終於有機會去pancake senmon 朝聖無麩質pancake🤩 食甜品前食啲熱食先 我地先食包括餐湯 沙律 主菜 茶嘅輕食系列🍽️ 主食揀咗松露香燒帶子意粉 有三粒香煎帶子配以松露忌廉汁意粉 醬汁鮮香 creamy🖤另外朋友叫咗日式雜錦便當 一打開蓋仲係熱熱冒煙的💨 配料都幾豐富但就無乜特別 有一大條蟹柳 炸雞 玉子 竹輪 仲有塊流心芝士漢堡扒🧀 重頭戲當然係mont blanc pancake 一心就係為咗呢個甜品而嚟🥰 有和栗/紫薯/黑朱古力 口味 班戟就有原味/抹茶/朱古力 雪糕亦多達六種選擇 抹茶/石板街/黑芝麻/焙茶/雲呢拿/栗子 夠哂flexible! 我哋就揀咗紫薯原味pancake配栗子雪糕🌰 紫薯蓉幼滑 紫薯味香濃 pancake鬆軟有蛋香🥞 再加埋冰凍雪糕 軟滑忌廉 層次豐富 難怪係招牌 嚟到呢度一定要食!抹茶富士山🍵🗻 餐廳招牌飲品之一 賣相好靚💚 上層手打抹茶奶蓋 下層鮮奶🥛香濃抹茶奶蓋打得厚實但又綿滑 再攪拌同鮮奶一齊飲好夾👏🏻 熱焙茶茶香濃郁 飲落順口溫和🫖雖然主食無太大驚喜 但我一定會再嚟試其他pancake🤭

雖然主食無太大驚喜 但我一定會再嚟試其他pancake🤭

第一次行入呢個位,冇諗過有間pancake專門店🤩無論店外定店內嘅裝修都好和風,環境同嘢食都好打卡able!因為樣樣都好吸引,所以我哋都花咗啲時間諗食咩😂最後決定叫一個甜一個咸balance返~=====================🌰MONT BLANC和栗班戟 $148幾乎每枱都會叫呢個MONT BLANC班戟,佢個外型就好似意粉咁,好精緻🤣呢款班戟可以自選口味、班戟底同雪糕,我哋揀咗和栗口味、原味班戟、雲呢拿雪糕,好濃栗子味!食落好香,一絲絲好順滑,個雲呢拿雪糕就一般,比栗子搶晒啲味🤔而班戟食落口感好似海綿蛋糕,算幾軟熟,但就唔係空氣感個隻,整體唔錯!🐮芝士和牛漢堡班戟 $158呢個真係要試,我同友人都覺得好好味!漢堡外面煎得好脆,但入面就keep到濕潤,唔會好似某啲和牛漢堡咁肥膩,完全唔heavy🤤佢用咗pancake取替漢堡包,幾有gimmick,Pancake嘅甜味同和牛嘅咸香加埋幾特別~入面仲有薯餅增加口感,芝士亦好濃,唯一缺點就係飽腹感較低,冇麵包充實😂☕️Coconut Coffee $48唔飲咖啡嘅我飲完都覺得可接受!完全唔苦,可能因為加咗椰青,所以整體幾柔和,底下
第一次行入呢個位,
冇諗過有間pancake專門店🤩
無論店外定店內嘅裝修都好和風,
環境同嘢食都好打卡able!
因為樣樣都好吸引,
所以我哋都花咗啲時間諗食咩😂
最後決定叫一個甜一個咸balance返~
=====================
🌰MONT BLANC和栗班戟 $148
幾乎每枱都會叫呢個MONT BLANC班戟,
佢個外型就好似意粉咁,好精緻🤣
呢款班戟可以自選口味、班戟底同雪糕,
我哋揀咗和栗口味、原味班戟、雲呢拿雪糕,
好濃栗子味!食落好香,一絲絲好順滑,
個雲呢拿雪糕就一般,比栗子搶晒啲味🤔
而班戟食落口感好似海綿蛋糕,算幾軟熟,
但就唔係空氣感個隻,整體唔錯!
MONT BLANC和栗班戟
🐮芝士和牛漢堡班戟 $158
呢個真係要試,我同友人都覺得好好味!
漢堡外面煎得好脆,但入面就keep到濕潤,
唔會好似某啲和牛漢堡咁肥膩,完全唔heavy🤤
佢用咗pancake取替漢堡包,幾有gimmick,
Pancake嘅甜味同和牛嘅咸香加埋幾特別~
入面仲有薯餅增加口感,芝士亦好濃,
唯一缺點就係飽腹感較低,冇麵包充實😂
芝士和牛漢堡班戟
☕️Coconut Coffee $48
唔飲咖啡嘅我飲完都覺得可接受!
完全唔苦,可能因為加咗椰青,
所以整體幾柔和,底下仲有粒粒椰肉,
但鍾意飲咖啡嘅朋友可能會覺得好無癮🤣

