2022-12-18 22 浏览
平時間唔時都鍾意黎百德新街,鍾意佢旺中帶靜,有旅行嘅感覺🧳,店員會好貼心會介紹餐廳嘅餐牌,服務態度好好🥰,走嗰陣時仲會有啲日式糖果🍬,幾窩心抹茶蕨餅班戟🍵🥞 ($118)有香濃嘅抹茶味🍵,班戟夠濕潤鬆軟,仲有兩糕嘅抹茶雪糕同雲呢拿雪糕🍨,仲有少少紅豆🫘,軟糯起沙,味道有少少偏甜,但配咖啡就啱啱好和粟班戟 Montblanc🌰🥞 ($118)超級靚靚,栗子雪山,有好多栗子蓉🌰,細清香濃,入面仲有原味班戟,輕盈蓬鬆,有蛋香味,再加埋栗子雪糕🌰👍🏻焙茶富士山🗻($48)大推❤️❤️❤️,賣相層次好靚,焙茶奶蓋經過四百次打發,香醇可口,味道十分濃郁,之後同牛奶攪勻,口感更加絲滑👍🏻Latte☕️ ($42)中上水平,咖啡豆仲帶有少少杏仁味

抹茶蕨餅班戟🍵🥞 ($118)

和粟班戟 Montblanc🌰🥞 ($118)

焙茶富士山🗻($48)

Latte☕️ ($42)
中上水平,咖啡豆仲帶有少少杏仁味
2022-12-16 37 浏览
行完Donki想去搵食,想食個下午茶及甜品,附近都有好選擇‼️ 環境係和風設計,真係充滿日本風✨和牛漢堡班戟Pancake 漢堡甜鹹嘅搭配,特別得來有幾夾💕 pancake好鬆軟又有實在感,從充滿蛋香🥰和牛扒超厚又濃肉味~好濕潤柔軟💕配埋薯餅及生菜,充滿口感🥰日式草莓班戟賣相好精緻,好有冬天嘅感覺💕Pancake口感實在又鬆軟,新鮮士多啤梨好清甜,連Cream及朱古力醬整體好夾💕焙茶富士山及抹茶富士山富士山系列都係400次奶蓋制作✨ 跟店員推介,先飲一啖濃郁充滿茶香嘅奶蓋,再攪拌20下,將所有野融為一體,飲落好香滑綿密,質地細緻如慕絲,不愧係人氣推薦🥰

和牛漢堡班戟

日式草莓班戟

焙茶富士山及抹茶富士山

2022-12-16 36 浏览
有人應承帶我去食 Pancake 😍 揀左好耐終於比我揀左銅鑼灣呢間 Pancake Cafe!入到去真係立刻心心眼 😍 勁和風裝修勁有心機 ❤️ 有好多貓貓,而且擺設都好日系 feel,超靚 🫶🏻和栗 MONT BLANC幼滑嘅栗子絲舖喺原味pancake上面,中間夾住芝麻味雪糕,一啖食落去栗子感滿滿,仲有淡淡芝麻香,おいしい 🤤 MONT BLANC 可以揀黑朱古力或者紫薯, pancake除咗原味之外,亦都仲有綠茶味同埋朱古力味,雪糕更加有六個口味可以揀添!春雪·初開呢個超靚超好玩,仲要勁好食!😍 勁香奶味嘅忌廉,配合埋莓果醬夾心,酸酸甜甜好滋味呀 😋 焙茶富士山·抹茶富士山以 400 次咖啡嘅概念製作嘅特色飲品,先飲一啖奶蓋,再慢慢攪勻仔細品嚐,兩款嘅茶味都好香,焙茶就口感輕盈一啲,綠茶就濃少少,配合埋靚靚嘅富士山杯,真係又睇得又飲得 🥰呢度真係好好 feel,超級和風嘅裝修,細心D睇你會發現好多小地方,佢哋都有落到心機,周圍都係得意嘅貓貓 😍 我覺得自己好似去咗日本嘅甜品茶室度啊 🫶🏻

