1K
2022-06-29 448 浏览
近排公司好忙,所以A姐投訴好耐無二人世界喇!趁手頭上嘅Project終於完成,即刻要實行餵飽A姐嘅Project B,要氹佢當然有一連串計劃,第一站就帶佢去到深水埗一間價錢比較親民嘅Project B,嚟一個反高潮啦!其實Project B環境十分都幾清幽又有情調,都幾適合情侶拍拖㗎!忌廉松露蘑菇湯作為前菜嘅忌廉湯入口好滑,每啖都帶有松露同蘑菇香味,非常creamy。香草忌廉紐西蘭青口青口十分肥大肉厚,加上洋蔥同忌廉作調味,將青口嘅鮮甜味大大提升。身為海鮮控嘅我真係可以輕輕鬆鬆清曬一盤啦!馬沙拉美國肉眼扒肉眼我地嗌咗medium rare,牛扒嘅生熟度啱啱好,肉質軟腍,肉味濃郁,值得推介!另外,相信好多人食扒都淨係留意塊扒煎得靚唔靚,其實配菜都好重要,因為配菜嘅存在可以減少油膩感亦可增加飽肚感。馬沙拉美國肉眼扒嘅配菜就有羽衣甘藍同粗薯條。羽衣甘藍用咗少少鹽花作調味,食落十分爽口;配上脆卜卜嘅粗薯條,簡直食唔停口。煙三文魚黑松露忌廉意大利飯作為飯桶嘅A姐,梗係唔少得要嗌個飯食下。呢個意大利飯軟硬適中,配上香濃忌廉同煙三文魚,好creamy,A姐表示十分滿意。

忌廉松露蘑菇湯

香草忌廉紐西蘭青口

馬沙拉美國肉眼扒

煙三文魚黑松露忌廉意大利飯
2022-06-28
2022-06-27 37 浏览
今個星期既開心星期五WFH,晚上做Gym 前,揀左我最鐘意既Cafe 類餐廳❤️另間Project B 係太子站🚊出5mins 就到,非常方便!落地玻璃採光充足,去到果陣仲有日光☀️是日晚餐:黑松露燒春雞 $138黑松露軟殼蟹手打牛肉漢堡 $108墨西哥薄脆片 $78Dirty $40(正價)Classic Punch $35 (Set dinner upgrade)黑松露燒春雞 $138 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️燒雞食落肉質鮮嫩,唔會鞋身,配上黑椒汁,味道好夠濃郁🥰重點係佢有黑松露係個source, 超香既黑松露味道黑松露軟殼蟹手打牛肉漢堡 $108 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️軟殼蟹炸得非常鬆脆Crispy😆🍽以呢個價錢嚟講,算係唔錯既質素,牛肉雖然同和牛冇得比,但係非常之有牛味。黑松露既味都好突出墨西哥薄脆片 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️薄脆片非常大塊,同其他餐廳有啲唔同。另外配咗三款醬,最鐘意係佢個蕃茄,酸酸甜甜好好味😚食完晚餐我仲見到Project B 有個tea menu 好想搵日lunch 再黎試下Tea Project $288 for twoTop~鵝肝牛角酥配珍珠醋Middle~忌廉泡芙,馬卡龍,朱古力三重奏B

落地玻璃採光充足,去到果陣仲有日光☀️

是日晚餐:
黑松露燒春雞 $138
黑松露軟殼蟹手打牛肉漢堡 $108
墨西哥薄脆片 $78
Dirty $40(正價)

黑松露燒春雞 $138 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

黑松露軟殼蟹手打牛肉漢堡 $108 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

墨西哥薄脆片 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tea Project $288 for two
Top~鵝肝牛角酥配珍珠醋
Middle~忌廉泡芙,馬卡龍,朱古力三重奏
Bottom~日式炸蝦,雞骨腸,韓式年糕,炸金文畢芝士