🍵抹茶富士山 $48
呢杯個樣真係幾靚,用嚟打卡一流~
喺menu寫咗個最佳品嚐方法💁🏻‍♀️
首先用匙羹試一啖抹茶先,再攪20個圈將佢mix埋,
不過個人覺得抹茶味偏淡,但奶味就幾香,
如果抹茶味再濃啲會更好😌
抹茶富士山、Coconut Coffee

=====================
總體嚟講,呢間真係令人幾surprise😋
初時以為打得卡嘅餐廳嘢食都會好一般,
但點知又幾好食,個人推薦芝士和牛漢堡班戟,
和牛真係幾好食!而班戟就比較似海綿蛋糕,
如果可以增加空氣感相信會更好食🤔
MONT BLANC和栗班戟
芝士和牛漢堡班戟
放工又黎到銅鑼灣覓食~ 見過好多人介紹呢間超靚pancake,默默地bookmark左一段時間🫣 終於有機會試到佢!Pancake Senmon主打無麩質日式班㦸,有多款特別口味,仲可以自由搭配,令人心動💓餐廳裝修好靚,門面係日式胡桃木,用左趟門設計,拉開後彷如穿越到日本🇯🇵~ 室內裝修好日系,除左有楓葉樹打卡位,牆上仲掛左日式布簾,仲有好多貓貓擺設,成個用餐環境都充滿生氣,賞心悅目!黎到呢到唔只食甜品架~ Menu上都有十幾款熱食,單睇圖片都覺得擺盤好有心思!甜品選擇都非常多~ 除左有signature雪山班㦸,仲有得獎拿破崙,同其他口味既班㦸,每款賣相都好吸引😍♢ 日式慢煮醬燴黑豚 $128輕食系列超豐富~ 呢個set包左餐湯﹑沙律﹑主菜﹑熱茶,好抵食!豚肉炆得好淋,肥瘦適中,份量都幾多,加埋個醬汁一齊食好夾,送飯一流!個湯都有驚喜,栗米蓉好濃稠,絕對唔係一般罐頭栗米湯。連個熱茶都唔馬虎架!餐廳用上日本綠茶葉泡茶,而唔係普通綠茶粉,沖出黎味道甘香,可以中和食甜品既膩。♢ 𝑴𝒐𝒏𝒕 𝑩𝒍𝒂𝒏𝒄 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆 $148雪山班戟係餐廳signature,必點!特別之處在於可以自選口味,

♢ 日式慢煮醬燴黑豚 $128

♢ 𝑴𝒐𝒏𝒕 𝑩𝒍𝒂𝒏𝒄 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆 $148
雪山班戟係餐廳signature,必點!特別之處在於可以自選口味,真正build you own pancake!我地揀左和栗口味﹑原味班戟﹑石板街雪糕。D栗子蓉整到好似炒麵咁幼細,入口超濃郁但又感覺輕盈。中間夾左忌廉﹑雪糕同班戟。石板街雪糕味道香濃,食到粒粒杏仁碎同棉花糖,班戟又夠鬆軟,簡直絕配!

♢ 抹茶富士山 $48
富士山造型既玻璃杯好可愛~ 據說奶蓋係400次手打而成,得出綿密奶泡,抹茶味道非常香濃又幼滑。而牛奶係用左無乳糖牛奶,比起植物奶更加健康,可見小店好有心思!

♢ 冷焙茶 $38
第一次見有餐廳用裝酒既方法黎裝茶~ 將冰水泡係茶壺外面,可以保持冰冷溫度,同時又唔會沖淡茶味,細節滿分!焙茶味道香醇濃厚,凍飲更加有驚喜!