和栗 MONT BLANC

春雪·初開

焙茶富士山·抹茶富士山

甜品時間~一般嚟講Mont Blanc 係栗子味,不過喺Pancake專門就有其他味。食咗:🥢Mont Blanc Pancake $148 (紫薯蓉+抹茶Pancake+焙茶雪糕):一個甜品兩個人都夠食,食食吓會覺得有啲膩。如果同有選擇困難嘅朋友食,可能要一早夾定。因為要揀外層(3款)、內裏嘅Pancake(3款:原味/抹茶/朱古力)同夾心雪糕(6款)🫢-外層可揀栗子/紫薯/朱古力味。用同樣嘅原理,將栗子/紫薯蓉/朱古力擠成一絲絲,鋪滿成個pancake,好似雪山咁都幾震撼。-紫薯蓉本身已經有甜味,連口感實在嘅Pancake、忌廉一齊食,多重口感。食頭幾啖都未見雪糕,心諗個雪糕放咗喺邊🫢食多幾啖就見到原來佢喺正中間。結果係食到一半因為太甜就停咗口🙊-☕️焙茶富士山$48:呢杯飲品就係早兩年好hit嘅400次咖啡變奏版,咖啡漿換上焙茶/抹茶漿放喺冰凍鮮奶上面,又一個山🗻上枱後店員有介紹多次飲法。👉🏻先唔好攪勻,直接飲一啖焙茶漿,再攪勻飲。焙茶粉用得多,攪勻之後就係一杯味道非常濃嘅凍焙茶Latte。-除咗甜品,仲有便當、輕食供應。可能熱潮已過,去食嗰陣唔使排隊,之前Bookmark咗嘅又可

食咗:
紫薯Mont  Blanc
一個甜品兩個人都夠食,食食吓會覺得有啲膩。

焙茶富士山

除咗甜品,仲有便當、輕食供應。可能熱潮已過,去食嗰陣唔使排隊,之前Bookmark咗嘅又可以去食。

埋單嗰陣會有糖派
2022-12-11 605 浏览
聖誕係我最鍾意既節日🎄今年周圍既聖誕氣氛都好左好多, 勁有買禮物既意慾 係Fashion Walk shopping到腳仔攰, 見到呢間日式和室feel既甜品店就入左去啦 門口有好靚既楓樹🍁同黃金許願井有打卡位得黎又坐得舒服唔駛跪我特別鍾意呢個圓窗位置, 好有feel呢度有鹹有甜, 不過都係甜品最吸引我 凍凍地既天氣最岩食栗子🌰香甜既天然栗子蓉整到每條1mm, 口感更加豐富自選內餡就揀左真係有粒粒芝麻既超濃郁黑芝麻雪糕, 同埋🍵抹茶pancake, 味道夾得黎又好有層次 呢款算係份量比較大既甜品, 兩個人share都okkMont blanc甜品仲有紫薯口味同朱古力口味, pancake味道都有三種揀, 而雪糕口味就有六種選擇, 個人化得黎佢俾既選擇之間都唔會夾左d怪味出黎另一款🏔️雪山就係用meringue既原理將焙茶奶打發後再用火槍燒一燒, 做到外脆內綿既口感🥚裡面又係好有層次咁包住雲呢拿雪糕🍦同埋原味pancake, 今次pancake係原味就更加感受到gluten-free得黎又夠moist既米班戟, 又真係幾特別🥞飲品係走日系cafe路線🇯🇵 富士山系列係用400次咖啡既概念打
門口有好靚既楓樹🍁同黃金許願井