最近想慳錢,又想食好啲,巧合下發現人均$100-200 Project B見大家都話OK,就約好耐無見嘅中學同學去食dinner聚舊~煙三文魚鮮芒果沙律🥭點都要食啲菜先健康!見到係廚師推薦就試吓😝啲芒果好甜😆估唔到同煙三文魚咁夾😍果然見到dinner set for 二人 都係$238,連埋餐湯、一個主菜同一個意粉或者意大利飯,西餐廳價位黎講,呢個價錢真係算低價位,而且選擇有豬、雞、牛、鴨、鵝、蟹、蝦,真係講得出嘅肉類同海鮮都應有盡有,保證滿足大家口味!我緊係同同學仔嗌左一個dinner set,主菜要個黑松露燒春雞,飯就要個軟殼蟹雜菌忌廉意大利飯。軟殼蟹雜菌忌廉意大利飯🦀原隻軟殼蟹炸起,出面層炸漿調味好正,炸成金黃,好易切成一人一半,軟殼蟹同炸漿好夾,蟹肉香氣仲保留到😚雜菌忌廉醬完全包裹啲飯,濃淡適中👍🏻黑松露燒春雞🐔黑松露燒春雞好香,香到職員上菜嗰陣我同中同異口同聲話「好香呀!」隻雞肉質軟滑,好juicy又惹味🤩最surprise係嗰黑松露汁,以為係一般苦苦地嗰隻啡色醬汁,點知好味到舔舔脷😋 鹹香風味好正,第一次清晒啲醬汁🤣 附有多一兜薯條🍟一樣好好味😆👍🏻Côtes Du Rhô

煙三文魚鮮芒果沙律🥭

軟殼蟹雜菌忌廉意大利飯

軟殼蟹雜菌忌廉意大利飯🦀

黑松露燒春雞🐔

Côtes Du Rhône "Rive Droite" 🍷

更開心係如果嗌dinner set,紅白酒可以買一送一!即係$60兩杯紅酒,易入口,唔算dry,女仔酒量淺飲一杯都唔會有任何難度,小酌聊天會更加開心

老實講,我隊呢間餐廳嘅期望係唔高,畢竟去茶記食嗰常餐都係$50-60…但無論係環境同食物味道都完全係意料之外,遠遠高於我哋嘅預期🤩🥳👍🏻 平民西餐廳,街坊價食到正西餐!我同中學同學明明唔肚餓都不知不覺清晒啲嘢食
就知啲嘢食正!
2022-06-21
軟殼蟹雜菌忌廉意大利飯
  • 黑松露燒春雞
2022-06-24 25 浏览
同屋企人去太子買野,經過呢間餐廳門口見到個餐牌幾吸引,價錢又唔貴,環境又唔錯,決定入去食個lunch。我地2點幾去,可以叫午餐同下午菜menu。我地成日冇食過野,好肚餓,所以叫咗幾款share。~~特色蝦多士新鮮炸,食落好脆口。食到好足料,好多蝦,好彈牙,加埋沙律醬,好開胃。~~法國鵝肝手打牛肉漢堡個漢堡好大,夠2個share,有好多配料,有生菜,蕃茄等等,食落都好新鮮。牛肉好厚身,充滿肉汁。鵝肝食落都唔會好肥膩。同埋,跟餐嘅薯條都好好味,新鮮炸。~~烤三色椒肉眼扒肉眼扒好大塊,性價比好高。肉眼扒都好淋,好易入口。~~自家製窩夫拼雪糕賣相好靚,好啱打卡。窩夫新鮮整,食落外表脆卜卜,裏面鬆軟,加埋雪糕同生果一齊食,味道一流。