值得一讚既係,食完飯後仲有日本糖果送,so sweet🍬

• 和栗mont blanc 班戟
2023-01-09 364 浏览
銅鑼灣𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒專門主打日式𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒及各種鹹食,其中以𝑀𝑜𝑛𝑡 𝐵𝑙𝑎𝑛𝑐 𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒最為出名,一絲絲外型非常吸睛❣️✿ 吉列黑豚玉子丼 $138丼飯set已包括餐湯、沙律、主菜、茶,餐湯系忌廉粟米湯🌽比想像中好飲呢,粟米味香甜可口。主菜吉列黑豚外皮脆炸,內裡黑豚肉結實。✿ 焙茶富士山/ 抹茶富士山 $48吾好睇系普通焙茶同抹茶latte,飲法都同一般吾同😳先用匙羹品嚐焙茶/抹茶奶蓋,攪拌一會後可以試到兩個層次味道,即焙茶/抹茶鮮奶,完全攪拌後更能感受茶味甘香☕️🍵✿ 紫薯𝑀𝑜𝑛𝑡 𝐵𝑙𝑎𝑛𝑐班戟 $148有3個選擇程序,首先系𝑀𝑜𝑛𝑡 𝐵𝑙𝑎𝑛𝑐口味,然後到𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒,跟住到雪糕,𝑀𝑜𝑛𝑡 𝐵𝑙𝑎𝑛𝑐可選和粟/ 紫薯/ 黑朱古力,即表示顏色會系淺啡/ 紫/ 黑。外層𝑀𝑜𝑛𝑡 𝐵𝑙𝑎𝑛𝑐揀咗紫薯🍠班戟揀咗抹茶,雪糕揀咗黑芝麻🖤紫薯一條條外型十分治癒,口感非常綿密☺️班戟抹茶味比想像中濃💚有回甘,再裡面先系黑芝麻雪糕,芝麻雪糕向來系吾少人嘅選擇。

✿ 吉列黑豚玉子丼 $138

焙茶富士山
紫薯Mont Blanc班戟
  • 紫薯Mont Blanc班戟
2023-01-08 26 浏览
.PANCAKE SENMON……….原來銅鑼灣有間Pancake 專門店!!🤩今晚經過Fashion Walk先發現🙊一直都係日式疏乎厘pancake嘅狂迷😻🥞見到呢間門口好精緻嘅pancake專門店忍唔住即刻走入去🤩……….同朋友🧑🏻👩🏻‍🦰2個人叫左1️⃣香印提子班戟🍇($148)2️⃣泡菜芝士飯($128)3️⃣抹茶富士山($48)4️⃣焙茶富士山($48)………香印提子班戟嘅香印提子好甜多汁🤤好爽口,班戟好鬆軟😍細細份做飯後甜品剛剛好👍🏻……….泡菜芝士飯:泡菜&芝士一向都係perfect match✨夾埋一定好食!配上炸雞🍗炸雞好脆身,好新鮮💫輕食會跟一份沙律&餐湯,當日係粟米🌽湯🤤……….另一樣必叫嘅係飲品:富士山🗻!!!我地簡左抹茶富士山&焙茶富士山茶味好濃厚!!!奶好creamy!!🤩🤤………餐廳環境真係好igable🌟📸好似去左日本咁🤣🤣大家都可以去試下gogogo🧚🏻‍♀️
PANCAKE SENMON
原來銅鑼灣有間Pancake 專門店!!🤩
今晚經過Fashion Walk先發現🙊
同朋友🧑🏻👩🏻‍🦰2個人叫左
1️⃣香印提子班戟🍇($148)
2️⃣泡菜芝士飯($128)
3️⃣抹茶富士山($48)
4️⃣焙茶富士山($48)
………
……….
輕食會跟一份沙律&餐湯,當日係粟米🌽湯🤤
茶味好濃厚!!!奶好creamy!!🤩🤤
………
香印提子班戟
2022-12-28
香印提子班戟
  • 焙茶富士山
2023-01-07 26 浏览
今日去了一間在銅鑼灣的pancake專門店,主打無麩質的pancake,成間餐廳好有日式和室的感覺,仲有日式木系圓窗和可愛的貓🐱裝飾,打卡,還有一棵金黃色楓葉樹,更加充滿日本茶室的感覺🥰和栗Mont Blanc pancake $148表面的慕斯蓉可以選擇三種口味,和栗子,紫薯,黑朱古力,裡面的班戟都可以選擇原味,抹茶 ,朱古力口味,而夾心雪糕都可以選擇抹茶,石板街,黑芝麻,焙茶,雲尼拿和栗子口味,所以口味都很多,我地揀左栗子蓉,栗子味好香甜,入口即溶,口感十分細膩,而焙茶雪糕味道好出,搭配抹茶班戟,pancake都好鬆軟香印提子班戟 $148香印提子份量都有好幾大粒,口味清甜。而pancake有兩層,口味鬆軟又有蛋香味,空氣感都有,中間夾住好厚身的cream,好似食緊水果蛋糕咁,奶香味好濃郁,上面仲有雲尼拿雪糕,成個口味都好清新自然 ,口感都好豐富抹茶富士山/焙茶富士山 $48兩杯飲品的口味搭配差唔多,上面都係焙茶/抹茶芝士奶蓋,飲到茶味非常濃郁,芝士奶蓋好濃郁 厚身,質地都很順滑,玻璃茶具和內裡的花紋營造出富士山形,又有茶色和鮮奶的漸變色彩,成杯飲品好靚,打卡一流❤️