有打卡位得黎又坐得舒服唔駛跪

我特別鍾意呢個圓窗位置, 好有feel

呢度有鹹有甜, 不過都係甜品最吸引我
凍凍地既天氣最岩食栗子🌰

香甜既天然栗子蓉整到每條1mm, 口感更加豐富
和栗班戟mont blanc

呢款算係份量比較大既甜品, 兩個人share都okk

另一款🏔️雪山就係用meringue既原理
焙茶雪山

將焙茶奶打發後再用火槍燒一燒, 做到外脆內綿既口感🥚

焙茶雪山

飲品係走日系cafe路線🇯🇵 富士山系列係用400次咖啡既概念打發抹茶奶🍵, 呷一口表面既濃抹foam先再攪勻下面既奶🥛, 係menu已經好貼心咁有教學

抹茶富士山

另一款竹炭latte就真係有咖啡成份既, 比較香濃而唔會淨得奶味, 拉花仲好靚☕️
黑炭拿鐵
抹茶富士山
黑炭拿鐵
  • 和栗班戟
  • 焙茶雪山班㦸
2022-12-09 40 浏览
《Pancake Senmon_ Pancake專門店》行行下街經過呢間好別緻既甜品店環境真係好靚🥰充滿住日本風🇯🇵重有栗子控🌰必食既mont blanc‼️點可以唔試🥰睇翻佢社交平台先知佢既日式班㦸係gluten-free‼️重以全日本空運食材☺️品質嘅保證.__. .__. .__.🐥🐥🐥.__. .__. .__.🐥 Pancake Senmon 🐥<和粟Mont Blanc班戟🌰🥞>必食‼️‼️一黎好Igable二黎真係幾好食好高質😋粟子味🌰好濃郁之餘 唔過甜👍🏻Mont Blanc好綿密 真係好正☺️好難整到咁好食‼️栗子控表示超幸福☺️☺️☺️入面我地揀左培茶雪糕同朱古力班戟雪糕都幾重培茶味🍵佢既班戟偏向似蛋糕 幾特別三個match埋唔會有違和感果然係招牌👍🏻👍🏻👍🏻💰$148<抹茶富士山>必點飲品之一😍佢menu介紹有3個steps一杯飲品👉🏻變出3種享受💕一、先用匙羹品嚐400次奶蓋👉🏻奶蓋細滑 做到濃而不苦既抺茶味🍵二、攪拌20個圈後再品嚐👉🏻兩種口感 先係抺茶奶蓋 後係鮮奶 但會偏重奶味 三、充分攪拌後再次品嚐👉🏻變成細滑順口既抺茶鮮奶 但抹茶就變相無咁
《Pancake Senmon_ Pancake專門店》

一、先用匙羹品嚐400次奶蓋
👉🏻奶蓋細滑 做到濃而不苦既抺茶味🍵
二、攪拌20個圈後再品嚐
👉🏻兩種口感 先係抺茶奶蓋 後係鮮奶 但會偏重奶味
三、充分攪拌後再次品嚐
👉🏻變成細滑順口既抺茶鮮奶 但抹茶就變相無咁出

💰$42

總結:強烈推薦比栗子控既朋友仔 真係好好食

回頭率 :🐥🐥🐥🐥🐥/5

2022-12-09 35 浏览
◦•●◉✿✿◉●•◦ 👵🏻👴🏻每次去日本旅行都一定會食日式Pancake 仲要每日都食一次😆有日👵🏻👴🏻去開銅鑼灣行街經過見到呢間小店覺得好靚 令我地有返到日本既感覺🥲所以就試下啦😎⁡裝修以和風設計為主🎐 打卡影相啱哂🫶🏻食完之後真係好掛住日本🥹😂⁡❀ 香印提子雪糕班戟🥞小店以無麩質日式班戟為主打,第一次試Gluten free嘅Pancake,覺得蛋香味十足~ Pancake配左忌廉好濃好creamy,香印提子好甜,仲有雪糕,三樣夾埋一齊好match🥰⁡❀ 黑摩卡班戟🍫👵🏻作為朱古力lover,一見到呢個就即刻決定要試😆 試完覺得絕對無失望🤎Pancake 配上濃濃朱古力醬、咖啡味嘅堅果,仲有石板街雪糕(👴🏻最愛!!)~ 每一啖都可以點D朱古力醬一齊食,呢個配搭真係好Prefect🫶🏻⁡❀ 抹茶&焙茶富士山🗻睇Menu見到覺得呢杯飲品好靚,所以就想試下☺️店員推薦👵🏻👴🏻先飲一啖奶蓋,然後再撈埋特濃嘅日本牛奶🥛一齊飲,兩種滋味🤎一試個奶蓋真係好香~ 以手打方式製作呢一層嘅奶蓋真係心機之作,怪唔之得咁滑🥰配埋日本牛奶感覺好rich~ 相對之下比較喜歡抹茶富士山🍵Overall覺得呢間小
◦•●◉✿✿◉●•◦

