餐厅: Poke Go (大南街)
资讯:

Poke Go (深水埗)最近大魚大肉,肥了不少🙊 想食一些清新健康但又營養豐富的晚餐,今次在深水埗發現了這間新開張的沙律bowl🥗😍 專門店,還有健康小食和飲品提供😍店主十分好客🥰 向小編和妹妹介紹餐牌,沙律bowl 有齊蛋白質、碳水化合物、膳食纖維,而且每個類別有多款食材選擇,今次小編揀了以下配搭:❣️Poke Go-Build Your Own Bowl $98❣️Main Protein: 三文魚三文魚🍣份量十足😍 食得出是新鮮沒有醒味,完全不用醬油😋❣️Base: 壽司飯 + 沙律菜 壽司飯好香醋味,很開胃,配上三文魚,像日式魚生角切丼飯😆 由於不想食太多飯粒,另一半可選擇沙律菜🥗 蔬菜🥬爽脆清新,完全沒有草青味,很健康☺️❣️Toppings (可選3款,第4款起$8/款):蟹籽、醃酸薑、雞蛋絲所有配料都份量十足,而且很新鮮❤️ 加了蟹籽增加了口感,酸薑好開胃而且不會重糖精味👍🏻 雞蛋絲切得很幼細,很香🥰❣️Top-up (加$12)牛油果🥑有5、6片牛油果鋪在面層,營養價值更高☺️❣️Dressing 蜜糖芥末醬✅🍯很喜歡這款醬汁的味道😍醬汁不會過多不會蓋過食材的原味,清甜不辣,與所有食材
Poke Go (深水埗)

❣️Main Protein: 三文魚
三文魚🍣份量十足😍 食得出是新鮮沒有醒味,完全不用醬油😋

❣️Base: 壽司飯 + 沙律菜

❣️Toppings (可選3款,第4款起$8/款):
蟹籽、醃酸薑、雞蛋絲

❣️Top-up (加$12)
牛油果🥑
有5、6片牛油果鋪在面層,營養價值更高☺️

❣️Dressing
蜜糖芥末醬✅🍯
很喜歡這款醬汁的味道😍醬汁不會過多不會蓋過食材的原味,清甜不辣,與所有食材的味道好夾😋

❣️Seasoning
木魚絲
由於今次想營造一個日式系列的super bowl, 加上平時很愛章魚燒上的木魚,加了在bowl 上更加有日式的感覺🥰

❣️冷壓菠蘿🍍汁 $38
這杯菠蘿汁十分天然,絕不是罐頭,上面是一大片新鮮菠蘿製成的果乾,非常有心思❤️

❣️梅凍蕃茄🍅
這道甜品完全沒有罪惡感!大家可以放心食😋😋 梅子甜甜酸酸的味道完全融入在這個紅彤彤的蕃茄中,蕃茄茄肉鮮甜多汁,是肉茄,不會過生或酸,十分驚喜☺️

整體食物美味指數:9/10 (10分滿分)
地址:深水埗大南街211號地舖
2021-07-21
  • 梅凍蕃茄
  • 三文魚
  • 蜜糖芥末
2021-07-22 145 浏览
Keep fit 必食❤️❤️餐廳有幾款設定好的套餐,亦可以自行配搭。💫Build Your Own Bowl🥙Main Protein- 三文魚 🍣Base - 珍珠糙米、沙律🥗菜Toppings -紫洋蔥🧅、櫻桃蕃茄、麻醬豆腐Top-up- 三文魚籽Dressings-山葵乳酪醬Seasoning-果仁、紫菜絲三文魚份量多,新鮮夠淋,所有材料均混合了山葵乳酪醬,微微Wasabi辣味,底下滿佈珍珠糙米和沙律菜,健康又飽肚。三文魚籽帶出整個bowl嘅鮮味。整個設計非常好,完全適合減肥人士。用料新鮮,全部原汁原味。💫紅火龍果汁🥤$38火龍果汁以新鮮火龍果即榨,甜味完全來自水果嘅天然甜,沒有半點添加糖,杯邊配上一片火龍果乾,別具一格。💫梅凍蕃茄$38這個的確是飯後甜品!脫了皮的蕃茄浸在梅汁中,蕃茄充滿梅子嘅香味,酸酸甜甜,非常特別❤️係超健康嘅飯後甜品。✅ 餐廳魚為主題,店內有不少魚擺設作裝飾佈置✅位置雖然隱蔽,但絕對適合揸車人士,店主預留特別車位,免受牛肉乾之苦,食得安樂📍 Poke Go (深水埗)深水埗大南街211號地舖5⭐️評分好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

