2018-10-31
昨天生日, 一班朋友之前已經為我慶生了。不過慶生當晚問我正日生日會怎樣過! 我說只有我們二人 book 左 Porterhouse 食牛扒, 而大家就話要一齊去, 男士們除外。所以昨晚一行五人相繼到達目的地, 環境是一流的, 樓底高, 燈光柔和昏暗, 伴著枱面的燭光, 放工後的疲憊一掃而空。而且佈置也充滿 Halloween 氣氛 (Halloween 前夕啊)! 😈⚰🎃🎃打開 menu 一看, 果然有 9 月份的新 item, "beef it up" ~ 係 all you can eat 牛排! 牛肉共五款, 可於第一 round 試完後再無限追加自己喜愛的任何款式! 另外還有 starter, side dishes, dessert, etc. 不過五個人當然有人喜歡, 也有人不喜歡那五款牛。在商量的環節, 只好吃麵包藍內的尚有少少溫暖的各款麵包, 好味喎。結果, 我也與任食牛排無緣了, 因為最後決定散叫, 一份 rib-eye off the bone, 一份 rib-eye on the bone, 再加一份 sirloin! Total 1700 gram
結果, 我也與任食牛排無緣了, 因為最後決定散叫, 一份 rib-eye off the bone, 一份 rib-eye on the bone, 再加一份 sirloin! Total 1700 gram 牛排, 5 個人竟然食得晒喎!
牛排全部要等超過 45 分鐘, 不過值得等的, 因為熟度全是我們要求的, 分削 medium rare and medium well, 而且充滿炭火香味, 鮮嫩可口而且牛味香濃!
餐具視乎我們 order 的牛排而重新換上。鹽同 mustard 都有多款任揀, 細微地方下足功夫, 完全切合高級餐廳的規格。
Side dishes 另外 order 左 mushroom, Caesar salad, avocado and tomato! 全部都好味, 尤其是 mushroom, 香濃嫩滑!
最後五個人再 order 四個 dessert, 結果又要再等 45 分鐘! 牛排要即時 grill 的, 理解! 但甜品要等咁耐, 大家都有點失望!
而且甜品沒有特別, 只能說不過不失, 不吃也不是損失!
其實大家都係好滿意呢一餐, 盡興而歸。下次還會再來的! 不過 LKF California Tower 的高檔食店, 依然只有這間最啱我胃口, 可能因為係 steak house, 而我係牛魔王, perfect match!
但係, 下次如果大家 request 的生熟度啱 key 的話, 一定會 order porterhouse 的! 不過如果又有人要 well done, 又有人要茹毛飲血, 那就只有再次分開 order 了。
😂😂😂