香印提子雪糕班戟🥞

❀ 黑摩卡班戟🍫
黑摩卡班戟🍫

❀ 抹茶&焙茶富士山🗻
睇Menu見到覺得呢杯飲品好靚,所以就想試下☺️
配埋日本牛奶感覺好rich~
相對之下比較喜歡抹茶富士山🍵
焙茶富士山🗻
抹茶富士山🗻

Overall覺得呢間小店好舒服
Pancake好好味🤤
餐具好靚
而且店員都好有禮貌
下次想再試其他Pancake口味😙
推薦俾鐘意食Pancake嘅朋友啊~

😋: 𝟟.𝟝/𝟙𝟘
2022-12-06
下午茶
黑摩卡班戟🍫
抹茶富士山🗻
  • 黑摩卡班戟
呢間pancake餐廳裝飾好日式同埋甜品都好精緻🇯🇵適合女孩子們黎打卡🌸 ♡ 黑朱古力Mont Blanc pancake $148揀咗黑朱古力 + 朱古力pancake + 石板街雪糕🍫🍫🍫味道十分濃郁 三重朱古力享受😍不過最外面既朱古力男友人覺得比較甜 大家可以跟據都自己喜好揀唔同既口味(和粟 / 紫薯 / 黑朱古力 )  ♡ 焙茶雪山 $138賣相好似火山咁 最外層係焙茶蛋白 再用火槍燒好濃既焙茶味🥰 裡面有雲呢拿雪糕同原味pancake🥞 ♡ 抹茶富士山 $138♡ 焙茶富士山 $138 最多人點就係呢2款富士山飲品 飲果陣都有教學㗎😆|首先試一啖最頂既400次既奶蓋 |然後攪拌20下就會飲到2個層次既味道|最後將牛奶同茶攪拌至融合 2款茶味突出 味道唔算好甜 可以中和油膩感🫶🏻 .最後仲有個招財貓擺設放糖果好可愛🥰🍬

♡ 黑朱古力Mont Blanc pancake $148

|最後將牛奶同茶攪拌至融合

2款茶味突出 味道唔算好甜 可以中和油膩感🫶🏻

最後仲有個招財貓擺設放糖果好可愛🥰🍬

2022-12-08 24 浏览
成間店舖裝修都係滿滿的🗾日本風🏯仲有好多貓貓擺設😻下午茶時間去都差唔多坐滿哂人,要讚下咁忙但所有店員都服務好好好有禮貌👍🏻和牛漢堡班戟🍔手打和牛配芝士、薯餅、生菜,分量十足,食落清新、和牛juicy!Mont Blanc 班戟秋冬之選~我哋揀咗和粟配朱古力班戟同粟子雪糕🌰 栗子味勁濃阿!粟子雪糕入面仲有栗子粒粒,甜度適中🥹好好食 2個人share剛剛好焙茶富士山🗻焙茶奶蓋超濃又滑!要試完奶蓋先再攪勻飲。個人覺得如果甘味更重會更正🫢Dark Mocha 不會太甜👍🏻咖啡豆好香☕️埋單之後店員仲會拎貓貓過黎有得揀糖食😻雖然係專門戟但有好多唔同選擇丼飯、蟹粉丼嗰啲都好吸引,下次再戰!💰$150-200pp🤎回頭率 85%🤍Pancake Senmon銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

和牛漢堡班戟🍔

Mont Blanc 班戟

焙茶富士山🗻

Dark Mocha
不會太甜👍🏻咖啡豆好香☕️

埋單之後店員仲會拎貓貓過黎有得揀糖食😻

雖然係專門戟但有好多唔同選擇
丼飯、蟹粉丼嗰啲都好吸引,下次再戰!

💰$150-200pp
🤎回頭率 85%
🤍Pancake Senmon
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
2022-11-17
  • 芝士和牛漢堡班戟
🥞愈出愈精緻 👩🏻👦🏻去左銅鑼灣人氣店食佢地既Mont Blanc舖頭裝潢好靚 和式路線 仲有唔少聖誕deco 非常有氣氛🍠Mont Blanc pancake (💰$148)有3款口味 黑朱古力 🍫紫薯🍠和栗🌰今次我地揀左紫薯🍠+ 原味pancake 🥞+ 栗子🌰雪糕紫薯絲Layer好立體 原味pancake 可以突出紫薯味道紫薯蓉好厚身 而已味道好重 甜甜的 滿滿幸福的感覺☺️🍯焦糖燉蛋班戟配72%黑朱古力醬🍫(💰$148)Pancake 上邊放左厚厚的焦糖燉蛋比例1:1 燉蛋好滑身🍳焦糖脆面口感食落仲可以加埋72%黑朱古力醬🍫味道即刻變得更濃 朱古力控可以一試😍🗻抹茶富士山 / 焙茶富士山 (💰$48)‼️必試飲品方面揀左兩款最igable 既兩款富士山加上本身好鐘意抹茶焙茶🍵☕️將抹茶焙茶打成奶蓋 先飲奶蓋 味道又濃又滑😍😍抹茶味道相對較濃 而焙茶就相對易入口 帶少少甜味奶蓋飲左咁上下攬均 茶味都唔會話變淡👍🏻👍🏻