~~特色蝦多士

~~法國鵝肝手打牛肉漢堡

~~烤三色椒肉眼扒
肉眼扒好大塊,性價比好高。肉眼扒都好淋,好易入口。

~~自家製窩夫拼雪糕
2022-06-23 25 浏览
今日我地揀左放工去行下太子🚶臨走之前緊係食埋個晚餐先走嗰邊茶餐廳都比較多但我哋想搵間靜啲嘅餐廳食飯🤫所以就去咗呢間餐廳喇大約7:30左右去到餐廳入面比較寬敞就算坐滿人都唔覺得迫樓底夠高 唔會有壓迫感👍🏻餐廳嘅食物係西式由於唔係太肚餓只係叫左一個主食, 一個小食, 一個甜品同埋兩杯野飲~🍝三重芝士焗雞扒意粉呢個係茄汁底嘅意粉特別想讚嘅係 塊雞扒已經係切開8至10件唔需要自己切 岩我地啲懶人而且個意粉應該係即叫即焗但焗完塊雞扒都唔會好乾身, 仲係好Juicy🌭德國腸拼盤拼盤有八條德國腸加薯條腸嘅種類有四款, 每款兩條其中我最鍾意嘅就係芝士腸一切落去啲芝士已經爆出黎另外一款鍾意嘅就係黑椒腸 夠香辣🧇雪糕窩夫窩夫有4塊, 面頭林左朱古力醬然後雪糕係士多啤梨味再加Cream然後有士多啤梨同藍莓伴碟整體味道正常份量都算多兩個人食咗$400左右性價比算OK唯一需要改善嘅地方就係餐廳入面有蚊🫢
今日我地揀左放工去行下太子🚶

就算坐滿人都唔覺得迫
樓底夠高 唔會有壓迫感👍🏻

餐廳嘅食物係西式
由於唔係太肚餓
只係叫左一個主食, 一個小食, 一個甜品同埋兩杯野飲~

🍝三重芝士焗雞扒意粉
呢個係茄汁底嘅意粉
特別想讚嘅係 塊雞扒已經係切開8至10件
唔需要自己切 岩我地啲懶人
而且個意粉應該係即叫即焗
但焗完塊雞扒都唔會好乾身, 仲係好Juicy

🌭德國腸拼盤
拼盤有八條德國腸加薯條
腸嘅種類有四款, 每款兩條
其中我最鍾意嘅就係芝士腸

性價比算OK
唯一需要改善嘅地方就係餐廳入面有蚊🫢
2022-06-22
2022-06-20 29 浏览
今晚屋企無飯開,同家姐了附近的餐廳食飯,二人餐都是$238,非常超值。粟米火腿湯同平時罐頭忌廉湯味道差不多,有粒粒粟米粒。加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁豬鞍煎至兩面焦香,肉質略有咬口,中間剛煮至熟透,芥末汁甜甜地幾好味,旁邊還有些薯菜,十分飽肚。炸軟殼蟹南瓜忌廉意粉軟殼蟹炸至金黃香脆,中間很多蟹膏,意粉十分creamy。煙三文魚鮮芒果沙律沙律菜爽脆,醬汁微甜,十分開胃,芒果香甜。蜜糖黑椒雞中翼雞翼大大隻,炸至皮脆肉嫩,十分juicy。