💫Build Your Own Bowl🥙
Main Protein- 三文魚 🍣
Base - 珍珠糙米、沙律🥗菜
Toppings -紫洋蔥🧅、櫻桃蕃茄、麻醬豆腐
Top-up- 三文魚籽
Dressings-山葵乳酪醬
Seasoning-果仁、紫菜絲

💫紅火龍果汁🥤

💫梅凍蕃茄

✅ 餐廳魚為主題,店內有不少魚擺設作裝飾佈置

📍 Poke Go (深水埗)
深水埗大南街211號地舖

5⭐️評分
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
餐廳環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

2021-07-21 84 浏览
夏威夷蓋飯(夏威夷語:Poke,意為「切塊」)是夏威夷人的一種料理生魚的方法,將生魚切塊,然後用醬汁醃製後蓋於米飯上。近兩日想吃健康一點,見新開了poke.go便嘗試一下,lunch set 包括了一碗蓋飯+一杯飲品。叫了OHANA,跟職員溝通因想食飯底,他便幫我轉了一半沙律菜底做壽司飯底。蓋飯味道清新,濃淡適中,份量剛好,加上一杯冷壓蘋果汁,上面附上一塊風乾制蘋果乾,可見其心思。應該不久將來會再幫襯😎

2021-07-19 60 浏览
夏威夷蓋飯來講,呢間真係我最鍾意❤️‍🔥❤️‍🔥真心出色,食得出廚師的用心🤡我叫左自選八爪魚🐙poke,壽司飯mix糙米飯底,因為我食得比較多🍚🍚配料topping(3款)叫了甜粟米,蟹籽,另外+$12♨️🥚溫泉蛋 好食到尖叫‼️‼️另外我最喜歡的dressing是nutty sause🤤🤤甜甜的。sprinkles可任選~而我選左芝麻木魚絲&紫菜絲~~滿足最幸福的事就是大啖大啖食飯~想講服務好好,而家香港好少有☺️☺️老闆贈我一杯特調💚一入口好驚喜,好fresh,佢話係金桔薄荷,好似仲有柚子?I forgot…幾特別🤪🤪深水埗人情味濃厚,令我更enjoy呢一餐飯😌😌食完仲去左隔離睇畫展~niceeeee🥰🥰🥰大家行開大南街可以一試

最幸福的事就是大啖大啖食飯~

大家行開大南街可以一試
2021-07-08
2021-07-19 129 浏览
中午經過大南街,被一個彩色霓虹招牌吸引,發現咗一間新餐廳,門口放咗好多唔同植物,感覺同深水埗以往餐廳好唔同,決定入去試下。餐廳用左好多夏威夷元素去做裝飾,例如椰子樹、ukulele、海洋生物等。餐牌就以吞拿魚、三文魚、八爪魚肉混合醬、配菜同壽司飯為主。我簡左個叫ONO既飯,由三文魚、青瓜、日式蛋絲、芝麻、壽司飯組合而成,另外叫左杯冷壓橙汁。飯外型非常吸引,食第一啖好香芝麻味,醬同三文魚既鮮味都配合得好好,因為有青瓜食落都好清爽同每一啖飯口感好豐富,蛋絲同飯都非常夾令人一直想食落去。歎住橙汁望住個環境真係有種係綠洲既感覺!