舖頭裝潢好靚 和式路線 仲有唔少聖誕deco 非常有氣氛

🍠Mont Blanc pancake (💰$148)
有3款口味 黑朱古力 🍫紫薯🍠和栗🌰
今次我地揀左紫薯🍠+ 原味pancake 🥞+ 栗子🌰雪糕
紫薯蓉好厚身 而已味道好重 甜甜的 滿滿幸福的感覺☺️

🍯焦糖燉蛋班戟配72%黑朱古力醬🍫(💰$148)
Pancake 上邊放左厚厚的焦糖燉蛋

將抹茶焙茶打成奶蓋 先飲奶蓋 味道又濃又滑😍😍
抹茶味道相對較濃 而焙茶就相對易入口 帶少少甜味
奶蓋飲左咁上下攬均 茶味都唔會話變淡👍🏻👍🏻
2022-12-07 18 浏览
今次去咗銅鑼灣嘅Pancake Senmon 🫶🏻除咗pancake 同甜品佢仲有其他輕食選擇👍🏻⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆▫️和栗Montbtanc Pancake 🌰 🥞($138)7/10栗子蓉份量夠多好Soft🫶🏻 Pancake揀咗朱古力味🤣唔會太甜配埋栗子雪糕都幾夾🥳•▫️香印提子Pancake🍇🥞($138)7/10提子好清甜🥰cream 唔會好膩🫶🏻仲有雲呢拿雪糕🥳•▫️焙茶/抹茶富士山🗻🍵($48)8/10兩杯都好高質🫶🏻面頭焙茶/抹茶Cream 好濃郁🥳建議可以先試面頭嘅cream再mix 埋底嘅鮮奶🥰 上面嘅cream好似奶蓋咁😘好濃郁😆⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆

▫️香印提子Pancake🍇🥞($138)7/10
提子好清甜🥰cream 唔會好膩🫶🏻仲有雲呢拿雪糕🥳

▫️焙茶/抹茶富士山🗻🍵($48)8/10
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
今次黎到呢間裝修好和風既餐廳😍啲裝飾好可愛 最難忘既係埋單嗰陣店員會拎隻貓貓裝住啲糖比你拎黎食 幾特別✨💕松露香燒帶子配烏冬 $128輕食系列都會跟埋餐湯沙律同茶🤍我地揀左松露香燒帶子 可以配意粉 烏冬或者飯🤤份量唔算多 汁比較稀 好難掛到汁🥲味道比較淡 正正常常 帶子有輕輕燒過 足足有3粒咁多😍都算鮮甜同大粒💕松露蛋黃醬香辣雞翼 $78份量比想像中多好多 有成7隻咁多😍都幾抵食😋啲雞翼熱辣辣 好香口 仲幾juicy添😚不過個人覺得有少少偏辣 但又不停想食落去咁🤣另外仲配左松露蛋黃醬 黑松露味都好重🤤但就同香辣雞翼唔係好夾🥲配薯條好似會夾啲 不過整體黎都唔錯既🤤💕日式草莓班戟 $138叫左個pancake試下🤤冬天季節緊係要嗌返個士多啤梨🍓pancake🥞😍啲士多啤梨大大粒 酸酸甜甜😋都幾多粒下 兩層既pancake再夾左士多啤梨同忌廉 超邪惡啊😈Pancake好濃蛋香味 空氣感都幾重🤣忌廉完全唔漏 連埋🍓一齊食 超清新既感覺✨唔經唔覺就食曬成個🫣💕抹茶富士山 $48💕焙茶富士山 $48又比富士山野飲吸引左🙈其實400次奶蓋既抹茶同焙茶鮮奶🤤奶蓋超級厚好濃郁😋焙茶味好重 超鍾意😍抹茶就