和栗Mont Blanc pancake $148

香印提子班戟 $148

抹茶富士山/焙茶富士山 $48
2023-01-07 16 浏览
嚟介紹特色餐廳啦🍽️仲記得以前去日本旅行嘅時候🇯🇵,都一定會留意吓當地嘅pancake店👾。但係估唔到前排喺銅鑼灣行街,竟然見到一間勁有日本feel嘅pancake專門店🫶🏻。既然可以唔使搭飛機就食到💺,就梗係要試吓啦❤️。睇返間餐廳嘅簡介,佢哋嘅pancake係主打無麩質㗎🥰,另外佢哋嘅食材係日本空運㗎🤩,喺質素上都有一定嘅保證!想知我食咗咩嘅,就一定要繼續睇落去😬。環境方面☝🏻我自己覺得餐廳嘅裝修,其實都幾有誠意😎。餐廳嘅裝修風格以木系為主🪵,當中都有啲帶有和風風格嘅裝飾🎎,比我嘅感覺真係好似去咗旅行食pancake咁🤪。喺呢度影相我覺得都會靚啲📷!食物方面✌🏻#焦糖燉蛋班戟配72%黑朱古力醬 ($148)首先想介紹嘅甜品係呢一個焦糖燉蛋pancake🥞。我自己覺得成個配搭都幾特別🫢,喺原味pancake上面放咗焦糖燉蛋🫡。講吓個味道先,燉蛋嘅口感好滑😚,而上邊焦糖化嘅效果都做得好好🤩。pancake底都夠晒鬆軟😬。另外黑朱古力醬真係好濃🍫,就算點多啲朱古力醬,食落都完全唔覺得漏🤤。#MontBlanc班戟($148)跟住要介紹嘅就係Mont Blanc pancake😍。餐廳仲可以俾
嚟介紹特色餐廳啦🍽️

環境方面☝🏻

食物方面✌🏻
#焦糖燉蛋班戟配72%黑朱古力醬 ($148)

#MontBlanc班戟($148)
跟住要介紹嘅就係Mont Blanc pancake😍。餐廳仲可以俾你自由配搭當中嘅口味添🥳,而我就揀咗和栗口味🌰,配抹茶pancake同抹茶雪糕🍵。外層睇落好似炒麵嘅栗子蓉,一放入口嘅口感就會即刻變成平時食開嘅栗子蓉😋。栗子蓉嘅份量夠晒多,如果大啖食嘅話好似真係食緊栗子咁㗎!至於抹茶pancake上邊有一層Cookie and cream🥳,抹茶雪糕食落都好清,仲要有半粒士多啤梨可以食🍓,所以pancake有嘅元素都幾豐富㗎,個人來講都幾滿意!