粟米火腿湯
同平時罐頭忌廉湯味道差不多,有粒粒粟米粒。

加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁

炸軟殼蟹南瓜忌廉意粉

軟殼蟹炸至金黃香脆,中間很多蟹膏,意粉十分creamy。

煙三文魚鮮芒果沙律

沙律菜爽脆,醬汁微甜,十分開胃,芒果香甜。

蜜糖黑椒雞中翼

雞翼大大隻,炸至皮脆肉嫩,十分juicy。

2022-06-17 25 浏览
鬧市中寧靜一角近排好多人去打卡嘅一間餐廳Project B, 聽聞佢啲食物質素都唔錯, 今日為咗慶祝考完試 就去試下先! ✌🏻晚餐set dinner , 價錢都平民化$238是日餐湯, 蕃茄🍅忌廉湯, 湯加咗好多番茄粒🍎 一齊煮, 忌廉味唔係太濃, 入口酸酸甜甜, 好開胃主菜選一款, 再加飯或者意粉選一款! 我哋加咗$50 叫咗一個馬莎拉美國肉眼扒, 軟殼蟹雜菌忌廉意大利飯! 肉眼扒🥩好鬆軟一啲都唔韌👍🏻配埋有薯條🍟蔬菜🥬軟殼蟹🦀雜菌忌廉意大利飯軟殼蟹🦀炸得好好味, 好鬆脆, 軟殼蟹🦀都好大隻, 雜菌忌廉意大利飯味道香濃, 加埋洋蔥青紅椒雜菌, 味道好夾😋餐飲我哋升級叫咗杯Lemon squash, 🍹 Project B🍹! 每杯加$35👍🏻Project B 有蘋果 同埋啲酸甜糖漿加雪碧, 味道清甜😋我哋仲另外加錢叫咗一個甜品, 自家製窩夫併鮮果雪糕🍨焦糖味! - $78一道上枱已經聞到香噴噴, 成個窩夫外表好吸引, 四片窩夫配咗士多啤梨, 藍莓同忌廉, 仲有焦糖朱古力味雪糕, 簡直一流😋
鬧市中寧靜一角

晚餐set dinner , 價錢都平民化$238

2022-06-17
夜晚放工去位於太子的project b chill 下,享受一下寧靜愜意的一晚。餐廳設計簡約,黑色主題加上木元素擺設,十分喜歡!今晚不算特別肚餓,只係想輕食,點兩道菜就好了。餐湯係蕃茄忌廉湯,香濃蕃茄味,愈飲愈醒胃。頭道菜係豬鞍配蜜糖芥末子汁。 豬鞍肉質感厚重,燒得啱啱好,肉身嫩而實而沒肥膏,配上芥末醬汁,味道昇華,配菜仲有薯條同蔬菜添。第二道菜係法式焗乳豬配黑松露西多士。乳豬肉質有別於中式餐廳明爐燒味的那種乳豬,口感再彈牙一些。豬皮連肉的部分膠質豐富,這道菜還是建議用手拿來吃。乳豬皮上放了藍莓同惹味香濃的醬汁,甜酸鹹的味道配合得淋漓盡致,乳豬肉與西多士之間鋪了少許黑松露醬,似乎甘於演好配角角色,不搶乳豬的戲份,淡淡黑松露香將豬仔肉的香激發起來。除了呢八件多士,仲要豬蹄一隻,骨膠原豐富,對皮膚有益。
今晚不算特別肚餓,只係想輕食,點兩道菜就好了。
餐湯係蕃茄忌廉湯,香濃蕃茄味,愈飲愈醒胃。

2022-06-15
  • 法式焗乳豬配黑松露西多士
2022-06-08 36 浏览
Project b 最近聽朋友講話個lunch唔錯!而且係屋企附近所以今晚同朋友一齊試一試~由於我哋食早飯六點左右食,所以唔多人。環境燈光適中,樓底好高。而且竟然有好多唔同的酒選擇,白酒,紅酒,啤酒,日本酒,cider 都有,選擇多!晚餐set dinner 價錢平,$238就有2人餐~包括餐湯,兩個主菜~餐湯比較特別,蕃茄忌廉湯,出面比較少見~炸軟殼蟹意大利飯,軟殼蟹新鮮熱辣炸起,大大件,意大利飯穩陣好味~
由於我哋食早飯六點左右食,所以唔多人。
晚餐set dinner 價錢平,$238就有2人餐~
包括餐湯,兩個主菜~
餐湯比較特別,蕃茄忌廉湯,出面比較少見~
2022-05-31 27 浏览
Project a是什麼, project b又是什麼? Cafe 似的這家餐廳,二人餐的超廉宜價格吸引了我的眼球年輕女侍應的服務不錯,值得一讚$238 二人餐2主菜+湯+優惠價雞尾酒著實很便宜湯是簡單的磨菇湯,不過不失主菜選了加拿大豬鞍配芥末籽汁厚切的豬排肉汁豐富,一口咬下顯得特別多汁,僅熟的程度令豬排顯得額外鬆軟,配上薯條🍟跟沙律,完整!炸蝦南瓜忌廉意大利飯另一份主菜是飯,口感creamy,炸蝦熱辣辣,口感超脆,出色!燒春雞$138比想像中要好,入口細膩軟滑,僅僅熟的程度令它超多肉汁,入口即溶,調味料的味道不在雞肉,而在其超濃的黑松露醬內,那瓶幼薯條也是熱辣烘脆,口感出色CP值相當不錯的一家餐廳!