💕松露香燒帶子配烏冬 $128

💕松露蛋黃醬香辣雞翼 $78

💕日式草莓班戟 $138

💕抹茶富士山 $48
💕焙茶富士山 $48
又比富士山野飲吸引左🙈其實400次奶蓋既抹茶同焙茶鮮奶🤤奶蓋超級厚好濃郁😋焙茶味好重 超鍾意😍抹茶就比鮮奶搶左味🥲抹茶味冇咁重🙈推薦大家試下焙茶富士山🗻💜
  • 焙茶富士山
Pancake 專門 Pancake Senmon📍銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖第一次五星評!第一次五星評!第一次五星評!好重要,所以講三次!食完拉麵,我同朋友想去埋同區好受歡迎嘅pancake semon食嘢。之前睇相已經覺得佢哋嘅甜品同飲品好photogenic,所以都想嚟打打卡,拍低這境界!佢哋嘅嘢食唔係虛有其表㗎,唔單止睇得,仲好好食添,而且環境舒服好有日本風,今次就分享下我哋呢晚嘆咗啲咩啦! 💰$148日本和栗Mont Blanc班戟 🌰相信有留意開香港甜品嘅大家都唔會對呢個Mont Blanc pancake感陌生,佢實在係太icon太適合打卡啦!我第一次見到人分享嘅時候,仲以為係炒麵嚟,點知原來係一個咁精緻嘅甜品!呢個Mont Blanc系列有三種口味可供選擇,我哋揀咗和栗,而pancake就揀咗原味,配埋六選一嘅焙茶雪糕,組成我哋眼前呢個巨型栗子塔!我哋好surprised上檯嘅實物同圖片係一模一樣咁濟,勁難得會見到圖文相符嘅嘢食,好感動!栗子絲幼細但味道好濃郁,一大啖食就好似食緊一大啖栗子蓉,但佢又唔似一般嘅粟子蛋糕咁死甜同膩,我哋8成飽住咁去食都唔怕佢滯到
Pancake 專門 Pancake Senmon
📍銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

💰$148
日本和栗Mont Blanc班戟 🌰

栗子絲幼細但味道好濃郁,一大啖食就好似食緊一大啖栗子蓉,但佢又唔似一般嘅粟子蛋糕咁死甜同膩,我哋8成飽住咁去食都唔怕佢滯到食唔落!𥚃面嘅焙茶雪糕存在感唔高,味道偏清淡,唔怕喧賓奪主搶咗栗子嘅氣味。

話晒都係pancake專門店,當然要試真啲佢個pancake啦。我食過唔同種類嘅pancake,有soufflé pancake啦,American style pancake啦⋯⋯但呢種口感嘅pancake真係第一次食,佢口感介乎於厚實同鬆軟之間, 唔似前者咁入口即溶,但又無後者咁油膩,係一個好特別嘅口感。餐廳標榜以全日本空運食材整出無麩質日式班㦸,人人都啱食!

💰$118
蘋果金寶班戟 🥧
我一向都好鍾意食apple crumble同apple pie,但無論美式或日式,只要係用酥皮或牛油皮做餅皮嘅,食得多都會覺漏,好味但唔食得多。呢個apple crumble pancake就恰到好處喇,同樣有勁香肉桂味,蘋果蓉同crumble都似足晒真正嘅咁,但因為換咗pancake做底,整個甜品變得輕盈得多,唔會膩或者食幾啖就飽。我好欣賞佢用貓貓裝置來上碟,好可愛好有玩味。其實除咗呢個甜品,成間店舖都有好多貓嘅元素,啱晒我呢啲愛貓之人!

Crumble上面放住一球凍冰冰嘅雲呢拿雪糕,每次同朋友食到一啲一冷一熱嘅食物,佢都會話要用冰火二重奏來形容。但今次佢好興奮咁講話除咗有冰有火,連個蘋果都好夾,一啖食落去有三重口感,係前所未有嘅體驗!佢一向都唔係特別喜歡食甜品,或者應該係話無咩機會試到唔同款式嘅甜品,同我好唔同。但佢就覺得呢個係目前為止,佢食到最好食嘅一個甜品,可想而知個評價有幾高!終於知道食到好味嘅甜品係咩感覺呢?放心交俾我,等我帶你食多啲甜品啦!

抹茶富士山 🗻
我唔係一個特別好飲品嘅人,但只要係有奶嘅飲品,我都好鍾意飲!而識得我耐嘅朋友同我去親cafe,基本上都識得幫我叫杯green tea / matcha latte,因為我唔飲咖啡但又勁愛奶同茶!睇menu見到呢杯咁精緻嘅抹茶鮮奶,就已決定落單!

佢嘅茶奶比例接近4:6,奶好香醇,唔會有好種好怪嘅假鮮奶味;抹茶奶蓋好清新好滑,飲落唔會有鞋鞋嘅茶葉質感。我跟menu教咁先試一啖抹茶奶蓋,好正!然後再攪拌20下,就飲到一杯好滑好順口嘅latte啦!