歎住橙汁望住個環境真係有種係綠洲既感覺!
ONO
2021-07-18 103 浏览
本週一(2021/7/12)坐地鐵從沙田火車站出發,目的地係深水條的文清區,唸住睇下買D皮具手作同飲下coffee 咁,唔駛15分鐘已經到達深水埗站,在A出口行咗5分鐘已經到達南昌街大南街口。抬頭四圍岳,見到有間裝修幾特別仲係新開張有D廠式 feel嘅 日式港式叫"Poke Go" ,就入去睇下同埋食D日式下午茶。一入到去冷氣好勁,涼浸浸,老闆即刻走過黎介紹佢地嘅生哂 lemon tea, 真係香得嚟清新又唔太甜,再嚟一份特式秋葵配以唔太攻鼻的Wasabi 真正啱哂我,歎咗一陣,感覺唔錯,清潔度達文青5星級,味道口感清新度5星級服務態度幾好,埋單合理價66蚊!
服務態度幾好,埋單合理價66蚊!

2021-07-16 31 浏览
本來去大南街搵下啲文青餐廳,無意中畀佢嘅裝修吸引咗,原來係食魚生飯,一試之下,非常有驚喜,魚生加蔬菜, 這種配搭好新鮮,一定會再去幫襯👍環境方面,樓底夠高,完全冇壓力咁,門口位置又可以泊車,除咗有魚生飯,仲有好多其他的小食,嗰日試咗個炸春捲,試咗個辣炸雞,叫咗兩杯嘢飲,老闆仲送咗一杯親自特製嘅飲品畀我個女,小朋友見到真係心心眼,thanks a lot! 事後跟老闆溝通,原來佢係港島殺來大南街。而家大南街又多一個選擇了,正!!!
,魚生加蔬菜, 這種配搭好新鮮,一定會再去幫襯👍

2021-07-04
2021-07-16 34 浏览
用心製作,食材新鮮想食得健康,可以去試吓,所有食材都對身體有益必食牛油果🥑,紫菜海帶和吞拿魚😋👍🏻吞拿魚🐟 / 三文魚🍣 / 沙律菜🥗 / 糙米🍚 / 牛油果🥑 / 秋葵 / 海帶/ 紫菜 / 水果乾🍊🥝🍍🍓 / 養生茶🍵☕️
用心製作,食材新鮮

想食得健康,可以去試吓,所有食材都對身體有益

必食牛油果🥑,紫菜海帶和吞拿魚

吞拿魚紫菜沙律
吞拿魚紫菜沙律
星期六與朋友都大南街下午茶,發現新開嘅夏威夷魚生飯店,所以膽粗粗試吓新野🤔,店內裝修簡潔舒適,由於是新開所以等候時間好快,菜牌除了店長推介,亦可自選,我同朋友分別都揀咗自選組合,由飯嘅種類,主菜,配菜甚至乎醬汁都可以自選,非常適合我呢啲揀飲擇食嘅人😝最後我揀咗八爪魚,菇配搭日式壽司飯,配菜方面我揀咗酸薑同紫菜,醬汁就揀咗蜜糖芥茉醬,全部都是我的最愛❤️,朋友就揀咗吞拿魚配菜就揀咗海帶配糙米,份量十足,味道清新,啱晒大熱天時食👍🏻
2021-07-10
  • 自選夏威夷魚生飯
2021-07-14 39 浏览
大南街有新餐廳開張係一間夏威夷料理專門店🌴夏日休閒風格嘅裝修 非常適合一路食一路打卡📷💕當日店主特別調製左一杯沙冰入面加入左薄荷葉 柚子飲完真係涼透心❄️杯嘅邊緣仲插左一塊風乾橙肉🍊香橙嘅果糖經過風乾 濃縮左所以甜味比普通橙肉濃郁果肉仲好有咬口 好味💕
大南街有新餐廳開張
係一間夏威夷料理專門店🌴