年輕女侍應的服務不錯,值得一讚

$238 二人餐

2主菜+湯+優惠價雞尾酒
著實很便宜

湯是簡單的磨菇湯,不過不失

主菜選了加拿大豬鞍配芥末籽汁

炸蝦南瓜忌廉意大利飯

CP值相當不錯的一家餐廳!

2022-05-31 23 浏览
係深水埗發現呢間都幾抵食的cafe ,裝修幾令又空間大,野食都好抵食!同朋友叫左個香煎帶子扁意粉,賣相好令,帶子上面有黑松露醬,好香濃,份量都幾大份!煙三文魚新芒果沙律,呢個我自己好中意!三文魚好食,芒果又甜!配合埋沙律菜好清新,好適合夏天享用!炸蝦南瓜忌廉意大利飯,南瓜蓉溝埋意大利飯好甜!味道好香濃,炸蝦都好食!墨西哥香草牛柳絲薄餅,好正下午茶,作為輕食一流!牛柳絲少少辣,好惹味呢!下次再嚟過😊Project B (深水埗)深水埗長沙灣道22-24號恆成大廈地舖
下次再嚟過😊

Project B (深水埗)
深水埗長沙灣道22-24號恆成大廈地舖
2022-05-29 28 浏览
晚上和朋在太子地鐵站附近逛街,附近有間西餐廳,環境算唔錯,裝修簡約,樓底高空間感大,而且落地大玻璃夠開陽,給人適悠閒舒適的感覺。炸蝦南瓜忌廉意大利飯意大利飯粒粒飽滿,南瓜忌廉味濃厚,味道不錯👍🏻加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁豬鞍份量足,外層香煎內裏又不會韌,伴菜選用了羽衣甘藍,配上淡淡的芥末醬。自家製窩夫鮮果雪糕窩夫🧇脆脆的而且可自選朱古力醬、蜜糖或忌廉,我們揀選了朱古力醬,新鮮士多啤梨🍓和藍莓🫐配上芒果雪糕和不會太甜!yummy 鬱鬱幽香的甘菊茶最適合熱飲!有放鬆的功效!

炸蝦南瓜忌廉意大利飯
意大利飯粒粒飽滿,南瓜忌廉味濃厚,味道不錯👍🏻

加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁

自家製窩夫鮮果雪糕

鬱鬱幽香的甘菊茶最適合熱飲!有放鬆的功效!

2022-05-26
3K
2022-05-26 40 浏览
餐廳位於靜中帶旺地點,裝潢平實,坐位舒服,最啱聊天,享受美食。蕃茄🍅忌廉湯鮮甜好美,有粒粒蕃茄肉,口感正。炸蝦南瓜🎃忌廉意大利飯好喜歡呢個意大利飯,不會太濃稠,沒有膩感。材料有菇菌,洋蔥🧅,南瓜🎃。整體有少少濕潤感,蔬菜嘅甜香。炸蝦🍤漿粉不會太厚,恰到好處,皮脆。自家製窩夫🧇拼鮮果雪糕🍦窩夫🧇烤得脆口,伴以芒果🥭雪糕🍦,垂涎。Red Breeze鮮艷顏色,美🍷🍹。清涼透心😘。

蕃茄🍅忌廉湯
鮮甜好美,有粒粒蕃茄肉,口感正。

炸蝦南瓜🎃忌廉意大利飯
好喜歡呢個意大利飯,不會太濃稠,沒有膩感。
材料有菇菌,洋蔥🧅,南瓜🎃。
整體有少少濕潤感,蔬菜嘅甜香。
炸蝦🍤漿粉不會太厚,恰到好處,皮脆。