#抹茶富士山($48)
介紹完甜品,梗係要介紹飲品啦🫡。見到餐廳嘅富士山系列都幾受歡迎😗,今次就叫咗兩杯富士山系列嘅飲品🗻。首先要介紹嘅就係抹茶富士山,飲品嘅賣相真係好似富士山咁㗎👀。飲品入邊有超充足嘅抹茶粉同抹茶cream,所以抹茶味道真係好濃🍵,而下層就用咗鮮奶🥛。飲完之後令我覺得餐廳嘅抹茶product真係做得幾出色👍。

#焙茶富士山 ($48)
結構大致上同抹茶富士山差唔多。喺味道方面,我覺得焙茶嘅效果都做得幾好😌。飲完之後覺得焙茶係會帶多啲甜味🙏🏻,所以如果鍾意飲甜啲嘅飲品🫢,我覺得焙茶富士山會啱你多啲🤎。

評分以🌕表示(滿分為5)
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
Pancake Senmon 以無麩質日式班㦸為主打,以全日本空運食材,以獨家研發的技術製作出極具日本風味的班戟🥞蛋味香濃🥚店內採用了木系裝潢,有回到日本的感覺,適合下午茶🫖慢慢嘆😜,本身好鍾意❤️pancake🥞so sweet😋紫薯班戟 $148可以自選班戟同雪糕口味,最底層係鬆軟抹茶班戟,中間有焙茶雪糕,而最頂層係紫薯,紫薯味濃郁,甜度適中。 香印提子班戟 $148當造的香印提子,配上日本直送的濃厚忌廉,散發出清新提子香甜, 配上蛋香味十足的班戟,帶來極具多重口感的享受😎🍵抹茶富士山☕️焙茶富士山 🗻($48/杯)抹茶/焙茶奶蓋,成杯睇落似富士山先用匙羹品嚐一口400次抹茶/焙茶奶蓋的濃滑,再攪拌20個圈後品嚐到兩個層次的味道,最後攪拌後就喝到幼滑細緻

紫薯班戟 $148

香印提子班戟 $148

🍵抹茶富士山☕️焙茶富士山 🗻($48/杯)
抹茶/焙茶奶蓋,成杯睇落似富士山

2023-01-05 23 浏览
Pancake專門店都食過唔少,最近試咗呢間係銅鑼灣嘅Pancake店,除咗有pancake,日式甜品,仲有各款西餐,all day breakfast,適逢蟹季,連蟹黃為主題嘅鹹食都有,餐廳以木系裝修為主,仲有好多日系裝飾品同仿楓葉樹,好似嚟咗日本咁靚主食我哋order咗all day breakfast,surprisingly原來佢all day breakfast都有signature pancake㗎🥞整體都算幾多嘢食而且選取嘅食材都偏日系,有腸仔,薯餅,大啡菇,茄汁豆,蕃茄,沙律菜同紫菜流心蛋,值得一讚大啡菇裏面全部都係流心芝士醬,食落去超濃尾而且juicy,好正。嚟到依度當然唔少得叫佢哋嗰班戟,今次試咗伯爵茶無花果班戟,造型好精緻,細細件,面頭仲放咗蝴蝶裝飾。pancake鋪滿左無花果肉,即叫即整熱辣辣嘅班戟同埋伯爵茶雪糕,無花果肉一齊食,冰火口感,雪糕好香茶味,配埋無花果酸酸甜甜咁一齊食,增加層次感之餘亦都好refreshing食到最尾職員仲拎咗個好得意嘅招財貓貓過嚟,裏面啲糖任食㗎,為呢一餐畫上完美嘅句號

2023-01-05 79 浏览
𝟘𝟠.𝟙𝟙.𝟚𝟘𝟚𝟚📌Pancake 專門 (銅鑼灣)銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖🔎#hkfoodieat_銅鑼灣 💸人均消費: $150-200🌿評分: 4/5🈶加一服務費餐廳分類🔖 #hkfoodieat日本菜🎏 #hkfoodieat_cafe☕️偶然遇到呢間店舖就入咗去試吓🙌🏻呢間店舖嘅地理位置都算幾方便👻佢正正係位於食街對面嘅地舖✨餐廳嘅和風裝修非常別緻令人感覺非常悠閒放鬆🎍𐂂和牛漢堡班戟 ($158) 店舖主打嘅班戟非常軟熟🥞和牛漢堡扒上面有些許芝士醬作為調味🧀和牛食落非常有牛肉香而且夠厚💗配搭埋下面煎得非常香脆嘅炸薯餅令口感更加豐富🥳漢堡嘅生菜中和翻漢堡扒同薯餅嘅油膩感🥬漢堡上面有隻幾別緻蝴蝶做裝飾(原來食得的😹)份量對於男仔嚟講都足夠😗隨餐會附送湯同沙律🥗個人幾鍾意佢個胡麻醬沙律🧡𐂂日式雜錦便當 ($128) 呢個便當係佢哋嘅輕食系列之一🍱開蓋之後便當仲係冒緊煙的🎃玉子燒調味適中而且蛋味好重🍳炸雞非常香脆可口同埋內裡非常之熱🔥啲雞肉好嫩好多汁🐥蟹柳都好大條同結實🦀最正係個芝士牛肉漢堡扒😻牛肉味幾重之餘中間仲有邪惡嘅流心芝士😈飯嘅份量唔算多但因為配料好足所以食完會
𝟘𝟠.𝟙𝟙.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌Pancake 專門 (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
🔎#hkfoodieat_銅鑼灣