焙茶富士山 🗻
如果同樣鍾意飲奶,但又想飲到茶味濃口感rich嘅可以試吓呢杯焙茶鮮奶。我見佢介紹寫住400次焙茶奶蓋,應該係打個奶蓋嘅次數同令到佢好濃厚綿密嘅意思。的確,就咁試個奶蓋已經飲到佢陣天然嘅茶香,雖然甘甜無苦澀味,但絕對唔係後天加工嘅糖水甜。我同朋友一飲第一啖都露出勁滿足嘅笑容,呢種笑容從心而發,呃唔到人。呢個亦係我點解會想寫ig food reviews嘅原因之一,就係想用文字記錄低食到唔同食物時嘅幸福感。

總括而言,成個用餐體驗係非常享受!食每一樣嘢、飲每一樣嘢都有耳目一新嘅感覺!而且睇得出無論擺盆、裝修、定係招待客人方面,餐廳都落咗好多心事。喺用餐期間見到嘅職員,不論係侍應定咖啡師,都好專心認真咁做緊自己崗位要做嘅嘢。

雖然食完拉麵隔咗一個鐘無耐就食呢餐,但嘢食實在太好食,所以我哋清晒所有杯杯碟碟上面裝住嘅嘢!佢嘅環境真係又靜又舒適,我哋去食當日唔算特別多客人,但相信坐滿晒都唔會迫迫夾夾或者好嘈,衷心希望有多啲人認識佢哋,幫襯吓呢啲咁高水準嘅餐廳!
  • 焙茶富士山
  • 和栗班戟
  • 蘋果金寶班戟
2022-12-06 19 浏览
< Pancake Senmon >行街食飯直落梗係甜品啦😗 地方都幾闊 坐得舒服👍🏻 一路傾一路食咁就一晚啦🤭-Chestnut Mont Blanc $148睇賣相就知係女仔必嗌!!😆 Mont Blanc系列有幾款味道 可以自己揀返中意既😉秋冬咁當然試下粟子🤎 岀面包滿哂粟子蓉🌰啲醬都非常滑 切開入面會見到pancake同雪糕 都係有得揀味嫁 揀左原味pancake同粟子雪糕 層次分明仲有啲cream夾埋 超滿足既甜品👻芝士和牛漢堡班戟 $158將burger個包變左做pancake既鹹食🤔 個和牛漢堡都唔錯 有肉汁又唔會好油 仲夾左塊薯餅係中間 不過唔知係咪日式料理都係偏甜🤭玄米茶 $38抹茶富士山 $48飲品都係正常無咩特別~ 茶具幾靚好岩打卡📷 抹茶富士山值得一試 個抹茶top打得幾厚實 加埋個奶好似一杯野可以兩個口感咁🍵-📍 Pancake Senmon銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
< Pancake Senmon >
Chestnut Mont Blanc $148

芝士和牛漢堡班戟 $158

玄米茶 $38
抹茶富士山 $48
📍 Pancake Senmon
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
尼間Pancake Senmon一開嘅時候好轟動,因為有和栗専門紗織,而家唔使排隊,終於可以去試吓🙈一入到舖頭就覺得好似去咗日本咁,採用咗大量木嘅傢俬,成個感覺係日式茶室配上日系擺設,仲有好多招財貓嘅擺設🐱我梗係叫咗最出色嘅和栗紗織,可以自由配搭唔同嘅組合,包括:口味:和粟、紫薯、黑朱古力班戟:原味、抹茶、朱古力雪糕:抹茶、石板街、黑芝麻、雲呢拿、栗子我簡左和粟口味,配抹茶班戟+ 抹茶雪糕,抹茶味超出,甜而不膩,估唔到加埋和粟都好夾,和粟咁樣整細滑香濃🥞同埋可以食到唔同嘅層次另外仲叫咗和牛漢堡班戟,估唔到呢度都有鹹味pancake,Pancakes 鬆軟、濕潤度適中~漢堡扒都好juicy。識落就係更加鬆軟嘅漢堡包咁🙈令外都叫咗一杯black coffee 同,焙茶latte 🥰

我梗係叫咗最出色嘅和栗紗織,可以自由配搭唔同嘅組合,包括:
口味:和粟、紫薯、黑朱古力
班戟:原味、抹茶、朱古力
雪糕:抹茶、石板街、黑芝麻、雲呢拿、栗子