自家製窩夫🧇拼鮮果雪糕🍦
窩夫🧇烤得脆口,伴以芒果🥭雪糕🍦,垂涎。

Red Breeze
鮮艷顏色,美🍷🍹。清涼透心😘。
2022-05-26
去開太子花墟,買完嘢梗係要食嘢醫肚,行過有間Cafe好似裝修得幾靚,順便靜靜地傾吓計~Cafe樓底好高,好闊落,即刻坐低試咗佢嘅午餐同埋甜品😋👅西西里烤豬鞍 $85呢個套餐包左餐湯,忌廉餐湯質感濃厚。豬鞍烤得好靚,好厚但仍然好juicy,薯角仲好脆,隔離嘅羽衣甘藍同埋茄子都冇怪味冇苦味👍跟餐加配左caramel latte,就係為咗佢個拉花,第一杯已經好特別,咖啡味道亦都夠香,焦糖味都足夠🥰👅 烤肉眼扒配果仁燒汁 $88肉眼扒大塊,唔會過熟,冇根亦都唔會好多肥膏。薯條熱辣辣,果仁燒汁好香,點薯條好好食👍呢個跟餐配左mocha,呢杯拉花超級靚,有少少唔捨得飲😍🥰朱古力同埋咖啡嘅比例亦都做得好👏🏻👅自家製窩夫拼鮮果朱古力雪糕 $78食完成個晏晝,當然要食甜品收尾🙋🏻‍♀️呢個窩夫未上枱已經聞到香味,喺度諗緊點解聞到香味咁耐都仲未上到,原來餐廳幫佢扮靚😍真係整得好靚😍窩夫熱辣辣,做到外脆內軟,面頭嘅士多啤梨同埋藍莓怕佢會酸,但係竟然係甜!!最頂嗰粒玫瑰士多啤梨真係唔捨得食,留到最後先食😙幫我夫隔離嘅玫瑰花瓣唔好以為佢得個樣,真係食得出有淡淡嘅玫瑰味👏🏻

👅西西里烤豬鞍 $85

👅 烤肉眼扒配果仁燒汁 $88

👅自家製窩夫拼鮮果朱古力雪糕 $78
2022-05-22 656 浏览
平時搭巴士成日都會經過太子Project B 呢間餐廳,見到都幾多人幫襯,今日朋友生日🎂就試下佢啦。 點咗個精選2人餐,有是日餐湯2份,主菜選1款+意粉或意大利飯選1款,個餐都係$238,都算幾抵食。 餐湯係粟米忌廉湯,稀杰度適中,口感都算幾幼滑。 主茶方面揀咗嘉璐連州美國豬脊骨🐖肥美肉厚,啖啖肉蘸上燒好嘅BBQ 醬汁同茄汁,食到Lam lam脷。😋 炸軟殼蟹南瓜忌廉意粉🍝嘅南瓜味好香好濃,每一啖意粉都沾滿南瓜蓉,意粉煙韌彈牙,炸軟殼蟹香脆鬆軟。 小食拼盤份量都好足夠,有炒蛋多士、雞中翼、紐倫堡腸、日式炸蝦。個炒蛋好香牛油味,啲蛋亦好嫩滑,上面仲加咗黑松露,成個蛋都好香,配埋黑糖多士一齊食非常滋味;雞中翼好香口,表皮夠脆,肉質夠juicy;紐倫堡腸香料味濃,中和咗豬肉嘅肥膩感;日式炸香又鬆又脆口😛。 加$35可以升級揀Special Drink,朋友揀咗Ginger Pineapple,薑味唔會過濃,唔會蓋過菠蘿味。 Pineapple Squash菠蘿味突出🍍🍍,味道清新,感覺好fresh!😌

餐湯係粟米忌廉湯,稀杰度適中,口感都算幾幼滑。

2022-04-28