💸人均消費: $150-200
🌿評分: 4/5
🈶加一服務費

和牛漢堡班戟

𐂂和牛漢堡班戟 ($158)
隨餐會附送湯同沙律🥗個人幾鍾意佢個胡麻醬沙律🧡
日式雜錦便當
前菜

𐂂日式雜錦便當 ($128)
呢個便當係佢哋嘅輕食系列之一🍱開蓋之後便當仲係冒緊煙的🎃玉子燒調味適中而且蛋味好重🍳炸雞非常香脆可口同埋內裡非常之熱🔥啲雞肉好嫩好多汁🐥蟹柳都好大條同結實🦀最正係個芝士牛肉漢堡扒😻牛肉味幾重之餘中間仲有邪惡嘅流心芝士😈飯嘅份量唔算多但因為配料好足所以食完會好飽🫢惟一美中不足嘅係啲飯唔係太夠醬汁同埋偏淋😢
抹茶富士山

𐂂抹茶富士山 ($48)
呢個係餐廳嘅招牌飲品🍵店員推介飲法係要先飲一啖啲表層嘅手打抹茶忌廉🥰然後再攪勻將忌廉同下面嘅鮮奶融合😌抹茶味好濃郁而且有回甘🥹即使同鮮奶融合之後都保留到抹茶嘅香 味同濃度🌷
柚子物語

𐂂柚子物語 ($42)
其實係柚子梳打嚟🪴飲落唔會太甜不過柚子蜜味都幾岀幾濃🌻啲冰溶咗之後仍然有柚子蜜嘅甜味
和牛漢堡班戟
日式雜錦便當
前菜
抹茶富士山
📍 #銅鑼灣 Pancake專門店#羊羊在銅鑼灣#羊羊在港島一直都好想試下mont blanc,今次終於有機會了💁🏻‍♀️叫得pancake專門店,梗係大部分餐點都係pancake,但係都有輕食個啲🍱另外除咗pancake之外,仲有千層蛋糕,仲以為好流冇叫,點知見隔離枱叫又好似唔錯,有機會要試下🧏🏻‍♀️同埋有樣特別係食完會俾隻貓貓你,裡面有糖🍬人手唔知係咪唔夠,樓面得一個人,但出餐又唔會話好慢🤔同埋留意有最低消費每人$100,就咁兩個人叫個pancake同嘢飲都未必夠,所以最好叫一班fd嚟share👯👯‍♀️🌰和栗班戟Montblanc $148本身諗住試紫薯,點知冇貨🥲好有趣架啲pancake,可以揀要咩味嘅蓉/pancake/雪糕,我就揀咗抹茶pancake同黑芝麻雪糕,所以搞到味道其實都幾分離😂唔知係咪咁啱個日水準唔穩定,Pancake口感好粗糙,真係見到pancake啲泡好大,應該蛋漿打得未夠就煎pancake🥺作為pancake專門店做到咁嘅水準,真係幾失望🙍🏻‍♀️不過和栗都幾好味,同好輕盈咁,淨食都ok👌🏻🍫 法式熔岩朱古力班戟 $138好似有啲頹,係個pancake中間挖個窿
📍 #銅鑼灣 Pancake專門店

