2021-09-03
POKE GO坐落於深水埗大南街,正如鋪頭嘅名一樣,POKE GO係一間主食poke🐟🐟嘅餐廳。Poke在夏威夷語中是一個雙音節的詞,意指「切塊」🔪的意思,由於刺身切成一塊塊🍣,因此食poke嗰陣每一啖都可以享受到美味而豐富嘅食材🥰🥰-從外觀而言,POKE GO嘅裝修以簡約風為主,內裏嘅餐桌,座椅,甚至連餐具🥄🍴都係木製品,拎起餐具一刻能夠感受到相當有重量😝,整體而言好有質感🤩!值得一讚嘅係店家嘅羹大細啱啱好,唔會話太大隻導致一啖食左太多食材,讚😍😍POKE GO有除左店家推薦嘅幾種配搭好嘅組合之外,仲可以自己選擇與別不同嘅配搭方式🤪,從主食🐟、飯底🍚、配料🔝、醬料🥫同調味都任君所好,識食嘅你可以整最啱自己口味嘅poke♥️-今次我地就試左店家嘅兩款招牌poke,一碗叫808,另一碗叫ONO,名字相當有趣😆😆-808 $108-呢碗poke嘅主要刺身用左吞拿魚🐟,set左係壽司飯底,但我就換了糙米🍚再加上沙律菜🥬、和式青蔥🧅、枝豆仁、三文魚籽🟠、雜菌🍄各種配料,仲有芝麻同木魚絲增香提味,再配上wasabi yogurt sauce調味,非常豐富,一上菜就已經覺得目不暇給🤤🤤-放入口第一啖
808 $108
放入口第一啖,先感受到三文魚籽喺嘴入面爆開,鮮味隨之湧出😚,其後和式青蔥特有嘅香味喺口腔中縈繞,壽司飯嘅酸味同wasabi yogurt中淡淡辛香味非常和諧,誘惑人一啖一啖食落去😋。當食到吞拿魚嘅時候,亦會感受到吞拿魚軟腍嘅口感同鮮味,配合上枝豆仁,雜菌香菇,整體口感豐富🤩,而木魚絲及芝麻亦起點綴之效,令味道更有層次☺️☺️
ONO $98
木魚絲打手request加了大量木魚絲🪵呢碗poke嘅主要刺身用左三文魚🐟,壽司飯底,配料有溫室青瓜🥒、雞蛋絲🥚同皇帝蟹棒🦀,再加上芝麻增香,配上nutty sauce調味,十分豐富,顏色鮮艷奪目🌈,令人食指大動🤤
呢款poke嘅配料相對808比較少,但就確保每一啖放入口嘅都係同樣嘅好滋味🤩。相信香港人對三文魚都唔陌生,而店家嘅刺身新鮮,一咬落去就食到三文魚嘅油香同埋鮮香😋,配上溫室青瓜令到整碗poke有非常清新嘅感覺😚!三樣野同時放入口,可以食到三文魚、皇帝蟹棒嘅多汁鮮甜,同埋青瓜嘅清爽,配上nutty sauce,實在係罪惡感好低,會想一直食落去🥰🥰
和風炸雞 (Gulu Gulu Fried Chicken) 🐔$68
呢款炸雞嘅英文名相當有趣,叫gulu gulu fried chicken🤣,作為日式炸雞,和風炸雞嘅外皮較為軟糯,店家慷慨地灑上大量海苔粉同木魚絲🤩,配上沙律醬一齊食。炸雞新鮮炸起,食落口熱辣辣,加上口味濃郁嘅醬料,好好味😋!加上份量非常充足,讚💯💯!