斯漢堡包配薯條
草莓芝雪山    $80
呢款甜品擺設美觀,最適合打卡!Croffle 配搭Blue Cheesecake、士多啤梨雪糕、新鮮雜莓及粟米片,最後淋上果醬,芝士蛋糕口感軟滑,Croffle牛油味濃和酥脆,士多啤梨雪糕香甜,這個配搭得宜,味道好夾,創意甜點!
草莓芝雪山
APPLE PINEAPPLE GUAVA & KALE  $60
LOVE POTION ROSE LEMON SODA  $60
半價優惠飲品 ~ 兩款飲品顏色都好靚,味道清新,飲落只是少少甜,充滿果香味。
APPLE PINEAPPLE GUAVA & KALE

APPLE PINEAPPLE GUAVA & KALE
LOVE POTION ROSE LEMON SODA
  • 蒜烤澳洲西冷扒 有機生菜 薯餅 煎蛋
2024-05-16 6 浏览
半開放式水泥牆工業風Cafe ,亦係寵物友善餐廳,時尚型格,十分療癒,呢道傾偈嘆茶下好寫意~ 🥯Smoked Salmon Bagel With Salad $68一層又一層有煙三文魚、牛油果醬、忌廉芝士粒成貝果🥯,有些青蘋果粒🍏餡料極Flash又健康配甜醋沙律菜🍝煙鴨胸、虎蝦意大利麵$68手工較粗身食落有彈性,鮮艷掛汁非常,濃濃的…每啖都係鴨胸香氣蝦仲好彈牙,一人份量啱哂☘️Green tea tiramisu $58🌸Jumane tea🌸主角tea cake茶控組合口味獨特,口感幼滑細緻,柔和中甜而不膩,份量大足夠2-3🍵All drinks 50% off 🌸Yuzu Latte🌸特別清新嘅柚子香氣🌸Rose Strawberry Latte🌸濃郁豆味微酸抵食免加一

🍝煙鴨胸、虎蝦意大利麵$68

抵食免加一

2024-05-14
下午茶
2024-05-12 12 浏览
行完山落到朗屏市區歇腳見有間水泥工業風Cafe坐到九成滿大有人氣忍唔住入去食個brunch🍽▫️虎蝦、蟹棒、蟹籽煙肉粉紅汁卡邦尼手打意大利麵($108)▫️Ribeye Steak Breakfast ($148)▫️M7和牛烤肉、柚子胡麻汁粟米野菜沙律($88)食物有水準手工意粉粗粗的有咬口粉紅卡邦尼汁香而不漏確係唔錯😋Ribeye早餐夠豐富比較啱食肉獸🐃香濃和牛配胡麻醬沙律清新又好味▫️綠茶提拉米蘇 ($80)綠色造型加橙乾好吸引係打卡吸睛甜品之選坊間少有綠茶味Tiramisu再灑上粟米脆片及綠茶百力滋確係滋味🥰▫️PINEAPPLE ESPRESSO TONIC ($50)▫️EARL GREY LATTE ($38)Latte有精心嘅拉花味道沖得香濃菠蘿味咖啡估唔到味道幾匹配飲落好清新
行完山落到朗屏市區歇腳
見有間水泥工業風Cafe
坐到九成滿大有人氣
忍唔住入去食個brunch🍽

▫️虎蝦、蟹棒、蟹籽煙肉粉紅汁卡邦尼手
打意大利麵($108)
▫️M7和牛烤肉、柚子胡麻汁粟米野菜沙律($88)
食物有水準
手工意粉粗粗的有咬口
粉紅卡邦尼汁香而不漏
確係唔錯😋
Ribeye早餐夠豐富比較啱食肉獸🐃
香濃和牛配胡麻醬沙律清新又好味

▫️綠茶提拉米蘇 ($80)
綠色造型加橙乾好吸引
係打卡吸睛甜品之選
坊間少有綠茶味Tiramisu
再灑上粟米脆片及綠茶百力滋
確係滋味🥰

▫️EARL GREY LATTE ($38)
Latte有精心嘅拉花
味道沖得香濃