#羊羊在銅鑼灣
#羊羊在港島

🌰和栗班戟Montblanc $148

🍫 法式熔岩朱古力班戟 $138
好似有啲頹,係個pancake中間挖個窿倒啲朱古力落去,啲pancake好扁,食落冇咩空氣感,唔推薦食呢個😔

人均價錢 - ~$140+10%

評分-回頭指數(🥞🥞🥞🥞🥞滿分)
食物:🥞🥞
環境:🥞🥞🥞🥞
服務:🥞🥞🥞
2022-12-27 15 浏览
今次呢間係pancake專門店,環境都幾舒服,幾適合坐低同朋友飲杯嘢咁,必試佢既富士山系列飲品,真係好好飲。🔆Montblanc Pancake($1️⃣4️⃣8️⃣)佢可以自己配搭啲口味,我揀咗栗子🌰,成座山咁高🤣。入面有一球雪糕同埋一份pancake。估唔到栗子同焙茶雪糕都幾夾🥹,加埋一齊食好正。不過真係建議兩個人share比較好,一個人食容易食滯🤣。🔆焙茶富士山($4️⃣8️⃣)呢杯強推😍,超好飲!焙茶奶蓋好creamy好滑,好厚實,就咁飲都好滿足🥹。佢下面係牛奶,溝埋奶蓋飲都仲係好濃既焙茶味。🔆All day breakfast ($1️⃣1️⃣8️⃣)我自己都幾鍾意呢個早餐🤣,簡簡單單,仲可以食到pancake。個pancake 幾鬆軟,蛋香比較重,同朱古力味既好唔同。順便一提,塊薯餅好好食🥹,唔知係咪自己整。

🔆焙茶富士山($4️⃣8️⃣)

🔷 🥞 🎶 ℙ𝔸ℕℂ𝔸𝕂𝔼 𝕊𝔼ℕ𝕄𝕆ℕ - ℂ𝕒𝕦𝕤𝕖𝕨𝕒𝕪 𝔹𝕒𝕪〰️ 平日下晝喺銅鑼灣同好姊妹行街嗰陣經過百德新街,被和風設計嘅餐廳門面吸引,原來呢間就係之前喺IG見到想試好耐嘅Pancake專門店😳佢地主打無麩質日式Pancake,🇯🇵採用全日本空運食材嘅Pancake Senmon!〰️ 餐廳由外到內嘅裝橫都好靚,主打日式風格。暖色調嘅環境營造出休閑舒適嘅氛圍,還有很多貓貓🐱擺設😍櫥窗位有棵金黃色嘅小樹絕對是打卡位,可惜我哋去到個陣比較多人無得坐個邊打卡,不過餐廳都有好多其他小裝飾都增添唔少氣氛。🍽 🔹松露香燒帶子意大利麵(set)呢個輕食set有齊湯同沙律🥗當日餐湯係粟米🌽湯,好好飲😋主菜一上枱就聞到松露燒帶子嘅香味☺️帶子大大粒而且鮮甜爽口,意粉軟硬適中,味道比較清淡,藉此可以帶出帶子鮮味🤭➰🔹黑朱古力味Mont BlancMont Blanc可以自選Pancake和雪糕🍦味道,所以每一種配搭都會帶出不同口感☺️🔜選擇了原味pancake + vanilla icecream一上枱就已經聞到好香濃的黑朱古力🍫味道,我同友人唔太愛太甜的朱古力🍫,恰巧外層佈滿72%黑朱古力絲,不會
🔷 🥞

🍽

🔹松露香燒帶子意大利麵(set)
呢個輕食set有齊湯同沙律🥗
當日餐湯係粟米🌽湯,好好飲😋

🔹黑朱古力味Mont Blanc

一上枱就已經聞到好香濃的黑朱古力🍫味道,我同友人唔太愛太甜的朱古力🍫,恰巧外層佈滿72%黑朱古力絲,不會太甜😂
朱古力絲包住香滑嘅雲尼拿雪糕同蛋味香濃嘅原味pancake😋味道好夾,而且又唔會太甜,啱晒愛朱古力🍫但怕甜既嘅我哋🤣🤣

🔹柚子物語

呢幾日天氣好似又變暖,行到餐廳時,朋友話點都要是飲杯凍飲🤭
🔜
要讚一讚整飲品嘅員工,唔會吝嗇柚子加到飲品內☺️清香柚子配以梳打,酸酸甜甜幾好味。

🔹培茶富士山

愛培茶的Ella一睇到餐牌就即點,上枱時用富士山🗻造型嘅杯盛載,可以先品嚐面層400次嘅濃郁奶蓋,再攪拌20圈係另一番口感,最後完全攪勻享受又滑又香濃嘅培茶奶蓋😋
🔜
培茶奶蓋好棉滑濃密,加上培茶甘甜,味道好濃郁😋最重要飲極茶味都好香濃,唔會有苦澀味道🤭

🔍 題外話

員工好Nice,我們到達時間是剛剛係忙碌午餐時段後,就算好忙佢哋都好有禮貌對答😝
係結帳時,店員仲會拎貓貓🐱比我哋揀糖果,一個完美嘅句號😎

📌 Pancake 專門
📍 銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
2022-12-20 32 浏览
🎐日式輕食午餐🎐推介指數❤️❤️❤️❤️🤍位於百德新街的餐廳,以木和水泥裝潢,主要提供輕食和甜品,每個座位都有藤籃給客人放置隨身物品點選輕食/丼飯套餐,同樣包括主菜、餐湯、沙律、主菜及茶,價錢HKD128+🐚 Truffle Grill Scallop ✨ 3隻香煎帶子配忌廉汁意大利,份量比較適合女生輕食;松露忌廉汁濃稠一點會更掛汁;是日餐湯粟米湯有粟米粒增加口感🐽 Japan Tonkatsu Donburi ✨ 擺盤比較有儀式感,3件吉列黑豚肉不油膩,半熟玉子是白飯神偷🗻Hojicha Fujisan & Matcha Fujisan✨綿滑焙茶/抹茶富士山奶蓋,Menu上建議先品嚐濃厚醇滑奶蓋、攪拌20圈後飲到味道變化,最後充分攪拌品嚐幼滑口感;焙茶味道輕柔、抹茶比較突出🌟整體飲品比較深刻、環境及服務加分☺️
🎐日式輕食午餐🎐
推介指數❤️❤️❤️❤️🤍

Truffle Grill Scallop

🐚 Truffle Grill Scallop
Japan Tonkatsu Donburi

🐽 Japan Tonkatsu Donburi
Hojicha Fujisan
Matcha Fujisan

🌟整體飲品比較深刻、環境及服務加分☺️
  • 焙茶富士山
2022-12-19 89 浏览
Badboy最近見好多人嚟呢間餐廳打卡,啲pancake賣相好吸引😍鍾意食pancake嘅badboy又點會無動於衷🤤即刻約埋朋友專程過海嚟打卡!舖頭個櫥窗、舖內佈置、甜品賣相全部都好靚呀!📸和風木系設計,同朋友食吓嘢傾吓計好舒服☺️🗻焙茶雪山斑戟$138雪山造型肥嘟嘟好可愛🤭badboy掙扎咗好耐要焙茶定抹茶好,個人覺得抹茶隻色會靚啲😆不過都想試吓佢個焙茶味。呢度嘅甜品唔係得個樣😃食落都好好食,焙茶味好香濃,蛋白輕飄飄配埋入面嘅雲尼拿雪糕,係入口即融嘅幸福感啊🥰仲有軟棉棉嘅原味pancake😋🍫Mont Blanc Pancake$148跟住點少得試埋佢個Mont Blanc Pancake🤤賣相超特別,外層badboy揀咗黑朱古力,班戟揀咗抹茶味,雪糕就石板街味。呢個組合幾好食😋外層黑朱古力一啲都唔甜,但都唔會苦,口感好特別,一種沉實感🤭底下包住嘅石板街雪糕非常推薦,佢嘅棉花糖唔會好甜而且超滑,又係會帶嚟幸福感嘅口感😍抹茶味pancake唔會太搶味,三者加埋口感同味道都好有層次🤤。🍵抹茶富士山$48又係必點打卡飲品,影相靚味道正👍🏻首先食一啖頂層濃厚醇滑嘅400次奶蓋先🤤之後攪20圈

🗻焙茶雪山斑戟$138

🍫Mont Blanc Pancake$148

🍵抹茶富士山$48
又係必點打卡飲品,影相靚味道正👍🏻首先食一啖頂層濃厚醇滑嘅400次奶蓋先🤤之後攪20圈試埋兩一個口感,最後完全攪勻就會係好幼滑嘅口感☺

☕️Dark Mocha$42
朋友叫咗杯Dark Mocha,香濃幼滑,仲用立體貓貓杯裝住,幾得意。

仲有好多甜品賣相好吸引好想試☺️下次有機會再嚟食埋其他🤤🤤